Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, mxpert said:

πως γίνεται η Intel να διαθέτει το πιο προηγμένο μηχάνημα της ASML....αυτό που κανείς άλλος δεν διαθέτει ακόμα.... και τα τσιπ που φτιάχνει να θεωρούνται λιγότερο "προηγμένα" ...δεν θα το καταλάβω ποτέ.

Εκτός κι αν δεν έχει πάρει ακόμα μπρος το συγκεκριμένο μηχάνημα... οπότε τι ;   3-6 μήνες αργότερα, όταν θα πάρει μπρος, θα λέμε πως η Intel φτιάχνει το πιο προηγμένο τσιπ στον κόσμο και οι άλλες είναι για τα μπάζα ;

Κάπου μπάζουν όλες αυτές οι απόψεις/διαπιστώσεις/παραδοχές...

Δες τα βιντεο αυτηνης και θα καταλάβεις. Αυτο το έβλεπα χτες, και αυτο ειναι ενδιαφέρον και δείχνει που θα πάνε τα nm στο μέλλον, αλλά δεν είναι ότι ποιο σχετικό. Έχει όμως και βίντεο αν ψάξεις όπου εξηγεί γιατί τα μηχανήματα λιθογραφίας δεν παίζουν πλέον τον κρίσιμοτερο ρολο. 

Βασικό είναι ότι τα nm δεν είναι πραγματικά. Οταν λένε 2, μπορει να είναι και 20. Απλα είναι "ισοδύναμα με 2", βγάζουνε επιδόσεις οσο ΑΝ πηγαίναμε πραγματικά στα 2.

Η tsmc είναι μπροστά στο να φτιάχνει "διοροφα" τρανζίστορ, τρανζίστορ με αλλη μορφή, να τα καλωδιωνει με ποιο λεπτά καλώδια κλπ. Χρησιμοποιώντας τα προηγούμενα μηχανήματα λιθογραφίας. Η ιντελ έχει τα νεώτερα, αλλα δεν μπρορει να κανει ολα αυτα (ουτε με την παλαιά λιθογραφία, ουτε  με την καινούρια). 

Εννοείται οτι αν ειχε τα τελευταία μηχάνηματα η tsmc θα έφτιαχνε ακομα καλύτερα τσιπ και θα άνοιγε και αλλο η διαφορά. 

Επεξ/σία από oldnew
Δημοσ.

Η ειδηση και βεβαια εχει να κανει με ΑΙ, κλεινει με το παρακατω.
"Οι εταιρείες τεχνολογίας επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη και στη μείωση του κόστους, και για να το επιτύχουν αυτό, πολλές αναδιαρθρώνουν τους οργανισμούς τους για να αυξήσουν την αποδοτικότητα."

Με τι θα κανουν μειωση του κοστους, με μαστιγια η με απολυσεις και αντικατασταση με ΑΙ;
Η Intel δεν τα παει καλα στον συγκεκριμενο κλαδο αλλα τα εχει παει και ασχημα στον παραδοσιακο τομεα της, η ισως τα παει ανελπιστα καλα η AMD εκει. Στριμωγμα απο παντου.

Καημο το εχω να δημιουργηθει μια εταιρια στην Ευρωπη να φτιαχνει σοβαρους επεξεργαστες, γιατι μονο ΗΠΑ, εχει καλο κλιμα και ωριμαζουν καλυτερα τα μπισκοτα ημιαγωγων;

• Super Moderators
Δημοσ.
12 minutes ago, safridia said:

Καημο το εχω να δημιουργηθει μια εταιρια στην Ευρωπη να φτιαχνει σοβαρους επεξεργαστες, γιατι μονο ΗΠΑ, εχει καλο κλιμα και ωριμαζουν καλυτερα τα μπισκοτα ημιαγωγων;

x86 πάντως δεν προβλέπεται να δούμε αν δεν δώσουν άδεια πρώτα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 minutes ago, safridia said:

Σχεδόν όλες οι τεχνολογίες αναπτύχθηκαν σε αμερικάνικα πανεπιστήμια. Έχουν τις πατέντες, και δεν είναι ηλιθιοι να τις δώσουν στο προτεκτορατο.. 

Οι Κινέζοι τις χρησιμοποιούν και χωρίς άδεια.. (δεν είναι προτεκτορατο). 

Επεξ/σία από oldnew
Δημοσ.
1 hour ago, safridia said:

Spoiler

Γιατί να βγάλεις δικούς σου, όταν μπορείς να φορολογήσεις αυτά που φτιάχνουν οι άλλοι 

Roll_Safe_meme.jpg.d2aec120e0103212d6793bfa645d3b31.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, oldnew είπε

Δες τα βιντεο αυτηνης και θα καταλάβεις. Αυτο το έβλεπα χτες, και αυτο ειναι ενδιαφέρον και δείχνει που θα πάνε τα nm στο μέλλον, αλλά δεν είναι ότι ποιο σχετικό. Έχει όμως και βίντεο αν ψάξεις όπου εξηγεί γιατί τα μηχανήματα λιθογραφίας δεν παίζουν πλέον τον κρίσιμοτερο ρολο. 

Βασικό είναι ότι τα nm δεν είναι πραγματικά. Οταν λένε 2, μπορει να είναι και 20. Απλα είναι "ισοδύναμα με 2", βγάζουνε επιδόσεις οσο ΑΝ πηγαίναμε πραγματικά στα 2.

Η tsmc είναι μπροστά στο να φτιάχνει "διοροφα" τρανζίστορ, τρανζίστορ με αλλη μορφή, να τα καλωδιωνει με ποιο λεπτά καλώδια κλπ. Χρησιμοποιώντας τα προηγούμενα μηχανήματα λιθογραφίας. Η ιντελ έχει τα νεώτερα, αλλα δεν μπρορει να κανει ολα αυτα (ουτε με την παλαιά λιθογραφία, ουτε  με την καινούρια). 

Εννοείται οτι αν ειχε τα τελευταία μηχάνηματα η tsmc θα έφτιαχνε ακομα καλύτερα τσιπ και θα άνοιγε και αλλο η διαφορά. 

Με 0.2NM(NewtonMeter) στα ελληνικά νιουτόμετρα τι επεργαστή να φτιάξεις.

Ας αποδείξουμε τα αυταπόδεικτα.

Αφού 1NM(NewtonMeter)=1nM(NanoMeter) αυτό σημαίνει ότι ο Newton ήταν νάνος.

Νάνος όμως θα είναι και ήλιος μας σε μερικά χρόνια και μάλιστα λευκός αλλά δεν έχει αποδειχθεί ακόμα μην ακούτε τις φήμες για εκκατομύρια χρόνια.

Σημείωση:

Επισης μην διανοηθείτε να κάνετε κανένα λογικό συνειρμό με το 1m και το 1Μ και τα δύο είναι μέτρα αλλά μερικές φορές το 1M=1000000 (είναι το πολλαπλάσιο Mega).

Οποιοσδήποτε άλλος συνειρμός δεν θα βγει σε καλό.

Επίσης μην μπερδέψετε το NewtonMeter με το joule επειδή 1N x 1m=1joule.

Το NewtonMeter είναι μονάδα ροπής και στα αγγλικά το μέγεθος της ροπή(torque) συμβολίζεται με N και δεν έχει καμία σχέση με το Newton

Επεξ/σία από alexpap
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Thresh είπε

x86 πάντως δεν προβλέπεται να δούμε αν δεν δώσουν άδεια πρώτα.

η Χ86 αρχιτεκτονικη εχει ακομη προστασια και δεν εχει γινει public domain;

• Super Moderators
Δημοσ.
16 minutes ago, safridia said:

η Χ86 αρχιτεκτονικη εχει ακομη προστασια και δεν εχει γινει public domain;

Υποθέτω ότι θα είχαμε διαβάσει είδηση τόσα χρόνια αν είχε ανοίξει...

Δημοσ.
21 ώρες πριν, polaki είπε

είναι πολύ καλό εργαλείο στο 1/1000 του κόστους του αντίστοιχου ανθρώπινου δυναμικού. 

Αυτό είναι μύθος, σε ποιόν εργαζόμενο έχουν επενδύσει τα δισεκατομμύρια που έχουν επενδύσει για την ανάπτυξη του AI και την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών;

Ναι για τον τελικό χρήστη μπορεί να βγαίνει φθηνότερα (αν και πάλι έχω αμφιβολίες) αλλά συνολικά το κόστος είναι τρομαχτικό.

Δημοσ.
2 minutes ago, csdump said:

Αυτό είναι μύθος, σε ποιόν εργαζόμενο έχουν επενδύσει τα δισεκατομμύρια που έχουν επενδύσει για την ανάπτυξη του AI και την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών;

Ναι για τον τελικό χρήστη μπορεί να βγαίνει φθηνότερα (αν και πάλι έχω αμφιβολίες) αλλά συνολικά το κόστος είναι τρομαχτικό.

Αναφέρομαι στον τελικό χρήστη που μπορεί να είναι ιδιώτης άνθρωπος μεμονομενος (Εσύ εγώ κλπ), ή σε ιδιωτική εταιρεία.

Πάνω κάτω δίνω 60-70€ στο AI το μήνα εγώ, αλλά η παραγωγικότητα μου σε συνάρτηση με το πόσο χρόνο έχω γλιτώσει και επενδύσει στην προσωπική μου ζωή, ειλικρινά δεν μπορώ να κοστολογήσω το τί κέρδος (πραγματικό, σε χρήματα) μου έχει φέρει. Σίγουρα πάνω από 1000-1500€ μηνιαίως όμως.

Εννοείται βέβαια ότι έχεις απόλυτο δίκιο, έχουν επενδυθεί άπειρα δισεκατομμύρια στην εξέλιξη του AI.

Το αν θα τα βγάλουν αυτά ποτέ πίσω οι εταιρίες που εξελίσσουν το AI είναι μια άλλη συζήτηση. Θεωρώ πως κάποιες θα τα βγάλουν όταν καταλαγιάσει η φάση. Κάποιες άλλες απλά θα πάνε άκλαυτες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 ώρες πριν, oldnew είπε

Μακροπρόθεσμα θα γίνει καλύτερη απ τον καλύτερο εργαζομενο..

Μακροπροθεσμα θα παμε Ανδρομέδα.

Επίσης, αναφορικά με ΑΙ, ειμαι σιγουρος οτι θα γινει κατι σαν τις ΑΠΕ. Δλδ θα φτάσουμε σε υπερπαραγωγή και κάποιος ξαφνικά θα ανακαλύψει πως "ωχ...ξεχάσαμε τα καλώδια ρε! Πως θα μεταφερουμε τοση ενεργεια"? Δλδ θα προκυψει κάποια παραμετρος που θα ανακοψει λιγάκι τις προσδοκιες. Αλλα το ΑΙ ειναι το μέλλον. Βασικά το ΑΙ υπάρχει από τοτε που υπάρχουν υπολογιστές. Απλά αντι να πούμε, "καλύτεροι υπολογιστές" λέμε το πιο πιασιαρικο "ΑΙ". 

Όσοι έπαιζαν κάποτε Black & White καταλαβαινουν τι θέλω να πω.

Επεξ/σία από jimarass26
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, jimarass26 said:

. Βασικά το ΑΙ υπάρχει από τοτε που υπάρχουν υπολογιστές. Απλά αντι να πούμε, "καλύτεροι υπολογιστές" λέμε το πιο πιασιαρικο "ΑΙ". 

Το ΑΙ φίλε μου υπάρχει απ το 2017 και μετα.. Ψαξτω και θα δεις. Τα υπόλοιπα δεν ηταν ΑΙ. Και η σύγκριση με υπολογιστές είναι άτυχη. Αυτο που λεμε ΑΙ αυτή τη στιγμή είναι η 3η γενιά. Οι προηγούμενες 2 είχαν άλλη φιλοσοφία απέτυχαν παταγωδώς. Αυτη ειναι νεα και δεν δεν είναι πλήρη ακόμα θα πάρει κανα 2 10ετιες αλλα ηδη φαίνεται τι μπορεί να κανει. Απο εδω και περα η εξέλιξη της 3ης γενιάς μπορεί να συγκριθεί με την εξέλιξη στα pc. Ουσιαστικά είμαστε στο 1980 των pc. 

Αγνωεις εντελώς το θέμα γι αυτο πιστεύεις αυτα που πίστευεις. 

Σπουδάζεις μια ζωη και ίσως πάρεις διδακτορικό κάπου. Η AI αυτη τη στιγμη παίρνει διδακτορικό σε κάθε επιστήμη ταυτόχρονα, κατι που κανενας άνθρωπος δεν μπρορει να κανει. Φυσικά δεν κάνει άλλα πράγματα σωστά, αλλά είναι θέμα χρόνου. 

Η ΑΙ που θεωρείς εσύ ότι η σημερινή ειναι εξέλιξη και ξεκίνησε μαζι με τα pc, δε θα έγραφε ποτέ ουτε έκθεση που γράφει 5χρόνο ..

Επεξ/σία από oldnew
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, oldnew είπε

Το ΑΙ φίλε μου υπάρχει απ το 2017 και μετα.. Ψαξτω και θα δεις. Τα υπόλοιπα δεν ηταν ΑΙ. Και η σύγκριση με υπολογιστές είναι άτυχη. Αυτο που λεμε ΑΙ αυτή τη στιγμή είναι η 3η γενιά. Οι προηγούμενες 2 είχαν άλλη φιλοσοφία απέτυχαν παταγωδώς. Αυτη ειναι νεα και δεν δεν είναι πλήρη ακόμα θα πάρει κανα 2 10ετιες αλλα ηδη φαίνεται τι μπορεί να κανει. Απο εδω και περα η εξέλιξη της 3ης γενιάς μπορεί να συγκριθεί με την εξέλιξη στα pc. Ουσιαστικά είμαστε στο 1980 των pc. 

Αγνωεις εντελώς το θέμα γι αυτο πιστεύεις αυτα που πίστευεις. 

Σπουδάζεις μια ζωη και ίσως πάρεις διδακτορικό κάπου. Η AI αυτη τη στιγμη παίρνει διδακτορικό σε κάθε επιστήμη ταυτόχρονα, κατι που κανενας άνθρωπος δεν μπρορει να κανει. Φυσικά δεν κάνει άλλα πράγματα σωστά, αλλά είναι θέμα χρόνου. 

Η ΑΙ που θεωρείς εσύ ότι η σημερινή ειναι εξέλιξη και ξεκίνησε μαζι με τα pc, δε θα έγραφε ποτέ ουτε έκθεση που γράφει 5χρόνο ..

Η ΑΙ υπάρχει στη βιβλιογραφιο απο το 60. Απλά σήμερα υπάρχει η υπολογιστική ισχύς για να υλοποιηθούν οι αλγοριθοι, backpropagation, sampling και φυσικά το πιο σημαντικο, τα λεγόμενα datasets Με τα οποια γινεται trained. ΑΛΛΑ, όλο αυτό ειναι ένα πολύ γρήγορο search & find. Η ΑΙ σήμερα ειναι ενα πολύ γρήγορο iφερ. Σε κλασματα του δευτερολεπτου, διαβάζει ολη την πληροφορια του ανθρώπου, συγκρινει και δοκιμάζει σενάριο όπως έκανε ο deep blue πριν 15 χρονια, και επιλέγει το σενάριο με το ελάχιστο σφάλμα. Όλο αυτό σε τοσο λιγο χρονο που εσένα σου "μοιάζει" με σκεψη. Ενώ δεν ειναι τιποτα άλλο, παρά ταχύς βιβλιοθηκάριος με δυνατοτητες σύγκρισης 5χρονου.  Απέχουμε πάααααααρα πολύ από ΑΙ που θα κανει "αυθεντική δημιουργία". Αλλά σίγουρα θα έρθει κάποτε και αυτη η στιγμή. Εφόσον έγινε με το αυθορμητο τίποτα (human brain), σιγουρα θα γινει με το ελεγχόμενο κάτι (technology). Όπως σε όλα γύρω μας, ο άνθρωπος θα υπερβει τη φύση σε ολα της. Γιατι μπορει να σκεφτεται, ενώ η φύση δεν μπορει. 

Σου μιλάει κάποιος που έχει πτυχειο σε model creation, model training, neural networks κτλ.

Το μεγάλο προβλημα με την ΑΙ ειναι πότε θα ξεπεραστεί το Χ όριο πάνω απο το οποιο θα πρεπει να αποδώσουμε "δικαιώματα". Γιατι, ότι και να κάνουμε, στην καλύτερη κανουμε replicate τις δυνατοτητες της φύσης. Πχ ο γιατρος που κανει τεχνική γονιμοποιηση, δεν δημιουργεί ζωή. Απλά αντιγράφει το μηχανισμό της φύσης. Το παιδι που έφτιαξε στο σωλήνα ειναι παιδι ίδιο με τα άλλα.

Τα ίδια και την ΑΙ. Ένα ρομποτ με δυνατοτητες, μπορει να ειναι καλώδια και ρεύμα, αλλά και ο άνθρωπινος εγκέφαλος, καλώδια με ρεύμα ειναι επίσης. Μέταλλα ειμαστε. Δεν υπάρχει  η ένοια της "σάρκας" . Σάρκα = διάφορα μέταλλα κομμένα σε μοριακο επιπεδο και ανακατεμένα.

Κάποια στιγμή ο άνθρωπος θα παράγει σε ατομικο επίπεδο, και η "σάρκα" του ατομικού επιπέδου θα ειναι ακομα πιο refined. 

Επεξ/σία από jimarass26
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...