Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Fujitsu ASEH09LMCG vs Inventor Leon 9k σε συνθήκες ελάχιστων απωλειών. Εξωτερική 23 βαθμοί, εσωτερική 24 βαθμοί. Το Leon σε αφύγρανση στην χαμηλότερη ταχύτητα ανεμιστήρα (παροχή αέρα 280m3/h) και το Fujitsu στην αφύγρανση με παροχή αέρα 270m3/h. 

Fujitsu:

image.png.a6bba481f1f70895fe826fda0f1d9103.png

Inventor Leon:

image.png.0611ef0ffdb430a8f1c2e4178b379253.png

Οι απώλειες και των δύο δωματίων είναι παρόμοιες. Μέγιστο EER: Fujitsu 16,0 vs Inventor 11,1. Πολύ καλή η επίδοση του Leon για κλιματιστικό που δουλεύει στην χαμηλή σκάλα ανεμιστήρα, αλλά σαν το ASEH09KMCG δεν είναι. Υπόψιν, το Leon το έχω ρυθμίσει στο Gear 50% για να μην έχω αιχμές κατανάλωσης.

Η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο με το Leon έχει σχετικά έντονες διακυμάνσεις μεταξύ 22,5 και 23,8 βαθμούς με την υγρασία πάνω από 60%. Το Fujtitsu διατηρεί πολύ πιο σταθερή την θερμοκρασία και η υγρασία είναι γύρω στο 55%. 

Παρόλο που το Inventor κατεβαίνει ελαφρώς πιο χαμηλά στα watt από το Fujitsu, εν τούτοις δεν διατηρεί σταθερή λειτουργία και πηγαίνει σε on/off. Ίσως γιατί η ισχύς του είναι έτσι ρυθμισμένη ώστε να δίνει προτεραιότητα στην μείωση της θερμοκρασίας (sensible capacity) και όχι στην αφύγρανση (latent capacity). Αν είχα και το Fujitsu στην λειτουργία ψύξης, πιθανότατα θα έβλεπα κι εκεί πολύ συχνά on/off με υγρασίες >60%, αλλά σίγουρα πιο σταθερή θερμοκρασία από το Leon.

Γενικά το Leon είναι σχετικά καλό στην ψύξη και οικονομικό, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω για να μου διατηρεί σταθερή θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο, ειδικά σε συνθήκες με χαμηλές απώλειες. Καμία ιδέα κανείς, πριν το αντικαταστήσω και αυτό;

Επεξ/σία από Pan_K
  • Απαντ. 13,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Pan_K είπε

Fujitsu ASEH09LMCG vs Inventor Leon 9k σε συνθήκες ελάχιστων απωλειών. Εξωτερική 23 βαθμοί, εσωτερική 24 βαθμοί. Το Leon σε αφύγρανση στην χαμηλότερη ταχύτητα ανεμιστήρα (παροχή αέρα 280m3/h) και το Fujitsu στην αφύγρανση με παροχή αέρα 270m3/h. 

Fujitsu:

Inventor Leon:

Οι απώλειες και των δύο δωματίων είναι παρόμοιες. Μέγιστο EER: Fujitsu 16,0 vs Inventor 11,1. Πολύ καλή η επίδοση του Leon για κλιματιστικό που δουλεύει στην χαμηλή σκάλα ανεμιστήρα, αλλά σαν το ASEH09KMCG δεν είναι. Υπόψιν, το Leon το έχω ρυθμίσει στο Gear 50% για να μην έχω αιχμές κατανάλωσης.

Η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο με το Leon έχει σχετικά έντονες διακυμάνσεις μεταξύ 22,5 και 23,8 βαθμούς με την υγρασία πάνω από 60%. Το Fujtitsu διατηρεί πολύ πιο σταθερή την θερμοκρασία και η υγρασία είναι γύρω στο 55%. 

Παρόλο που το Inventor κατεβαίνει ελαφρώς πιο χαμηλά στα watt από το Fujitsu, εν τούτοις δεν διατηρεί σταθερή λειτουργία και πηγαίνει σε on/off. Ίσως γιατί η ισχύς του είναι έτσι ρυθμισμένη ώστε να δίνει προτεραιότητα στην μείωση της θερμοκρασίας (sensible capacity) και όχι στην αφύγρανση (latent capacity). Αν είχα και το Fujitsu στην λειτουργία ψύξης, πιθανότατα θα έβλεπα κι εκεί πολύ συχνά on/off με υγρασίες >60%, αλλά σίγουρα πιο σταθερή θερμοκρασία από το Leon.

Γενικά το Leon είναι σχετικά καλό στην ψύξη και οικονομικό, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω για να μου διατηρεί σταθερή θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο, ειδικά σε συνθήκες με χαμηλές απώλειες. Καμία ιδέα κανείς, πριν το αντικαταστήσω και αυτό;

Το Leon ως Μιντεοειδες έχει offset 2°C οπότε για να το μικρυνεις είτε φτιάχνεις αυτοματισμούς αν το έχεις πάνω σε Home Assistant είτε φτιάχνεις σκηνή στο app του που να μικραινεις αυτό το offset.

Παρακάτω φαίνεται το Midea Gaia να κρατά τη θερμοκρασία με εύρος 0.2°C και την υγρασία σε ικανοποιητικά επίπεδα για τις συγκεκριμένες συνθήκες με ελάχιστες απώλειες.

Βέβαια έχω πειράξει το Gaia μέσω engineering mode ώστε να μην κατεβαίνει πολύ χαμηλά σε κατανάλωση και τον ανεμιστήρα του να κατεβαίνει τέρμα χαμηλά οπότε η θερμοκρασία του στοιχείου να είναι κάτω από το Dew Point του χώρου ώστε να μην γυρνάει την υγρασία στο χωρο και να κάνει και κάποια αφυγρανση όποτε το ευνοούν οι συνθήκες.

Screenshot_2025-08-28-05-14-33-067.jpeg

• Thanks 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, alexdeskas είπε

Το Leon ως Μιντεοειδες έχει offset 2°C οπότε για να το μικρυνεις είτε φτιάχνεις αυτοματισμούς αν το έχεις πάνω σε Home Assistant είτε φτιάχνεις σκηνή στο app του που να μικραινεις αυτό το offset.

Ευχαριστώ. Μπορείς να μου πεις επιγραμματικά την λογική του αυτοματισμού; Πχ να αυξάνει την ζητούμενη κατά μισή μονάδα όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από ένα όριο και να την μειώνει πάλι κατά μισή μονάδα όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πέραν ενός ορίου; Επίσης δεν έχω καταλάβει πώς μπορώ να βάλω τον ανεμιστήρα στο quiet. Γίνεται και με σκηνή ή αυτοματισμό αυτό; Το Tuya app στο Home Assistant δεν μου δίνει την δυνατότητα να επιλέξω ταχύτητα ανεμιστήρα στο Leon.

Το βράδυ με εξωτερική στους 20 πάντως, η κατανάλωση κατέβηκε μέχρι τα 57 watt !!! με EER 14 και όλα αυτά στην χαμηλή ταχύτητα ανεμιστήρα. 

Δημοσ.
8 hours ago, Pan_K said:

Fujitsu:

Inventor Leon:

Η συνολική κατανάλωση σε αυτό το διάστημα ποια είναι? Με βάση αυτό που βλέπω , (αν βλέπω καλά) το leon έχει καταναλώσει λιγότερη ενέργεια.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Pan_K είπε

Ευχαριστώ. Μπορείς να μου πεις επιγραμματικά την λογική του αυτοματισμού; Πχ να αυξάνει την ζητούμενη κατά μισή μονάδα όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από ένα όριο και να την μειώνει πάλι κατά μισή μονάδα όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πέραν ενός ορίου; Επίσης δεν έχω καταλάβει πώς μπορώ να βάλω τον ανεμιστήρα στο quiet. Γίνεται και με σκηνή ή αυτοματισμό αυτό; Το Tuya app στο Home Assistant δεν μου δίνει την δυνατότητα να επιλέξω ταχύτητα ανεμιστήρα στο Leon.

Το βράδυ με εξωτερική στους 20 πάντως, η κατανάλωση κατέβηκε μέχρι τα 57 watt !!! με EER 14 και όλα αυτά στην χαμηλή ταχύτητα ανεμιστήρα. 

Με 57W κατανάλωση έχω απορία πόση υγρασία είχε ο χώρος.

Θα εξηγήσω όσο γίνεται πιο απλά πως το 2°C offset με μια σκηνή στο app το κάνουμε 1°C.

Καταρχάς να πω ότι στο δικό μου Midea έχω θέσει μέσω engineering mode, ως Temp compensation το +1.0 °C οπότε όταν ζητάω πχ 27 ξεκινάει όταν το μηχάνημα έχει 28 και σταματά στους 26.

Με ζήτηση 26 ξεκινά στους 27 και σταματά στους 25 με το offset των 2 βαθμών.

Στην σκηνή κάνουμε το εξής...

If Midea Gaia <= 26 

Then Set Midea Gaia 30

Delay (20")

Set Midea Gaia 26.

Αυτό έχει το εξής αποτελέσμα...

Μόλις η θερμοκρασία στο μηχάνημα είναι ίση ή μικρότερη από 26 τότε βάζει το μηχάνημα στους 30 οπότε σταματά.

Μετά από 20 δευτ. βάζει το μηχάνημα στους 26 πράγμα που σημαίνει ότι το μηχάνημα θα ξεκινήσει σύμφωνα με τα παραπάνω στους 27.

Και αυτό γίνεται συνεχώς.

Στους 27 ξενικά στους 26 σταματά.

Οπότε πρέπει να βρεις με συγκεκριμένη ζήτηση που ξεκινά και που σταματά το μηχάνημα σου για να κάνεις μια αντίστοιχη σκηνή.

• Thanks 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, alexdeskas είπε

Με 57W κατανάλωση έχω απορία πόση υγρασία είχε ο χώρος.

Θα εξηγήσω όσο γίνεται πιο απλά πως το 2°C offset με μια σκηνή στο app το κάνουμε 1°C.

Καταρχάς να πω ότι στο δικό μου Midea έχω θέσει μέσω engineering mode, ως Temp compensation το +1.0 °C οπότε όταν ζητάω πχ 27 ξεκινάει όταν το μηχάνημα έχει 28 και σταματά στους 26.

Με ζήτηση 26 ξεκινά στους 27 και σταματά στους 25 με το offset των 2 βαθμών.

Στην σκηνή κάνουμε το εξής...

If Midea Gaia <= 26 

Then Set Midea Gaia 30

Delay (20")

Set Midea Gaia 26.

Αυτό έχει το εξής αποτελέσμα...

Μόλις η θερμοκρασία στο μηχάνημα είναι ίση ή μικρότερη από 26 τότε βάζει το μηχάνημα στους 30 οπότε σταματά.

Μετά από 20 δευτ. βάζει το μηχάνημα στους 26 πράγμα που σημαίνει ότι το μηχάνημα θα ξεκινήσει σύμφωνα με τα παραπάνω στους 27.

Και αυτό γίνεται συνεχώς.

Στους 27 ξενικά στους 26 σταματά.

Οπότε πρέπει να βρεις με συγκεκριμένη ζήτηση που ξεκινά και που σταματά το μηχάνημα σου για να κάνεις μια αντίστοιχη σκηνή.

Με τον ανεμιστήρα δοκιμασες να παίξεις; Το σταματα ξεκινα δεν ακούγεται ιδανικό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
47 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Με τον ανεμιστήρα δοκιμασες να παίξεις; Το σταματα ξεκινα δεν ακούγεται ιδανικό

Την προηγούμενη βδομάδα τα βράδια η μέση κατανάλωση ήταν γύρω στα 40-45W.

Το σταμάτα ξεκίνα είναι αναπόφευκτο ότι και να κάνεις με τον ανεμιστήρα.

Αλλά ακόμα κι έτσι δε νομίζω να υπάρχει θέμα μιας και ξεκινάνε με soft start σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες και τουλάχιστον στο δικό μου δεν καταλαβαίνεις ούτε πότε ξεκινά ούτε πότε σταματά ακόμα και σε απόλυτη ησυχία.

Επεξ/σία από alexdeskas
Δημοσ.
Στις 27/8/2025 στις 9:28 ΠΜ, Pan_K είπε

Αυτό είναι κλασική συμπεριφορά Fujitsu στην λειτουργία ψύξης και στοιχιματίζω ότι ο φίλος @MAN0U, όπως και ο περισσότερος κόσμος, το ρυθμίζει σε αυτήν την λειτουργία. Αν το γυρίσει στην αφύγρανση πιθανότατα θα ομαλοποιηθεί η καμπύλη κατανάλωσης σε πιο υψηλά watts. 

Όντως, ειναι στο δωμάτιο το παιδιού και το βράδυ του το βάζω στην ψύξη στους 25 (χθες η γυναίκα μου το έβαλε 26.5!)

Θα τη δοκιμάσω την αφύγρανση απόψε. Νομίζω στην αφύγρανση πρέπει να το βάλω λίγο πιο χαμηλά;

Δημοσ.
48 λεπτά πριν, MAN0U είπε

Όντως, ειναι στο δωμάτιο το παιδιού και το βράδυ του το βάζω στην ψύξη στους 25 (χθες η γυναίκα μου το έβαλε 26.5!)

Θα τη δοκιμάσω την αφύγρανση απόψε. Νομίζω στην αφύγρανση πρέπει να το βάλω λίγο πιο χαμηλά;

Δεν παγώνει το παιδί με 25 βαθμούς? Εγώ με το mitshubishi στην κρεβατοκάμαρα (12άρι βεβαια) στους 27 το βάζω και σκεπάζομαι με σεντόνι.

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, vdeseris είπε

Δεν παγώνει το παιδί με 25 βαθμούς? Εγώ με το mitshubishi στην κρεβατοκάμαρα (12άρι βεβαια) στους 27 το βάζω και σκεπάζομαι με σεντόνι.

Κι εγώ ένα Hiro 12αρι στην κρεβατοκάμαρα 27 το βάζω και είμαστε επίσης με σεντονι.

Δοκίμασα το Fujitsu στους 27 αλλά ο μικρός ζεσταινόταν και όντως το δωμάτιο δεν ήταν δροσερό. Στους 26 ήταν στο όριο του ιδρώνω-δεν ιδρώνω... 

• Like 1
Δημοσ.
13 ώρες πριν, mavrik είπε

Εχει κανείς εμπειρία με Gree Premium Airy 12αρι; 

Για 50% ψύξη - 50% θέρμανση σε κλίμα κεντρικής Ευρώπη. Δεν θα είναι η κύρια πηγή θέρμανσης. 

Η απώλειες είναι ~ 3kW 

Ευχαριστώ

Υπάρχουν καλύτερες επιλογές. 

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, liakjim είπε

Υπάρχουν καλύτερες επιλογές. 

Ευχαριστώ.

Μπορείς να δώσεις 1-2 εναλλακτικές επιλογές;

Budget 700€

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, mavrik είπε

Ευχαριστώ.

Μπορείς να δώσεις 1-2 εναλλακτικές επιλογές;

Budget 700€

Ανάλογα την περίπτωση -> Ερωτηματολόγιο Αγοράς Κλιματιστικού

Επεξ/σία από liakjim
Δημοσ.
1 ώρα πριν, liakjim είπε

Ανάλογα την περίπτωση -> Ερωτηματολόγιο Αγοράς Κλιματιστικού

Επειδή είναι κεντρική Ευρώπη,  έβαλα Κοζάνη ως περιοχή.

50%- 50% ψύξη/ θέρμανση.
Υπάρχει άλλη κυρία πηγή θέρμανσης. 

Ευχαριστώ. 

IMG_5259.png

IMG_5260.png

IMG_5261.png

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, mavrik είπε

Επειδή είναι κεντρική Ευρώπη,  έβαλα Κοζάνη ως περιοχή.

50%- 50% ψύξη/ θέρμανση.
Υπάρχει άλλη κυρία πηγή θέρμανσης. 

Ευχαριστώ. 

IMG_5259.png

IMG_5260.png

IMG_5261.png

image.png.e19367aa2690fe80fdd32790ca5906c0.png

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...