dimip96 Δημοσ. 17 Ιουνίου Δημοσ. 17 Ιουνίου 7 ώρες πριν, charalampos0388 είπε Οι Δανοί κάτι ξέρουν . Το δαπανηρό δεν έχει σημασία στις στρατηγικές αποφάσεις . Θα βοηθούσε να μας υιοθετήσει η Δανία μήπως και σταματήσει η κατηφόρα . Μακάρι να αντιγράψουμε λίγο εστω και στα νύχια την Δανία. Ετσι για το Θεαθήναι. 1
uniquegr Δημοσ. 17 Ιουνίου Δημοσ. 17 Ιουνίου 7 ώρες πριν, Tlykog είπε Σωστά τα λες τεχνικά, αλλά εδώ μιλάμε για δημόσιο. Αν ο τελικός χρήστης έχει τη δυνατότητα να κάνει αλλαγές που δεν έχουν προβλεφθεί και κλειδωθεί από το ΙΤ, αυτό δεν είναι πλεονέκτημα, είναι κίνδυνος. Και για να έχεις τέτοια κεντρική διαχείριση και υποστήριξη, χρειάζεσαι ΙΤ τμήμα με τεχνογνωσία, επάρκεια προσωπικού και συνέπεια, σε ένα περιβάλλον που και για εκείνους θα είναι εξίσου καινούργιο. Αυτό δεν το πετυχαίνεις εύκολα, ούτε φτηνά. Όσο για το «αν κάτσει η στραβή, σώζεται εύκολα», ισχύει. Αλλά σε κρατικές υπηρεσίες, δεν πρέπει να κάτσει η στραβή εξαρχής. Ο υπάλληλος δεν πρέπει να μαζεύει προβλήματα, πρέπει να δουλεύει απρόσκοπτα, χωρίς να τον απασχολεί καθόλου το λειτουργικό. Εκεί, η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα μετράνε περισσότερο από την ευκολία επαναφοράς. Σκέψου να περιμένεις στην ουρά και ο υπάλληλος να κάνει πατάτα γιατί πάτησε κάτι που ο ΙΤ δεν είχε προβλέψει και το Linux, στα πλαίσια της απίστευτης παραμετροποίησής του, το επέτρεψε. Αυτό είναι και το βασικό μειονέκτημα που είχα παρατηρήσει και ο ίδιος ως νέος χρήστης Linux: στην αρχή σπαταλούσα περισσότερο χρόνο στο να κάνω το σύστημα να λειτουργήσει όπως θέλω, παρά στο να κάνω τη δουλειά μου. Μετά από ώρες ενασχόλησης, τα πράγματα βελτιώθηκαν, αλλά εγώ το έκανα επειδή ήθελα, από χόμπι. Σε εργασιακό περιβάλλον, αυτό μεταφράζεται απλώς σε καθυστερήσεις και νεύρα. Να σημειώσω ότι κάτι τέτοιο δεν μου συνέβη ποτέ σε Windows ή macOS, ούτε καν σαν πρωτάρης. Τέλος, το QEMU δουλεύει καλά σε πολλά σενάρια. Αλλά όταν το χρησιμοποιείς για να καλύψεις βασικές ανάγκες σε ένα λειτουργικό που δεν τις υποστηρίζει native, ουσιαστικά προσθέτεις μια ολόκληρη στρώση πολυπλοκότητας, χωρίς πραγματικό όφελος για τον τελικό χρήστη, αλλά με αυξημένο κόστος για όλους. Καλημέρα. Αρχικά, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ένας απλός χρήστης ( non root ) που να είναι σε θέση να αλλάξει τη δομή του λειτουργικού και να μη χρειαστεί να δώσει sudo. Και άντε, να σας το δώσω μερικώς επειδή το sudo out of the box ζητά τον κωδικό του χρήστη. Υπάρχει όμως ρύθμιση ( και είναι απλή, μέσα απο το αρχείο παραμετροποίησης του sudo ) ώστε να ζητά τον κωδικό του root χρήστη. Και υποθέτω ότι ένας IT expert θα έχει κάνει αυτή τη ρύθμιση απο τις πρώτες πριν παραδώσει τον υπολογιστή στον τελικό χρήστη. Εγώ που χρησιμοποιώ mint στη καθημερινότητά μου, πρόβλημα δεν αντιμετώπισα ποτέ - και ειδικά στα καλά των καθουμένων -. Πιο πολλές φορές έχω δει μπλε οθόνες στα Windows, παρά κάτι αντίστοιχο στο Linux. Καμιά φορά μετά απο κανένα πείραγμα που του κάνω, βλέπω ένα kernel panic ( κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στις δικές μου ενέργειες και είναι ενέργειες που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ένας non root χρήστης ), επιλέγω ένα προηγούμενο kernel και μπαίνω κανονικά στο σύστημα για να το διορθώσω. Δεν είναι δουλειά του τελικού χρήστη να παραμετροποιήσει το σύστημα, όταν μιλάμε για έναν οργανισμό. Είναι δουλειά του IT ή εν πάση περιπτώσει, αυτών που στήνουν το backbone του συστήματος. Και όπως είναι λογικό, ένα τέτοιο τμήμα, πρώτα θα κάνει τις δοκιμές του και μετά θα τις διαθέσει στο ευρύ κοινό των χρηστών. Τέλος, όσον αφορά στο QEMU, δεν είναι δα και κάτι το τραγικό. Παραδέχομαι βέβαια ότι δεν χρησιμοποιώ qemu agent μέσα στο λειτουργικό, αλλά τρέχω bare metal hypervisor ( proxmox ) γι'αυτές τις δουλειές, ενώ συνδέομαι μέσω δικτύου με τα vm's. Λύσεις πάντως, υπάρχουν. Και σιγά τα μεγάλα κόστη, αν κάποιος θέλει σώνει και καλά να κάνει τη μετάβαση. 6 ώρες πριν, Hacker?pcs είπε Linux για ευρεία χρήση σε client νομίζουν είναι καλή ιδέα όσοι δεν έχουν προσπαθήσει να το κανουν στην πράξη, σε μικρο ή μεγάλο αριθμό. Χρησιμοποιώ καθημερινά κυριως Arch και RHEL και την υπογραφή μου για υιοθέτηση Linux εκτός back end δεν την έβαζα ούτε υπό την απειλή όπλου Εγώ άνετα θα την έβαζα για ένα debian based σύστημα που είναι αρκετά απλό στη διαχείρισή του. Δεν θα έστηνα Gentoo ή Arch ας πούμε, για προφανείς λόγους, όσο και αν εκτιμώ αυτού του είδους τις distros. Επαναλαμβάνω, δεν μου έχει κρεμάσει ΠΟΤΕ το mint, ενώ στο htpc μου, τρέχω debian. 20 λεπτά πριν, dimip96 είπε Σε linux τρέχουν αντίστοιχες εφαρμογές ανώτερες απο Office, Autocad και Photoshop. Libre office, freecad και Gimp είναι εξαιρετικές εφαρμογές με αποτελέσματα ανώτερα των proprietary. Μην μιλήσω για γραφικά video ή άλλες εφαρμογές που πλέον εχουν professional επίπεδο με αποτελέσματα καλύτερα απο οποιαδήποτε proprietary εφαρμογή. Προσωπικά, δεν μπορώ να συνεργαστώ με το inkscape, τουλάχιστον όχι ακόμα. Και επειδή είναι μέρος της δουλειάς μου η χρήστη του illustrator, αναγκάζομαι να τρέχω Windows σε qemu vm με gpu passthrough. Αν δεν υπήρχε αυτή η ανάγκη χρήσης της συγκεκριμένης εφαρμογής, αμφιβάλω αν θα άνοιγα πλέον τα Windows. Φαντάσου ότι και στο μηχάνημα που χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή, έχω dual boot Alpine linux με Windows 11. Τα Windows έχω να τα χρησιμοποιήσω κανένα μήνα. Ασχολήθηκα λίγο για να τα σετάρω στον υπολογιστή και έκτοτε δεν ξανασχολήθηκα. 16 λεπτά πριν, Tlykog είπε Το πρόβλημα δεν είναι αν «υπάρχει εναλλακτική», αλλά αν αυτή είναι 100% συμβατή με αυτό που χρησιμοποιείται ήδη στην πράξη, ειδικά σε επαγγελματικό ή δημόσιο πλαίσιο. Γιατί εκεί το “σχεδόν ίδιο” συχνά δεν αρκεί. Όπως είπα και χθες, υπάρχει ακόμα και η λύση του Kasm workspaces, κάτι που φυσικά δεν προορίζεται για τοπική χρήση, αλλά δικτυακή. Το στήνεις σε ένα server και συνδέονται πάνω σε αυτόν οι χρήστες σου, οι οποίοι μάλιστα πλέον δεν χρειάζεται να έχουν και υπολογιστές υψηλών δυνατοτήτων, μιας που λειτουργούν σαν thin clients ( άρα, πρακτικό όφελος και απο την εξοικονόμηση ρεύματος ). Και δεν χρειάζεται καν να γνωρίζουν οι χρήστες ότι ανοίγουν browser ή χρησιμοποιούν το περιβάλλον του kasm, μια συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας όπως υπάρχει και τώρα και ανοίγει μεγιστοποιημένο το παράθυρο της εφαρμογής, ενώ κάθε χρήστης μπορεί να έχει τον δικό του αποθηκευτικό χώρο, άρα να μη χάνονται οι αλλαγές που κάνει. Αν εγώ σαν έστω και προχωρημένος χρήστης γνωρίζω και είμαι σε θέση να στήσω κάτι τέτοιο στο δίκτυό μου, πιστεύω ότι οφείλει και ένα τμήμα IT να το γνωρίζει, είναι η δουλειά του. Δεν μιλάμε για μετάβαση απο τη μια ημέρα στην άλλη. Πρώτα σχεδιάζεται, μετά υλοποιείται και στη συνέχεια ένα μέρος του προσωπικού καλείται να εργάζεται αποκλειστικά σε αυτό το περιβάλλον ως testers. Μόλις μετά απο τα πολλαπλά feedbacks σταθεροποιηθεί η κατάσταση, αρχίζει η μετάβαση και για τους υπόλοιπους χρήστες. Αυτό δεν γίνεται απο τη μια μέρα στην άλλη λοιπόν, αλλά απο κάπου πρέπει να γίνει η αρχή. Μιλάμε για την εποχή της δήθεν οικολογικής συνείδησης και βλέπουμε να χρησιμοποιούνται στο δημόσιο ( και όχι μόνο ) υπολογιστές που καίνε ρεύμα άσκοπα. Αντίθετα, μπορεί ένας οργανισμός να διαθέσει πόρους στους servers του οι οποίοι για την ίδια ποσότητα ρεύματος, μπορούν να εξυπηρετούν πολλαπλάσιους χρήστες ταυτόχρονα, ενώ οι τελικοί χρήστες θα έχουν μηχανήματα που καίνε ελάχιστο ρεύμα ( π.χ. ο δικός μου thin client καίει 5w σε χαλαρή χρήση και φτάνει μέχρι 15w με τα 4 cpu cores του να δουλεύουν στο 100% και ενώ το χρησιμοποιώ σε ανάλυση 4Κ@60Hz ). Ειδικά στην εποχή μας που ούτως ή άλλως τα περισσότερα γίνονται εντός ενός cloud, δεν νοείται να χρησιμοποιούνται desktop υπολογιστές σε ρόλο clients και να τρέχουν τοπικά εφαρμογές.
dimip96 Δημοσ. 17 Ιουνίου Δημοσ. 17 Ιουνίου 13 ώρες πριν, mountains1 είπε Ειναι αργα, για δακρυα Στελλα. Καποτε, στην Ευρωπη, ναι στην Ευρωπη, εφτιαχναν ακομη και υπολογιστες. Εστω αν ακομη και τοτε, πολλα ηλεκτρονικα ηταν απο Κινα. Οι παλιοτεροι θα θυμουνται. Amstrad, Olivetti, Spectrum κλπ. Το πως οι Ευρωπαιοι, καταφεραν να ειναι καταϊδρωμενοι πισω απο ολους, ας το συλλογιστουν. Εδω και δεκαετιες, ουτε υπολογιστες, ουτε OS, τιποτε! Αλλα ξεχασα. Στην ΕΕ παραγουμε νόμους! Κατα τα λοιπα, ψαχνουμε για απεξαρτηση, παλι στρεφομενοι φυσικα σε κυριως Αμερικανικα προιοντα. Πιασ' τ'αυγο και κουρευτο....σπασμενο καραβι η Ευρωπη... Αν κατεβαίνει ο Uncle Sam και πιστώνει χρήμα να πουλήσεις το προϊόν του ετσι αβέρτα εσύ θα ήθελες να δουλέψεις; Δεν είναι πιο έυκολο να take the money and run? Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να πανε διακοπές στις Καννες, στο Μονακο, στις Κυκλάδες σε άλλους όμορφους προορισμούς. Να μπλέκουν τώρα με εργασία; Πολύ φασαρία... 1
agiohorion Δημοσ. 17 Ιουνίου Δημοσ. 17 Ιουνίου Διαβαζω τα σχολια των παιδιων εδω μεσα ( περι προγραμματισμου και δεν καταλαβαινω και πολλα) και ειλικρινα νιωθω τοση χαρα , που εχουμε τοσα λαμπρα μυαλα με τοσες ιδεες ωστε να γινει το Δημοσιο μας καλυτερο και πως θα αντιμετωπιστουν προβληματα με ασυμβατοτητες με περιφερειακα και προγραμματα . Βλεπω και νιωθω αυτη την διψα που εχουν αυτα τα παιδια για να δωσουν λυσεις για το Δημοσιο και το Ελληνικο κρατος ! Ισως πλεον και η κυβερνηση και το Δημοσιο θα πρεπει να ζητησει και να αφουγκραστει τις γνωμες , πως μπορουν να γινεουν τα πραγματα καλυτερα για τον απλο κοσμο με τις Δημοσιες υπηρεσιες 1
dimip96 Δημοσ. 17 Ιουνίου Δημοσ. 17 Ιουνίου 9 ώρες πριν, uniquegr είπε Δεν έχει καταφέρει να κάνει παγκόσμιο κλικ στους ανθρώπους, απλά έμμεσα τους επιβλήθηκε. Και αυτό έχει οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο. Αν συνυπολογίσεις και τους μύθους που δρουν ενάντια στο Linux, τότε μπορείς να καταλάβεις γιατί ο κόσμος αποφεύγει το Linux, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για ένα κλάσεις ανώτερο λειτουργικό σύστημα, το οποίο μπορεί ένας οργανισμός ( ή ένα κράτος ) να το παραμετροποιήσει σε τέτοιο βαθμό που να το φέρει να εξυπηρετεί ακριβώς τις ανάγκες του. Μιλάμε για ένα λειτουργικό σύστημα που ο χρήστης ( = διαχειριστής ) του μπορεί να επιλέξει τί ακριβώς θα εγκατασταθεί και τί όχι, κάνοντας πιο αποδοτικό το σύστημα, ενώ παράλληλα μειώνει και το attack surface. Αντίθετα, τα Windows δεν αφήνουν στον διαχειριστή τέτοιου είδους επιλογές, πάντα θα έχει να κάνει με ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, κλειστού κώδικα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προσωπικά, προέρχομαι απο πολυετή χρήση Windows. Τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιώ καθημερινά Linux, ενώ έχω κολλήσει με το Alpine ( το οποίο κατά την αρχική του εγκατάσταση καταλαμβάνει 16 MB χώρου στο δίσκο, αλλά δεν περιέχει τίποτα, ούτε το sudo package ). Δεν είναι ότι τρέφω μίσος για τη Microsoft, αλλά έχοντας γνωρίσει και το Linux, έχοντας ασχοληθεί συστηματικά με αυτό και έχοντας κάνει και ολίγον απο troubleshooting, μπορώ με σιγουριά να πω ότι νιώθω έως και αγανάκτηση για τη λάσπη που τρώει το Linux. Οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια όπως λένε οι παλιοί. Δεν αγόρασε το Github η MS? Αν μπορέσει να αγοράσει τα πάντα θα το κάνει. Το Alpine είναι μια εξαιρετικά tight διανομή να τρέχει σε ανύπαρκτο σχεδόν σύστημα. Ακόμα και ενα μηχάνημα παλιότερο έχει δυνατότητες να τρέξει έυκολα κάτι πιο καθημερινό. Mint, Zorin ή κάτι άλλο που απλά έχει και εφαρμογές για παραγωγικότητα. Δεν έχει να κάνει με μίσος. Απλά open source = advanced software. Ηταν απο παλιά ανώτερο. Οσα χρήματα και να πληρώσει η MS σε devs δεν μπορεί να αγοράσει δισεκατομύρια ζευγάρια ματιών που πέφτουν πάνω σε ανοικτό κώδικα. Είναι θέμα χρονου και χρημάτων. Δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για αντιπαράθεση. Ο κόσμος του software είναι χωρισμένος χωρίς λόγο. Καλό είναι όλοι να είναι στη δουλειά και περισσότερους να είχαμε καλύτερα θα ήταν. Απλά χρειάζεται κάποιος να ρυθμίζει την αγορά για λόγους ισορροπιών και ανταγωνισμού.
headbanger Δημοσ. 17 Ιουνίου Δημοσ. 17 Ιουνίου όταν η πλειονότητα των εργασιών και η αλληλεπίδραση συστημάτων για τους εργαζομένους γίνεται μέσω web browser δεν νομίζω να υπάρχει θέμα. πολύ λίγες εφαρμογές διατηρούν αναχρονιστικούς clients 2
uniquegr Δημοσ. 17 Ιουνίου Δημοσ. 17 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 9 λεπτά πριν, dimip96 είπε Οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια όπως λένε οι παλιοί. Δεν αγόρασε το Github η MS? Αν μπορέσει να αγοράσει τα πάντα θα το κάνει. Το Alpine είναι μια εξαιρετικά tight διανομή να τρέχει σε ανύπαρκτο σχεδόν σύστημα. Ακόμα και ενα μηχάνημα παλιότερο έχει δυνατότητες να τρέξει έυκολα κάτι πιο καθημερινό. Mint, Zorin ή κάτι άλλο που απλά έχει και εφαρμογές για παραγωγικότητα. Δεν έχει να κάνει με μίσος. Απλά open source = advanced software. Ηταν απο παλιά ανώτερο. Οσα χρήματα και να πληρώσει η MS σε devs δεν μπορεί να αγοράσει δισεκατομύρια ζευγάρια ματιών που πέφτουν πάνω σε ανοικτό κώδικα. Είναι θέμα χρονου και χρημάτων. Δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για αντιπαράθεση. Ο κόσμος του software είναι χωρισμένος χωρίς λόγο. Καλό είναι όλοι να είναι στη δουλειά και περισσότερους να είχαμε καλύτερα θα ήταν. Απλά χρειάζεται κάποιος να ρυθμίζει την αγορά για λόγους ισορροπιών και ανταγωνισμού. To alpine το εγκατέστησα αρχικά για να στήσω ένα thin client που το μόνο που θα έκανε θα ήταν να συνδεόταν με τον proxmox server και να άνοιγε spice συνεδρίες. Επειδή όμως μου φάνηκε ιδιαίτερα ελκυστικό, είπα να πειραματιστώ λίγο μαζί του, έστησα σε data mode και απο τότε, ακόμα και με τις μερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζω ( κυρίως λόγω του περιορισμένου αριθμού πακέτων που είναι ευρέως διαθέσιμα σε άλλες διανομές ), δεν μπορώ να το αποχωριστώ. Το πρώτο ατού του Alpine είναι ότι out of the box πιάνει ελάχιστο χώρο και χρησιμοποιεί γενικότερα ελάχιστους πόρους του συστήματος. Ένα άλλο ατού του όμως είναι το γεγονός ότι σε data mode, δεν χρειάζεται να υπάρχει τίποτα σε τοπικό επίπεδο, μπορεί το apkovl.tar.gz αρχείο απο το οποίο φορτώνει, να σερβίρεται στο δίκτυο και όλοι οι clients να μπουτάρουν απο αυτό. Δηλαδή, το IT διαχειρίζεται τη βασική εικόνα και αυτή γίνεται deployed σε όλους τους clients, χωρίς αυτοί να μπορούν να τη μεταβάλουν στο ελάχιστο. Και φυσικά, φορτώνει εν ριπή οφθαλμού το άτιμο..! Επεξ/σία 17 Ιουνίου από uniquegr 2
dimip96 Δημοσ. 17 Ιουνίου Δημοσ. 17 Ιουνίου 2 λεπτά πριν, uniquegr είπε To alpine το εγκατέστησα αρχικά για να στήσω ένα thin client που το μόνο που θα έκανε θα ήταν να συνδεόταν με τον proxmox server και να άνοιγε spice συνεδρίες. Επειδή όμως μου φάνηκε ιδιαίτερα ελκυστικό, είπα να πειραματιστώ λίγο μαζί του, έστησα σε data mode και απο τότε, ακόμα και με τις μερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζω ( κυρίως λόγω του περιορισμένου αριθμού πακέτων που είναι ευρέως διαθέσιμα σε άλλες διανομές ), δεν μπορώ να το αποχωριστώ. Το πρώτο ατού του Alpine είναι ότι out of the box πιάνει ελάχιστο χώρο και χρησιμοποιεί γενικότερα ελάχιστους πόρους του συστήματος. Ένα άλλο ατού του όμως είναι το γεγονός ότι σε data mode, δεν χρειάζεται να υπάρχει τίποτα σε τοπικό επίπεδο, μπορεί το apkovl.tar.gz αρχείο απο το οποίο φορτώνει, να σερβίρεται στο δίκτυο και όλοι οι clients να μπουτάρουν απο αυτό. Δηλαδή, το IT διαχειρίζεται τη βασική εικόνα και αυτή γίνεται deployed σε όλους τους clients, χωρίς αυτοί να μπορούν να τη μεταβάλουν στο ελάχιστο. Και φυσικά, φορτώνει εν ριπή οφθαλμού το άτιμο..! Δεν το έχω δεί στην πράξη όμως πρέπει πραγματικά να είναι σφαίρα. Κάτι παρόμοιο έχω δεί με το nixOS. Άθραυστο, γρήγορο και ασφαλές.
uniquegr Δημοσ. 17 Ιουνίου Δημοσ. 17 Ιουνίου Μόλις τώρα, dimip96 είπε Δεν το έχω δεί στην πράξη όμως πρέπει πραγματικά να είναι σφαίρα. Κάτι παρόμοιο έχω δεί με το nixOS. Άθραυστο, γρήγορο και ασφαλές. /offtopic mode on Στο data mode και επειδή όλα φορτώνονται στη ραμ ( και γι'αυτό δεν μπορείς να του κάνεις τίποτα απολύτως για να το χαλάσεις, το πολύ πολύ να κάνεις reboot και επανέρχεται ), το πόσο γρήγορα θα φορτώσει εξαρτάται απο το τί έχεις φορτώσει στο σύστημα, πόσα πακέτα, καθώς και απο το αποθηκευτικό μέσο. Τρέχω Alpine σε ένα Dell Wyse 5070 με Celeron J4105 και σε άλλον ένα με Pentium J5005. Και τα δύο με 16Gb DDR4 για να έχουν "αέρα" αν και είναι overkill, 8Gb αρκούν. Το πρώτο έχει xfce4 και είναι κάπως λιτό, το δεύτερο με KDE και αρκετά φορτωμένο. Ακόμα και στο J5005, απο τη στιγμή που θα πατήσω να ανάψει, σε ένα λεπτό βρίσκομαι στη login screen. Στον J4105, η διαδικασία ολοκληρώνεται σε περίπου 20 δευτερόλεπτα. Στη δε περίπτωση του thin - spice client, φόρτωνε σε λίγα δευτερόλεπτα. Όλο το μυστικό έγκειται στο γεγονός ότι το σύστημα φορτώνεται στη ραμ και έτσι γίνεται ταχύτατο. Αυτός είναι και ο λόγος που έχω κολλήσει με το Alpine. Και άλλες διανομές τρέχουν απο τη ραμ, αλλά όχι με τη δυνατότητα του να αποθηκεύονται όλα σε ένα αρχείο το οποίο φορτώνεται κατά τη διάρκεια του boot και είναι διαθέσιμο για τροποποίηση σε πραγματικό χρόνο και κατά τη βούληση ( και τα δικαιώματα ) του χρήστη. Offtopic mode off/ 1
Tlykog Δημοσ. 17 Ιουνίου Δημοσ. 17 Ιουνίου 2 ώρες πριν, dimip96 είπε Η Δανία είναι εκτός νομισματικής ένωσης. Επιπλέον έχει κάτι πολιτικούς σαν την Margrethe Vestager που φοράνε παντελόνια και τα τιμάνε. Δεν αγοράζεται τόσο φτηνά η Δανία όπως άλλες χώρες της Ευρώπης, με αξιωματούχους να τους ψωνίζεις έναντι πινακίων φακής για να κάνεις τη δουλειά σου. Σίγουρα εχουν τιμή και οι αξιωματούχοι εκεί όμως φαίνεται ότι δεν είναι φτηνοί. Marketing λέγεται στην εποχή μας αυτό. Οτι αφορά την κ. Vestager είναι καμια 20ετία στα δικαστήρια με τα big tech και συνεχίζει. Δεν το θεωρώ απίθανο να το καταφέρει. Πολύ φτηνοί είναι όλοι. Φτηνά αγοράζεις κυβερνήσεις, διοικήσεις, χώρες, υπέδαφος. Λίγη αξιοπρέπεια επιτέλους. Συγχαρητήτρια και είς ανώτερα. Υπάρχει άνεργος κόσμος με γνώσεις στην Ευρώπη που ψάχνει να βρεί δουλειά. Δεν είναι ανάγκη να έχει όλη τη δουλειά η ms και να κάνει outsourcing το customer service σε τρίτες χώρες για ψίχουλα και να μας το πουλάει εδώ για χρυσάφι. Θα τα καταφέρει η MS. Μην στεναχωριέσαι. Θα πουλήσει καμια 20αριά βίλες ή yacht αν δεν πάει καλά και θα ζήσει με λιγότερα. Είναι δύσκολο να ζείς μόνο με 500 βίλες, 400 yacht και 7 liar αλλά εντάξει είναι. Ζούν οι CEO και με λίγα λιγότερα. Αν πληρώνεις μίζες μέχρι και τα περίπτερα να πουλάνε τα προϊόντα σου ε πως να φτιάξει κάτι ο άλλος. Καταλαβαίνω το πάθος σου, αλλά εδώ νομίζω πως αντί για ουσιαστική ανάλυση, καταλήγουμε να περιγράφουμε έναν ιδανικό κόσμο όπως θα θέλαμε να είναι, όχι όπως είναι. Το πρόβλημα με τέτοιες τοποθετήσεις δεν είναι ότι δεν έχουν βάση σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά ότι αγνοούν πλήρως την πολυπλοκότητα του πραγματικού κόσμου, ειδικά όταν μιλάμε για δημόσιο τομέα, τεχνολογική μετάβαση και διακρατικές ισορροπίες. Η Vestager μπορεί να δείχνει δυναμική και έχει κάνει όντως κινήσεις ενάντια σε big tech, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το πολιτικό πλαίσιο γύρω της είναι αγνό ή ουδέτερο. Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι πάντα επικοινωνιακή, όχι αντικειμενική. Η πολιτική, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι χώρος συμβιβασμών και συμφερόντων, όχι ρομαντισμού. Και πέρα απ’ όλα αυτά, η κουβέντα έχει ξεφύγει από την ουσία: τι είναι εφικτό, πρακτικό και αξιόπιστο για εφαρμογή σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης. Δεν αξιολογούμε φιλοσοφικά συστήματα αξιών, ούτε κάνουμε μανιφέστα. Το ζητούμενο είναι: μπορεί αυτό που λες να σταθεί μαζικά, με προβλεψιμότητα, κόστος, τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση; Αν δεν μπορεί, τότε όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς ρητορικές εξάρσεις. Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει να πουλήσει ή να χάσει η Microsoft. Με ενδιαφέρει να δουλεύει ο ΕΦΚΑ, η ΕΡΓΑΝΗ και η ΑΑΔΕ χωρίς να κρέμεται το σύστημα από το πάθος ή την πίστη του κάθε υπαλλήλου στο open source.
dimip96 Δημοσ. 17 Ιουνίου Δημοσ. 17 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, uniquegr είπε Καλημέρα. Αρχικά, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ένας απλός χρήστης ( non root ) που να είναι σε θέση να αλλάξει τη δομή του λειτουργικού και να μη χρειαστεί να δώσει sudo. Και άντε, να σας το δώσω μερικώς επειδή το sudo out of the box ζητά τον κωδικό του χρήστη. Υπάρχει όμως ρύθμιση ( και είναι απλή, μέσα απο το αρχείο παραμετροποίησης του sudo ) ώστε να ζητά τον κωδικό του root χρήστη. Και υποθέτω ότι ένας IT expert θα έχει κάνει αυτή τη ρύθμιση απο τις πρώτες πριν παραδώσει τον υπολογιστή στον τελικό χρήστη. Εγώ που χρησιμοποιώ mint στη καθημερινότητά μου, πρόβλημα δεν αντιμετώπισα ποτέ - και ειδικά στα καλά των καθουμένων -. Πιο πολλές φορές έχω δει μπλε οθόνες στα Windows, παρά κάτι αντίστοιχο στο Linux. Καμιά φορά μετά απο κανένα πείραγμα που του κάνω, βλέπω ένα kernel panic ( κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στις δικές μου ενέργειες και είναι ενέργειες που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ένας non root χρήστης ), επιλέγω ένα προηγούμενο kernel και μπαίνω κανονικά στο σύστημα για να το διορθώσω. Δεν είναι δουλειά του τελικού χρήστη να παραμετροποιήσει το σύστημα, όταν μιλάμε για έναν οργανισμό. Είναι δουλειά του IT ή εν πάση περιπτώσει, αυτών που στήνουν το backbone του συστήματος. Και όπως είναι λογικό, ένα τέτοιο τμήμα, πρώτα θα κάνει τις δοκιμές του και μετά θα τις διαθέσει στο ευρύ κοινό των χρηστών. Τέλος, όσον αφορά στο QEMU, δεν είναι δα και κάτι το τραγικό. Παραδέχομαι βέβαια ότι δεν χρησιμοποιώ qemu agent μέσα στο λειτουργικό, αλλά τρέχω bare metal hypervisor ( proxmox ) γι'αυτές τις δουλειές, ενώ συνδέομαι μέσω δικτύου με τα vm's. Λύσεις πάντως, υπάρχουν. Και σιγά τα μεγάλα κόστη, αν κάποιος θέλει σώνει και καλά να κάνει τη μετάβαση. Εγώ άνετα θα την έβαζα για ένα debian based σύστημα που είναι αρκετά απλό στη διαχείρισή του. Δεν θα έστηνα Gentoo ή Arch ας πούμε, για προφανείς λόγους, όσο και αν εκτιμώ αυτού του είδους τις distros. Επαναλαμβάνω, δεν μου έχει κρεμάσει ΠΟΤΕ το mint, ενώ στο htpc μου, τρέχω debian. Προσωπικά, δεν μπορώ να συνεργαστώ με το inkscape, τουλάχιστον όχι ακόμα. Και επειδή είναι μέρος της δουλειάς μου η χρήστη του illustrator, αναγκάζομαι να τρέχω Windows σε qemu vm με gpu passthrough. Αν δεν υπήρχε αυτή η ανάγκη χρήσης της συγκεκριμένης εφαρμογής, αμφιβάλω αν θα άνοιγα πλέον τα Windows. Φαντάσου ότι και στο μηχάνημα που χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή, έχω dual boot Alpine linux με Windows 11. Τα Windows έχω να τα χρησιμοποιήσω κανένα μήνα. Ασχολήθηκα λίγο για να τα σετάρω στον υπολογιστή και έκτοτε δεν ξανασχολήθηκα. Όπως είπα και χθες, υπάρχει ακόμα και η λύση του Kasm workspaces, κάτι που φυσικά δεν προορίζεται για τοπική χρήση, αλλά δικτυακή. Το στήνεις σε ένα server και συνδέονται πάνω σε αυτόν οι χρήστες σου, οι οποίοι μάλιστα πλέον δεν χρειάζεται να έχουν και υπολογιστές υψηλών δυνατοτήτων, μιας που λειτουργούν σαν thin clients ( άρα, πρακτικό όφελος και απο την εξοικονόμηση ρεύματος ). Και δεν χρειάζεται καν να γνωρίζουν οι χρήστες ότι ανοίγουν browser ή χρησιμοποιούν το περιβάλλον του kasm, μια συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας όπως υπάρχει και τώρα και ανοίγει μεγιστοποιημένο το παράθυρο της εφαρμογής, ενώ κάθε χρήστης μπορεί να έχει τον δικό του αποθηκευτικό χώρο, άρα να μη χάνονται οι αλλαγές που κάνει. Αν εγώ σαν έστω και προχωρημένος χρήστης γνωρίζω και είμαι σε θέση να στήσω κάτι τέτοιο στο δίκτυό μου, πιστεύω ότι οφείλει και ένα τμήμα IT να το γνωρίζει, είναι η δουλειά του. Δεν μιλάμε για μετάβαση απο τη μια ημέρα στην άλλη. Πρώτα σχεδιάζεται, μετά υλοποιείται και στη συνέχεια ένα μέρος του προσωπικού καλείται να εργάζεται αποκλειστικά σε αυτό το περιβάλλον ως testers. Μόλις μετά απο τα πολλαπλά feedbacks σταθεροποιηθεί η κατάσταση, αρχίζει η μετάβαση και για τους υπόλοιπους χρήστες. Αυτό δεν γίνεται απο τη μια μέρα στην άλλη λοιπόν, αλλά απο κάπου πρέπει να γίνει η αρχή. Μιλάμε για την εποχή της δήθεν οικολογικής συνείδησης και βλέπουμε να χρησιμοποιούνται στο δημόσιο ( και όχι μόνο ) υπολογιστές που καίνε ρεύμα άσκοπα. Αντίθετα, μπορεί ένας οργανισμός να διαθέσει πόρους στους servers του οι οποίοι για την ίδια ποσότητα ρεύματος, μπορούν να εξυπηρετούν πολλαπλάσιους χρήστες ταυτόχρονα, ενώ οι τελικοί χρήστες θα έχουν μηχανήματα που καίνε ελάχιστο ρεύμα ( π.χ. ο δικός μου thin client καίει 5w σε χαλαρή χρήση και φτάνει μέχρι 15w με τα 4 cpu cores του να δουλεύουν στο 100% και ενώ το χρησιμοποιώ σε ανάλυση 4Κ@60Hz ). Ειδικά στην εποχή μας που ούτως ή άλλως τα περισσότερα γίνονται εντός ενός cloud, δεν νοείται να χρησιμοποιούνται desktop υπολογιστές σε ρόλο clients και να τρέχουν τοπικά εφαρμογές. Οτι αφορά το Inkscape σου παραθέτω εργασία που έχω κάνει στο παρελθόν. https://dimip.eu/insider-information-on-a-free-multi-lingual-map/ Εργαζόμουν σε ένα γραφείο και χρειάστηκε ενας διαφημιστικός χάρτης. Τον σχεδίασα και τον έστειλα για εκτύπωση σε ενα τοπικό γραφείο. Μου πήρε περίπου 4 μήνες να τον σχεδιάσω. Ο χάρτης έχει πολεοδομική και γεωγραφική ακρίβεια. Στο γραφείο που πήγα να τον εκτυπώσω έτυχε να ακούω τον ιδιοκτήτη να μιλάει με εκπρόσωπο της Adobe στην Ελλάδα και να διαμαρτύρεται που δεν υπάρχουν Ελληνικές γραμματοσειρές για μια δουλειά που ήθελε να κάνει. Κυρίως καταλόγους για εστιατόρια είχε σαν εργασίες. Το κόστος λειτουργίας του γραφείου αυτού μαζί με τα ενοίκια στην Adobe φαντάζομαι θα είναι υψηλό. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να έχεις έτοιμες λύσεις γιατί η αυξημένη παραγωγικότητα έχει απαιτήσεις. Δεν μπορεί να ψάχνεις τελευταία στιγμή λύσεις λόγω έλλειψης χρόνου, ανάγκη παράδοσης εργασιών και workflow που πρέπει να είναι στημένα. Να πληρώσεις για όλα αυτα, καμία αντίρρηση. Να μην υπάρχουν Ελληνικές γραμματοσειρές; Δηλαδή δεν είναι το θέμα κόστους μόνο. Να πιάνουν τόπο τα χρήματα που δίνει μια επιχείρηση σε εργαλεία. Πληρώνεις τα εργαλεία και εισέρχεσαι στο οικοσύστημα της εταιρείας. Επεξ/σία 17 Ιουνίου από dimip96 1
Tlykog Δημοσ. 17 Ιουνίου Δημοσ. 17 Ιουνίου 2 ώρες πριν, dimip96 είπε ΟΚ. Δεκτό. Αν αυτές οι εφαρμογές αρχίσουν να χρησιμποιούνται ευρέως απο επιχειρήσεις και τους λείπουν κάποια features πάνω στη χρήση, τις βελτιώνουν οι επιχειρήσεις εδώ και βρίσκουν δουλειά και κάποιοι software engineers ΕΔΩ. Αντί δηλαδή να αγοράζουμε έτοιμες λύσεις συνέχεια και να πληρώνουμε νοίκι σε κάποιον άλλον, παίρνουμε ενα εργαλείο, το δουλέυουμε και αν χρειαστεί βελτίωση, το βελτιώνουμε εδώ στην Ευρώπη. Δεν κάνουμε συνέχεια εισαγωγή έτοιμες λύσεις απο big tech. Ετσι έχουμε εργασία στην Ευρώπη. Η περίπτωση που ζούμε τώρα είναι ότι τα big tech απλά πιστώνουν τεράστια κεφάλαια για software development, οι devs στην Αμερική δουλέυουν μεσα σε αυτοκίνητα γιατι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν ενα σπίτι κάποιοι CEO's αγοράζουν απλά ενα ακομα yacht ή βιλλα στο επομενο release αν παει καλά, η ανεργία στην Ευρώπη αυξάνεται και εδώ οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πληρώνουν με ανοικτό το στόμα χωρίς να φέρουν καμία αντίρρηση. Είναι καλύτερα έτσι; Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου και δεν είμαι καθόλου αντίθετος στην ιδέα να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή παραγωγή λογισμικού. Μακάρι να είχαμε ισχυρά οικοσυστήματα γύρω από εφαρμογές που εξελίσσονται και συντηρούνται εδώ. Αλλά πρέπει να διακρίνουμε το «τι θα θέλαμε» από το «τι μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και με ασφάλεια». Το να βασίσεις δημόσιες υπηρεσίες σε software που “θα γίνει καλύτερο αν το δουλέψουμε” δεν είναι ρεαλιστική στρατηγική. Δεν μπορείς να στηρίζεις κρίσιμη υποδομή σε κάτι που χρειάζεται ακόμη "βελτίωση" ή "υιοθέτηση". Για προσωπική χρήση, ναι, έχει νόημα να πειραματίζεσαι, να βελτιώνεις, να συμβάλλεις. Αλλά στον δημόσιο τομέα με χιλιάδες υπαλλήλους και εκατομμύρια πολίτες, αυτό μεταφράζεται σε κόστος, αστάθεια και ανασφάλεια. Το “να δουλέψουμε εμείς το εργαλείο και να το κάνουμε καλύτερο” είναι ωραίο σαν ιδέα. Αλλά αυτό απαιτεί ανθρώπους, χρόνο, λεφτά και κυρίως συνέχεια. Ποιος θα πληρώνει αυτούς τους devs; Ποιος θα αναλάβει τη συντήρηση μακροπρόθεσμα; Ποιος θα εγγυηθεί ότι σε 5 χρόνια δε θα μείνουμε με μια custom λύση χωρίς υποστήριξη και χωρίς δυνατότητα rollback; Δεν είμαι υπέρ της απόλυτης εξάρτησης από τις big tech. Αλλά όταν έχεις να κάνεις με κρίσιμα συστήματα που δουλεύουν εδώ και τώρα, η ωριμότητα, η υποστήριξη και η συμβατότητα προηγούνται του ιδεαλισμού. Αν κάποια στιγμή το ευρωπαϊκό open source οικοσύστημα φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε να προσφέρει πραγματικά εφάμιλλες ή καλύτερες λύσεις, ναι, ας το συζητήσουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή, πρέπει να δούμε τι δουλεύει τώρα, και όχι τι ελπίζουμε ότι μπορεί να δουλέψει στο μέλλον.
uniquegr Δημοσ. 17 Ιουνίου Δημοσ. 17 Ιουνίου 1 λεπτό πριν, dimip96 είπε Οτι αφορά το Inkscape σου παραθέτω εργασία που έχω κάνει στο παρελθόν. https://dimip.eu/insider-information-on-a-free-multi-lingual-map/ Εργαζόμουν σε ένα γραφείο και χρειάστηκε ενας διαφημιστικός χάρτης. Τον σχεδίασα και τον έστειλα για εκτύπωση σε ενα τοπικό γραφείο. Μου πήρε περίπου 4 μήνες να τον σχεδιάσω. Ο χάρτης έχει πολεοδομική και γεωγραφική ακρίβεια. Στο γραφείο που πήγα να τον εκτυπώσω έτυχε να ακούω τον ιδιοκτήτη να μιλάει με εκπρόσωπο της Adobe στην Ελλάδα και να διαμαρτύρεται που δεν υπάρχουν Ελληνικές γραμματοσειρές για μια δουλειά που ήθελε να κάνει. Κυρίως καταλόγους για εστιατόρια είχε σαν εργασίες. Το κόστος λειτουργίας του γραφείου αυτού μαζί με τα ενοίκια στην Adobe φαντάζομαι θα είναι υψηλό. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να έχεις έτοιμες λύσεις γιατί η αυξημένη παραγωγικότητα έχει απαιτήσεις. Δεν μπορεί να ψάχνεις τελευταία στιγμή λύσεις λόγω έλλειψης χρόνου, ανάγκη παράδοσης εργασιών και workflow που πρέπει να είναι στημένα. Να πληρώσεις για όλα αυτα, καμία αντίρρηση. Να μην υπάρχουν Ελληνικές γραμματοσειρές; Δηλαδή δεν είναι το θέμα κόστους μόνο. Να πιάνουν τόπο τα χρήματα που δίνει μια επιχείρηση σε εργαλεία. Πληρώνεις τα εργαλεία και εισέρχεσαι στο οκοσύστημα της εταιρείας. Να σου πω την αμαρτία μου, μέχρι στιγμής μου λείπουν δύο πράγματα απο το inkscape. Πρώτον η πλήρης συνεργασία με το pantone και το cmyk. Δεύτερον, η δυνατότητα να επιλέγω το origin απο το bound box για να κάνω transform, move κλπ. Κάτι που όλες οι άλλες σουίτες το διαθέτουν ( corel, adobe, affinity ). Και καλά, θα μπορούσα να σχεδίαζα στο inkscape και να έκανα τις ρυθμίσεις χρωμάτων στο illustrator. Αλλά το γεγονός ότι δεν μπορώ να επιλέξω απο ποιο σημείο θα υπολογίζονται οι μετακινήσεις για παράδειγμα, με ενοχλεί αφάνταστα.
dimip96 Δημοσ. 17 Ιουνίου Δημοσ. 17 Ιουνίου 2 λεπτά πριν, Tlykog είπε Καταλαβαίνω το πάθος σου, αλλά εδώ νομίζω πως αντί για ουσιαστική ανάλυση, καταλήγουμε να περιγράφουμε έναν ιδανικό κόσμο όπως θα θέλαμε να είναι, όχι όπως είναι. Το πρόβλημα με τέτοιες τοποθετήσεις δεν είναι ότι δεν έχουν βάση σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά ότι αγνοούν πλήρως την πολυπλοκότητα του πραγματικού κόσμου, ειδικά όταν μιλάμε για δημόσιο τομέα, τεχνολογική μετάβαση και διακρατικές ισορροπίες. Η Vestager μπορεί να δείχνει δυναμική και έχει κάνει όντως κινήσεις ενάντια σε big tech, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το πολιτικό πλαίσιο γύρω της είναι αγνό ή ουδέτερο. Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι πάντα επικοινωνιακή, όχι αντικειμενική. Η πολιτική, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι χώρος συμβιβασμών και συμφερόντων, όχι ρομαντισμού. Και πέρα απ’ όλα αυτά, η κουβέντα έχει ξεφύγει από την ουσία: τι είναι εφικτό, πρακτικό και αξιόπιστο για εφαρμογή σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης. Δεν αξιολογούμε φιλοσοφικά συστήματα αξιών, ούτε κάνουμε μανιφέστα. Το ζητούμενο είναι: μπορεί αυτό που λες να σταθεί μαζικά, με προβλεψιμότητα, κόστος, τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση; Αν δεν μπορεί, τότε όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς ρητορικές εξάρσεις. Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει να πουλήσει ή να χάσει η Microsoft. Με ενδιαφέρει να δουλεύει ο ΕΦΚΑ, η ΕΡΓΑΝΗ και η ΑΑΔΕ χωρίς να κρέμεται το σύστημα από το πάθος ή την πίστη του κάθε υπαλλήλου στο open source. Καμία αντίρρηση. Σε ενδιαφέρει ίσως να μην γνωρίζει κάθε εταιρεία τι χρώμα σώβρακο φοράμε σήμερα και τι θα φάμε το μεσημέρι; Υπάρχουν και θέματα ασφαλείας. Δηλαδή δεν έχει να κάνει μόνο με το επικοινωνιακό κομμάτι μιας Δανής πολιτικού. Εχει να κάνει και με θέματα ασφαλείας. Το δημόσιο διαχειρίζεται δεδομένα πολιτών. Δεν έχει να κάνει με το πάθος μου για κάτι. Χωρίς φόβο και πάθος λειτουργώ. Αν κάποιος έχει φτιάξει κάτι σωστά το χρησιμοποιώ. Χρήστης windows υπήρξα στο παρελθόν. Μου προσέφερε κάτι εκτός απο το να πληρώνω χρήματα στη ms για να βρίσκω κακοπληρωμένες εργασίες; Δεν είμαι παθιασμένος να κλείσω τη Microsoft ή να ζώ σε ένα ιδανικό κόσμο. Ακριβώς το αντίθετο. Γνωρίζω ότι ο κόσμος ΔΕΝ είναι ιδανικός και κάνω 5 σκέψεις παρακάτω να αμυνθώ για να μην βρεθώ μπροστά σε χειρότερα προβλήματα. Ουτε πρόκειται για φιλοσοφική αναζήτηση. Πρακτική η προσέγγιση. Αν κάτι λειτουργεί με επακρίβεια ενώ κάτι άλλο λειτουργεί στο "περίπου" επιλέγω αυτό με την επακρίβεια...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα