MessengerOfGood Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Στο εξοχικό (για 1-2 μήνες το καλοκαίρι) παίρνω ιντερνετ από το γειτονικό ξενοδοχειάκι φίλου μέσω μιας κεραίας Ubiquiti Nanostation Loco M2 (εννοείται με τη συναίνεσή του - μου έχει δώσει το WiFi passkey). Το σήμα πάει σε ένα Ethernet switch και διανέμεται σε 4 routers που έχω ρυθμίσει σαν Access Point καθώς και μια σύνδεση με powerline σετ. Φέτος αντιμετωπίζω το εξής περίεργο πρόβλημα: Όλες οι συσκευές (κινητά, tablets, smart TV, αυτοματισμοί TAPO) παίρνουν κανονικά internet με ικανοποιητικές ταχύτητες (συνήθως > 20mbps) εκτός από όλα τα λαπτοπ. Δοκίμασα με 3 λαπτοπ με Win11 και ένα με Win10, και με ενσύρματη σύνδεση Ethernet και με WiFi. Ακόμα και όταν δείχνει ότι συνδέθηκε με internet στο Access Point δεν έχει internet. Το ακόμα πιό περίεργο είναι ότι ελάχιστες φορές συνδέονται (2 φορές σε 15 μέρες). Όταν συνδέσω ένα οποιοδήποτε κινητό σε οποιοδήποτε Access Point και το βάλω σε Hotspot mode (χωρίς να του έχω ανοιχτά τα mobile data), και συνδέσω με WiFi τα λαπτοπ πάνω σε αυτό το hotspot τότε τα λαπτοπ παίρνουν κανονικά internet. Δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο το ότι το IP subnet που παίρνουν μέσω κινητού είναι διαφορετικό από αυτό που δίνει η κατ' ευθείαν σύνδεση με το AP. Δηλαδή, ενώ η κατ' ευθείαν σύνδεση με το ΑΡ (δηλαδή με το main router του ξενοδοχείου) είναι 192.168.32.###, όταν παρεμβάλεται το κινητό με το hotspot το laptop παιρνει IP 192.168.235.###. Ο φίλος ξενοδόχος δεν έχει ιδέα από αυτά και δεν θέλω να ρωτήσω τον τεχνικό του γιατί είναι πολύ απασχολημένος και λίγο περίεργο άτομο. Μήμως έχει κάνει κάποια ρύθμιση στο router του ξενοδοχείου για να καταλαβαίνει αν η συσκευή που συνδέεται είναι λαπτόπ; Αλλά να επιτρέπει μεγάλη snart TV; Το πιθανότερο μου φαίνεται να είναι κάτι με τα Windows. Δυστυχώς δεν έχω διαθέσιμο εδώ το λαπτοπ με linux που έχω στην Αθήνα... Τα φώτα σας! Επεξ/σία 1 Αυγούστου από MessengerOfGood
jkoukos Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου Έχω 15+ χρόνια να ασχοληθώ με Windows και απ' όσα θυμάμαι δοκίμασε κάποιο ή όλα: Δες αν η σύνδεση (ενσύρματη ή ασύρματη) που χρησιμοποιείται αναφέρεται ως Public και άλλαξέ την σε Private. Βάλε χειροκίνητα κάποιον DNS π.χ. 1.1.1.1, 1.0.0.1. Αφού συνδεθείς με ένα κινητό, βάλε τις τιμές IP, Gateway και DNS που χρησιμοποιεί, χειροκίνητα στην κάρτα δικτύου του laptop αφού πρώτα αποσυνδέσεις το κινητό από ασύρματο δίκτυο. Απενεργοποίησε το firewall που τυχόν χρησιμοποιεί το laptop. Μπες σε Safe Mode with Networking. 1
atheatos Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου 2 ώρες πριν, MessengerOfGood είπε . Το σήμα πάει σε ένα Ethernet switch και διανέμεται σε 4 routers Βαλε ενα router στην θεση του switch και φτιαξε δικτυο δικο σου. Πιθανων να εχει firewall στο δικτυο του, που μπλοκαρει αλλα pc περα απο τα δικα του. Ουσιαστικα εισαι μέρος του δικτυου του, με το setup ως APN. Φτιαξε δικο σου δικτυο απλά χρησιμοποιεις το Internet του.
jkoukos Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου 5 ώρες πριν, atheatos είπε Πιθανων να εχει firewall στο δικτυο του, που μπλοκαρει αλλα pc περα απο τα δικα του. Δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε και ρύθμιση σε οποιοδήποτε firewall ώστε να γνωρίζει αν ο Χ client που ζητά σύνδεση είναι κινητή ή σταθερή συσκευή. Επίσης ο φίλος αναφέρει ότι όλες οι άλλες συσκευές του συνδέονται κανονικά στο διαδίκτυο.
atheatos Δημοσ. 1 Αυγούστου Δημοσ. 1 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 26 λεπτά πριν, jkoukos είπε Δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε και ρύθμιση σε οποιοδήποτε firewall ώστε να γνωρίζει αν ο Χ client που ζητά σύνδεση είναι κινητή ή σταθερή συσκευή. Επίσης ο φίλος αναφέρει ότι όλες οι άλλες συσκευές του συνδέονται κανονικά στο διαδίκτυο. Επισης εγραψε οτι στο hotspot του κινητου συνδεεονται μια χαρα. Αρα το προβλημα δεν βρισκεται στους υπολογιστες του. Αν δεν ειναι firewall τοτε ειναι καποιο virtual network με καποιο policy ισως. Επεξ/σία 1 Αυγούστου από atheatos
MessengerOfGood Δημοσ. 1 Αυγούστου Μέλος Δημοσ. 1 Αυγούστου 8 hours ago, atheatos said: Βαλε ενα router στην θεση του switch και φτιαξε δικτυο δικο σου. Πιθανων να εχει firewall στο δικτυο του, που μπλοκαρει αλλα pc περα απο τα δικα του. Ουσιαστικα εισαι μέρος του δικτυου του, με το setup ως APN. Φτιαξε δικο σου δικτυο απλά χρησιμοποιεις το Internet του. Το σήμα από το Nanostation πάει σε ένα ρουτερ που έχω κάνει Access Point απενεργοποιώντας το DHCP του και στη συνέχεια πάει στο Ethernet switch που μοιράζει το Ιντερνετ στα υπόλοιπα σημεία. Sorry που δεν το είπα από την αρχή. Τα router που έχω κάνει Access Point έχουν όλα IP 192.168.1.### που είναι σε άλλο subnet από το main router του ξενοδοχείου που είναι 192.168.32.###. Όλες οι συσκευές που συνδέονται στο ιντετνετ παίρνουν ΙΡ από το main router του ξενοδιχείου (192.168.32.###). Αν δεν έχω απενεργοποιήσει το DHCP του ρουτερ που υποδέχεται το σήμα από το Nanostation για να μοιράζει αυτό ΙΡ στις υπόλοιπες συσκευές (δηλ. δικό μου δίκτυο) δεν θα έχω IP comflict? 2 hours ago, atheatos said: Επισης εγραψε οτι στο hotspot του κινητου συνδεεονται μια χαρα. Αρα το προβλημα δεν βρισκεται στους υπολογιστες του. Αν δεν ειναι firewall τοτε ειναι καποιο virtual network με καποιο policy ισως. Μέσω κινητού τα λαπτοπ παίρνουν ΙΡ από το κινητο π.χ. 192.168.148.###. Δεν δίνει ΙΡ το ρουτερ του ξενοδοχείου.
jkoukos Δημοσ. 2 Αυγούστου Δημοσ. 2 Αυγούστου 2 ώρες πριν, MessengerOfGood είπε Το σήμα από το Nanostation πάει σε ένα ρουτερ που έχω κάνει Access Point απενεργοποιώντας το DHCP του και στη συνέχεια πάει στο Ethernet switch που μοιράζει το Ιντερνετ στα υπόλοιπα σημεία. Sorry που δεν το είπα από την αρχή. Μόνο που δεν δουλεύει ως κανονικό Router όπως το έχεις ρυθμίσει αλλά ως απλό switch και Access Point. Απ' ότι έχεις αναφέρει δίνω 90% πιθανότητα το Nanostation να το έχεις ρυθμίσει σε κατάσταση Station Router, οπότε αυτό έχει τον DHCP που δίνει αυτόματα διευθύνσεις στις συσκευές σου.
Λύση atheatos Δημοσ. 2 Αυγούστου Λύση Δημοσ. 2 Αυγούστου 7 ώρες πριν, MessengerOfGood είπε Το σήμα από το Nanostation πάει σε ένα ρουτερ που έχω κάνει Access Point απενεργοποιώντας το DHCP του και στη συνέχεια πάει στο Ethernet switch που μοιράζει το Ιντερνετ στα υπόλοιπα σημεία. Sorry που δεν το είπα από την αρχή Δεν ξέρω τις ρυθμίσεις του ξενοδοχείου και αν έχει virtual network. Το virtual network μπορεί να δουλεύει ανεξάρτητα από το physical addresses που έχει το nanostation Από την στιγμή, οπως λες όλα είναι APN απο καπου αλλου παίρνουν διευθύνσεις. Αν το κεντρικό ρουτερ σου εχει WAN port μπορείς να συνδέσεις εκεί το nanostation και να φτιάξεις αλλο δίκτυο το οποίο δεν θα έχει conflict ακομα και με DHCP enabled.
MessengerOfGood Δημοσ. 2 Αυγούστου Μέλος Δημοσ. 2 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 13 hours ago, atheatos said: Δεν ξέρω τις ρυθμίσεις του ξενοδοχείου και αν έχει virtual network. Το virtual network μπορεί να δουλεύει ανεξάρτητα από το physical addresses που έχει το nanostation Από την στιγμή, οπως λες όλα είναι APN απο καπου αλλου παίρνουν διευθύνσεις. Αν το κεντρικό ρουτερ σου εχει WAN port μπορείς να συνδέσεις εκεί το nanostation και να φτιάξεις αλλο δίκτυο το οποίο δεν θα έχει conflict ακομα και με DHCP enabled. Είχα στην άκρη ένα mobile router Huawei 4G+ για ώρα ανάγκης (να του βάλω μια SIM για τους 1-2 καλοκαιρινούς μήνες). Είδα ότι έχει WAN Port και σύνδεσα εκεί την έξοδο από το nanostation. Από μια LAN έξοδο πήρα Ethernet καλώδιο και το πήγα στο Switch και από εκεί σε όλο το σπίτι. Τώρα έχουν ιντερνετ όλα τα λαπτοπ και φυσικά και τα κινητά, τα tablet και η Smart TV. Όλες οι συσκευές παίρνουν ΙΡ από το Huawei 192.168.8.###. Το πρόβλημα λύθηκε και μάλιστα με πολύ κομψό τρόπο γιατί η αλλαγή από το Nanotation στα mobile data του Huawei γίνεται πολύ απλά βάζοντας την SIM και αποσυνδέοντας το καλώδιο από την θύρα WAN (ή δεν χρειάζεται καν, δηλαδή, αν έχει σήμα από το Nanostation δεν θα τραβάει mobile data???). Τελικά όμως δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί ειδικά τα Windows Laptops δεν είχαν ιντερνετ όταν έπαιρναν ΙΡ κατ' ευθείαν από το Nanostation. Δεν ξέρω αν τα ΙΡ δινόντουσαν από το Nanostation ή από το κύριο ρουτερ του ξενοδοχείο. Όταν φύγουν κάποιοι φίλοι που φιλοξενώ θα το ψάξω και, αν βγάλω άκρη, θα το αναφέρω εδώ. Και μια παρατήρηση: Τώρα τα λαπτοπ (α) έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα όσο πιό κοντά είναι στο εκάστοτε AP και (β) η ταχύτητα είναι πολύ μεγαλύτερη με ενσύρματη σύνδεση με το εκάστοτε ΑΡ σε σχέση με την σύνδεση με WiFi. Ειδικά τα λαπτοπ. Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια! Επεξ/σία 2 Αυγούστου από MessengerOfGood
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα