ATmega Δημοσ. 7 Αυγούστου Δημοσ. 7 Αυγούστου Θα ήθελα να θέσω ορισμένες θεωρητικές ερωτήσεις σχετικά με την κατασκευή μονοφασικού οικιακού πίνακα, επειδή έχω παρατηρήσει ότι σε αρκετές περιπτώσεις (είτε σε πραγματικές εγκαταστάσεις είτε σε σχέδια που κυκλοφορούν στο internet) δεν τηρούνται συγκεκριμένες αρχές που θεωρούσα δεδομένες. 1. Ποια είναι η σωστή σειρά στον μονοφασικό οικιακό πίνακα; Συγκεκριμένα, στο σπίτι μου (όπου έγινε πλήρης ανακατασκευή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης από αδειούχο ηλεκτρολόγο πριν λίγα χρόνια), η σειρά είναι: Γενικός διακόπτης → Ρελέ διαρροής → Γενική ασφάλεια→ LED, κάτι που έχω δει και σε άλλες εγκαταστάσεις. Ωστόσο, απ’ όσο γνωρίζω, η σωστή σειρά θα έπρεπε να είναι: Γενικός διπολικός διακόπτης → Γενική ασφάλεια → Ρελέ διαρροής → Ένδειξη LED Επίσης, ορισμένοι βάζουν μονοπολικό γενικό διακόπτη που κόβει μόνο τη φάση. Είναι αυτό αποδεκτό ή θεωρείται λανθασμένη πρακτική; 2. Σειρά σύνδεσης σε συσκευές όπως θερμοσίφωνας και κουζίνα Σε συσκευές που απαιτούν διπολικό διακόπτη, όπως ο θερμοσίφωνας και η ηλεκτρική κουζίνα, ποια είναι η σωστή σειρά τοποθέτησης; Σε πολλά διαγράμματα και φωτογραφίες εγκαταστάσεων βλέπω: Διακόπτης → Ασφάλεια Ωστόσο, σύμφωνα με απάντηση που έλαβα από το ChatGPT, με βάση τον τελευταίο κανονισμό ΕΛΟΤ η ορθή σειρά είναι: Ασφάλεια → Διακόπτης, ώστε σε περίπτωση βλάβης του διακόπτη να προστατεύεται το κύκλωμα από την ασφάλεια. Ισχύει κάτι τέτοιο στην πράξη; 3. Προσανατολισμός καλωδίων σε ασφάλειες και διακόπτες Επίσης το ChatGPT μου έγραψε ότι η είσοδος στους διακόπτες και τις ασφάλειες πρέπει να γίνεται από πάνω και η έξοδος από κάτω. Αυτό αποτελεί απαίτηση ή απλώς καλή πρακτική; Υπάρχει τεχνική ή λειτουργική διαφορά στην αντίθετη περίπτωση; Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τις απαντήσεις όσων έχουν εμπειρία ή γνώση επί των παραπάνω θεμάτων. Σκοπός μου είναι να κατανοήσω καλύτερα τι προβλέπεται από τους κανονισμούς και τι εφαρμόζεται στην πράξη.
nvel Δημοσ. Πέμπτη στις 08:55 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 08:55 μμ Η σωστή σειρά είναι αυτή που γράφεις διακόπτης>ασφάλεια>δδε Ομοίως η σωστή σειρά είναι διακόπτης>ασφάλεια. Κανονικά όλα τα κυκλώματα απαιτούν απομόνωση επί όλων των πόλων και εντός ειδικών περιπτώσεων και διακοπή επί όλων των πόλων, όχι μόνο η κουζίνα και ο θερμοσίφωνας. Η είσοδος εξαρτάται από το υλικό, σε κάποια η είσοδος μπορεί να γίνει και από τις δυο πλευρές σε άλλα μόνο από κάτω. Το σύνηθες είναι η είσοδος να γίνεται στο σταθερό μέρος δηλαδή κάτω. 2
cmaniac Δημοσ. Πέμπτη στις 09:38 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 09:38 μμ 8 ώρες πριν, ATmega είπε Θα ήθελα να θέσω ορισμένες θεωρητικές ερωτήσεις σχετικά με την κατασκευή μονοφασικού οικιακού πίνακα, επειδή έχω παρατηρήσει ότι σε αρκετές περιπτώσεις (είτε σε πραγματικές εγκαταστάσεις είτε σε σχέδια που κυκλοφορούν στο internet) δεν τηρούνται συγκεκριμένες αρχές που θεωρούσα δεδομένες. 1. Ποια είναι η σωστή σειρά στον μονοφασικό οικιακό πίνακα; Συγκεκριμένα, στο σπίτι μου (όπου έγινε πλήρης ανακατασκευή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης από αδειούχο ηλεκτρολόγο πριν λίγα χρόνια), η σειρά είναι: Γενικός διακόπτης → Ρελέ διαρροής → Γενική ασφάλεια→ LED, κάτι που έχω δει και σε άλλες εγκαταστάσεις. Ωστόσο, απ’ όσο γνωρίζω, η σωστή σειρά θα έπρεπε να είναι: Γενικός διπολικός διακόπτης → Γενική ασφάλεια → Ρελέ διαρροής → Ένδειξη LED Επίσης, ορισμένοι βάζουν μονοπολικό γενικό διακόπτη που κόβει μόνο τη φάση. Είναι αυτό αποδεκτό ή θεωρείται λανθασμένη πρακτική; 2. Σειρά σύνδεσης σε συσκευές όπως θερμοσίφωνας και κουζίνα Σε συσκευές που απαιτούν διπολικό διακόπτη, όπως ο θερμοσίφωνας και η ηλεκτρική κουζίνα, ποια είναι η σωστή σειρά τοποθέτησης; Σε πολλά διαγράμματα και φωτογραφίες εγκαταστάσεων βλέπω: Διακόπτης → Ασφάλεια Ωστόσο, σύμφωνα με απάντηση που έλαβα από το ChatGPT, με βάση τον τελευταίο κανονισμό ΕΛΟΤ η ορθή σειρά είναι: Ασφάλεια → Διακόπτης, ώστε σε περίπτωση βλάβης του διακόπτη να προστατεύεται το κύκλωμα από την ασφάλεια. Ισχύει κάτι τέτοιο στην πράξη; 3. Προσανατολισμός καλωδίων σε ασφάλειες και διακόπτες Επίσης το ChatGPT μου έγραψε ότι η είσοδος στους διακόπτες και τις ασφάλειες πρέπει να γίνεται από πάνω και η έξοδος από κάτω. Αυτό αποτελεί απαίτηση ή απλώς καλή πρακτική; Υπάρχει τεχνική ή λειτουργική διαφορά στην αντίθετη περίπτωση; Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τις απαντήσεις όσων έχουν εμπειρία ή γνώση επί των παραπάνω θεμάτων. Σκοπός μου είναι να κατανοήσω καλύτερα τι προβλέπεται από τους κανονισμούς και τι εφαρμόζεται στην πράξη. Ένα είναι το τρίπτυχο. Διακόπτω, ασφαλιζω, προστατεύω. Πολλοί δεν το μάθανε ποτέ. Επίσης το ChatGPT δεν ξέρεις τι data pool έχει ώστε να εμπιστευτείς τις απαντήσεις του για κρίσιμα προβλήματα.
ATmega Δημοσ. Σάββατο στις 10:01 μμ Μέλος Δημοσ. Σάββατο στις 10:01 μμ Στις 7/8/2025 στις 8:55 ΜΜ, nvel είπε Ομοίως η σωστή σειρά είναι διακόπτης>ασφάλεια. Κανονικά όλα τα κυκλώματα απαιτούν απομόνωση επί όλων των πόλων και εντός ειδικών περιπτώσεων και διακοπή επί όλων των πόλων, όχι μόνο η κουζίνα και ο θερμοσίφωνας Αν μπει στον θερμοσίφωνα πρώτα η ασφάλεια και μετά διπολικος διακόπτης είναι λάθος ή απλά δεν συνηθίζεται? Με την λογική ότι αν κάποιο λόγο κάτι πάθει ο διακόπτης υπάρχει ασφάλεια που θα κόψει. Όπως για παράδειγμα από ότι έχω διαβάσει πλέον και το ενδεικτικό led ύπαρξης ρεύματος στον πίνακα μπαίνει μετά το ρελε και όχι πριν όπως έμπαινε παλιότερα.
nvel Δημοσ. Κυριακή στις 08:23 πμ Δημοσ. Κυριακή στις 08:23 πμ είναι λάθος, άλλη η λειτουργία των διακοπτών φορτίου άλλη των μικροαυτομάτων. Η θέση της ενδεικτικής λυχνίας πρέπει να είναι μετά για να εμφανίζει και την ενεργοποίηση του δδε. 1
ATmega Δημοσ. Κυριακή στις 10:25 πμ Μέλος Δημοσ. Κυριακή στις 10:25 πμ Γιατί είναι λάθος? Αυτό δεν έχω μπορώ να καταλάβω. Αν ξέρει κάποιος μπορεί να εξηγήσει θα το εκτιμούσα. Βρήκα το παλιό ΕΛΟΤ και το έβαλα στο ChatGPT. ο ΕΛΟΤ HD 384 δεν αναφέρει ρητά τη σειρά, με βάση το άρθρο 537.5.3, τεκμηριώνεται ότι: Η ασφάλεια δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για χειρισμό. Ο χειρισμός γίνεται με διακόπτη. Άρα είναι σωστότερο η ασφάλεια να προηγείται του διακόπτη: ✅ Ασφάλεια → Διακόπτης
xsterg Δημοσ. Κυριακή στις 10:55 πμ Δημοσ. Κυριακή στις 10:55 πμ 23 λεπτά πριν, ATmega είπε Γιατί είναι λάθος? Αυτό δεν έχω μπορώ να καταλάβω. Αν ξέρει κάποιος μπορεί να εξηγήσει θα το εκτιμούσα. Βρήκα το παλιό ΕΛΟΤ και το έβαλα στο ChatGPT. ο ΕΛΟΤ HD 384 δεν αναφέρει ρητά τη σειρά, με βάση το άρθρο 537.5.3, τεκμηριώνεται ότι: Η ασφάλεια δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για χειρισμό. Ο χειρισμός γίνεται με διακόπτη. Άρα είναι σωστότερο η ασφάλεια να προηγείται του διακόπτη: ✅ Ασφάλεια → Διακόπτης ναι, σωστος ο ελοτ. αλλα σε επιπεδο σπιτιου ποσες φορες θα χειριστεις τον θερμοσιφωνα για να φτασει η ασφαλεια στο οριο της ζωης της λογω χειρισμων? πρακτικα δεν φτανεις ποτε αυτο το οριο γι αυτο και εχει καταργηθει η διαταξη διακοπτης ασφαλεια για τον χειρισμο κουζινας και θερμοσιφωνα σε οικιακη χρηση. κρινοντας απο το δικο μου σπιτι και των γονεων μου, η ασφαλεια της κουζινας κλεινει δυο τρεις φορες τον χρονο οταν την τραβαμε για να καθαρισουμε. επισης του θερμοσιφωνα βαρια εαν χρησιμοποιηθει 20-30 φορες τον χρονο οταν ο ηλιακος δεν εχει νερο. οποτε αυτα τα υλικα δεν φτανουν στο οριο ζωης τους ποτε. μιλαμε για συγχρονα ραγουλικα και οχι για διακοπτες τυπου πακκο που ξερουν οι παλαιοτεροι. μιας και αναφερθηκαν να πω οτι τοτε ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΝ το σφιξιμο των υλικων αυτων λογω της τεχνολογιας αυτης που χαλαρωναν οι επαφες με την παροδο του χρονου η και με τις δονησεις. επίσης οι πακκο μετα απο καποια χρονια ξεσφιγγονταν τελειως και ηταν επικινδυνοι για βραχυκυκλωματα. ευτυχως οι εποχες εχουν αλλαξει και τα υλικα βελτιωθηκαν. τα νεα υλικα δεν μπορουν να χαλαρωσουν λογω των υλικων και κυριως της σχεδιασης των επαφων.
VasKag Δημοσ. Κυριακή στις 12:42 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 12:42 μμ Τα ραγο υλικα, χρειαζεται να αλλαζονται μετα απο καποια χρονια? Στο εξοχικο κοντευουν τα 25. Στη πλειοψηφια τους ειναι legrand και καποια ειναι merlin gerin. To μονο που εχει αλλαχτει ειναι ενα ρελε, το οποιο τα εφτυσε με τα χρονια.
nvel Δημοσ. Κυριακή στις 07:39 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 07:39 μμ 9 ώρες πριν, ATmega είπε Γιατί είναι λάθος? Αυτό δεν έχω μπορώ να καταλάβω. Αν ξέρει κάποιος μπορεί να εξηγήσει θα το εκτιμούσα. Βρήκα το παλιό ΕΛΟΤ και το έβαλα στο ChatGPT. ο ΕΛΟΤ HD 384 δεν αναφέρει ρητά τη σειρά, με βάση το άρθρο 537.5.3, τεκμηριώνεται ότι: Η ασφάλεια δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για χειρισμό. Ο χειρισμός γίνεται με διακόπτη. Άρα είναι σωστότερο η ασφάλεια να προηγείται του διακόπτη: ✅ Ασφάλεια → Διακόπτης εντάξει αφού το λέει το chatgpt, αλλά θα μου επιτρέψει το chatgpt στην μελέτες μου να βάζω τον διακόπτη απόζευξης του κυκλώματος αναντι της προστασίας γιατί όταν με ρωτήσουν για το λάθος δεν με παίρνει να απαντήσω "έτσι λέει το chatgpt" Νομίζεις ότι το chatgpt καταλαβαίνει την έννοια του διακόπτη;
ATmega Δημοσ. Κυριακή στις 07:44 μμ Μέλος Δημοσ. Κυριακή στις 07:44 μμ (επεξεργασμένο) 12 λεπτά πριν, nvel είπε εντάξει αφού το λέει το chatgpt, αλλά θα μου επιτρέψει το chatgpt στην μελέτες μου να βάζω τον διακόπτη απόζευξης του κυκλώματος αναντι της προστασίας γιατί όταν με ρωτήσουν για το λάθος δεν με παίρνει να απαντήσω "έτσι λέει το chatgpt" Νομίζεις ότι το chatgpt καταλαβαίνει την έννοια του διακόπτη; Επισυνάπτω ένα σχέδιο που έχω φτιάξει για να είναι πιο ξεκάθαρο τι εννοώ. Αν μπορείς, παρακαλώ εξήγησε μου τεχνικά γιατί είναι λάθος να μπαίνει πρώτα η ασφάλεια και μετά διακόπτης σε μια συσκευή όπως θερμοσίφωνας ή αν υπάρχει κάποιος κανονισμός που το λέει (δεν έχω πρόσβαση στο νέο ΕΛΟΤ, στο παλιό που βρήκα στο ίντερνετ δεν βρήκα κάτι σχετικό). Ευχαριστώ. Επεξ/σία Κυριακή στις 07:52 μμ από ATmega διόρθωση εικόνας
nvel Δημοσ. Κυριακή στις 08:08 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 08:08 μμ για τον ίδιο λόγο που στο διάγραμμα ο διακόπτης στην είσοδο είναι πριν από την προστασία, δεν είναι μόνο διακόπτης αλλά και απομονωτής του κυκλώματος.
nickol-us Δημοσ. Κυριακή στις 08:16 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 08:16 μμ 1 λεπτό πριν, nvel είπε για τον ίδιο λόγο που στο διάγραμμα ο διακόπτης στην είσοδο είναι πριν από την προστασία, δεν είναι μόνο διακόπτης αλλά και απομονωτής του κυκλώματος. Ο hd60364 δεν έχει πέσει στα χέρια μου όμως στον hd384 τα πράγματα δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα. Εδώ αναφορά από εργαστήριο πανεπιστημίου, όπου κάνει αναφορά στον hd384 και τον Σαρρή, δίνοντας την ασφάλεια μετά το ρελέ. https://eclass.hmu.gr/modules/document/file.php/TH155/08-10.pdf Άντε τώρα να πας να πεις οτι είσαι ηλεκτρολόγος με πτυχίο, θα σε πουν και άσχετο(την έχω πατήσει και ο ίδιος)
cmaniac Δημοσ. Κυριακή στις 08:18 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 08:18 μμ (επεξεργασμένο) 2 λεπτά πριν, nickol-us είπε δίνοντας την ασφάλεια μετά το ρελέ. Κακή ερμηνεία είναι. Ο ίδιος ο Σαρρής έχει εξηγήσει πού μπαίνει το ΔΔΡ και κλείνει εκεί αυτή η αηδία. Επεξ/σία Κυριακή στις 08:19 μμ από cmaniac
nvel Δημοσ. Κυριακή στις 08:25 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 08:25 μμ (επεξεργασμένο) 10 λεπτά πριν, nickol-us είπε Ο hd60364 δεν έχει πέσει στα χέρια μου όμως στον hd384 τα πράγματα δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα. Εδώ αναφορά από εργαστήριο πανεπιστημίου, όπου κάνει αναφορά στον hd384 και τον Σαρρή, δίνοντας την ασφάλεια μετά το ρελέ. σε παρουσίαση που έγινε στους μελετητές του σεγμ για την έκδοση του εγχειριδίου εφαρμογής του 60364 ο σαρρής άλλα έλεγε Επεξ/σία Κυριακή στις 08:27 μμ από nvel
nickol-us Δημοσ. Κυριακή στις 08:30 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 08:30 μμ 6 λεπτά πριν, cmaniac είπε Κακή ερμηνεία είναι. Ο ίδιος ο Σαρρής έχει εξηγήσει πού μπαίνει το ΔΔΡ και κλείνει εκεί αυτή η αηδία. Πήγαινε πες τα σε αυτούς που διδάσκουν... Όταν ο πτυχιούχος θα ανατρέξει στις σημειώσεις τους για να βρει τη σωστή σειρά, θα του πεις "είσαι άσχετος". Δε διαφωνώ για τη σωστή σειρά, ωστόσο είναι απόλυτα λογικό να υπάρχει σύγχυση καθώς τα πράγματα δεν είναι γραμμένα ξεκάθαρα, αυτό λέω... Μόλις τώρα, nvel είπε στο παρουσίαση που έγινε στους μελετητές για την έκδοση του εγχειριδίου εφαρμογής του 60364 ο σαρρής άλλα έλεγε Μην πυροβολείτε τον πιανίστα... Λέω ένα πράγμα και νομίζω είναι ξεκάθαρο. Αποκλείεται να πήγαν όλοι οι ηλεκτρολόγοι στην παρουσίαση. Αποκλείεται να καλύπτει όλα τα θέματα σε μια παρουσίαση. Ευκαιρία να "πουλήσει" το εγχειρίδιο του ίσως...; Ο κανονισμός αναφέρει ρητά τη σειρά ή βγαίνει απο τα συμφραζόμενα μαζί με την επεξήγηση που έδωσε ο Σαρρής; Γιατί εδώ τίθεται το θέμα, όσοι δεν άκουσαν τον Σαρρή, ακολουθούν τον κανονισμό, βάζουν ότι προβλέπεται με όποια σειρά θέλουν ή με όποια σειρά διδάχθηκαν από τη σχολή τους, πως αυτό είναι λάθος; Για να μην παρεξηγηθώ, δεν το παίζω έξυπνος, γνωρίζω τις γνώσεις σου και έχω ζητήσει στο παρελθόν τις συμβουλές σου
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα