Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 11/8/2025 στις 5:09 ΜΜ, alexis.k είπε

Αρχικός σκοπός της αγοράς μου ήταν να μπορώ να τρέξω Wireguard VPN server στο router του σπιτιού μου ώστε να συνδέομαι από το εξωτερικό με το client και να παίρνω ελληνική IP.

Η πιο απλη λυση ειναι να βαλεις tailscale. Και ασε τον router το παροχου. Και το double NAT δεν εχει θεμα ταχυτητας για το 99.999 % των χρηστων.

Δες και αυτο 

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Το είχα δουλέψει έτσι στο προηγούμενο configuration μου με ένα πιο παλιό ρούτερ της ASUS. Το πρόβλημα μου όμως τώρα που με ώθησε να αλλάξω όλο το configuration είναι ότι το καινούργιο μου laptop της δουλειάς είναι κλειδωμένο και δεν μπορώ να εγκαταστήσω VPN εκεί. Έτσι πήρα ένα Spitz AX portable router για να εγκαταστήσω το client εκεί. Το tailscale σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τρέξει στο ASUS ρούτερ μου σαν exit node. Το ASUS δεν το υποστηρίζει direct και θα πρέπει να του βάλω firmware ASUSWRT-Merlin που δεν είναι official και η πολυπλοκότητα στησήματος είναι μεγάλη. Το wireguard μπαίνει πολύ ευκολότερα και συν τοις άλλοις με μικρότερο latency από ότι διαβάζω αν και δεν νομίζω να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, alexis.k είπε

Το tailscale σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τρέξει στο ASUS ρούτερ μου σαν exit node

Θα τρεξεις exit node στο spitz. Η παρε ενα brume 2/rasberry αν θες να κρατησεις το spitz για το laptop. Δεν θα ασχοληθεις καθολου με το Asus η το router του παροχου. Δεν θα ασχοληθεις καθολου με open ports/bridge/dmz/cgnat και τα συναφή. 

2 ώρες πριν, alexis.k είπε

Το wireguard μπαίνει πολύ ευκολότερα και συν τοις άλλοις με μικρότερο latency

To Tailscale ΕΙΝΑΙ Wireguard. Αυτο χρησιμοποιει. Δεν υπαρχει καμια διαφορα.

Επεξ/σία από KostisKazan
Δημοσ.

Σωστό αλλά όταν κλείσει το Spitz για να το πάρω μαζί παίρνει IP εξωτερικού. Οπότε το να βάλω κάτι να τρέχει μόνιμα στο σπίτι μου στην Ελλάδα είναι μονόδρομος. Είχα δοκιμάσει να βάλω ένα Rasberry που έχω αλλά οι οδηγίες που έβρισκα διάσπαρτα για να το στήσω δεν βοήθησαν πολύ και δεν πέτυχε η επέμβαση. Έχεις να μου δώσεις μήπως κάποια πηγή με οδηγίες για να σετάρω το Rasberry κατά αυτόν τον τρόπο σαν exit node? Αν ξεπεράσω αυτή την πολυπλοκότητα τότε μου κάνει σαν λύση.

Δημοσ.

O κλασσικος οδηγος ειναι αυτος https://thewirednomad.com/tailscale.html

Εγω απλα σου τονιζω οτι το προηγουμενο setup που προσπαθουσες να κανεις απλα θα σταματησει να παιζει αν ο παροχος αποφασισει να σε βαλει σε CGNat (το oποιο ειναι συχνο πια). 

Ενω με το tailscale δεν σε απασχολει καθολου αυτο το θεμα και θα παιζει παντοτε ειτε εισαι πισω από CGNAT η οχι.

Γενικα παντως αν θες να κανεις σοβαρη δουλεια το καλυτερο ειναι να τρεξεις και ενα εξτρα tailscale exit node σε καποιο ελληνικο VPS κυριως για backup (πες πχ οτι επεσε το ρευμα στο rasberry).

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, KostisKazan είπε

Γενικα παντως αν θες να κανεις σοβαρη δουλεια το καλυτερο ειναι να τρεξεις και ενα εξτρα tailscale exit node σε καποιο ελληνικο VPS κυριως για backup (πες πχ οτι επεσε το ρευμα στο rasberry).

Τα έχω βάλει όλα σε ένα UPS με ένα Shelly plug για δυνατότητα reset αλλά μου κινεί το ενδιαφέρον η λύση του VPS που ανέφερες. Δεν το ήξερα σαν επιλογή. Όσο ρωτάς μαθαίνεις.  Έχεις προτάσεις πάνω σε αυτό? Πώς το τρέχω με αυτόν τον τρόπο?

Δημοσ.

Παιρνεις συνδρομη σε ενα ελληνικο VPS provider και σου δινουν ενα Linux VM. Μετα ακολουθεις τις οδηγιες https://tailscale.com/kb/1031/install-linux 

Απλα δες τα ψιλα γραμματα τι bandwidth δινουν και αν εχουν ορια.

Εγω νομιζα οτι ηθελες συγκεκριμενα την IP του σπιτιου σου. 

Αν απλα θες Ελληνικη IP τοτε δεν χρειαζεσαι ουτε tailscale ουτε το Asus που αγορασες.

Παρε ενα VPN subscription (π.χ. Proton) που εχει Ελληνικους servers, βαλε το spitz ως client και εισαι ετοιμος. Πιο απλο δεν γινεται  😀

Δημοσ.

Αν μπορώ να το καθορίσω να φαίνομαι στην Αθήνα και όχι κάθε φορά που ανοίγω το ρούτερ σε άλλη πόλη της Ελλάδας μου κάνει.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, KostisKazan είπε

O κλασσικος οδηγος ειναι αυτος https://thewirednomad.com/tailscale.html

Όλα καλά μέχρι και το σετάρισμα τις static IP. Το ορίζω αρχικά στο ρούτερ μου, μετά ακολουθώ τον οδηγό που έχει με εντολές μια μια και τέλος ανοίγω και το file "interfaces" και του γράφω το κείμενο που έχει με αλλαγές στην address την IP που όρισα για το Rasberry, gateway την IP του ρούτερ μου και DNS την IP του ρούτερ μου και βάζω και την 8.8.8.8 της google. Μετά το reboot μου κρεμάει και δεν μπορώ να μπω με ssh.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 18/8/2025 στις 9:15 ΠΜ, alexis.k είπε

Το είχα δουλέψει έτσι στο προηγούμενο configuration μου με ένα πιο παλιό ρούτερ της ASUS

Με εχεις μπερδεψει λιγο. Αν ειχες ηδη setup με tailscale που επαιζε γιατι να ασχοληθεις με το rasberry? βαλε απλα tailscale client στο spitz και εισαι ετοιμος (αφου το laptop σου δεν παιρνει πια vpn)

Στις 18/8/2025 στις 2:59 ΜΜ, alexis.k είπε

Αν μπορώ να το καθορίσω να φαίνομαι στην Αθήνα

Πρωτη φορα ακουω για συγκεκριμενη πολη. Ειναι δικιά σου αποψη αυτο η οντως το απαιτει ετσι ο εργοδοτης σου? Αν ξαφνικα σε βαλει σε CGNAT ο παροχος σου ακομα στο σπιτι σου μπορει να φαινεται οτι εισαι Κρητη, Θεσσαλονικη, κ.τ.λ. 

Νομιζω παντως τα περισσοτερα VPN Αθηνα εχουν τους servers τους. Παραδειγμα για Proton https://protonvpn.com/blog/new-servers-greece

Επεξ/σία από KostisKazan
Δημοσ.
Στις 17/8/2025 στις 1:10 ΜΜ, alexis.k είπε

Το δοκίμασα με ένα unmanaged switch και έκανα το split μετά το ONT. Το ρούτερ λειτουργεί αλλά παρά τις σωστές ρυθμίσεις του ΗΤ802 πάλι δεν έχω τηλέφωνο. Δεν ξέρω αν οφείλεται στην πολυπλοκότητα των ρυθμίσεων του ΗΤ802 και μου ξεφεύγει ή αν θέλει managed switch.

Αν ακομα δεν τα έχεις καταφερει με το VoIP στειλε μου μήνυμα 

Το εχω φτιαξει κ παιζει

Δημοσ.

Το είχα στήσει παλιά με Merlin firmware στο Asus και είχα φάει τα μάτια μου να το κάνω. Δεν θυμάμαι καν να το ξανακάνω μετά από τόσες αλλαγές. Αφού κάηκε ο ρούτερ αυτός είπα στον επόμενο να το κάνω με πιο ορθόδοξο τρόπο αλλά βλέπω ότι πέφτω πάλι στο ίδιο αδιέξοδο με το firmware στην περίπτωση του tailscale.

Στις 19/8/2025 στις 8:11 ΜΜ, KostisKazan είπε

Πρωτη φορα ακουω για συγκεκριμενη πολη. Ειναι δικιά σου αποψη αυτο η οντως το απαιτει ετσι ο εργοδοτης σου? Αν ξαφνικα σε βαλει σε CGNAT ο παροχος σου ακομα στο σπιτι σου μπορει να φαινεται οτι εισαι Κρητη, Θεσσαλονικη, κ.τ.λ. 

Έχουν την απαίτηση αυτή λένε για την περίπτωση του εργατικού ατυχήματος που πρέπει να βρίσκεσαι στο μέρος που δήλωσες. Δεν ξέρω κατά πόσο κοιτάνε το location μου αλλά στην περίπτωση που το κάνουν δεν θα μπορώ να δικαιολογήσω τον διακτινισμό από Θεσσαλονίκη Κρήτη κάθε μέρα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, alexis.k είπε

Το είχα στήσει παλιά με Merlin firmware στο Asus και είχα φάει τα μάτια μου να το κάνω. Δεν θυμάμαι καν να το ξανακάνω μετά από τόσες αλλαγές. Αφού κάηκε ο ρούτερ αυτός είπα στον επόμενο να το κάνω με πιο ορθόδοξο τρόπο αλλά βλέπω ότι πέφτω πάλι στο ίδιο αδιέξοδο με το firmware στην περίπτωση του tailscale.

Αν εννοεις για το VoIP για να παιξει με asua θελει smartswitch(!!!) κ grandstream 

Το asus δεν μπορεί να διαχωρίσει τα πακέτα κ ετσι θελει smart switch για να ρυθμισεις VLANs (αυτο το ανακάλυψα οταν πηγα απο tp-link σε Asus, oπου οταν εβαλα το asus εχασα το τηλέφωνο, κ εκει έμαθα πως έπρεπε να αντικαταστήσω το unmanaged switch με smart 

Συνδεσμολογια: 

ONT -> smart switch 

Smart switch -> Asus (wan) (για να κανει την συνδεση ppoe 

Asus (LAN) -> Smart Switch (για να μοιραζει IP ο dhcp server του router)

Grand Stream -> Switch (νόμος για να γινει η σύνδεση του  VoIP)

Επεξ/σία από LuckyLook245
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, LuckyLook245 είπε

Αν εννοεις για το VoIP για να παιξει με asua θελει smartswitch(!!!) κ grandstream 

Το asus δεν μπορεί να διαχωρίσει τα πακέτα κ ετσι θελει smart switch για να ρυθμισεις VLANs (αυτο το ανακάλυψα οταν πηγα απο tp-link σε Asus, oπου οταν εβαλα το asus εχασα το τηλέφωνο, κ εκει έμαθα πως έπρεπε να αντικαταστήσω το unmanaged switch με smart

Για το tailscale αναφερόμουνα στην ερώτηση τουKostisKazan. Μιας που το έθιξες όμως τι εννοείς με το smart switch? Φαντάζομαι εννοείς να βάλω ένα managed L2. Σωστά?

Αυτή τη στιγμή έχω ένα unmanaged μετά το ONT και από αυτό στέλνω σε ASUS (το οποίο διαχειρίζεται ethernet και wifi συσκευές) και Vodafone router το οποίο διαχειρίζεται και 835 VLAN και 837 και έβαλα σε αυτό το τηλέφωνο. Παίζει οκ αλλά θα ήθελα να πετάξω το router της Vodafone και να το κάνω με το ΗΤ802 μιας που το αγόρασα κιόλας.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, alexis.k είπε

Για το tailscale αναφερόμουνα στην ερώτηση τουKostisKazan

Συγνώμη, δεν το καταλαβα

7 λεπτά πριν, alexis.k είπε

Παίζει οκ αλλά θα ήθελα να πετάξω το router της Vodafone και να το κάνω με το ΗΤ802 μιας που το αγόρασα κιόλας.

Ακριβώς το ιδιο εκανα κ εγω. 

ΗΤ802, πεταμα της vodafone 

Ναι, το μυστικό για να παιξει το τηλέφωνο ειναι να μπει managed switch L2 (το απλο της tp-link εχω) κ εκει (!!!) πάνω να συνδεθεί το HT802. K ρυθμισεις VLAN στο switch 

Eχω τις ρυθμισεις του switch ετοιμες, οποτε το κανεις, να στις δωσω μην βασσνιζεσι

Επεξ/σία από LuckyLook245

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...