Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, Sebu είπε

Θα ήταν ενδιαφέρουσα πατέντα/τρόπος να καθαρίζει ο εσωτερικός αέρας από την υγρασία, χωρίς μεγάλη ηλεκτρική καταναλωση και χωρίς θόρυβο τις μερες που η εξωτερικη υγρασια ειναι υπερβολικα υψηλοτερη της εσωτερικης, ακομα και αν εξω η θερμοκρασια ειναι υψηλοτερη.

Εγώ χρησιμοποιώ ένα 9άρι κλιματιστικό στο υπνοδωμάτιο για αφύγρανση (Toshiba Seiya). Το βάζω 2 ώρες το πρωί και 2 το μεσημέρι και η υγρασία πέφτει πολύ γρήγορα σε όλο το σπίτι. Καταναλώνει από 30-50% λιγότερο από έναν αφυγραντήρα 16 λίτρων και ρίχνει την υγρασία πολύ πιο γρήγορα (πχ από 61% στο 55% στο σαλόνι). Το μειονέκτημα εδώ είναι ότι δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω αμέσως μετά για θέρμανση και θα πρέπει να περιμένω να στεγνώσει το στοιχείο. Παρόλα αυτά χρησιμοποιώ το άλλο κλιματιστικό που έχω στο διπλανό υπνοδωμάτιο για θέρμανση, ένα Fujitsu ASEH09KMCG με το αστρονομικό COP με τις σημερινές θερμοκρασίες της τάξης του 10-11, οπότε η θερμοκρασία διατηρείται γενικά σταθερή. Με μία έννοια μιμούμαι το Ururu Sarara με το Toshiba ως Ururu (ρύθμιση υγρασίας) και το Fujitsu ως Sarara (ρύθμιση θερμοκρασίας).

Επεξ/σία από Pan_K
  • Απαντ. 13,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, Pan_K said:

Εγώ χρησιμοποιώ ένα 9άρι κλιματιστικό στο υπνοδωμάτιο για αφύγρανση (Toshiba Seiya). Το βάζω 2 ώρες το πρωί και 2 το μεσημέρι και η υγρασία πέφτει πολύ γρήγορα σε όλο το σπίτι. Καταναλώνει από 30-50% λιγότερο από έναν αφυγραντήρα 16 λίτρων και ρίχνει την υγρασία πολύ πιο γρήγορα (πχ από 61% στο 55% στο σαλόνι). Το μειονέκτημα εδώ είναι ότι δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω αμέσως μετά για θέρμανση και θα πρέπει να περιμένω να στεγνώσει το στοιχείο. Παρόλα αυτά χρησιμοποιώ το άλλο κλιματιστικό που έχω στο διπλανό υπνοδωμάτιο για θέρμανση, ένα Fujitsu ASEH09KMCG με το αστρονομικό COP με τις σημερινές θερμοκρασίες της τάξης του 10-11, οπότε η θερμοκρασία διατηρείται γενικά σταθερή. Με μία έννοια μιμούμαι το Ururu Sarara με το Toshiba ως Ururu (ρύθμιση υγρασίας) και το Fujitsu ως Sarara (ρύθμιση θερμοκρασίας).

Δυστυχως δεν ειναι λυση το κλιματιστικο για ριχνει τη θερμοκρασια πολυ στον χωρο κατα την αφυγρανση, πρακτικα τον ψυχει και δεν θελω να κρυωσει ο χωρος.

Ο 20λιτρος Morris μου καιει μεσοσταθμικα 285watt/ωρα. Ποσο πιο κατω να καψει ενα κλιματιστικο σε αφυγρανση ιδιως αν εχεις αλλο ενα να λειτουργει παραλληλα σε αλλο χωρο για να θερμαινει? Γκροσο μοτο τα ιδια μην πω οτι ισως καινε και λιγο παραπανω τα δυο κλιματιστικα μαζι.

Επισης για το θεμα του ποσο "κρατανε" τα συγχρονα μηχανηματα βρηκα αυτο το ενδιαφερον. Θα δοκιμασω τις επομενες μερες στο πλυντηριο Siemens που ειναι κλωνος αυτου που δειχνει αν οντως λειτουργει.

Δεν θελω καν να σκεφτομαι οτι μπορει να υπαρχουν αντιστοιχα counters στα κλιματιστικα ή αλλες ηλεκτρικες συσκευες ουτε οτι οι συσκευες ειναι φτιαγμενες ωστε υστερα απο Χ κυκλους λειτουργιας απλα να παραδιδουν πνευμα ωστε να αγοραστει το επομενο μοντελο...

Επεξ/σία από Sebu
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, Sebu είπε

Δυστυχως δεν ειναι λυση το κλιματιστικο για ριχνει τη θερμοκρασια πολυ στον χωρο κατα την αφυγρανση, πρακτικα τον ψυχει και δεν θελω να κρυωσει ο χωρος.

Ο 20λιτρος Morris μου καιει μεσοσταθμικα 285watt/ωρα. Ποσο πιο κατω να καψει ενα κλιματιστικο σε αφυγρανση ιδιως αν εχεις αλλο ενα να λειτουργει παραλληλα σε αλλο χωρο για να θερμαινει? Γκροσο μοτο τα ιδια μην πω οτι ισως καινε και λιγο παραπανω τα δυο κλιματιστικα μαζι.

Η αφύγρανση με κλιματιστικά είναι μακράν πιο αποδοτική από τον αφυγραντήρα σε αυτές τις συνθήκες (δεν έχω δοκιμάσει χειμώνα). Με μικρότερη κατανάλωση έχεις αφύγρανση σε όλο το σπίτι και όχι μόνο στο δωμάτιο που είναι εγκατεστημένο, όπως συμβαίνει συνήθως με τους αφυγραντήρες. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι μειώνεται προσωρινά η θερμοκρασία ενός υπνοδωματίου που ούτως ή άλλως δεν χρησιμοποιείται, αλλά επανέρχεται γρήγορα μόλις κλείσει το κλιματιστικό. Την άλλη μονάδα την λειτουργώ όταν δεν θέλω να πέσει η θερμοκρασία του υπνοδωματίου, κάτι που δεν βρίσκω απαραίτητο.

Δεν έχω δείξει μέχρι τώρα λεπτομερή διαγράμματα γιατί είναι κάπως δύσκολα στην κατανόηση, αλλά αναγκαστικά θα παραθέσω τώρα ένα. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την υγρασία του σαλονιού (60τμ), τις καταναλώσεις του κλιματιστικού που έχω στο υπνοδωμάτιο (Toshiba Seiya) και τις καταναλώσεις δύο αφυγραντήρων (Inventor EVAII 20 λίτρων και Juro Pro Crystal 25 λίτρων). Επίσης δείχνει και την θερμοκρασία του υπνοδωματίου. Σε όλη αυτήν την διάρκεια δεν ενεργοποίησα το δεύτερο κλιματιστικό γιατί δεν με πείραζε που θα έπεφτε προσωρινά η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο.

image.png.5d285351be9dd5be64c0a5b037c26319.png

Παρατηρούμε ότι το κλιματιστικό του υπνοδωματίου, με μέση κατανάλωση 165 watt, ρίχνει την υγρασία πολύ γρήγορα στο σαλόνι, ενώ η θερμοκρασία του υπνοδωματίου πέφτει μόνο κατά έναν μόνο βαθμό και επανέρχεται σχεδόν αμέσως μόλις κλείσει το κλιματιστικό. Οι αφυγραντήρες παλεύουν στα 270 watt και το μόνο που καταφέρνουν είναι να μην αυξάνεται η υγρασία του σαλονιού με την ίδια ταχύτητα που θα αύξανε αν δεν λειτουργούσαν. Ο Juro pro είναι στο υπνοδωμάτιο και ο Inventor στο σαλόνι. 

Εδώ να πω ότι το Toshiba είναι άκρως πολιτισμένο (συνηθισμένο για Toshiba), δεν ακούγεται καθόλου και έχει ρύθμιση θερμοκρασίας, οπότε επιλέγω αφύγρανση με ζητούμενη θερμοκρασία 21 βαθμούς και δεν πέφτει η θερμοκρασία του υπνοδωματίου, παρά μόνο κατά έναν βαθμό κελσίου.

Στην ουσία, με μέση κατανάλωση 165 watt μειώνω την υγρασία κατά 5% σε ολόκληρο το σπίτι 125τμ μέσα σε μία ώρα. Αυτό δεν το πετυχαίνει κανένας αφυγραντήρας.

Υ.Γ. Και άλλο ένα Bonus διάγραμμα από τις τελευταίες τρεις ώρες, με εξωτερική υγρασία μεταξύ 80% και 90%.

Spoiler

image.png.e7479fff8a5adc02ad4a2ddf4302eb3e.png

Επεξ/σία από Pan_K
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, Pan_K είπε

ρίχνει την υγρασία πολύ γρήγορα

Έχω καταλήξει οτι επειδή το κλιματιστικό στην αφυγρανση βγάζει κρύο αέρα, η φυσική ροή που δημιουργείται εξ αιτίας αυτού επαρκεί για να αφυγρανθουν ολοι οι χώροι, μιας και συνδέονται με πόρτες. Ο ζεστός αέρας που βγαίνει απο τον αφυγραντήρα εγκλωβίζεται στο ταβάνι και δεν ταξιδεύει σε άλλους χώρους με αποτέλεσμα η αφυγρανση να γίνεται τοπικά και μόνο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...