Axlmon Δημοσ. Σάββατο στις 05:33 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 05:33 μμ Ο James A. Lovell Jr., ο κυβερνήτης του διαστημόπλοιου Apollo 13 που επέζησε από μια σχεδόν καταστροφική έκρηξη κατά την προσέγγιση στη σελήνη τον Απρίλιο του 1970, απεβίωσε την Πέμπτη σε ηλικία 97 ετών. Σε δήλωσή του την Παρασκευή, ο ασκών χρέη διαχειριστή της NASA, Sean Duffy, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του οργανισμού: «Η NASA στέλνει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του πλοιάρχου Jim Lovell, του οποίου η ζωή και το έργο ενέπνευσαν εκατομμύρια ανθρώπους για δεκαετίες. Ο χαρακτήρας και το αδιάκοπο θάρρος του βοήθησαν τη χώρα μας να φτάσει στη Σελήνη και μετέτρεψαν μια πιθανή τραγωδία σε μια επιτυχημένη αποστολή, από την οποία μάθαμε πάρα πολλά». Ο Lovell υπήρξε αστροναύτης σε τέσσερις αποστολές Gemini και Apollo. Η αποστολή Apollo 13, που αρχικά προοριζόταν να είναι η τρίτη προσελήνωση της NASA, μετατράπηκε σε αποστολή επιβίωσης μετά από έκρηξη στο σκάφος. Η ιστορία του αποτυπώθηκε στην κινηματογραφική ταινία Apollo 13 του 1995, όπου τον υποδύθηκε ο Tom Hanks. Επιλέχθηκε ως μέλος της δεύτερης ομάδας αστροναυτών της NASA το 1962 και το 1965 συμμετείχε στην αποστολή Gemini 7, την πρώτη που πραγματοποίησε συνάντηση σε τροχιά με άλλο επανδρωμένο σκάφος. Το 1966 ήταν κυβερνήτης της Gemini 12, της τελευταίας πτήσης του προγράμματος, που απέδειξε κρίσιμες δεξιότητες όπως η πρόσδεση και οι επιτυχημένοι διαστημικοί περίπατοι του Buzz Aldrin. Το 1968, ο Lovell συμμετείχε στο Apollo 8, την πρώτη επανδρωμένη πτήση γύρω από τη Σελήνη και την πρώτη που αντίκρισε την αθέατη πλευρά της. Η εικόνα της «ανατολής της Γης» που κατέγραψαν πιστώθηκε αργότερα με την έμπνευση του περιβαλλοντικού κινήματος. Στις 11 Απριλίου 1970, ξεκίνησε το τελευταίο του ταξίδι με το Apollo 13. Μια διαρροή οξυγόνου κατέστησε αδύνατη την προσελήνωση, αλλά το πλήρωμα – Lovell, Fred Haise και Jack Swigert – επέστρεψε με ασφάλεια στις 17 Απριλίου. Συνολικά, ο Lovell κατέγραψε 29 ημέρες, 19 ώρες και 3 λεπτά σε τέσσερις πτήσεις. Ο Lovell γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1928 στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Σπούδασε μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ. Υπηρέτησε ως ναυτικός αεροπόρος, δοκιμαστής πιλότος και εκπαιδευτής πριν επιλεγεί από τη NASA. Μετά την αποχώρησή του από το διαστημικό πρόγραμμα και το Πολεμικό Ναυτικό το 1973, εργάστηκε σε διευθυντικές θέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες και υπηρέτησε σε διοικητικά συμβούλια, μεταξύ άλλων ως πρόεδρος του Astronaut Scholarship Foundation. Συμμετείχε επίσης στη συγγραφή του βιβλίου Lost Moon, που αποτέλεσε βάση για την ταινία Apollo 13. Η καριέρα του τιμήθηκε με διακρίσεις όπως το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και το Congressional Space Medal of Honor. Το όνομά του δόθηκε σε κρατήρα στη μακρινή πλευρά της Σελήνης, ενώ το 2009 του απονεμήθηκε κομμάτι σεληνιακού πετρώματος. Με τον θάνατό του, απομένουν μόλις πέντε από τους 24 ανθρώπους που ταξίδεψαν στη Σελήνη κατά το πρόγραμμα Apollo. Ο Lovell αφήνει πίσω του τέσσερα παιδιά, 11 εγγόνια και εννέα δισέγγονα. Η οικογένειά του δήλωσε: «Ήταν ο ήρωάς μας. Θα μας λείψει η αδιάκοπη αισιοδοξία του, το χιούμορ του και ο τρόπος που μας έκανε να νιώθουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε το αδύνατο». Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στην Ναυτική Ακαδημία στην Αννάπολις σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
deafman Δημοσ. Σάββατο στις 07:50 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 07:50 μμ Some people are just built differently. 1
nzeppos Δημοσ. Σάββατο στις 08:27 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 08:27 μμ RIP. Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα, διαβάζει αυτό: https://www.goodreads.com/en/book/show/896458.A_Man_on_the_Moon Απλά τα πράγματα. 2 1
iorant Δημοσ. Σάββατο στις 10:33 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 10:33 μμ Ζωή γεμάτη περιπέτεια. Έναν αιώνα. Είδε τα πάντα. Τελικά και οι ήρωες πεθαίνουν και οι σημαντικοί και οι ασήμαντοι. 1 1
Stergios74 Δημοσ. χθες στις 01:11 πμ Δημοσ. χθες στις 01:11 πμ Δηλαδή υπάρχουν παιδιά που μπορούν να πουν "εμένα ο παππούς μου πηγε στο φεγγάρι" και να λένε αλήθεια. Και επίσης "ο προπαππος μου...".
Donacgreece Δημοσ. πριν από 19 ώρες Δημοσ. πριν από 19 ώρες 14 ώρες πριν, Stergios74 είπε Δηλαδή υπάρχουν παιδιά που μπορούν να πουν "εμένα ο παππούς μου πηγε στο φεγγάρι" και να λένε αλήθεια. Και επίσης "ο προπαππος μου...". Δε πάτησε αλλα πήγε 2 φορές ναι. Πραγματικά φανταστικό...
Vasilisxd Δημοσ. πριν από 4 ώρες Δημοσ. πριν από 4 ώρες Mandela Effect ή δεν το είχα ψάξει ποτέ ? Συνολικά: 12 άνθρωποι έχουν πατήσει στο φεγγάρι, όλοι άντρες και όλοι Αμερικανοί, από το 1969 έως το 1972. Έγιναν 6 προσσεληνώσεις, το Apollo 13 θα ήταν η 7ή. Εγώ είχα κολλήσει στη 1ή με Neil Armstrong & Buzz Aldrin. Πάρτε μια Apollo 16 Grand Prix.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα