bele Δημοσ. 25 Αυγούστου Δημοσ. 25 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Γεια στην ομαδα! Χρειαζομαι ενα build σταθερου υπολογιστη με budget περιπου 500-600 Ε. Ο υπολογιστης θα δουλευει σε φαρμακειο και θα τρεχει κυριως ενα προγραμμα διαχειρισης φαρμακειου το οποιο βασιζεται σε βαση δεδομενων microsoft sql. Αρα θελω κατι ανθεκτικο για πολυωρο uptime και σταθερο. Το λαπτοπ που χρησιμοποιω τωρα με ryzen 5500u και 16gb ραμ εβγαλε προβλημα στον ssd του και αν δεν ειχα ενα backup της βασης δεδομενων πριν 20 μερες, θα εκλαιγα με μαυρο δακρυ. Θα χρειαστω και μια τυπικη οθονη, οχι κατι τρελο, ενα απλο ποντικι και ενα πληκτρολογιο...ιδανικα αν χωρανε στο budget ακομη καλυτερα για να μην ξεφυγω πολυ. Δεν με νοιαζει απο ποιο καταστημα ή eshop θα ειναι, θα προτιμουσα απο ελλαδα, αλλα αν αξιζει κατι απο εξωτερικο το συζηταμε. Επισης, αν γινεται, θα ηθελα να υποστηριζει wake on Lan, ετσι ωστε να μπορω να ανοιγω το pc απομακρυσμενα καποια απογευματα για να χειριζομαι το προγραμμα καποιες ωρες. Δεν με ενδιαφερει το form factor, ας ειναι απο mini pc μεχρι full tower, αν και δεν νομιζω να φτασουμε εκει. Δυστυχως περασαν πολλα χρονια απο τοτε που εφτιαξα μονος μου το διμο μου build γι αυτο καθε βοηθεια θα ειναι πολυτιμη. Ευχαριστω! (υ.γ. αν πιστευετε οτι αξιζει να ξεφυγω λιγο απ το budget για να τα χωρεσω ολα, ειμαι ανοικτος στις αποψεις, απλα δεν θα ηθελα να φτασουμε 800-1000ευρω) Editi: Θα πηγαινα ευκολα σε apple mini, αλλα το προγραμμα φαρμακειου δεν εχει εκδοση για mac, και δεν ψηνω να χρησιμοποιω virtual machines ή οτι αλλη πατεντα και να μην το τρεχω natively Επεξ/σία 25 Αυγούστου από bele
sattack Δημοσ. 25 Αυγούστου Δημοσ. 25 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Εδώ πάμε λίγο ανάποδα από ότι συστήνουμε συνηθως, γιατί δεν υπάρχει ζήτημα επιδόσεων, αλλα σταθερού VFM. Μια πρόταση για βάση συζήτησης, από το eshop επειδή έχει εύκολο configurator και κάνει και τη συναρμολόγηση. - Cpu 7600 που έχει και ενσωματωμένα γραφικά. Βοx με εργοστασιακή ψυκτρα. - μητρική την πιο φθηνή mATX σοβαρής μάρκας γιατί δεν χρειάζεται τίποτα παραπανω. - μνήμες το πιο φθηνό ζευγαρι 2x 8GB, κι ας είναι 4800 cl40, γιατί ούτε περισσότερη χωρητικοτητα χρειάζεται, ούτε φυσικά θα τρέχουν σε overclock! Σε 4800 θα τρέχουν συνεχώς. - Για ssd, η σκέψη μου είναι 2 sata3 δίσκους, για να τους βάλεις σε raid1 ώστε να εχεις μόνιμο backup (αν χαλάσει ο ένας, κάνεις rebuild απο τον 2ο). Φυσικά που και που παίρνεις και εξωτερικό backup. Νομίζω 512GB θα φτάνουν για το πρόγραμμα φαρμακείου. Αν χρειάζεσαι μεγαλύτερους, φυσικά υπάρχουν. Kαι sata3. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρεις NVMe. Πολύ μεγαλύτερο μπλέξιμο θα ήταν οι NVMe. Mε τους sata3, θα τους εχεις εύκολα προσβάσιμους, να αντικαταστήσεις κάποιον αν χαλάσει, ή και εύκολα να τον βγάλεις και να τον πας κάπου αλλού, σε άλλο pc για οποιοδήποτε λογο μπορεί να χρειαστεί (ανάκτηση δεδομένων ή ξέρω γω τι). - PSU ενα σοβαρής μάρκας, Corsair. - μια οθόνη 24" σοβαρής μάρκας LG, 100Hz, δεν χρειάζεται κατι αλλο. - και συμπληρώνεις ένα κουτί, που να σε βολεύει και ένα απλό πληκτρολόγιο/ποντίκι. Οποτε το πνεύμα της σύνθεσης ειναι: ένα σοβαρό οικονομικο ΑΜ5, που είναι πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, και που αν οτιδήποτε χαλάσει βρίσκεις αμμεσως εξαρτηματα, που δεν θα τρεχει καθόλου overclock, και νομίζω το βασικότερο σε εσένα που παει κόντρα στο πνεύμα της εποχής, 2 ssd sata3 σε raid1, γιατί η έμφαση είναι στο uptime και στο να μην χάσεις δεδομένα, ούτε χρόνο, ούτε τίποτα, αν τυχόν χαλάσει ο ενας ssd. (Θεωρητικα, επειδη κάηκες στο χυλό μια φορά, θα μπορούσες να παρεις για raid1 και 3 τέτοιους ssd, να μην πω και 4, τοσο φτηνοι που ειναι!) ΥΓ. Μόνο δεν ξέρω στα σίγουρα αν η μητρική υποστηρίζει wake on lan. Aν τυχόν δεν, τότε οποιαδήποτε άλλη mATX που το υποστηρίζει. Επεξ/σία 25 Αυγούστου από sattack 3
@topos Δημοσ. 26 Αυγούστου Δημοσ. 26 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 2 hours ago, sattack said: Εδώ πάμε λίγο ανάποδα από ότι συστήνουμε συνηθως, γιατί δεν υπάρχει ζήτημα επιδόσεων, αλλα σταθερού VFM. Μια πρόταση για βάση συζήτησης, από το eshop επειδή έχει εύκολο configurator και κάνει και τη συναρμολόγηση. - Cpu 7600 που έχει και ενσωματωμένα γραφικά. Βοx με εργοστασιακή ψυκτρα. - μητρική την πιο φθηνή mATX σοβαρής μάρκας γιατί δεν χρειάζεται τίποτα παραπανω. - μνήμες το πιο φθηνό ζευγαρι 2x 8GB, κι ας είναι 4800 cl40, γιατί ούτε περισσότερη χωρητικοτητα χρειάζεται, ούτε φυσικά θα τρέχουν σε overclock! Σε 4800 θα τρέχουν συνεχώς. - Για ssd, η σκέψη μου είναι 2 sata3 δίσκους, για να τους βάλεις σε raid1 ώστε να εχεις μόνιμο backup (αν χαλάσει ο ένας, κάνεις rebuild απο τον 2ο). Φυσικά που και που παίρνεις και εξωτερικό backup. Νομίζω 512GB θα φτάνουν για το πρόγραμμα φαρμακείου. Αν χρειάζεσαι μεγαλύτερους, φυσικά υπάρχουν. Kαι sata3. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρεις NVMe. Πολύ μεγαλύτερο μπλέξιμο θα ήταν οι NVMe. Mε τους sata3, θα τους εχεις εύκολα προσβάσιμους, να αντικαταστήσεις κάποιον αν χαλάσει, ή και εύκολα να τον βγάλεις και να τον πας κάπου αλλού, σε άλλο pc για οποιοδήποτε λογο μπορεί να χρειαστεί (ανάκτηση δεδομένων ή ξέρω γω τι). - PSU ενα σοβαρής μάρκας, Corsair. - μια οθόνη 24" σοβαρής μάρκας LG, 100Hz, δεν χρειάζεται κατι αλλο. - και συμπληρώνεις ένα κουτί, που να σε βολεύει και ένα απλό πληκτρολόγιο/ποντίκι. Οποτε το πνεύμα της σύνθεσης ειναι: ένα σοβαρό οικονομικο ΑΜ5, που είναι πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, και που αν οτιδήποτε χαλάσει βρίσκεις αμμεσως εξαρτηματα, που δεν θα τρεχει καθόλου overclock, και νομίζω το βασικότερο σε εσένα που παει κόντρα στο πνεύμα της εποχής, 2 ssd sata3 σε raid1, γιατί η έμφαση είναι στο uptime και στο να μην χάσεις δεδομένα, ούτε χρόνο, ούτε τίποτα, αν τυχόν χαλάσει ο ενας ssd. (Θεωρητικα, επειδη κάηκες στο χυλό μια φορά, θα μπορούσες να παρεις για raid1 και 3 τέτοιους ssd, να μην πω και 4, τοσο φτηνοι που ειναι!) ΥΓ. Μόνο δεν ξέρω στα σίγουρα αν η μητρική υποστηρίζει wake on lan. Aν τυχόν δεν, τότε οποιαδήποτε άλλη mATX που το υποστηρίζει. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα και εγώ ήταν 2 δίσκοι σε raid, αλλά με πρόλαβες. Από εκεί και πέρα συμφωνώ σχεδον σε όλα εκτός από vram->βάλτε 32gb να μην ξανασχοληθειτε.Δεν αξίζει την μανουρα να ψάχνεις να βρεις τις ίδιες και σίγουρα θα φανούν χρήσιμες στην διάρκεια ζωής του μηχανήματος(κλέβει ram και η igpu κάτι τις) Και οθονη->Ανάλογος πως είναι το πρόγραμμα που δουλεύεις δεν θα έβρισκα υπερβολή αντί τις 24αρας οθόνης να πας σε 32αρα (ακόμα και σε 2κ) αν αυτό θα σε έκανε περισσοτερο παραγωγικο. Επεξ/σία 26 Αυγούστου από @topos 1
manolis940 Δημοσ. 26 Αυγούστου Δημοσ. 26 Αυγούστου 8 ώρες πριν, sattack είπε - Για ssd, η σκέψη μου είναι 2 sata3 δίσκους, για να τους βάλεις σε raid1 ώστε να εχεις μόνιμο backup (αν χαλάσει ο ένας, κάνεις rebuild απο τον 2ο). Φυσικά που και που παίρνεις και εξωτερικό backup. Το raid δεν είναι backup ειδικά σε μητρική χωρίς σοβαρούς raid controllers. Δεν είναι κακό να υπάρχει για να είσαι θεωρητικά up αμέσως μόλις χαλάσει ο ένας αλλά το ότι θα γίνει σωστά η εγγραφή την ώρα που θα σκάσει ο ένας δίσκος ή ότι δεν θα σκάσουν και οι δύο μαζί από μία αστοχία του τροφοδοτικού για παράδειγμα δεν στο εγγυάται κανένας. Backup πρέπει να να γίνεται σε ένα εξωτερικό τοπικό μέσο, πχ εξωτερικό δίσκο, NAS κτλ και ένα αυτοματοποιημένο αντίγραφο καθημερινά στο cloud 1
suboy99 Δημοσ. 26 Αυγούστου Δημοσ. 26 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Δώστε μεγαλύτερη βάση στο καθημερινό backup - restore process πάρα στο τι σύστημα θα πάρεις. Acronis ή macrium προσφέρουν αν θυμάμαι καλά και live backup. Ρώτησε και την εταιρία που υποστηρίζει το πρόγραμμα το επιλογές υπάρχουν για backup από την εφαρμογή. Όσο και καλό σύστημα να πάρεις χωρίς backup δεν υπάρχει ασφάλεια. Raid όπως ειπώθηκε παραπάνω δεν είναι λύση. Επίσης καλό θα είναι να υπάρχει συμβόλαιο συντήρησης, αν χαλάσει κάτι να έχεις υποστήριξη σε 4/8/24 ώρες. Έστω και το λαπτοπ το ίδιο, άλλαξε δίσκο και βάλε live backup ή έστω στο τέλος της μέρας (full clone disk). Ότι και γίνει θα έχεις πάλι τo σύστημα σου όπως ήταν πριν 24 ώρες. Επεξ/σία 26 Αυγούστου από suboy99 1
dpolal Δημοσ. 26 Αυγούστου Δημοσ. 26 Αυγούστου 9 ώρες πριν, sattack είπε Εδώ πάμε λίγο ανάποδα από ότι συστήνουμε συνηθως, γιατί δεν υπάρχει ζήτημα επιδόσεων, αλλα σταθερού VFM. Μια πρόταση για βάση συζήτησης, από το eshop επειδή έχει εύκολο configurator και κάνει και τη συναρμολόγηση. - Cpu 7600 που έχει και ενσωματωμένα γραφικά. Βοx με εργοστασιακή ψυκτρα. - μητρική την πιο φθηνή mATX σοβαρής μάρκας γιατί δεν χρειάζεται τίποτα παραπανω. - μνήμες το πιο φθηνό ζευγαρι 2x 8GB, κι ας είναι 4800 cl40, γιατί ούτε περισσότερη χωρητικοτητα χρειάζεται, ούτε φυσικά θα τρέχουν σε overclock! Σε 4800 θα τρέχουν συνεχώς. - Για ssd, η σκέψη μου είναι 2 sata3 δίσκους, για να τους βάλεις σε raid1 ώστε να εχεις μόνιμο backup (αν χαλάσει ο ένας, κάνεις rebuild απο τον 2ο). Φυσικά που και που παίρνεις και εξωτερικό backup. Νομίζω 512GB θα φτάνουν για το πρόγραμμα φαρμακείου. Αν χρειάζεσαι μεγαλύτερους, φυσικά υπάρχουν. Kαι sata3. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρεις NVMe. Πολύ μεγαλύτερο μπλέξιμο θα ήταν οι NVMe. Mε τους sata3, θα τους εχεις εύκολα προσβάσιμους, να αντικαταστήσεις κάποιον αν χαλάσει, ή και εύκολα να τον βγάλεις και να τον πας κάπου αλλού, σε άλλο pc για οποιοδήποτε λογο μπορεί να χρειαστεί (ανάκτηση δεδομένων ή ξέρω γω τι). - PSU ενα σοβαρής μάρκας, Corsair. - μια οθόνη 24" σοβαρής μάρκας LG, 100Hz, δεν χρειάζεται κατι αλλο. - και συμπληρώνεις ένα κουτί, που να σε βολεύει και ένα απλό πληκτρολόγιο/ποντίκι. Οποτε το πνεύμα της σύνθεσης ειναι: ένα σοβαρό οικονομικο ΑΜ5, που είναι πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, και που αν οτιδήποτε χαλάσει βρίσκεις αμμεσως εξαρτηματα, που δεν θα τρεχει καθόλου overclock, και νομίζω το βασικότερο σε εσένα που παει κόντρα στο πνεύμα της εποχής, 2 ssd sata3 σε raid1, γιατί η έμφαση είναι στο uptime και στο να μην χάσεις δεδομένα, ούτε χρόνο, ούτε τίποτα, αν τυχόν χαλάσει ο ενας ssd. (Θεωρητικα, επειδη κάηκες στο χυλό μια φορά, θα μπορούσες να παρεις για raid1 και 3 τέτοιους ssd, να μην πω και 4, τοσο φτηνοι που ειναι!) ΥΓ. Μόνο δεν ξέρω στα σίγουρα αν η μητρική υποστηρίζει wake on lan. Aν τυχόν δεν, τότε οποιαδήποτε άλλη mATX που το υποστηρίζει. @bele Από τη στιγμή που μιλάμε για επαγγελματικό χώρο τότε πρέπει απαραίτητα στο ποσό να συμπεριλάβεις ΚΑΙ την αγορά λειτουργικού συστήματος και πιθανών εφαρμογής γραφείου αν θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο σε τυχόν έλεγχο καθώς και καλού antivirus οπότε το μπάτζετ σου πρέπει να ανέβει. Πριν από κάνα 2χρονο πελάτης μου με φαρμακείο έφαγε ransonware που του κλείδωσε τη βάση δεδομένων της εφαρμογής που χρησιμοποιούσε καθώς και όλα τα backup της που βρήκε στο δίκτυο των υπολογιστών του καταστήματος του.
adtakhs Δημοσ. 26 Αυγούστου Δημοσ. 26 Αυγούστου (επεξεργασμένο) AMD Ryzen 5700G 125€ https://www.skroutz.gr/s/33646240/AMD-Ryzen-7-5700G-3-8GHz-Epexergastis-8-Pyrinon-gia-Socket-AM4-Tray.html Asrock DeskMini X300 145€ (κουτί, μητρική, τροφοδοτικό στο πακέτο). https://www.bestprice.gr/item/2156558353/asrock-deskmini-x300-barebone.html 32gb So-dimm DDR4 (2x16gb) 104€ https://www.skroutz.gr/s/30447162/Kingston-Fury-Impact-DDR4-32GB-RAM-me-2x16GB-Modules-kai-Tachytita-3200-gia-Laptop-KF432S20IBK2-32.html?product_id=218026199&sponsored=listing ή για οικονομικότερα 16GB So-dimm DDR4 2x8gb) 45€ https://www.skroutz.gr/s/25795083/G-Skill-Ripjaws-DDR4-16GB-RAM-me-2x8GB-Modules-kai-Tachytita-3200-gia-Laptop-F4-3200C22D-16GRS.html 2x SATA 3.0 SSD 30€ x2 (υποστηρίζει raid 0/1) https://www.skroutz.gr/s/23410922/Kioxia-Exceria-SSD-480GB-2-5-SATA-III-LTC10Z480GG8.html 1x NVME 1TB 55€ (προαιρετικά) https://www.skroutz.gr/s/44421703/Adata-Legend-900-SSD-1TB-M-2-NVMe-PCI-Express-4-0-SLEG-900-1TCS.html Οθόνη: ASRock CL27FFA IPS Monitor 27" FHD 1920x1080 120hz 85€ https://www.skroutz.gr/s/60463280/asrock-cl27ffa-ips-monitor-27-fhd-1920x1080.html Vesa mount για τοποθέτηση του Deskmini πίσω από την οθόνη 7€ https://www.skroutz.gr/s/30107478/ASRock-DeskMini-Epitrapezia-Vasi-Othonis.html Deskmini wifi module: https://www.skroutz.gr/s/27419448/ASRock-Deskmini-Kit-Asyrmati-Karta-Diktyou-Wi-Fi-5-1398Mbps-Mini-PCI-e.html Πληκτρολόγια ποντίκια επειδή έψαχνα κάτι καλό και φτηνό , λένε καλά λόγια για τα παρακάτω. 24€ https://www.skroutz.gr/s/57546666/MageGee-K1-Set-Gaming-Pliktrologio-me-RGB-fotismo-Pontiki-Agliko-US.html?google_shopping=true&campaignid=22760496162&gad_source=1&gad_campaignid=22760515572&gbraid=0AAAAABQvyMS9xx3LhXiNqFrroMsz8ZfWB&gclid=CjwKCAjwk7DFBhBAEiwAeYbJsUyVgQxbo5NeBfW3kqnGOzCj8YQU43OsAjJEuPKk2JHFrn9HJOty4xoCHGYQAvD_BwE Η λογική είναι η παρακάτω Το παραπάνω προτείνεται αν σε ενδιαφέρει ένα desktop περιορισμένου μεγέθους - χώρου, που όμως να έχει τις ευκολίες και την επεκτασιμότητα ενός desktop. Το X300 παίρνει μέχρι 2 NVME δίσκους, και 2X Sata SSD. https://www.asrock.com/nettop/AMD/DeskMini X300 Series/index.asp Επεξ/σία 26 Αυγούστου από adtakhs
katsabas Δημοσ. 26 Αυγούστου Δημοσ. 26 Αυγούστου Φαρμακοποιος εδω. Σου στελνω τα δικα μου specs για σταθερο υπολογιστη για να εχεις μια ιδεα. Μονο το προγραμμα εκτελεσης συνταγων (ΙΛΥΔΑ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ) τρεχει, τιποτε αλλο. Αν θες υπολογιστη για να περνανε καπως καλυτερα οι διανυκτερευσεις, επενδυσε σε εναν δευτερο. 1ον - δεν αξιζει να ξεφυγεις απο πλευρας τιμης, καλα ειναι ο υπολογιστης να ειναι για δουλεια και μονο. Αν θες να εχεις το προγραμμα σε πολλαπλους υπολογιστες, απλα κανε κλωνο του αρχικου δισκου. Υποψην οτι προφανως, οτι κανεις στον εναν δεν θα περναει στον αλλο. Επισης καλο θα ηταν αν μπορεις να εχεις ενα λαπιτοπι, παλι απλο, με το προγραμμα εγκατεστημενο για οταν ο κυριος υπολογιστης ειναι στο σερβις, δεν εχεις ρευμα, κλπ. Που μας οδηγει στο . . . 2ον - αναλογα με τη περιοχη, καλα θα κανεις να επενδυσεις και σε ενα UPS, πτωσεις τασης δεν βοηθανε στο προγραμμα να ειναι ασφαλες απο corruption και κυριως μεσα στο καλοκαιρι λογω κλιματιστικων, το ρευμα πεφτει και θα πρεπει να μπορεις να συνεχισεις να λειτουργεις.
manolis940 Δημοσ. 26 Αυγούστου Δημοσ. 26 Αυγούστου 4 ώρες πριν, dpolal είπε Πριν από κάνα 2χρονο πελάτης μου με φαρμακείο έφαγε ransonware που του κλείδωσε τη βάση δεδομένων της εφαρμογής που χρησιμοποιούσε καθώς και όλα τα backup της που βρήκε στο δίκτυο των υπολογιστών του καταστήματος του. Πως ξέχασα να αναφέρω τον βασικό λόγο γιατί το raid δεν είναι backup; Στο παραπάνω το ransomeware προφανώς θα χτυπήσει και τους δύο δίσκους. Και ακόμη ας πούμε ότι έχει βάλει το superdouperlegenderyantivirous που δεν το διαπερνά τίποτα. Μία διαγραφή από εσένα ή κάποιον υπάλληλο εκ παραδρομής πάλι θα επηρεάσει και τους δύο δίσκους ταυτόχρονα. 4 ώρες πριν, katsabas είπε Φαρμακοποιος εδω. Σου στελνω τα δικα μου specs για σταθερο υπολογιστη για να εχεις μια ιδεα. Μονο το προγραμμα εκτελεσης συνταγων (ΙΛΥΔΑ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ) τρεχει, τιποτε αλλο. Αν θες υπολογιστη για να περνανε καπως καλυτερα οι διανυκτερευσεις, επενδυσε σε εναν δευτερο. 1ον - δεν αξιζει να ξεφυγεις απο πλευρας τιμης, καλα ειναι ο υπολογιστης να ειναι για δουλεια και μονο. Αν θες να εχεις το προγραμμα σε πολλαπλους υπολογιστες, απλα κανε κλωνο του αρχικου δισκου. Υποψην οτι προφανως, οτι κανεις στον εναν δεν θα περναει στον αλλο. Επισης καλο θα ηταν αν μπορεις να εχεις ενα λαπιτοπι, παλι απλο, με το προγραμμα εγκατεστημενο για οταν ο κυριος υπολογιστης ειναι στο σερβις, δεν εχεις ρευμα, κλπ. Που μας οδηγει στο . . . 2ον - αναλογα με τη περιοχη, καλα θα κανεις να επενδυσεις και σε ενα UPS, πτωσεις τασης δεν βοηθανε στο προγραμμα να ειναι ασφαλες απο corruption και κυριως μεσα στο καλοκαιρι λογω κλιματιστικων, το ρευμα πεφτει και θα πρεπει να μπορεις να συνεχισεις να λειτουργεις. Γενικά σαν κατεύθηνση αυτό που λες δεν είναι λάθος. Για μένα ο υπολογιστής που θα είναι server δεν πρέπει να τον ακουμπάει κανένας μόνο ο IT και μόνο για IT χρήση. Ούτε χαζοσερφαρίσματα ούτε δουλειά πάνω σε αυτόν. Φαντάζομαι ότι το λογισμικό που αναφέρεις κάνει και εγκατάσταση ως client σε τρίτους υπολογιστές και βλέπει την βάση στον Server. Οπότε ναι εκεί τώρα βάλε ένα laptop, βάλε Desktop, βάλε ότι γουστάρεις. Όχι όμως για το ρεύμα. Για το ρεύμα υπάρχουν τα UPS. Μιας και δεν θα λειτουργείς τον server όπως περιέγραψα παραπάνω, τον πας στην αποθήκη. βάζεις πάνω του και ένα online ups με 6 μπαταρίες, τραβάς και μια γραμμή ρεύματος για τον υπολογιστή του ταμείου και τα ταμειακά συστήματα + δικτυακό εξοπλισμό και όλα αυτά ένα online UPS μαζί με τον server θα στα κρατάει σίγουρα για 4+ ώρες να μην σου πω και 6+.
bele Δημοσ. 26 Αυγούστου Μέλος Δημοσ. 26 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Ευχαριστω πολυ παιδια! H συνθεση που προτεινε ο @sattack μου αρεσε αρκετα. Μερικες διευκρινισεις μονο, και απευθυνομαι σε ολους φυσικα. Τι φαση ειναι το raid; Ο ενας σκληρος γινεται clone στον αλλο συνεχεια, αλλα ουσιαστικα ο υπολογιστης δουλευει με τον εναν; Ποιο το νοημα;..εννοω αν πχ γινουν corrupt τα αρχεια για το boot των windows(σε σημειο που να μην διορθωνονται) αυτο το προβλημα δεν περναει και στον αλλο σκληρο; Σκοπος μου ειναι να παιρνω καθημερινο backup της βασης δεδομενων με το SqlBackupAndFTP ( @katsabas ιλυδα εχω και εγω) και να ανεβαινουν αυτοματα σε cloud. Και κατι ακομη...επειδη το προγραμμα που χρησιμοποιω δεν ειναι ενα απλο exe αλλα το "χτιζει" τεχνικος οταν το κανει εγκατασταση (οταν βαζει τις βασεις δεδομενων ή οτι αλλη παραμετρο ρυθμιζει στο προγραμμα, ποτε δεν καταλαβα τι κανει ακριβως), θα μπορεσω αν κανω clone το δισκο μου απ το laptop και να μεταφερω τα παντα στο νεο συστημα και να δουλεψει σαν να μην αλλαξε τιποτα ή θα εχω θεματα με drivers ή οτι αλλες αστοχιες του λογισμικου; Ωρες ωρες με νευριαζει το γεγονος οτι εχω εγκατεστημενο ενα προγραμμα και παρολα αυτα δεν μπορω να το κανω εγκατασταση μονος μου σε αλλο δικο μου συστημα απο το 0..νιωθω σαν μπαμπουινος που δεν μπορει να πατησει 2 κλικ για να ανοιξει μια εφαρμογη χαχα..Οπως και να εχει ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις! Μεσα σε λιγες μερες θα δω καλυτερα και τα κομματια Επεξ/σία 26 Αυγούστου από bele
sattack Δημοσ. 26 Αυγούστου Δημοσ. 26 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Φυσικά θα απευθυνθείς στον τεχνικό σου για να σου εγκαταστησει τα παντα. Όλα αυτά που λένε οι φίλοι πιο πάνω έχουν απόλυτο δίκιο. Πρεπει να συνενοηθεις με τον τεχνικό σου για εξωτερικό backup ή/και σε cloud. Αυτο όμως ειναι έξτρα. Έρχεται μετα από τον καινούργιο υπολογιστή που θα φτιάξεις. Οπότε αφού χρειάζεσαι νεο υπολογιστή, εγώ βρίσκω βολικό το σύστημα που πρότεινα, για τους λόγους που ειπα. - ΑΜ5 λογω χαμηλής θερμοκρασιας και εύκολο στο να βρεις εξαρτηματα αν ποτέ χαλάσει κατι. - raid 1 με ssd sata3 για ευκολία σε τυχόν αντικατάσταση δίσκων. Και πολυ εύκολο uptime αν το πρόβλημα προέλθει επειδή χαλασε ο ενας δισκος απο αστοχία υλικού. (Φυσικά για ransomware ή πυρκαγιά ή corrupt αρχεία που είπες, θα εχεις το backup που σου πρότειναν, εξωτερικά ή στο cloud). Το raid1 κάνει κλωνοποίηση 1 δισκου σε όσους θελεις: 2, 3, 4. Όλοι έχουν ταυτόχρονα τα ιδια data, διαβάζει και γράφει ταυτόχρονα σε όλους. Αν ποτέ χαλάσει ενας, συνεχίζεις να δουλεύεις με τον άλλο/άλλους που έμειναν, και κάποια στιγμή αφαιρείς τον χαλασμένο, και μόλις βαλεις έναν καινούργιο, αντιγράφει τα πάντα στον νέο και συνεχίζει πάλι. Επειδή ένας συνάδερφος σου πιο πάνω πόσταρε ότι μόνο 68 GB χρησιμοποιεί στο δίσκο του, αν όντως είναι έτσι, σου φτάνουν και 240 GB ssd, που στην ίδια μάρκα Teamgroup έχουν 17Ε ο ένας. Με τόσο φτηνούς, εγώ θα έπαιρνα 3 τέτοιους και θα εκανα raid1 και με τους 3 για ακομα μεγαλυτερο redundancy. (Να μη σου πω και 4 ! 😄). Απλώς και μόνο γιατί είναι τόσο φτηνοί, οπότε γιατί όχι! Και φυσικά μετά, το εξωτερικό backup/cloud που σου είπαν. Όλα αυτά με τον τεχνικό σου. Επεξ/σία 26 Αυγούστου από sattack
manolis940 Δημοσ. 26 Αυγούστου Δημοσ. 26 Αυγούστου 1 ώρα πριν, bele είπε Ευχαριστω πολυ παιδια! H συνθεση που προτεινε ο @sattack μου αρεσε αρκετα. Μερικες διευκρινισεις μονο, και απευθυνομαι σε ολους φυσικα. Τι φαση ειναι το raid; Ο ενας σκληρος γινεται clone στον αλλο συνεχεια, αλλα ουσιαστικα ο υπολογιστης δουλευει με τον εναν; Ποιο το νοημα;..εννοω αν πχ γινουν corrupt τα αρχεια για το boot των windows(σε σημειο που να μην διορθωνονται) αυτο το προβλημα δεν περναει και στον αλλο σκληρο; Σκοπος μου ειναι να παιρνω καθημερινο backup της βασης δεδομενων με το SqlBackupAndFTP ( @katsabas ιλυδα εχω και εγω) και να ανεβαινουν αυτοματα σε cloud. Και κατι ακομη...επειδη το προγραμμα που χρησιμοποιω δεν ειναι ενα απλο exe αλλα το "χτιζει" τεχνικος οταν το κανει εγκατασταση (οταν βαζει τις βασεις δεδομενων ή οτι αλλη παραμετρο ρυθμιζει στο προγραμμα, ποτε δεν καταλαβα τι κανει ακριβως), θα μπορεσω αν κανω clone το δισκο μου απ το laptop και να μεταφερω τα παντα στο νεο συστημα και να δουλεψει σαν να μην αλλαξε τιποτα ή θα εχω θεματα με drivers ή οτι αλλες αστοχιες του λογισμικου; Ωρες ωρες με νευριαζει το γεγονος οτι εχω εγκατεστημενο ενα προγραμμα και παρολα αυτα δεν μπορω να το κανω εγκατασταση μονος μου σε αλλο δικο μου συστημα απο το 0..νιωθω σαν μπαμπουινος που δεν μπορει να πατησει 2 κλικ για να ανοιξει μια εφαρμογη χαχα..Οπως και να εχει ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις! Μεσα σε λιγες μερες θα δω καλυτερα και τα κομματια Τα προγράμματα που επικοινωνούν με βάσεις είναι κάπως περίπλοκα και αυτό γιατί στην ουσία εγκαθιστάς δύο πράγματα μαζί και την βάση και τον client που στην ουσία είναι το περιβάλλον που έχεις διεπαφή εσύ. Τώρα η αλήθεια είναι πως πολλά τέτοια προγράμματα όπως αυτό που αναφέρεις αλλά και διάφορα άλλα λογιστικής είναι κάπως ότι να ναι. Σε ένα λογιστικό γραφείο ένα της epsilon που υποστηρίζω ο Installer δεν βάζει κάποιο πρόσθετο του MicrosoftSQL και πρέπει να το κατεβάσεις και να το βάλεις μόνος σου και φυσικά πρέπει να μυρίσεις τα νύχια σου ή να καλέσεις το support για να στο πουν. Το νόημα του raid ουσιαστικά είναι στο να συνεχίσει το μηχάνημα σε περίπτωση που ο ένας δίσκο χαλάσει.
elio_1 Δημοσ. 26 Αυγούστου Δημοσ. 26 Αυγούστου 12 ώρες πριν, manolis940 είπε Το raid δεν είναι backup 11 ώρες πριν, suboy99 είπε Δώστε μεγαλύτερη βάση στο καθημερινό backup - restore process πάρα στο τι σύστημα θα πάρεις. Από εκεί ξεκίνα. Backup 3-2-1. Raid αν θέλεις μόνο για hardware failure. Για μένα μιας και ψάχνεις μηχάνημα για δουλειά πάρε ένα επώνυμο (Dell, Lenovo, HP) με onsite εγγύηση. Το πληρώνεις ακριβότερα αλλά αν γίνει η στραβή σε hardware απευθύνεσαι σε εταιρεία, όχι στον α ή β μεταπωλητή. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα