Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, MARIOSNURSE είπε

Δεν ξέρω, το συγκεκριμένο που σου δείχνω, το έχω.

Ούτε καν ακούγεται έξω, αν δεν βάλεις χέρι στη φτερωτή, δεν το καταλαβαίνεις ότι λειτουργεί.

Θα βάλω βίντεο αν μπορέσω.

Και στο δικό μου Sensira (άλλο μοντέλο από το δικό σου) πραγματικά βάζω το χέρι για να δω αν λειτουργεί κάποιες φορές ή κοιτάζω την τέντα αν κουνιέται λίγο 😋 Στο διπλανό μπαλκόνι του γείτονα το Invertor σφυρίζει. 

Βέβαια μπορεί να φταίει η εγκατάσταση και όχι το μηχάνημα.

• Like 1
Δημοσ.
39 λεπτά πριν, liakinen είπε

Και στο δικό μου Sensira (άλλο μοντέλο από το δικό σου) πραγματικά βάζω το χέρι για να δω αν λειτουργεί κάποιες φορές ή κοιτάζω την τέντα αν κουνιέται λίγο 😋 Στο διπλανό μπαλκόνι του γείτονα το Invertor σφυρίζει. 

Βέβαια μπορεί να φταίει η εγκατάσταση και όχι το μηχάνημα.

Συμφωνώ...

Και αυτό και το Ururu είναι τρομερά αθόρυβα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, Metalman9 είπε

Από την μελέτη στο νήμα βρήκα https://www.public.cy/product/thermansi-klimatismos/air-condition/klimatistika/fujitsu-kn-series-aseh09knca-aoeh09knca-9000-btu-aa-me-wi-fi-klimatistiko-inverter/1938305. 600ε+Wifi+Δωρεάν εγκατάσταση ή Toshiba Sumato 545ε + 120ε εγκατάσταση + 90ε Wifi
Ίσως να μην γίνεται τόσο συχνή χρήση στο εγγύς μέλλον άρα μην αξίζει να πάω σε κάτι τόσο ακριβό? Γενικά η εξοικονόμηση των Ιαπωνέζικων σε σχέση με τα Midea, Toyotomi, Bosch κτλπ αξίζει?

Έχεις πράγματι 2 παράθυρα και μία μπαλκονόπορτα στο δωμάτιο; Ίσως συνυπολόγισες την μεσόπορτα ως μπαλκονόπορτα, ωστόσο δεν μπορείς να βάλεις 0 πόρτες στο εργαλείο υπολογισμού απωλειών. Κανονικά θα έπρεπε να πας σε 12άρι, αλλά η δική μου γνώμη -σίγουρα κάποιοι θα διαφωνήσουν- είναι ότι ειδικά σε υπνοδωμάτιο δεν πειράζει η υποδιαστασιολόγηση. Έχεις πιο στρωτή λειτουργία, πιο πολλές πιθανότητες να έχεις αφύγρανση με την ψύξη, μιας και το μηχάνημα δεν θα δουλεύει στα ελάχιστα watt που εκεί η αφύγρανση είναι απίθανη και θα έχεις και πιο λίγες πιθανότητες να σε φυσά κρύος αέρας τον χειμώνα γιατί δεν θα πέφτει εύκολα στα ελάχιστα watt. Το μόνο που χρειάζεται να έχεις κατά νου, είναι να το δουλεύεις λίγο παραπάνω όταν έχει ακραίες ζέστες ή και κρύα. 

Εφόσον δεν βρίσκεις το KMCG θα σου πρότεινα το KNCA. Είναι πιο αποδοτικό από το Sumato. Απλά μερίμνησε να κάνεις καλή εγκατάσταση και να το δουλεύεις στην αφύγρανση και όχι στην ψύξη.

6 ώρες πριν, verlemakos είπε

Θερμοκρασία-στοχος 27 βαθμοί, ρύθμιση Gen=L2, ανεμιστήρας στην υψηλή ταχύτητα (4 από 5), λειτουργία eco.

Τα έκανες όλα εκτός από κάτι πολύ σημαντικό: Το διακοσμητικό/μονωτικό/ηλιοαπωθητικό σεμεδάκι που πρότεινα😆. Πέραν της πλάκας, το Miracle III δεν χαμπαριάζει από υψηλές θερμοκρασίες και με βάσει τις παρατηρήσεις που κάνω στα καλύμματα αρχίζω να πιστεύω ότι αυτό που τα κάνει αποτελεσματικά είναι ότι περιορίζουν κυρίως την υπέρυθρη ακτινοβολία από τις γύρω δομές (τσιμέντα) ενώ η υπεριώδης ακτινοβολία που χτυπά απευθείας το μεταλλικό κουτί του κλιματιστικού και το θερμαίνει δεν έχει τόση μεγάλη επίδραση στην αύξηση της θερμοκρασίας του στοιχείου στο οποίο κυκλοφορεί το ψυκτικό υγρό.

