Borah27 Δημοσ. 25 Ιουνίου Δημοσ. 25 Ιουνίου Καλησπέρα, Πρόκειται να ξεκινήσω εργασία στην οποία θα πρέπει να πληρώνομαι με εργόσημο. Δεν γνωρίζω τη διαδικασία, ούτε και η λογίστρια στην οποία πηγαίνω δυστυχώς. Έχω ήδη διαβάσει τι ισχύει online, αλλά έχω ακόμα απορίες. Επιπλεόν, ούτε οι πελάτες μου το έχουν ξανά κάνει και θα ήθελα να τους καθοδηγήσω. Εάν μπορείτε να μου προτείνετε κάποιον λογιστή στην Αττική σχετικό επί του θέματος, θα χαρώ πολύ! Ευχαριστώ!
GREGORYMO Δημοσ. 25 Ιουνίου Δημοσ. 25 Ιουνίου 4 ώρες πριν, Borah27 είπε Καλησπέρα, Πρόκειται να ξεκινήσω εργασία στην οποία θα πρέπει να πληρώνομαι με εργόσημο. Δεν γνωρίζω τη διαδικασία, ούτε και η λογίστρια στην οποία πηγαίνω δυστυχώς. Έχω ήδη διαβάσει τι ισχύει online, αλλά έχω ακόμα απορίες. Επιπλεόν, ούτε οι πελάτες μου το έχουν ξανά κάνει και θα ήθελα να τους καθοδηγήσω. Εάν μπορείτε να μου προτείνετε κάποιον λογιστή στην Αττική σχετικό επί του θέματος, θα χαρώ πολύ! Ευχαριστώ! Ο εργοδότης σου θα σου πει .
Pansp32 Δημοσ. 25 Ιουνίου Δημοσ. 25 Ιουνίου Αναφορά σε κείμενο Τι είναι το εργόσημο Το εργόσημο είναι ένας ειδικός τρόπος πληρωμής και ασφάλισης για εργαζόμενους που προσφέρουν περιστασιακή ή κατ’ οίκον εργασία, κυρίως σε ιδιώτες εργοδότες. Πρόκειται για επιταγή ειδικού τύπου, η οποία εκδίδεται από τον εργοδότη μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ, με συγκεκριμένη χρηματική αξία που περιλαμβάνει τόσο την αμοιβή του εργαζόμενου όσο και τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές61412. Ποιες εργασίες καλύπτονται Το εργόσημο αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες εργασιών, όπως: Οικιακή καθαριότητα και γενικό νοικοκυριό Κηπουρικές εργασίες Μικροεπισκευές σε σπίτια (που δεν είναι οικοδομικές εργασίες) Παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων Φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών Φροντίδα ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες Αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος) Νοσηλευτική φροντίδα (φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συνοδεία εκτός οικίας) Αγροτικές εργασίες (μέσω ΟΓΑ) Οικογενειακή βοηθητική φροντίδα (οδηγοί, μαγείρεμα κλπ.) Διανομή φυλλαδίων, μουσική κάλυψη εκδηλώσεων, προωθητικές ενέργειες13458. Πώς λειτουργεί το εργόσημο Ο εργοδότης εκδίδει εργόσημο για το ποσό που αντιστοιχεί στην αμοιβή και τις εισφορές του εργαζόμενου, δηλώνοντας το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ του, καθώς και το είδος της εργασίας6. Η ελάχιστη ονομαστική αξία εργοσήμου είναι τα 5 ευρώ12. Το εργόσημο παραδίδεται στον εργαζόμενο, ο οποίος το εξαργυρώνει σε τράπεζα ή ΕΛΤΑ, λαμβάνοντας το καθαρό ποσό (αφαιρούνται οι εισφορές)68. Οι εισφορές κατανέμονται σε κύρια σύνταξη, ασθένεια, επικουρική ασφάλιση και ΟΕΚ. Το συνολικό ποσοστό εισφορών για το ΙΚΑ ανέρχεται περίπου στο 20-25% της ονομαστικής αξίας, ενώ για αγροτικές εργασίες (ΟΓΑ) είναι 10%1410. Ο εργαζόμενος ασφαλίζεται αυτόματα για σύνταξη, ασθένεια και μητρότητα, και αναγνωρίζει αντίστοιχες ημέρες ασφάλισης με βάση το ποσό των εισφορών10. Διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης Το εργόσημο εκδίδεται και εξαργυρώνεται από τράπεζες, ΕΛΤΑ, ΚΕΠ ή τα υποκαταστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης2611. Η ισχύς του εργοσήμου είναι τέσσερις μήνες από την έκδοσή του. Μετά το διάστημα αυτό, ακυρώνεται αυτόματα7. Ο εργοδότης και ο εργαζόμενος κρατούν από ένα αντίτυπο του εργοσήμου67. Υποχρεώσεις και πρόστιμα Η πληρωμή με εργόσημο είναι υποχρεωτική για τις εργασίες που καλύπτει. Η μη χρήση εργοσήμου επισύρει πρόστιμο ίσο με το 50πλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη7. Οι απασχολούμενοι με εργόσημο καταχωρίζονται υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και απογράφονται στο μητρώο ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ7. Πλεονεκτήματα για εργοδότη και εργαζόμενο Ο εργοδότης καταβάλλει μειωμένες εισφορές σε σχέση με την κανονική μισθοδοσία και απαλλάσσεται από κυρώσεις για παράνομη απασχόληση4. Ο εργαζόμενος λαμβάνει νόμιμη αμοιβή και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για τις ημέρες εργασίας που αναγνωρίζονται μέσω του εργοσήμου10. Παράδειγμα υπολογισμού Για εργόσημο αξίας 100 ευρώ: Εισφορές: 20 ευρώ (20%) Καθαρό ποσό εργαζόμενου: 80 ευρώ Ημέρες ασφάλισης: Υπολογίζονται με βάση τις εισφορές που αντιστοιχούν στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη (π.χ. 1,68 ημέρες για 20 ευρώ εισφορές, στρογγυλοποιούνται σε 3)48. Το εργόσημο αποτελεί μια απλή, ασφαλή και νόμιμη λύση για την πληρωμή και ασφάλιση περιστασιακής ή κατ’ οίκον εργασίας, τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο. Αναφορά σε κείμενο Πώς να πληρώσετε με εργόσημο μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή ταχυδρομείου Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να πληρώσετε με εργόσημο: μέσω τράπεζας (ηλεκτρονικά ή στο κατάστημα) και μέσω ΕΛΤΑ. Μέσω Τράπεζας (e-banking ή κατάστημα) Ηλεκτρονικά (e-banking): Συνδεθείτε στο e-banking της τράπεζάς σας (π.χ. Τράπεζα Πειραιώς). Επιλέξτε: Πληρωμές > Έκδοση Εργόσημου. Επιλέξτε τον λογαριασμό που θα χρεωθεί. Συμπληρώστε τα στοιχεία του εργοδότη (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, επώνυμο ή εταιρικά στοιχεία). Συμπληρώστε τα στοιχεία του εργαζόμενου (είδος εργασίας, ασφαλιστικός φορέας, πληρωτέο ποσό). Δηλώστε e-mail για να λάβετε τα δύο αντίτυπα του εργοσήμου. Εκτυπώστε τα αντίτυπα: ένα για τον εργοδότη και ένα για τον εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος υπογράφει το αντίτυπο του εργοδότη ως απόδειξη παραλαβής. Παραδίδετε το αντίτυπο του εργαζόμενου σε εκείνον, ώστε να το εξαργυρώσει12. Στο κατάστημα τράπεζας: Πηγαίνετε σε συνεργαζόμενο κατάστημα τράπεζας με τα απαραίτητα στοιχεία (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, στοιχεία εργαζόμενου, ποσό). Ζητήστε την έκδοση εργοσήμου στον γκισέ. Μέσω ΕΛΤΑ (Ταχυδρομείο) Επισκεφτείτε κατάστημα ΕΛΤΑ. Ζητήστε αίτηση για έκδοση εργοσήμου και συμπληρώστε τα στοιχεία εργοδότη και εργαζόμενου (ΑΜΚΑ εργοδότη, ποσό, είδος εργασίας)34. Καταβάλετε το ποσό που αντιστοιχεί στην αμοιβή και τις εισφορές. Λαμβάνετε τα δύο αποκόμματα/αντίτυπα του εργοσήμου (ένα για εσάς, ένα για τον εργαζόμενο). Παραδίδετε το αντίτυπο του εργαζόμενου σε εκείνον. Εξαργύρωση εργοσήμου από τον εργαζόμενο Ο εργαζόμενος πάει σε κατάστημα ΕΛΤΑ ή τράπεζας με το αντίτυπο του εργοσήμου, την ταυτότητά του και τον ΑΜΚΑ του. Εισπράττει το καθαρό ποσό (μετά την αφαίρεση των εισφορών)345. Το εργόσημο πρέπει να εξαργυρωθεί εντός τεσσάρων μηνών από την έκδοσή του. Σημειώσεις Αν εργοδότης και εργαζόμενος έχουν λογαριασμό στην ίδια τράπεζα, η διαδικασία μπορεί να γίνει αυτόματα και το ποσό να καταβληθεί άμεσα στον λογαριασμό του εργαζόμενου5. Τα εργόσημα διατίθενται και μέσω ΚΕΠ ή άλλων συνεργαζόμενων φορέων2. Συνοψίζοντας: Μπορείτε να εκδώσετε εργόσημο είτε ηλεκτρονικά μέσω e-banking, είτε με φυσική παρουσία σε τράπεζα ή ΕΛΤΑ. Χρειάζεστε τα στοιχεία εργοδότη και εργαζόμενου, το ποσό και το είδος εργασίας. Ο εργαζόμενος εισπράττει το ποσό με το αντίτυπο του εργοσήμου και το ΑΜΚΑ του132. Άμα ο εργοδότης έχει κανά λογιστή ας ρωτήσει. Δεν είναι δικό σου πρόβλημα.
asdfnikos Δημοσ. 25 Ιουνίου Δημοσ. 25 Ιουνίου 6 ώρες πριν, Borah27 είπε Καλησπέρα, Πρόκειται να ξεκινήσω εργασία στην οποία θα πρέπει να πληρώνομαι με εργόσημο. Δεν γνωρίζω τη διαδικασία, ούτε και η λογίστρια στην οποία πηγαίνω δυστυχώς. Έχω ήδη διαβάσει τι ισχύει online, αλλά έχω ακόμα απορίες. Επιπλεόν, ούτε οι πελάτες μου το έχουν ξανά κάνει και θα ήθελα να τους καθοδηγήσω. Εάν μπορείτε να μου προτείνετε κάποιον λογιστή στην Αττική σχετικό επί του θέματος, θα χαρώ πολύ! Ευχαριστώ! Θέλεις εσύ να πληρώνεις με εργόσημο η να σε πληρώνουν με εργόσημο;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα