Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 25/7/2025 στις 1:12 ΜΜ, ppkara είπε

Σε συνεχεια του πάνω 

1. Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 2000€
  2. Αντικατάσταση παλιού. Hosoda 24αρι μάλλον. Του 2000 νομίζω είναι.
  3. Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος: Αδιάφορο
  4. Χρήση κλιματιστικού: 20% ψύξη / 80% θέρμανση
  5. Συχνότητα χρήσης: Πηγή θέρμανσης επικουρικά και αν συμφέρει αποκλειστικά , περιστασιακή σε ψύξη
  6. Υπάρχει λειτουργικος λέβητας πετρελαίου με τυπο fan coil εποχής και κυκλοφορεί ζεστό νερο κτλπ 
  7. Ενιαίος χώρος 70τμ σαλόνι-τραπεζαρία-κουζίνα.
  8. Τοποθεσία:  Σταμάτα Αττικης, κρύο και υγρασία τον χειμώνα, δροσερό καλοκαίρι, η εξωτερική μονάδα θα είναι εκτεθειμένη στα βορειοδυτικά.
  9. Απαραίτητα καλή εγγύηση και να έχει wifi ιδανικά με HA support, ο θόρυβος δεν με νοιάζει.
  10. Καλούτσικες μονώσεις για την εποχή του, κουφώματα αλουμινίου με διπλά τζάμια χωρίς θερμοδιακοπή. Πολλά σταθερά τζάμια (τζαμαρίες δλδ) περιμετρικά του "δωματίου", σχεδόν δεν υπάρχει τοίχος... 
  11. Σε μελέτη που βρήκα για το σπίτι από μηχανικό για την εγκατάσταση της θέρμανσης αναφέρει οτί υπολόγισε θερμικές απώλειες για όλο το σπίτι (187m2) 21.050Κcal/h  

image.png.9f164913699a0b3613ed4b8e54916d23.png

29 λεπτά πριν, liakjim είπε

Θα έβαζα ενα Toshiba edge white/black 24αρι. 

Δεν χρειάζεσαι Mitsubishi, ενώ το Daikin δεν υπερτερεί κάπου και έχει μικρότερη εγγύηση. 

Είχα καταλήξη σε αυτά η αληθεια είναι

Τoshiba Edge, Mitsubishi Heavy Industries ZR-WF, Fujitsu Series KM ASEG και Daikin Perfera
σε 24αρια απλά ο χώρος είναι μεγάλος με αρκετές απώλειες για αυτο θέλω κάτι καλό με κάλες καταναλωσεις και το budget μου το ανέβασα στα 2000. 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, ppkara είπε

Είχα καταλήξη σε αυτά η αληθεια είναι

Τoshiba Edge, Mitsubishi Heavy Industries ZR-WF, Fujitsu Series KM ASEG και Daikin Perfera
σε 24αρια απλά ο χώρος είναι μεγάλος με αρκετές απώλειες για αυτο θέλω κάτι καλό με κάλες καταναλωσεις και το budget μου το ανέβασα στα 2000. 

Το Heavy είναι για πιο κρύα κλίματα τύπου Ιωάννινα, δεν το χρειάζεσαι, το aseg θα έχει μάλλον τη μεγαλύτερη οικονομία σε ψύξη και σε θέρμανση αλλά πιθανώς στην περιοχή σου να υποφέρει στη θέρμανση σε κρύες ημέρες (αν και εξαρτάται και από την υγρασία που έχει η περιοχή σου, μπορεί να έχει από σοβαρό θέμα με την παγοποίηση μέχρι φυσιολογικά πράγματα) , το perfera είναι μια χαρά, δεν χάνει αλλά ούτε κερδίζει κάπου, σε επιδόσεις θα πρέπει να είναι πολύ κοντά στο edge αλλά θα πρέπει να το βρεις σε καλή τιμή και θα πρέπει να δεις και την επέκταση εγγύησης με έξτρα κόστος, οπότε νομίζω ότι το edge είναι το πιο ασφαλές/ουδέτερο/καλό overall. Θα μπορούσες να πας στο aseg και όταν έπεφταν οι θερμοκρασίες και αν είχε θέμα με παγοποίηση να έβαζες λέβητα . Από άποψη homeassistant, το aseg έχει καλό support αλλά θα θέλεις +100€ για το wifi dongle. Για τα υπόλοιπα προσωπικά δεν ξέρω, θα πρέπει να σου πουν (αν και νομίζω ότι όλα έχουν κάποιο integration). 

• Like 2
Δημοσ.

Και που λέτε, έλειψα κάποιες ημέρες από το σπίτι και αποφάσισα να κλείσω τα κλιματιστικά. Έκανα όμως καλά; 

Για να δούμε:

image.png.3064bf52072e8580304f06cacd01cb2a.png

Οι καταναλώσεις των προηγούμενων ημερών έπαιζαν από 4-5 σε μέτρια ζέστη, περίπου 7-10 σε πιο υψηλές θερμοκρασίες  έως και 15KWh σε βαριές συνθήκες για όλο το σπίτι. Οι μέσες τιμές φαίνονται στην πρώτη στήλη δεξιά. Οι θερμοκρασίες ήταν σχετικά υψηλές, οπότε υποθέτω ότι μια τιμή των 10KWh είναι κάτι το  λογικό. 

Οπότε γλίτωσα ας πούμε 6 1/2 ημέρες = 65KWh με κλειστά όλα. 

Βλέπουμε όμως ότι όταν τα κλιματιστικά πήραν μπροστά πάλι, έκαψαν 32+15+13=60KWh σε 3 ημέρες για να έρθει πάλι το σπίτι σε θερμοκρασία αντί για ας πούμε 30KWh που θα είχαν. 

Οπότε το κέρδος είναι της τάξης των 7.5€. 

Τα νούμερα είναι στο περίπου, οπότε το ποσό θα μπορούσε να είναι από 5 έως ας πούμε 10€. 

Οπότε για μένα προσωπικά θεωρώ ότι δεν αξίζει για τόσο μικρό όφελος χρημάτων να βάζουμε σε κίνδυνο ψυγεία, φάρμακα, τρόφιμα σε ντουλάπια κτλ που έχει το σπίτι και προσωπικά την επόμενη φορά που θα ξαναλείψω θα τα αφήσω ανοιχτά. 

Τι λέτε;

• Like 7
  • Thanks 2
Δημοσ.
24 minutes ago, liakjim said:

Τι λέτε;

Προσωπικά τους υπολογιστές και το ψυγείο δεν το κλείνω ποτέ (κι ας καίει όσο ένα κλιματιστικό!). 

• Confused 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, liakjim είπε

Οι θερμοκρασίες ήταν σχετικά υψηλές, οπότε υποθέτω ότι μια τιμή των 10KWh είναι κάτι το  λογικό. 

Εγώ στο κέντρο της Αθήνας (105τμ) έκαιγα 19 kWh ανά ημέρα την εβδομάδα με τους καύσωνες με μέση εσωτερική θερμοκρασία 27,5 βαθμούς. Βέβαια οι απώλειές μου εκτοξεύονται το καλοκαίρι λόγω ταράτσας από πάνω και απουσίας εξωτερικής σκίασης. Νομίζω γλίτωσες περισσότερα με το κλιματιστικό κλειστό. Εγώ πάντως θα ρύθμιζα την εσωτερική θερμοκρασία ώστε να μην ξεπερνά τους 30 - 31 βαθμούς σαν μια μέση λύση.

Επεξ/σία από Pan_K
Δημοσ.
1 ώρα πριν, liakjim είπε

Και που λέτε, έλειψα κάποιες ημέρες από το σπίτι και αποφάσισα να κλείσω τα κλιματιστικά. Έκανα όμως καλά; 

Για να δούμε:

Οι καταναλώσεις των προηγούμενων ημερών έπαιζαν από 4-5 σε μέτρια ζέστη, περίπου 7-10 σε πιο υψηλές θερμοκρασίες  έως και 15KWh σε βαριές συνθήκες για όλο το σπίτι. Οι μέσες τιμές φαίνονται στην πρώτη στήλη δεξιά. Οι θερμοκρασίες ήταν σχετικά υψηλές, οπότε υποθέτω ότι μια τιμή των 10KWh είναι κάτι το  λογικό. 

Βλέπουμε όμως ότι όταν τα κλιματιστικά πήραν μπροστά πάλι, έκαψαν 32+15+13=60KWh σε 3 ημέρες για να έρθει πάλι το σπίτι σε θερμοκρασία αντί για ας πούμε 30KWh που θα είχαν. 

Τα νούμερα είναι στο περίπου, οπότε το ποσό θα μπορούσε να είναι από 5 έως ας πούμε 10€. 

Οπότε για μένα προσωπικά θεωρώ ότι δεν αξίζει για τόσο μικρό όφελος χρημάτων να βάζουμε σε κίνδυνο ψυγεία, φάρμακα, τρόφιμα σε ντουλάπια κτλ που έχει το σπίτι και προσωπικά την επόμενη φορά που θα ξαναλείψω θα τα αφήσω ανοιχτά. 

Τι λέτε;

Γλίτωσες μια εβδομάδα με πολλή ζέστη (9 μέρες με 40+ το μεσημέρι και 28+ το βράδυ), οπότε μπορεί να ήταν και παραπάνω + η καταπόνηση λειτουργίας σε τόση ζέστη.

Εγώ στο Ururu είδα αύξηση κατανάλωσης έως και 30%, όπως ανέφερα τις προηγούμενες ημέρες.

Νομίζω καλά έκανες και τα έκλεισες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, cmaniac είπε

Το μηχάνημα που αγόρασες, σβήνει και φυσάει σκέτο αέρα. Ο αέρας που στεγνώνει το στοιχείο, μοιραία μυρίζει. Τι μηχάνημα είναι;

Midea all easy pro 9ρι είναι... Το εναλλασσω μεταξύ ψύξης και αφυγρανσης στους 25-26 βαθμούς.

Επεξ/σία από xristina1234
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 λεπτά πριν, xristina1234 είπε

Midea all easy pro 9ρι είναι

That makes sense. Έχω κι εγώ ένα Leon (που είναι ίδιο ουσιαστικά) και έχω διαπιστώσει το ίδιο πρόβλημα. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: ξεκινά με μεγάλη ισχύ για να ρίξει γρήγορα την θερμοκρασία, οπότε μαζί με την θερμοκρασία αφαιρεί μεγάλη ποσότητα υγρασίας από τον χώρο, την οποία αρχικά συσσωρεύει στο στοιχείο και την διώχνει σταδιακά μέσα από τον σωλήνα απορροής. Λίγη ώρα μετά ρίχνει απότομα την ισχύ του και μπορεί να πέσει ακόμα και στα 80 watt. Οπότε όση υγρασία μάζεψε την επαναφέρει σχεδόν ολόκληρη στον χώρο, μιας και δεν πρόλαβε καλά καλά να την στραγγίξει στον σωλήνα απορροής. Αυτό συμβαίνει γιατί, προκειμένου να υπάρξει αφύγρανση, η θερμοκρασία του στοιχείου πρέπει να είναι περίπου 17-20 βαθμοί κελσίου και για να γίνει αυτό το μηχάνημα πρέπει να δουλεύει σε μεγαλύτερη ισχύ και όχι κάτω από πχ 120watt, ανάλογα και από την απόδοσή του.

Σωτηρία σε αυτό δεν υπάρχει ουσιαστικά (σόρυ). Γιατί μπορείς μεν να μειώσεις την θερμοκρασία, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε μια κορύφωση της ισχύος και μετά να ξαναπέσει και πάλι πολύ χαμηλά προκαλώντας και πάλι το ίδιο πρόβλημα με πριν. Αν δουλεύεις τώρα την αφύγρανση συνεχώς θα καταλήξεις με ένα παγωμένο δωμάτιο, μιας και δεν σταματά ποτέ να λειτουργεί η μονάδα. Οπότε κάποια στιγμή θα το γυρίσεις αναγκαστικά στην ψύξη και τότε θα σου επαναφέρει μπόλικη υγρασία στον χώρο, όπως είπαμε πιο πριν. Προτείνω να το δουλεύεις στην ψύξη, αλλά στην χαμηλή ταχύτητα ανεμιστήρα, ώστε να αυξάνει αναγκαστικά η ισχύς/κατανάλωση (μιας και σε χαμηλές ταχύτητες ανεμιστήρα ο αέρας δεν επαρκεί για να ψύξει τον χώρο και η μονάδα ανεβάζει αναγκαστικά την ισχύ της) και να έχεις ικανοποιητική αφύγρανση μαζί με την ψύξη. 

Επίσης, αν είσαι σε περιοχή με χαμηλή εξωτερική υγρασία, μπορείς να αερίζεις στον χώρο για 10 λεπτά (να ανοίξεις δηλαδή δύο μπαλκονόπορτες σε αντιδιαμετρικά δωμάτια για να κάνει ρεύμα και να φύγει γρήγορα η υγρασία πριν ανέβει η εσωτερική θερμοκρασία).

Υ.Γ. Μια άλλη επίσης βιώσιμη λύση είναι να το δουλεύεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε μετά το αρχικό σοκ (μάζεμα και επαναφορά της υγρασίας στον χώρο με αποτέλεσμα την δυσοσμία) η κατάσταση να παραμένει σταθερή.

Επεξ/σία από Pan_K
  • Like 2
Δημοσ.
2 hours ago, liakjim said:

Για να δούμε:

Τι λέτε;

Ανοιχτό με μεγαλύτερη ζήτηση 28-29.

Δημοσ.
50 λεπτά πριν, Pan_K είπε

That makes sense. Έχω κι εγώ ένα Leon (που είναι ίδιο ουσιαστικά) και έχω διαπιστώσει το ίδιο πρόβλημα. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: ξεκινά με μεγάλη ισχύ για να ρίξει γρήγορα την θερμοκρασία, οπότε μαζί με την θερμοκρασία αφαιρεί μεγάλη ποσότητα υγρασίας από τον χώρο, την οποία αρχικά συσσωρεύει στο στοιχείο και την διώχνει σταδιακά μέσα από τον σωλήνα απορροής. Λίγη ώρα μετά ρίχνει απότομα την ισχύ του και μπορεί να πέσει ακόμα και στα 80 watt. Οπότε όση υγρασία μάζεψε την επαναφέρει σχεδόν ολόκληρη στον χώρο, μιας και δεν πρόλαβε καλά καλά να την στραγγίξει στον σωλήνα απορροής. Αυτό συμβαίνει γιατί, προκειμένου να υπάρξει αφύγρανση, η θερμοκρασία του στοιχείου πρέπει να είναι περίπου 17-20 βαθμοί κελσίου και για να γίνει αυτό το μηχάνημα πρέπει να δουλεύει σε μεγαλύτερη ισχύ και όχι κάτω από πχ 120watt, ανάλογα και από την απόδοσή του.

Σωτηρία σε αυτό δεν υπάρχει ουσιαστικά (σόρυ). Γιατί μπορείς μεν να μειώσεις την θερμοκρασία, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε μια κορύφωση της ισχύος και μετά να ξαναπέσει και πάλι πολύ χαμηλά προκαλώντας και πάλι το ίδιο πρόβλημα με πριν. Αν δουλεύεις τώρα την αφύγρανση συνεχώς θα καταλήξεις με ένα παγωμένο δωμάτιο, μιας και δεν σταματά ποτέ να λειτουργεί η μονάδα. Οπότε κάποια στιγμή θα το γυρίσεις αναγκαστικά στην ψύξη και τότε θα σου επαναφέρει μπόλικη υγρασία στον χώρο, όπως είπαμε πιο πριν. Προτείνω να το δουλεύεις στην ψύξη, αλλά στην χαμηλή ταχύτητα ανεμιστήρα, ώστε να αυξάνει αναγκαστικά η ισχύς/κατανάλωση (μιας και σε χαμηλές ταχύτητες ανεμιστήρα ο αέρας δεν επαρκεί για να ψύξει τον χώρο και η μονάδα ανεβάζει αναγκαστικά την ισχύ της) και να έχεις ικανοποιητική αφύγρανση μαζί με την ψύξη. 

Επίσης, αν είσαι σε περιοχή με χαμηλή εξωτερική υγρασία, μπορείς να αερίζεις στον χώρο για 10 λεπτά (να ανοίξεις δηλαδή δύο μπαλκονόπορτες σε αντιδιαμετρικά δωμάτια για να κάνει ρεύμα και να φύγει γρήγορα η υγρασία πριν ανέβει η εσωτερική θερμοκρασία).

Υ.Γ. Μια άλλη επίσης βιώσιμη λύση είναι να το δουλεύεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε μετά το αρχικό σοκ (μάζεμα και επαναφορά της υγρασίας στον χώρο με αποτέλεσμα την δυσοσμία) η κατάσταση να παραμένει σταθερή.

Άρα δεν έχει νόημα να το αναφέρω στον τεχνικό που έκανε την εγκατάσταση; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ποιά είναι τα spray που δημιουργούν αντιδιαβρωτικό υμένα προστασίας, για τις πλακέτες των κλιματιστικών;

Επεξ/σία από zoranb
Δημοσ.
2 ώρες πριν, chemkyr είπε

Προσωπικά τους υπολογιστές και το ψυγείο δεν το κλείνω ποτέ (κι ας καίει όσο ένα κλιματιστικό!). 

Ποιος είπε να κλείσεις το ψυγείο;Ποιος κλείνει το ψυγείο όταν φευγει ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
37 λεπτά πριν, xristina1234 είπε

Άρα δεν έχει νόημα να το αναφέρω στον τεχνικό που έκανε την εγκατάσταση; 

Νομίζω δεν χάνεις κάτι να πάρεις τηλέφωνο να δούμε τι θα σου πει και αυτός. Μπορεί ας πούμε να μην έκανε καλή εγκατάσταση και το νερό να μην βγαίνει από το σωληνάκι, επειδή δεν έχει σωστή ρύση και να ανεβάζει ακόμα περισσότερο την υγρασία. Καλύτερα να το ελέγξει για παν ενδεχόμενο.

Επεξ/σία από Pan_K
Δημοσ.
3 ώρες πριν, liakjim είπε

Και μόλις προστέθηκε το mitsubishi heavy 63 του @kaklikos !!!

θα το βρείτε στο διάγραμμα με τα 18-24K κλιματιστικά:

image.png.17e222a5bf2a1b8a89330c93c034811b.png

@kaklikos σ εχει ταραξει στα ον οφφ. Γυρνα ανεμιστηρα low για αρχή και αν συνεχίσει πας για dry. Έτοιμος για HA αυτοματισμούς είσαι όπως σε βλέπω.

2 ώρες πριν, Pan_K είπε

αλλά στην χαμηλή ταχύτητα

Υπάρχει κάποια ενδιάμεση ταχύτητα που να κρατάει θερμοκρασία στοιχείου κάτω ή κοντά στον δρόσο; Εμένα στο silent (300μ3) με τα 120-150W δεν εχω θέμα οπως είχα πει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...