6 ώρες πριν, atbalbo81 είπε

Επισης θελω να αλλαξω κλιματιστικα στα δωματια(18-20τ.μ. χρηση 80-20 ψυξη-θερμανση) Ειμαι ανάμεσα σε toshiba edge, Fujitsu ASEH09KMCG και Mitsubishi με μπατζετ για 2 συσκευες ταβανι 1400 ευρω.

Το Daikin Sensira που σου προτάθηκε είναι μία εξαιρετική επιλογή και θα πρέπει να την σκεφτείς σοβαρά. Μειονέκτημα τα 99 ευρώ για την έξτρα 5-ετή εγγύηση και έλλειψη wifi (+100 ευρώ περίπου).

Επίσης από αυτά που προτείνεις το Fujitsu έχει απίστευτα χαμηλή κατανάλωση στο αθόρυβο και κάνει πολύ καλή ατμόσφαιρα για ύπνο, εφόσον πρόκειται για υπνοδωμάτιο. Απλά πρέπει να δουλεύει στην αφύγρανση και όχι στην ψύξη.

Το Tohsiba Edge δεν θα το πρότεινα σε υπνοδωμάτιο, όχι γιατί δεν είναι αθόρυβο, αλλά γιατί δεν κάνει καλή ατμόσφαιρα στον ύπνο, μιας και εύκολα θα πέσει στα on/off με ελάχιστη κατανάλωση τα 160 watt σε εξωτερικές >27 βαθμούς, και για το γεγονός ότι στην αφύγρανση έχει ένα ταβάνι στην κατανάλωση και δεν ανεβάζει στροφές ο συμπιεστής, ακόμα και αν ζητήσεις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οπότε δεν θα ανέβει η κατανάλωση πάνω από 220 watt ακόμα και αν το χρειάζεται ο χώρος, με αποτέλεσμα να έχεις ψηλές εσωτερικές θερμοκρασίες. Εγώ το έχω χακάρει με Home Assistant και μπορώ να αυξήσω την ταχύτητα του ανεμιστήρα, οπότε εκεί ξεκλειδώνει το κατώφλι της κατανάλωσης στην αφύγρανση και κατά περίεργο τρόπο αυξάνει τόσο ο ρυθμός αφύγρανσης όσο και η απόδοση σε σχέση με την απλή ψύξη στην ίδια ταχύτητα ανεμιστήρα. 

...και για να παινέψω για άλλη μια φορά το Fujitsu ASEH09KMCG, εχτές και προχτές που το είχα συνέχεια ανοιχτό με μέγιστες εξωτερικές θερμοκρασίες 37 βαθμούς διατηρούσε ένα υπνοδωμάτιο 14τμ με ανοιχτή την μεσόπορτα στους 24 - 25 βαθμούς και υγρασία στο 45% με 3,5 kWh το εικοσιτετράωρο εχτές και 3,9 kWh προχτές. Πάντα σε λειτουργία αφύγρανσης.

Επεξ/σία από Pan_K
  • Like 2
Δημοσ.
5 ώρες πριν, cmaniac είπε

Μετά την εμπειρία μου με Sensira, είμαι έτσι κι έτσι για υπνοδωμάτιο.. Παίζει ρόλο και η εγκατάσταση βέβαια, αλλά μου φάνηκε θορυβώδες, ειδικά το έξω, χωρίς να ξέρω πολλά για το αν ακολουθήθηκαν τα απαραίτητα..

Πάντως η εξωτερική του δικού μου Sensira είναι σα να μην υπάρχει. Και χωρίς ελαστικές βάσεις κλπ.

• Like 2
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, uncle_nontas είπε

Και χωρίς ελαστικές βάσεις κλπ.

Ξέχασα να το αναφέρω και εγώ ότι το δικό μου αθόρυβο Sensira δεν έχει ελαστικές βάσεις επίσης.

• Like 1
Δημοσ.
On 20/07/2025 at 13:04, amotida said:

Θα με ενδιέφερε επίσης να δω αν και άλλοι έχουν κάνει συγκρίσεις σε μεγαλύτερες ή πολύ μεγάλες περιόδους συνεχούς λειτουργίας.

Daikin atxc25c σε αφύγρανση εδώ και μέρες (θερμοκρασία δωματίου 23,5-24 oC- Υγρασία 55%):

image.png.9e92f977b452560eee8e131dea671727.png

Και στο ίδιο διάστημα το edge 18k πάλι σταθερά σε αφύγρανση (θερμοκρασία δωματίου 25 oC- Υγρασία 50%):

image.png.d876bd40554c38bf1475da15c6c2fe91.png

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
16 minutes ago, popopo said:

Daikin atxc25c σε αφύγρανση εδώ και μέρες (θερμοκρασία δωματίου 23,5-24 oC- Υγρασία 55%):

image.png.9e92f977b452560eee8e131dea671727.png

Και στο ίδιο διάστημα το edge 18k πάλι σταθερά σε αφύγρανση (θερμοκρασία δωματίου 25 oC- Υγρασία 50%):

image.png.d876bd40554c38bf1475da15c6c2fe91.png

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και τα διαγράμματα. Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε πώς λειτουργεί το DRY mode σε συνθήκες συνεχούς λειτουργίας στην περίπτωση των δύο κλιματιστικών. 
Ωστόσο, αυτό που προσπαθούσα να εξετάσω είναι η σύγκριση κατανάλωσης μεταξύ DRY και COOL σε παρόμοιες συνθήκες, δηλαδή με ίδιες ή παρόμοιες ρυθμίσεις εσωτερικής θερμοκρασίας, αλλά και εξωτερικές συνθήκες. Έτσι θα μπορούσαμε να έχουμε πιο σαφή εικόνα για το πώς ανταποκρίνεται το κάθε mode ενεργειακά. Αν κάποιος έχει κάνει τέτοιες συγκρίσεις σε μακροχρόνια λειτουργία, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να τις δούμε!

Δημοσ.
1 minute ago, amotida said:

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και τα διαγράμματα. Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε πώς λειτουργεί το DRY mode σε συνθήκες συνεχούς λειτουργίας στην περίπτωση των δύο κλιματιστικών. 
Ωστόσο, αυτό που προσπαθούσα να εξετάσω είναι η σύγκριση κατανάλωσης μεταξύ DRY και COOL σε παρόμοιες συνθήκες, δηλαδή με ίδιες ή παρόμοιες ρυθμίσεις εσωτερικής θερμοκρασίας, αλλά και εξωτερικές συνθήκες. Έτσι θα μπορούσαμε να έχουμε πιο σαφή εικόνα για το πώς ανταποκρίνεται το κάθε mode ενεργειακά. Αν κάποιος έχει κάνει τέτοιες συγκρίσεις σε μακροχρόνια λειτουργία, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να τις δούμε!

Θα προσπαθήσω να ψάξω αντίστοιχες περιόδους περυσινές οπότε και χρησιμοποιούσα το cool. Σαν γενική όμως διαπίστωση συνολικά η κατανάλωση ήταν ελαφρώς μικρότερη και για τα δύο κλιματιστικά (λόγω των on-offs) αλλά υπήρχαν ώρες που η δυσφορία λόγω της υγρασίας ήταν έντονη, κάτι που τώρα δεν το έχω, ακόμη και τις μέρες με πιο ήπιες ζέστες.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν έχω να συγκρίνω ένα 14άρι κ ένα 16άρι κλιματιτικό, ποιό χαρακτηριστικό τους θα πρέπει να κοιτάξω για σύγκριση ώστε να καταλαβαίνω ποιό από τα δύο πετυχαίνει καλύτερη ψύξη; Ρωτάω γιατί υπάρχουν 16άρια κ 16άρια... κ αντίστοιχα 14άρια κ 14άρια.

Επεξ/σία από zoranb
Δημοσ.
12 ώρες πριν, cmaniac είπε

Αντικαθιστάς το tapo με κάτι πιο.. της προκοπής, σαν αυτό που σου είπαν τα παιδιά. Το ίδιο το device με ελάχιστο config μπορεί να στείλει απ'ευθείας δεδομένα όπου του πεις. Θα σε βοηθήσει ο liakjim που το έχει στήσει.

Με "ψησατε" θα το παραγγειλω Αντε εχω φαει ολα τα λεφτα μου σε μετρητες ενεργειας 😂😂😂

• Like 1
  • Haha 4
Δημοσ.
4 hours ago, Pan_K said:

Έχεις πράγματι 2 παράθυρα και μία μπαλκονόπορτα στο δωμάτιο; Ίσως συνυπολόγισες την μεσόπορτα ως μπαλκονόπορτα, ωστόσο δεν μπορείς να βάλεις 0 πόρτες στο εργαλείο υπολογισμού απωλειών. Κανονικά θα έπρεπε να πας σε 12άρι, αλλά η δική μου γνώμη -σίγουρα κάποιοι θα διαφωνήσουν- είναι ότι ειδικά σε υπνοδωμάτιο δεν πειράζει η υποδιαστασιολόγηση. Έχεις πιο στρωτή λειτουργία, πιο πολλές πιθανότητες να έχεις αφύγρανση με την ψύξη, μιας και το μηχάνημα δεν θα δουλεύει στα ελάχιστα watt που εκεί η αφύγρανση είναι απίθανη και θα έχεις και πιο λίγες πιθανότητες να σε φυσά κρύος αέρας τον χειμώνα γιατί δεν θα πέφτει εύκολα στα ελάχιστα watt. Το μόνο που χρειάζεται να έχεις κατά νου, είναι να το δουλεύεις λίγο παραπάνω όταν έχει ακραίες ζέστες ή και κρύα. 

Εφόσον δεν βρίσκεις το KMCG θα σου πρότεινα το KNCA. Είναι πιο αποδοτικό από το Sumato. Απλά μερίμνησε να κάνεις καλή εγκατάσταση και να το δουλεύεις στην αφύγρανση και όχι στην ψύξη.

Σε ευχαριστώ! Ναι όντως το δωμάτιο έχει 2 παράθυρα(νότια και ανατολικά) και 1 πόρτα που βλέπει σε διάδρομο. Πόλυ χρήσιμα αυτά τα κολπάκια με την αφύγρανση.

Σε σύγκριση με ένα Midea Extreme Glass black 9άρι στα ίδια χρήματα τι κερδίζω/χάνω? 

To Sensira στα +70 αξίζει από το Fujitsu ή μπα?

Δημοσ.
1 hour ago, zoranb said:

Αν έχω να συγκρίνω ένα 14άρι κ ένα 16άρι κλιματιτικό, ποιό χαρακτηριστικό τους θα πρέπει να κοιτάξω για σύγκριση ώστε να καταλαβαίνω ποιό από τα δύο πετυχαίνει καλύτερη ψύξη; Ρωτάω γιατί υπάρχουν 16άρια κ 16άρια... κ αντίστοιχα 14άρια κ 14άρια.

Το πόσο καλά ψύχει δεν εξαρτάται μόνο από την εμπορική ταξινόμηση BTU (φαίνεται ότι το κατάλαβες ...πολλοί κάνουν γρήγορες συγκρίσεις χωρίς να το συνειδητοποιούν). Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις τα εξής κριτήρια σύγκρισης(σε manual ή spec sheet):

-Πραγματική ψυκτική ισχύς, σε kW  >  ψάξε για την ψυκτική ισχύ (cooling capacity), π.χ. : Ένα 16άρι μπορεί να έχει δηλώσει 4.6 kW, ενώ ένα άλλο "16άρι" μόνο 4.2 kW.
-Απόδοση > π.χ. EER 3.41 καλύτερο από EER 3.3. Στη συνέχεια, μπορείς να ελέγξεις την απόδοση που δηλώνεται στις πιστοποιήσεις Eurovent, σε διάφορες συνθήκες δοκιμής. Δεν είναι η απόλυτη εγγύηση, αλλά αποτελεί μια χρήσιμη ένδειξη για τη συγκριτική αξιολόγηση. Επίσης, αξίζει να δεις δεδομένα απόδοσης σε μερικό φορτίο (partial load), όπως αυτά που δημοσιεύονται σε πίνακες απόδοσης από τον κατασκευαστή ... π.χ. η Toshiba παρέχει τέτοιες λεπτομέρειες στα τεχνικά της εγχειρίδια.
-Εύρος λειτουργίας (σημαντικό για ακραίες θερμοκρασίες)...  π.χ. αν στην περιοχή σου αντιμετωπίζεις συχνά πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού είναι εκτεθειμένη στον ήλιο όλη μέρα, καλό είναι να δεις και μοντέλα που μπορούν να λειτουργούν αξιόπιστα ακόμα και στους 50 C.
-Επιπλέον χαρακτηριστικά, π.χ. μεγαλύτερος ανεμιστήρας = καλύτερη κατανομή αέρα, μεγαλύτερη παροχή αέρα vs θόρυβο, τσέκαρε τα dB.
-Cool mode performance data > πίνακες που δείχνουν την ισχύ και την κατανάλωση σε διάφορες θερμοκρασίες

Δημοσ.
16 ώρες πριν, Pan_K είπε

Σου επιτρέπει να ρυθμίσεις και ταχύτητα ανεμιστήρα στο dry;

Όχι, αναφερόμουν στην ψύξη.

Στο dry όπως είπα σε προηγούμενο post πάει μόνο του στο minimum τον ανεμιστήτα και δεν μπορείς να το πειράξεις.

Δημοσ.

Καλησπέρα, 

Πέρυσι εβαλα ένα νεό κλιματιστικό. Σήμερα με κάλεσαν για να έρθουν για συντήρηση και μου είπαν ότι αν δεν έχω το χαρτί της συντήρησης για κάθε έτος δεν ισχύει η εγγύηση. 

Ισχύει αυτό ή απλά το λένε για να έχουν δουλειά  ?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...