Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
32 λεπτά πριν, MARIOSNURSE είπε

Θα το κάνεις απόσβεση πολύ γρήγορα.

Τα ίδια σκέφτομαι για το αρχαίο Panasonic 18αρι στο σαλόνι...

Τα παλιά μπορεί να ήταν γομάρια ανιωθα δηλαδή σε ότι συνθήκες και να τα έβαζες αλλά σε μια εποχή που είχε 5 λεπτά η kw δεν σε ένοιαζε δηλαδή ότι και να έκαιγαν. Σήμερα που πάει από 20 λεπτά μέχρι 30 λεπτά ένα τέτοιο είναι ασύμφορο ειδικά αν το καις πολλές ώρες τη μέρα έρχεται εύκολα 200 ευρώ πάνω ο λογαριασμός το μήνα. Τα σημερινά και 500watt να καίνε μόνιμα στην χειρότερη περίπτωση μιλάμε για 24/7 μιλάμε για 360 το μήνα 72 ευρώ δηλαδή το μήνα που πάλι είναι κομπλέ για μεγάλο σπίτι με ένα κλιματιστικό. Το παλιό για 24/7 αν ήθελε 2.5kw την ώρα μιλάμε για 1800kw το μήνα 360 ευρώ με λίγα λόγια. 

• Like 1
Δημοσ.

Μιας και το επίπεδο εδώ από πολλούς είναι υψηλό στο αντικείμενο αυτό (και οχι μόνο), σας έχω μια πρόκληση για όποιον δεν βαριέται να ρίξει μια ματιά στην περίπτωση μου... κάτι διαφορετικό να σπάσει η μονοτονία!

λοιπόν, έχουμε ενα χώλ  3m x 2.5m με ύψος 2,8m με 3 πόρτες (που μου είναι εύκολο τις 2 να τις έχω μόνιμα κλειστές αν βοηθάει) το οποίο έχει ένα ενυδρείο reef 400 λίτρων. Το σπίτι δεν έχει τη παραμικρή μόνωση πλην καλών παραθύρων αλουμινίου (μονοκατοικία με πλάκα σε βουνό 250 μέτρα υψόμετρο επαρχία).
Το καλοκαίρι το νερό εαν το δωμάτιο έχει πάνω από 28 βαθμούς χρειάζεται επιπλέον ψύξη με ειδικό μηχάνημα για ενυδρεία που κοστίζει ένα χιλιάρικο και καίει 240w. (μέχρι τους 28 βαθμούς θερμοκρασίας δωματίου αρκούν ενσωματωμένοι ανεμιστήρες πάνω από το νερό). Σπάνια εχω πρόβλημα στο σπίτι είναι δροσερό το καλοκαίρι. βασικά φέτος είναι η πρώτη χρονιά εδώ και 15 χρόνια που δεν μπορώ να ψύξω το νερό εύκολα....
Το ειδικό μηχάνημα (chiller ) έχει πολλά αρνητικά όπως πολύ εκπομπή ζέστης στο δωμάτιο (έχει φρέον κανονικά σαν ac αλλά οχι εξωτερική μονάδα, ένα κουτί ειναι) και πολύ θόρυβο. και δύσκολο καθάρισμα κάθε 6 μήνες.
πιστεύετε θα βόλευε να έβαζα κλιματιστικό που να ενεργοποιείται με εντολή από το ενυδρείο (αυτό το κομμάτι είναι εύκολο για μένα ας μη το συζητήσουμε) ώστε όταν το νερό ανεβάσει θερμοκρασία να ενεργοποιείται και το ac του δωματίου? θα βόλευε από άποψη κατανάλωσης ρεύματος αντί του chiller? οτι θα βγει φτηνότερο σαν αγορά ειναι σίγουρο.

Το χειμώνα το ενυδρείο για τη θέρμανση του νερού (μόνο τη θέρμανση) καίει περίπου 8kwh/24h (για θερμοκρασία νερού 25 βαθμούς σταθερά, ενεργοποιούνται 3 θερμοστάτες σταδιακά ανάλογα τις απαιτήσεις, ένας 300w, ενας 150w και ενας 100W). Ανάλογα πάντα το κρύο και το πόσο ψηλά έχω βάλει το καλοριφέρ. Επειδή λείπω συχνά το αφήνω συνήθως στους 15 βαθμούς.
Πιστεύετε θα με συμφερε να βάλω ενα κλιματιστικό στο δωμάτιο αυτό ώστε το χειμώνα αντί να δίνω ένα 50αρικο το μήνα στη θέρμανση του νερού να το δίνω στο ρεύμα που θα καίει το κλιματιστικό? να μένει και λίγη παραπάνω θερμότητα στο σπίτι? (το να ανάβω περισσότερο το καλοριφέρ ας το αποκλείσουμε για χάρη της συζήτησης)

Για χαρη της συζήτησης επισης να πώ πως κατανοώ τυχόν σχόλια του τύπου " -που πάς ρε φίλε νεοέλληνα με τόσο ακριβά χομπι αλλά δεν βάζεις μόνωση στο σπίτι που ζείς" κτλπ..... ολα θα γίνουν απλά δεν έχουμε πασόκ πλέον. Ας αφήσουμε ασχολίαστο το συγκεκριμένο λοιπόν. (ή κράχτε μετά την απάντηση σας στο θέμα δεν παρεξηγώ, αρκεί να βγάλουμε και ακρη) .

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που θα ξοδέψετε!

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, Lofarek είπε

Εχω μετανιωσει που το πηρα Εχω και διπλα του στα 30 cm το δικο σου αλλα δεν το βαζω.....

Μαγκες μετα πολλων κοπων και βασανων πηρα το πρωτο μου γραφημα Ουτε ξερω αν το εχω σωσει το dashboard αυτο . Εφτυσα αιμα με το chat gtp αλλα η αρχη ειναι το ημισυ του παντος ..

20250725_190253019.jpeg

Μπράβο που το έφτιαξες. Το γράφημα πάντως είναι χάλι. Όχι το ίδιο το διάγραμμα αλλά η συμπεριφορά. 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, liakjim είπε

Μπράβο που το έφτιαξες. Το γράφημα πάντως είναι χάλι. Όχι το ίδιο το διάγραμμα αλλά η συμπεριφορά. 

Με 41 εξω ...και 28 ζητουμενη θα το παω 27

Δημοσ.
39 λεπτά πριν, Lofarek είπε

Εχω μετανιωσει που το πηρα Εχω και διπλα του στα 30 cm το δικο σου αλλα δεν το βαζω.....

20250725_190253019.jpeg

Τι εννοείς;

17 λεπτά πριν, liakjim είπε

Έχω μείνει έκπληκτος από ένα μηχάνημα τέτοιας τιμής.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, cmaniac είπε

Χμ..

Με τίποτα για Shelly Plug.

Το έχω πει πολλές φορές: Shelly pm mini gen 3 μέσα στο κουτί της πρίζας. Μπαίνει πολύ εύκολα. Έχω βάλει 2 με αυτόν τον τρόπο, αλλά καλύτερα να φωνάξει κανείς ηλεκτρολόγο. Σηκώνει μέχρι 16A.

• Like 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, MARIOSNURSE είπε

Τι εννοείς;

Έχω μείνει έκπληκτος από ένα μηχάνημα τέτοιας τιμής.

Εχω daisekai και ururu διπλα διπλα στο ιδιο δωματιο ως backup

• Haha 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Arkin είπε

Χθες το είχα από τις 11 το πρωί μέχρι 2 το βράδυ έκαψε 5kw 15 ωρες αλλά στην αρχή όπως κάθε μέρα λόγο υψηλής εσωτερικής τραβάει μια γερά 1.5 με 1.8kw για λίγη ώρα κάνει ψυγείο το μέρος σε μισή ώρα και έπειτα ινβερταρει για τις υπόλοιπες ώρες στα 350 με 400watt. Πιστεύω ότι αν το είχα 24/7 θα γλίτωνα την αρχική υψηλή καταναλωση και θα ήμουν στα ίδια με τώρα που το δουλεύω 15 ώρες. Άλλο να έχει μια μόνιμη θερμοκρασία ο χώρος 27 και άλλο να χρειάζεται να το κατεβάσει από τους 32 στους 27 τόσα τμ. Αν μπορέσω θα κανω ένα τεστ 24/7 για 3 4 μέρες σερί να δω ποσο μπορεί να πέσει σε τέτοιο χώρο. Ο χώρος έχει αρκετές απώλειες όπως έχω αναφέρει γωνιακό σπίτι δεύτερο όροφο με σκεπή από πάνω αλλά γύρω γύρω κανένα σπίτι είναι χαμηλά τα υπόλοιπα οπότε όλη μέρα το τρώει ο ήλιος ειδικά από τις 2 μεγάλες πλευρές στο μπαλκόνι από τη μια μέρα το έχουμε όλο τέντα και το άλλο μπαλκόνι μέχρι τη μέση ο συμπιεστης δεν καλύπτεται από την τέντα δυστυχώς οπότε το τρώει ο ήλιος όταν χτυπάει προς αυτή τη μεριά. 

Σκέψου ότι με το παλιό ήθελα 3kw την ώρα στο νερό 24αρι on off μιας και δούλευε στα 3.8kw σταθερά και έκανε και λίγο παύση κάνα 10λεπτο την ώρα ήταν ασύμφορο τελείως τα τελευταια χρόνια. Με το sensira ένα 30αρι το μήνα όπως βλέπω θα μου έρχεται για καλοκαίρι τον προηγούμενο μήνα για 20 μέρες που το δούλεψα ήρθε 15 ευρώ πάνω ο λογαριασμός αλλά είχαμε πιο δροσιά τώρα με τις ζεστες θα είναι 150kw πάνω το μήνα με 20 λεπτά ένα 30αρι. Καθόλου άσχημα και έρχεται χειμώνας που ήθελα σε 4 μήνες 1500 ευρώ πετρέλαιο να δούμε τι θα κάνει έστω μέχρι τους 0 από εκεί και κάτω δεν περιμένω πολλά θα δουλέψει το πετρέλαιο εκεί.

Αν το έχεις συνεχομενα θα πέσει κι άλλο ο μο, όσο δροσίζουν αργά αλλά σταθερά τα δομικά στοιχεία με τις μέρες θα το αντιλαμβάνεται η εσωτερική μονάδα και θα κόψει νωρίτερα και θα ινβερταρει πιο χαμηλά.

Είναι πόνος για οποιοδήποτε μοντέλο, όσο ακριβό και να είναι, να εκκινεί μεσημβρινές ώρες και με την εξωτερική μονάδα να λιαζεται ανελέητα. Οι συμπιεστές μουγκρίζουν και καταπίνουν kWhs. 

Μεγάλο ζόρι τελικά είναι και η ψύξη σε ένα σπίτι που ήταν κλειστό για μέρες και οι τοίχοι έχουν συσσωρεύσει θερμοκρασία από το περιβάλλον. Τραβάει γερό ζόρι το κλιματιστικό μέχρι να αρχίσει να ελαττώνει στροφές, μιλάμε για αρκετές ώρες στα κόκκινα.

Με το μηχάνημα που έχεις θα μπορέσεις να κάνεις απόσβεση την αξία του, ιδίως τον χειμώνα όπου και ξεχωρίζουν τα πραγματικά αξιόλογα κλιματιστικά. Το καλοκαίρι, κουτσα-στραβα τα περισσότερα θα σε δροσίσουν. Τον χειμώνα ένα μέτριο θα σε κρεμάσει, από μια θερμοκρασία και κάτω δεν θα ζεσταίνεσαι, οσοδήποτε ρεύμα και να τραβάει.

Καλύτερα βάλε όριο τους 1-2 βαθμούς, από εκεί και κάτω πετρέλαιο. Τα περισσότερα κλιματιστικά απλά δεν μπορούν να δώσουν τις θερμίδες που χρειάζεται ένα σπίτι όσο πλησιάζει το κατώφλι του παγετού και ο χώρος ζητά επιπλέον θερμίδες για να συντηρηθεί.

Μόνο το κέλυφος σε σώζει στο βαρύ χειμώνα, και αυτό μέχρι ένα σημείο και αναλόγως του κλιματιστικού. 

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
55 λεπτά πριν, Lofarek είπε

Μαγκες μετα πολλων κοπων και βασανων πηρα το πρωτο μου γραφημα Ουτε ξερω αν το εχω σωσει το dashboard αυτο . Εφτυσα αιμα με το chat gtp αλλα η αρχη ειναι το ημισυ του παντος ..

Πολύ καλά. Καλή αρχή! Τι μοντέλο έχεις είπαμε; Εννοώ στο γράφημα ποιο μηχάνημα δείχνει;

8 λεπτά πριν, Lofarek είπε

χόλυ κράιστ!!!

Οπότε υποθέσω ότι το γράφημα είναι από το Daisekai...

Επεξ/σία από Pan_K
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Pan_K είπε

Πολύ καλά. Καλή αρχή! Τι μοντέλο έχεις είπαμε;

χόλυ κράιστ!!!

Και αλλοι το ειπαν αυτο πριν λιποθυμησουν 😂😂😂

7 λεπτά πριν, verlemakos είπε

Το λες σοβαρά ή τρολαρεις?🥺

20250725_200250.jpg

• Confused 2
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Lofarek είπε

20250725_200250.jpg

👍👍👍👍

2 λεπτά πριν, verlemakos είπε

👍👍👍👍

Δεν είναι photoshop, ε?

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, Lofarek είπε

20250725_200250.jpg

Θα ήθελα να έβλεπα τη φάτσα του ψυκτικού που θα ερχόταν για συντήρηση...

• Haha 3
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, Lofarek είπε

Και γιατί δεν το βάζεις;

18 λεπτά πριν, Lofarek είπε

20250725_200250.jpg

Τι γίνεται εδώ 😂

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...