Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 ώρες πριν, 11osmikrosmhtsos είπε

Αν καταφέρω να πείσω την νοικοκυρά 80 ετών να πάει σε κεραμική αυτόνομη κουζίνα και όχι εμαγιέ. Βρήκα μια AEG η οποία φαίνεται αρκετά καλή. 3 όλο κρύσταλλο καλή λαμαρίνα και λοιπά. Καλύτερη από entry level bsh. 

Μου γέμισε το μάτι, χωρίς πολλά πολλά πράγματα. 

Αυτή ή μια Indesit που όμως δεν έχει τόσο ποιοτική κατασκευή αλλά 10 έτη εγγύηση 

Αν είναι για ηλικιωμένο να προσέξεις να έχει προστασία για spill, χύνεται από την κατσαρόλα πραμα και σβήνει 

• Like 1
  • Απαντ. 52
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ετσι ειναι οπως τα λεει ο TS. Πλέον ειναι ολα τοσο φτηνιάρικα και "τίγκα" στα ηλεκτρονικά που χαλάνε και δεν συμφέρει η επισκευή τους..

Πλυντήριο λεει με 10 χρόνια εγγύηση το μοτερ.. Μα δεν θα χαλάσει το μοτέρ (τουλάχιστον αυτο αν χαλάσει θα χαλάσει τελευταίο) η πλακέτα χαλαει και εχει τόσα πολλά χρήματα που δεν αξιζει να ασχοληθεί κανεις.. Εχω φτιάξει αρκετές πλακέτες συσκευών.. Άλλα καμιά φορα η βλάβη ειναι να "χάσει" το πρόγραμμα, η να βγάλει κάποια αλλη βλαβη η MCU και εκει δεν μπορει να φτιαχτεί γιατι και καινούρια να πάρεις δεν μπορείς να βρεις το πρόγραμμα πουθενά.. Ουτε η ιδια η αντιπροσωπεία δεν το εχει αφου δεν κάνουν επισκευές πλακετών αλλα σου πουλάνε ολη την πλακέτα.. Πλακέτα που απο το εργοστάσιο εχει κόστος 10 ευρώ και την αγοράζεις 300 και 350 ευρώ..   
Παιρνεις A/C inverter.. τιγκα στην πλακετα και αυτο.. Αν χαλάσει ο συμπιεστής ή η πλακέτα το πετας.. Αντίθετα ενα παλαιότερο μπορει να καίει παραπάνω ρεύμα αλλα δεν θα χαλάσει εύκολα, ναι εχει και αυτο πλακετα.. αλλα ο ρολος της ειναι πολυ ποιο απλός απο οτι μια πλακέτα που εχει ενα inverter μηχάνημα, συνεπώς λιγότερα εξαρτήματα... Και ας λενε οτι το inverter εχει παραπάνω χρόνια ζωής γιατι δεν σταματάει πότε (όπως ο συμβατικός)  Και ο (απλός) συμπιεστής του ειναι αρκετά φθηνότερος αν δεν τρυπήσει το στοιχείο τον αλλάζεις.. Έχω A/C 25 χρόνων.. Όλο made in Japan.  

Για αυτο οτι αγοράζετε να μην έχει ηλεκτρονικά (αν γίνεται).. Σας το λεω εγώ που είμαι ηλεκτρονικός. Εγώ πρόλαβα πριν 7 χρόνια και πηρα κουζίνα πιτσος (πριν παει στην Τουρκιά το εργοστάσιο). Απλή, εμαγιέ μάτια, δεν εχει τίποτα το ηλεκτρονικό επανω της  και δεν παθαίνει τιποτα, και αν πάθει φτιάχνεται πανεύκολα και με πολύ μικρο κόστος.  

Screenshot from 2025-08-18 22-22-15.png

Επεξ/σία από Petros Electron
  • Like 5
Δημοσ.
17 minutes ago, Petros Electron said:

Για αυτο οτι αγοράζετε να μην έχει ηλεκτρονικά (αν γίνεται).. Σας το λεω εγώ που είμαι ηλεκτρονικός. Εγώ πρόλαβα πριν 7 χρόνια και πηρα κουζίνα πιτσος (πριν παει στην Τουρκιά το εργοστάσιο). Απλή, εμαγιέ μάτια, δεν εχει τίποτα το ηλεκτρονικό επανω της και δεν παθαίνει τιποτα, και αν πάθει φτιάχνεται πανεύκολα και με πολύ μικρο κόστος.

Πρωην εργαζομενος στην Πιτσος, εγραφε οτι αρκετο καιρο πριν κλεισει, τους ειπαν να αλλαξουν τη λαμαρινα των φουρνων απο 5mm σε 3mm. Αν σου τρυπησει γρηγορα, μην απορησεις...

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, gpapadakis είπε

Πρωην εργαζομενος στην Πιτσος, εγραφε οτι αρκετο καιρο πριν κλεισει, τους ειπαν να αλλαξουν τη λαμαρινα των φουρνων απο 5mm σε 3mm. Αν σου τρυπησει γρηγορα, μην απορησεις...

Οτι λαμαρίνα και να ειναι πρεπει να προσεχείς να μην τρέχουν ζουμιά στον φούρνο και να μην τον αφήνεις με υγρασίες μέσα. Σίγουρα η 5αρα θα τρυπήσει ποιο δύσκολα απο την 3αρα.. Τουλάχιστον αν την προσεχείς σε αυτο θα την εχεις για αρκετα χρόνια, τουλάχιστον δεν θα σου βγαλει βλαβη σε ηλεκτρονικά γιατι δεν εχει.. Μεχρι να τρυπήσει θα τα εχει βγάλει τα "λεφτα" της.. Επισης αν πιανουν τα χερια σου βγαζεις τον φούρνο και φτιάχνεις - αλλάζεις το σαπιο κομμάτι.. λυσεις υπαρχουν.. 
Να δεις κάτι bosch που δεν αναβουν τα ματια η εχει τυχει απο βλαβη πλακέτας να ανάψουν απο μονα τους.. Εκει να δεις πρόβλημα γιατι μπορεί να σου παρει φωτιά το σπιτι αν δεν εισαι εκει.. 

• Sad 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Petros Electron είπε

Ετσι ειναι οπως τα λεει ο TS. Πλέον ειναι ολα τοσο φτηνιάρικα και "τίγκα" στα ηλεκτρονικά που χαλάνε και δεν συμφέρει η επισκευή τους..

Πλυντήριο λεει με 10 χρόνια εγγύηση το μοτερ.. Μα δεν θα χαλάσει το μοτέρ (τουλάχιστον αυτο αν χαλάσει θα χαλάσει τελευταίο) η πλακέτα χαλαει και εχει τόσα πολλά χρήματα που δεν αξιζει να ασχοληθεί κανεις.. Εχω φτιάξει αρκετές πλακέτες συσκευών.. Άλλα καμιά φορα η βλάβη ειναι να "χάσει" το πρόγραμμα, η να βγάλει κάποια αλλη βλαβη η MCU και εκει δεν μπορει να φτιαχτεί γιατι και καινούρια να πάρεις δεν μπορείς να βρεις το πρόγραμμα πουθενά.. Ουτε η ιδια η αντιπροσωπεία δεν το εχει αφου δεν κάνουν επισκευές πλακετών αλλα σου πουλάνε ολη την πλακέτα.. Πλακέτα που απο το εργοστάσιο εχει κόστος 10 ευρώ και την αγοράζεις 300 και 350 ευρώ..   
Παιρνεις A/C inverter.. τιγκα στην πλακετα και αυτο.. Αν χαλάσει ο συμπιεστής ή η πλακέτα το πετας.. Αντίθετα ενα παλαιότερο μπορει να καίει παραπάνω ρεύμα αλλα δεν θα χαλάσει εύκολα, ναι εχει και αυτο πλακετα.. αλλα ο ρολος της ειναι πολυ ποιο απλός απο οτι μια πλακέτα που εχει ενα inverter μηχάνημα, συνεπώς λιγότερα εξαρτήματα... Και ας λενε οτι το inverter εχει παραπάνω χρόνια ζωής γιατι δεν σταματάει πότε (όπως ο συμβατικός)  Και ο (απλός) συμπιεστής του ειναι αρκετά φθηνότερος αν δεν τρυπήσει το στοιχείο τον αλλάζεις.. Έχω A/C 25 χρόνων.. Όλο made in Japan.  

Για αυτο οτι αγοράζετε να μην έχει ηλεκτρονικά (αν γίνεται).. Σας το λεω εγώ που είμαι ηλεκτρονικός. Εγώ πρόλαβα πριν 7 χρόνια και πηρα κουζίνα πιτσος (πριν παει στην Τουρκιά το εργοστάσιο). Απλή, εμαγιέ μάτια, δεν εχει τίποτα το ηλεκτρονικό επανω της  και δεν παθαίνει τιποτα, και αν πάθει φτιάχνεται πανεύκολα και με πολύ μικρο κόστος.  

Screenshot from 2025-08-18 22-22-15.png

Συμφωνώ 100% αλλά είναι λάθος να δαιμονοποιούμε τα ηλεκτρονικά. Το πρόβλημα είναι τα ΦΘΗΝΑ ηλεκτρονικά, είτε λόγω κακής σχεδίασης ή φθηνιάρικων components/κολλήσεων. Αν ήθελαν (ή μάλλον αν μπορούσαν να βγουν σε κόστος), οι εταιρείες θα μπορούσαν να βάλουν ηλεκτρονικά που να κρατήσουν 50 χρόνια.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, majunior είπε

Συμφωνώ 100% αλλά είναι λάθος να δαιμονοποιούμε τα ηλεκτρονικά.

Συμφωνώ και εγω, αλλα δεν υπαρχουν πλέον japan ηλεκτρονικά εξαρτήματα (πλέον απο κατι πολύ συγκεκριμένα components) σχεδόν ειναι ολα ειναι κινεζικά πλέον. Οποτε τα "δαιμονοποιούμε" αν θέλεις, γιατι δεν αντέχουν οπως άντεχαν αυτα τα παλιά made in japan components..
Ενα αλλο πρόβλημα ειναι και η σχεδίαση του όλου κυκλώματος.. και αυτη εχει γίνει για να μειωθούν τα έξοδα της παράγωγης στο ελάχιστο.. Σκέψου δεν βάζουν πια ασφάλειες στις πλακέτες παρα μονο μια μικρή αντίσταση, μεχρι αυτη να καει, το πρόβλημα εχει παει παραπέρα και εχει καταστρέψει αλλα πράγματα στην πλακέτα.. Ασε που απο τα ολοκληρωμένα (τσιπάκια) τα ξύνουν για να μην μπορείς να δεις τι νούμερα εχει επάνω του και να μην  ξέρεις τι ειναι.. 
Ειναι πλέον φιλοσοφία.. Να χαλάσει να πάρεις άλλο. 
Η Ευρωπη δεν μπορει πλεον να διαχειριστεί τα (λευκά) απορρίμματα της.. Τα στελνει σε χωρες της αφρικης οπου εκει κανουν την αποσυναρμολόγηση με τρόπους που ρυπαίνουν το περιβάλλον και βλάπτοντας την υγεια τους.
Ειχα δει ενα ντοκιμαντέρ στο YT σχετικα με αυτο και σοκαρίστηκα. 

Επεξ/σία από Petros Electron
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδη αυτο ειναι η επιστημη μου μπορω να πω οτι ο @Petros Electron και ο @majunior εχουν valid points.

Αν θες να κανεις ενα κυκλωμα να χαλασει ειναι πολυ απλο ακομα και με κορυφαια εξαρτηματα, κανεις undersizing.

Εστω οτι θες ενα NFET 20A και βαζεις ακριβως 20A σε ενα μικρο copper area με αποτελεσμα να το δουλευεις ακριβως στα ορια του SOA, μολις η μονωση του φουρνου χαλασει εστω και λιγο guess what βγηκες απο την SOA ο χρονος ζωης του πεφτει με τρελη ταχυτητα.

Αυτο γινεται για μειωση του κοστους στο ελαχιστο.

Το ιδιο μπορεις να κανεις με πανω απο 50τροπους για να εξασφαλισεις την αστοχια. Το αντιθετο μπορεις να κανεις για να εξασφαλισεις την αξιοπιστια.

Ολα τα εξαρτηματα ειτε μηχανικα ειτε ηλεκτρικα εχουν προδιαγραφες λειτουργιας, αν για να ριξεις το κοστος εξαντλεις ολες τις δυνατοτητες τους μειωνεις το design life.

Φυσικα μπορεις να κανεις και πραγματακια οπως ειπα για να εξασφαλισεις την αστοχια.

Λαμαρινες λες, τι αντιδιαβρωτικη προστασια εχουν? Ανεξαρτητα του παχους, τι κραμμα ειναι? Χιλια δυο πραγματα. 

Ποσο μαλλον ομως οταν μπορεις να φτιαξεις ενα καθαρα ηλεκτρικο κυκλωμα που κανει την ιδια δουλεια το να το κανεις ηλεκτρονικο μονο αρνητικες επιπτωσεις θα εχει.

Να ξερεις οι διακοπτες ισχυος στις κουζινες ειναι ενα απο τα πιο ευκολα πραγματα να εξασφαλισεις την αστοχια τους, μονο και μονο αλλαζοντας το κραμμα των επαφων τους και την επιφανεια αυτων. Για αυτο και ο επιλογεας του φουρνου παντα χαλαει. 

7 λεπτά πριν, Petros Electron είπε

μια μικρή αντίσταση

Τα fusible resistors δεν ειναι κακη λυση διοτι εχουν πολυ πιο καλες καμπυλες I^2t και μπορουν να κανουν ταυτοχρονα την δουλεια της αντιστασης.

7 λεπτά πριν, Petros Electron είπε

ξύνουν

Αυτο πολλες φορες γινεται να ξερεις διοτι δεν θελουμε να φανει ενα ολοκληρωμενο το οποιο εχει αναπτυχθει για δικια μας χρηση ή πχ τρεχει συγκεκριμενο firmware. Ειναι τροπος προστασιας του IP μας

Καποια πραγματα που καλουμε να κανω στην επαγγελματικη μου ζωη δεν μου αρεσει απαραιτητα που τα κανω αλλα πρεπει να τα κανω. 

Μην νομιζεις οτι εμεις οι μηχανικοι δεν ξερουμε πως να φτιαξουμε κατι αξιοπιστο. Φυσικα και ξερουμε για αυτο αφιερωσαμε μια 10ετια της ζωης μας. Αλλα οταν εχεις πολυ σφικτο BOM αρχ... πρεπει να κανεις οτι λεει το project και το τμημα το δικο σου και να ερθεις οσο πιο κοντα στους σχεδιαστικους στοχους μπορεις.

Επεξ/σία από 11osmikrosmhtsos
  • Thanks 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, 11osmikrosmhtsos είπε

Αν καταφέρω να πείσω την νοικοκυρά 80 ετών να πάει σε κεραμική αυτόνομη κουζίνα και όχι εμαγιέ. Βρήκα μια AEG η οποία φαίνεται αρκετά καλή. 3 όλο κρύσταλλο καλή λαμαρίνα και λοιπά. Καλύτερη από entry level bsh. 

Μου γέμισε το μάτι, χωρίς πολλά πολλά πράγματα. 

Αυτή ή μια Indesit που όμως δεν έχει τόσο ποιοτική κατασκευή αλλά 10 έτη εγγύηση 

Nαι τα πράγματα είναι πιο φτηνά και με μικρότερο προσδόκιμο, αλλά τι προσδόκιμο έχει ένας ηλικιωμένος ωστε ανησυχούμε για το προσδόκιμο της συσκευής?

Εγώ ετσι το σκέφτηκα όταν ήθελε κατι ο πατέρας μου, γιατι αυτό ήξερε και ας ήταν προφανές ότι δεν θα ήταν "όπως παλιά" να διαρκέσει "μια ζωη". Αφού εμαγιέ θέλει, πάρε της αυτό που θέλει ώστε να είναι χαρούμενη γιατι η χαρά είναι το σημαντικότερο πράγμα στην ζωή, ειδικά οσο περνάνε τα χρονιά τα μικρά πράγματα μετράνε.

φιλικά πάντα 

ΥΓ. για την ουσία του θέματος το πρόβλημα είναι η δυσκολία επισκευής περισσότερο που γεννάει τα σκουπίδια, παρά το οτι είναι σχεδιασμένα να χαλάνε τα μαραφέτια. Και παλιά χαλάγανε, αλλα μπορούσαν να φτιαχτούν, τώρα πλεον όχι και τόσο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...