Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, amigagr είπε

δηλαδη αν κανεις τον υπολογιστη δωρεα σε σχολειο ή/και φτωχη οικογενεια τα windows 10 θα συνεχισουν να δουλευουν?

αν ειναι ετσι να δηλωσουμε ολοι φτωχες οικογενειες και ολα καλα! (linux δεν προκειται να βαλει ΚΑΝΕΙΣ για αυτο το λογο)

Εδώ μιλάμε για e-waste. Δεν αναφερόμαστε στο τι θέλει ποιος. Αν είναι να πετάξεις τον υπολογιστή σου γιατί το λειτουργικο σταματάει την υποστήριξη του είτε αλλάζεις λειτουργικο είτε αλλάζεις υπολογιστή. Εάν αλλάξεις υπολογιστή μην πετάξεις το ριμαδι στα σκουπίδια, δώστο σε κάποιο που το χρειάζεται. Αυτός προφανώς δεν είναι ο πλούσιος ή η μεσαία τάξη αλλά ο φτωχός (οχι ο απορος προφανως)...που θα του περάσει άλλο λειτουργικό και θα μάθει στα παιδιά του 5-10 πράγματα. Ή δωστο σε κάποια δομή που επίσης χρειάζονται υπολογιστές και δεν έχουν. Βλ. Ελληνικά σχολεία εν έτει 2025. Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να το πετάξεις στα σκουπίδια είτε είσαι πολίτης είτε είσαι εταιρεία.

Επεξ/σία από panagiotis1988
  • Like 3
  • Απαντ. 72
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, polaki είπε

Να υποχρεώνεις ιδιωτική εταιρία για το τί κουμάντο θα κάνει στο προϊόν της 10 ακριβώς χρόνια μετά την κυκλοφορία του…

Στείλτε βιογραφικό για οικονομικοί αναλυτές όσο προλαβαίνετε! 😂

Ε ναι μύστη μου να την υποχρεώνει εφόσον είναι μονοπώλιο. Δεν είναι πρωτόγνωρο. 

Θα φροντίσω να στείλω βιογραφικό για κλητήρας, για πιο πάνω έχουμε αλλά λαμπρά μυαλά.

• Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.

Το ακούω αυτό που λέτε για Windows, Linux και τα σχετικά.. Εγώ προσοπικά και έβαλά τα w10 Iot.  Aκούω όμως και την άλλη πλευρά που λέει οτι υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που δεν έχουν ιδέα τι είναι τα 10 Ltsc η μια δανομή Linux. Υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν να σετάρουν απο την αρχή το pc τους.. Υπάρχουν πολλοί δεν ξέρουν να κάνουν ένα backup ενα format η το οτιδήποτε..Υπάρχουν επίσης και πολοί που δεν θέλουν η δεν έχουν να δώσουν 30-40-50 σε εναν τεχνικό για να κάνει αυτή τη δουλειά. Πρέπει να ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Για εμάς είναι ευκολο και ευχάριστο πολλές φορές, αλλά για άλλους είναι βουνό όλο αυτό.. 

• Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ.

Καλά ότι γράφετε. Καλές και οι προτάσεις για εναλλακτικές, βάλτε το ένα βάλτε το άλλο, αλλά μιλάμε για τον τελικό χρήστη της πλειοψηφίας που δεν έχει γνώσεις. Θέλει να παίρνει τον υπολογιστή και να είναι plug n play, δε θα κάτσει να ασχοληθεί, ούτε και ξέρει, ούτε και θέλει να μάθει κάτι έξτρα, και καλά κάνει.

Ναι αναγνωρίζουμε όσοι ξέρουμε την σημασία της αναβάθμισης και της ασφάλειας που πρέπει να υπάρχει, αλλά τώρα μιλάμε για πόσα pc που θα βγουν άχρηστα με την απόφαση αυτή.

Νομίζω ότι οι επιχειρήσεις έχουν την LTSC έκδοση που αυτή δε θα λήξει τώρα αλλά γύρω στο 2030.

• Like 1
Δημοσ.
3 minutes ago, Bourdoulas said:

Θα φροντίσω να στείλω βιογραφικό για κλητήρας, για πιο πάνω έχουμε αλλά λαμπρά μυαλά.

Θέλω να μου πεις αν το ζήτημα που συζητάμε μαζί (όχι το τι λέει ο κάθε άλλος στο thread) σχετίζεται με τα e-waste, ή με το οικονομικό. 

Για να το κάνω πιο λιανά, σε κόπτει το τί θα πρέπει να πληρώσει η ΧΧ εταιρεία που έχει μείνει στα Windows 10, ή ένας μέσος χρήστης που δεν θέλει (όχι δεν μπορεί, δεν θέλει) να δώσει +30€ το έτος για να μείνει στα Win10; 

Ή είσαι από τους περιβαλοντολόγους, που ενδιαφέρονται (και καλά κάνουν) για το αν θα γεμίσουμε e-Waste και θα μας πνίξουν σε 100 χρόνια;

• Like 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Bourdoulas είπε

Στο ¨Λαμπρά μυαλά¨ να ξέρεις έκλαψα.. 😂

• Super Moderators
Δημοσ.
5 minutes ago, polaki said:

να δώσει +30€ το έτος για να μείνει στα Win10; 

Για ένα έτος νομίζω, δεν υπάρχει επιλογή ανά έτος.

Κακά τα ψέματα, σιγά μην δώσει ένας ιδιώτης 30 ευρώ για ένα επιπλέον χρόνο όταν έχει δώσει έως 10 ευρώ για τα Win10 που κράτησαν 10 χρόνια..

• Haha 1
Δημοσ.
5 minutes ago, xtrmsnpr said:

Καλά ότι γράφετε. Καλές και οι προτάσεις για εναλλακτικές, βάλτε το ένα βάλτε το άλλο, αλλά μιλάμε για τον τελικό χρήστη της πλειοψηφίας που δεν έχει γνώσεις. Θέλει να παίρνει τον υπολογιστή και να είναι plug n play, δε θα κάτσει να ασχοληθεί, ούτε και ξέρει, ούτε και θέλει να μάθει κάτι έξτρα, και καλά κάνει.

Ναι αναγνωρίζουμε όσοι ξέρουμε την σημασία της αναβάθμισης και της ασφάλειας που πρέπει να υπάρχει, αλλά τώρα μιλάμε για πόσα pc που θα βγουν άχρηστα με την απόφαση αυτή.

Νομίζω ότι οι επιχειρήσεις έχουν την LTSC έκδοση που αυτή δε θα λήξει τώρα αλλά γύρω στο 2030.

Ο χρήστης αυτός που λες είναι η μάνα μου. Ούτε τα updates ξέρει τί είναι, ούτε την ενδιαφέρει και ούτε έχουν ενεργοποιηθεί ποτέ.

Τρέχει ΑΚΟΜΑ τα Windows 8.1 που υπήρχαν το 2013 που της έκανα το laptop δώρο, και απλά της ανανεώνω κάθε χρόνο το Bit Defender το οποίο μοιράζεται μαζί με τον πατέρα μου, αυτός έχει τα Windows 10 και οι πιθανότητες να αλλάξουν συσκευή στα 65-70 τους είναι απλά ΜΗΔΕΝ. 

Όχι δεν κατεβάζουν torrents, ούτε τσόντες, ούτε πατάνε το κάθε σκατοlink "κέρδισες ένα iPhone". 

Και να σου πω το καλύτερο? Οι πιθανότητες είναι οι χρήστες αυτοί να νομίζουν ότι ακόμα "κυβερνάει" ο Bill Gates. Καλά αυτό το τελευταίο το λένε και αρκετοί από εδώ μέσα βέβαια να μου πεις...

• Like 2
  • Haha 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, polaki είπε

Θέλω να μου πεις αν το ζήτημα που συζητάμε μαζί (όχι το τι λέει ο κάθε άλλος στο thread) σχετίζεται με τα e-waste, ή με το οικονομικό. 

Για να το κάνω πιο λιανά, σε κόπτει το τί θα πρέπει να πληρώσει η ΧΧ εταιρεία που έχει μείνει στα Windows 10, ή ένας μέσος χρήστης που δεν θέλει (όχι δεν μπορεί, δεν θέλει) να δώσει +30€ το έτος για να μείνει στα Win10; 

Ή είσαι από τους περιβαλοντολόγους, που ενδιαφέρονται (και καλά κάνουν) για το αν θα γεμίσουμε e-Waste και θα μας πνίξουν σε 100 χρόνια;

Ούτε με το οικονομικό, ούτε με το e-waste. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα μείνουν εκτεθειμένα  σε επιθέσεις εκατομμύρια υπολογιστικά συστήματα. 

Κατά την γνώμη μου , εφόσον επέβαλε περιορισμούς στο hardware για το νέο λειτουργικό (για εμένα καλώς γιατί θα πρέπει από κάπου να γίνει η αρχή) ίσως θα έπρεπε να προσφέρει μόνο security updates τουλάχιστον μέχρι να κυκλοφορήσει και την επόμενη έκδοση των Windows .

Είναι υπερβολικά μεγάλο το ποσοστό που έχει μείνει πίσω (κακώς προφανώς ) για να το αφήσουν εκτεθειμένο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, Bourdoulas είπε

Πρώτον δεν είναι μονοπώλιο αλλά έχει δεσπόζουσα θέση.

Δεύτερον δεν άσκησε κάποια μονοπωλιακή πολιτική στην συγκεκριμένη περίπτωση. Το EOL που έδωσε τελικά στα Windows 10 έχει υπερβεί τις υποσχέσεις/συμβατικές της υποχρεώσεις.

Για πιο λόγο πρέπει να υποχρεωθεί να αναλάβει το κόστος συντήρησης ενός λειτουργικού 10ετίας;
Εύκολα κάνουμε τους Large με τα λεφτά των άλλων.

Στα κινητά πχ που έσκαγες κοντά 1000€ και στα 3 χρόνια τέλειωνε η υποστήριξη γιατί δεν έγινε αντίστοιχα χαμός;
Μιλάμε ότι το μη υποστηριζόμενο H/W είναι 7ετιας+ και  θα ακούσεις την δικαιολογία για τους Threadripper που πόσο πια πούλησαν;
Επίσης οι περισσότεροι που γκρινιάζουν απλά δεν θέλουν τα 11.

σ.σ. Υπάρχουν λόγοι να κατηγορήσει κάποιος την MS αλλά όχι αυτός. Σου γράφω από MacOS αν λέει κάτι για το αν η άποψη μου είναι biased ή όχι.

Επεξ/σία από Dimitris_1981
  • Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Huruduru είπε

Δεν μπορεί, ανοίγει αυτή τη στιγμή το μπουκάλι με το μη αποσπώμενο καπάκι και βάζει στο ποτήρι με το χάρτινο καλαμάκι το οποίο θα λιώσει μέσα στο ποτό. Αυτά είναι τα σοβαρά προβλήματα και εσύ μου μιλάς για E-Waste...

Ναι αλλά όταν επέβαλε gdpr και όλοι οι φορτιστές θα είναι type c,  αυτά δεν τα λες

Δημοσ.

Εγω οσο λειτουργουν ολα τα προγράμματα που χρειαζομαι θα κρατήσω τα 10. Οταν δω οτι αρχίζουν και λενε windows 11 minimum θα την κανω την αναβάθμιση. Οσον αφορα το windows defender και τις ενημερωσεις ασφαλειας.. Ποιος νοιάζεται. Καταλαβαίνω γιατι μπορει να ειναι σημαντικό για τον μέσο χρήστη που δεν γνωριζει πολυ καλα αλλα για κάποιον που ξερει απο που να κατεβασει, τι να πατήσει και τι να μην πατήσει δεν ειναι προβλημα. 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Dimitris_1981 είπε

Πρώτον δεν είναι μονοπώλιο αλλά έχει δεσπόζουσα θέση.

Δεύτερον δεν άσκησε κάποια μονοπωλιακή πολιτική στην συγκεκριμένη περίπτωση. Το EOL που έδωσε τελικά στα Windows 10 έχει υπερβεί τις υποσχέσεις/συμβατικές της υποχρεώσεις.

Για πιο λόγο πρέπει να υποχρεωθεί να αναλάβει το κόστος συντήρησης ενός λειτουργικού 10ετίας;
Εύκολα κάνουμε τους Large με τα λεφτά των άλλων.

Στα κινητά πχ που έσκαγες κοντά 1000€ και στα 3 χρόνια τέλειωνε η υποστήριξη γιατί δεν έγινε αντίστοιχα χαμός;
Μιλάμε ότι το μη υποστηριζόμενο H/W είναι 7ετιας+ και  θα ακούσεις την δικαιολογία για τους Threadripper που πόσο ποια πούλησαν;
Επίσης οι περισσότεροι που γκρινιάζουν απλά δεν θέλουν τα 11.

σ.σ. Υπάρχουν λόγοι να κατηγορήσει κάποιος την MS αλλά όχι αυτός. Σου γράφω από MacOS αν λέει κάτι για το αν η άποψη μου είναι biased ή όχι.

Έχεις δίκιο έχει δεσπόζουσα θέση και όχι μονοπώλιο. Λάθος μου.

Προσωπικά έχω την ίδια άποψη και για τα κινητά.

Δεν κατηγορώ την Microsoft. Το συμφέρον της κοιτάει. Άλλοι θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν .

• Like 1
Δημοσ.

Η αλήθεια είναι ότι η Ε.Ε. σε πολλές άλλες περιπτώσεις όπου ζημιώνεται με κάποιον άμεσο ή έμμεσο τρόπο η Google ή η Microsoft, τρέχει και τιμωρεί παραδειγματικά τους "κακούς". Βλέπε Huawei, Apple. Τώρα όμως που υπάρχει άμεσα η απειλή να φορτώσουμε αυτόν τον δύσμοιρο πλανήτη με τόνους σκουπιδιών που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, όλη η Ευρώπη σύσσωμη σφυράει αδιάφορα.

Είναι σαφώς κρίμα να πεταχτούν στα σκουπίδια μηχανήματα που μπορούν άνετα να βγάλουν άλλη μια πενταετία. Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσω με τους υπόλοιπους, η δωρεά ή η εναλλακτική χρήση άλλων λειτουργικών συστημάτων θα βοήθαγε εδώ. Πλην όμως, πολύ λίγοι, σήμερα, έχουν τις απαραίτητες γνώσεις να το πράξουν δίχως να χρειαστεί να πληρώσουν κάποιον τεχνικό. Οπότε θα προτιμήσουν την αλλαγή του μηχανήματος, άρα e-waste.

Απευθυνόμενος σε αυτούς που θα ήθελαν αλλά δεν γνωρίζουν πως να αλλάξουν λειτουργικό σύστημα (Linux εδώ θα έλεγα ότι είναι μονόδρομος), μια απλή αναζήτηση ακόμα και στο youtube θα μπορούσε να λύσει πολλές απορίες.
Προσωπικά έχω περάσει στον δικό μου σταθερό Linux Mint Cinnamon. Ένα άκρως φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον. Προϋποθέτει βεβαίως την εκμάθηση του νέου λειτουργικού, αλλά δεν είναι και τίποτα ακραίο. Το καλύτερο σε αυτά τα distro είναι ότι βρίσκεις απαντήσεις για κάθε απορία, με μια απλή αναζήτηση.

Αν πάλι είσαστε επαγγελματίες και δουλεύετε συγκεκριμένα προγράμματα που απαιτούν windows, δωρίστε το.

• Like 2
Δημοσ.

Για τους πολλους μη τεχνικους χρηστες ειναι τεταρτη. Δεν προκειται να αλλαξει κατι, θα συνεχισουν να χρησιμοποιουν τα 10 οπως ειναι μεχρι κατι να παθει το PC και να παρουν καινουργιο.

Για πιο τεχνικους και ανησυχους χρηστες υπαρχουν λυσεις (LTSC, 0patch, Linux για καποιους)

Για μικρες επιχειρησεις 0patch, η καλυτερη και οικονομικοτερη λυση, χωρις αντιπαλο.

Οι μεγαλες εταιρειες ουτως η αλλως αγοραζουν μηχανηματα με οριζοντα λογιστικης αποσβεσης, οχι λειτουργικου, οσες γνωριζω εγω ειναι ηδη σε 11 και σε καθε περιπτωση τα παλια μηχανηματα δεν πετιουνται, ειτε αγοραζονται απο brokers μεταχειρισμενων, ειτε δωριζονται σε διαφορους οργανισμους. 

• Like 5

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...