Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σπουδάζω Φυσική και θα ακολουθήσω την Πειραματική Πυρηνική Φυσική. Θέλω να μου πείτε γνώμες και ότι πιστεύετε ότι αξίζει. Κάτι το οποίο θα πρέπει να ξέρω. Πώς είναι να κάνω πτυχιακή σε αυτό το τομέα κλπ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημοσ.
12 minutes ago, Pyr said:

Σπουδάζω Φυσική και θα ακολουθήσω την Πειραματική Πυρηνική Φυσική. Θέλω να μου πείτε γνώμες και ότι πιστεύετε ότι αξίζει. Κάτι το οποίο θα πρέπει να ξέρω. Πώς είναι να κάνω πτυχιακή σε αυτό το τομέα κλπ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Λιώνεις στο διάβασμα, βγάζεις βαθμό πτυχίου από 8 και πάνω, και φεύγεις έξω μόλις πάρεις το χαρτί στα χέρια σου. Αλλιώς Ελλάδα, θα κάνεις ιδιαίτερα σε μαθητές Λυκείου (αν είσαι τυχερός).

• Like 1
Δημοσ.

Ναι ξέρω γενικά έχω καλούς βαθμούς στα μαθήματα και έχω πάρει και 10. Φυσικά και έχω σκοπό να φύγω εξωτερικό μίας που εδώ δεν... Αλλά γενικά υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρω για αυτό τον τομέα; πως είναι να κάνω πτυχιακή εργασία σε αυτό το αντικείμενο; πως είναι η ζωή ενός πειραματικού Πυρηνικού Φυσικού;κλπ

Δημοσ.

δε ξερω σε ποιο πανεπιστημιο εισαι αλλα στο ΕΚΠΑ υπαρχει η πυρηνικη φυσικη.

Απο εκει και περα πας στον αντιδραστηρα (για το πρακτικο) και αν εχει θεσεις ο δημοκριτος μπορεις να κανεις αιτηση.

Η πυρηνικη φυσικη πλεον εχει αρκετες εφαρμογες και ειναι περιζητητη αλλα δυστηχως εκτος Ελλαδας:

σε Εργοστασια ενεργειας (προφανως με αντιδραστηρες)

σε Νοσοκομεια (Πρωτονοθεραπεια)

σε φαρμακευτικες (που ασχολουνται τοσο σε πειραματικο οσο και σε κατασκευαστικο κομματι με πυρηνικη φυσικη ή πυρηνικη ιατρικη που λενε μερικοι).

Στη χωρα μας συνηθως (εκτος απο δημοσιο) βρισκεις δουλεια σε κανενα νοσοκομειο (τομογραφο)

Σπανια θα βρεις Ιατρο να εχει κανει πυρηνικη Ιατρικη, ολο φυσικοι ειναι.

• Like 1
Δημοσ.
26 minutes ago, vamvakoolas said:

δε ξερω σε ποιο πανεπιστημιο εισαι αλλα στο ΕΚΠΑ υπαρχει η πυρηνικη φυσικη.

Απο εκει και περα πας στον αντιδραστηρα (για το πρακτικο) και αν εχει θεσεις ο δημοκριτος μπορεις να κανεις αιτηση.

Η πυρηνικη φυσικη πλεον εχει αρκετες εφαρμογες και ειναι περιζητητη αλλα δυστηχως εκτος Ελλαδας:

σε Εργοστασια ενεργειας (προφανως με αντιδραστηρες)

σε Νοσοκομεια (Πρωτονοθεραπεια)

σε φαρμακευτικες (που ασχολουνται τοσο σε πειραματικο οσο και σε κατασκευαστικο κομματι με πυρηνικη φυσικη ή πυρηνικη ιατρικη που λενε μερικοι).

Στη χωρα μας συνηθως (εκτος απο δημοσιο) βρισκεις δουλεια σε κανενα νοσοκομειο (τομογραφο)

Σπανια θα βρεις Ιατρο να εχει κανει πυρηνικη Ιατρικη, ολο φυσικοι ειναι.

Στα τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής (SPECT/CT - PET/CT καθώς και άλλες θεραπείες που γίνενται, Ιώδιο κτλ.) υπάρχουν γιατροί που κάνουν τις διαγνώσεις καθώς και Φυσικοί (πολλοί λιγότεροι). Αυτοί οι Φυσικοί δεν είναι απλοί, έχουν κάνει MSc Ιατρικής Φυσικής και έχουν ακολουθήσει την διαδικασία για να πάρουν την προβλεπόμενη άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Δεν μπαίνεις αλλιώς ως Φυσικός σε αυτές τις θέσεις. Και φυσικά οι προκυρήξεις και τα άτομα που παίρνουν ειναι πολλοί λίγα για να επενδύσεις εκεί.....

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 minutes ago, VonLoutsos said:

Στα τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής (SPECT/CT - PET/CT καθώς και άλλες θεραπείες που γίνενται, Ιώδιο κτλ.) υπάρχουν γιατροί που κάνουν τις διαγνώσεις καθώς και Φυσικοί (πολλοί λιγότεροι). Αυτοί οι Φυσικοί δεν είναι απλοί, έχουν κάνει MSc Ιατρικής Φυσικής και έχουν ακολουθήσει την διαδικασία για να πάρουν την προβλεπόμενη άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Δεν μπαίνεις αλλιώς ως Φυσικός σε αυτές τις θέσεις. Και φυσικά οι προκυρήξεις και τα άτομα που παίρνουν ειναι πολλοί λίγα για να επενδύσεις εκεί.....

μπορεις να γινεις συγκεκριμμενος γιατι εγω μπορω να σου προτεινω απειρα νοσοκομεια για το αντιθετο. Π.χ τι δουλεια εχει ο Ιατρος σε νοσοκομειο με πρωτονοθεραπεια περα απο τη διαγνωση και τη μελετη της απεικονισης;

Σχεδον ολη η Ισπανια για παραδειγμα ετσι λειτουργει (project Ortega) μιας και τα αντικαρκινικα εχουν/συντομα θα εχουν τετοια μηχανηματα και με τετοια πρωτοκολλα (να κανει ο Ιατρος ευθυγραμμιση δεσμης και να θελει απαγορευεται. Εκτος αυτου εδω και 2 χρονια απαγορευεται Ιατρικο προσωπικο κατα τη διαρκεια της θεραπειας εντοις αιθουσας παρα μονο φυσικοι και εξιδικευμενοι τεχνικοι με αδεια). Ο ιατρος συνηθως ειναι στο δωματιο ελεγχου).

Οπως γραφτηκε ο Ιατρος ειναι εκει να κανει διαγνωσεις και να δει μετρησεις (ερμηνεια) αλλα δεν εχει καμμια σχεση με τα  μηχανηματα ή πως λειτουργουν. Απλως με απλα λογια κοιταζει μια οθονη και παιρνει στα χερια του  μια μετρηση.

Επισης δεν ειναι αναγκαιο μεταπτυχιακο (ασχετα αν εχουν μερικοι) αρκει οπως γραφτηκε να παρεις αδεια.

Οι προκυρηξεις προφανως στην Ελλαδα ειναι οτι ναναι και σε αρκετες περιπτωσεις δεν εχει να κανει με τα προσοντα αλλα με το....βυσμα.

Επεξ/σία από vamvakoolas
Δημοσ.
Just now, vamvakoolas said:

μπορεις να γινεις συγκεκριμμενος γιατι εγω μπορω να σου προτεινω απειρα νοσοκομεια για το αντιθετο. Π.χ τι δουλεια εχει ο Ιατρος σε νοσοκομειο με πρωτονοθεραπεια περα απο τη διαγνωση και τη μελετη της απεικονισης;

Σχεδον ολη η Ισπανια για παραδειγμα ετσι λειτουργει (project Ortega) μιας και τα αντικαρκινικα εχουν/συντομα θα εχουν τετοια μηχανηματα και με τετοια πρωτοκολλα (να κανει ο Ιατρος ευθυγραμμιση δεσμης και να θελει απαγορευεται. Εκτος αυτου εδω και 2 χρονια απαγορευεται Ιατρικο προσωπικο κατα τη διαρκεια της θεραπειας εντοις αιθουσας παρα μονο φυσικοι και εξιδικευμενοι τεχνικοι με αδεια). Ο ιατρος συνηθως ειναι στο δωματιο ελεγχου).

Οπως γραφτηκε ο Ιατρος ειναι εκει να κανει διαγνωσεις και να δει μετρησεις (ερμηνεια) αλλα δεν εχει καμμια σχεση με τα  μηχανηματα ή πως λειτουργουν. Απλως με απλα λογια κοιταζει μια οθονη και παιρνει στα χερια του  μια μετρηση.

Επισης δεν ειναι αναγκαιο μεταπτυχιακο (ασχετα αν εχουν μερικοι) αρκει οπως γραφτηκε να παρεις αδεια.

Οι προκυρηξεις προφανως στην Ελλαδα ειναι οτι ναναι και σε αρκετες περιπτωσεις δεν εχει να κανει με τα προσοντα αλλα με το....βυσμα.

Δεν γνωρίζω τι γίνεται στην Ισπανία, γνωρίζω να σου πω τι γίνεται εδώ. Όπως πολύ σωστά αναφέρεις ο γιατρός δεν ασχολείται με τα μηχανήματα. Αυτό το κάνουν οι Τεχνολογοι Ακτινολόγοι (για χειρισμό) και οι Φυσικοί Ιατρικής - Ακτινοφυσικοί, οι οποίοι ασχολούνται με τα της Ακτινοπροστασίας / ποιοτικού ελέγχου καθώς και άλλα των μηχανημάτων. Γενικά και σε ακτινοθεραπεία και σε πυρηνική ιατρική δεν πρέπει να εισαι στην μεν πρωτη περιπτωση μεσα στον θάλαμο (κανενα προσωπικό) και στην άλλη να εκτίθεσαι όσο το δυνατών λιγότερο (για αυτό υπάρχουν στους εργαζόμενους τα επαγγελματικά όρια έκθεσης τα οποία διαφέρουν από το απλό κοινό).
Για να πάρεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στις ιονίζουσες ακτινοβολίες (και για τις μη ιονίζουσες ισχυει) πρέπει να έχεις παρακολουθήσει MSc Ιατρικής Φυσικής ( και ένα δύο ακόμα που έχουν τελευταια βγει) να κάνεις και την ειδίκευση στα αντίστοιχα τμήματα Νοσοκομείων και μετά να δώσεις και τις εξετάσεις. Και μετά ΑΣΕΠ ( ο τελευταίος έβγαλε 3 θέσεις σε όλη την Ελλάδα ή επικουρικό προσωπικό). Έτσι είναι χοντρικά.

Δημοσ.

Δε γνωριζω και εγω οτι στην Ελλαδα θελει οποσδηποτε μεταπτυχιακο για να παρεις αδεια αν και αμφιβαλλω. Θα ηταν ενδιαφερον αν υπηρχε καποιο link επι αυτου.

Στο εξωτερικο ισχυουν οτι εγραψα καθως στην Ελλαδα δε κανουμε τετοιου ειδους θεραπειες αν και ιδιωτικη κλινικη στην Ελλαδα προσφατα αγορασε μηχανημα.

Οι Τεχνολογοι ειναι χρησιμοι στους τομογραφους και μονο μιας και προφανως για ακτινοβολιας μεγαλυτερης ισχυως δεν εχουν οχι μονο γνωση αλλα ουτε και εμπειρια να ασχοληθουν. Επισης δεν υπαρχει ποιοτικος ελεγχος ουτε ειναι δουλεια φυσικου η ακτινοπροστασια αλλα επειδη μαλλον δεν γνωριζεις απο θεραπεια Καρκινου με πυρηνικα υλικα (να το γραψω απλα) οι Φυσικοι εκτος απο τη λειτουργια του μηχανηματος διαχειριζονται και τη θεραπεια με μοντελα σε συνεργασια με τους ογκολογους (πχ ειναι γνωστο οτι η ακτινοβολια καθε ασθενους δεν ειναι η ιδια οποτε με βαση τοσο το προβλημα οσο και εξετασεις καθοριζεται τοσο ο χρονος οσο και η ισχυς του μηχανηματος/θεραπειας.)

Τελος εγω αναφερομουν σε προκυρηξεις κυριως Δημοκριτου (νομιζω οτι εδω και χρονια προσλαμβανει με σχεση σχεση ιδιωτικου) ενω ΑΣΕΠ πραγματι για δημοσιο ειναι απειροελαχιστες οι θεσεις.

Τελος για να μη βγω εκτος θεματος, απο τη μια μπορει να ειναι λιγες οι θεσεις (Ελλαδα) αλλα απο την αλλη δεν ειναι πολλοι και οι Πυρηνικοι Φυσικοι. Σε σχεση π.χ με μια προσληψη ψυχολογου ή Καθηγητη μαθηματικων σε σχολειο η αναλογια ειναι παρα πολυ μικροτερη.

• Like 1
Δημοσ.
9 ώρες πριν, vamvakoolas είπε

δε ξερω σε ποιο πανεπιστημιο εισαι

Στο Φυσικό Ιωαννίνων 

Δημοσ.
8 hours ago, vamvakoolas said:

Δε γνωριζω και εγω οτι στην Ελλαδα θελει οποσδηποτε μεταπτυχιακο για να παρεις αδεια αν και αμφιβαλλω. Θα ηταν ενδιαφερον αν υπηρχε καποιο link επι αυτου.

Στο εξωτερικο ισχυουν οτι εγραψα καθως στην Ελλαδα δε κανουμε τετοιου ειδους θεραπειες αν και ιδιωτικη κλινικη στην Ελλαδα προσφατα αγορασε μηχανημα.

Οι Τεχνολογοι ειναι χρησιμοι στους τομογραφους και μονο μιας και προφανως για ακτινοβολιας μεγαλυτερης ισχυως δεν εχουν οχι μονο γνωση αλλα ουτε και εμπειρια να ασχοληθουν. Επισης δεν υπαρχει ποιοτικος ελεγχος ουτε ειναι δουλεια φυσικου η ακτινοπροστασια αλλα επειδη μαλλον δεν γνωριζεις απο θεραπεια Καρκινου με πυρηνικα υλικα (να το γραψω απλα) οι Φυσικοι εκτος απο τη λειτουργια του μηχανηματος διαχειριζονται και τη θεραπεια με μοντελα σε συνεργασια με τους ογκολογους (πχ ειναι γνωστο οτι η ακτινοβολια καθε ασθενους δεν ειναι η ιδια οποτε με βαση τοσο το προβλημα οσο και εξετασεις καθοριζεται τοσο ο χρονος οσο και η ισχυς του μηχανηματος/θεραπειας.)

Τελος εγω αναφερομουν σε προκυρηξεις κυριως Δημοκριτου (νομιζω οτι εδω και χρονια προσλαμβανει με σχεση σχεση ιδιωτικου) ενω ΑΣΕΠ πραγματι για δημοσιο ειναι απειροελαχιστες οι θεσεις.

Τελος για να μη βγω εκτος θεματος, απο τη μια μπορει να ειναι λιγες οι θεσεις (Ελλαδα) αλλα απο την αλλη δεν ειναι πολλοι και οι Πυρηνικοι Φυσικοι. Σε σχεση π.χ με μια προσληψη ψυχολογου ή Καθηγητη μαθηματικων σε σχολειο η αναλογια ειναι παρα πολυ μικροτερη.

Θα διαφωνήσω στο σημείο με τους τεχνολογους γιατί αυτοί ειναι οι αποκλειστικά υπευθυνοι για τον χειρισμό των μηχανημάτων. Αν το κάνουν Φυσικοί, το κάνουν για δική τους εξυπηρετηση. Μια χαρά ποιοτικούς ελέγχους κάνουν οι ακτινοφυσικοί (στην Ελλάδα τουλάχιστον γιατί από οτι γνωρίζω στο εξωτερικό τα αναλαμβάνουν άλλοι). Τέλος επειδή αναφέρεσαι σε ακτινοθεραπεία εκεί η κυρίως δουλειά ειναι αυτή που λές ( ο σχεδιασμός της θεραπείας). Στην Ελλάδα έχουν και τους ελέγχους (ημερήσιους, εξαμηνιαίους και ετήσιους αν θυμαμαι καλά) σύμφωνα με της οδηγίες της ΕΕΑΕ.

Στο  λινκ της ΕΕΑΕ μπορείς να βρεις τους ελέγχους για τα διάφορα μηχανήματα(ακτινολογικά/πυρηνικής/ακτινοθεραπείας) που απαιτούνται να γίνονται. https://eeae.gr/οδηγίες-κανονισμοί/κατευθυντήριες-οδηγίες

Μπορεις να ανοίξεις αυτό το PDF και να δεις τα απαιτουμενα δικαιολογητικά. https://www.moh.gov.gr/articles/health/epaggelmaties-ygeias/iatriko-proswpiko-kai-loipoi-epaggelmaties-ygeias/c740-eksetaseis/13351-orismos-hmeromhnias-dienergeias-eksetasewn-ypopshfiwn-periodoy-ioynioy-2025-a-fysikoy-nosokomeioy-ndash-aktinofysikoy-iatrikhs-kai-b-fysikoy-nosokomeioy-ektos-ths-perioxhs-iontizoyswn-aktinoboliwn-prothesmia-ypobolhs-dikaiologhtikwn-gia-th-symmetoxh-stis?dl=1

• Haha 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...