Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σε όλους,

πρόσφατα αποφάσισα να ελέγξω την θερμοκρασία του επεξεργαστή και διαπίστωσα ότι στο stretch test αλλά και σε λίγο πιο σύνθετες εργασίες όπως export ενός video η θερμοκρασία ανεβαίνει μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα στους 90 βαθμούς και παραμένει εκεί μεταξύ 85 και 95 χωρίς να πέφτει αν δεν τελειώσει η εργασία. Στο stretch test με software της ίδιας της Intel εμφανίζει ένδειξη thermal throttling.

Ο επεξεργαστής είναι ο Intel 14600KF με ψύκτρα Be Quiet Rock 2 FX.

Την έστειλα στο service γνωστής αλυσίδας απ΄οπου τον αγόρασα για έλεγχο και μου είπαν ότι έκαναν 3D test και δεν βρήκαν κάποιο πρόβλημα.

Απο όσα έχω μάθει τις τελευταίες ημέρες δεν είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό και είναι επιβαρυντικό γενικότερα για το σύστημα όχι μόνο για τον επεξεργαστή.

Θα ήθελα την πολύτιμη γνώμη των πιο έμπειρων και τι θα μου προτείνατε να κάνω.

Ευχαριστώ.

• Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το κουτί σου έχει  airflow,  είναι κάποιο  mesh  με σωστά στημένα σνεμιστήρια ή κάνα κλειστό που δεν αναπνέει;

Ο χώρος που βρίσκεται ο υπολογιστής κλιματίζεται ή ψήνεται από την ζέστη του καλοκαιριού;

Αυτά να είναι μερικά από τα πράγματα που πρέπει να βελτιώσεις αρχικά.

Ο επεξεργαστής προφανώς και δεν πρέπει να δουλεύει στα θερμικά όρια του, όσο το κάνει αυτό τόσο μπορεί να επηρεάσει την διάρκεια της ζωής του. Φυσικά οι υψηλές θερμοκρασίες γενικότερα δεν κάνουν καλό στα ηλεκτρονικά, αν το κουτί σου βράζει, σίγουρα δεν ωφελεί το υπόλοιπο hardware.

Η ψύκτρα που έχεις, ακόμη και σε ιδανικές συνθήκες, δεν είναι ικανή να κρατήσει τον επεξεργαστή σου πολύ δροσερό. Είναι μια μέτρια ψύκτρα απέναντι σε έναν αρκετά ενοργοβόρο επεξεργαστή. Μόνο με tweaking και διαχείριση μπορεί να κάνεις δουλειά χωρίς να έχεις μεγάλες απώλειες επεξεργαστικής ισχύος.

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 1
Δημοσ.

Το κουτί είναι το Be Quiet 500DX το οποίο έχει mesh μπροστά, πάνω και κάτω, ενώ μέσα έχει δυο ανεμιστηράκια μπροστά, ένα πίσω συν αυτό της ψύκτρας.

Η θερμοκρασία του χώρου είναι μια ζέστη μια δροσερό ανάλογα το πόσες ώρες θα λειτουργήσω το κλιματιστικό.

Για να είμαι ειλικρινής το tweaking θέλω να το αποφύγω ή μάλλον καλύτερα θέλω να αποφύγω να έχω απώλειες επεξεργαστικής ισχύος.

Δοκίμασα μόνο να αλλάξω τα Power Limits στο Bios σε 125W και 181W σύμφωνα με τα specs του επεξεργαστή αλλά δεν είδα κάποια διαφορά.

Τι λύσεις μου απομένουν; 

Καλύτερη ψύκτρα;  Τι χαρακτηριστικά να προσέξω;  

Αν αλλάξω ψύκτρα θα σταματήσει το φαινόμενο να ανεβάζει μέσα 2-3 δευτερόλεπτα θερμοκρασία στους 90 βαθμούς;

Δημοσ.

Θα προσθέσω στην πρόταση του dsi44 πάρε υδροψυξη και κάνε UV. Δεν έχεις γράψει τι μητρική φοράς. Υποθέτω αυθαίρετα ότι έχεις το τελευταίο Bios αν όχι θα έχεις θέματα από το voltage.

Ρίξε μια μάτια στο topic 13th/14th gen έχουμε γράψει πολλά που μπορούν να σε βοηθήσουν. 

Δημοσ.

Η μητρική είναι Gigabyte B760M DS3H AX. Ναι το τελευταίο BIOS έχω. 

Θα ρίξω μια ματιά και στο topic στο οποίο βέβαια αναγράφονται πολλά πράγματα.

Εντωμεταξύ αν έχετε κάποια πρόταση για συγκεκριμένη υδρόψυξη με budget κοντά στα 100-120€ θα με βοηθήσει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...