Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η μητρική μου είναι MSI B450M PRO-VDH MAX

vendor			Micro-Star International Co. Ltd.
model			B450M PRO-VDH MAX (MS-7A38)
revision		8.0

και έχω επεξεργαστή AMD Ryzen 5 3600.

Σκεφτόμουν να αναβαθμίσω τον επεξεργαστή σε Ryzen 5 7600 αλλά βλέπω στην σελίδα του κατασκευαστή της μητρικής ότι δεν υποστηρίζεται

Κάνω κάτι λάθος; Αν δεν μπορώ να πάω σε 7600 σε τι μου προτείνετε να πάω.

Δεν παίζω παιχνίδια, δουλεύω lightroom & photoshop, και κάποιες στιγμές το lightroom κάνει άλλα αντ' άλλων όταν κάνω πολλές μάσκες.

γραφικά έχω GTX 1050ti με 4Gb RAM (πρόκειται να την αλλάξω με μια 1660 super με 6Gb RAM που βγάλαμε από άλλο pc της οικογένειας)

και κύρια μνήμη 32Gb

• Λύση
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η μητρική σου φίλε μου είναι με AM4 socket και ο Ryzen 5 7600 είναι σε AM5. Δεν είναι συμβατά μεταξύ τους.

Αυτό που μπορείς να κάνεις σχετικά οικονομικά και με την λογική του value for money, είναι να βάλεις τον Ryzen 5 5600 που κοστίζει 90~100€. "Λογική" λέγοντας εννοώ πως δεν αξίζει να δώσεις παραπάνω λεφτά για μεγαλύτερο επεξεργαστή (χώρια που η μητρική σου δεν κάνει για "τούμπανο" επεξεργαστή). Γιατί πλέον με τα έξτρα λεφτά (και πουλώντας τα δικά σου) μπορείς να πας σε νεότερο σετ επεξεργαστή-μητρική-μνήμη, σαν τον Ryzen 5 7600 σε AM5 σύστημα. 

Επεξ/σία από TopCLR
  • Like 7
Δημοσ.

Στις 24/8/2025 στις 5:07 ΜΜ, lefta_yparxoun είπε

Pro-VDHMAX.png.9a8a1d9d7dc5504edf917dcaada06f81.png

8 ώρες πριν, Nikdev είπε

Βρες μεταχειρισμένο 5900 ή 5950 και βαλε ψυκτρα , θα δεις διαφορα στα προγράμματα που εχεις

@Nikdev

Πως την "κόβεις" την μητρική; Σηκώνει 5900, 5950;

Εγώ νομίζω πως δεν κάνει για τέτοιους επεξεργαστές!

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα τον έβαζα κανονικά χωρίς PBO και χωρίς o/c με μια noctua. Ίσως ανησυχείς για τα vrm, stock ενας 5900x θα δουλέψει άνετα.

https://www.msi.com/Motherboard/B450M-PRO-VDH-MAX/support#cpu

Είναι η καλύτερη vfm λύση όπως είναι τώρα, μαζί με 64GB Ram

Προφανώς και καταλαβαίνω ότι μιλάμε για low-end μητρική παιδάκια..

Επεξ/σία από Nikdev
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 24/08/2025 at 17:07, lefta_yparxoun said:

vendor			Micro-Star International Co. Ltd.
model			B450M PRO-VDH MAX (MS-7A38)
revision		8.0

και έχω επεξεργαστή AMD Ryzen 5 3600.

Σκεφτόμουν να αναβαθμίσω τον επεξεργαστή σε Ryzen 5 7600 αλλά βλέπω στην σελίδα του κατασκευαστή της μητρικής ότι δεν υποστηρίζεται

Κάνω κάτι λάθος; Αν δεν μπορώ να πάω σε 7600 σε τι μου προτείνετε να πάω.

Δεν παίζω παιχνίδια, δουλεύω lightroom & photoshop, και κάποιες στιγμές το lightroom κάνει άλλα αντ' άλλων όταν κάνω πολλές μάσκες.

γραφικά έχω GTX 1050ti με 4Gb RAM (πρόκειται να την αλλάξω με μια 1660 super με 6Gb RAM που βγάλαμε από άλλο pc της οικογένειας)

και κύρια μνήμη 32Gb

Εάν κανείς σοβαρή δουλειά ούτε τα 4 ούτε τα 6gb vram δεν φτάνουν ούτε για ζητώ.

Εάν το budget είναι σφιχτό πουλά της και τις 2 και πάρε μια 3060 12gb μεταχειρισμενη (η Intel b580 12gb).

Προχθές σε σχετικά μικρό κατάλογο με 81 φωτογραφίες κόλλησε το σύμπαν ακόμα και με 16gb vram της 5060 ti.

Βεβαια είχαν όλες οι φωτό πολλαπλές μάσκες αλλά και πάλι..

Και μιας και έπιασες και το Photoshop.

Εκεί πέρα από vram θελεις και ram.32gb δεν φτάνουν ούτε εκεί για σοβαρή δουλίτσα.Θες 64gb η και παραπάνω.

Από την δική μου εμπειρία θα "έστρωνα" αυτά τα 2 πριν με απασχολησει καν το cpu.

-Εννοείτε και δίσκο εάν δουλεύεις από μηχανικο-

Να ξέρεις πως το μεγαλύτερο όφελος από κάποιον π.χ 5900 θα ήταν στο αρχικο import και export των φωτογραφιών σου.

Επεξ/σία από @topos
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, @topos είπε

Εάν κανείς σοβαρή δουλειά ούτε τα 4 ούτε τα 6gb vram δεν φτάνουν ούτε για ζητώ.

Εάν το budget είναι σφιχτό πουλά της και τις 2 και πάρε μια 3060 12gb μεταχειρισμενη (η Intel b580 12gb).

Προχθές σε σχετικά μικρό κατάλογο με 81 φωτογραφίες κόλλησε το σύμπαν ακόμα και με 16gb vram της 5060 ti.

Βεβαια είχαν όλες οι φωτό πολλαπλές μάσκες αλλά και πάλι..

Και μιας και έπιασες και το Photoshop.

Εκεί πέρα από vram θελεις και ram.32gb δεν φτάνουν ούτε εκεί για σοβαρή δουλίτσα.Θες 64gb η και παραπάνω.

Από την δική μου εμπειρία θα "έστρωνα" αυτά τα 2 πριν με απασχολησει καν το cpu.

-Εννοείτε και δίσκο εάν δουλεύεις από μηχανικο-

Να ξέρεις πως το μεγαλύτερο όφελος από κάποιον π.χ 5900 θα ήταν στο αρχικο import και export των φωτογραφιών σου.

Ευχαριστώ για τις συμβουλές. Δεν κάνω επαγγελματικές δουλειές, έτσι δεν με "καίει" τo import- export, δεν βγάζω πολλά αρχεία μαζί, αλλά έχω και τον χρόνο να τα περιμένω κάνοντας κάτι άλλο.

Στο photoshop δεν έχω κανένα παράπονο, το lightroom μου κολλάει 

Το πιό δύσκολο σημείο είναι να διορθώσω μάσκες του lightroom ή του camera raw όταν δεν είναι ακριβείς οι επιλογές των ατόμων. Από ένα σημείο και μετά κολλάνε όλα, τραβάει γραμμές στην οθόνη με το γράψιμο ή σβήσιμο της μάσκας και χάνεται η δουλειά.

Μετά την αρχική ερώτηση που έκανα συνειδητοποίησα ότι δουλεύω σε μηχάνημα που έφτιαξα στην αρχή του 2000.

Νομίζω θα φτιάξω ένα καινούργιο κουτί.

Επεξ/σία από lefta_yparxoun
Δημοσ.
20 ώρες πριν, Nikdev είπε

Θα τον έβαζα κανονικά χωρίς PBO και χωρίς o/c με μια noctua. Ίσως ανησυχείς για τα vrm, stock ενας 5900x θα δουλέψει άνετα.

Αν και πιστεύω πως πλέον το παρόν ποστ μου είναι περιττό, εφόσον το πρόβλημα του lefta_yparxoun δεν είναι ο 5900.

Αυτά που αναφέρεις φίλε για τον 5900x (και τον 5950x) τα διάβαζα για την B450 Tomahawk MAX (ότι σηκώνει και 5900x/5950x χωρίς OC και PBO). Και η Tomahawk ήταν μια κατηγορία πάνω.

Η B450M PRO-VDH MAX έχει περάσει από την κατοχή μου (και "είδε" μέχρι 5600), γνωρίζω την cpu support list που έχει και το μόνο που μπορώ να πω είναι πως κάνει το πολύ για 5700Χ χωρίς OC και PBO. Αν βάλει τον 5900 και έχει λίγο χάλια airflow το κουτί του, πιστεύω πως δεν το γλιτώνει το thermal throttling στα VRM (φυσικά δεν μιλάω για idle/ lite load καταστάσεις).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτά είναι δικές σου υποθέσεις φίλε. Μια χαρά θα παίξει

Δεν έβαλα το support list σαν χθεσινός.. 

Είπα με μια σοβαρή noctua θα παίξει. Τώρα οι υποθέσεις και οι θεωρίες σου δεν ξέρω από που προκύπτουν εφόσον δεν τον έβαλες πάνω

Επεξ/σία από Nikdev
Δημοσ.

🤫

Το εχω στησει για τον αδερφο μου τον τσιπη που περναει κριση των 50+ 

Πεσπα, επειδη δεν προκειται να κανει τιποτα απο αυτα τσαμπα ασχολουμαστε, αν ημουν αποτομος 😇 sorry

• Like 1
Δημοσ.

αλλάζω και πάλι απόφαση και λέω να πάρω τον 5600 ή τον 5600Χ λίγο κάτω από τα 100 ευρώ για να την βγάλω ένα χρόνο με αυτό που έχω.

Χρειάζομαι άλλη ψύκτρα άραγε από την μαμά που έχω τώρα στον 3600;  

Δημοσ.

Ο 5600 έρχεται με την Wraith Stealth σε κουτί, η οποία είναι αρκετή. Αν δεν κάνω λάθος, και ο 3600 με την ίδια ήταν.

• Like 2
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, flikifloki είπε

Ο 5600 έρχεται με την Wraith Stealth σε κουτί, η οποία είναι αρκετή. Αν δεν κάνω λάθος, και ο 3600 με την ίδια ήταν.

Ναι αυτήν έχω, οπότε την κρατάω και αλλάζω απλά τον επεξεργαστή

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...