Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

είμαι ιδιοκτήτης 6 διαμερισμάτων που νοικιάζω σε μία ιδιόκτητη οικοδομή. Τα διαμερίσματα βρίσκονται σε 4 διαφορετικούς ορόφους. Θα ήθελα να παρέχω στους ενοικιαστές μου, δωρέαν (για αυτούς) ίντερνετ, οπότε σκέφτηκα να βάλω μία γραμμή οπτικής ίνας και να την μοιράζω στα 6 διαμερίσματα. 

Επειδή δεν είμαι πολύ σχετικός, ήθελα να ρωτήσω όποιον ξέρει:

1. Είναι εφικτό;

2. Αν αν ναι τι εξοπλισμός θα χρειστεί;

3. Είναι ασφαλές; 

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, dirtybits είπε

3. Είναι ασφαλές

Σε αυτό έχω τις επιφυλάξεις μου, τι χρήση θα κάνουν οι ένοικοι; Αν μπαίνουν και κατεβάζουν ταινίες; Και μπει κάποιο πρόστιμο τι θα γίνει;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, chios είπε

Σε αυτό έχω τις επιφυλάξεις μου, τι χρήση θα κάνουν οι ένοικοι; Αν μπαίνουν και κατεβάζουν ταινίες; Και μπει κάποιο πρόστιμο τι θα γίνει;

Αυτό όντως είναι ένα θέμα. 
Αλλά υπάρχει και το, μεγαλύτερο κατ’  έμε, ζήτημα του ότι οι διάφοροι ένοικοι των διαμερισμάτων, θα είναι «μέλη» ενός LAN με κίνδυνο να έχουν πρόσβαση ο ένας στο traffic και τα αρχεία του άλλου. 
Υπάρχει  βέβαια work around, με managed switch, δημιουργία VLans  και Ethernet προς κάθε διαμέρισμα, με ένα switch στο καθένα, και ένα Access Point, ώστε να μπορούν οι ένοικοι των διαμερισμάτων, να έχουν internet μέσω Ethernet και WiFi. 

Αν μπορεί κανείς να το στήσει, καλώς. Αν όχι θέλει τεχνικό, και το σύνολο του εξοπλισμού και της εγκατάστασης  να έχει κάποιο κόστος. 

Δημοσ.

Καταρχάς απευθύνεσαι σε πάροχο να σου φέρει γραμμή είτε απλή είτε FTTH στην 1η περίπτωση μοιράζεις με καλώδιο ethernet όπου θες.Στην 2η ο πάροχος φέρνει την ίνα μέσα στο σπίτι.Μετά πάλι τη μοιράζεις.

Αν θέλεις να πληρώνεις μία γραμμή για όλους και να τη μοιράζονται πρέπει να μπει σχετικός εξοπλισμός με απαραίτητη παραμετροποίηση (subnetts, firewall, qos etc) ωστε να μην βλέπουν το ένα δίκτυο το άλλο μη βρεθείς μπλεγμένος...είτε λόγω κοινόχρηστων αρχείων μεταξύ τους είτε λόγω πειρατικης χρήσης (streaming, torreting)...

Διαφορετικά ο καθένας τη γραμμή του.

Αν πάλι θέλεις να δίνεις απλώς wifi γίνεται σχετικά πιο απλά κάνοντας 6 διαφορετικά ssids με isοlation και απαραίτητο εξοπλισμό ωστε να μην βλέπει ο ένας τον άλλο. το θέμα βέβαια με την πειρατική χρήση εξακολουθεί να ισχύει αλλα στην Ελλάδα είμαστε...Δεν ξέρω απο πότε θα ελέγχουν πραγματικά....

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η πιο σωστή λύση είναι αυτή του firewall εκεί που έρχεται η γραμμή ( στο δικό σου δηλαδή ), δημιουργία vlan για κάθε διαμέρισμα με απαγορευτικό κανόνα πρόσβασης μεταξύ vlans ( ο καθένας θα βλέπει μόνο το δικό του, εσύ αν θέλεις θα μπορείς να βλέπεις τους πάντες ) και vpn client στο firewall, απο τον οποίο θα περνάνε όλα τα vlans των διαμερισμάτων. Θα χρειαστείς ένα κεντρικό υπολογιστή με δύο ethernet, ένα vlan aware switch για να διαμοιράζει τα vlans και 5 wifi routers. Εννοείται ότι το voip θα το παρέχεις μόνο στο δικό σου διαμέρισμα. Το firewall θα στέλνει μια trunk στο switch με τα vlans και απο εκεί θα γίνεται ο διαμοιρασμός ανά διαμέρισμα.

Σαν κόστος υλικών, υπολογίζω περίπου 80 ευρώ τον υπολογιστή του firewall ( εγώ χρησιμοποιώ ένα fujitsu futro s920 με amd gx415, 8gb ram, 4Gb msata ssd και μια μονή κάρτα δικτύου ), γύρω στα 10 με 20 ευρώ για το κάθε router ( προσωπικά χρησιμοποιώ το zyxel vmg 8623-t50b με official zyxel firmware ), ένα gigabit switch (το βλέπω στα 50 ευρώ στις αγγελίες ) και τα καλώδια, συν την εργασία για το στήσιμο του firewall και των routers.

Αυτό το στήσιμο είναι όσο πιο ασφαλές γίνεται, υποχρεώνοντας όλους τους clients να βγαίνουν μέσω vpn ( στο δικό σου σπίτι μπορείς να φτιάξεις δύο vlans, ένα για πρόσβαση με vpn και ένα χωρίς, ενώ είναι σίγουρο ότι το zyxel μπορεί να παρέχει ταυτόχρονα δύο wifi ssid's, το καθένα σε ξεχωριστό vlan, άρα για το δικό σου σπίτι και μόνο, την επιλογή να συνδέεσαι και ασύρματα με ή χωρίς vpn.

Τέλος, καλό θα είναι όταν με το καλό στηθεί, να ασχοληθείς λίγο και με το QoS ( quality of service ) ώστε να θέσεις όρια σε κάθε vlan για να διαμοιράζεται ισόποσα η σύνδεση και να μη τη ξεζουμίζει ένας εις βάρος των υπολοίπων.

Επεξ/σία από uniquegr

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...