Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είμαι στο χωριό για μερικές μέρες να Φτιάξω τη κεραία και βάζω αυτό το όργανο, να ελέγξω τις πρίζες. Σημειωτέον, πριν αρκετό καιρό είχε αλλαχτεί ο πίνακας και είχαν περαστεί καινούρια καλώδια. Το σπίτι παλιό, χωριάτικο. Από ηλεκτρολόγο αλλά δεν ήμουν εκεί. Ήταν οι γονείς μου. Σύμφωνα με το όργανο οι μισές πρίζες ήταν οκ (πράσινο πράσινο), οι άλλες μισές έβγαζε live(πράσινο) neutral (μαύρο) reverse (κόκκινο). Δλδ είχε βάλει τα καλώδια στις πρίζες ανάποδα. Είχαν βέβαια κανονικά ρεύμα. Φυσικά τις άνοιξα και τα άλλαξα. Πόσο σοβαρό ήταν αυτό?

image.jpeg.92b75ffc7af772ef762600eb0682e849.jpeg

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, VasKag είπε

Είμαι στο χωριό για μερικές μέρες να Φτιάξω τη κεραία και βάζω αυτό το όργανο, να ελέγξω τις πρίζες. Σημειωτέον, πριν αρκετό καιρό είχε αλλαχτεί ο πίνακας και είχαν περαστεί καινούρια καλώδια. Το σπίτι παλιό, χωριάτικο. Από ηλεκτρολόγο αλλά δεν ήμουν εκεί. Ήταν οι γονείς μου. Σύμφωνα με το όργανο οι μισές πρίζες ήταν οκ (πράσινο πράσινο), οι άλλες μισές έβγαζε live(πράσινο) neutral (μαύρο) reverse (κόκκινο). Δλδ είχε βάλει τα καλώδια στις πρίζες ανάποδα. Είχαν βέβαια κανονικά ρεύμα. Φυσικά τις άνοιξα και τα άλλαξα. Πόσο σοβαρό ήταν αυτό?

image.jpeg.92b75ffc7af772ef762600eb0682e849.jpeg

Σε εναλλασσόμενο το να έχεις βάλει ανάποδα φάση με ουδέτερο σε μια γενική μπρίζα δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο. 

• Like 2
Δημοσ.

Οκ. Δεν θα διαφωνήσω μιας και δεν είμαι ηλεκτρολόγος. Ξέρω μόνο τα πολύ βασικά. Το όργανο ομως γιατί το έχει σαν επιλογή για να το ανιχνεύσει? Υπάρχει κάποια περίπτωση που δεν πρέπει να είναι έτσι τα καλώδια?

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, VasKag είπε

Υπάρχει κάποια περίπτωση που δεν πρέπει να είναι έτσι τα καλώδια?

Αν μια συσκευή εχει προκαθορισμενη θέση για την φάση (πχ οι ηλεκτρικές κουζίνες το έχουν - τα κλιματιστικά) τοτε ναι πρέπει να κάνεις τσεκ που θα ειναι η φάση. 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, VasKag είπε

Οκ. Δεν θα διαφωνήσω μιας και δεν είμαι ηλεκτρολόγος. Ξέρω μόνο τα πολύ βασικά. Το όργανο ομως γιατί το έχει σαν επιλογή για να το ανιχνεύσει? Υπάρχει κάποια περίπτωση που δεν πρέπει να είναι έτσι τα καλώδια?

Οι ρευματοδότες schuko δεν έχουν πολικότητα, αυτό που αγόρασες έχει έλεγχο πολικότητας γιατί είναι ίδια πλακέτα με άλλα μοντέλα που είναι για ρευματοδότες που έχουν πολικότητα, οπότε τσάμπα άλλαξες τα καλώδια.

• Like 5
Δημοσ.

Δεν παίζει κανένα ρόλο αυτό με τα καλώδια αν μιλάμε μόνο για φάση και ουδέτερο. Το καταλαβαίνεις εύκολα αν πάρεις το φις μιας συσκευής και προσπαθήσεις να το συνδέσεις στον ρευματοδοτη ανάποδα. Η συσκευή θα λειτουργήσει κανονικά και απροβληματιστα. 

Δημοσ.

για λογους ευταξιας ομοιομορφιας ας πουμε θα μπορουσε να τηρηθει κατι τετοιο δηλ απλα να ξερεις οτι σε ολες τις πριζες αριστερα ειναι η φαση και πιθανον να σε βοηθησει σε μια μελλοντικη βλαβη;

• Like 1
Δημοσ.

Παίζει ρόλο φίλε μου. Το είπε άλλος σχολιαστής πιο πάνω. Υπάρχουν συσκευές που λειτουργούν με τη μία φορά σύνδεσης. Και το πλυντήριο έτσι είναι. Γράφει πάνω το φις L στο ένα πόλο και Ν στο άλλο ή κάτι τέτοιο. Για να μην γίνονται μπερδέματα πρέπει να υπάρχει ομοιομορφία. Στη τελική , δεν έκανε σωστά τη δουλειά του ο ηλεκτρολόγος, ακόμα και αν στη πρίζα βάζεις ανεμιστήρα.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Redfly είπε

Παίζει ρόλο φίλε μου. Το είπε άλλος σχολιαστής πιο πάνω. Υπάρχουν συσκευές που λειτουργούν με τη μία φορά σύνδεσης. Και το πλυντήριο έτσι είναι. Γράφει πάνω το φις L στο ένα πόλο και Ν στο άλλο ή κάτι τέτοιο. Για να μην γίνονται μπερδέματα πρέπει να υπάρχει ομοιομορφία. Στη τελική , δεν έκανε σωστά τη δουλειά του ο ηλεκτρολόγος, ακόμα και αν στη πρίζα βάζεις ανεμιστήρα.

δηλαδη αμα βαλει την πριζα με 180° διαφορα δεν θα αλλαξει η πολικοτητα?

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τι σημαινει η λέξη πολικοτητα ?  Αν περιμένεις να γυρισει ο ανεμιστήρας ανάποδα Όχι δεν θα συμβει .Δεν αλλάζει κάτι στο εναλλασόμενο

Επεξ/σία από Vasileios-gr
Δημοσ.

Αυτό είναι μια λίγο πονεμένη ιστορία.

Παρότι είναι πολύ ογκώδες και άσχημο (εντάξει έχει και ασφάλεια μέσα) καμιά φορά ζηλεύω το φις των Άγγλων που μπαίνει με την μία φορά μόνο και όχι ανάποδα οπότε η φάση κάθεται πάντα στο ίδιο σημείο.

Αυτό διασφαλίζει ότι σε συσκευές που έχουν διακόπτη όπως πχ λαμπατέρ όταν η συσκευή απενεργοποιηθεί δεν θα πηγαίνει ρεύμα σε αυτή.

Στα γνωστά μας ελληνικά φις υπάρχουν 50% πιθανότητες να πηγαίνει ρεύμα στην συσκευή και υπάρχει πιθανότητα να σε χτυπήσει το ρεύμα όταν αλλάζεις λάμπα ή απλά περιεργάζεσαι την όποια συσκευή, νομίζοντας ότι είναι ασφαλής μιας που έχεις κλείσει το διακόπτη.

Αυτό συμβαίνει σε συνδυασμό με μια άλλη πονεμένη ιστορία, τους διακόπτες τύπου λαμπατέρ κλπ που που κόβουν το ρεύμα μόνο στην μία πλευρά. Μια φορά είχα πάρει σβάρνα τα μαγαζιά και δεν έβρισκα με τίποτα διακόπτη που να κλείνει το ρεύμα και από τα δύο καλώδια, σαν να μην υπάρχει!

• Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ.

Δεν υπηρχε λογος να τις αλλαξεις. Καλο θα ηταν βεβαια να υπαρχει μια ομοιομορφια. ακομα και στην ομοιομορφια εσυ μπορεις να βαλεις την σουκο αναποδα οποτε στο αλλο ακρο ο ουδετερος να φερει ταση. Κοιτωντας την πριζα αριστερα εχουμε ουδετερο στο κεντρο ΠΑΝΤΑ γειωση και δεξια την φαση εφοσον το γωνιακο σουκο βυσμα συνδεεται με την γωνια προς τα κατω. 

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ή αλήθεια είναι ότι αυτό που είπε ο cthulhu για τη πιθανότητα να σε χτυπήσει το ρεύμα το αναφερε και ο φίλος μιας ο chatgpt απλά δεν ήξερα αν ισχύει και πόσο πιθανό είναι. Στη τελική ας είναι όλες οι πρίζες ομοιόμορφες.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, cthulhucarbide είπε

Αυτό είναι μια λίγο πονεμένη ιστορία.

Παρότι είναι πολύ ογκώδες και άσχημο (εντάξει έχει και ασφάλεια μέσα) καμιά φορά ζηλεύω το φις των Άγγλων που μπαίνει με την μία φορά μόνο και όχι ανάποδα οπότε η φάση κάθεται πάντα στο ίδιο σημείο.

απο την άλλη βάζουν μπρίζες πολύ χαμηλά και ταλαιπωρείς τα καλώδια με τις γωνίες που πρέπει να κάνουν,πχ την παρακάτω την έβαλαν ανάποδα γιατί αλλιώς δεν μπορείς να συνδέσεις τίποτα 

1698068265572-png.111188

electricity-wall-socket.jpg?s=612x612&w=

Δημοσ.
1 ώρα πριν, VasKag είπε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ή αλήθεια είναι ότι αυτό που είπε ο cthulhu για τη πιθανότητα να σε χτυπήσει το ρεύμα το αναφερε και ο φίλος μιας ο chatgpt απλά δεν ήξερα αν ισχύει και πόσο πιθανό είναι. Στη τελική ας είναι όλες οι πρίζες ομοιόμορφες.

Αληθεια στειλε ανεβασε μια φωτο τον ηλεκτρολογικο σου πινακα εαν ειναι εφικτο. Ποτε δεν δουλευουμε σε πριζα ή διακοπτη με σηκωμενο το θερμικο. Αν δεν ξερουμε ποιο ειναι τοτε ριχνουμε τον γενικο. Μακαρι ολοι οι ηλεκτρολογοι να τερματιζαν απλα μια πριζα με την φαση και τον ουδετερο αναποδα απο το να εκαναν αλλα χειροτερα πραγματα. Βλεπε μπλε καλωδια στον πινακα για φαση γτ απλα ειχαν το ρεταλι διπλα, λαθος διατομες και διαμοιρασμο φορτιων καθως και κοινους ουδετερους.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...