Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γειά σας

μετά από σχεδόν μια δεκαετία από την αγορά του τελευταίου υπολογιστή (4770Κ) φτάνει η ώρα για αγορά νέου pc. 

Το budget είναι μέχρι 600 ευρώ χωρίς κουτί, τροφοδοτικό και κάρτα γραφικών.

Από την μικρή ερευνα που έκανα ως τώρα, προσανατολίζομαι στα εξής:

• CPU : Ryzen 5 7600x = 175€
  • Cooler : Be Quiet Pure Rock 2 FX = 55€
  • Mb : MSI B650 Gaming Plus WiFi = 148€
  • Ram : G.Skill Ripjaws V DDR4 32GB RAM 2133Mhz  (2x16GB) = 80€
  • SSD: Samsung 990 PRO SSD 2TB M.2 NVMe PCI Express 4.0 = 161€

Σύνολο βγαίνει περίπου 620

Πιστεύετε ότι είναι σωστή η σύνθεση που κάνω; Θα μπορούσα να το προσαρμώσω κάπως ώστε να πέσει κι άλλο η τιμή;

Στόχος είναι να έχω ένα decent vfm pc που να βγάλει μια 5ετία και σε λίγο καιρό ίσως προσθέσω και μια κάρτα γραφικών.

Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις για άλλα parts.

Δεν με ενδιαφέρει καθόλου να έχει φωτάκια και μπιχλιμπίδια που δεν ενισχύουν την απόδοση και ανεβάζουν την τιμή.

Καταλαβαίνω ότι μπορώ να ρίξω τον σκλήρο σε 1 ΤΒ (όχι λιγότερο) και ίσως και τις RAM  σε 16GB (όχι λιγότερο) αλλά που να επένδυα την διαφορά;

Ευχαριστώ!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το μεγάλο φάουλ αρχικά είναι ότι μπαίνεις σε AM5 πλατφόρμα επομένως δεν είναι συμβατή η DDR4 ραμ που ανέβασες.

Αφού είσαι σφιχτός και θέλεις να αποταμιεύσεις και για κάρτα γραφικών προτείνω:

CPU: 7600 αντί της x για 10 ευρώ λιγότερα (165 ευρώ)

COOLER: Μπόνους ο στοκ κουλερ της 7600 και παίρνεις άλλον αν δεν είσαι ικανοποιημένος με temps/θόρυβο αργότερα. (0 ευρώ)

MOTHERBOARD: κομπλέ είσαι

NVME: Αχρείαστα ακριβός ο samsung, κάτι τυπου WD SN 770 να πάρεις στα 120-130 ευρώ. 

RAM: Σε νοιάζει να είναι 6000 MT/s 30 CL. Οι Patriot είναι οι πιο φθηνοί στα 90 ευρώ.

Σύνολο: 520-530 ευρώ

Εναλλακτικά και μένοντας στα 620-630 παίρνεις τον 9600x με 200 ευρώ και έναν cooler με 30-40 ευρώ arctic freezer 36 / peerless assassin / be quiet pure rock pro 3 άμα σώνει και ντε θέλεις τον καλύτερο δυνατό επεξεργαστή στο budget σου. 

Επεξ/σία από thanak96
  • Like 6
Δημοσ.

Σιγουρα δε θα παρεις αυτο τον ssd. Θα παρεις 2 tb αλλη μαρκα που βγαινει 50+ ευρω πιο κατω. πχ https://www.skroutz.gr/s/40088198/Adata-Legend-800-SSD-2TB-M-2-NVMe-PCI-Express-4-0-ALEG-800-2000GCS.html

Επισης οι μνημες δεν ειναι συμβατες. Θες ddr5 μνημες να ειναι 6000 cl 30 . πχ  https://www.skroutz.gr/s/48887375/Patriot-Viper-Venom-DDR5-32GB-RAM-me-2x16GB-Modules-kai-Tachytita-6000-gia-Desktop-PVV532G600C30K.html 

Μπορεις σιγουρα και cpu cooler στο 30-40 ευρω range και να πας για 9600x.

• Like 5
Δημοσ.

Καλή σύνθεση γενικά, αλλά ίσως να μην αξίζει να δώσεις τόσα για τον 990 Pro 2TB αν δεν τον χρειάζεσαι άμεσα με 1TB πέφτεις αρκετά στην τιμή και μπορείς να επενδύσεις τα λεφτά σε καλύτερη RAM DDR5 με μεγαλύτερα MHz ή να κρατήσεις μπάτζετ για GPU στο μέλλον. Επίσης, 16GB RAM είναι αρκετά για τώρα αν θες να κόψεις κόστος.

• Like 1
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε καμία περίπτωση να μην πάρεις 16 γκίγκα ραμ αφού μιλάς για χρήση για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Τα 32 είναι must για νέα σύνθεση και σε κάθε περίπτωση δε γλυτώνεις σοβαρό ποσό (τύπου 10 ευρώ) για τη μισή ραμ ακριβώς επειδή οριακά δεν κυκλοφορούν καν σετάκια 2 x 8 gb σε ddr5 ram. 

Και 2 tb να κρατήσεις τον nvme, πάλι με το σκεπτικό ότι θες ήσυχο κεφάλι για 4-5 χρόνια.

Επεξ/σία από thanak96
  • Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 hours ago, S0f0s said:

Γειά σας

μετά από σχεδόν μια δεκαετία από την αγορά του τελευταίου υπολογιστή (4770Κ) φτάνει η ώρα για αγορά νέου pc. 

Το budget είναι μέχρι 600 ευρώ χωρίς κουτί, τροφοδοτικό και κάρτα γραφικών.

Από την μικρή ερευνα που έκανα ως τώρα, προσανατολίζομαι στα εξής:

• CPU : Ryzen 5 7600x = 175€
  • Cooler : Be Quiet Pure Rock 2 FX = 55€
  • Mb : MSI B650 Gaming Plus WiFi = 148€
  • Ram : G.Skill Ripjaws V DDR4 32GB RAM 2133Mhz  (2x16GB) = 80€
  • SSD: Samsung 990 PRO SSD 2TB M.2 NVMe PCI Express 4.0 = 161€

Σύνολο βγαίνει περίπου 620

Πιστεύετε ότι είναι σωστή η σύνθεση που κάνω; Θα μπορούσα να το προσαρμώσω κάπως ώστε να πέσει κι άλλο η τιμή;

Στόχος είναι να έχω ένα decent vfm pc που να βγάλει μια 5ετία και σε λίγο καιρό ίσως προσθέσω και μια κάρτα γραφικών.

Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις για άλλα parts.

Δεν με ενδιαφέρει καθόλου να έχει φωτάκια και μπιχλιμπίδια που δεν ενισχύουν την απόδοση και ανεβάζουν την τιμή.

Καταλαβαίνω ότι μπορώ να ρίξω τον σκλήρο σε 1 ΤΒ (όχι λιγότερο) και ίσως και τις RAM  σε 16GB (όχι λιγότερο) αλλά που να επένδυα την διαφορά;

Ευχαριστώ!

Ποια κάρτα γραφικών έχεις?

Εάν είναι "εποχής" 4770 ίσως η ενσωματωμένη του 7600 να ναι και καλύτερη για γενική χρήση.

Σε αυτή την περίπτωση κοιτάς οι έξοδοι εικόνας της μητρικής που θα πάρεις να σε βολευουν.

Όχι τον Samsung για nvme.Ακριβος.Εγω θα πήγαινα σε wd sn7100 2tb.

Ram ddr5  32gb cl30 600mts.

Όχι το cooler αυτό που έβαλες, είτε θα πάρεις το arctic 36 που είναι φθηνότερο κ καλύτερο είτε εάν πας για 7600 -σκετο χωρίς "x"- θα μπορούσες να βάλεις το στοκ και βλέπεις πως πάει.

Τώρα με γνώμονα 5ετιας, λογικά θα ναι οκ για βασική χρήση αλλά δεν θα ζει την διάρκεια που είχε ο 4770k.

Κόβοντας κάποια χρήματα από τον nvme ίσως σου βγαίνει στην σύνθεση ένας 7900/7900x*.

Αλλά γενικά εγώ προτείνω να μείνεις τώρα στον 7600 και να αναβαθμίσεις σε 4-5 χρόνια σε άλλο cpu + ram και έτσι θα πετύχεις ~10ετια για γενική χρήση.

*Εκεί θα χρειαστείς καλύτερη ψύξη, μια be quiet pure rock 3 pro στο ~50ευρω.

-Αλλά πρέπει να σιγουρέψεις ότι χωράει και στο κουτί σου-

Επεξ/σία από @topos
  • Like 3
Δημοσ.

Ευχαριστώ για το feedback. 

Οι ddr4 ήτανε πέναλτι. Και την είχα πατήσει και με την μητρική στην αρχή καθώς κοιτούσα chipset 550.

Κουτί έχω για την ώρα το zalman z12, κάρτα γραφικών rx570 και τροφοδοτικό ένα Corsair 450w. 

Θα κοιτάξω τις αλλαγές που προτείνονται καθώς δεν ήξερα ότι θεωρείται καλός nvme ο wd ούτε για την ψήκτρα Arctic.

Το καλό είναι ότι μάλλον είναι σωστή η μητρική και ισως έχει νόημα ο 9600x (205€) με την Arctic(32€). Ο 7600x με την be quiet,θα είναι περίπου 10€ λιγότερο και περίπου 10% πιο αδύναμο. 

Μετά, αναγκαστικά ddr5 γύρω στα 90€.

Δεν ξέρω  για τον wd (125€) αντί του Samsung (160€). θεωρώ ότι είναι και ταχύτερος και ποιοτικότερος ο δεύτερος.

Πιστεύετε ότι αρκεί η ψήκτρα Arctic για τον 9600x; Βλέπω ότι είναι 65w ο εν λόγω cpu.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

PowerColor Radeon RX 9060 XT 16GB GDDR6 Reaper - 355€ 

AMD Ryzen 8400F 6C/12T - 87€

TeamGroup 32GB DDR5 6000 CL30 - 90€

Asrock B850M-X R2.0 - 104€

Η έκδοση R2.0 έχει PCI-E V5.0 x 16. Η αρχική έκδοση ήταν PCI-E V4.0.

Adata Legend 900 SSD 1TB M.2 NVMe PCI Express 4.0 - 60€

CoolerMaster Hyper H411 Nano - 18€.

Νομίζω πως αυτό είναι το πιο ισορροπημένο που μπορείς να πάρεις, αν θες all around σύστημα. 

Όπως θα δεις σου προτείνω και κάρτα γραφικών να αλλάξεις φτιάχνοντας ένα combo που θα δουλεύει όπως πρέπει σχέση εργασίας CPU-GPU.

Αν ποτέ θελήσεις και δεις πως απαιτείται, αναβαθμίζεις τον επεξεργαστή σου με έναν μεγαλύτερο ή επόμενης γενιάς.

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, S0f0s είπε

Δεν ξέρω  για τον wd (125€) αντί του Samsung (160€). θεωρώ ότι είναι και ταχύτερος και ποιοτικότερος ο δεύτερος.

Πιστεύετε ότι αρκεί η ψήκτρα Arctic για τον 9600x; Βλέπω ότι είναι 65w ο εν λόγω cpu.

Αν και εχω Samsung, ωφειλω να παραδεκτω οτι οι ταχυτητες των "σκληρων δισκων" σημερα ειναι τοσο υψηλες που οι μικροδιαφορες που φαινονται στις μετρησεις, ουτε καν γινονται αντιληπτες στην καθημερινη χρηση. Για ποιοτητα δεν μπορω να πω, ας κρινουν οι τεχνικοι μας καλυτερα. Αν δεν υπαρχει θεμα μπατζετ ΟΚ μαζυ με τα αλλα τοπ κοματια περνεις και Samsung.  Αν το μπατζετ ειναι σφικτο, πιτευω οτι υπαρχουν πιο οικονομικες και εξ' ισου καλες λυσεις.

Να εχεις υπ' οψην σου οτι οι "μοντερνοι"  AMD cpu, δεν χρειαζονται, ουτε ακριβες μητρικες ουτε ακριβες ψυκτρες. Το αναφερεις και μονος σου, μολις 65w.

• Like 4
Δημοσ.
3 ώρες πριν, adtakhs είπε

PowerColor Radeon RX 9060 XT 16GB GDDR6 Reaper - 355€ 

AMD Ryzen 8400F 6C/12T - 87€

TeamGroup 32GB DDR5 6000 CL30 - 90€

Asrock B850M-X R2.0 - 104€

Adata Legend 900 SSD 1TB M.2 NVMe PCI Express 4.0 - 60€

CoolerMaster Hyper H411 Nano - 18€.

Νομίζω πως αυτό είναι το πιο ισορροπημένο που μπορείς να πάρεις, αν θες all around σύστημα. 

Όπως θα δεις σου προτείνω και κάρτα γραφικών να αλλάξεις φτιάχνοντας ένα combo που θα δουλεύει όπως πρέπει σχέση εργασίας CPU-GPU.

Αν ποτέ θελήσεις και δεις πως απαιτείται, αναβαθμίζεις τον επεξεργαστή σου με έναν μεγαλύτερο ή επόμενης γενιάς.

Εχω σοκαριστεί λίγο με τον 8400f. Είναι ότι πιο vfm για την ώρα ή μου φαίνεται;

Πολύ ενδιαφέρον σετάκι. Ευχαριστώ. Θα το λάβω σοβαρά υπόψιν

Δημοσ.
1 hour ago, S0f0s said:

Είναι όντως, όμως έχει κάποια μειονεκτηματα.

Δεν έχει pci-e 5.0, και θαρρώ μόνο 8 lanes pci-e 4.0.

Επίσης έχει λιγότερη cache.

Δες τον περίπου ως έναν 5700x για am5 (που έχει δυνατότητα αναβάθμισης)

Στο πρακτικό κομμάτι, μια χαρά ματσαρετε με μια 9060xt 16gb και είναι καλή επιλογή γιa budget gamming pc.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, S0f0s είπε

Ναι είναι ότι πιο VFM  γιατί :

Είναι πραγματικά πάρα πολύ ενεργειακά αποδοτικός.  Είναι τεχνολογίας mix  πυρήνων Zen4 + Zen4C . Αυτοί φτιάχτηκαν (Zen 4C)  ώστε να είναι το ίδιο σε IPC με τους Zen4, αλλά να καταναλώνουν λιγότερο. Οι μοναδικοί Zen4C στο desktop έχουν τοποθετηθεί σε αυτά τα CPU. Μιλάμε για πολύ χαμηλότερη idle κατανάλωση και πολύ χαμηλότερο full load (κάπου 35watt κάτω από 7600).

Έχει PCI-e V4.0 που για τις midrange κάρτες έχει το απαραίτητο bandwidth για να τις τρέξει έστω και με 8lanes.

Δίνει PCI-E v4.0 για NVME που είναι μια χαρά για το σύνολο των συστημάτων γενικής χρήσης.

Δεν θέλει ψύκτρα Γομάτι. Και με 12-20€ ψύκτρα δουλεύει απρόσκοπτα.

Το νόημα εδώ είναι πως ρίχνεις χρήματα σε 

Α) Κάρτα γραφικών 

Β) Πλατφόρμα που υποστηρίζει PCI-E V5.0 και upgrade αν χρειαστεί.

Γ) Καλό σετ μνημών 6000 CL30 .

Με αυτά και με αυτά , έχεις ένα σύστημα σύγχρονο δυνατό, οικονομικό, και αν ποτέ χρειαστεί έτοιμο για updgrade σε μεγάλους Ryzen. 

Πουλάς δηλαδή σε 2-3 χρόνια τον επεξεργαστή 40€ .....  χάνεις ένα 40€  δηλαδή, αλλά είσαι έτοιμος για Ryzen 9000 ή 10000  ενώ όλο αυτό το διάστημα απολαμβάνεις και τα παιχνίδια σου με ελάχιστο παραπάνω κόστος.

Στην ουσία αν πουλήσεις την κάρτα που έχεις είσαι στα 600€ πακέτο.

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...