Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ενδιαφέρον @geomagas .

Σε πόσο καιρό οι μηχανές θα φτιάξουν γλώσσες φιλικές στις μηχανές; Λες να μη μπορεί να γράψει κώδικα σε τέτοια γλώσσα ο άνθρωπος ;

Διάβασα ένα άρθρο για ένα εργοστάσιο στη Κίνα που δουλεύουν ρομπότ 24 ώρες και στο απόλυτο σκοτάδι.

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, filip123go είπε

Αλλά για να φτάσουμε εκεί, πρέπει όντως να φτάσουμε στο singularity,

Σωστά. Άρα, το θέμα είναι πόσο κοντά είμαστε. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ξεκάθαρη άποψη σε αυτό, αλλά το σίγουρο είναι ότι το προσεγγίζουμε (1) με επιταχυνόμενους ρυθμούς και (2) με κίνητρα και ενθουσιασμό (βλ. παραπάνω που λέγαμε πόσο "χαζό" είναι να μην χρησιμοποιείς AI σήμερα).

Και για να γυρίσουμε στον αρχικό μου ισχυρισμό, το θέμα δεν είναι ΑΝ θα φτάσουμε (είναι αναπόφευκτο), αλλά αν θα έχουμε προλάβει μέχρι τότε να βρούμε λύσεις για τα προβλήματα της "επόμενης μέρας". Έστω και θεωρητικές.

10 λεπτά πριν, filip123go είπε

να αλλάξουμε τους αλγόριθμους με τους οποίους εκπαιδεύονται τώρα τα μοντέλα. Γιατί αυτοί οι αλγόριθμοι, δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχουν από τα 70s και τα 80s τα βασικά concept τους.  Απλά τώρα έκανε catch up η τεχνολογία

Δεν το ξέρεις πραγματικά αυτό. Σε παραπέμπω στο fallacy που ανέφερα παραπάνω.

11 λεπτά πριν, octa είπε

Σε πόσο καιρό οι μηχανές θα φτιάξουν γλώσσες φιλικές στις μηχανές;

Που να ξέρουμε ΑΝ φτιάξουν καν... μπορεί να τους είναι και άχρηστες. Αυτό είναι το νόημα του singularity: Δεν μπορούμε να ξέρουμε που και πως θα οδηγήσει, διότι εξ ορισμού δεν έχουμε τη διανοητική ικανότητα...

12 λεπτά πριν, octa είπε

Λες να μη μπορεί να γράψει κώδικα σε τέτοια γλώσσα ο άνθρωπος ;

Ε ναι, αυτό είναι το νόημα: δεν θα ήταν ανθρώπινες. Είναι σαν να περιμένεις από τη γάτα σου να μιλήσει Ισπανικά...

13 λεπτά πριν, octa είπε

Διάβασα ένα άρθρο για ένα εργοστάσιο στη Κίνα που δουλεύουν ρομπότ 24 ώρες και στο απόλυτο σκοτάδι.

Καμία έκπληξη...

• Like 1
Δημοσ.

Θα μειώσει τις θέσεις εργασίας σίγουρα, να αντικαταστήσει εντελώς τους προγραμματιστές λίγο δύσκολο (με τα σημερινά δεδομένα πάντα).

Όπως και να έχει, προγραμματιστής ή υπάλληλος γραφείου, χωρίς γνώση ΑΙ οι μέρες σου είναι μετρημένες στο εξωτερικό, στην Ελλάδα κλασικά θα αργήσει λίγο όπως όλα αλλά θα συμβεί το ίδιο. 

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Axelq είπε

Θα μειώσει τις θέσεις εργασίας σίγουρα, να αντικαταστήσει εντελώς τους προγραμματιστές λίγο δύσκολο (με τα σημερινά δεδομένα πάντα).

Νομίζω ότι πέφτεις κι εσύ στο ίδιο fallacy... 🤔

Ακόμα και να μην ισχύει όμως, θεωρώ ότι δεν μπορείς να κρίνεις τις μελλοντικές εξελίξεις (ΘΑ μειώσει) με τα "σημερινά δεδομένα". Ειδικά όταν μιλάμε για έναν τομέα που αλλάζει ραγδαία καθημέρινά. Στην ελάχιστη των περιπτώσεων, θα πρέπει να αξιολογήσεις που θα βρίσκεται η τεχνολογία (με τον ρυθμό που εξελίσσεται σήμερα) στο χρονικό σημείο για το οποίο θέλεις να κάνεις πρόβλεψη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 25/7/2025 στις 7:00 ΜΜ, geomagas είπε

Τα "σημερινά δεδομένα" δεν είναι αυτό που βλέπεις εσύ κι εγώ. Εμείς είμαστε σε θέση να βλέπουμε μια retail τεχνολογία, όχι την κορυφαία που υπάρχει. Έτσι συνέβαινε πάντα, με όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα, από το κινητό μέχρι τα κορδόνια των παπουτσιών: μια ελίτ απολαμβάνει την "τελευταία λέξη", και η πλέμπα αυτό που για τους πρώτους θεωρείται "ξεπερασμένο" και μπορούν να το διαθέσουν φθηνά και μαζικά.

Ναι, αυτό ακριβώς είναι το τυράκι...

Έχεις απόλυτο δίκιο. Και ευγενικά το είπες. Εγώ θα έλεγα ότι, αν είσαι διατεθειμένος να προσλάβεις Χ άτομα για tech support, αντί να επενδύσεις ψίχουλα σε ένα chatbot διαθέσιμο 24/7, πάντα ευγενικό, χωρίς νεύρα/κούραση/hangoverξερωγω και με πρόσβαση σε όλη τη διαθέσιμη γνώση σε dt, είσαι τουλάχιστον ηλίθιος!

Από την άλλη, έτσι "ταΐζεις το τέρας"...

Δια ταύτα:

Η αντικατάσταση του ανθρώπου από AI είναι αναπόφευκτη. Θα την προκαλέσουμε μόνοι μας, και θα είμαστε και περήφανοι γι αυτό. Τη συζήτηση γύρω από αυτό τη θεωρώ εντελώς άκυρη.

Αντίθετα, ως ανθρωπότητα, θα πρέπει να συζητάμε για την επόμενη μέρα, δηλαδή πως θα λυθούν τα προβλήματα που θα προκύψουν. Το σημαντικότερο νομίζω είναι η μεταβαση σε έναν τρόπο επιβίωσης που δεν εξαρτάται καθόλου από την εργασία -- αλλά βέβαια ούτε από τις "υπηρεσίες" του AI (για διάφορους ενδιαφέροντες λόγους). Ένα άλλο (μπορεί και εξίσου σημαντικό) είναι το singularity.

Εγώ πάντως μια φορά χρειάστηκα εξυπηρέτηση και ζήτησα στο τσατ μποτ ότι θέλω να μιλήσω με άνθρωπο. Πήρε 5-6 iterations για να μην βγάλει άκρη με το τι ζητάω και το προώθησε το μήνυμα σε άνθρωπο. Το κάνω επίτηδες. Άσε που τσατ μποτς είναι χάλια μαύρα και απλά λες "απλά δώστε μου κάποιον να μιλήσω". Δηλαδή και να μην σε νοιάζει το ηθικό απλά δεν θα βγάλεις άκρη.

Στις 25/7/2025 στις 9:46 ΜΜ, filip123go είπε

Τα ΑΙ, (τουλάχιστον αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά) , δεν μπορούν να αντικαταστήσουν έναν senior dev. Με το ζόρι φτάνουν έναν mid. Και όλα αυτά σε ολοφρεσκα πρότζεκτ που έχουν γραφτεί εξολοκλήρου από ΑΙ. Έτσι και πετάξεις ΑΙ σε κανένα legacy πρότζεκτ (πχ σε καμία τράπεζα, με εκατομμύρια γραμμές κώδικα) θα στα κάνει όλα πουτ@ν@ . Αυτό μπορώ να στο πω με σιγουριά..!!

Αυτό που δεν καταλαβαίνεις εσύ κι άλλοι είναι ότι 9/10 δεν νοιάζονται για την ποιότητα. Έχετε μια έπαρση για το ΑΙ "τι να μου κλάσει το ΑΙ - δεν με φτάνει" λες και νοιάζονται οι εταιρίες. Απλά το τασκ να βγει.

Επεξ/σία από atypicalcoder
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 minutes ago, atypicalcoder said:

Αυτό που δεν καταλαβαίνεις εσύ κι άλλοι είναι ότι 9/10 δεν νοιάζονται για την ποιότητα. Έχετε μια έπαρση για το ΑΙ "τι να μου κλάσει το ΑΙ - δεν με φτάνει" λες και νοιάζονται οι εταιρίες. Απλά το τασκ να βγει.

Αυτό συμβαίνει όταν τα ηνία μιας εταιρείας τεχνολογίας μεταφέρονται από τους μηχανικούς στους λογιστές. Ίσως το μεγαλύτερο παράδειγμα να είναι η Boeing αυτή τη στιγμή, που αν δεν είχε τα αμερικανικά στρατιωτικά contracts θα είχε κλείσει.!

Βέβαια αυτό το βλέπεις και σε άλλες μεγάλες εταιρείες. Πχ στην Apple. Τώρα το λειτουργικό τους είναι ένα buggy mess. Επι εποχές Jobs, εάν του παρουσίαζαν κάτι τέτοιο, την επόμενη μέρα όλοι θα ήταν ΟΑΕΔ. Απλά στην Apple, όταν παρουσιάζεται ένα bug, κολλάει η κάμερα, στη Boeing όταν παρουσιάζεται ένα bug, κολλάει η τροφοδοσία καυσίμου.

Στην αντίπερα όχθη βέβαια, υπάρχουν και εταιρείες που ακόμα κάνουν κουμάντο οι μηχανικοί τους. Πχ steam, ή Spotify ή Netflix. Άσχετα με το αν συμφωνείς ή διαφωνείς με τις πολιτικές τους, όταν ανοίξεις το app και έχεις ίντερνετ, αυτό θα παίξει.

Επεξ/σία από filip123go

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...