Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Wireless Power Consortium (WPC) ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία της ταχύτερης ασύρματης φόρτισης Qi2 25W, με τις πρώτες συσκευές να έχουν ήδη πιστοποιηθεί και "εκατοντάδες" ακόμη να αναμένονται.

Η σχετική ανακοίνωση αφήνει πολλές υποσχέσεις αφού αναφέρει πως παράλληλα με την υποστήριξη για iPhone, αρκετά "σημαντικά Android smartphones" θα υιοθετήσουν επιτέλους το πρότυπο.

Γνωρίζαμε ήδη ότι η ταχύτερη φόρτιση Qi2 επρόκειτο να κυκλοφορήσει, αυξάνοντας το προηγούμενο όριο των 15W, με κατασκευαστές αξεσουάρ όπως οι Anker, Ugreen και Baseus να έχουν εξασφαλίσει πρώιμη πιστοποίηση και ορισμένοι να ανακοινώνουν ήδη συμβατά power banks και φορτιστές. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε την τεχνολογία μόνο από τον αριθμό έκδοσης, Qi2.2, αλλά η WPC επιβεβαίωσε ότι θα είναι γνωστή ως Qi2 25W.

Η WPC επιβεβαίωσε ότι τα iPhone θα υποστηρίζουν τη φόρτιση Qi2 25W, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποια μοντέλα. Η σειρά iPhone 16 προσφέρει επί του παρόντος ταχύτητες φόρτισης Qi2 15W, αλλά 25W μέσω MagSafe. Δεδομένου ότι το μαγνητικό πρότυπο Qi2 βασίζεται εν μέρει στα σχέδια MagSafe της Apple, είναι λογικό ότι η σειρά 16 ενδέχεται να λάβει μια ενημέρωση για το νέο πρότυπο, και πιθανότατα η επερχόμενη σειρά iPhone 17 θα προσφέρει επίσης υποστήριξη.

Η κοινοπραξία αναφέρει επίσης ότι "σημαντικά Android smartphones θα ενταχθούν στο οικοσύστημα Qi2 για πρώτη φορά με τη νέα κυκλοφορία", χωρίς όμως πάλι να παρέχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Μέχρι σήμερα μόνο ένα Android smartphone έχει υποστηρίξει πλήρως το Qi2, το HMD Skyline. Μερικά από τα κορυφαία μοντέλα της Samsung, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Galaxy Z Fold 7 και Z Flip 7, είναι πιστοποιημένα ως "Qi2 Ready", που σημαίνει ότι υποστηρίζουν φόρτιση Qi2 15W αλλά δεν περιλαμβάνουν τον μαγνητικό δακτύλιο που απαιτείται για πλήρεις ταχύτητες, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες να αγοράσουν μια μαγνητική θήκη Qi2 για πλήρη λειτουργικότητα.

"Η δυναμική που αναπτύσσεται πίσω από το επόμενο στάδιο στην εξέλιξη του προτύπου Qi είναι απίστευτη", δήλωσε ο Fady Mishriki, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της WPC. "Οι καταναλωτές θα ενθουσιαστούν όταν δοκιμάσουν το Qi2 25W καθώς παρέχει σχεδόν 70% περισσότερη ισχύ από το αρχικό Qi2. Ο αριθμός των συσκευών στην ουρά πιστοποίησης Qi2 25W για κυκλοφορία είναι πρωτοφανής, όπως και η ποιότητα και το εύρος των σχεδίων προϊόντων των μελών μας."

Η νέα τεχνολογία ασύρματης φόρτισης Qi2 25W αποτελεί σημαντική αναβάθμιση από το προηγούμενο όριο των 15W, προσφέροντας σχεδόν 70% περισσότερη ισχύ. Με την υποστήριξη από iPhone και την επικείμενη ένταξη σημαντικών Android συσκευών, το πρότυπο φαίνεται να κερδίζει ευρεία αποδοχή στη βιομηχανία των smartphones, υποσχόμενο ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές επιλογές ασύρματης φόρτισης για τους καταναλωτές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ποτέ μου δεν κατάλαβα - και το εννοώ σοβαρά - πιο είναι το πλεονέκτημα της ασύρματης φόρτισης. 
Οι περισσότερες ασύρματες λύσεις είναι σημαντικά πιο αργές από τις σύγχρονες ενσύρματες που φτάνουν ακόμα και τα 120W.
Το σύστημα φόρτισης μέσω επαγωγής έχει μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας και ενέργειας. Οι απώλειες αυτές μπορεί να φτάνουν μέχρι και 30%, που σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος για την ίδια ποσότητα φόρτισης. Επειδή το σύστημα λειτουργεί με επαγωγικό πεδίο, δημιουργείται θερμότητα όχι μόνο στη βάση φόρτισης αλλά και στο κινητό και την μπαταρία, κάτι που μειώνει τη μακροχρόνια υγεία της μπαταρίας.
Έτσι κι αλλιώς, είτε το βάλεις στο pod φόρτισης είτε στο καλώδιο, θα πρέπει να το αφήσεις κάτω. Μάλιστα στο καλώδιο μπορείς πιο εύκολα να το πάρεις στο χέρι αν χρειαστεί την ώρα που φορτίζει.
(να δεχθώ ίσως το ότι δεν χαλάει το βύσμα, είναι ένα σενάριο "τραβηγμένο από τα μαλλιά". Ποτέ μου δεν χάλασα βύσμα φόρτησης, χώρια ότι πλέον τα βύσματα δεν έχουν σωστή και λάθος πλευρά με το usb-c).

Επεξ/σία από Fotoalexandros
  • Like 13
  • Thanks 1
  • Confused 1
Δημοσ.
1 minute ago, Fotoalexandros said:

Ποτέ μου δεν κατάλαβα - και το εννοώ σοβαρά - πιο είναι το πλεονέκτημα της ασύρματης φόρτισης. 
Οι περισσότερες ασύρματες λύσεις είναι σημαντικά πιο αργές από τις σύγχρονες ενσύρματες που φτάνουν ακόμα και τα 120W.
Το σύστημα φόρτισης μέσω επαγωγής έχει μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας και ενέργειας. Οι απώλειες αυτές μπορεί να φτάνουν μέχρι και 30%, που σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος για την ίδια ποσότητα φόρτισης. Επειδή το σύστημα λειτουργεί με επαγωγικό πεδίο, δημιουργείται θερμότητα όχι μόνο στη βάση φόρτισης αλλά και στο κινητό και την μπαταρία, κάτι που μειώνει τη μακροχρόνια υγεία της μπαταρίας.
Έτσι κι αλλιώς, είτε το βάλεις στο pod φόρτισης είτε στο καλώδιο, θα πρέπει να το αφήσεις κάτω. Μάλιστα στο καλώδιο μπορείς πιο εύκολα να το πάρεις στο χέρι αν χρειαστεί την ώρα που φορτίζει.

Ναι, γι αυτό η Apple έκανε push για magsafe/Qi2 καθώς μπαίνουν μαγνήτες και γίνεται τέλειο alignment στο κινητό με τον ασύρματο φορτιστή για να μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται οι απώλειες. Ποτέ δεν θα συγκριθεί με ενσύρματη φόρτιση από άποψη αποδοτικότητας βέβαια.

Από κει και πέρα, η ασύρματη φόρτιση είναι γενικά πιο βολική γιατί δεν μπαίνεις στην διαδικασία να ψάχνεις καλώδια. Πχ έχω στο κομοδίνο μου magsafe φορτιστή όρθιο και βάζω το τηλέφωνο πάνω το βράδυ και είναι πολύ πιο εύκολο να το βάλω/βγάλω αν χρειάστει. Ή σου δίνει μεγαλύτερε ελευθερία αν το θες όρθιο για να βλέπεις κάτι ενώ φορτίζει. Δηλαδή κάνει και για stand. Γενικά έχει πολλές χρήσεις και είναι αρκετά βολικό.

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Fotoalexandros είπε

Η ασύρματη φόρτιση στην πραγματικότητα καθηλώνει το τηλέφωνο, ενώ η ενσύρματη του επιτρέπει να κινείται ενώ φορτίζει. Εντελώς ειρωνικό.

Όταν είχαν iphone Χ η ασύρματη φόρτιση μου κατέστρεψε την μπαταρία ακριβώς λόγω της υψηλής θερμότητας που παραγόταν. Τώρα με το 15 pro δεν το έχω φορτίσει ούτε μια φορά ασύρματα και γενικά έχει κρατήσει η μπαταρία του σε καλά επίπεδα.

Η τεχνολογία είναι πολύ ανώριμη ακόμα, μόνο στην oral B δουλεύει καλά...

• Like 4
Δημοσ.
2 minutes ago, KostasKri said:

Ναι, γι αυτό η Apple έκανε push για magsafe/Qi2 καθώς μπαίνουν μαγνήτες και γίνεται τέλειο alignment στο κινητό με τον ασύρματο φορτιστή για να μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται οι απώλειες. Ποτέ δεν θα συγκριθεί με ενσύρματη φόρτιση από άποψη αποδοτικότητας βέβαια.

Από κει και πέρα, η ασύρματη φόρτιση είναι γενικά πιο βολική γιατί δεν μπαίνεις στην διαδικασία να ψάχνεις καλώδια. Πχ έχω στο κομοδίνο μου magsafe φορτιστή όρθιο και βάζω το τηλέφωνο πάνω το βράδυ και είναι πολύ πιο εύκολο να το βάλω/βγάλω αν χρειάστει. Ή σου δίνει μεγαλύτερε ελευθερία αν το θες όρθιο για να βλέπεις κάτι ενώ φορτίζει. Δηλαδή κάνει και για stand. Γενικά έχει πολλές χρήσεις και είναι αρκετά βολικό.

"Από κει και πέρα, η ασύρματη φόρτιση είναι γενικά πιο βολική γιατί δεν μπαίνεις στην διαδικασία να ψάχνεις καλώδια" Ναι και ψάχνεις το pod που είναι πιο δημοφιλές από το γεγονός ότι καλώδια βρίσκεις και στο περίπτερο.. Άλλος έχει κάποιο σοβαρό επιχείρημα;

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 minutes ago, m3ltd0wn said:

Η ασύρματη φόρτιση στην πραγματικότητα καθηλώνει το τηλέφωνο, ενώ η ενσύρματη του επιτρέπει να κινείται ενώ φορτίζει. Εντελώς ειρωνικό.

Όταν είχαν iphone Χ η ασύρματη φόρτιση μου κατέστρεψε την μπαταρία ακριβώς λόγω της υψηλής θερμότητας που παραγόταν. Τώρα με το 15 pro δεν το έχω φορτίσει ούτε μια φορά ασύρματα και γενικά έχει κρατήσει η μπαταρία του σε καλά επίπεδα.

Η τεχνολογία είναι πολύ ανώριμη ακόμα, μόνο στην oral B δουλεύει καλά...

Ούτε στην Oral B αποδίδει καλά. Θέλει μια τουλάχιστον ημέρα για πλήρη φόρτηση. Αν το είχαν με επαφές θα φόρτιζε το πολύ σε τέσσερις ώρες.
Βέβαια με την επαγωγική φόρτιση κάθε τρία χρόνια θέλεις καινούργια οδοντόβουρτσα. Χαζοί δεν είναι.

Επεξ/σία από Fotoalexandros
  • Like 4
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Fotoalexandros είπε

"Από κει και πέρα, η ασύρματη φόρτιση είναι γενικά πιο βολική γιατί δεν μπαίνεις στην διαδικασία να ψάχνεις καλώδια" Ναι και ψάχνεις το pod που είναι πιο δημοφιλές από το γεγονός ότι καλώδια βρίσκεις και στο περίπτερο.. Άλλος έχει κάποιο σοβαρό επιχείρημα;

Ένα ωραίο Gimmick είναι. Η θερμοκρασία της μπαταρίας αυξάνεται σημαντικά κατά την διάρκεια της ασύρματης φόρτισης, ως αποτέλεσμα να χρειαστεί αντικατάσταση πολύ συντομότερα από ότι θα την άλλαζε κάποιος αν φόρτιζε ενσύρματα. Η λογική με το ψάχνω καλώδιο το 2025 είναι λίγο αστείο γιατί πλέον όλες οι συσκευές σχεδόν έχουν κοινό πρότυπο USB-C. Εγώ έχω σταθερά δύο καλώδια στο γραφείο μου που όταν τα χρειάζομαι τραβάω και καρφώνω πάνω τις συσκευές, το ίδιο και στο σαλόνι. Όσο για το υπνοδωμάτιο, θα μπορούσα να κάνω το ίδιο αλλά δεν το παίρνω το κινητό στο υπνοδωμάτιο καθώς χρησιμοποιώ το Smartwatch για ξυπνητήρι.  

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συμφωνώ με πολλούς φίλους εδώ που πιο πάνω ανέφεραν για το ότι αυξάνει την θερμοκρασία φόρτισης και θα χρειαστεί αλλαγή πιο σύντομα. Ισχύει 100%!! Γενικά από τα όσα έχω δει ως τώρα η ασύρματη φόρτιση είναι μια εύκολη λύση για να φορτίζεις την συσκευή σου. Αν όμως την αφήνεις όλο το βράδυ. Και πας βράδυ με βράδυ για κάθε φόρτιση. Το βάζεις δηλαδή για φόρτιση πριν πέσεις για ύπνο... 1000 φορές καλύτερο το καλώδιο. Καμία "καταπόνηση" στην μπαταρία. Ειδικά αν την φορτίζεις και ως 80% που έχουν πλέον πολλά android, από όσο ξέρω και από όσο ακούω θα κρατήσει ακόμα παραπάνω. Αν βέβαια θες ένα juice up μέσα στη μέρα για 20-30 λεπτά. Τότε είναι μια λύση ο ασύρματος. Αλλά καλύτερα βράδυ με βράδυ φόρτιση και ως 80% 

Επεξ/σία από Pstathece
Δημοσ.
44 minutes ago, Fotoalexandros said:

Ναι γιατί είναι το ίδιο δύσκολο να "ψάξεις" το pod με ένα χέρι στα τυφλά και να μαγνητιστεί και να πάει μόνο του στην θέση του.

Θα ήθελα πολύ να σε δω μες στο σκοτάδι με το ένα χέρι να βρεις το καλώδιο και να το βάλεις στην θύρα κιόλας :) 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το είχα ρωτήσει και σε άλλο θέμα αλλά απάντηση δεν πήρα, για τη θερμοκρασίες μιλάμε; (Στα iphone που ζεσταίνονται)

Εγώ σε ασύρματη φόρτιση με φορτιστή Samsung που έχει ανεμιστήρα δε βλέπω καμιά υψηλή θερμοκρασία 

Όσο για το αν είναι άνετο προφανώς είναι πιο άνετο να το ακουμπάμε κάπου πριν κοιμηθούμε παρά να βάζουμε και να βγάζουμε η να ψάχνουμε στα σκοτάδια το βύσμα 

Δεν είναι κάτι που αξίζει να το κάνεις γενικά σε άλλη περίπτωση  εκτός του να πας για ύπνο (αν θέλω γρήγορα μπαταρία βάζω καλώδιο εννοείται) αλλά για την καθημερινότητα που συνήθως δε μένω μέσα στη μέρα μια χαρά με βολεύει συν ότι εχώ βάση και για τα ακουστικά οπότε με ένα φορτιστή εδώ δύο συσκευές 

Και εννοείται adaptive charging ώστε να μην είναι στο 100% για πολλές ώρες

Επεξ/σία από logistoulis
Δημοσ.
50 λεπτά πριν, Fotoalexandros είπε

Ούτε στην Oral B αποδίδει καλά. Θέλει μια τουλάχιστον ημέρα για πλήρη φόρτηση. Αν το είχαν με επαφές θα φόρτιζε το πολύ σε τέσσερις ώρες.
Βέβαια με την επαγωγική φόρτιση κάθε τρία χρόνια θέλεις καινούργια οδοντόβουρτσα. Χαζοί δεν είναι.

Εκεί είναι απαραίτητο γιατί η οδοντόβουρτσα είναι μέσα στα νερά συνέχεια. Δεν το κάνουν επειδή θέλουν να σου πάρουν τα λεφτά. Επίσης εγώ έχω την ora-b 5 χρόνια και είναι μία χαρά. Αρκεί να μην έχεις πάρει τη πιο βασική έκδοση που δεν είναι με μπαταρία λιθίου.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, KostasKri είπε

Ναι γιατί είναι το ίδιο δύσκολο να "ψάξεις" το pod με ένα χέρι στα τυφλά και να μαγνητιστεί και να πάει μόνο του στην θέση του.

Θα ήθελα πολύ να σε δω μες στο σκοτάδι με το ένα χέρι να βρεις το καλώδιο και να το βάλεις στην θύρα κιόλας :) 

spacer.png

Προσπαθώ παρεμπιπτόντως να φανταστώ σενάριο όπου θα είμαι μέσα στο μαύρο σκοτάδι στο υπνοδωμάτιο και θα θέλω να φορτίσω την συσκευή.. αν αποφασίσω να την πάρω στο υπνοδωμάτιο προφανώς για ξυπνητήρι, δεν θα την βάλω πριν ξαπλώσω για φόρτιση;  

• Like 1
Δημοσ.

σε ταξιδια κ εκτακτες αναγκες με εχει βολεψει της belkin ενα μικρο powerbank με magsafe, μιλαμε δλδ για χρηση 5-6 φορες το χρονο. δεν εχω βρει καποιο αλλο πλεονεκτημα στην ασυρματη φορτιση 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...