Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

ωραιες πληροφοριες αρκιν και τα αλλα παιδια για την αγροτικη ενασχοληση.τουλαχιστον ειστε αληθνοι αγροτες οχι σαν την αλλη την κοτα που πηρε τον οπεκεπε και τα εκανε πορσε και φεραρι.

ο νεος κοσμος θελει δουλεια με πολλα φραγκα και ελευθερη ωρα για βολτες.αυτο δεν υπαρχει στην αγροτια,ειναι πληρη ενασχοληση.που να το εξηγησεις στον νεο αυτο. ειχε μια εκπομπη παλια στην ερτ ..για αυτους που πηραν τα βουνα..και παρουσιαζε νεους ανθρωπους που ειχαν βεβαια εργαστει στην πολη ,ακομα και στελεχη σπουδαγμενα που στιφθηκαν κυριολεκτικα και ειπαν να ξεφυγουν και πηγαν στα χωρια και εκαναν νεα αρχη ,βαζοντας τα εισοδηματα που μαζεψαν απο τις δουλειες τους και ζουν μια ηρεμη και ποιοτικη ζωη.φυσικα λενε οτι τους λειπει η πολη,οσον αφορα συναυλιες,αθλητικα κ.λ.π αλλα το χωριο δεν το αλλαζουν.

τωρα εαν ζεις αρκετα κοντα στην πολη,οπως ο αρκιν ας πουμε που ειναι 1 ωρα ,ε δεν το λες και οτι αποκοπηκες απο τα πεπραγμενα.εινι ιδανικη περιοτωση.εαν μας εφερνε και κανα ντενεκε απο το υπεροχο λαδι της χαλκιδικης θα ηταν ακομα καλυτερα 😁

η ολλανδια ξερω οτι ειναι επισης το κεντρο των σπορων.οτι φυτο θες ,οτι φυτο σπερνεται στην ελλαδα,ντοματες ,πιπιεριες κ.λ.π. εκει ειναι η αποθηκη.τα φερνουν αντιπροσωποι εδω και τα διανεμουν.

• Like 2
  • Απαντ. 231
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

χωρίς ενοίκιο:

1000 καθαρά το απόλυτο πάτωμα, τσεκάρεις προσφορές σε σουπερ, εύχεσαι να μη σου τύχουν (πολλά) απρόβλεπτα έξοδα, βγαίνεις που και που, στάζεις για να μαζέψεις κάτι στην άκρη να πας 5 μέρες διακοπές το χρόνο

+200-300 και μπορείς: να συντηρήσεις ένα αμάξι που θα πρέπει όμως να στο πάρουν αρχικά οι γονείς αλλιώς άντε μάζευε 2 χρονάκια λεφτά για να πάρεις αμάξι 10ετίας +

με ενοίκιο: απλά να σου μένουν τα παραπάνω αφού πληρώσεις το ενοίκιο

Ιδανικό σενάριο, για άτομο 35 χρονών πάντα, που δεν είναι πια παιδάκι να συμβιβαστεί σε ημιυπόγα τρύπα και επιβάλλεται να έχει μεταφορικό μέσο για ελευθερία, +500 ευρώ ακόμα μηνιαίως για να είναι άνετος και να μπορεί να αποταμιεύει.

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Arkin είπε

Μετά είναι τα βελτίωσης. Μέχρι 100 120 χιλιάδες παλιότερα ήταν μέχρι 180 χιλιάδες. 60% για νέους αγρότες και 50% για όλους τους υπόλοιπους. Παίρνεις όλα τα μηχανήματα τρακτέρ τουρμπινα καταστροφέα και χτυπάς και γεώτρηση απλά δεν βγαίνει για δεξαμενή ενώ κάποτε με τα 180 εβγαινε. Έχει αναφερθει ότι θα βγουν προγράμματα μια για χαβουζες το ψάχνω προσωπικά γιατι σε μια χρονιά που θα έχεις 100 150 τόνους δεν έχεις νερό χάνονται παρα πολλά λεφτά μιας και θα ποτίσεις όσα μπορείς τα άλλα λάδι. 

Για υδροπονία ντομάτας ξέρεις αν έχει κάτι? Εκεί έχω ακούσει έχει καλή απόδοση αλλά θέλεις και μεγάλο κεφάλαιο 100κ το στρέμμα 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, mike15 είπε

ωραιες πληροφοριες αρκιν και τα αλλα παιδια για την αγροτικη ενασχοληση.τουλαχιστον ειστε αληθνοι αγροτες οχι σαν την αλλη την κοτα που πηρε τον οπεκεπε και τα εκανε πορσε και φεραρι.

ο νεος κοσμος θελει δουλεια με πολλα φραγκα και ελευθερη ωρα για βολτες.αυτο δεν υπαρχει στην αγροτια,ειναι πληρη ενασχοληση.που να το εξηγησεις στον νεο αυτο. ειχε μια εκπομπη παλια στην ερτ ..για αυτους που πηραν τα βουνα..και παρουσιαζε νεους ανθρωπους που ειχαν βεβαια εργαστει στην πολη ,ακομα και στελεχη σπουδαγμενα που στιφθηκαν κυριολεκτικα και ειπαν να ξεφυγουν και πηγαν στα χωρια και εκαναν νεα αρχη ,βαζοντας τα εισοδηματα που μαζεψαν απο τις δουλειες τους και ζουν μια ηρεμη και ποιοτικη ζωη.φυσικα λενε οτι τους λειπει η πολη,οσον αφορα συναυλιες,αθλητικα κ.λ.π αλλα το χωριο δεν το αλλαζουν.

τωρα εαν ζεις αρκετα κοντα στην πολη,οπως ο αρκιν ας πουμε που ειναι 1 ωρα ,ε δεν το λες και οτι αποκοπηκες απο τα πεπραγμενα.εινι ιδανικη περιοτωση.εαν μας εφερνε και κανα ντενεκε απο το υπεροχο λαδι της χαλκιδικης θα ηταν ακομα καλυτερα 😁

η ολλανδια ξερω οτι ειναι επισης το κεντρο των σπορων.οτι φυτο θες ,οτι φυτο σπερνεται στην ελλαδα,ντοματες ,πιπιεριες κ.λ.π. εκει ειναι η αποθηκη.τα φερνουν αντιπροσωποι εδω και τα διανεμουν.

Nα εισαι καλα φιλε μου. Εχουν πεσει τονοι ιδρωτας ολα τα χρονια οποτε μπορω να γραφω με βασεις και βιωματα και αν μπορω να βοηθαω και να δινω μια καλυτερη οπτικη πανω στο αντικειμενο. Και θα πατησω και σε αυτο που ειπες πριν λιγο εβλεπα βιντεο για την ξεφτιλισμενη που εφαγε 2.5 εκατομμυρια επιδοτησεις σε 5 χρονια χωρις να εχει δουλεψει ουτε μια μερα σε χωραφι χωρις να κατεχει ουτε ενα στρεμμα ενω ο πραγματικος αγροτης καθε χρονο τον κοβουν απο τα ηδη λιγα χρηματα που παιρνει ανα στρεμμα. Αυτο το θεμα ειναι τεραστιο και μακαρι να πιαστουν ολοι τους ο αλλος λεει δηλωνε χιλιαδες ζωες σε αεροδρομιο ο αλλος σε ενα απομερο νησι που δεν υπαρχει ανθρωπος και αλλα τετοια παρατραγουδα με εκατομμυρια επιδοτησεις και τον πραγματικο αγροτη τον κοβουν καθε χρονο. Παρανοια και με κατι τετοια νευριαζω παρα πολυ φυλακη ολοι τους ισοβια οχι 1-2 χρονια με αναστολη και μετα εξω και ξανα ζωαρα με τα εκατομμυρια που εκλεψαν απο ολους τους αγροτες. 

Η ζωη στο χωριο δεν συγκρινετε την ηρεμια μου δεν την αλλαζω κυριολεκτικα με τιποτα ειμαι 70χλμ απο Θεσσαλονικη και 15χλμ απο την κοντινοτερη κωμοπολη με 10000 κατοικους που εχει τα παντα οποτε δεν ειναι ασχημα και θαλασσα στα 10χλμ δεν μιλαμε για βουνα με 100 κατοικους που εκει οκ δεν θα μπορουσα να μεινω απλα ουτε και σε μεγαλη πολη. Το λαδακι το πινεις και σκετο δεν συγκρινετε με αυτα που πουλανε στα super market και παντα ειναι 100% καθαρο παρθενο μηδεν νοηθεια η οτιδηποτε κολπα κανουν οι γνωστοι μεσιτες. 

• Like 1
Δημοσ.
On 14/09/2025 at 19:31, dasimo said:

ο λόγος που οι νέοι μένουν σπίτι εως αργα είναι επειδή δεν κάνουν σχέσεις......Αν εχεις φτασει 32 με 1200 ευρω εισόδημα και δεν εχεις μια σχέση να βγάζει αλλα 1000, πως να φύγεις απο το σπίτι ? Με 2200 και ενα δυάρι σωστο μένουν 1600 ευρω ανετα disposable income. Αλλα κανείς δεν θέλει δεσμέυσεις. 

γιατι φεύγει μετά το μισό εισόδημα σε xanax για να αντέχει ένας τον άλλον...... για αυτό πλέον δεν κανουν σχέσεις καθώς πλέον κάνεις δεν κάνει υποχωρήσεις στα θέλω του ουτε δέχεσαι τα θέλω του άλλου .... ετσι σχέσεις όσο πάει θα χάνονται

εγω ακομη και παντρεμένος με παιδί ποτέ δεν δέχτηκα να μου πει οχι δεν θα κάνεις η θα το κάνεις ετσι.... όπως της λέω της γυναικάς κανε οτι θες όπου θες όποτε θες ετσι και εγώ θέλω και κάνω και συμφωνήσαμε όταν βγει όποιος βγει να κρατάει το παιδί... και τέλος. 
στην αρχη όταν παντρευτήκαμε αριχισαν δεν κάνεις αυτο δεν κάνεις εκείνο μόνο μαζί και πολλά άλλα με το που είδε οτι xanaxaki άρχισε να φεύγει σαν καραμέλα το κόψε  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 minutes ago, mike15 said:

ο νεος κοσμος θελει δουλεια με πολλα φραγκα και ελευθερη ωρα για βολτες.αυτο δεν υπαρχει στην αγροτια,ειναι πληρη ενασχοληση

Δεν ισχυει, το αντιθετο θα ελεγα. Δεν υπαρχει μερα που ο (μερακλης) αγροτης να μην σταθει για ενα τσιπουρο. Ασε που τα χωραφια δε θελουν καθε μερα δουλεια. Ακομα και τα ζωα που θελουν καθε μερα, τα τσιπουρα που πινεις και τα τραπεζια που θα βρεθεις ειναι πολυ περισσοτερα απο τον μεσο εταιρικο καριεριστα υπαλληλο στην Αθηνα 

Απλα δεν εχει συναυλιες κουλτουριαρικες, θεατρικες παραστασεις, μωλ, κλπ, κλπ για τα οποια ομως το 98% των αγροτων εχει μηδενικο ενδιαφερον ουτως η αλλως

Και το σημαντικοτερο ειναι πως στην αγροτια ΚΡΑΤΑΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ και ξεκουραστο να περασεις καλα με τους φιλους και να πεις τα καλαμπουρια σου. Δε σκεφτεσαι δικογραφα (δικηγοροι), τιμολογια (λογιστες), κανονισμους συμμορφωσης και κωδικες δεοντολογιας (τραπεζες), ορους ασφαλιστηριων συμβολαιων (ασφαλιστες), κοκ και μια αισθηση μονιμα στην πριζα. Και κυριως ΕΙΣΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΑΛΑΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ εκτος απο τη δουλεια

Επεξ/σία από archer100
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, Xdanger είπε

Για υδροπονία ντομάτας ξέρεις αν έχει κάτι? Εκεί έχω ακούσει έχει καλή απόδοση αλλά θέλεις και μεγάλο κεφάλαιο 100κ το στρέμμα 

Η ντοματα τα τελευταια χρονια στην Ελλαδα δεν θα την προτεινα. Εβαζε γνωστος μου 40 στρεμματα χωρις θερμοκηπιο πολλα χρονια και πηγαινε μεσα λαχαναγορα. Λογο της τουτας ομως τα τελευταια χρονια οι επιπτωσεις ειναι τρομερες και η φυρα η ντοματα που θα πεταξεις σε παρα πολυ υψηλο επιπεδο που δεν αξιζει το ρισκο. Θες πολυ νερο πολλα λιπασματα παρα πολλα εργατικα και παλι χωρις καλη τιμη και βαλε και την τουτα εχει κοσμο που με την ντοματα μπηκαν πολλα χιλιαρικα μεσα δυστυχως τα τελευταια χρονια απο τους 10 παραγωγους που εβαζαν εδω που ειμαι δεν εχει μεινει κανεις και κανουν εισαγωγη απο Τουρκια κυριως που εχουν πολυ φθηνα εργατικα χερια. Δεν μπορουν να την παλεψουν και με τους Ευρωπαιους στις Βρυξελες στο κοινοβουλιο που μπλεξαμε εχουν κανει τα φαρμακα οικολογικα οσο δεν παει και δεν εχουν καμια επιδραση στο μικροβιο οποτε απλα ο κοσμος την εχει παρατησει. 

Αν θες να πας σε θερμοκηπιο εκει θα χρειαστεις τα διπλασια και παραπανω συγκριτικα με το εξωτερικο χωραφι εκει μπορεις να παλεψεις αλλα θες τρομερα πολλα φαρμακα και τεραστιο κεφαλαιο δεν το προτεινω περα απο το αν εχεις στην ακρη 400-500 χιλιαρικα και θα ασχοληθεις σοβαρα. 

https://www.syngenta.gr/news/sto-horafi/tuta-absoluta-mia-poly-sovari-apeili-gia-tin-kalliergeia-tis-tomatas

8 λεπτά πριν, archer100 είπε

Δεν ισχυει, το αντιθετο θα ελεγα. Δεν υπαρχει μερα που ο (μερακλης) αγροτης να μην σταθει για ενα τσιπουρο. Ασε που τα χωραφια δε θελουν καθε μερα δουλεια. Ακομα και τα ζωα που θελουν καθε μερα, τα τσιπουρα που πινεις και τα τραπεζια που θα βρεθεις ειναι πολυ περισσοτερα απο τον μεσο εταιρικο καριεριστα υπαλληλο στην Αθηνα 

Απλα δεν εχει συναυλιες κουλτουριαρικες, θεατρικες παραστασεις, μαλ, κλπ, κλπ για τα οποια ομως το 98% των αγροτων εχει μηδεν ενδιαφερον ουτως η αλλως

Κοιτα οταν υπαρχει δουλεια θα τα αφησω ολα. Θα παω ποτισμα 15 20 ωρες σερι θα ειμαι εκει στη συγκομιδη απο τις 6 το πρωι μεχρι 8 το βραδυ θα ειμαι εκει δεν μπορεις να τα αφησεις και τα ζωα ειναι ακομα χειροτερα οσον αφορα αυτο ειναι ζωντανες ζωες και σε θελουν καθε μερα εκει. Οταν ομως τελειωσω με οτιδηποτε εχω θα παω και την ταβερνα μου και βολτα και αραγμα θαλασσα και απο ολα αλλα πρωτα η δουλεια μετα ολα τα αλλα. Τωρα ναι επειδη ανεφερες θεατρο και γενικα πολυ κουλτουριαρικες φασεις προσωπικα απλα δεν. Θα δω καθε ειδους ταινια απο Tarkovsky μεχρι Bergman μεχρι οτι θελεις αλλα θεατρο δεν εχω παει ποτε ουτε θελω να το προσπαθησω οπως προφανως και οπερα και τετοια που τα ακουω και βγαζω αφρους. 

Να πω την αληθεια δεν εχει να κανει αυτο ομως τι επαγγελμα κανεις ειναι απλα τι σου αρεσει και με τι περνας καλα στον ελευθερο σου χρονο. 

Επεξ/σία από Arkin
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 minutes ago, Arkin said:

Κοιτα οταν υπαρχει δουλεια θα τα αφησω ολα. Θα παω ποτισμα 15 20 ωρες σερι θα ειμαι εκει στη συγκομιδη απο τις 6 το πρωι μεχρι 8 το βραδυ θα ειμαι εκει δεν μπορεις να τα αφησεις και τα ζωα ειναι ακομα χειροτερα οσον αφορα αυτο ειναι ζωντανες ζωες και σε θελουν καθε μερα εκει. Οταν ομως τελειωσω με οτιδηποτε εχω θα παω και την ταβερνα μου και βολτα και αραγμα θαλασσα και απο ολα αλλα πρωτα η δουλεια μετα ολα τα αλλα. Τωρα ναι επειδη ανεφερες θεατρο και γενικα πολυ κουλτουριαρικες φασεις προσωπικα απλα δεν. Θα δω καθε ειδους ταινια απο Tarkovsky μεχρι Bergman μεχρι οτι θελεις αλλα θεατρο δεν εχω παει ποτε ουτε θελω να το προσπαθησω οπως προφανως και οπερα και τετοια που τα ακουω και βγαζω αφρους. 

Προσθεσα και την παρακατω παραγραφο, συμφωνεις με αυτο;

Και το σημαντικοτερο ειναι πως στην αγροτια ΚΡΑΤΑΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ και ξεκουραστο να περασεις καλα με τους φιλους και να πεις τα καλαμπουρια σου. Δε σκεφτεσαι δικογραφα (δικηγοροι), τιμολογια (λογιστες), κανονισμους συμμορφωσης και κωδικες δεοντολογιας (τραπεζες), ορους ασφαλιστηριων συμβολαιων (ασφαλιστες), κοκ και μια αισθηση μονιμα στην πριζα. Και κυριως ΕΙΣΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΑΛΑΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ εκτος απο τη δουλεια

Επεξ/σία από archer100
Δημοσ.
Μόλις τώρα, archer100 είπε

Προσθεσα και την παρακατω παραγραφο, συμφωνεις με αυτο;

Ισχυε το παρακατω πριν καποια χρονια. Σημερα που πληρωνω καθε μηνα εγω εφκα ρευμαρα εργοσημα τα παντα απο ebanking ειναι ενα παραπανω αγχος. Τα τιμολογια ευτυχως πανε λογιστρια θελουν και αυτες ενα 700αρι το χρονο οποτε ειναι δικη τους δουλεια αν και ολα περνανε αυτοματα στο βιβλιο στο myDATA οτι κοπει με ΑΦΜ φαινεται αμεσα εκει και στην εφαρμογη που εχω στο κινητο. Στα υπολοιπα που οκ μια μερα θα τα πληρωσεις ολα το μηνα και τελος ομως ισχυει. Εισαι εσυ και η δουλεια στο 99% χειρονακτικη. Δεν σκοτιζεις το μυαλο σου με οτιδηποτε αλλο δεν εχεις βαβουρα εισαι απλα εσυ και η δουλεια που βρισκεται μπροστα σου. Μεγαλο προσον αυτο σε μια δουλεια εχεις τη σωματικη κουραση βεβαια αλλα με τον καιρο δεν σε ενοχλει καθολου γιατι ξερεις οτι ειναι κατι που πρεπει να γινει και το κανεις δεν σκεφτεσαι ωχ πως θα κλαδεψω ωχ πως θα φορτωσω ωχ το ενα ωχ το αλλο. Και οτι κανεις το κανεις για σενα οχι για ενα ξενο αφεντικο σε μια εταιρια που και λεπτο να μην σταματησεις δεν θα ακουσεις το ευχαριστω μεγαλο προσον και αυτο. Δεν λειπουν βεβαια ο καιρος καθημερινος ελεγχος με αερα δεν ραντιζεις πχ ποτε η καποια φαρμακα θελουν ζεστη αλλα κρυο οπως και η τιμη που θες να ειναι καλη στο τελος της χρονιας και τελος το εργατικο που εδω θελουμε δουλιτσα υπηρχε χρονια που ερχονταν αστυνομια και επιαναν εργατες πρωι πρωι που πηγαιναν να μαζεψουν ελιες πραγμα απαραδεκτο και τραγικο. Αλλα η Ελλαδα αυτη ειναι τρωει τα παιδια της πολλες φορες. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 13/9/2025 στις 9:52 ΜΜ, StamTheMan είπε

Παιδια,φυγετε απο την Αθηνα.
Δε σας λεω τα δικα μας εξοδα εδω Καλαματα,γιατι θα βαλετε τα κλαμματα.

Μιας και ρωτούσε κάποιος φίλος με αφορμή αυτό το ποστ, οφείλω να ομολογήσω ότι προσωπικά το έκανα το βήμα. Έφυγα από Αθήνα πριν 5 μήνες για Καλαμάτα, χωρίς να είμαι από εκεί. Φθηνή πάντως δεν μου φάνηκε σε τίποτα. Δεν ξέρω εάν είναι επειδή ακόμα δεν ξέρω πού να κινηθώ, αλλά με εξαίρεση τα περισσότερα μαγαζιά για φαγητό όλα τα υπόλοιπα είναι στο ίδιο επίπεδο ή πάνω από την Αθήνα. Ενοίκια εννοείται και εδώ πανάκριβα, σούπερ μάρκετ πιο ακριβά από την Αθήνα, χασάπικα πιο ακριβά από την Αθήνα, γιατροί πάσης φύσεως σαφώς πιο ακριβοί από την Αθήνα, τεχνίτες σε παροξυσμό, βενζινάδικα όλα χάλια. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψω Αθήνα μέσα στην επόμενη 10-15ετια εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά σε διάφορους τομείς, αλλά πιο φθηνή προσωπικά την Καλαμάτα δεν την βρήκα.

Εντύπωση πάντως μου κάνουν κι εμένα τα ποσά που βλέπω για το σούπερ μάρκετ. Δηλαδή το 250 και 300€ για φαγητό συνολικά τον μήνα για 2 άτομα μου κάνει τρομακτική εντύπωση πώς είναι δυνατόν να βγει. Ακόμα και κυνηγώντας μονίμως προσφορές ή αγοράζοντας προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Επεξ/σία από Bigi444444
  • Like 3
Δημοσ.
35 minutes ago, Bigi444444 said:

Μιας και ρωτούσε κάποιος φίλος με αφορμή αυτό το ποστ, οφείλω να ομολογήσω ότι προσωπικά το έκανα το βήμα. Έφυγα από Αθήνα πριν 5 μήνες για Καλαμάτα, χωρίς να είμαι από εκεί. Φθηνή πάντως δεν μου φάνηκε σε τίποτα. Δεν ξέρω εάν είναι επειδή ακόμα δεν ξέρω πού να κινηθώ, αλλά με εξαίρεση τα περισσότερα μαγαζιά για φαγητό όλα τα υπόλοιπα είναι στο ίδιο επίπεδο ή πάνω από την Αθήνα. Ενοίκια εννοείται και εδώ πανάκριβα, σούπερ μάρκετ πιο ακριβά από την Αθήνα, χασάπικα πιο ακριβά από την Αθήνα, γιατροί πάσης φύσεως σαφώς πιο ακριβοί από την Αθήνα, τεχνίτες σε παροξυσμό, βενζινάδικα όλα χάλια. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψω Αθήνα μέσα στην επόμενη 10-15ετια εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά σε διάφορους τομείς, αλλά πιο φθηνή προσωπικά την Καλαμάτα δεν την βρήκα.

Εντύπωση πάντως μου κάνουν κι εμένα τα ποσά που βλέπω για το σούπερ μάρκετ. Δηλαδή το 250 και 300€ για φαγητό συνολικά τον μήνα για 2 άτομα μου κάνει τρομακτική εντύπωση πώς είναι δυνατόν να βγει. Ακόμα και κυνηγώντας μονίμως προσφορές ή αγοράζοντας προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Εχει κοσμο πολυ αδυνατο που τη βγαζει με λιτη διαιτα. Πολλα μακαρονια, ρυζι, οσπρια, σαλατες, κλπ ολα αυτα ειναι σχετικα φθηνα απο το Σουπερ Μαρκετ, τρεχουν μονιμως προσφορες, και ρυζι-οσπρια μπορεις να παρεις χυμα πολυ φθηνοτερα 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επί του θέματος.

Δύσκολη απάντηση. Είναι υποκειμενική. Ο κάθε ένας δίνει δικό του ορισμό.

1) Άλλες οι ανάγκες, τα όνειρα, τα θέλω του καθενός.

2) Ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα για να κάνεις τι;

Για να δώσω την δική μου απάντηση, σεβόμενος τις απόψεις και την προσωπική κατάσταση όλων:

(ναι το γράφω προκαταβολικά γιατί ξέρω τι θα γραφτεί από κάτω)

Η σωστή απάντηση ΓΙΑ ΜΕΝΑ θα ήταν 2k+ ελάχιστο ατομικό καθαρό εισόδημα. Πάγια έξοδα + αποταμίευση. Μία αναλογία 80%-20% μηνιαίως. Ιδανικά 65-35%.

Το να ζεις, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει και να είσαι με 3 ευρώ στο τέλος του μήνα, τότε άμεσα ψάχνεσαι. Αλλάζεις δουλειά ή και χώρα αν χρειαστεί. Θεωρητικά τουλάχιστον. Για χίλιους 2 λόγους ελάχιστοι το κάνουν ή μπορούν να το κάνουν αυτό. Και είναι απολύτως σεβαστό και κατανοητό.

Για τον φίλο @Arkin και λοιπούς που έγραψαν για τον πρωτογενή τομέα. Ίσως από τους πιο παρεξηγημένους. Όντως οι νεότερες γενιές θα μπορούσαν να ασχοληθούν και να προοδεύσουν. Ειδικά αφού λίγο πολύ έχουν μία ιδέα με το ρημάδι το ίντερνετ και την τεχνολογία, θα μπορούσαν να το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Κέφι χρειάζεται και δυστυχώς κάποιο κεφάλαιο αν δεν έχει κάποιος τίποτα. Αλλά όπως είπα κέφι να υπάρχει και κάτι γίνεται..

Εντάξει ομολογώ βέβαια πως τα ποσά(στρέμματα κλπ) που ακούστηκαν παραπάνω μου φαίνονται τεράστια. Δεν έχω συνηθίσει σε αυτά τα νούμερα. Ίσως δεν βοηθάει ότι δεν έχει τόσο μεγάλους κάμπους από εκεί που κατάγομαι αλλά 40-50+ στρέμματα/5000 δέντρα κλπ συνήθως έχουν επαγγελματίες αγρότες με πολλά χρόνια στην πλάτη τους. Τέλος αυτό δεν έχει απολύτως καμία σημασία στην συγκεκριμένη συζήτηση.

Προσωπικά έχω εμπειρία από ελιές τύπου Αθηνολιές(εδώ τις ονομάζουν και "αργές") και τα τελευταία 20-25 χρόνια και μουρτολιές. Δηλαδή ελιές που προορίζονται για "αγνό παρθένο μπλα μπλα μπλα μαρκετινίστικες μλκιες" ελαιόλαδο. Εμείς έχουμε σύνολο γύρω στα 350 δέντρα όπου δίνουν από 2-5.5 τόνους λάδι(το οποίο είναι και το ρεκόρ που έχω μαζέψει).

ΔΕΝ ασχολούμαι αυτή τη στιγμή με τον τομέα αλλά έχω μαζέψει τόνους και τόνους. Αυτό που βλέπω τώρα είναι το εξής:

1) Επαγγελματικά πιστεύω ότι είναι μία ενδιαφέρον ενασχόληση. Η αλήθεια είναι πως θα υπάρξουν χρονιές που δεν θα πάει τόσο καλά αλλά συνήθως οι πραγματικοί αγρότες έχουν μία σχετικά σταθερή μέση παραγωγή. Γιατί είναι περισσότερες ώρες στο χωράφι, τις περιποιούνται παραπάνω, ρίχνουν κανά λίπασμα παραπάνω και κυρίως πιο σωστό(ότι χρειάζεται το χώμα και όχι "αυτό ρίχναμε πάντα") και ψεκάζουν πιο σωστά για να μην χάνουν παραγωγή.

2) Πολλές φορές οι αγρότες θα έχουν 2-3 διαφορετικές καλλιέργιες για να μην ποντάρουν όλα σε ένα άλογο + ότι ασχολούνται περισσότερο διάστημα στο χωράφι. Για παράδειγμα ξέρω αρκετούς που είχαν βάλει κάποιες ποσότητες "καλαμών" που τα προηγούμενα χρόνια είχαν εξαιρετικά καλή τιμή + μαζεύεται σε διαφορετική περίοδο απ' ότι οι άλλες.

Δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο αλλά ούτε και απίθανο κάποιοι να έχουν και κάτι τελείως διαφορετικό. Απλά οι καλλιέργιες δεν αλλάζουν κάθε χρόνο. Ότι έχει σχέση με δέντρο δεν το βγάζεις. Δεν φυτρώνει σε 1 χρόνο. Θέλει χρόνια για να αρχίσει να βγάζει κουκιά και να ψιλο-αποδίδει.

3) Έχει παρεξηγηθεί λίγο αλλά στις μέρες μας επαγγελματίας αγρότης = επιχειρηματίας. Κανονικότατα με λογιστή. Κάποιοι έχουν μόνιμα 1, ίσως 2 άτομα εργάτες(μόνιμους, δηλωμένους, νορμάλ όχι δούλους) όλο το χρόνο. Φυσικά όπως και κάθε κατηγορία ελεύθερου επαγγελματία έτσι κι αυτό έχει διάφορες φοροαπαλλαγές ή επιστροφές φόρων ή επιδοτήσεις(όχι τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ πόρσε αλλά όντως απαραίτητα πράγματα όπως τύπου καύσιμο, νέα μηχανήματα κλπ κλπ κλπ).

4) Υπάρχει μία οικονομία γύρω από τον αγροτικό τομέα που είναι ιδιαίτερα επικερδής αρκεί να ασχοληθεί κάποιος. Για παράδειγμα επειδή πλέον οι περισσότεροι από τις νέες γενιές αφήνουν τα χωράφια, οι "γονείς" ψάχνουν να βρουν συνεργεία για να τις μαζέψουν. Όλα είναι περιζήτητα και είναι ελάχιστα. Βγάζουν πάρα μα πάρα μα πάρα μα πάρα πολλά λεφτά(ναι εννοώ 6ψηφιο αυτούς τους 3-4 μήνες που διαρκεί η συγκομιδή). Ο εξοπλισμός, επένδυση κλπ είναι "μικρά" έξοδα. Το ROI είναι τεράστιο. Ακόμα και αγροτικό να αγοράσει κάποιος μαζί με όλα τα εργαλεία τότε ίσως τον πρώτο χρόνο να έχει κάνει την απόσβεση. Άμα έχει εμπειρία και είναι σβέλτο-δεμένο το συνεργείο, ίσως πιο σύντομα.

Όπως υπάρχει και τεράστιο περιθώριο κέρδους αν έχει τα κέφια-κονέ-πες το όπως θες και κάνει και άλλα πράγματα. Μικρο-τυποποίηση, προώθηση και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Γιατί δυστυχώς οι συνεταιρισμοί δεν δουλεύουν όπως πρέπει(για διάφορους λόγους) και οι μεσάζοντες/καρτέλ κάνουν όντως πάρτυ. Άσχετα άμα στο ράφι οι καταναλωτές βλέπουν x2-x3-x4-x5(συνήθως x4-5) την τιμή.

+ Διάφορες άλλες επ. δραστηριότητες: Από μηχανήματα και ότι χρειάζονται για τα χωράφια μέχρι και ο μηχανικός/μάστορας που θησαυρίζει από τις "επισκευές" σε βενζινοπρίονα και ότι άλλο μαραφέτι υπάρχει.

(δυστυχώς παίζουν πολλά μαύρα)

5) Πέρα από την σωματική εργασία κλπ που ήδη έχουν αναφερθεί, υπάρχει και ένα έξτρα κακό. Το κόστος. Σε γενικές γραμμές είναι όντως αυξημένο σημαντικά. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Που έχει αυξηθεί; Στα πάντα. Είτε για λιπάσματα, ψεκάσματα είτε για εργατικά και πάγια έξοδα. Παντού.

Άρα αυξημένο κόστος με μη "εγγυημένη" τιμή πώλησης* ή ακόμα και παραγωγής, όντως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μπει κάποιος μέσα.

* Για παράδειγμα φέτος άμα πέσει το παρθένο ελαιόλαδο κάτω από 4ευρώ το κιλό τότε πιθανότατα πολλοί θα είναι ίσα βάρκα ίσα νερά. Στα κάτω από 4 ευρώ που υπάρχει φόβος ότι θα πάει τότε ίσως προκύψουν σοβαρές ζημίες. Αν όμως κρατηθεί στα 4-5 ευρώ τότε θα είναι σχετικά ΟΚ. Θα υπάρχει κάποιο κέρδος.

6) Κλιματική αλλαγή (ή όπως θέλετε βαφτίστε το). Εδώ υπάρχει ένας υπαρκτός κίνδυνος. Ακόμα και για τις ελιές που προ-ανέφερα που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές. Δεν υπάρχει -σταγόνα- νερό. Είναι υπερβολικά ξηρό το κλίμα. Όταν σπάει ο κύκλος της βροχής-θερμοκρασίας-υγρασίας κλπ(και γενικότερα των εποχών του χρόνου) τα δέντρα δεν αποδίδουν όπως πρέπει. Και φυσικά άμα δεν έχεις νεράκι την έβαψες αλλά εδώ μπαίνει ο παράγοντας τεχνολογία και ίσως μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο βιώσιμα

π.χ πότισμα όχι με μπεκ κλπ που θέλουν πολύ νερό αλλά σταγόνες απογευματινές-βραδινές ώρες που έχει χαμηλότερες θερμοκρασίας και δεν θα εξατμιστεί το νερό. Εξοικονόμιση μέχρι και 90% νερού (κόστος ρεύματος αν έχεις γεώτρηση, κόστος νερού άμα δεν έχεις και κυρίως δεν θα στερέψει ποτέ η γεώτρηση σου)

Μεθόδους αποθήκευσης νερού βροχής, Δεξαμενούλα νερού με ρυθμιστή στάθμης ώστε η γεώτρηση να δουλεύει ελάχιστα.

Έξυπνα συστήματα ανάλυσης περιβαλλοντικών συνθηκών-χώματος κλπ για αποδοτικότερη διαχείριση του χωραφιού.

Υπάρχουν 100αδες εξαιρετικά ενδιαφέρον εφαρμογές/τεχνολογίες πλέον.

Άρα γενικό συμπέρασμα είναι πως όπως σε όλα τα επαγγέλματα έχει τα θετικά και τα αρνητικά. Άμα κάποιος έχει όρεξη και κέφι μπορεί να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα και θα ανταμειφθεί. Χωρίς "χασάπηδες" και "φραπέδες".

Ίσα ίσα που ίσως να είναι και εξαιρετικά ενδιαφέρον πλέον με "σύμμαχο" την τεχνολογία και το ίντερνετ.

Προσωπική άποψη ή επιλογή

Μεγαλούπολη με 1500 ευρώ(ή ορίστε εσείς ένα ποσό) δεν θα καθόμουν που να μου τα έδιναν τσάμπα. Μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει για τα επόμενα 40 χρόνια χωρίς στον ήλιο μοίρα ή κάποια ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες εγώ προσωπικά δεν θα το έκανα.

Ναι, θα διάλεγα τον πρωτογενή τομέα. Δεν υπάρχει καμιά ρετσινιά. Αυτές είναι λογικές/νοοτροπίες του παρελθόντος. Ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι. Στην τελική ο πρωτογενής τομέας είναι ζωτικός για την εκάστοτε χώρα. Στην πραγματικότητα γι' αυτό και η ΕΕ έδινε/δίνει επιδοτήσεις. Γιατί ναι μεν οι ευρωπαίοι αγρότες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους αγρότες από τρίτες χώρες αλλά πάση θυσία και ανεξαρτήτως κόστους πρέπει να επιβιώσουν. Όχι για να πάρουν καγιέν ούτε για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά γιατί χωρίς αυτάρκεια - επισητιστική ασφάλεια υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επιβίωσης των χωρών. Όσα αεροπλάνα και πλοία και τουρμπίνες και....προγράμματα και IT και AI και να παράγει. Σε περίπτωση που γίνει μλκια(ή κάποιος αρχίσει τους εκβιασμούς) αυτά δεν τρώγονται.

Αλλιώς θα διάλεγα άμα μπορούσα να ακολουθήσω άλλες χειρωνακτικές εργασίες και μη. Παρεξηγημένους κλάδους(μη και δε γίνουν -π.χ.- δικηγόροι όλοι) όπως υδραυλικός, ηλεκτρολόγους, ψυκτικός, μερεμέτια-"πλακάκια"-"χρώματα"-ή ότι άλλο θες κλπ(δυστυχώς πολλά μαύρα και εδώ). Δουλειές που γενικά πονάει αυτή τη στιγμή η χώρα. Και σίγουρα υπάρχουν πολλές ακόμα.

Με λίγα λόγια οι μεγαλουπόλεις μονόδρομος δεν είναι. Έχουν τα + και τα - τους. Βέβαια να πω κάτι τελευταίο: Προφανώς χρεοκοπημένη είναι η χώρα. Όχι ο άνθρωπος που προσπαθεί να επιβιώσει με ένα χιλιάρικο. Αν και μπορεί όλα τα παραπάνω να μην είναι οι καλύτερες λύσεις/επιλογές, σίγουρα είναι κάτι -ίσως- καλύτερο από τα 1000 ευρώ. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ισχύουν αυτά που λένε οι τηλεκήρυκες/βουλευτές/κομματάρχες κλπ που κατηγορούν τους νέους ότι δεν θέλουν να δουλέψουν κλπ. Που οι ίδιοι δεν ξέρουν να αλλάξουν μία λάμπα σπίτι τους ή να ανοίγουν έναν υπολογιστή. Που είναι ο ορισμός του άχρηστου για την κοινωνία. Αυτοί είναι άλλη συζήτηση και κανονικά το μόνο που τους αξίζει είναι να γράφουν 0% τηλεθέαση και να μην τους ξέρει ούτε η μάνα τους.

edit

@Bigi444444 Καλαμάτα δεν ξέρω αλλά η επαρχία είναι πιο ακριβή. Σουπερμάρκετ x1.2-1.5 πιο ακριβά και σε πολλά άλλα βασικά έξοδα. Ίσως κατά περιπτώσεις να έχει πιο φθηνή εστίαση στις ταβέρνες(π.χ. βρίσκεις μπριζολίτσα από τις τεράστιες με 9 ευρώ μερίδα) αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί λόγος για να αλλάξει κάποιος διαμονή! Αυτό που ίσως να έχει είναι πιο ποιοτικά αγαθά αν ψωνίζεις π.χ οπωροκηπευτικά/λαχανικά/κρέατα/τυριά/ψάρια κλπ από ντόπιους. Νομίζω ότι αυτή η ιδέα ότι είναι πιο φθηνά έχει προκύψει από το γεγονός ότι πολλοί(ειδικά παλιότερα) θα είχαν κάποιον συγγενή-γείτονα-γνωστό που έχει 2-3 λαχανικά, καμιά κοτούλα και τους έδινε τίποτα ή μπορεί να είχαν και αυτοί να είχαν/έχουν ένα 3x3 κηπάκι με διάφορα πραγματάκια. + ότι πολλοί είχαν μερικές ρίζες ελιές και έβγαζαν το λάδι της χρονιάς ή τουλάχιστον ήξεραν κάποιον για να τους το δώσει σε τιμή παραγωγού(3, 4 ευρώ ή όσο είναι κάθε φορά και όχι σουπερμάρκετ που μπορεί να είναι 12 ξέρω γω). Το ίδιο με το κρασία κλπ. Επίσης τουλάχιστον παλιότερα έπαιζε σε κάποιο βαθμό και η ανταλλακτική οικονομία. Α μου δωσε μερικά ψάρια/κρέας κλπ, ας του πάω κάποια μέρα λάδι/κρασί/λαχανικά ή οτιδήποτε δεν παράγει. Ή μου έφτιαξε τη βρύση και δεν μου πήρε λεφτά, ας του πάω 3 τσάντες χόρτα.

Επομένως πιο φθηνά σίγουρα δεν είναι. Αλλά η αλήθεια είναι πως ανάλογα που είναι κάποιος, ίσως μπορεί να γίνει με τις κατάλληλες συναναστροφές.

Επεξ/σία από Pansp32
  • Like 5
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, Pansp32 είπε

Επί του θέματος.

Δύσκολη απάντηση. Είναι υποκειμενική. Ο κάθε ένας δίνει δικό του ορισμό.

1) Άλλες οι ανάγκες, τα όνειρα, τα θέλω του καθενός.

2) Ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα για να κάνεις τι;

Για να δώσω την δίκη μου απάντηση, σεβόμενος τις απόψεις και την προσωπική κατάσταση όλων:

(ναι το γράφω προκαταβολικά γιατί ξέρω τι θα γραφτεί από κάτω)

Η σωστή απάντηση ΓΙΑ ΜΕΝΑ θα ήταν 2k+ ελάχιστο ατομική καθαρό εισόδημα. Πάγια έξοδα + αποταμίευση. Μία αναλογία 80%-20% μηνιαίως. Ιδανικά 65-35%.

Το να ζεις, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει και να είσαι με 3 ευρώ στο τέλος του μήνα, τότε άμεσα ψάχνεσαι. Αλλάζεις δουλειά ή και χώρα αν χρειαστεί. Θεωρητικά τουλάχιστον. Για χίλιους 2 λόγους ελάχιστοι το κάνουν οι μπορούν να το κάνουν αυτό. Και είναι απολύτως σεβαστό και κατανοητό.

Για τον φίλο @Arkin και λοιπούς που έγραψαν για τον πρωτογενή τομέα. Ίσως από τους πιο παρεξηγημένους. Όντως οι νεότερες γενιές θα μπορούσαν να ασχοληθούν και να προοδεύσουν. Ειδικά αφού λίγο πολύ έχουν μία ιδέα με το ρημάδι το ίντερνετ και την τεχνολογία, θα μπορούσαν να το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Κέφι χρειάζεται και δυστυχώς κάποιο κεφάλαιο αν δεν έχει κάποιος τίποτα. Αλλά όπως είπα κέφι να υπάρχει και κάτι γίνεται..

Εντάξει ομολογώ βέβαια πως τα ποσά(στρέμματα κλπ) που ακούστηκαν παραπάνω μου φαίνονται τεράστια. Δεν έχω συνηθίσει σε αυτά τα νούμερα. Ίσως δεν βοηθάει ότι δεν έχει τόσο μεγάλους κάμπους από εκεί που κατάγομαι αλλά 40-50+ στρέμματα/5000 δέντρα κλπ συνήθως έχουν επαγγελματίες αγρότες με πολλά χρόνια στην πλάτη τους. Τέλος αυτό δεν έχει απολύτως καμία σημασία στην συγκεκριμένη συζήτηση.

Προσωπικά έχω εμπειρία από ελιές τύπου Αθηνολιές(εδώ τις ονομάζουν και "αργές") και τα τελευταία 20-25 χρόνια και μουρτολιές. Δηλαδή ελιές που προορίζονται για "αγνό παρθένο μπλα μπλα μπλα μαρκετινίστικες μλκιες" ελαιόλαδο. Εμείς έχουμε σύνολο γύρω στα 350 δέντρα όπου δίνουν από 2-5.5 τόνους λάδι(το οποίο είναι και το ρεκόρ που έχω μαζέψει).

ΔΕΝ ασχολούμαι αυτή τη στιγμή με τον τομέα αλλά έχω μαζέψει τόνους και τόνους. Αυτό που βλέπω τώρα είναι το εξής:

1) Επαγγελματικά πιστεύω ότι είναι μία ενδιαφέρον ενασχόληση. Η αλήθεια είναι πως θα υπάρξουν χρονιές που δεν θα πάει τόσο καλά αλλά συνήθως οι πραγματικοί αγρότες έχουν μία σχετικά σταθερή μέση παραγωγή. Γιατί είναι περισσότερες ώρες στο χωράφι, τις περιποιούνται παραπάνω, ρίχνουν κανά λίπασμα παραπάνω και κυρίως πιο σωστό(ότι χρειάζεται το χώμα και όχι "αυτό ρίχναμε πάντα") και ψεκάζουν πιο σωστά για να μην χάνουν παραγωγή.

2) Πολλές φορές οι αγρότες θα έχουν 2-3 διαφορετικές καλλιέργιες για να μην ποντάρουν όλα σε ένα άλογο + ότι ασχολούνται περισσότερο διάστημα στο χωράφι. Για παράδειγμα ξέρω αρκετούς που είχαν βάλει κάποιες ποσότητες "καλαμών" που τα προηγούμενα χρόνια είχαν εξαιρετικά καλή τιμή + μαζεύεται σε διαφορετική περίοδο απ' ότι οι άλλες.

Δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο αλλά ούτε και απίθανο κάποιοι να έχουν και κάτι τελείως διαφορετικό. Απλά οι καλλιέργιες δεν αλλάζουν κάθε χρόνο. Ότι έχει σχέση με δέντρο δεν το βγάζεις. Δεν φυτρώνει σε 1 χρόνο. Θέλει χρόνια για να αρχίσει να βγάζει κουκιά και να ψιλο-αποδίδει.

3) Έχει παρεξηγηθεί λίγο αλλά στις μέρες μας επαγγελματίας αγρότης = επιχειρηματίας. Κανονικότατα με λογιστή. Κάποιοι έχουν μόνιμα 1, ίσως 2 άτομα εργάτες(μόνιμους, δηλωμένους, νορμάλ όχι δούλους) όλο το χρόνο. Φυσικά όπως και κάθε κατηγορία ελεύθερου επαγγελματία έτσι κι αυτό έχει διάφορες φοροαπαλλαγές ή επιστροφές φόρων ή επιδοτήσεις(όχι τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ πόρτσε αλλά όντως απαραίτητα πράγματα όπως τύπου καύσιμο, νέα μηχανήματα κλπ κλπ κλπ).

4) Υπάρχει μία οικονομία γύρω από τον αγροτικό τομέα που είναι ιδιαίτερα επικερδής αρκεί να ασχοληθεί κάποιος. Για παράδειγμα επειδή πλέον οι περισσότεροι από τις νέες γενιές αφήνουν τα χωράφια, οι "γονείς" ψάχνουν να βρουν συνεργεία για να τις μαζέψουν. Όλα είναι περιζήτητα και είναι ελάχιστα. Βγάζουν πάρα μα πάρα μα πάρα μα πάρα πολλά λεφτά(ναι εννοώ 6ψηφιο αυτούς τους 3-4 μήνες που διαρκεί η συγκομιδή). Ο εξοπλισμός, επένδυση κλπ είναι "μικρά" έξοδα. Το ROI είναι τεράστιο. Ακόμα και αγροτικό να αγοράσει κάποιος μαζί με όλα τα εργαλεία τότε ίσως τον πρώτο χρόνο. Άμα έχει εμπειρία και είναι σβέλτο-δεμένο το συνεργείο, ίσως πιο σύντομα.

Όπως υπάρχει και τεράστιο περιθώριο κέρδους αν έχει τα κέφια-κονέ-πες το όπως θες και κάνει και άλλα πράγματα. Μικρο-τυποποίηση, προώθηση και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Γιατί δυστυχώς οι συνεταιρισμοί δεν δουλεύουν όπως πρέπει(για διάφορους λόγους) και οι μεσάζοντες/καρτέλ κάνουν όντως πάρτυ. Άσχετα άμα στο ράφι οι καταναλωτές βλέπουν x2-x3-x4-x5(συνήθως x4-5) την τιμή.

+ Διάφορες άλλες επ. δραστηριότητες: Από μηχανήματα και ότι χρειάζονται για τα χωράφια μέχρι και ο μηχανικός/μάστορας που θησαυρίζει από τις "επισκευές" σε βενζινοπρίονα και ότι άλλο μαραφέτι υπάρχει.

(δυστυχώς παίζουν πολλά μαύρα)

5) Πέρα από την σωματική εργασία κλπ που ήδη έχουν αναφερθεί, υπάρχει και ένα έξτρα κακό. Το κόστος. Σε γενικές γραμμές είναι όντως αυξημένο σημαντικά. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Που έχει αυξηθεί; Στα πάντα. Είτε για λιπάσματα, ψεκάσματα είτε για εργατικά και πάγια έξοδα. Παντού.

6) Κλιματική αλλαγή (ή όπως θέλετε βαφτίστε το). Εδώ υπάρχει ένας υπαρκτός κίνδυνος. Ακόμα και για τις ελιές που προ-ανέφερα που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές. Όταν σπάει ο κύκλος της βροχής-θερμοκρασίας-υγρασίας κλπ τα δέντρα δεν αποδίνουν όπως πρέπει. Και φυσικά άμα δεν έχεις νεράκι την έβαψες αλλά εδώ μπαίνει ο παράγοντας τεχνολογία και ίσως μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο βιώσιμα

π.χ πότισμα όχι με μπεκ κλπ που θέλουν πολύ νερό αλλά σταγόνες απογευματινές-βραδινές ώρες που έχει χαμηλότερες θερμοκρασίας και δεν θα εξατμιστεί το νερό. Εξοικονόμιση μέχρι και 90% νερού (κόστος ρεύματος αν έχεις γεώτρηση, κόστος νερού άμα δεν έχεις και κυρίως δεν θα στερέψει ποτέ η γεώτρηση σου)

Μεθόδους αποθήκευσης νερού βροχής, Δεξαμενούλα νερού με ρυθμιστή στάθμης ώστε η γεώτρηση να δουλεύει ελάχιστα.

Έξυπνα συστήματα ανάλυσης περιβαλλοντικών συνθηκών-χώματος κλπ για αποδοτικότερη διαχείριση του χωραφιού.

Υπάρχουν 100αδες εξαιρετικά ενδιαφέρον εφαρμογές/τεχνολογίες πλέον.

Άρα γενικό συμπέρασμα είναι πως όπως σε όλα τα επαγγέλματα έχει τα θετικά και τα αρνητικά. Άμα κάποιος έχει όρεξη και κέφι μπορεί να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα και θα ανταμειφθεί. Χωρίς "χασάπηδες" και "φραπέδες".

Ίσα ίσα που ίσως να είναι και εξαιρετικά ενδιαφέρον πλέον με "σύμμαχο" την τεχνολογία και το ίντερνετ.

Προσωπική άποψη ή επιλογή

Μεγαλούπολη με 1500 ευρώ(ή ορίστε εσείς ένα ποσό) δεν θα καθόμουν που να μου τα έδιναν τσάμπα. Μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει για τα επόμενα 40 χρόνια χωρίς στο ήλιο μοίρα ή κάποια ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες εγώ προσωπικά δεν θα το έκανα.

Ναι, θα διάλεγα τον πρωτογενή τομέα. Δεν υπάρχει καμιά ρετσινιά. Αυτές είναι λογικές/νοοτροπίες του παρελθόντος. Ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι. Στην τελική ο πρωτογενής τομέας είναι ζωτικός για την εκάστοτε χώρα. Στην πραγματικότητα γι' αυτό και η ΕΕ έδινε/δίνει επιδοτήσεις. Γιατί ναι μεν οι ευρωπαίοι αγρότες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους αγρότες από τρίτες χώρες αλλά πάση θυσία και ανεξαρτήτως κόστους πρέπει να επιβιώσουν. Όχι για να πάρουν καγιέν ούτε για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά γιατί χωρίς αυτάρκεια - επισητιστική ασφάλεια υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επιβίωσης των χωρών. Όσα αεροπλάνα και πλοία και τουρμπίνες και....προγράμματα και IT και AI και να παράγει. Σε περίπτωση που γίνει μλκια(ή κάποιος αρχίσει τους εκβιασμούς) αυτά δεν τρώγονται.

Αλλιώς θα διάλεγα άμα μπορούσα να ακολουθήσω άλλες χειρωνακτικές εργασίες και μη. Παρεξηγημένους κλάδους(μη και δε γίνουν -π.χ.- δικηγόροι όλοι) όπως υδραυλικός, ηλεκτρολόγους, ψυκτικός, μερεμέτια-"πλακάκια"-"χρώματα"-ή ότι άλλο θες κλπ(δυστυχώς πολλά μαύρα και εδώ). Δουλειές που γενικά πονάει αυτή τη στιγμή η χώρα. Και σίγουρα υπάρχουν πολλές ακόμα.

Με λίγα λόγια οι μεγαλουπόλεις μονόδρομος δεν είναι. Έχουν τα + και τα - τους. Βέβαια να πω κάτι τελευταίο: Προφανώς χρεοκοπημένη είναι η χώρα. Όχι ο άνθρωπος που προσπαθεί να επιβιώσει με ένα χιλιάρικο. Αν και μπορεί όλα τα παραπάνω να μην είναι οι καλύτερες λύσεις/επιλογές, σίγουρα είναι κάτι -ίσως- καλύτερο από τα 1000 ευρώ. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ισχύουν αυτά που λένε οι τηλεκήρυκες/βουλευτές/κομματάρχες κλπ που κατηγορούν τους νέους ότι δεν θέλουν να δουλέψουν κλπ. Που οι ίδιοι δεν ξέρουν να αλλάξουν μία λάμπα σπίτι τους ή να ανοίγουν έναν υπολογιστή. Που είναι ο ορισμός του άχρηστου για την κοινωνία. Αυτοί είναι άλλη συζήτηση και κανονικά το μόνο που τους αξίζει είναι να γράφουν 0% τηλεθέαση και να μην τους ξέρει ούτε η μάνα τους.

Τα ειπες εξαιρετικα φιλτατε και να συμπληρωσω 2-3 αναφορες πανω στην καλλιεργεια. 

Οι ελιες για λαδι που ανεφερες δεν θελουν αντιστοιχο νερο με τις ελιες που ειναι για εξαγωγη και πηγαινουν ως καθαρες πρασινες η τις γεμιζουν η πανε ως φυσικες. Θελουν πολυ λιγοτερο νερο θα ελεγα το 1/10 και λιγοτερο μιας και δεν σε επηρεαζει το μεγεθος το λαδι που θα παρουν θα το παρουν μεχρι μεσα Νοεμβριου απλα να παρει καμια βροχη για να μην ειναι πικρο το λαδι.

Οσον αφορα μπεκακι η σταγονα. Εχω βαλει σταγονα εδω και 15 χρονια το νερο ομως παραμενει το ιδιο που εχει αναγκη το δεντρο. Απλα με τη σταγονα θα το πιει καλυτερα και θα κρατησει υγρασια μεσα το χωμα για περισσοτερες μερες. 120αρι μπεκακι ειχα 120αρια σταγονιδια εβαλα 6μετρα αν 20 ποντους σταγονα 4 κιλα η σταγονα την ωρα. Σε χρονιες οπως οι φετινες με την ξηρασια απλα ποτιζεις για να μην μαραθουν. Το μεγεθος ειναι δυκολο χωρις καθολου βροχη οσες ωρες και να ποτισεις και οπως ειπαμε οι γεωτρησεις απλα εχουν πατωσει. Τεχνικες οπως μαζεμα βροχης θα βοηθουσαν αν εβρεχε συχνα. Οταν εχει να βρεξει 4 μηνες απλα δεν ειναι βιωσιμη λυση. Η μονη βιωσιμη λυση και αυτη που θα επιδιωξω οπως πολλοι αλλοι ειναι η χαβουζα 20-30 χιλιαδες κυβικα την γεμιζεις χειμωνα που η γεωτρηση εχει 20-25 κυβικα και το καλοκαιρι απο Αυγουστο και μετα που πεφτουν στα 5-7 κυβικα στελνεις απο εκει νερο στη δεξαμενη και ποτιζεις. Δεν υπαρχει αλλη λυση αν μπεις στο google maps και πας Χαλκιδικη θα δεις εκατονταδες χαβουζες σε μερη με πολλες ελιες. 

Τα συνεργεια κλαδεματος κανουν εξαιρετικο κακο τα τελευταια χρονια. Ξενοι εγιναν εργολαβοι πηραν και ενα μηχανακι 1500 ευρω και εχουν 5-6 ακομα ατομα που ειχαμε καποτε εμεις τους δινουν τα ιδια λεφτα που τους διναμε εμεις και απαιτουν να βγαζουν διπλασια δουλεια ωστε να παρει 70 ευρω ο εργατης να παρει 70 και το "αφεντικο" δηλαδη καθαριζουν 300-350 ευρω τη μερα και καπου 10000 το μηνα για 3-4 μηνες πρακτικα εχοντας τους αλλους να κανουν δουλεια και αυτοι απλα να βαζουν αμαξι+μηχανακι αερα για το κλαδεμα. Οταν θα καταλαβουν οι εργατες οτι δεν χρειαζεται να πλακωθεις να βγαλεις 40 δεντρα στο κλαδεμα αλλα και τα 20 αρκουν αν δεν πας με το συνεργειο θα ειναι αργα. Με τα πολλα διπλασια κλαδεματα φετος εκει που ηθελες 2-3 χιλιαρικα θες 5-6 για να βγαλει ο "εργολαβος" 10k το μηνα καθαρα και να παρουν και τα υπολοιπα οι εργατες. Δεν ειναι καλο αυτο και ελπιζω καποια στιγμη να σταματησει. 

Το νερακι για την ελια Χαλκιδικης ειναι το Α και το Ω. Φετος στα μερη μου λογο μεγαλης παραγωγης εχει πολλα κτηματα που ειναι μονιμα μαραμενη η ελια. Αυτοι οι παραγωγοι καταστραφηκαν δεν την παιρνουν την ελια οι εμποροι πανε στα εργοστασια και γυρνανε πισω. Η κλιματικη αλλαγη ειναι αμειλικτη η καλυτερα καποιες χρονιες ειναι αμειλικτες μιας και το 2012-2013 ειχαμε ξηρασιες και τρελες ζεστες οποτε δεν ειναι τωρινο φαινομενο αλλα ειναι οπως παει η χρονια περσι ειχε καλες βροχες και καλοκαιρι και Σεπτεμβριο που βοηθησε πολυ κοσμο που δεν ειχε νερο. 

Τελευταια εχω δει για ραντισμα με drones και θα το κοιταξω μιας και οι δρομοι ειναι πολλες φορες δυσκολοι και με το τρακτερ θες ωρες για το πηγαινε-ελα δεν εχουμε τους ασφαλτους που εχουν απο την Στερεα και κατω. DJI drone και 2 μπαταριες θες ενα 30αρι κοντα αλλα εφοσον κανει δουλεια γλιτωνεις παρα πολλα ειναι ακομα νεο ομως και δεν ξερουμε ποσο καλο ραντισμα γινεται συγκριτικα με τουρμπινα. 

Οσον αφορα τη ζωη στην πολη και εναν βασικο μισθο και ζωη σε μια πολυκατοικια και στο ενοικιο με ενα μικρο αμαξι οπως το μεγαλυτερο μερος της χωρας θεωρω οτι ο περισσοτερος κοσμος δεν θελει να αναλαβει μεγαλες ευθυνες θελει απλα να ζησει μια ζωη να κανει μια οικογενεια και ας μην μεινει τιποτα στα γεραματα θα παρει συνταξη και οσο παει. Δεν ειναι πρακτικα εφικτο ολος αυτος ο κοσμος που ζει στις πολεις στις πολυκατοικιες να κανει κατι διαφορετικο ουτε γινεται να γυρισουν ολοι στα χωρια. Το αντιθετο γινεται τις περισσοτερες φορες απο χωριο σε πολεις εχω ανθρωπο 80+ χρονων που εχει 4000 δεντρα βγαζει 200-250 τονους το χρονο και τα παιδια του ειναι στην πολη δεν θελουν να βλεπουν τα χωραφια παρολο που βγαζουν το 1/10 απο οτι αυτος. Θελει να τα νοικιασει μιας και εχει λεφτα για 10 ζωες και ειναι ηδη 80+ αλλα δεν τα παιρνει κανεις. Και τα παιδια των ξενων που ηρθαν καποτε και δουλευαν πολυ ειναι πολυ χειροτερα απο τους σημερινους Ελληνες. Οι γονεις τους δουλεψαν πολυ οι οποιοι σημερα ειναι 50-60 ηδη σταματανε τη δουλεια στα χωραφια και τα παιδια περα βρεχει θα πανε σε καμια καφετερια σε κανενα νησι σεζον δεν δουλευουν καθολου οπως οι γονεις τους οποτε οτι θα υπαρξει θεμα συντομα ακομα χειροτερο στο εργατικο θα υπαρξει μολις οι παλιοι 45+ δεν θα μπορουν αλλο τετοια δουλεια. Οποτε τα εμποδια πολλα οπως παντου αλλα στο τελος ουτε ειναι λυση να δουλευεις 6/7 -9 ωρες και να παιρνεις ενα 1000αρικο δηλαδη 12-13k το χρονο και στο τελος της χρονιας να μην εχεις τιποτα. 

Τελος επειδη ειδα ανεφερες και βουλη κτλ ολη η χωρα τους μισει και ξερει οτι ειναι βρωμικοι τρωνε με χρυσα κουταλια και πετανε στον κοσμο τα αποφαγια. Αλλα υπαρχει τοση ουδετεροτητα και απεχθεια απο τους <50 ηλικιας για την πολιτικη που ξερουμε οτι ειμαστε μονοι σε ολο αυτο χωρις καμια βοηθεια απο το κρατος[οχι απλα βοηθεια δεν περιμενεις αλλα σε βαζουν ολο και μεγαλυτερα εμποδια] οπου με τα χρονια το εχουμε αποδεχτει οτι αυτη ειναι η Ελλαδα η Κολομβια της Ευρωπης οπου ο καθενας ειναι μονος του ειτε στη δουλεια ειτε σε ενα ατυχημα ειτε σε μια αδικια ειτε οπουδηποτε. Εγω θα πω υγεια και αγαπη και ολα θα πανε καλα με εμποδια η χωρις. 

• Like 1
Δημοσ.
42 minutes ago, Arkin said:

Η μονη βιωσιμη λυση και αυτη που θα επιδιωξω οπως πολλοι αλλοι ειναι η χαβουζα 20-30 χιλιαδες κυβικα την γεμιζεις χειμωνα που η γεωτρηση εχει 20-25 κυβικα και το καλοκαιρι απο Αυγουστο και μετα που πεφτουν στα 5-7 κυβικα στελνεις απο εκει νερο στη δεξαμενη και ποτιζεις. Δεν υπαρχει αλλη λυση αν μπεις στο google maps και πας Χαλκιδικη θα δεις εκατονταδες χαβουζες σε μερη με πολλες ελιες. 

Χωραει σιγουρα 20-30 χιλιαδες κυβικα;

Ποσο βαθος εχει; Πχ με 3 μετρα βαθος πρεπει να εχει εκταση 10 στρεμματα, δηλαδη ενα χωραφι ακομα

Εριξα μια ματια στο google maps χωρις επιτυχια, μηπως μπορεις να βρεις μια και να τη βγαλεις screenshot; Η στειλε μου σε πμ το λινκ-συντεταγμενες του σημειου

Ευχαριστω

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...