Moderators Malthador Δημοσ. 26 Ιουνίου Moderators Δημοσ. 26 Ιουνίου Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα ακίνητο που έχει εκμισθωθεί ως επαγγελματικός χώρος. Ο μισθωτής έχει την παροχή στο όνομά του και στην λήξη του μισθωτηρίου δεν προβαίνει σε διακοπή ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να συνεχίζει να χρεώνεται δημοτικούς φόρους και τέλη. Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να προβεί σε διακοπή ηλεκτροδότησης;
NikosKallithea Δημοσ. 26 Ιουνίου Δημοσ. 26 Ιουνίου Θα χρεώνεται μεχρι να κάνει την διακοπη ο ιδιος που ειχε νοικιασει τον χώρο Ο ιδιοκτήτης πως θα κόψει ξένη παροχή και γιατι να ασχοληθεί; 2
rodosf1 Δημοσ. 26 Ιουνίου Δημοσ. 26 Ιουνίου σε αλλαγή στοιχείων στο όνομα του είναι υποχρεωμένος, όχι σε διακοπή, εφόσον μπορεί να θέλει να κάνει χρήση του ακινήτου ο ίδιος.
Moderators Malthador Δημοσ. 26 Ιουνίου Μέλος Moderators Δημοσ. 26 Ιουνίου 3 hours ago, NikosKallithea said: Θα χρεώνεται μεχρι να κάνει την διακοπη ο ιδιος που ειχε νοικιασει τον χώρο Ο ιδιοκτήτης πως θα κόψει ξένη παροχή και γιατι να ασχοληθεί; 26 minutes ago, rodosf1 said: σε αλλαγή στοιχείων στο όνομα του είναι υποχρεωμένος, όχι σε διακοπή, εφόσον μπορεί να θέλει να κάνει χρήση του ακινήτου ο ίδιος. Ας υποθέσουμε ότι το ακίνητο μένει κενό για Χ διάστημα αφού φύγει ο μισθωτής (άρα δεν το θέλει για ιδία χρήση ο ιδιοκτήτης). Οι λογαριασμοί ρεύματος συνεχίζουν να εκδίδονται κανονικά, η κατανάλωση δεν αλλάζει αφού δεν γίνεται χρήση, ωστόσο ο πάροχος συνεχίζει να χρεώνει δημοτικά τέλη και φόρους. Ο μισθωτής γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους λογαριασμούς, δεν πληρώνει τίποτα και κάποια στιγμή αποχρεώνονται από τον πάροχο οι οφειλές αυτές και πηγαίνουν στον δήμο. Ο δήμος στέλνει ενημέρωση στον μισθωτή, ο μισθωτής πάει στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου και τους προσκομίζει αποδεικτικά ότι για το διάστημα που έχει χρεωθεί δημοτικά τέλη και φόρους δεν έκανε χρήση του ακινήτου. Οπότε ο δήμος διαγράφει τις οφειλές από το ΑΦΜ του μισθωτή και τις μεταφέρει στο ΑΦΜ του εκμισθωτή. Οπότε ο εκμισθωτής βρίσκεται χρεωμένος από το πουθενά. Μήπως ήταν υποχρεωμένος να αλλάξει την παροχή ή να την διακόψει όταν έφυγε ο μισθωτής;
Silverage Δημοσ. 26 Ιουνίου Δημοσ. 26 Ιουνίου Λογικά έπρεπε να πάρεις το ρεύμα στο όνομα σου με την λήξη της μίσθωσης και να ζητήσεις διακοπή. Δεν νομίζω ότι είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι αλλά δεν είμαι και δικηγόρος οπότε δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια αρχαία νομοθεσία που τον υποχρεώνει.
rodosf1 Δημοσ. 26 Ιουνίου Δημοσ. 26 Ιουνίου 5 ώρες πριν, NikosKallithea είπε Θα χρεώνεται μεχρι να κάνει την διακοπη ο ιδιος που ειχε νοικιασει τον χώρο Ο ιδιοκτήτης πως θα κόψει ξένη παροχή και γιατι να ασχοληθεί; Ο ιδιοκτήτης είναι κύριος του ακινήτου και με την λήξη του συμβολαίου μίσθωσης έχει κάθε δικαίωμα πάνω του, οπότε προσκομίζει τα σχετικά και διακόπτει ή μεταφέρει το ρολόι στο όνομα του. Τυχόν οφειλή παραμένει στο ΑΦΜ του μισθωτή με την αλλαγή ΑΦΜ για το ρολόι πχ. Προφανώς ο ιδιοκτήτης έχει την ευθύνη για το ακίνητο εφόσον δεν υφίσταται μίσθωση και γνωρίζει ποτέ λήγει αυτή για να πράξει σχετικά, δεν νομίζω εύκολα να γλιτώσει δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κλπ. Αντίθετα δεν αναλαμβάνει κανένα χρέος από λογαριασμό, τόκους κλπ για την περίοδο μίσθωσης, αφού αυτό βαραίνει τον μισθωτή.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 26 Ιουνίου Super Moderators Δημοσ. 26 Ιουνίου 9 hours ago, Malthador said: Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα ακίνητο που έχει εκμισθωθεί ως επαγγελματικός χώρος. Ο μισθωτής έχει την παροχή στο όνομά του και στην λήξη του μισθωτηρίου δεν προβαίνει σε διακοπή ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να συνεχίζει να χρεώνεται δημοτικούς φόρους και τέλη. Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να προβεί σε διακοπή ηλεκτροδότησης; Εφ' όσον η παροχή είναι στο όνομα του μισθωτή, ο εκμισθωτής δεν δικαιούται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Πώς θα αιτηθεί κάτι στον πάροχο για παροχή που δεν του ανήκει; 2 hours ago, rodosf1 said: Ο ιδιοκτήτης είναι κύριος του ακινήτου και με την λήξη του συμβολαίου μίσθωσης έχει κάθε δικαίωμα πάνω του, οπότε προσκομίζει τα σχετικά και διακόπτει ή μεταφέρει το ρολόι στο όνομα του. Τυχόν οφειλή παραμένει στο ΑΦΜ του μισθωτή με την αλλαγή ΑΦΜ για το ρολόι πχ. Προφανώς ο ιδιοκτήτης έχει την ευθύνη για το ακίνητο εφόσον δεν υφίσταται μίσθωση και γνωρίζει ποτέ λήγει αυτή για να πράξει σχετικά, δεν νομίζω εύκολα να γλιτώσει δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κλπ. Αντίθετα δεν αναλαμβάνει κανένα χρέος από λογαριασμό, τόκους κλπ για την περίοδο μίσθωσης, αφού αυτό βαραίνει τον μισθωτή. Τι δικαίωμα έχει ο εκμισθωτής σε παροχή που ΔΕΝ είναι στο όνομα του; Πώς θα μεταφέρει παροχή που βρίσκεται στο όνομα άλλου στο δικό του όνομα χωρίς τη συναίνεση του άλλου; Ο εκμισθωτής έχει ευθύνη για το ακίνητο αλλά όχι για την παροχή. Η παροχή (και ο υπόχρεος πληρωμής αυτής) βαρύνεται με δημοτικά τέλη κλπ κλπ (μην μπερδεύουμε το ΤΑΠ, αυτό βαρύνει πάντα τον εκμισθωτή). 1
Moderators Malthador Δημοσ. 26 Ιουνίου Μέλος Moderators Δημοσ. 26 Ιουνίου 20 minutes ago, paredwse said: Εφ' όσον η παροχή είναι στο όνομα του μισθωτή, ο εκμισθωτής δεν δικαιούται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Πώς θα αιτηθεί κάτι στον πάροχο για παροχή που δεν του ανήκει; Κάτσε, όταν μισθώνω ένα σπίτι με το χαρτί από το taxis πάω και βάζω ρεύμα. Είτε παίρνω την παλιά παροχή στο όνομά μου (εφόσον είναι ενεργή), είτε κάνω νέα σύνδεση. Δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να πάρει την παροχή στο όνομά του με την ίδια λογική, όταν έχει λήξει το συμφωνητικό; Αν κολλάμε στο «διακοπή», ας το θέσουμε αλλιώς: μπορεί ο ιδιοκτήτης να αλλάξει όνομα στην παροχή, αφού έχει λήξει η μίσθωση, προκειμένου να κάνει διακοπή στην συνέχεια, για να μην πληρώνει δημοτικά τέλη και φόρους; Απ' όσο ξέρω για να απαλλάσσεται ένα ακίνητο από αυτά, πρέπει να είναι μη ηλεκτροδοτούμενο. Γιατί αν ο μισθωτής το αφήσει στο έλεος του θεού και μετά αποδείξει ότι δεν έμενε στο διαμέρισμα, τότε ο δήμος χρεώνει τον ιδιοκτήτη. 20 minutes ago, paredwse said: Η παροχή (και ο υπόχρεος πληρωμής αυτής) βαρύνεται με δημοτικά τέλη κλπ κλπ (μην μπερδεύουμε το ΤΑΠ, αυτό βαρύνει πάντα τον εκμισθωτή). Όχι, αποδεδειγμένα, αν ο μισθωτής αποδείξει ότι δεν βρισκόταν στο ακίνητο, τότε τα δημοτικά τέλη κλπ τα χρεώνεται ο εκμισθωτής. Δεν ξέρω αν ισχύει σε όλους τους δήμους, αλλά έχω πρόσφατο παράδειγμα.
teot Δημοσ. 26 Ιουνίου Δημοσ. 26 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Πριν αρκετα χρόνια (δεν υπήρχε ακόμη η ηλεκτρονική δήλωση της μισθωσης) είχαμε ιδια περίπτωση σε κατοικία.... είχε αποχωρήσει ο ενοικιαστής χωρίς να κοψει το ρευμα και είχε μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ξανανοικιαστεί. Με το συμβόλαιο οτι η σύζυγος μου ειναι ιδιοκτήτης και με υπεύθυνη δήλωση οτι ο ενοικιαστής έχει αποχωρήσει (έπρεπε να έχει αποχωρήσει προ διμήνου τουλάχιστον, ετσι μας ειχαν πει απο την ΔΕΗ) έγινε διακοπή της παροχής Επεξ/σία 26 Ιουνίου από teot
rodosf1 Δημοσ. 26 Ιουνίου Δημοσ. 26 Ιουνίου @paredwse Μην μπερδεύεις δύο διαφορετικά πράγματα, τη σύμβαση η οποία αφορά το φυσικό/νομικό πρόσωπο με συγκεκριμένο ΑΦΜ με την παροχή/μετρητή η οποία αφορά το ακίνητο. Μία παροχή μπορεί να αλλάξει σύμβαση όπως και γίνεται σε περίπτωση αλλαγής κυρίου ακινήτου ή χρήστη ακινήτου κλπ. Η σύμβαση με το χρέος της παραμένει στο κατά περίπτωση ΑΦΜ. Με την λογική που αναφέρεις αν φύγω από ένα σπίτι που ήμουν κάποτε μισθωτής θα μπορώ να εκβιάζω τον ιδιοκτήτη ότι θα αφήνω φέσια στο ρεύμα και δεν θα μπορεί να μου κάνει τίποτα. Δεν γίνονται αυτά ευτυχώς, ούτε καν στη χώρα μας.
geoliol Δημοσ. 27 Ιουνίου Δημοσ. 27 Ιουνίου στην δικια μου περιπτωση ο ιδιοκτητης πηρε στο ονομα του το ρευμα πριν γινει η ληξη του συμβολαιου και ουτε καν ρωτησαν απο τη δεη αν υπαρχει ενεργο συμβολαιο εγω το εμαθα οταν πηγα να κανω διακοπη ρευματος πριν αφησω το ακινητο
GREGORYMO Δημοσ. 28 Ιουνίου Δημοσ. 28 Ιουνίου Στις 26/6/2025 στις 6:47 ΠΜ, Malthador είπε Ας υποθέσουμε ότι το ακίνητο μένει κενό για Χ διάστημα αφού φύγει ο μισθωτής (άρα δεν το θέλει για ιδία χρήση ο ιδιοκτήτης). Οι λογαριασμοί ρεύματος συνεχίζουν να εκδίδονται κανονικά, η κατανάλωση δεν αλλάζει αφού δεν γίνεται χρήση, ωστόσο ο πάροχος συνεχίζει να χρεώνει δημοτικά τέλη και φόρους. Ο μισθωτής γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους λογαριασμούς, δεν πληρώνει τίποτα και κάποια στιγμή αποχρεώνονται από τον πάροχο οι οφειλές αυτές και πηγαίνουν στον δήμο. Ο δήμος στέλνει ενημέρωση στον μισθωτή, ο μισθωτής πάει στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου και τους προσκομίζει αποδεικτικά ότι για το διάστημα που έχει χρεωθεί δημοτικά τέλη και φόρους δεν έκανε χρήση του ακινήτου. Οπότε ο δήμος διαγράφει τις οφειλές από το ΑΦΜ του μισθωτή και τις μεταφέρει στο ΑΦΜ του εκμισθωτή. Οπότε ο εκμισθωτής βρίσκεται χρεωμένος από το πουθενά. Μήπως ήταν υποχρεωμένος να αλλάξει την παροχή ή να την διακόψει όταν έφυγε ο μισθωτής; Πώς απέδειξε ότι ΔΕΝ έκανε χρήση του ακινήτου? Στις 26/6/2025 στις 11:38 ΠΜ, Malthador είπε Κάτσε, όταν μισθώνω ένα σπίτι με το χαρτί από το taxis πάω και βάζω ρεύμα. Είτε παίρνω την παλιά παροχή στο όνομά μου (εφόσον είναι ενεργή), είτε κάνω νέα σύνδεση. Δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να πάρει την παροχή στο όνομά του με την ίδια λογική, όταν έχει λήξει το συμφωνητικό; Αν κολλάμε στο «διακοπή», ας το θέσουμε αλλιώς: μπορεί ο ιδιοκτήτης να αλλάξει όνομα στην παροχή, αφού έχει λήξει η μίσθωση, προκειμένου να κάνει διακοπή στην συνέχεια, για να μην πληρώνει δημοτικά τέλη και φόρους; Απ' όσο ξέρω για να απαλλάσσεται ένα ακίνητο από αυτά, πρέπει να είναι μη ηλεκτροδοτούμενο. Γιατί αν ο μισθωτής το αφήσει στο έλεος του θεού και μετά αποδείξει ότι δεν έμενε στο διαμέρισμα, τότε ο δήμος χρεώνει τον ιδιοκτήτη. Όχι, αποδεδειγμένα, αν ο μισθωτής αποδείξει ότι δεν βρισκόταν στο ακίνητο, τότε τα δημοτικά τέλη κλπ τα χρεώνεται ο εκμισθωτής. Δεν ξέρω αν ισχύει σε όλους τους δήμους, αλλά έχω πρόσφατο παράδειγμα. Πώς θα αποδείξει ότι ΔΕΝ βρισκόταν στο ακίνητο?
Lucifer Δημοσ. 28 Ιουνίου Δημοσ. 28 Ιουνίου 2 ώρες πριν, GREGORYMO είπε Πώς απέδειξε ότι ΔΕΝ έκανε χρήση του ακινήτου? Πώς θα αποδείξει ότι ΔΕΝ βρισκόταν στο ακίνητο? Ένα αυτό, και δεύτερον Στις 26/6/2025 στις 6:47 ΠΜ, Malthador είπε ο μισθωτής πάει στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου και τους προσκομίζει αποδεικτικά ότι για το διάστημα που έχει χρεωθεί δημοτικά τέλη και φόρους δεν έκανε χρήση του ακινήτου. στα γκογκόβια τους, τι πάει να πει "δεν έκανε χρήση"; Ότι ο ίδιος αυτοπροσώπως δεν πήγαινε να ανάψει το AC και δεν πήγαινε ούτε ο ξάδερφός του; Αν ίσχυαν αυτά, σε περιπτώσεις που δεν αλλάζουν οι ενοικιαστές το όνομα και παίζουν φέσια, θα πήγαιναν οι ιδιοκτήτες και θα έλεγαν "άλλος το έκαψε το ρεύμα κι ας είναι στο όνομά μου, έχω φωτογραφίες από παραλίες που αποδεικνύουν ότι εγώ ήμουν διακοπές στη Σίφνο τότε".
Moderators Malthador Δημοσ. 28 Ιουνίου Μέλος Moderators Δημοσ. 28 Ιουνίου 13 hours ago, GREGORYMO said: Πώς απέδειξε ότι ΔΕΝ έκανε χρήση του ακινήτου? Πώς θα αποδείξει ότι ΔΕΝ βρισκόταν στο ακίνητο? 10 hours ago, Lucifer said: Ένα αυτό, και δεύτερον Δεν μας ενδιαφέρει απόλυτα το πως έγινε, αλλά το ότι έγινε. Ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί εύκολα με την προσκόμιση εγγράφων: λύση της μίσθωσης από το taxis, λύση της μίσθωσης με συμφωνητικό, προσκόμιση νέας μίσθωσης, προσκόμιση δημοσίου εγγράφου που να δείχνει την νέα διεύθυνση (taxis πχ), λογαριασμοί ΔΕΚΟ, φωτογραφίες του μετρητή ρεύματος την ημέρα της λύσης και σε μεταγενέστερο χρόνο όπου δεν υπάρχει κατανάλωση κλπ. 10 hours ago, Lucifer said: στα γκογκόβια τους, τι πάει να πει "δεν έκανε χρήση"; Ότι ο ίδιος αυτοπροσώπως δεν πήγαινε να ανάψει το AC και δεν πήγαινε ούτε ο ξάδερφός του; Αν ίσχυαν αυτά, σε περιπτώσεις που δεν αλλάζουν οι ενοικιαστές το όνομα και παίζουν φέσια, θα πήγαιναν οι ιδιοκτήτες και θα έλεγαν "άλλος το έκαψε το ρεύμα κι ας είναι στο όνομά μου, έχω φωτογραφίες από παραλίες που αποδεικνύουν ότι εγώ ήμουν διακοπές στη Σίφνο τότε". Ήταν άδειο το ακίνητο, δεν το αμφισβητεί κάποιος αυτό. Ούτε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.
Lucifer Δημοσ. 28 Ιουνίου Δημοσ. 28 Ιουνίου 13 λεπτά πριν, Malthador είπε Ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί εύκολα με την προσκόμιση εγγράφων: λύση της μίσθωσης από το taxis, λύση της μίσθωσης με συμφωνητικό, προσκόμιση νέας μίσθωσης, προσκόμιση δημοσίου εγγράφου που να δείχνει την νέα διεύθυνση (taxis πχ), λογαριασμοί ΔΕΚΟ, φωτογραφίες του μετρητή ρεύματος την ημέρα της λύσης και σε μεταγενέστερο χρόνο όπου δεν υπάρχει κατανάλωση κλπ. Ήταν άδειο το ακίνητο, δεν το αμφισβητεί κάποιος αυτό. Ούτε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Δεν λένε τίποτα αυτά. Κι εγώ μπορεί να έχω 4 ρολόγια στο όνομά μου, να νοικιάζω στο ένα, να νοικιάζω το άλλο, να μένω στο 3ο και το 4ο το πληρώνω εγώ για άλλον γιατί είμαι καλόκαρδος. Το ότι σε ένα από αυτά δεν άναβα τα φώτα δεν παίζει ρόλο, αν ήθελα να ανάψω τα φώτα μπορούσα και αυτό είναι το πάγιο που πληρώνω. Το αν ήθελα, αν το έκανα, αν θα το έκανα δε νομίζω να αφορά κανέναν και ενώ δεν αμφιβάλλω ότι τα πράγματα έγιναν όπως λες, δε νομίζω ότι έγιναν με το γράμμα του νόμου εκ μέρους του νοικάρη.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα