Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, MikeKata said:

Μιας και πόσταρες εικόνα, θα τη σχολιάσω. Κάτι πάει στραβά σε όλο αυτό. Εξηγούμαι:

1. Μου λες (2 φορές μάλιστα) ότι έχεις σε αυτό το PC Windows 11 εδώ και 5-6 χρόνια. Το πρώτο Insider Build των Windows βγήκε 28 Ιουνίου του 21, αν υποθέσουμε ότι το έβαλες κατευθείαν. 4 χρόνια πριν.

2. Έχεις 1 ώρα uptime και 141 processes. Το γράφημα της RAM δεν εμφανίζει την παραμικρή αυξομείωση, είναι flat. Αυτό, μου υποδεικνύει ότι το PC είναι σε idle από boot, χωρίς να έχει τρέξει τίποτα.

3. Με 8GB RAM, τα 2.5GB κατειλημμένης RAM είναι ακριβώς ό,τι περιμένουμε, βάσει του memory compression. Τα Windows το προσαρμόζουν ανάλογα με το πόση RAM ανιχνεύουν στο σύστημα. Αυτό δε σημαίνει ότι όντως χρειάζονται τόση. Υποψιάζομαι ότι είναι και ένας από τους λόγους που, παρά το idle, έχεις αυτά τα spikes στο CPU usage. Αν του βάλεις 16GB RAM, θα δεις λιγότερα spikes και περισσότερη RAM (από την προσωπική μου εμπειρία, θα είναι 3.5-5GB λόγω λιγότερου aggressive memory compression.

4. Ο δίσκος σου έχει spikes, χωρίς το PC να κάνει τίποτα. Ή κατεβάζεις, κανένα Windows Update (λες να έτυχε να πέσουμε πάνω σε update με ένα screenshot, μία ώρα μετά το boot; ) ή απλά είναι το paging που δουλεύει στο παρασκήνιο, ακόμα και σε idle, προκειμένου να έχεις έτοιμη "free" RAM. Ό,τι σου είπα προηγουμένως. "Ο SSD κάνει το heavy lifting".

Συνοψίζω. Η εικόνα αυτή δείχνει αυτό που λέμε. Ότι τα Windows έχουν bloat. Στην εικόνα σου, το PC παλεύει με memory compression και paging και CPU spikes χωρίς λόγο και αιτία.Ο δίσκος τραβάει τα ζόρια σε κανονική χρήση. Ευτυχώς που πλέον έχουμε SSD και το bottleneck είναι λιγότερο εμφανές. Δε σημαίνει ότι το PC δε ζορίζεται να κάνει απλές δουλειές. Το 4K media playback δε λέει και πολλά, αν η GPU είναι ικανή να το παίξει και να κάνει decode τα codecs των αρχείων που θες να παίξεις, είσαι μια χαρά.

Food for thought γιατί μου έχει τύχει. Δοκίμασε να το μετρήσεις σε idle για όλο το βράδυ (συνολική κατανάλωση). Πριν 3 χρόνια, είχα ένα Dell με i7-4500U και, αν το άφηνα ανοιχτό σε idle τη νύχτα, κυριολεκτικά, ξυπνούσα μερικές φορές γιατί το fan πήγαινε σαν τρελό επειδή τα Windows έκαναν κάτι στο background. Από όταν του έβαλα Linux (ακόμα και τα Ubuntu που ήταν bloated, δεν ξανακούστηκε και βελτιώθηκε η διάρκεια μπαταρίας του). Δε σου τα αναφέρω για τα Linux αυτά καθεαυτά, αλλά ήταν η μέρα με τη νύχτα, ειδικά στον τομέα των thermals.

Το έχω κάνει και δεν έπιασε. Σκέψου, μόνο τώρα, το PC μου έχει 24.2GB committed memory. Στις περιπτώσεις που χρειάστηκε να γεμίσει και το paging file (ναι, υπήρξαν και αυτές, παρά το γεγονός ότι του έβαλα 16GB paging file), μου "κρεμούσε" όλο το σύστημα. Κυριολεκτικά, έβλεπες κάτι τρελά, π.χ να μην πατιούνται κουμπιά στην taskbar, να μην ανοίγει το menu του ήχου, να προσπαθείς να πληκτρολογήσεις στην αναζήτηση (Start Menu) και να μην πατιούνται πλήκτρα κλπ. Οπότε το άφησα να το διαχειρίζονται τα Windows και δεν ξαναεμφανίστηκαν.

λογικα τοτε αρχικα μπηκαν Windows 10 κι απο πανω τα 11 οταν βγηκαν με update δεν εχω κανει format απο τοτε,
η προηγουμενη φωτο εχει spikes γιατι εκλεινα προγραμματα που ηταν ανοιχτα για να βγαλω screenshot και μαλλον ειχα κανει update με καποιο restart προηγουμενως, το συγκεκριμενο μηχανημα μπαινει αυτοματα σε hibernation μετα απο μια ωρα αδρανειας χειμωνα/καλοκαιρι και δεν ξυπναει αν δε κουνηθει το ποντικι

κι αλλο food for thought προς σχολιασμο με ενα 24ωρο uptime:

nUJ1mAy.png

εδω εχουμε ενα βαρβατο update σε patch Tuesday με 100αρα γραμμη download τα Windows update κατεβαζουν μολις στο 10% του συνολικου bandwidth και μαλιστα οχι με wi-fi αλλα με Ethernet plug:
98hNDAE.png

κι εδω εχουμε τη διαφορα των αποτελεσματων στο ιδιο μηχανημα πριν και μετα τα tweaks, μιλαμε για αστειες διαφορες: 😉
φυσικα τα εχω χρονομετρησει και στα προγραμματα που χρησιμοποιω καθημερινα στα πιο ακραια σεναρια χωρις καμια απολυτως διαφορα

και αυτα υποτιθεται ειναι light μηχανηματα δεν συζηταμε καν για το desktop της υπογραφης μου.. 

ODX2lyI.png

τα budget λαπτοπ με φθηνα υλικα και κακο σχεδιασμο ειναι καταδικασμενα να εχουν μονιμως θεματα με την ψυξη και να χαροπαλευουν με το throttling χωρις απαραιτητα να ζοριζονται, ειδικα αυτη την εποχη

Επεξ/σία από Odyss3us
  • Απαντ. 61
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 hours ago, MikeKata said:

Το έχω κάνει και δεν έπιασε. Σκέψου, μόνο τώρα, το PC μου έχει 24.2GB committed memory. Στις περιπτώσεις που χρειάστηκε να γεμίσει και το paging file (ναι, υπήρξαν και αυτές, παρά το γεγονός ότι του έβαλα 16GB paging file), μου "κρεμούσε" όλο το σύστημα. Κυριολεκτικά, έβλεπες κάτι τρελά, π.χ να μην πατιούνται κουμπιά στην taskbar, να μην ανοίγει το menu του ήχου, να προσπαθείς να πληκτρολογήσεις στην αναζήτηση (Start Menu) και να μην πατιούνται πλήκτρα κλπ. Οπότε το άφησα να το διαχειρίζονται τα Windows και δεν ξαναεμφανίστηκαν.

επισης αν εχεις συνεχως προβληματα με φορτωμενη μνημη μπορεις να φτιαξεις ενα script στον Task Scheduler που θα κανει αυτοματα clear Ram cache ανα τακτα διαστηματα, αν γκουγκλαρεις θα βρεις ευκολα tutorial, 
googlαρε και "RAMMap-Task-Scheduler.bat"
 https://www.youtube.com/watch?v=ON2uRHlt_GI

ενα δευτερο ειναι το EmptyStandbyList το οποιο μπορεις να το τρεχεις οποτε θες ως executable και κανει κι αυτο δουλιτσα

Επεξ/σία από Odyss3us

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...