nchatz Δημοσ. 6 Ιουλίου Δημοσ. 6 Ιουλίου Αστροναύτης της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατέγραψε ένα εντυπωσιακό φαινόμενο γνωστό ως Παροδικό Φωτεινό Συμβάν πάνω από καταιγίδα στο Μεξικό και τη Νοτιοδυτική Έρημο. Η αστροναύτης της NASA Nichole "Vapor" Ayers μοιράστηκε μια εντυπωσιακή φωτογραφία ενός σπάνιου ατμοσφαιρικού φαινομένου που παρατηρήθηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) πάνω από το Μεξικό και τη Νοτιοδυτική Έρημο των ΗΠΑ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Η Ayers δημοσίευσε την εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το σχόλιο: "Απλά. Απίθανο. Καθώς περνούσαμε πάνω από το Μεξικό και τις ΗΠΑ σήμερα το πρωί, κατέγραψα αυτό το sprite." Τα sprites είναι ένας τύπος Παροδικού Φωτεινού Συμβάντος (TLE - Transient Luminous Event), που δημιουργούν λαμπρές λάμψεις φωτός ψηλά πάνω από ισχυρές καταιγίδες και είναι δύσκολο να παρατηρηθούν από το έδαφος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το αν αυτό που κατέγραψε η αστροναύτης είναι όντως ένα sprite ή αυτό που είναι γνωστό ως "γιγαντιαίος πίδακας" (gigantic jet) - και τα δύο αποτελούν μέρος των φαινομένων TLE. Σύμφωνα με την NOAA, τα sprites συχνά πυροδοτούνται από θετικές αστραπές από το σύννεφο προς το έδαφος, οι οποίες παράγουν ένα ηλεκτρικό πεδίο που εκτείνεται χιλιόμετρα πάνω από μια καταιγίδα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Το φαινόμενο εμφανίζεται κυρίως με κόκκινο χρώμα, διαρκεί μόνο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και συμβαίνει τόσο ψηλά στην ατμόσφαιρα που σπάνια είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι - εκτός, φυσικά, αν κάποιος βρίσκεται σε τροχιά περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Όπως εξήγησε η ίδια η Ayers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: "Τα sprites είναι TLEs, ή Παροδικά Φωτεινά Συμβάντα, που συμβαίνουν πάνω από τα σύννεφα και πυροδοτούνται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα στις καταιγίδες κάτω. Έχουμε εξαιρετική θέα πάνω από τα σύννεφα, οπότε οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους φωτογραφίες για να κατανοήσουν καλύτερα τον σχηματισμό, τα χαρακτηριστικά και τη σχέση των TLEs με τις καταιγίδες." Οι γιγαντιαίοι πίδακες ξεκινούν από το εσωτερικό του αμονιού (anvil) του σύννεφου και φτάνουν μέσα από το σύννεφο έως την ιονόσφαιρα, κάτι που ενδεχομένως να αποτυπώθηκε στη φωτογραφία της Ayers. Το γιατί ορισμένοι κεραυνοί πυροδοτούν sprites ενώ άλλοι όχι, εξακολουθεί να μην είναι πλήρως κατανοητό από την επιστημονική κοινότητα. Άλλα σχετικά φαινόμενα περιλαμβάνουν τα elves (ξωτικά), τους blue jets (γαλάζιους πίδακες) και τα ghosts (φαντάσματα), όλα γνωστά ως TLEs, και συμβαίνουν αρκετά πάνω από την επιφάνεια της Γης στη στρατόσφαιρα, τη μεσόσφαιρα και ακόμη και τη θερμόσφαιρα. Η Ayers βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον ISS ως μέλος της αποστολής NASA's SpaceX Crew-10, η οποία εκτοξεύτηκε τον Μάρτιο και αναμένεται να παραμείνει στο διάστημα τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής των αστροναυτών στο διαστημικό παρατηρητήριο, το πλήρωμα θα διεξάγει εκατοντάδες επιστημονικά πειράματα, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών αναφλεξιμότητας υλικών και μελετών που εξετάζουν τις φυσιολογικές και ψυχολογικές επιδράσεις του διαστήματος στο ανθρώπινο σώμα. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο 1
cpc464 Δημοσ. 6 Ιουλίου Δημοσ. 6 Ιουλίου Υπάρχει και άλλη εξήγηση, κάποιος βρήκε την χαμένη κιβωτό του Indiana Jones και άνοιξε πάλι το καπάκι.🤣🤣🤣 2 4
basilis_k6 Δημοσ. 6 Ιουλίου Δημοσ. 6 Ιουλίου Έχω ξαναδει τετοιο. Μου είπε η γυναίκα μου ότι θέλει ένα τζιν επειδή δεν της κανει κανένα και απάντησα "επειδή πήρες κιλά?" 23
zazoum Δημοσ. 6 Ιουλίου Δημοσ. 6 Ιουλίου 22 minutes ago, cpc464 said: Υπάρχει και άλλη εξήγηση, κάποιος βρήκε την χαμένη κιβωτό του Indiana Jones και άνοιξε πάλι το καπάκι.🤣🤣🤣 Γραφτό μου είναι να βρίσκω αυτή τη μούρη μπροστά μου μια ζωή, και να κάνω ΚΑΙ κλικ???
Huruduru Δημοσ. 6 Ιουλίου Δημοσ. 6 Ιουλίου 6 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε Έχω ξαναδει τετοιο. Μου είπε η γυναίκα μου ότι θέλει ένα τζιν επειδή δεν της κανει κανένα και απάντησα "επειδή πήρες κιλά?" Σου αρέσει να ζεις επικίνδυνα βλέπω 2
jimmyl Δημοσ. 6 Ιουλίου Δημοσ. 6 Ιουλίου 29 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε Έχω ξαναδει τετοιο. Μου είπε η γυναίκα μου ότι θέλει ένα τζιν επειδή δεν της κανει κανένα και απάντησα "επειδή πήρες κιλά?" Επαθες και εμαθες , ''the hard way''
alexpap Δημοσ. 6 Ιουλίου Δημοσ. 6 Ιουλίου Ισιώσανε και οι αστραπές και εμείς ακόμη να δουμε άσπρη μέρα. Σημείωση: Τα sprites είναι συνταξιούχο αναψυκτικό ή κινούμενες φιγούρες στα παιχνίδια που σήμερα τα λένε Avatar. 2
MADOURO Δημοσ. 7 Ιουλίου Δημοσ. 7 Ιουλίου Πιθανόν αυτή να είναι η καταιγίδα με την βροχόπτωση κοντά στο Austin που είναι υπεύθυνη για τους τόσους θανάτους στις κατασκηνώσεις!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα