Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Pan_K είπε

2. Είναι λιγότερο αποδοτικό στην ψύξη, το οποίο μεταφράζεται συνήθως ότι κάνει πιο αποδοτική αφύγρανση στην λειτουργία ψύξης από το Perfera (το έχουμε αναλύσει το καλοκαίρι αυτό). 3. Το Sensira είναι πολύ καλό στην θέρμανση, δεν κάνει πολλά defrost και επίσης δεν φαίνεται να υστερεί ιδιαίτερα από τα πολύ ακριβότερα Perfera σε ότι αφορά την κατανάλωση. 

Επειδή είχα και Sensira και Perfera θα πω πως είναι λάθος αυτό που γραφεις.

Το Perfera είναι η κορυφή των κλιματιστικών.

Το Perfera δε χρειάστηκε ποτέ να το βάλω στη λειτουργία αφυγρανσης γιατί από μόνο του στη λειτουργία ψύξης ρύθμιζε τη λειτουργία του ώστε να επιτυγχάνεται και αφυγρανση με αστεια μάλιστα κατανάλωση.

Το Perfera είναι το θαύμα της οικονομίας και στην ψύξη και στη θέρμανση το δε κλίμα που δημιουργεί απέχει κατά πολύ από οποιοδήποτε άλλο κλιματιστικό.

Υ.Γ. Το Sensira το άλλαξα επειδή δημιουργούσε αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω υπερβολικής αύξησης της υγρασίας στο δωμάτιο.

Επεξ/σία από alexdeskas
  • Like 1
  • Απαντ. 13,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, liakinen είπε

@alexdeskas

Το Sensira σε μένα κρατάει την υγρασία μεταξύ 40%-47%.

Σε χώρο με μικρές απώλειες όπως ο δικός μου (υπνοδωμάτιο) ανέβαζε την υγρασία στο 70%

Δημοσ.

Νομίζω οτι ο καθένας έχει λάθη για τους δικούς του λόγους.

Πρώτον τα daikin στην αφυγρανση δεν έχουν target temp. Άρα δεν ξέρεις πότε θα σταματήσει. Δεν θα σταματήσει βασικά με όρους που βάζει ο χρήστης. Ανάλογα την μάρκα αυτό διαφέρει. Άλλες απλά σταματάνε τον συμπιεστή οταν φτάσουν στην θερμοκρασία στόχο. Άλλες σταματάνε και τον εσωτερικό ανεμιστήρα (MHI) για να μην γυρίσει υγρασία πίσω.

Τα sensira εχουν 5 γενιές (A,B,C,D,E). Μπορεί να έχει βγει και 6η πλέον. Τέλος πάντων, τα αποτελέσματα δεν συγκρίνονται μεταξύ γενεών.

Ολα τα κλιματιστικά κάνουν αφυγρανση στην ψύξη, μέχρι το στοιχείο να ανέβει απο το σημείο δρόσου, ή να πιεστεί η συνθήκη με τον ανεμιστήρα της εσωτερικής μονάδας. Η αφυγρανση σταματάει προφανώς όταν σταματάει ο συμπιεστής. Μετα επιστρέφεται η υγρασία αν ο ανεμιστήρας συνεχίσει να λειτουργεί (γι αυτο τα daikin δεν σταματάνε τον συμπιεστή στην αφυγρανση).

Οι προστασίες των MHI δεν ορίζονται απο την εσωτερική θερμοκρασία. Ορίζονται απο την εξωτερική. Επίσης σε μηχανήματα που έχουν ακόμα εγγύηση δεν βάζουμε οτι να ναι μέσα γιατί η εγγύηση χαιρετάει.

Μηχανήματα που η εξωτερική μονάδα είναι της κατηγορίας "φτερού", δεν κάνουν για βαρβατη θερμανση γιατί έχουν θέμα με τις αποψυξεις. Φυσικά το κλίμα της Αθήνας δεν θεωρείται βαρβάτη θέρμανση.

Κατανάλωση απο τα ίδια τα μηχανήματα μόνο στο περίπου θα πάρετε.

Δημοσ.
7 minutes ago, alexdeskas said:

Σε χώρο με μικρές απώλειες όπως ο δικός μου (υπνοδωμάτιο) ανέβαζε την υγρασία στο 70%

το gree airy διαβάζω ότι δέχεται ρύθμιση της υγρασίας συγχρόνως με την λειτουργία του

Δημοσ.
3 ώρες πριν, AnalysisParalysis είπε

αφυγραντηρες με ζεολιθο

Σχετικά με τον ζεόλιθο. Δεν συμφέρουν για χώρους που κατοικούνται. Πρακτικά καπου στους 17-20 βαθμούς και κάτω αρχίζουν να υπερέχουν σε σχέση με αυτούς με συμπιεστή.

Το ακούω ΜΟΝΟ εαν υπάρχει υπερευαισθησία στον θόρυβο.

Δημοσ.
42 λεπτά πριν, alexdeskas είπε

Το Perfera δε χρειάστηκε ποτέ να το βάλω στη λειτουργία αφυγρανσης γιατί από μόνο του στη λειτουργία ψύξης ρύθμιζε τη λειτουργία του ώστε να επιτυγχάνεται και αφυγρανση με αστεια μάλιστα κατανάλωση.

Το Perfera είναι το θαύμα της οικονομίας και στην ψύξη και στη θέρμανση το δε κλίμα που δημιουργεί απέχει κατά πολύ από οποιοδήποτε άλλο κλιματιστικό.

Υ.Γ. Το Sensira το άλλαξα επειδή δημιουργούσε αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω υπερβολικής αύξησης της υγρασίας στο δωμάτιο.

Μιας που έχεις πολύ λίγες απώλειες στο σπίτι σου, νομίζω ότι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο μοντέλων έγκειται στο ότι το Perfera σταματά τελείως τον εσωτερικό ανεμιστήρα όταν σταματά και ο συμπιεστής. Επιπλέον, φαίνεται ότι επιτυγχάνει πιο εύκολα σημείο δρόσου λόγω της καλύτερης απόδοσης. Η αλήθεια είναι ότι το feedback που είχα από τα δύο αυτά μοντέλα ήταν ανάμικτο και ότι στην πράξη βρίσκονται αρκετά κοντά μεταξύ τους, μέχρι που έκανες αυτήν την σημαντική επισήμανση. Και επειδή βρίσκεσαι Θεσσαλονίκη, ξέρεις πολύ καλά από υγρά κλίματα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
46 λεπτά πριν, alexdeskas είπε

Το Sensira το άλλαξα επειδή δημιουργούσε αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω υπερβολικής αύξησης της υγρασίας στο δωμάτιο.

Το sensira το άλλαξες γιατί το φορτίο σου ήταν χαμηλότερο απο το κατώφλι που μπορούσε να αποδώσει με αποτέλεσμα να σβήνει ο συμπιεστής. Σε είχε ταράξει στα on off δηλαδή. Το perfera πάει χαμηλότερα, ως μοντέλο ανώτερης κατηγορίας. Αυτά πληρώνεις μεταξύ άλλων.

Επεξ/σία από cmaniac
Δημοσ.
57 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Σχετικά με τον ζεόλιθο. Δεν συμφέρουν για χώρους που κατοικούνται. Πρακτικά καπου στους 17-20 βαθμούς και κάτω αρχίζουν να υπερέχουν σε σχέση με αυτούς με συμπιεστή.

Το ακούω ΜΟΝΟ εαν υπάρχει υπερευαισθησία στον θόρυβο.

Εμένα δεν κατοικείται και φτάνει και τους 5 βαθμούς εσωτερικά κάποιες φορές τον χειμώνα.

Ο ζεολιθος δουλεύει φανταστικά σαν αφύγρανση το χειμώνα, εχω 3 διαφορετικες μαρκες με ζεολιθο , το είχαμε και σαν σομπιτσα το Πάσχα, αλλά είναι ενεργοβόρος. Θα έλεγα ότι είναι και μια πατέντα βασικά με την αποχέτευση και πως θα τον τοποθετήσεις, ιδανικά θα ήθελα μια λύση κομψή με τα κλιματιστικα και μονο.  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, AnalysisParalysis είπε

ιδανικά θα ήθελα μια λύση κομψή με τα κλιματιστικα και μονο.  

Αν δεν βιάζεσαι πολύ, περίμενε να σφίξουν λίγο τα κρύα και θα κάνω δοκιμή με αφύγρανση κλιματιστικού και εσωτερική θερμοκρασία 10 βαθμούς. Τώρα που μιλάμε έχω 15 εσωτερική στο χωριό.

Υ.Γ. Με έβαλες τελικά να δουλέψω το Leon στην αφύγρανση. Βλέπω ότι με 235 watt η θερμοκρασία του στοιχείου είναι 5 βαθμοί. Οπότε λογικά θα κάνει επαρκή αφύγρανση και στους 10 βαθμούς. Σε λίγο θα ξέρω  ακόμα περισσότερα, γιατί έτσι όπως το πάει, η εσωτερική θερμοκρασία έχει ήδη κατέβει από 15 στους 13 βαθμούς.

Update: Το χαμηλότερο σημείο δρόσου που πέτυχε και σταθεροποίησε η μονάδα είναι 4,2 βαθμούς με 230 watt κατανάλωση. Με αυτά τα δεδομένα, στους 10 βαθμούς μπορείς να κατεβάσεις την υγρασία με ένα 9άρι Leon μέχρι το 67%. Από εκεί και κάτω ζεόλιθος ή μεγαλύτερη μονάδα κλιματιστικού, που ίσως να μπορεί να κατεβάσει το σημείο δρόσου ακόμα πιο χαμηλά. 

Για το αντίστοιχο Daikin Sensira ή Perfera δεν ξέρω το ελάχιστο σημείο δρόσου που επιτυγχάνει σε λειτουργία αφύγρανσης.

Πάντως, δεν είναι κακή ιδέα αυτή η ρύθμιση που έχουν τα κλιματιστικά να μην αφήνουν τον χώρο να ψυχθεί κάτω από 8 ή 10 βαθμούς. Εγώ έχω ορίσει ένα κατώφλι στους 4 βαθμούς, πέραν των οποίων ενεργοποιείται η θέρμανση, αλλά αν δω ότι δεν ρίχνω την υγρασία κάτω από 60% υπό αυτές τις συνθήκες, τότε θα ανεβάσω το κατώφλι αυτό. Φέτος που έβαλα home assistant και στο εξοχικό, θα έχω την ευχέρεια να κάνω καλύτερες ρυθμίσεις.

Επεξ/σία από Pan_K

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...