Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαίρετε :)

Εδώ και ένα χρόνο έχω ένα desktop PC (στην υπογραφή) που απενεργοποιείται από μόνο του, στα καλά καθούμενα, αυστηρά κάθε 1 μήνα (συν πλην μερικές μέρες και κάποιες εξαιρέσεις).

Για να ανοίξει ξανά, χρειάζεται να κάνω "discharge" το ρεύμα στον πύργο, κρατώντας πατημένο το power button για περίπου 10 δευτερόλεπτα.

Υπάρχει τρόπος να μάθουμε τι το προκαλεί αυτό; Εδώ και ένα χρόνο προσπαθώ να μάθω, χωρίς επιτυχία. Μέχρι στιγμής έχω παρατηρήσει τα εξής:

1. Δεν υπερθερμαίνεται, ούτε κλείνει σε φόρτο εργασίας (έχω τρέξει και πολλά benchmarks χωρίς πρόβλημα).

2. Έχω κάνει update όλα τα drivers και BIOS.

3. Δε φταίει το EXPO της RAM στο BIOS (το απενεργοποίησα και πάλι έκλεισε το PC στην ώρα του), ούτε έχω κάποια άλλη περίεργη ρύθμιση ανοιχτή.

4. Η απόδοση του PC είναι άψογη, δεν κολλάει κάτι κάπου.

5. Έχω ελέγξει τα ηλεκτρολογικά του σπιτιού και είναι εντάξει.

Διαβάζω πως μπορεί να φταίει το τροφοδοτικό, οι RAM, η GPU, η μητρική, ή ακόμα και τα Windows να θέλουν format.

Δε μου φαίνεται πρακτικό (ή οικονομικό) να αγοράσω όλα τα parts ξανά κτλ, είναι αυτή η μόνη λύση; Επίσης θα χρειαστεί...... ένας μήνας και βάλε, για να πάρουμε feedback ότι το νέο κομμάτι έλυσε το πρόβλημα.

Εάν εν τέλει ευθύνεται κάποιο hardware κομμάτι, υπάρχει τρόπος να μάθουμε ποιο;

Στη χειρότερη των περιπτώσεων, πειράζει αν συνεχίσει να κλείνει μια φορά τον μήνα; Προσωπικά δε με ενοχλεί. Υπάρχει όμως περίπτωση να κλείσει και να μην ανοίξει μια μέρα, ή αυτό να κάνει ζημιά στα κομμάτια;

Δημοσ.

το τροφοδοτικό με την αποφόρτιση κλπ είναι ο πρώτος ύποπτος πάντως. Είχα το ανάποδο πρόβλημα εγώ, όσο ηταν ανοιχτό επαιζε κλπ κλπ, αν το εκλεινα δεν άνοιγε αν δεν εκανα την αποφόρτιση που περιγράφεις.

Χωρίς να βάλεις άλλο δεν μπορείς να το επιβεβαιώσεις.

• Like 1
Δημοσ.
18 ώρες πριν, Xristaras12 είπε

το τροφοδοτικό με την αποφόρτιση κλπ είναι ο πρώτος ύποπτος πάντως. Είχα το ανάποδο πρόβλημα εγώ, όσο ηταν ανοιχτό επαιζε κλπ κλπ, αν το εκλεινα δεν άνοιγε αν δεν εκανα την αποφόρτιση που περιγράφεις.

Μάλιστα, σ' ευχαριστώ για την απάντηση και μακάρι η αποφόρτιση να αποκλείει άλλους ύποπτους.

Τι πρόβλημα μπορεί να έχει όμως, ώστε να δουλεύει κανονικά σε βαριά benchmarks και να κλείνει σχεδόν ακριβώς μία φορά τον μήνα; Δεν μπόρεσα να βρω κάπου άλλη τέτοια περίπτωση.
(Δε σε αμφισβητώ, μακάρι να είναι το τροφοδοτικό το πρόβλημα και όχι π.χ. η GPU ή η μητρική, απλώς γράφω τις σκέψεις μου για να αποκλείσουμε όσα περισσότερα ενδεχόμενα γίνεται).

Επίσης βρήκα και στα events ένα critical error, Event ID 41, Task Category (63).
Στις λεπτομέρειες δίνει αυτά, αν καταλάβει κάποιος κάτι:

Screenshot 2025-08-04 151320.png

Δημοσ.

Kernel-Power: Event ID 41 Bugcheck is mostly caused by a faulty Power Supply so I suggest that you replace your PSU.

βαζεις αλλο τροφοδοτικο και βλεπεις

το οτι δουλευει σε benchmark δεν λεει κατι οι περισσοτεροι δεν ξερουν να τεσταρουν στην μεγιστη καταναλωση θελει watt power meter

το οτι κλεινει χωρις shutdown καποια στιγμη θα γινουν corrupt τα win και θα θες format 

• Like 1
Δημοσ.

Το σφάλμα Event ID 41, Kernel-Power δηλώνει απότομη απώλεια ρεύματος χωρίς κανονικό τερματισμό και σχετίζεται με προβληματικό τροφοδοτικό (PSU). Ακόμη κι αν το σύστημα λειτουργεί κανονικά στα benchmarks, αυτό δεν αποκλείει αστοχία του PSU. Το ότι το πρόβλημα εμφανίζεται σπάνια (π.χ. 1 φορά τον μήνα) πρόκειται για αποτυχία προστασίας υπέρτασης/υποτάσης.

Η πιο ασφαλής δοκιμή είναι να τοποθετήσεις προσωρινά άλλο αξιόπιστο PSU. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από ό,τι φαίνεται, υπάρχει ομοφωνία για το PSU. Θα ξεκινήσω από εκεί και μακάρι να ευθύνεται αυτό.

Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια! Επιτρέπεται να επανέλθω σε 2 μήνες (ή όποτε :D) για να αναφέρω τα αποτελέσματα;

Επίσης γνώμες για το νέο PSU ζητάω εδώ ή στο "Νέα συστήματα & Αναβαθμίσεις";
Σκεφτόμουν για το Lian Li Edge 1000W, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θα σηκώνει καμιά RTX 6080 + νέο CPU σε 3 χρόνια.
Πρέπει να πάρω και ένα UPS, αλλά είμαι άσχετος στο θέμα.

Επεξ/σία από Winterdash
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Winterdash είπε

Από ό,τι φαίνεται, υπάρχει ομοφωνία για το PSU. Θα ξεκινήσω από εκεί και μακάρι να ευθύνεται αυτό.

Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια! Επιτρέπεται να επανέλθω σε 2 μήνες (ή όποτε :D) για να αναφέρω τα αποτελέσματα;

Επίσης γνώμες για το νέο PSU ζητάω εδώ ή στο "Νέα συστήματα & Αναβαθμίσεις";
Σκεφτόμουν για το Lian Li Edge 1000W, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θα σηκώνει καμιά RTX 6080 + νέο CPU σε 3 χρόνια.
Πρέπει να πάρω και ένα UPS, αλλά είμαι άσχετος στο θέμα.

Έχεις το case Lian Li O11D EVO RGB, οπότε θα ήταν καλή επιλογή το psu. 

Γιατί δεν επικοινωνείς, όμως, με το κατάστημα αγοράς; Ή απευθείας με τη Seasonic. Το psu σου έχει μακρά εγγύηση, οπότε λογικά θα σου το αντικαταστήσουν. Βέβαια, δεν ξέρουμε πόσο άμεση θα είναι η ανταπόκριση. Άρα, σημαίνει ότι θα φας χρόνο και θα 'σαι χωρίς pc - δεν ξέρω εάν σε παίρνει. Αλλά, στο φινάλε, αγοράζεις το Lian Li Edge, κοιτάς την αντικατάσταση και μετά το πουλάς. 

Μπορεί να 'ναι και καμιά μητρική, όμως. Θα σου έλεγα να το πήγαινες σε κάνα τεχνικό, να δοκιμάσει κανένα άλλο psu, αλλά είναι ότι δεν έχεις το πρόβλημα συχνά, ρε γαμώτο. Για να μη μπαίνεις σε τυχόν περιττά έξοδα και ανοίγεις τζάμπα ιστορίες με τη Seasonic... Ή, ακόμα καλύτερα, να σου έδινε κανένας φίλος κάποιο, για να είσαι κι εσύ πιο άνετος. Διαφορετικά, το βλέπω για μονόδρομο το νέο psu. Παρακαλάμε να 'ναι αυτή η αιτία (το πιθανότερο!), κι απλά πουλάς το spare. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...