micos000 Δημοσ. πριν από 18 ώρες Δημοσ. πριν από 18 ώρες (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, compuholic είπε Παιδιά μην λέτε ότι σας κατέβει στο κεφάλι αν δεν ξέρετε, το κράνος στο link είναι ανοικτό και παράνομο όπως σου είπαν, ο νόμος υπάρχει 15 χρόνια τώρα και αναφέρεται ακόμα και στο βιβλίο μαθημάτων για δίπλωμα μηχανής Ποιος είναι όμως αυτός ο νόμος; Εγώ παράθεσα παραπάνω τον ΚΟΚ και συγκεκριμένα το άρθρο 101 του 2007 καθώς και άρθρο από site για μοτοσυκλετιστές που αναφέρει ακριβώς τι απαιτείται όσον αφορά το κράνος. Επεξ/σία πριν από 18 ώρες από micos000 1
SaFiS Δημοσ. πριν από 18 ώρες Δημοσ. πριν από 18 ώρες 1 hour ago, compuholic said: Παιδιά μην λέτε ότι σας κατέβει στο κεφάλι αν δεν ξέρετε, το κράνος στο link είναι ανοικτό και παράνομο όπως σου είπαν, ο νόμος υπάρχει 15 χρόνια τώρα και αναφέρεται ακόμα και στο βιβλίο μαθημάτων για δίπλωμα μηχανής. Αν θες να μάθεις τον νόμο που σε γράφουν καλό είναι να το ρωτάς ευγενικά για να σου πουν, αλλιώς έχουν κάθε δικαίωμα να σου κόψουν το κανονικό πρόστιμο. Αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για το κεφάλι σου εμένα το κλειστό κράνος 2 φορές μου έχει σώσει το σαγόνι και τα δόντια μου ως επαγγελματίας οδηγός, ενώ ξέρω 2 συναδέλφους που έχουν κάνει 10 γνάθο χειρουργεία και ακόμα δεν μπορούν μασήσουν από ατυχηματα. Τώρα δε με τον νέο ΚΟΚ να περιμένετε να γράφουν για ψύλλου πήδημα, κάπως πρέπει να βγουν και οι παροχές για την επομένη ΔΕΘ, οπότε συμφουριτες προσοχή και ηρεμία! Φιλικα, κανεις λαθος. Το μονο ανοιχτου τυπου που ειναι παρανομο ειναι αυτο που βαλανε σε παραπανω link. Δηλαδη τα τυπου Copter που δεν εχουν γείσο, ζελατινα και γενικα δεν προστατευουν τα ματια. Δηλαδη ολη η Ευρωπη και οι κατασκευαστες με τις χιλιαδες πιστοποιησεις ειναι ηλιθιοι και ο μπουρτζοβλαχος μπατσονος ειναι ο σωστος… Το θεμα μη προστασιας του σαγονιού ειναι γνωστο και εννοειται ρισκαρουμε παντα με τα Jet, οχι ομως οτι δεν ειναι νομιμα… 41 minutes ago, micos000 said: Ποιος είναι όμως αυτός ο νόμος; Εγώ παράθεσα παραπάνω τον ΚΟΚ και συγκεκριμένα το άρθρο 101 του 2007 καθώς και άρθρο από site για μοτοσυκλετιστές που αναφέρει ακριβώς τι απαιτείται όσον αφορά το κράνος. Ισχυει αυτο που παρεθεσες. Εγω παντως οταν εδωσα διπλωμα δεν θυμαμαι να υπαρχει καποια αναφορα για ανοιχτο κρανος εκτος αν ανεφερε παλι το ιδιο, δλδ για τα τυπου Copter… 2
Insomniaa2024 Δημοσ. πριν από 17 ώρες Δημοσ. πριν από 17 ώρες Υπάρχει στον καινούργιο ΚΟΚ πρόστιμο 50 και 500 ευρώ για το κράνος; Γιατί όσο έψαξα δεν μπόρεσα να βρω κάτι; Αν μας έλεγες και ακριβώς την παράβαση που έγραψε στην κλήση , την οποία και υπέγραψες, θα μας βοηθούσε, να καταλάβουμε καλύτερα.
mader Δημοσ. πριν από 17 ώρες Μέλος Δημοσ. πριν από 17 ώρες 29 λεπτά πριν, Insomniaa2024 είπε Υπάρχει στον καινούργιο ΚΟΚ πρόστιμο 50 και 500 ευρώ για το κράνος; Γιατί όσο έψαξα δεν μπόρεσα να βρω κάτι; Αν μας έλεγες και ακριβώς την παράβαση που έγραψε στην κλήση , την οποία και υπέγραψες, θα μας βοηθούσε, να καταλάβουμε καλύτερα. χαχαχ εαν μπορουσα να διαβασω και εγω τι λεει θα ηταν τελεια! θα ανεβάσω φωτο καποια στιγμη αυριο μηπως καποιος καταλαβει κατι, αν και νωρις το πρωι θα παω στον διοικητή να μου εξηγησει και εμενα 1
tzotzo Δημοσ. πριν από 16 ώρες Δημοσ. πριν από 16 ώρες θα πω κάτι ασχετο. Αξιζει η ασφάλεια του κρανίου σου 60€??? γιατί όχι 38€ 1 1
basilis_k6 Δημοσ. πριν από 16 ώρες Δημοσ. πριν από 16 ώρες Καταρχην δεν αποφασιζει το ελληνικο κράτος τι ειναι κρανος και τι οχι. Ευτυχως δλδ γιατι θα φοραγαμε κατσαρολες νομιμα. Η ΕΕ οριζει ποια κρανη ειναι αποδεκτα για μοτοσυκλέτες και τα 200cc ειναι μοτοσυκλετα. 1
phanispal Δημοσ. πριν από 8 ώρες Δημοσ. πριν από 8 ώρες 7 ώρες πριν, tzotzo είπε θα πω κάτι ασχετο. Αξιζει η ασφάλεια του κρανίου σου 60€??? γιατί όχι 38€ Κλασικό, γραφικό πλέον. Ασφάλεια κρανίου (στη θέση του) ανεκτίμητης αξίας, άρα ας αγοράσουμε κράνος ανεκτίμητης αξίας. 1
Stratosnis Δημοσ. πριν από 6 ώρες Δημοσ. πριν από 6 ώρες (επεξεργασμένο) 13 hours ago, compuholic said: Παιδιά μην λέτε ότι σας κατέβει στο κεφάλι αν δεν ξέρετε, το κράνος στο link είναι ανοικτό και παράνομο όπως σου είπαν, ο νόμος υπάρχει 15 χρόνια τώρα και αναφέρεται ακόμα και στο βιβλίο μαθημάτων για δίπλωμα μηχανής. Αν θες να μάθεις τον νόμο που σε γράφουν καλό είναι να το ρωτάς ευγενικά για να σου πουν, αλλιώς έχουν κάθε δικαίωμα να σου κόψουν το κανονικό πρόστιμο. Αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για το κεφάλι σου εμένα το κλειστό κράνος 2 φορές μου έχει σώσει το σαγόνι και τα δόντια μου ως επαγγελματίας οδηγός, ενώ ξέρω 2 συναδέλφους που έχουν κάνει 10 γνάθο χειρουργεία και ακόμα δεν μπορούν μασήσουν από ατυχηματα. Τώρα δε με τον νέο ΚΟΚ να περιμένετε να γράφουν για ψύλλου πήδημα, κάπως πρέπει να βγουν και οι παροχές για την επομένη ΔΕΘ, οπότε συμφουριτες προσοχή και ηρεμία! που είναι ο νόμος; επίσης αυτό το επαγγελματίας οδηγός όταν το γράφετε μου έρχεται στο μυαλό ντελιβεράς να σκαρφαλώνει νησίδα στην Κηφισίας για να γλιτώσει 1 φανάρι... Τι το γράφετε έχετε περάσει κάποια παραπάνω εκπαίδευση εδώ στην Ελλάδα; Επεξ/σία πριν από 6 ώρες από Stratosnis 3
lector Δημοσ. πριν από 2 ώρες Δημοσ. πριν από 2 ώρες Παντως εγω τετοιο κρανος φοραω εδω και χρονια, jet με ζελατινα, καθημερινα εχω περασει απο αναριθμητα μπλοκα για κρανη και κανεις ποτε δε με σταματησε. Πηγαινε στο διοικητη μαζι με το κρανος να το δει και κανε ενσταση. Αν και, επειδη ειναι γροθοι, μπορει να γυρισει να σου πει "και που ξερω εγω οτι αυτο φοραγες οταν σε σταματησαν" κλπ κλπ... 1
soterman Δημοσ. πριν από 1 ώρα Δημοσ. πριν από 1 ώρα 33 λεπτά πριν, lector είπε ,,, Αν και, επειδη ειναι γροθοι, μπορει να γυρισει να σου πει "και που ξερω εγω οτι αυτο φοραγες οταν σε σταματησαν" κλπ κλπ... Οπότε παίρνει ένα full face κράνος και εμφανίζεται με αυτό
mamak1989 Δημοσ. πριν από 1 ώρα Δημοσ. πριν από 1 ώρα 18 ώρες πριν, mader είπε αυτο ακριβώς: https://www.skroutz.gr/s/55033120/Pilot-Fly-SV-White-Kranos-Michanis-Jet-ECE-22-06-1300gr-me-Sunvisor-PIL000KRA127.html Αυτο ακριβώς θελω να κανω. Μαλλον θα τον θυμωσα που ειπα οτι εχω τα παντα και ηθελε να το παιξει οτι και καλα παντα υπαρχει κατι παρανομο!! υπάρχει κάπου ο σχετικος νομος για αυτο που λες; ρωταω γτ εχω νευριασει με τον καθε Mr Εξουσια να το παιζει μαγκας και ανώτερος. Φαντασου εγω τους ειπα "καλησπερα σας" και αυτος απάντησε "ΔΙΠΛΩΜΑ!!" λες και του ειπα για την αδελφη του του ειπα οτι το εχω στο κινητο (gov wallet) και απαντησε "τα Ai μας ελειπαν τωρα!" ,ΦΕΡΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ, ΕΛΑ ΑΝΤΕΕΕ!" Ρε σορρυ κιολας, ειναι δυνατον νεα παιδια (καπου 26-28 τους εκοψα) και να ειναι τοσο γιοταδες;;; ελεος Εάν θέλει να σε γράψει το βιβλίο ΚΟΚ είναι γεμάτο από τέτοια ξέρω άνθρωπο που έφαγε κλήση λόγω των λάστιχων του που δεν είχαν σωστή πιεση
dkstopo Δημοσ. πριν από 47 λεπτά Δημοσ. πριν από 47 λεπτά (επεξεργασμένο) νομιζω οτι το οργανο εχει δικιο, καπου το ειχα διαβασει παλια ότι αυτα τα κρανη ειναι για οχηματα που κινουνται με λιγοτερο απο 100 χιλ Σε καθε περίπτωση μπορείς να πας για να διαμαρτυρηθείς στον διοικητή και εκείνος να αναβαθμίσει την κλήση σε μωβ. Επεξ/σία πριν από 45 λεπτά από dkstopo
warewolf Δημοσ. πριν από 20 λεπτά Δημοσ. πριν από 20 λεπτά Απάντηση από τεχνητή νοημοσύνη (perplexity pro) όπου υποτίθεται ψάχνει πολύ καλά σε υπηρεσίες κλπ για να βρει εγκριτα αποτελέσματα. Spoiler Νομική Ανάλυση: Τροχαίες Παραβάσεις για Κράνη σε Δίκυκλα 200cc Βασικό Συμπέρασμα Δεν υπάρχει ελληνική νομοθεσία που να απαγορεύει συγκεκριμένα τα ανοιχτά κράνη (jet) σε μοτοσυκλέτες ή scooter άνω των 50cc. Η κλήση που εκόπη στον οδηγό πιθανότατα ήταν παράνομη, καθώς το κράνος Pilot Fly SV που φαίνεται στη φωτογραφία πληροί όλες τις νομικές προϋποθέσεις. Ελληνική Νομοθεσία για Κράνη Βασικές Διατάξεις Η ελληνική νομοθεσία δεν κάνει διάκριση μεταξύ τύπων κρανών (jet, full-face, modular) ανάλογα με τον κυβισμό της μοτοσυκλέτας. Η μόνη υποχρέωση είναι η χρήση κράνους με έγκυρη πιστοποίηση ασφαλείας. Ωστόσο, υπάρχει ένας σημαντικός νομικός κανόνας στο άρθρο 101 του ΚΟΚ που ορίζει: "Οι οδηγοί μοτοσικλετών υποχρεούνται, αν το κράνος το οποίο φορούν δεν έχει διαφανές προστατευτικό κάλυμμα να φορούν και γυαλιά κατά του ανέμου" Η παραβίαση αυτής της διάταξης επιφέρει πρόστιμο 200 ευρώ. Νέος ΚΟΚ - Κυρώσεις για Κράνος Από τον Σεπτέμβριο 2025, με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τα πρόστιμα για μη χρήση κράνους έχουν αυστηροποιηθεί σημαντικά: Πρώτη παράβαση: 350€ + αφαίρεση άδειας 30 ημέρες Δεύτερη παράβαση: 1.000€ + αφαίρεση άδειας 180 ημέρες Τρίτη παράβαση: 2.000€ + αφαίρεση άδειας έως 1 έτος Ανάλυση του Κράνους Pilot Fly SV Τεχνικά Χαρακτηριστικά Το κράνος που φαίνεται στη φωτογραφία έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Τύπος: Jet (ανοιχτό κράνος) Υλικό: Technopolymer Πιστοποίηση: ECE 22.06 (νέο πρότυπο ασφαλείας) Ζελατίνα: Αντιχαρακτική εξωτερική + εσωτερική φιμέ (sun visor) Βάρος: 1300±50γρ Νομική Συμμόρφωση Το συγκεκριμένο κράνος πληροί πλήρως τις νομικές προϋποθέσεις: Έχει έγκυρη πιστοποίηση ECE 22.06 - το νεότερο και αυστηρότερο πρότυπο ασφαλείας Διαθέτει διαφανές προστατευτικό κάλυμμα (ζελατίνα), άρα δεν απαιτούνται επιπλέον γυαλιά Δεν υπάρχει νομική απαγόρευση για jet κράνη σε scooter 200cc Νέα Πιστοποίηση ECE 22.06 Βελτιώσεις Ασφαλείας Το πρότυπο ECE 22.06 που τέθηκε σε ισχύ το 2021 περιλαμβάνει: 18 σημεία δοκιμών πρόσκρουσης (αντί για 5) Μέτρηση γωνιακής ταχύτητας κεφαλιού Δοκιμές ορίου θραύσης ζελατίνας Διαφορετικές ταχύτητες κρούσης (6, 7.5, 8.2 m/s) Νομική Ισχύς Από τον Ιανουάριο 2024, όλα τα νέα κράνη πρέπει να έχουν πιστοποίηση ECE 22.06. Τα παλαιότερα κράνη με ECE 22.05 παραμένουν νόμιμα για χρήση Spoiler Jet vs Full-Face Κράνη Χαρακτηριστικό Jet Κράνος Full-Face Κράνος Προστασία Κεφάλι + Ζελατίνα Ολόκληρο κεφάλι + σαγόνι Αερισμός Εξαιρετικός Περιορισμένος Άνεση Υψηλή Μέτρια Ασφάλεια πρόσκρουσης Καλή Εξαιρετική Νομική αποδοχή Πλήρης Πλήρης Τα jet κράνη θεωρούνται ιδανικά για αστική οδήγηση και χαμηλές ταχύτητες, ενώ τα full-face προτείνονται για μεγάλες διαδρομές. Πρακτικές Συμβουλές Για Αποφυγή Προβλημάτων Φοράτε πάντα κράνος με έγκυρη πιστοποίηση ECE 22.05 ή 22.06 Εάν το κράνος δεν έχει ζελατίνα, φοράτε γυαλιά κατά του ανέμου Κρατάτε πάντα μαζί σας τα έγγραφα κίνησης και την άδεια οδήγησης Σε περίπτωση άδικης κλήσης, κάντε έφεση με φωτογραφίες του κράνους και της πιστοποίησης Εάν Εκκοπή Άδικη Κλήση Βάσει παρόμοιου περιστατικού στο Ηράκλειο, όπου οδηγός αυτοκινήτου πήρε κλήση για μη χρήση κράνους, η λύση είναι: Άμεση γραπτή ένσταση στην αρμόδια υπηρεσία Επικοινωνία με την ηγεσία της Τροχαίας Προσκόμιση αποδεικτικών (φωτογραφίες κράνους, πιστοποιήσεις) Συμπέρασμα Η κλήση που εκόπη για το κράνος Pilot Fly SV φαίνεται να είναι παράνομη και αβάσιμη. Το συγκεκριμένο κράνος: Είναι πλήρως νόμιμο για χρήση σε scooter 200cc Διαθέτει νέα πιστοποίηση ECE 22.06 Πληροί όλες τις ελληνικές νομικές προϋποθέσεις Δεν παραβιάζει καμία διάταξη του ΚΟΚ Η ελληνική νομοθεσία δεν κάνει διάκριση μεταξύ τύπων κρανών ανάλογα με τον κυβισμό της μοτοσυκλέτας, αρκεί να είναι πιστοποιημένα και να φορούνται σωστά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα