Arkin Δημοσ. πριν από 13 ώρες Δημοσ. πριν από 13 ώρες 2 λεπτά πριν, cmaniac είπε fixed Τα ελαστικά έχουν δείκτη ταχύτητας. Το 300 σε δρόμο είναι το πρώτο που αφορά το πόσο σου κόβει, αλλά τεχνικά το 10ετίας είναι το ένα, το ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ είναι το άλλο, γιατί τα ελαστικά αυτά δεν έχουν δυνατότητες για τόσο υψηλές ταχύτητες. Ανάβουν, παραμορφώνεται το πέλμα και στο τέλος το αποτέλεσμα να διαλύονται. Γι αυτό λέμε ότι μας λείπει παιδεία. Δεν είναι τίποτα να ξέρεις όταν καβαλάς ένα αμάξι, ειδικά επιδόσεων, πέντε βασικά. Τι παιδεια να εχει ενα πλουσιοπαιδο που τα βρηκε ολα ετοιμα απο μωρο και στα 24 νομιζει οτι ολος ο κοσμος ειναι δικος του? Δολοφονησε μανα και μωρακι εγινε δολοφονος στα 24 του και αφησε εναν πατερα στη μοιρα του. Αλλα ναι οπως λεει ο αλλος η πιθανοτητες να παθουμε κατι στους δρομους της Ελλαδας ειναι 0.000008% οποτε ολα καλα.
cmaniac Δημοσ. πριν από 13 ώρες Δημοσ. πριν από 13 ώρες 3 λεπτά πριν, Arkin είπε Τι παιδεια να εχει ενα πλουσιοπαιδο που τα βρηκε ολα ετοιμα απο μωρο και στα 24 νομιζει οτι ολος ο κοσμος ειναι δικος του? Δολοφονησε μανα και μωρακι εγινε δολοφονος στα 24 του και αφησε εναν πατερα στη μοιρα του. Αλλα ναι οπως λεει ο αλλος η πιθανοτητες να παθουμε κατι στους δρομους της Ελλαδας ειναι 0.000008% οποτε ολα καλα. Κάποτε υπήρχε κάποια κουλτούρα γύρω από το αυτοκίνητο. Αυτή δημιουργούνταν και από περιοδικά ειδικού τύπου που έπαιρναν στα σοβαρά το αντικείμενο τους, την διάβαζαν παιδιά και μπαίνανε στο τρυπάκι να μάθουν, ώστε όντας μεγάλοι να βγουν "κάπως" έτοιμοι. Βλέπε Τεχνικές Εκδόσεις (με οδηγό τον ΚΚ) και όσοι προσπάθησαν να ακολουθήσουν. Από την άλλη έχουν χαθεί τόσες ζωές που είναι αδύνατον να μην έχεις ακούσει η βρεθεί σε κάποια ενημέρωση οδικής ασφάλειας έστω και από σπόντα. ΙΟΑΣ, Ιαβέρης και πόσα άλλα που μου διαφεύγουν. Εγώ πχ βρέθηκα σε μια τέτοια στον στρατό (ναι, περίεργο), όπου μας μάζεψαν όλους και μας μίλησε ο δκτης της τροχαίας Λάρισας, τότε, με βίντεο και προσωπικές εμπειρίες πάνω στα ατυχήματα. Να μου πεις έτσι θα μάθεις; Όχι, αλλά πάντα κάτι μένει στο τέλος. 1
Arkin Δημοσ. πριν από 13 ώρες Δημοσ. πριν από 13 ώρες 1 λεπτό πριν, cmaniac είπε Κάποτε υπήρχε κάποια κουλτούρα γύρω από το αυτοκίνητο. Αυτή δημιουργούνταν και από περιοδικά ειδικού τύπου που έπαιρναν στα σοβαρά το αντικείμενο τους, την διάβαζαν παιδιά και μπαίνανε στο τρυπάκι να μάθουν, ώστε όντας μεγάλοι να βγουν "κάπως" έτοιμοι. Βλέπε Τεχνικές Εκδόσεις (με οδηγό τον ΚΚ) και όσοι προσπάθησαν να ακολουθήσουν. Από την άλλη έχουν χαθεί τόσες ζωές που είναι αδύνατον να μην έχεις ακούσει η βρεθεί σε κάποια ενημέρωση οδικής ασφάλειας έστω και από σπόντα. ΙΟΑΣ, Ιαβέρης και πόσα άλλα που μου διαφεύγουν. Εγώ πχ βρέθηκα σε μια τέτοια στον στρατό (ναι, περίεργο), όπου μας μάζεψαν όλους και μας μίλησε ο δκτης της τροχαίας Λάρισας, τότε, με βίντεο και προσωπικές εμπειρίες πάνω στα ατυχήματα. Να μου πεις έτσι θα μάθεις; Όχι, αλλά πάντα κάτι μένει στο τέλος. Στο στρατο ακριβως ημουν και εγω σε τετοια αναφορα και ειδαμε τοτε βιντεο εικονες και μας μιλησαν για την οδηγικη συμπεριφορα τα ατυχηματα κανα 2 ωρες σιγουρα. Οδηγος ειδικοτητα Σπαρτη οποτε σιγουρα ηταν και ο λογος που βρεθηκα σε τετοιου ειδους αναφορα για την ασφαλεια και την οδηγηση. Το προβλημα ειναι οτι εχουμε παρα πολλους καγκουρες Ελλαδα. Εξατμισεις χειροκινητο σασμαν για να καρφωνουν τις ταχυτητες λες και κανουν κατι τρομερο τερμα ηχεια να πρηζουν μπαλες και πολυ πανω απο το οριο της ταχυτητας να νιωσουν την αδρεναλινη. Σκατα στα μουτρα τους θα πω εγω οταν βαζουν την ασφαλεια τοσο χαμηλα. Και προσωπικα χεστηκα για αυτους αλλα ο ανθρωπος που προσεχει και παει με το νομο την πατησει εξαιτιας τους τοτε τα πραγματα ειναι παρα πολυ σοβαρα.
11osmikrosmhtsos Δημοσ. πριν από 12 ώρες Δημοσ. πριν από 12 ώρες (επεξεργασμένο) 54 λεπτά πριν, bill999r είπε Φίλε μου το παραπάνω διάγραμμα της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής δείχνει τον αριθμό των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων. Πρόκειται για πρώιμα στοιχεία του 2024 και όχι τελικά. Σε σχέση με το 2023 παρατηρήθηκε μείωση γύρω στο 3% πανευρωπαϊκά στους θανάτους από τροχαία. Αντίθετα στην χώρα μας σημειώθηκε άνοδος. Επιτελους καποιος που απανταει με στοιχεια. Σε ευχαριστω, Παμε τωρα 54 λεπτά πριν, bill999r είπε Η πιθανότητα να πεθάνεις από τροχαίο στην χώρα μας είναι πράγματι μικρή στατιστικά αλλά δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με διανυθεντα χλμ όπως αναφέρεις στα δικά σου στατιστικά. Εδω θα διαφωνησω, και θα σου πω γιατι, ο κινδυνος ειναι σωρρευτικος. Καθε φορα που βγαινεις στον δρομο εκτιθεσαι σε ενα κινδυνο, ο κινδυνος ειναι ο ιδιος ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ενας ομως που ειναι περισσοτερες ωρες στον δρομο εκτιθεται για περισσοτερο χρονο στον κινδυνο (exposure rate). Συνεπως μπορεις να κανονικοποιησεις προς τα διανυθεντα χιλιομετρα Αυτο εχει καθιερωθει και αναλυθει απο αρκετα Papers η ορολογια του ειναι driving exposure, καποια paper το ερευνουν v distance traveled καποια αλλα v time driven. Ειναι ο κυριοτερος παραγοντας που καθοριζει την πιθανοτητα να εμπλακεις. Ακομα και ο AAA παρουσιαζει τα θανασιμα τροχαια με αναφορα ανα 1εκ μιλια οδηγησης. Ολα τα paper καταληγουν λιγο πολυ στο συμπερασμα "The most important factor influencing a driver’s accident involvement is his or her exposure to traffic risk, i.e. how often, how long and where a driver drives. " Αρα τα δεδομενα μου δεν ειναι αβασιμα. Το απο που αντλησα τους αριθμους δεν παιζει και πολυ ρολο αλλα ειναι απο πολλαπλες πηγες. 54 λεπτά πριν, bill999r είπε Μπορεί κάποιος να περιμένει το λεωφορείο ή να περπατά στο πεζοδρόμιο ή να είναι επιβάτης σε ΚΤΕΛ. Έχει πιθανότητα 0.0064% να γινει ακόμα ένας αριθμός στην μακάβρια στατιστική. Αυτο που λες εσυ εδω μου ακουγεται λογικο. Ειναι βασικα ιδια λογικη. Αλλα η σχεση δεν ειναι γραμμικη λογω του exposure rate που ειπα πιο πριν. Ομοια αποτελεσματα θα λαβεις αν λυσεις για 1000km πχ απο αυτο το paper (https://crashstats.nhtsa.dot.gov/Api/Public/ViewPublication/813560) 0.115% πιθανοτητα να εμπλακεις σε ατυχημα ανα 1000km οδηγησης. Η πιθανοτητα να εμπλακεις σε ατυχημα με τραυματισμο ειναι 0.046% ανα 1000km. Τα στοιχεια που παρουσιασα εγω ειναι συνδιασμος διαφορων πηγων αλλα ακομα και μεμωνομενα να τα εξετασεις βγαινουν συγκρισιμα Με βαση ΠΑΛΙ στοιχεια της NHTSA η πιθανοτητα να εμπλακεις σε θανατηφορο ατυχημα ειναι 0.00083% ανα 1000km οδηγησης για το 2022 (αλλο report). Να σου θυμισω τι εγγραψα εγω 3-4 σελιδες πριν με την δικια μου συνδιαστικη μεθοδο υπολογισμου: "Αρα η πιθανοτητα να εμπλακεις σε αυτα τα "τρομακτικα καθημερινα (δηθεν) θανατηφορα" ειναι μολις 0,00085% ανα 1000km που οδηγεις" Οποτε τα δεδομενα μου απο οποιες πηγες και να τα συλλεξα σιγουρα ΔΕΝ δυναται να κατηγοριοποιηθουν ως ανυπαρκτα ή πως βγηκαν απο το μυαλο μου. Μπορει σε καποιους να ΜΗΝ αρεσουν διοτι τους χαλανε το αφηγημα που εχουν στο μυαλο τους για την οδηγηση και χανουν τα ερισματα τους για να μου επιτεθουν αλλα ειναι η πραγματικοτητα. 54 λεπτά πριν, bill999r είπε Τελικά αν υπολογίσουμε ότι είμαστε 10.000.000 περίπου, στο τέλος του χρόνου θα έχουν σκοτωθεί σε τροχαία 640 άτομα. Δεν ξέρω αν σου φαίνονται λιγα ή πολλά. Αν μέσα σε αυτά τα θύματα βρεθεί κάποιος συγγενής μας τότε καμία στατιστική δεν έχει πραγματική σημασία. Δεν μου φαινονται λιγα ουτε πολλα μου φαινονται ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΑ. Στο σημειο που δεν μου προκαλει υπαρξιακο αγχος, τα αποδεχομαι και συνεχιζω την ζωη μου στην ελληνικη πραγματικοτητα. Αν μεσα στα θυματα βρεθει καποιος δικος σου ανθρωπος, θα στεναχωρηθεις παρα πολυ, το ιδιο φυσικα και με την παλιοαρρωστια, το ιδιο φυσικα και με το να πνιγει στην θαλασσα, το ιδιο με αλλες χιλιες ισοπιθανες αιτιες θανατου εκτος γηρατος. Αν ειναι η προσωπικη μας αποψη για κατι στο μικροκοσμο μας να μπορει να αλλαξει την πραγματικη φυση των μαθηματικων και πανω σε αυτο στηνουμε το αφηγημα μας. Ζητω που καηκαμε... Επεξ/σία πριν από 12 ώρες από 11osmikrosmhtsos 2
verylife78 Δημοσ. πριν από 12 ώρες Δημοσ. πριν από 12 ώρες 4 ώρες πριν, definitio είπε Καλά τώρα το ξεχειλώνεις... ...αποφεύγεις όλες τις εθνικές οδούς για λόγους ασφαλείας και παίρνεις δλδ άλλους δρόμους, επαρχιακούς ή παλιές εθνικές οδούς; Εκεί οι δρόμοι είναι καλύτεροι, πιο ασφαλείς, καλύτερα χαραγμένοι κ προφυλαγμένοι από ζώα κ "ζώα"; έρχονται από άλλες χώρες για να οδηγήσουν εκεί; Είπαμε, πολλά στραβά η Εγνατία (κυρίως φθορά δεξιάς λωρίδας κ έλλειψη εγκαταστάσεων για εξυπηρέτηση οδηγών κ επιβατών, από βενζινάδικα μέχρι τουαλέτες), αλλά τώρα κάνουμε άσκηση στο πώς η αγανάκτηση οδηγεί στη διαστρέβλωση και τον ανορθολογισμό. ..κερδίζει όποιος πετάξει μεγαλύτερη μπαρούφα. εγραψα "αν μπορω να τον αποφυγω οπως και ολες τις εθνικες οδους στην ελλαδα, θα παω απο αλλου" ΟΧΙ "αποφεύγεις όλες τις εθνικές οδούς για λόγους ασφαλείας" Προφανως και πολλες φορες πηγαινω απο τις εθνικες οδους για πολλους και διαφορους λογους. Δεν τρεχω πηγαινω με τα ορια οποτε δεν εχει να μου προσφερει κατι η εθνικη οδο που μπορει να προσφερει σε καποιον που πηγαινει με 200. Περα απο το γεγονος οτι με κουραζει απιστευτα αυτη η βαρετη συνεχεια.
cmaniac Δημοσ. πριν από 12 ώρες Δημοσ. πριν από 12 ώρες (επεξεργασμένο) 10 λεπτά πριν, 11osmikrosmhtsos είπε ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΑ Κοίτα, μπορώ να καταλάβω τι προσπαθείς να πεις, αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται έτσι. Στατιστικά "αποδεκτά" ήταν και όλα τα δυστυχήματα των Τεμπών. Πήγαινε στην Ημαθία να το πεις αυτό (μελαμίνες δεμένες με ακατάλληλο τρόπο, λεωφορείο σε ακατάλληλη κατάσταση κυκλοφορίας, κεντρικός οδικός άξονας με μία λωρίδα ανα κατεύθυνση, χωρίς διαχωριστικό στηθαίο) ή στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν επειδή "ωχού πρέπει να έγινε τράκο" (έρευνα σε εξέλιξη, αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα είναι ελλιπής εκπαίδευση, ελλιπής έλεγχος καταλληλότητας, ελλιπείς δικλείδες ασφαλείας, ελλιπή συστήματα ελέγχου κυκλοφορίας για την χαραγμένη δρομολογιακή ταχύτητα, ελλιπή πρωτόκολλα επικοινωνίας κλπ). Επεξ/σία πριν από 12 ώρες από cmaniac
11osmikrosmhtsos Δημοσ. πριν από 12 ώρες Δημοσ. πριν από 12 ώρες 5 λεπτά πριν, cmaniac είπε αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται έτσι ο μονος τροπος να μηδενισεις το ρισκο σου ειναι να μην ζεις, ολα τα αλλα δυστυχως ενεχουν ρισκο 15 λεπτά πριν, verylife78 είπε Περα απο το γεγονος οτι με κουραζει απιστευτα αυτη η βαρετη συνεχεια ιδιαιτερα αν εισαι κουρασμενος (που δε θα επρεπε να οδηγει καποιος κουρασμενος) γινεται επικινδυνη
cmaniac Δημοσ. πριν από 12 ώρες Δημοσ. πριν από 12 ώρες (επεξεργασμένο) 10 λεπτά πριν, 11osmikrosmhtsos είπε ο μονος τροπος να μηδενισεις το ρισκο σου ειναι να μην ζεις, ολα τα αλλα δυστυχως ενεχουν ρισκο Ωραία, να στο πάω με δικους μου όρους. Ως μηχανικός (engineer, όχι mechanic), με το πρώτο που ασχολείσαι είναι η διασφάλιση ότι το παραγόμενο αποτέλεσμα τηρεί τα πρότυπα ασφαλείας. Γιατί; Για μια στατιστική πιθανότητα. Η υπογραφή σου είναι συμφωνία ότι στην στραβή θα χτυπήσει το τηλέφωνο σου και από την άλλη μεριά θα είναι ο ανακριτής, της αστυνομίας ή της πυροσβεστικής, ανάλογα τι δεν έκανες όπως έπρεπε. Πάμε πίσω στην Εγνατία. Ο δρόμος για τον οποίον συζητάμε είναι σουρωτήρι, επικίνδυνος, με όρια 130 χιλιόμετρα ανά περιπτώσεις και περνάνε άνθρωποι από πάνω. Πάρε μια μέρα τη Brera σου και κάνε ένα tour. Σταμάτα στον ελενίδη, να πάρεις τρίγωνα, πήγαινε στην Καβάλα, στον Ευαγγέλου να πάρεις Προφιτερόλ ή στην Καρβάλη για κουραμπιέδες, φτάσε μέχρι την Κομοτηνή για να δεις τις ομορφιές της και γύρνα πίσω. Μετά, έλα να μου πεις αν ένιωσες καλά ταξιδεύοντας τον. Επεξ/σία πριν από 12 ώρες από cmaniac
majunior Δημοσ. πριν από 12 ώρες Δημοσ. πριν από 12 ώρες 1 ώρα πριν, Arkin είπε Τι παιδεια να εχει ενα πλουσιοπαιδο που τα βρηκε ολα ετοιμα απο μωρο και στα 24 νομιζει οτι ολος ο κοσμος ειναι δικος του? Δολοφονησε μανα και μωρακι εγινε δολοφονος στα 24 του και αφησε εναν πατερα στη μοιρα του. Αλλα ναι οπως λεει ο αλλος η πιθανοτητες να παθουμε κατι στους δρομους της Ελλαδας ειναι 0.000008% οποτε ολα καλα. Το ξέρεις ότι πέθανε κατά τη "δολοφονία" έτσι; Γιατί έχεις βάλει την κασέτα για αυτούς που εγκληματούν και τη σκαπουλάρουν και ακούγεται κάπως περίεργο. 2 1
Nabuko Δημοσ. πριν από 12 ώρες Δημοσ. πριν από 12 ώρες Στις 26/8/2025 στις 8:05 ΜΜ, 11osmikrosmhtsos είπε Nah nah nah προσφατα εκανα τις πραξεις η πιθανοτητα να εμπλακεις σε τροχαιο ατυχημα ειναι 0.17% ανα 1000km που οδηγεις. Απο ολα τα ατυχηματα που συμβαινουν ετησια το 0.5% ειναι θανατηφορα. Αρα η πιθανοτητα να εμπλακεις σε αυτα τα "τρομακτικα καθημερινα (δηθεν) θανατηφορα" ειναι μολις 0,00085% ανα 1000km που οδηγεις Αν στην ζωη μου δηλαδη κανω 1εκ χιλιομετρα (που ενας μεσος οδηγος θα πρεπει να οδηγει 1 αιωνα για να τα κανει) η πιθανοτητα να εμπλακω σε θανατηφορο τροχαιο ειναι μολις 0.85% εεεε, I can live with that. Thank you, next! Ρώτησα 2 ΑΙ για το αν έχουν κάποια βάση τα παραπάνω ή αν είναι βγαλμένα απ' το μυαλό σου Το πρώτο απάντησε αυτό 👇 Spoiler Είναι κατανοητό να θέλει κάποιος να υπολογίσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει στην οδήγηση, αλλά οι υπολογισμοί που παραθέτεις έχουν αρκετά λάθη και παραπλανητικά συμπεράσματα. Ας δούμε γιατί. 1. Λάθος στα Δεδομένα Ο πρώτος και πιο σημαντικός παράγοντας είναι ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιείς δεν είναι ακριβή. Πιθανότητα ατυχήματος: Η πιθανότητα να εμπλακείς σε τροχαίο δεν είναι σταθερή και δεν εξαρτάται μόνο από τα χιλιόμετρα. Επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως: Ηλικία και οδηγική εμπειρία. Συνθήκες οδήγησης (π.χ. νύχτα, βροχή, ομίχλη). Τύπος δρόμου (π.χ. αυτοκινητόδρομος, επαρχιακός δρόμος, πόλη). Κατάσταση του οχήματος. Συμπεριφορά του οδηγού (π.χ. υπερβολική ταχύτητα, χρήση κινητού, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών). Ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων: Το 0,5% είναι ένα πολύ χαμηλό ποσοστό για τα θανατηφόρα ατυχήματα. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία (όπως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), το ποσοστό των θανατηφόρων τροχαίων είναι αρκετά υψηλότερο, ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία. 2. Λάθος στους Υπολογισμούς Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι τα αρχικά σου δεδομένα ήταν σωστά, η λογική των υπολογισμών σου είναι λανθασμένη. Δεν μπορείς να πολλαπλασιάσεις την πιθανότητα ατυχήματος με την πιθανότητα να είναι θανατηφόρο και να βγάλεις ένα γενικό συμπέρασμα για όλη τη ζωή σου. Αυτό που έχει σημασία είναι η πιθανότητα να εμπλακείς σε θανατηφόρο ατύχημα ανά χιλιόμετρο, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που υπολόγισες. 3. Η Απάτη του «Μέσου Όρου» Το πιο επικίνδυνο συμπέρασμα είναι το «I can live with that». Οι πιθανότητες δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Ακόμα κι αν η πιθανότητα ήταν 0,00085% ανά 1000 χιλιόμετρα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί αφού οδηγήσεις 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα. Μπορεί να συμβεί στο πρώτο χιλιόμετρο, μπορεί και ποτέ. Η οδήγηση είναι μια δραστηριότητα με εγγενή κίνδυνο και ο σκοπός είναι να μειώνουμε αυτόν τον κίνδυνο, όχι να τον υπολογίζουμε για να τον αποδεχτούμε. Η ασφάλεια στην οδήγηση βασίζεται στην πρόληψη και στην προσοχή, όχι στους ψευδείς υπολογισμούς. Ο μύθος της «μικρής πιθανότητας» είναι κάτι που οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε επικίνδυνες συμπεριφορές, θεωρώντας ότι «σε μένα δε θα συμβεί». Δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η απώλεια ανθρώπινων ζωών σε τροχαία ατυχήματα είναι μια τραγική καθημερινότητα. Και το 2ο απάντησε αυτό 👇 Spoiler Ωραία, πάμε να το ξεκαθαρίσουμε: Ο τύπος στο φόρουμ πήρε κάποιους αριθμούς, έκανε πρόχειρες πράξεις και κατέληξε σε εντυπωσιακά «χαμηλές πιθανότητες». Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα νούμερα δεν βγαίνουν από επίσημες πηγές ούτε υπολογίζονται με σωστό τρόπο. Τι ισχύει στην πραγματικότητα (παράδειγμα: Ελλάδα, ΕΕ) Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΕ (Eurostat / ETSC): Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 50–55 νεκρούς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους το χρόνο από τροχαία (το 2023 ήταν γύρω στους 54, πάνω από τον μέσο όρο ΕΕ που είναι ~46). Αυτό σημαίνει περίπου 600–700 θανάτους τον χρόνο στη χώρα. Η πιθανότητα να σκοτωθεί κάποιος σε τροχαίο δεν υπολογίζεται ανά 1000 km, αλλά σε θανάτους ανά δισεκατομμύριο χιλιόμετρα που διανύουν όλα τα οχήματα. Για παράδειγμα, στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι γύρω στους 5–6 θανάτους / δισ. km. Στην Ελλάδα, λόγω οδικού δικτύου και συνθηκών, τα νούμερα είναι συνήθως χειρότερα. Γιατί τα μαθηματικά του φόρουμ είναι λάθος Το «0,17% ανά 1000 km» δεν προκύπτει από πουθενά επίσημα. Δεν υπάρχει τέτοιος σταθερός δείκτης. Το να πολλαπλασιάζει ή να διαιρεί τις πιθανότητες έτσι ώστε να βγάζει «0,85% σε όλη τη ζωή» είναι παραπλανητικό. Οι πιθανότητες ατυχήματος δεν δουλεύουν τόσο απλά, γιατί εξαρτώνται από: την ηλικία, το είδος οδών που οδηγείς, την ταχύτητα, το αν οδηγείς πόλη ή επαρχία, και πολλές άλλες μεταβλητές. Η σύγκριση «έλα μωρέ, 0,85% δεν είναι τίποτα» παραβλέπει ότι τα τροχαία είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου σε νέους ανθρώπους στην Ελλάδα. Συμπέρασμα: Ο τύπος μάλλον «τα έβγαλε από το μυαλό του» ή τα μπερδεύει. Οι πραγματικές πιθανότητες είναι πιο πολύπλοκες και σίγουρα δεν είναι τόσο αμελητέες όσο παρουσιάζει. 1
11osmikrosmhtsos Δημοσ. πριν από 12 ώρες Δημοσ. πριν από 12 ώρες 9 λεπτά πριν, cmaniac είπε Ωραία, να στο πάω με δικους μου όρους. Ως μηχανικός (engineer, όχι mechanic), με το πρώτο που ασχολείσαι είναι η διασφάλιση ότι το παραγόμενο αποτέλεσμα τηρεί τα πρότυπα ασφαλείας. Γιατί; Για μια στατιστική πιθανότητα. Η υπογραφή σου είναι συμφωνία ότι στην στραβή θα χτυπήσει το τηλέφωνο σου και από την άλλη μεριά θα είναι ο ανακριτής, της αστυνομίας ή της πυροσβεστικής, ανάλογα τι δεν έκανες όπως έπρεπε. Συμφωνω απολυτα συναδελφε αλλα ξερεις πολυ καλα οτι σχεδιαζουμε για ενα συγκεκριμενο επιπεδο εμπιστοσυνης. Δεν σχεδιαζουμε ποτε κατι να μην αστοχησει στο 100% των περιπτωσεων διοτι κατι τετοιο ειναι αδυνατο/ασυμφορο. Η να στο πω αλλιως τα προτυπα που λες εχουν λαβει υποψιν αυτο και σου λενε το ελαχιστο δυνατο που πρεπει να κανεις για να εξασφαλιστει. Δεν υπαρχει fail proof design και το ξερεις. Αν ακολουθησεις το προτυπο ακομα και να υπαρξει αστοχια εισαι νομικα καλυμμένος. Θεωρητικα παντα 15 λεπτά πριν, cmaniac είπε Πάμε πίσω στην Εγνατία. Ο δρόμος για τον οποίον συζητάμε είναι σουρωτήρι, επικίνδυνος, με όρια 130 χιλιόμετρα ανά περιπτώσεις και περνάνε άνθρωποι από πάνω. Πάρε μια μέρα τη Brera σου και κάνε ένα tour. Σταμάτα στον ελενίδη, να πάρεις τρίγωνα, πήγαινε στην Καβάλα, στον Ευαγγέλου να πάρεις Προφιτερόλ ή στην Καρβάλη για κουραμπιέδες, φτάσε μέχρι την Κομοτηνή για να δεις τις ομορφιές της και γύρνα πίσω. Μετά, έλα να μου πεις αν ένιωσες καλά ταξιδεύοντας τον. Γιατι ομως? Διοτι καποιοι δεν ακολουθησαν αυτο που οριζουν τα προτυπα. Αν θελαμε ομως ο δρομος να ειναι 100% ασφαλης ας καναμε 10 λωριδες πλατους 10μετρων η καθε μια και ας βαζαμε οριο 30kmh. Ομως οπως ειπα πιο πανω δεν λειτουργει ετσι. Τον κανεις τοσο οσο, ωστε να ειναι ικανοποιητικα ασφαλης. Με αυτο το σκεπτικο λεω οτι η πιθανοτητα ειναι τοσο οσο να μπορω να μπορω να την αποδεχτω. Θα ηθελα να ηταν 0% ναι. Μπορει να γινει 0% οχι. Ποσο μπορω να αποδεκτω εγω ποσο μπορεις να αποδεκτεις εσυ ποσο μπορει να αποδεκτει ο τριτος. Αυτο ειναι αλλο πραγμα και δεν εξεταζεται... 14 λεπτά πριν, Nabuko είπε Ρώτησα 2 ΑΙ για το αν έχουν κάποια βάση τα παραπάνω ή αν είναι βγαλμένα απ' το μυαλό σου Ε καλα τωρα αφου το ειπε το AI τι να πω εγω. Τα δεδομενα δεν ειναι απο το μυαλο μου αυτο ειναι το μονο βεβαιο και το αποσαφήνισα
verylife78 Δημοσ. πριν από 11 ώρες Δημοσ. πριν από 11 ώρες 46 λεπτά πριν, 11osmikrosmhtsos είπε ιδιαιτερα αν εισαι κουρασμενος (που δε θα επρεπε να οδηγει καποιος κουρασμενος) γινεται επικινδυνη τελικα υπαρχει θεμα κατανοησης ελληνικου κειμενου... Αλλο νοημα εχει η φραση "με κουραζει" πχ με κουραζει ο δρομος αυτος γιατι ειναι ευθεια και αλλο νοημα εχει η φραση ειμαι κουρασμενος ή κουραστηκα να οδηγω.
11osmikrosmhtsos Δημοσ. πριν από 11 ώρες Δημοσ. πριν από 11 ώρες (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, verylife78 είπε Αλλο νοημα εχει η φραση "με κουραζει" πχ με κουραζει ο δρομος αυτος γιατι ειναι ευθεια και αλλο νοημα εχει η φραση ειμαι κουρασμενος ή κουραστηκα να οδηγω. αν σε κουραζει περισσοτερο και εισαι ηδη κουρασμενος δεν ειναι χειροτερο απο το να εισαι κουρασμενος και να σε κουραζει λιγοτερο? Λεω εγω τωρα Επεξ/σία πριν από 11 ώρες από 11osmikrosmhtsos
bill999r Δημοσ. πριν από 10 ώρες Δημοσ. πριν από 10 ώρες 1 ώρα πριν, 11osmikrosmhtsos είπε ενας ομως που ειναι περισσοτερες ωρες στον δρομο εκτιθεται για περισσοτερο χρονο στον κινδυνο (exposure rate). Απόλυτα σύμφωνοι. Αυτό συμβαίνει παντού. Όπως ο πυροσβέστης έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει έγκαυμα έτσι κ ο επαγγελματίας οδηγός ή τέλος πάντων κάποιος που οδηγάει περισσότερο έχει περισσότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε τροχαίο. Όμως η πιθανότητα που αναφέρω εγώ είναι η ίδια για όλους μας. 1 ώρα πριν, 11osmikrosmhtsos είπε ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΑ. Εδώ με βρίσκεις αντίθετο. Πραγματικά όλοι αυτοί οι θάνατοι είναι εφικτό να αποτραπούν με πολύ χαμηλό κόστος έναντι του κόστους της απώλειας της ζωής. Η αρρώστια, ο πνιγμός κτλ που αναφέρεις αν και άσχετα μεταξύ τους μπορούν και αυτά έως ένα σημείο να αποφευχθούν. Ο πνιγμός εννοείται πιο εύκολα μιας και οφείλεται αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα και στις αποφάσεις μας. Η αρρώστια δυστυχώς δεν είναι στο χέρι μας να την αποφύγουμε αλλά και πάλι υπάρχουν τρόποι πρόληψης ή έγκαιρης διάγνωσης. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι συγκρίσιμα με τα τροχαία τα οποία μπορούν να προληφθούν 100%. Η τήρηση και μόνο των ορίων ταχύτητας, η μη χρήση κινητού τηλεφώνου, η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και η χρήση ζώνης, κράνους μπορούν ουσιαστικά να μηδενίσουν τα θανατηφόρα τροχαία. Για μένα ακόμα κ ένα άτομο να χάσει την ζωή του στο δρόμο αποτελεί άδικη απώλεια. Όπως ανέφερε και ένας φίλος για τα Τέμπη ( τροχαίο με λεωφορείο και την δολοφονία με το τρένο). Και τα 2 γεγονότα μπορούσαν να προληφθούν 100%. Στην πρώτη περίπτωση η νταλίκα πηγαίνε πολύ πάνω από το όριο με ακατάλληλα ελαστικά εάν θυμάμαι καλά. Στη δεύτερη περίπτωση είχαν παρατήσει τον σιδηρόδρομο στη μοίρα του και δεν εγκατέστησαν ποτέ το ήδη πλήρωμενο σύστημα αποτροπής τέτοιων ατυχημάτων . Τελικά και στις 2 περιπτώσεις έκλεισαν τόσα σπίτια μόνο και μόνο επειδή το κράτος δεν δημιούργησε τις συνθήκες αποτροπής. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα