ATmega Δημοσ. Κυριακή στις 08:41 μμ Μέλος Δημοσ. Κυριακή στις 08:41 μμ 30 λεπτά πριν, nvel είπε για τον ίδιο λόγο που στο διάγραμμα ο διακόπτης στην είσοδο είναι πριν από την προστασία, δεν είναι μόνο διακόπτης αλλά και απομονωτής του κυκλώματος. Σε ένα υποθετικό σενάριο που πρώτα έχουμε τον διακόπτη και μετά την ασφάλεια και κάτι παθαίνει ο διακόπτης 25Α και βραχυκυκλώνει τότε τι γίνεται? Περιμένουμε να πέσει η γενική ασφάλεια 32Α? Δεν θα ζοριστεί το καλώδιο 6mm μέχρι να πέσει η 32αρα ασφάλεια?
nvel Δημοσ. Κυριακή στις 08:46 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 08:46 μμ 11 λεπτά πριν, nickol-us είπε Πήγαινε πες τα σε αυτούς που διδάσκουν... Όταν ο πτυχιούχος θα ανατρέξει στις σημειώσεις τους για να βρει τη σωστή σειρά, θα του πεις "είσαι άσχετος". Δε διαφωνώ για τη σωστή σειρά, ωστόσο είναι απόλυτα λογικό να υπάρχει σύγχυση καθώς τα πράγματα δεν είναι γραμμένα ξεκάθαρα, αυτό λέω... Μην πυροβολείτε τον πιανίστα... Λέω ένα πράγμα και νομίζω είναι ξεκάθαρο. Αποκλείεται να πήγαν όλοι οι ηλεκτρολόγοι στην παρουσίαση. Αποκλείεται να καλύπτει όλα τα θέματα σε μια παρουσίαση. Ευκαιρία να "πουλήσει" το εγχειρίδιο του ίσως...; Ο κανονισμός αναφέρει ρητά τη σειρά ή βγαίνει απο τα συμφραζόμενα μαζί με την επεξήγηση που έδωσε ο Σαρρής; Γιατί εδώ τίθεται το θέμα, όσοι δεν άκουσαν τον Σαρρή, ακολουθούν τον κανονισμό, βάζουν ότι προβλέπεται με όποια σειρά θέλουν ή με όποια σειρά διδάχθηκαν από τη σχολή τους, πως αυτό είναι λάθος; Για να μην παρεξηγηθώ, δεν το παίζω έξυπνος, γνωρίζω τις γνώσεις σου και έχω ζητήσει στο παρελθόν τις συμβουλές σου οι ηλεκτρολόγοι πρέπει να εφαρμόζουν τον τρέχον κανονισμό και τους υπόλοιπους νόμους που διέπουν τις ΕΗΕ, όχι ότι διδάχτηκαν. Εγώ διδάχτηκα το ΚΕΗΕ. Το εγχειρίδιο είναι βοηθητικό, δεν είναι ο νόμος και δόθηκε δωρεάν. 5 λεπτά πριν, ATmega είπε Σε ένα υποθετικό σενάριο που πρώτα έχουμε τον διακόπτη και μετά την ασφάλεια και κάτι παθαίνει ο διακόπτης 25Α και βραχυκυκλώνει τότε τι γίνεται? Περιμένουμε να πέσει η γενική ασφάλεια 32Α? Δεν θα ζοριστεί το καλώδιο 6mm μέχρι να πέσει η 32αρα ασφάλεια? θα ζοριστεί λιγότερο από το 1.5αρι που προστατεύεται με 32Α...
nickol-us Δημοσ. Κυριακή στις 08:51 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 08:51 μμ (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, nvel είπε οι ηλεκτρολόγοι πρέπει να εφαρμόζουν τον τρέχον κανονισμό και τους υπόλοιπους νόμους που διέπουν τις ΕΗΕ, όχι ότι διδάχτηκαν. Εγώ διδάχτηκα το ΚΕΗΕ. Το εγχειρίδιο είναι βοηθητικό, δεν είναι ο νόμος και δόθηκε δωρεάν. Δε διαφωνούμε. Ρώτησα όμως κάτι άλλο. Ο κανονισμός, αναφέρει ρητά τη σειρά; Γιατί αν δεν την αναφέρει, εγώ που δεν έχω ακούσει για παράδειγμα τον Σαρρή, μπορώ να βάλω τη σειρά όπως μου κατέβει ή όπως τη μεταφράσω, πιθανά θα ανατρέξω σε αυτά που μου είπε ο καθηγητής μου (ποιο μπαίνει πρώτο και γιατί) γιατί στον κανονισμό δεν υπάρχει σαφής αναφορά. Άρα για σένα που έχεις ακούσει το Σαρρή και ψάχνεσαι γενικότερα, έχω κάνει λάθος, εγώ που διάβασα τον κανονισμό και άκουσα τον καθηγητή μου είμαι σωστός. Θα έπρεπε να υπάρχουν πιο σαφής αναφορές και να μην κάνει καθένας ότι καταλαβαίνει και το πρόβλημα δεν είναι ο καθένας αλλά το οτι το επιτρέπει ο κανονισμός, αυτό λέω. 12 λεπτά πριν, ATmega είπε Σε ένα υποθετικό σενάριο που πρώτα έχουμε τον διακόπτη και μετά την ασφάλεια και κάτι παθαίνει ο διακόπτης 25Α και βραχυκυκλώνει τότε τι γίνεται? Περιμένουμε να πέσει η γενική ασφάλεια 32Α? Δεν θα ζοριστεί το καλώδιο 6mm μέχρι να πέσει η 32αρα ασφάλεια? Τι σημαίνει βραχυκυκλώνει ο διακόπτης; Ο διακόπτης είτε είναι κλειστός και άγει είτε ανοιχτός και δεν άγει. Είναι εκεί μόνο για διακοπή του κυκλώματος και χειρισμό, τίποτε άλλο. Τα βραχυκυκλώματα έτσι κι αλλιώς τα αναλαμβάνουν οι μικροαυτόματοι - ασφάλειες Επεξ/σία Κυριακή στις 08:53 μμ από nickol-us
ATmega Δημοσ. Κυριακή στις 09:05 μμ Μέλος Δημοσ. Κυριακή στις 09:05 μμ 12 λεπτά πριν, nvel είπε θα ζοριστεί λιγότερο από το 1.5αρι που προστατεύεται με 32Α... Υποθέτω αναφέρεσαι στο 1,5αρι που πάει στην ενδεικτική λυχνία. Άρα η ενδεικτική λυχνία πρέπει να έχει δική της10αρα ασφάλεια? 10 λεπτά πριν, nickol-us είπε Τι σημαίνει βραχυκυκλώνει ο διακόπτης; Ο διακόπτης είτε είναι κλειστός και άγει είτε ανοιχτός και δεν άγει. Είναι εκεί μόνο για διακοπή του κυκλώματος και χειρισμό, τίποτε άλλο. Τα βραχυκυκλώματα έτσι κι αλλιώς τα αναλαμβάνουν οι μικροαυτόματοι - ασφάλειες Εννοώ αν υπαρχει καποιο προβλημα με τον διακοπτη και βραχυκυκλωσει ο ιδιος ο διακοπτης λογω καποια αστοχια υλικου δεν θα πρεπει να υπαρχει καποια ασφαλεια πριν απο αυτο?
cmaniac Δημοσ. Κυριακή στις 09:16 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 09:16 μμ 7 λεπτά πριν, ATmega είπε Υποθέτω αναφέρεσαι στο 1,5αρι που πάει στην ενδεικτική λυχνία. Άρα η ενδεικτική λυχνία πρέπει να έχει δική της10αρα ασφάλεια? Εννοώ αν υπαρχει καποιο προβλημα με τον διακοπτη και βραχυκυκλωσει ο ιδιος ο διακοπτης λογω καποια αστοχια υλικου δεν θα πρεπει να υπαρχει καποια ασφαλεια πριν απο αυτο? Την εγκατάσταση από τον γενικό διακόπτη και πίσω την προστατεύει η ασφάλεια του ΔΕΔΔΗΕ στο ρολόι, αν και εφ'όσον αστοχήσει διακόπτης. Επίσης οι διακόπτες είναι σχεδιασμένοι να ελέγχουν και υπό φορτίο, οι μικροαυτόματοι όχι.
ATmega Δημοσ. Κυριακή στις 09:35 μμ Μέλος Δημοσ. Κυριακή στις 09:35 μμ 18 λεπτά πριν, cmaniac είπε Την εγκατάσταση από τον γενικό διακόπτη και πίσω την προστατεύει η ασφάλεια του ΔΕΔΔΗΕ στο ρολόι, αν και εφ'όσον αστοχήσει διακόπτης. Επίσης οι διακόπτες είναι σχεδιασμένοι να ελέγχουν και υπό φορτίο, οι μικροαυτόματοι όχι. Άρα, πριν από έναν διακόπτη υπάρχει πάντα μία ασφάλεια? Για παράδειγμα, όπως λες, πριν από τον γενικό διακόπτη του σπιτιού υπάρχει η ασφάλεια του ΔΕΔΔΗΕ στο ρολόι. Τότε γιατί θεωρείται λάθος να μπει πρώτα η ασφάλεια και μετά ο διακόπτης σε μια συσκευή, όπως ο θερμοσίφωνας; Αυτό είναι που δεν μπορώ να καταλάβω και δεν έχω βρει κάποια εξήγηση. Από ό,τι βλέπω σε όλα τα σχέδια, ο θερμοσίφωνας έχει πρώτα διακόπτη και μετά ασφάλεια, οπότε μάλλον αυτό είναι το σωστό. Όμως δεν καταλαβαίνω γιατί είναι λάθος το αντίστροφο ή τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει. Αντιθέτως, θεωρώ πως θα παρείχε επιπλέον ασφάλεια. Δεν είμαι ηλεκτρολόγος, γι’ αυτό και ρωτάω για να το καταλάβω.
nvel Δημοσ. Κυριακή στις 09:48 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 09:48 μμ 53 λεπτά πριν, nickol-us είπε Δε διαφωνούμε. Ρώτησα όμως κάτι άλλο. Ο κανονισμός, αναφέρει ρητά τη σειρά; Γιατί αν δεν την αναφέρει, εγώ που δεν έχω ακούσει για παράδειγμα τον Σαρρή, μπορώ να βάλω τη σειρά όπως μου κατέβει ή όπως τη μεταφράσω, πιθανά θα ανατρέξω σε αυτά που μου είπε ο καθηγητής μου (ποιο μπαίνει πρώτο και γιατί) γιατί στον κανονισμό δεν υπάρχει σαφής αναφορά. ο κανονισμός είναι σαφής και θα έπρεπε ως ηλεκτρολόγος να τον γνωρίζεις και να τον εφαρμόζεις 411.4.5 ΣεσυστήματαTN,οιακόλουθεςδιατάξειςπροστασίαςμπορούνναχρησιμοποιηθούνγιαπροστασία από σφάλμα (προστασία έναντι έμμεσης επαφής): - διατάξεις προστασίας από υπερεντάσεις, - διατάξεις προστασίας διαφορικού ρεύματος (RCD). ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Όπου χρησιμοποιείται διάταξη προστασίας διαφορικού ρεύματος (RCD) για προστασία από σφάλμα, το κύκλωμα θα πρέπει επίσης να προστατεύεται από μία διάταξη προστασίας έναντι υπερέντασης ανάντι, σύμφωνα με το Κεφάλαιο 4
LostHopes Δημοσ. Κυριακή στις 09:49 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 09:49 μμ (επεξεργασμένο) Μια ασφάλεια πριν το διακόπτη και άλλη μια μετά και λύθηκε το χρόνιο αυτό θέμα - και τώρααρχίζει το ερώτημα τήξεως ή μικροαυτόματο και ποια ή και οι δύο 🤯 Επεξ/σία Κυριακή στις 09:50 μμ από LostHopes 1
nvel Δημοσ. Κυριακή στις 09:50 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 09:50 μμ 43 λεπτά πριν, ATmega είπε Υποθέτω αναφέρεσαι στο 1,5αρι που πάει στην ενδεικτική λυχνία. Άρα η ενδεικτική λυχνία πρέπει να έχει δική της10αρα ασφάλεια? προφανώς, μάλλον το chatgtp δεν ξέρει και πολλά από ηλεκτρολογία
nickol-us Δημοσ. Κυριακή στις 09:56 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 09:56 μμ (επεξεργασμένο) 18 λεπτά πριν, nvel είπε ο κανονισμός είναι σαφής και θα έπρεπε ως ηλεκτρολόγος να τον γνωρίζεις και να τον εφαρμόζεις 411.4.5 ΣεσυστήματαTN,οιακόλουθεςδιατάξειςπροστασίαςμπορούνναχρησιμοποιηθούνγιαπροστασία από σφάλμα (προστασία έναντι έμμεσης επαφής): - διατάξεις προστασίας από υπερεντάσεις, - διατάξεις προστασίας διαφορικού ρεύματος (RCD). ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Όπου χρησιμοποιείται διάταξη προστασίας διαφορικού ρεύματος (RCD) για προστασία από σφάλμα, το κύκλωμα θα πρέπει επίσης να προστατεύεται από μία διάταξη προστασίας έναντι υπερέντασης ανάντι, σύμφωνα με το Κεφάλαιο 4 Αναφέρει το παραπάνω ρητά τη σειρά; Αν και θυμάμαι τι είχε πει ο cmaniac, οτι πρέπει το ρελέ να προστατεύεται από υπερένταση, δε θυμάμαι το ακριβές σημείο αναφοράς πόσο ξεκάθαρο ήταν. Όσο αναφορά τον διακόπτη - ασφάλεια που λέγαμε για το θερμοσίφωνο, υπάρχει σαφής αναφορά; Ξαναλέω...δεν το παίζω πονηρός...δεν το παίζω έξυπνος...πραγματικά ενδιαφέρομαι να μάθω αν είναι ξεκάθαρο και να "δικαιολογήσω" ή όχι αν κάνει κάποιος το λάθος... Επεξ/σία Κυριακή στις 10:08 μμ από nickol-us
LostHopes Δημοσ. Κυριακή στις 10:20 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 10:20 μμ Εδώ και χρόνια υπάρχουν «ρελέδες» ασφαλείας διαφυγής προς γη ΜΕ επιπλέον λειτουργία διακοπής υπερέντασης. https://www.chintglobal.com/global/en/about-us/news-center/blog/difference-between-mcb-mccb-rcb-rcd-rccb-rcbo.html#4
ATmega Δημοσ. Κυριακή στις 10:23 μμ Μέλος Δημοσ. Κυριακή στις 10:23 μμ Δεν είμαι ηλεκτρολόγος και θα συμφωνήσω με τον @nickol-us ότι ο σκοπός είναι να μάθουμε από κάποιους που γνωρίζουν γιατί σε έναν θερμοσίφωνα πρώτα μπαίνει διακόπτης και μετά η ασφάλεια χωρίς ειρωνείες ότι το chatgtp δεν ξέρει και πολλά από ηλεκτρολογία. Οποίος γνωρίζει και έχει τη διάθεση παρακαλώ να στείλει μια εξήγηση γιατί είναι σωστό διακόπτης - ασφάλεια και λάθος ασφάλεια - διακόπτη. Ευχαριστώ.
VasKag Δημοσ. Κυριακή στις 10:33 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 10:33 μμ Δλδ αν στη κουζινα και στο θερμοσιφωνα υπαρχει μονο ασφαλεια χωρις διακοπτη, θεωρειται "λαθος"? Με δεδομενο οπως ειπε καποιος οτι η κουζινα ζητημα να κλεισει πολυ σπανια (εως καθολου μεσα στο χρονο) και ο θερμοσιφωνας λογω ηλιακου, πολυ λιγες φορες μεσα στο χειμωνα. Επισης, στο εξοχικο, τριφασικη εγκατασταση, διαβαζοντας το νημα, ειδα οτι ο πινακας εχει πρωτα ρελε, μετα γενικο διακοπτη και μετα ασφαλειες. Και αυτο "λαθος" ειναι?
LostHopes Δημοσ. Κυριακή στις 10:56 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 10:56 μμ Ηλεκτρολόγος δεν είμαι (ηλεκτρονικός που δεν τελείωσα το ΤΕΙ) αλλά υποθέτω ότι θα είναι συνθήκη που ξέμεινε από τον καιρό που υπήρχαν μόνο ασφάλειες τήξεως όπως πχ η παλιά συνθήκη να μπαίνει η γενική ασφάλεια (τήξεως) πρώτη-πρώτη στον πίνακα γιατί αφαιρώντας την όλο το σπίτι αποσυνδέεται ενώ αν είναι ο γενικός διακόπτης πρώτος, αν χαλάσει αυτός θα καεί η ασφάλεια τήξεως εντός του σφραγισμένου καβουκιού των παλιών ρολογιών και εκεί απαγορεύεται η πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων ηλεκτρολόγων οπότε έπρεπε να καλέσουμε ΔΕΗ για να την αλλάξει στο ρολόι ή για να κόψει το ρεύμα προς το οίκημα (βγάζοντας την ασφάλεια τήξεως από το ρολόι…) για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον χαλασμένο γενικό διακόπτη… Πάντως γιατί μετά το διακόπτη θερμοσίφωνα ακολουθεί η ασφάλεια και δεν προηγείται δεν μπορώ να σκεφτώ τεχνικό λόγο.
cmaniac Δημοσ. Κυριακή στις 11:02 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 11:02 μμ 1 ώρα πριν, ATmega είπε πριν από έναν διακόπτη υπάρχει πάντα μία ασφάλεια Και πριν από μια ασφάλεια υπάρχει ένας διακόπτης. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν έχει ο ΔΕΔΔΗΕ διακόπτες; Απλά δεν είναι με την έννοια του din που βλέπεις στο σπίτι σου. Όταν μιλάμε για εκατοντάδες ή χιλιάδες αμπερ, τα πράγματα διαφέρουν. Ο μικροαυτόματος δεν θεωρείται αξιόπιστος διακόπτης. Εγώ είμαι της σχολής της τήξεως για γενική. Αντέχουν 80-100kA ρεύμα βραχυκυκλώματος και δεν προδίδουν ποτέ. Θα λιώσει. The end. Σαν failsafe σε περίπτωση μικροαυτόματου που δεν λειτουργεί σωστά. Υπάρχουν ωραιότατοι ασφαλειοαποζεύκτες 1 Din που κάνουν ωραιότατα τη δουλειά τους, παίρνουν και 32A, κουκλάκι για γενική, για όσους θέλουν να αποφύγουν τις γκουμούτσες της ETI.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα