Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δύο πρόσφατες μελέτες καταλήγουν κι' αυτές στο συμπέρασμα ότι η τακτική χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) ενδέχεται να οδηγεί σε σημαντικά χαμηλότερη γνωστική ικανότητα σε σύγκριση με όσους δεν βασίζονται σε αυτήν.

Οι μελέτες ενισχύουν τις κατηγορίες των επικριτών που υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει την ευφυΐα των χρηστών.

Η πιο πρόσφατη έρευνα διεξήχθη από τη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια με δείγμα άνω των 4.500 συμμετεχόντων. Η μελέτη εξέτασε τις γνωστικές διαφορές μεταξύ ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν μοντέλα μεγάλης γλώσσας (LLMs) όπως το ChatGPT για έρευνα και εκείνων που χρησιμοποιούσαν το Google Search.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι χρήστες του ChatGPT τείνουν "να αναπτύσσουν πιο επιφανειακή γνώση" των θεμάτων που ερευνούν. Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να ερευνήσουν πώς να δημιουργήσουν έναν λαχανόκηπο, με ορισμένους συμμετέχοντες να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και άλλους μηχανές αναζήτησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι χρησιμοποίησαν το ChatGPT έδωσαν πολύ χειρότερες συμβουλές για τη φύτευση ενός λαχανόκηπου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η πιο επιφανειακή γνώση προκύπτει από ένα εγγενές χαρακτηριστικό των LLMs – την παρουσίαση αποτελεσμάτων ως συνθέσεις πληροφοριών αντί για μεμονωμένους συνδέσμους αναζήτησης. Αυτό καθιστά τη μάθηση πιο παθητική σε σύγκριση με την τυπική αναζήτηση στο διαδίκτυο, όπου οι χρήστες ανακαλύπτουν και συνθέτουν ενεργά πηγές πληροφοριών.

Η μελέτη καταλήγει ότι αυτό συνέβη ειρωνικά λόγω του διαφημιζόμενου πλεονεκτήματος του ChatGPT – "απαλλάσσοντας τους χρήστες από την ανάγκη να περιηγηθούν στα αποτελέσματα και να συνθέσουν πληροφορίες μόνοι τους". Επειδή οι ερευνητές δεν χρειάστηκε να αναζητήσουν πληροφορίες μόνοι τους, το "βάθος γνώσης" τους ήταν αισθητά χαμηλότερο.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έρχεται μετά από έρευνα του MIT που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα. Η έρευνα του MIT, που παρατήρησε τη νευρική δραστηριότητα φοιτητών που χρησιμοποιούσαν το ChatGPT για μελέτη, διαπίστωσε ότι η αυξημένη χρήση AI οδήγησε σε μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα, ή αυτό που οι ερευνητές ονόμασαν "γνωστικό χρέος".

Η μεθοδολογία του άρθρου του MIT έχει αμφισβητηθεί από υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης. Οι επικριτές επισημαίνουν ότι η μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους και το μικρό δείγμα συμμετεχόντων την καθιστά "μη εξαντλητική".

Από την άλλη πλευρά, το συμπέρασμα ότι η χρήση μιας εφαρμογής για την ολοκλήρωση εργασιών σε καθιστά λιγότερο ικανό να σκέφτεσαι μόνος σου φαίνεται αυτονόητο. Η ανάθεση νοητικών καθηκόντων σε ένα λογισμικό σημαίνει ότι δεν εκτελείς εσύ ο ίδιος αυτά τα καθήκοντα.

Άλλες ενδείξεις για την αρνητική επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ακόμη πιο προφανείς: το κύμα αντιγραφής στο εκπαιδευτικό σύστημα της Αμερικής σημαίνει ότι οι μαθητές περνούν από το λύκειο και το κολέγιο χωρίς να μάθουν πώς να γράφουν μια έκθεση ή να ερμηνεύουν ένα βιβλίο. Εάν ένας μαθητής δεν μπορεί να γράψει μια έκθεση χωρίς τη βοήθεια ενός chatbot, πιθανότατα δεν έχει ιδιαίτερα λαμπρό ακαδημαϊκό μέλλον μπροστά του.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 49
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

το αρθρο μηπως ειναι εδω και χρονια και το ξεθαψαν?

ενω χωρις το ΑΙ ολοι ηταν εξυπνοι...

Επεξ/σία από poulinos
  • Like 5
  • Haha 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

"Νέες μελέτες υποδηλώνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μας κάνει πιο...χαζούς"

Γιατί, υπάρχει καμμιά πσλαιότερη που να υποδήλωνε οτι θα μας έκανε πιο έξυπνους ή έστω θα μας άφηνε στα ίδια ? 

Επεξ/σία από Eloy
  • Like 1
  • Haha 8
Δημοσ.

Για να απαντηθούν τέτοια ερωτήματα, αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει αυτόβουλα ετούτο ή εκείνο, αν αποτελεί ευχή ή κατάρα , θα πρέπει πρώτα να απαντηθεί το μέγα ερώτημα: υπάρχει ελεύθερη βούληση στον άνθρωπο; Και φυσικά ελεύθερη βούληση δεν υπάρχει. Οπότε, ταυτολογικά, ισχύει το ίδιο για κάθε ανθρώπινη κατασκευή που επιχειρεί να αυτονομηθεί ή να οριστεί ως αυθύπαρκτη.

Κάθε ανθρώπινη κατασκευή περικλείει μια ανθρώπινη πρόθεση: μόνο αν ρυθμιστεί, προγραμματιστεί ή της αποδοθεί αυτός ο ρόλος από τον άνθρωπο, μπορεί να γίνει "επικίνδυνη".

  • Thanks 1
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Malthador είπε

Πόσο πιο χαζοί να γίνουμε, πάτο έχουμε πιάσει σαν κοινωνία.

Εμείς οι Χαζοί θα εκπαιδεύσουμε το ΑΙ για να γίνει πιό έξυπνο για εμάς. 

Και μετα αυτό θα μας εκπαιδεύσει για να γίνουμε και εμείς έξυπνοι.

Σημείωση:

Λες να φοβηθεί ότι θα του πάρουμε τη θέση και να το εκπαιδευσουμε να μας κάνει πιό χαζούς για να μας αφήσει έτσι ήσυχους.

Και τι μας νοιάζει θα κάνει αυτό όλες τις δουλειές και εμείς θα είμαστε πιό χαζοί αλλά θα περνάμε και εμείς καλά θα περνάει το ΑΙ καλά χωρίς να φόβάται τίποτα και όλα τέλεια.

Δημοσ.
2 minutes ago, nairefile said:

Άσε να δουλεύουν τα χαιβάνια τα ρομπότ και εμείς φραπεδιά και τάβλι..

Εμείς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2024, είχαμε 62000 γεννήσεις και 126.000 θανάτους. Με μαθηματική ακρίβεια, σε σαράντα με πενήτντα χρόνια, οι Έλληνες θα έχουν εξαφανιστεί αφού ο μέσος όρος ηλικίας θα έχει ξεπεράσει τα 50 έτη και οι εναπομείναντες δεν θα επαρκούν για την ανάταξη του πληθυσμού. Ρουφάτε φραπέ, βλέπετε μπάλα,  "καμακώστε" γκομενάκια και καλά κρασία. Η ιστορία θα μας ξεπεράσει.

 

  • Thanks 1
Δημοσ.

Χρειαζόταν μελέτη για αυτό;

28 λεπτά πριν, magicnumbers είπε

Ναι την ΑΙ περιμέναμε όχι ότι έχουμε 2025 κ ο κόσμος ακόμα καπνίζει κ βλέπει ελληνικό πρωτάθλημα.

ιδιαίτερα το δεύτερο...

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...