DrFreeman Δημοσ. Σάββατο στις 05:27 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 05:27 μμ 6 hours ago, haHa said: Ενδιαφέρον, δεν ηξερα οτι μερικα start/stop χρησιμοποιουν τις καμερες του αυτοκινήτου σαν trigger για την εκκίνηση του κινητήρα ωστε να είναι αμεσα ετοιμο οταν το χρειαστεις. Αρκετα εξυπνη λυση. Εισαι σίγουρος οτι συμβαίνει αυτο; Μηπως απλα εκκινει γιατι πχ ειχες ac και δεν μπορουσε να λειτουργησει ωρα(πχ πανω απο 1 λεπτό) χωρις τον κινητήρα; Λογικά είναι σε νεότερα μοντέλα. Στο Tiguan του '10 που έχω εγώ δεν το κάνει αυτό. Μπορεί να πάρει μπρος για το AC όπως αναφέρεις, αλλά όχι επειδή ξεκίνησε ο μπροστινός 😅 1
11osmikrosmhtsos Δημοσ. Σάββατο στις 05:35 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 05:35 μμ (επεξεργασμένο) 34 λεπτά πριν, haHa είπε Αλλωστεκαμία εταιρεία δεν θα εβαζε εσκεμμενα κατι που θα χειροτερευε την αξιοπιστία του αυτοκινήτου της, με επακόλουθο δυσαρεστημενους πελατες και αυξημενα κοστη για επισκευες εντος εγγυησης. Να το τονισουμε αυτο, σαφεστατα εντος εγγυησης δε θα δεις τιποτα, το design life ειναι παντα τοσο οσο να σε βγαζει εκτος εγγυησης. Φυσικα και δε την νοιαζει εκτος εγγυησης διοτι εκτος θελει να σου πουλαει ανταλλακτικα και να εχει κερδος. Ποσο μαλλον να σου πουλαει ακριβα ανταλλακτικα τα οποια στα εχει βαλει εκει για να ριξει την μεση καταναλωση και του ρυπους κατα ενα απειροστο ποσοστο και εσυ (οχι εσυ προσωπικα) να το πιστευεις οτι αυτο ειναι για το καλο σου και θα το δεις στην τσεπη σου 1 ώρα πριν, haHa είπε ~1000€ στα 10 χρονια Συ ειπας. Δηλαδη στις 100.000km με 10.000km/y θα εχεις δει οφελος 1cent/km πω ρε φιλε τωρα πραγματικα να τρεξουμε ολοι να ενεργοποιησουμε το ss (δε μου αρεσει η ονομασια btw). 1cent/km φιλε μου μπορω να γλυτωσω αν κανω μια αλλαγη απο 3η σε 4η 500σαλ χαμηλοτερο. 1cent/km μπορω να γλυτωσω αν εχω την ενταση στο ραδιο αντι για 20 στο 15...(σχεδον) Spoiler Fun fact: Εστω οτι το ραδιο απο το 15 στο 20 αυξανει κατα 3db λογικο για log κλιμακα, 3db ειναι 2x ισχυος. Εστω οτι ησουν στα 10W και πας στα 20W. ΔP = 10W στην εξοδο = 33W (η=0.3) στην εισοδο για class AB ενισχυτες (πολλα ολοκληρωμενα συστηματων αυτοκινητων ειναι ακομα AB). Αν το δυναμο μαζι με την μπαταρια εχουν ισοδυναμη η=0.7 (που καπου εκει εχουν) τοτε εχεις 47W μηχανικης ισχυος. Καντα 50 με τις απωλειες ιμαντα τροχαλιων (αισιοδοξος) κλπ. Ενα μοτερ σε χαμηλες στροφες και ροπη εχει BSFC γυρω στα 500g/kwh εχεις καταναλωση 0.05kw. Αν πηγαινεις με 50km/h δηλαδη το 1km το κανεις σε 0.02h Εχεις 0.02*0.05=0.001kwh 0.001*500=0.5g μειωση καταναλωσης καυσιμου περιπου 0.67ml. Αν η τιμη του λιτρου ειναι 1.75euro/l τοτε τα 0.67ml σου κοστιζουν 0.11cent. Μονο απο το ραδιο μπορεις να γλυτωσεις 0.11cent/km τι να το κανω το ss ας κλεισω τελειως το ραδιο... Επεξ/σία Σάββατο στις 05:36 μμ από 11osmikrosmhtsos 1
haHa Δημοσ. Σάββατο στις 05:50 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 05:50 μμ (επεξεργασμένο) 16 λεπτά πριν, 11osmikrosmhtsos είπε Συ ειπας. Δηλαδη στις 100.000km με 10.000km/y θα εχεις δει οφελος 1cent/km πω ρε φιλε τωρα πραγματικα να τρεξουμε ολοι να ενεργοποιησουμε το ss (δε μου αρεσει η ονομασια btw). 1cent/km φιλε μου μπορω να γλυτωσω αν κανω μια αλλαγη απο 3η σε 4η 500σαλ χαμηλοτερο. 1cent/km μπορω να γλυτωσω αν εχω την ενταση στο ραδιο αντι για 20 στο 15...(σχεδον) Απόκρυψη περιεχομένων Δεν κρινω πως θελει ο καθένας να εξοικονομει ή οχι χρηματα και καυσιμο. Απλα παραθετω τα δεδομενα για την εξοικονόμηση που προσφερει το start/stop. Εδω κόσμος παει και βαζει υγραεριο στο αυτοκίνητο του ή υπαρχει κόσμος που παει απο την παλια Εθνικη για να γλυτωσει τα διόδια. Ε, για αυτους που τους ζοριζει το κοστος διοδιων και πηγαινουν απο παλια Εθνικη (με ρισκο λογω χειροτερης ασφαλειας), ισως το 7% εξοικονόμηση στην πολη και 100€/ετος του start/stop να κανει διαφορα και να μην χρειάζεται να εκθετουν την οικογένεια τους σε μεγαλύτερο κινδυνο και να μπορουν να παιρνουν την καινούρια Εθνικη Οδο. Επεξ/σία Σάββατο στις 05:54 μμ από haHa 1
SaFiS Δημοσ. Σάββατο στις 07:37 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 07:37 μμ 5 hours ago, haHa said: Τα υπόλοιπα που γραφονται για αξιοπιστια κλπ, τα βλεπουν τα υβριδικα(που ο κινητηρας συχνα ανοιγοκλεινει εν κινησει περισσοτερες φορες) και δειχνουν ποσο λαθος είναι τετοια αστηριχτα επιχειρηματα. Τα υβριδικα δεν εχουν μιζα. Σταματα ξεκινα γινεται απο το μοτερ - γεννητρια, τουλαχιστον ετσι ειναι στο Yaris μου… 2
Ribopaido Δημοσ. Σάββατο στις 07:53 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 07:53 μμ Αρχικα το σταρτ - στοπ σιγουρα εχει εξελιχτει στα χρονια, και υποτιθεται ολα ειναι πιο ενισχυμενα και η λιπανση ειναι καλυτερη με διαφορα τρικ. Το πρωτο συστημα οντως επεβαλε μεγαλη καταπονηση στο στροφαλο και ειδικα στο 1ο κομβίο - συμφωνα με paper της SAE. Προσωπικα λογω του lag στην εκκινηση και των μικρων οφειλων ( κυριως για ρυπους απο τρικ των εταιριων) δεν θα το επελεγα. Εμενα με προβληματιζει και ο εναλλακτηρας πλεον σαν εξάρτημα που ως smart system δεν φορτιζει τη μπαταρία μονιμα αλλα σε χαμηλΑ φορτια του κινητηρα (Load value <40% λογικα??).. https://www.redarcelectronics.com/us/resources/chargers-isolators-faqs/smart-alternator-fixed-alternator/ Για αυτο αγαπαμε τογιοτα τοσο ωραιο και sophisticated συστημα 2
11osmikrosmhtsos Δημοσ. Σάββατο στις 07:56 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 07:56 μμ 2 λεπτά πριν, Ribopaido είπε η μπαταρία μονιμα αλλα σε χαμηλΑ φορτια του κινητηρα IAM intelligent alternator management για την ακριβεια βοηθαει στην μακροβιότητα του συσσωρευτη
ghostaki Δημοσ. Σάββατο στις 08:27 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 08:27 μμ Βλέπω μέχρι στιγμής κάνεις δεν ανέφερε τη διαφορά που κάνει για όλους τους παραβρισκόμενους (οδηγούς, πεζούς, κατοίκους κλπ) το να έχεις 10/100/1000 μποτιλιαρισμένα οχήματα δίπλα σου με σβηστή τη μηχανή αντί για αναμμένη. Αν ειπώθηκε και δεν το είδα, συγγνώμη! 8
leolipop Δημοσ. Σάββατο στις 08:52 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 08:52 μμ 22 λεπτά πριν, ghostaki είπε Βλέπω μέχρι στιγμής κάνεις δεν ανέφερε τη διαφορά που κάνει για όλους τους παραβρισκόμενους (οδηγούς, πεζούς, κατοίκους κλπ) το να έχεις 10/100/1000 μποτιλιαρισμένα οχήματα δίπλα σου με σβηστή τη μηχανή αντί για αναμμένη. Αν ειπώθηκε και δεν το είδα, συγγνώμη! Δεν έχεις άδικο αλλά σκέψου ότι αν περιμένουν 50 αυτοκίνητα σε ένα φανάρι με αναμμενη μηχανή , ένας να βρεθεί, ντελιβερας, ένα tdm , ένα πάπι, με σπορ εξάτμιση, θα τα επισκιάσει και τα 50. 1 1
martyras3334 Δημοσ. Σάββατο στις 09:04 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 09:04 μμ Στατιστικά επίσης σκεφτείτε 1ας από αυτούς να μην ξαναπάρει μπροστά για άγνωστους λόγους πόση βενζίνη θα καει απο το υπόλοιπο μποτιλιάρισμα 🫠 1
ghostaki Δημοσ. Σάββατο στις 09:06 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 09:06 μμ (επεξεργασμένο) 14 minutes ago, leolipop said: Δεν έχεις άδικο αλλά σκέψου ότι αν περιμένουν 50 αυτοκίνητα σε ένα φανάρι με αναμμενη μηχανή , ένας να βρεθεί, ντελιβερας, ένα tdm , ένα πάπι, με σπορ εξάτμιση, θα τα επισκιάσει και τα 50. Καλά ναι, αυτό είναι δεδομένο. Αλλά το να απορρίπτουμε ένα θετικό επειδή κάποιος ενοχλητικός μπορεί να εμφανιστεί, δε μου φαίνεται σωστό. Και δεν είναι μόνο η ηχορρύπανση, ακόμη και με τον κάγκουρα από δίπλα πάλι γλιτώνεις καυσαέρια από 50 αυτοκίνητα. Επεξ/σία Σάββατο στις 09:07 μμ από ghostaki
leolipop Δημοσ. Σάββατο στις 09:08 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 09:08 μμ Μόλις τώρα, ghostaki είπε Καλά ναι, αυτό είναι δεδομένο. Αλλά το να απορρίπτουμε ένα θετικό επειδή κάποιος ενοχλητικός μπορεί να εμφανιστεί, δε μου φαίνεται σωστό. Και δεν είναι μόνο η ηχορρύπανση, ακόμη καιε τον καγκουρό από δίπλα πάλι γλιτώνεις καυσαέρια από 50 αυτοκίνητα. Δεν το απορρίπτω, ισα ίσα που μετά τα καυσαέρια η ηχορύπανση είναι τεράστιο προβλημα.Αλλα Ελλάδα ζούμε... 1
poulinos Δημοσ. Σάββατο στις 09:11 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 09:11 μμ 41 minutes ago, ghostaki said: Βλέπω μέχρι στιγμής κάνεις δεν ανέφερε τη διαφορά που κάνει για όλους τους παραβρισκόμενους (οδηγούς, πεζούς, κατοίκους κλπ) το να έχεις 10/100/1000 μποτιλιαρισμένα οχήματα δίπλα σου με σβηστή τη μηχανή αντί για αναμμένη. Αν ειπώθηκε και δεν το είδα, συγγνώμη! δυστυχως χωρις να λεει κατι ενα μεγαλο ποσοστο καυσαεριων προερχεται και απο το να ψαχνεις μια ωρα για parking. δεν ψαχνεις μονο εσυ αλλα ταυτοχρονα εμμεσα καθυστερεις και τους αλλους. δεν το λεω για να ακυρωσουμε το οφελος του start and stop αλλα απλα το λεω γενικα περα απο την κιτρινη φυλη με τα ντουμανια 4
11osmikrosmhtsos Δημοσ. Σάββατο στις 09:21 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 09:21 μμ 14 λεπτά πριν, ghostaki είπε Και δεν είναι μόνο η ηχορρύπανση, ακόμη και με τον κάγκουρα από δίπλα πάλι γλιτώνεις καυσαέρια από 50 αυτοκίνητα ενα σουλιοπαπο με πυροσωληνα που εχει 220αρια ζιγκλερ και ειναι 150cc βγαζει ολα τα καυσσαερια 50 αυτοκινητων μαζι 1
ghostaki Δημοσ. Σάββατο στις 10:13 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 10:13 μμ (επεξεργασμένο) Πάντως εδώ που μένω (κέντρο πόλης) έχουν πλέον αρχίσει να αντικαθιστούν τα λεωφορεία με ηλεκτρικά και έχει ηρεμήσει το κεφάλι μου. Και αυξάνονται και τα ηλεκτρικά ΙΧ σιγά σιγά, οπότε έχω παρατηρήσει διαφορά στην ηχορύπανση, αλλά και στην ατμόσφαιρα, ή τουλάχιστον έτσι νιώθω (placebo effect??). Για να μείνω εντός θέματος, το δικό μου δεν έχει S/S, οπότε έχω μόνο μικρή εμπειρία στην πράξη. Σε ένα πρόσφατο νοικιάρικο Ibiza του 2025 που οδήγησα για λίγες μέρες το S/S ήταν τελείως ανεπαίσθητο και καθόλου δε με ενόχλησε, δούλευε άψογα. Αντίθετα, σε ένα 118d του 2010 που είχα οδηγήσει και ήταν μια από τις πρώτες υλοποιήσεις S/S ήταν πολύ ενοχλητικό, έως και επίκίνδυνο (π.χ. να σε ακινητοποιήσει στη μέση της διασταύρωσης όταν έφευγες ρολαριστός) Επεξ/σία Σάββατο στις 10:14 μμ από ghostaki
xaris33 Δημοσ. Σάββατο στις 10:47 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 10:47 μμ Οσα VAG έχουν radar για το cruise control το χρησιμοποιούν για να βάλουν μπροστά όταν κουνηθεί ο μπροστινός. Επίσης δεν ενεργοποιείται όταν ο κινητήρας είναι ακόμα κρύος ή η καμπίνα δεν έχει φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Γενικά δουλεύει πολύ καλά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα