Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα φίλοι,

Πρώτο μου post στο forum, αλλά έχω βοηθηθεί σημαντικά στο παρελθόν από τις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Σας ευχαριστώ πολύ!

Θα ήθελα να κάνω την παρακάτω ερώτηση την οποία δεν μπορούν να μου απαντήσουν με σαφίνια τουλάχιστον οι λογιστές που ρώτησα εγώ.

Υπάρχει υποχρέωση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα για φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από κέρδη προσωπικών εταιρειών π.χ. Ε.Ε. ?

Οι λογιστές που απευθύνθηκα μου απάντησαν πως ναι. Το φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα απο κέρδη προσωπικών εταιρειών εμπίπτει στην ίδια κατηγορία με τους μισθωτούς/συνταξιούχους/ελεύθερους επεγγελματίες και οφείλει να πραγματοποιεί το 30% του εισοδήματος σε ηλεκτρονικές αγορές κλπ, ότι δηλαδή ισχύει και για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Ωστόσο διαβάζοντας τη νομοθεσία δεν μπορώ να εντοπίσω πως ακριβώς προκύπτει αυτή η υποχρέωση. Χάριν ευκολίας παραθέτω την παρακάτω σελίδα του Υπουργείου
 οικονομικών με διάφορους ορισμούς ώστε να περιγράψω αυτό που θέλω να πω χωρίς να αναφέρομαι σε συγκεκριμένα άρθρα νόμων κλπ που θα κάνουν την επεξήγηση πιο δύσκολη.
https://minfin.gov.gr/forologiki-politiki/forologikos-odigos/forologia-eisodimatos/#:~:text=Πραγματικό είναι το εισόδημα που,ο φορολογούμενος%2C το εισόδημα από

• Στην παράγραφο 1.4 αναφέρει
    Αναφορά σε κείμενο

Ο φορολογούμενος θα πρέπει κάθε φορολογικό έτος να συγκεντρώνει ένα απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα

Εδώ αναφέρει ποιοι είναι υπόχρεοι στο σχετικό μέτρο (Μισθοί, Συντάξεις και Επιχειρηματική Δραστηριότητα). Το μέτρο αφορά Φυσικά Πρόσωπα.

• Στην περίπτωση των προσωπικών εταιρειών μιλάμε για Νομικά Πρόσωπα τα οποία ασκούν Επιχειρηματική Δραστηριότητα.

• Τα μέλη των εταιρειών (Φυσικά Πρόσωπα) αποκτούν εισόδημα από την συμμετοχή τους σε κέρδη προσωπικών εταιρειών τα οποία σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο του Υπουργείου στην Παράγραφο 1.3 θεωρούνται Εισόδημα από Κεφάλαιο και όχι κάποια άλλη μορφή από αυτές που εμπίπτουν στην υποχρέωση για 30% ηλεκτρονικών αγορών.

Αναφορά σε κείμενο

1.3. Εισόδημα από κεφάλαιο

Το εισόδημα από κεφάλαιο περιλαμβάνει το εισόδημα που αποκτά ένα φυσικό πρόσωπο και προκύπτει στο φορολογικό έτος σε μετρητά ή σε είδος με τη μορφή μερισμάτων, τόκων, δικαιωμάτων, καθώς και το εισόδημα από ακίνητη περιουσία.

Α. Εισόδημα από μερίσματα

Τα μερίσματα φορολογούνται με συντελεστή 5%.

Ο όρος «μερίσματα» σημαίνει το εισόδημα που προκύπτει από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους, ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη τα οποία δεν αποτελούν απαιτήσεις από οφειλές (χρέη), καθώς και το εισόδημα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα μερίδια, οι μερίδες συμπεριλαμβανομένων των προμερισμάτων και μαθηματικών αποθεματικών, οι συμμετοχές σε κέρδη προσωπικών επιχειρήσεων, οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, καθώς και κάθε άλλο συναφές διανεμόμενο ποσό.

• Άρα φτάνω στο συμπέρασμα ότι ένα Φυσικό Πρόσωπο που αποκτά Εισοδήματα από Κεφάλαιο, δεν είναι υποχρεωμένο να πραγματοποιεί ηλεκτρονικές αγορές σε ποσοστό 30% του εισοδήματος αυτού αφού δεν ανήκει σε καμία απ' τις κατηγορίες εισοδημάτων που αφορά το μέτρο. 

Μπορείτε παρακαλώ να με βοηθήσετε στον παραπάνω συλλογισμό για το αν είναι λάθος ή σωστός; Και αν ειναι λάθος, μπορείτε παρακαλώ να με κατευθύνετε στο σχετικό κομμάτι της νομοθεσίας που "υποχρεώνει" τα Φυσικά Πρόσωπα με Εισοδήματα από Κεφάλαιο να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές?

Σας ευχαριστώ πολύ. Εκτιμώ το χρόνο που αφιερώσατε από τον ελεύθερό σας χρόνο.

Επεξ/σία από jeytsav
  • Moderators
Δημοσ.

Δηλαδή δεν πιστεύεις τους λογιστές που σου απάντησαν και θα πιστέψεις έναν άγνωστο που θα απαντήσει σε ένα θέμα σε ένα ανώνυμο forum 

• Like 2
Δημοσ.

Εγώ θα έλεγα να μην ακούσεις τους λογιστές σου, και να μην τις κάνεις.

Μετά θα είμαστε εδώ σε νέο topic να μας λες πως σου επέβαλε πρόστιμο η Εφορία και τι μπορείς να κάνεις... 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

https://www.aade.gr/sites/default/files/2017-11/pol_1005_2017.pdf

Τσέκαρε τη σελίδα 4.  Εννοείται από τότε έχουν βγει τροποποιητικά, που ανέβασαν τις δαπάνες στο 30%.

Δε ξέρω βέβαια αν έχει αλλάξει κάτι στα εισοδήματα από κεφάλαιο.

2. Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και οι παρακάτω κατηγορίες φορολογουμένων:

δ. Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ

Επεξ/σία από ekrepali
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γενικες ερωτησεις.. σε ομολογουμένως τριτοκοσμικο φορολογικο..

Εδω συζηταμε γ δηθεν εισοδηματια μη ασφαλισμενο π επενδυσε σε τζακποτ εταιρεια..βγαζει χρημα κ ταυτοχρονα πιανει το αφορολογητο!!δηλ. δεν εχει αυτοκ ακινητη περιουσια κ βρισκεται φιλοξενουμενος.. καπου... 

Επεξ/σία από kage
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
10 ώρες πριν, Inuyasha είπε

Δηλαδή δεν πιστεύεις τους λογιστές που σου απάντησαν και θα πιστέψεις έναν άγνωστο που θα απαντήσει σε ένα θέμα σε ένα ανώνυμο forum 

10 ώρες πριν, Sablj είπε

Εγώ θα έλεγα να μην ακούσεις τους λογιστές σου, και να μην τις κάνεις.

Μετά θα είμαστε εδώ σε νέο topic να μας λες πως σου επέβαλε πρόστιμο η Εφορία και τι μπορείς να κάνεις... 

Σας ευχαριστώ πολύ. Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να θίξω το επάγγελμα του λογιστή αλλά, τολμώντας να υποθέσω ότι είστε λογιστές, φαντάζομαι ότι δεν είναι όλοι οι λογιστές εξίσου καλοί όσο εσείς. Όπως άλλωστε σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν διαβαθμίσεις στο επίπεδο επαγγελματισμού, γνώσεων και ικανοτήτων θεωρώ ότι συμβαίνει το ίδιο και στον κλάδο των λογιστών. Εγώ αυτό που κάνω είναι να το "ψάχνω" όσο μπορώ και στην προκειμένη περίπτωση ψάχνω μια δεύτερη άποψη διότι δεν εμπιστεύομαι "τυφλά" κανέναν. Θα μπορούσα να εμπιστευτώ μια τεκμηριωμένη άποψη κάποιου αγνώστου σε ένα φορουμ παρά την άποψη ενός λογιστή/δικηγόρου/μηχανικού κλπ που θα μου πει απλά "Έτσι είναι" χωρίς διάθεση για εξηγήσεις. Συγνώμη και για την μικρή δόση ειρωνείας στην απάντηση μου αλλά εξέλαβα ακριβώς το ίδιο και από εσάς. Να είστε καλά.

9 ώρες πριν, ekrepali είπε

https://www.aade.gr/sites/default/files/2017-11/pol_1005_2017.pdf

Τσέκαρε τη σελίδα 4.  Εννοείται από τότε έχουν βγει τροποποιητικά, που ανέβασαν τις δαπάνες στο 30%.

Δε ξέρω βέβαια αν έχει αλλάξει κάτι στα εισοδήματα από κεφάλαιο.

2. Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και οι παρακάτω κατηγορίες φορολογουμένων:

δ. Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ

Ευχαριστώ πολύ @ekrepali. Αρκετά χρήσιμη πληροφορία. Φαίνεται ότι το εισόδημα από κεφάλαιο δεν λαμβάνεται υπόψιν στη συγκεκριμένη περίπτωση! 

9 ώρες πριν, kage είπε

Γενικες ερωτησεις.. σε ομολογουμένως τριτοκοσμικο φορολογικο..

Εδω συζηταμε γ δηθεν εισοδηματια μη ασφαλισμενο π επενδυσε σε τζακποτ εταιρεια..βγαζει χρημα κ ταυτοχρονα πιανει το αφορολογητο!!δηλ. δεν εχει αυτοκ ακινητη περιουσια κ βρισκεται φιλοξενουμενος.. καπου... 

Ευχαριστώ πολύ @kage. Δεν υπονοώ ότι το φυσικό πρόσωπο απαλλάσσεται τελείως από την υποχρέωση για ηλεκτρονικές αγορές, αλλά απαλλάσσεται τουλάχιστον για το εισόδημα που προκύπτει από Κεφάλαιο. Να το κάνω πιο συγκεκριμένο με ένα απλουστευμένο παράδειγμα

Έστω Φυσικό πρόσωπο με τα παρακάτω εισοδήματα

• Εισόδημα από μισθούς: 20000ευρώ
  • Εισόδημα από Κεφάλαιο (συμμετοχή σε κέρδη ε.ε.): 20000 ευρώ

Ποιο είναι το τελικό ποσό που πρέπει να πραγματοποιήσει σε ηλεκτρονικές αγορές? Θα υπολογιστεί μόνο το εισόδημα από μισθούς - δηλαδή 20000x30% = 6000ευρώ ή το σύνολο των εισοδημάτων - δηλαδή (20000 + 20000)x30% = 12000 ευρώ?

• Moderators
Δημοσ.
13 ώρες πριν, jeytsav είπε

Σας ευχαριστώ πολύ. Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να θίξω το επάγγελμα του λογιστή αλλά, τολμώντας να υποθέσω ότι είστε λογιστές, φαντάζομαι ότι δεν είναι όλοι οι λογιστές εξίσου καλοί όσο εσείς. Όπως άλλωστε σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν διαβαθμίσεις στο επίπεδο επαγγελματισμού, γνώσεων και ικανοτήτων θεωρώ ότι συμβαίνει το ίδιο και στον κλάδο των λογιστών. Εγώ αυτό που κάνω είναι να το "ψάχνω" όσο μπορώ και στην προκειμένη περίπτωση ψάχνω μια δεύτερη άποψη διότι δεν εμπιστεύομαι "τυφλά" κανέναν. Θα μπορούσα να εμπιστευτώ μια τεκμηριωμένη άποψη κάποιου αγνώστου σε ένα φορουμ παρά την άποψη ενός λογιστή/δικηγόρου/μηχανικού κλπ που θα μου πει απλά "Έτσι είναι" χωρίς διάθεση για εξηγήσεις. Συγνώμη και για την μικρή δόση ειρωνείας στην απάντηση μου αλλά εξέλαβα ακριβώς το ίδιο και από εσάς. Να είστε καλά.

Ευχαριστώ πολύ @ekrepali. Αρκετά χρήσιμη πληροφορία. Φαίνεται ότι το εισόδημα από κεφάλαιο δεν λαμβάνεται υπόψιν στη συγκεκριμένη περίπτωση! 

Ευχαριστώ πολύ @kage. Δεν υπονοώ ότι το φυσικό πρόσωπο απαλλάσσεται τελείως από την υποχρέωση για ηλεκτρονικές αγορές, αλλά απαλλάσσεται τουλάχιστον για το εισόδημα που προκύπτει από Κεφάλαιο. Να το κάνω πιο συγκεκριμένο με ένα απλουστευμένο παράδειγμα

Έστω Φυσικό πρόσωπο με τα παρακάτω εισοδήματα

• Εισόδημα από μισθούς: 20000ευρώ
  • Εισόδημα από Κεφάλαιο (συμμετοχή σε κέρδη ε.ε.): 20000 ευρώ

Ποιο είναι το τελικό ποσό που πρέπει να πραγματοποιήσει σε ηλεκτρονικές αγορές? Θα υπολογιστεί μόνο το εισόδημα από μισθούς - δηλαδή 20000x30% = 6000ευρώ ή το σύνολο των εισοδημάτων - δηλαδή (20000 + 20000)x30% = 12000 ευρώ?

Πες ότι θες για τους λογιστές, δεν έχω καμία σχέση μαζί τους πέρα από τα φορολογικά που αναγκαστικά πρέπει να κάνουν 

Αλλά όταν λες ότι "λογιατες" σου είπαν ότι ναι πρέπει να κάνεις το 30 % με κάρτα, και εφόσον λέμε λογιστές εγώ τουλάχιστον καταλαβαίνω ότι πάνω από ένας

τότε τι θέλεις σε ένα ανώνυμο φόρουμ?

Να έλεγα ότι αλλά σου έλεγε ο κάθε λογιστής να το καταλάβω να ψάχνεις 3-4 γνώμη 

Αντε πες ότι εγώ εγώ ή ο χ, ψ τύπος σου λέμε ότι δεν χρειάζεται , αν του χρόνου στη φορολογική σου σου έρθει πρόστιμο σε ποιον θα ζητήσεις τα ρέστα μετά? 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Inuyasha είπε

Πες ότι θες για τους λογιστές, δεν έχω καμία σχέση μαζί τους πέρα από τα φορολογικά που αναγκαστικά πρέπει να κάνουν 

Αλλά όταν λες ότι "λογιατες" σου είπαν ότι ναι πρέπει να κάνεις το 30 % με κάρτα, και εφόσον λέμε λογιστές εγώ τουλάχιστον καταλαβαίνω ότι πάνω από ένας

τότε τι θέλεις σε ένα ανώνυμο φόρουμ?

Να έλεγα ότι αλλά σου έλεγε ο κάθε λογιστής να το καταλάβω να ψάχνεις 3-4 γνώμη 

Αντε πες ότι εγώ εγώ ή ο χ, ψ τύπος σου λέμε ότι δεν χρειάζεται , αν του χρόνου στη φορολογική σου σου έρθει πρόστιμο σε ποιον θα ζητήσεις τα ρέστα μετά? 

Ας πούμε οτι έχω εμπειρία από λογιστή που μου είπε να κάνω κάτι που τελικά δεν ίσχυε. Είναι αρκετά περίπλοκο το φορολογικό σύστημα και δεν περιμένω από όλους τους λογιστές να ξέρουν τα πάντα. Δε θα ζητήσω τα "ρέστα" από κανέναν. Είμαι υπεύθυνος των πράξεων μου.

Μπορούμε να ανοίξουμε ένα άλλο thread με θέμα αν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις συμβουλές αγνώστων σε φόρουμ ή όχι.

Το παρόν thread αφορά μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση. Παρακαλώ ας μείνουμε on-topic. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε γενικές γραμμές κάποιος χρειάζεται να ασχοληθεί με το ότι θα πρέπει να εμφανίζει δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα εάν εμφανίζει εισοδήματα στους Πίνακες 4Α, 4Γ1, 4Γ2 και 4Δ2 τού Ε1.

Εκείνο που γνωρίζει ο λογιστής που τηρεί μια προσωπική εταιρεία είναι ότι ενδέχεται να δίνει η εν λόγω εταιρεία παροχές σε είδος και/ή διαχειριστική αμοιβή στα μέλη της, επομένως για αυτά τα ποσά χρειάζονται δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα (θα τις δει πάντως ο φορολογούμενος να εμφανίζονται στον Πίνακα 4Α, βλ. παραπάνω).

Τα «Καθαρά κέρδη από συμμετοχή σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία» δεν πάνε καν στον Πίνακα 4 αλλά στον Πίνακα 6 (κωδ. 431/432).

Επεξ/σία από Zazula
  • Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...