Moderators Malthador Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Moderators Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 5 minutes ago, basilis_k6 said: η οικονομία μιας χωρας δεν ειναι μονο πληθωρισμός, αλλιως το 2005, μολις 10 χρονια μετα δεν θα ειμασταν στην καλυτερη περιοδο μας. Ήμασταν στην καλύτερη περίοδό μας γιατί γλένταγαν οι γονείς μας με τα δικά μας λεφτά, το είπα και νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, το 2025 είμαστε σίγουρα καλύτερα από το 1995, σχεδόν από όλες τις απόψεις. 1 2
basilis_k6 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 3 λεπτά πριν, Malthador είπε Σε κάθε περίπτωση, το 2025 είμαστε σίγουρα καλύτερα από το 1995, σχεδόν από όλες τις απόψεις. εξαρταται ποιος εισαι, η χωρα δεν ειναι καλυτερα παντως, το 95 ολοι γυρω σου ηταν φτωχοτεροι απο σενα. 1
Moderators Malthador Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Moderators Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 17 minutes ago, basilis_k6 said: εξαρταται ποιος εισαι, η χωρα δεν ειναι καλυτερα παντως, το 95 ολοι γυρω σου ηταν φτωχοτεροι απο σενα. Το ότι οι υπόλοιποι αναπτύχθηκαν ταχύτερα από εσένα δεν σημαίνει ότι δεν είσαι καλύτερα απ' ότι ήσουν 30 χρόνια πριν. Και για να είμαστε on-topic: πριν από 30 χρόνια οι γονείς μου με άφηναν μόνο μου στο σπίτι γιατί έπρεπε να δουλεύουν και εγώ σχολούσα από το δημοτικό. Εγώ τα παιδιά μου έχω την πολυτέλεια να τα αφήνω ολοήμερο. Οπότε σίγουρα το κοινωνικό κράτος είναι καλύτερο σε σχέση με 30 χρόνια πριν. 1
lector Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 6 ώρες πριν, pontez2 είπε Πάντως προσφατα διάβαζα σε μια έρευνα πως μεγάλο ποσοστό παραβατικων εφηβων ειναι πλέον απο ευπορες οικογένειες, γεγονος που δειχνει αυτο που λέμε αρκετοί. Πως στο βωμο της καριέρας, κάποιοι ουσιαστικά θυσιαζουν τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα αυτά να γινονται και επικυνδινα για τη κοινωνία. Περαν της παραμελησης, παιζει πιστευω ρολο και το γεγονος οτι τους εχει εντυπωθει στο κεφαλι πως ο,τι μαλακια και να κανουν θα καθαρισει ο μπαμπας με τα λεφτα ή/και τις γνωριμιες του, και επισης βλεπουν τους γονεις τους σα ζωντανα ΑΤΜ χωρις να υπολογισουν το ενδεχομενο οτι καποτε στο μελλον μπορει να συμβει κατι και να στερεψουν. 4
SB_1957 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 28 minutes ago, PandilleroGR said: Δεν ειμαστε στο 1995 που τα πραγματα ηταν ποιο ευκολα οικονομικα για παραδηγμα. Πολύ εύκολα για όσους είχαν ήδη πολλά λεφτά και γίνονταν ακόμη περισότερα με τα επιτόκια καταθέσεων στο 25%. Για μας και όλους τους νέους της εποχής που δεν είχαμε φράγκο και πήραμε "επιδοτούμενο" στεγαστικό με 20%, ήταν κόλαση! Αλλά ούτε στιγμή δεν μετανοιώσαμε για τα παιδιά που αποκτήσαμε και ας κάναμε το σκτ μας παξιμάδι για να τα βγάλουμε πέρα με 2-3 δουλειές! 2
chvnce Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 4 ώρες πριν, Que sera sera είπε Μεγάλη ταλαιπώρια τα παιδιά , πιαστήκαμε κορόιδα όσοι κάναμε. Έφυγε η μικρή για πανεπιστήμιο πριν λίγες μέρες και ανασάναμε ( όχι οικονομικώς αφού μας τα τρώει, αλλά βρήκαμε χρόνο, ησυχία, γαλήνη, 10 χρονια νεώτεροι. Αν φύγει και ο άλλος, θα γίνουμε άλλα 10 χρόνια. Αν σταματήσουμε να τους πληρώνουμε, γίναμε ξανά εφηβοι) Σε διάβασα και συνειρμικά μού ήρθε ένας φιλόσοφερ απ' το παρελθόν, που έλεγε "Έχεις ένα παιδί; Έχεις μια μπόμπα. Έχεις δύο παιδιά; Έχεις δύο μπόμπες". 😛 1
basilis_k6 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 1 ώρα πριν, Malthador είπε Το ότι οι υπόλοιποι αναπτύχθηκαν ταχύτερα από εσένα δεν σημαίνει ότι δεν είσαι καλύτερα απ' ότι ήσουν 30 χρόνια πριν. Και για να είμαστε on-topic: πριν από 30 χρόνια οι γονείς μου με άφηναν μόνο μου στο σπίτι γιατί έπρεπε να δουλεύουν και εγώ σχολούσα από το δημοτικό. Εγώ τα παιδιά μου έχω την πολυτέλεια να τα αφήνω ολοήμερο. Οπότε σίγουρα το κοινωνικό κράτος είναι καλύτερο σε σχέση με 30 χρόνια πριν. Για αυτο σου είπα εξαρτάται ποιος εισαι. On topic λοιπον το βιοτικό επιπεδο εχει ανεβει, σε καθε χωρα χωρις πολεμο ανεβαινει με τα χρονια. Το βασικο οικονομικο επιπεδο που αγγιζει αυτον που θα κανει παιδια, δηλαδη φαι στο τραπεζι, στεγη, σχολειο κτλ δεν εχει καμια επαφη με το 95. Αν ρωταγες τον πατερα σου το 95 ποσο πληρωνει δεη μπορει να μην θυμοταν καν. Το να κανεις παιδια σημερα (οικονομικα παντα) ειναι πιο δυσκολο απο το 95, σημερα ειναι πιο ευκολο να παρεις τηλεοραση ή αυτοκινητο. 3
mike15 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 3 ώρες πριν, johnythedirector είπε Και επειδή έχω περίσσια όρεξη για γράψιμο να αναφέρω ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε για τα παιδιά σας, είναι να προσπαθήσετε να βελτιώσετε-εξελίξετε τον εαυτό σας. 1.Αρχίστε να τρώτε σωστά (γεύματα με μπόλικη πρωτείνη και πολλά λαχανικά-φρούτα). 2.Αρχίστε να γυμνάζετε σωστά. (κόστος μηδέν-γίνεται στο σπίτι-ειδικά τις ώρες που σας βλέπουν τα παιδιά ώστε να κάνουν ακριβώς τα ίδια. 3. Προσπαθήστε να μετακινηθείτε ή να αρχίσετε μόνοι σας εργασία που σας αρέσει πραγματικά. (το πιο δύσκολο από όλα). 4. Συμπεριφερθείτε στον-στην σύντροφο όσο πιο όμορφα γίνεται. 5. Κλείστε τηλεόραση (απαράδεκτο να παίζει έτσι για πλάκα όλη την μέρα). Απλώστε βιβλία και παιχνίδια παντού. Κινητά και tablet στο περιθώριο και χρήση μπροστά τους πολύ περιορισμένα. Γενικά βγείτε εκτός σπιτιού. Τα παιδιά αν κάνετε έστω τα μισά από από πιο πάνω θα είναι πολύ πιο ισορροπημένα και χαρούμενα από την πλειοψηφία . Ξέρετε γιατί; Γιατί θα κάνουν ότι ΒΛΕΠΟΥΝ. Όχι ότι τους λέτε. Καλή επιτυχία μας. καλα τα ειπες αλλα δεν χρειαζοταν ολο αυτο..επρεπε να πεις απλα οτι τα παιδια σε κανουν καλυτερο ανθρωπο,τελος... 3 ώρες πριν, shikabalas είπε Ειπα να παρω απο την αρχη το τοπικ, απορω πως δεν κλειδωθηκε στο παραπανω αποσταγμα σοφιας, ρεαλισμου και επαφης με την πραγματικοτητα. ρνας γνωστος μου που ειχε ενα παιδι 6 χρονων τοτε που καναμε την συζητηση και δεν ηθελαν αλλο,μου ειπε..σιγα ρε τα εξοδα ,τι εξοδα εχει ενα παιδι? οσο ενας σκυλος..καθησα και του ανελυσα ολα αυτα τα εξοδα που τον περιμενουν μετα τα 12..τον επιασε κρυος ιδρωτας και μου λεει ενα σκετο ..οχι ρρεσυ εχεις δικιο.. 2 ώρες πριν, Morosana είπε Όσον αφορά τη μιζέρια έχει τύχει ποτέ να δεις ζευγάρι που δεν απέκτησαν παιδιά μετά τα 60 πόσο κλεισμένοι και μίζεροι γίνονται ; Οπότε στα 25 το θεωρείς μιζέρια να τρέχει κάποιος για να μεγαλώνει παιδιά όταν εσύ πίνεις ποταρες αλλά στα 60 αυτός με τα παιδιά θα έχει ένα γεμάτο σπίτι με χαρά και εσύ ένα άδειο και θα είσαι εσύ ο μίζερος. το νομισμα της επιλογης εχει 2 οψεις.και το ενα και το αλλο εχει τα καλα του και τα κακα του. υπαρχουν ανθρωποι οπως ο φιλος που ειναι ευτυχισμεννος 🤣 που τα παιδια του φευγουν απο το σπιτι..αλλοι που στεναχωριουνται..το να μην εχεις παιδια παλι εαν αξιοποιησεις τον χρονο σου με την συντροφο σε ταξιδια,δραστηριοτητες παλι ειναι καλο που δεν μπορει στον βαθμο που θεουν καποιοι γονεις στην πλειοψηφια να βρουν και το πνιγουν..ετσι καποιοι αρωσταινουν γιατι δνε εχουν τα θελω που ανακαλυψαν οτι στερηθηκαν..απο την αλλη εχει και ανθρωπους που οντως ανακαλυπτουν οτι εκαναν λαθος που δνε εκαναν παιδια καποια στιγμη... το χειροτερο ομως απο ολα ειναι να κανεις παιδια και να μενεις μονος επειδη πλεον σε βλεπουν πολυ αραια απο κοντα,λογω υποχρεωσεων,λογω κουρασης ψυχικης και να τα παρακαλς να ερθουν να σε δουν μαζι με τα εγγονια σου,θυμιζω την γνωστη διαφημιση του καφε που παιζει,ειναι εντονο συναισθημα..η' να εχει αχαριστα παιδια η' παιδια που μαλωσατε..δεν υπαρχει χειροτερο απο το να εχεις παιδια και μην τα εχεις κοντα σου για καποιο λογο.απο την αλλη τα παιδαι ειναι ρισκο,το αντιθετο ομως ειναι βαρετο..ενα ειναι σιγουρο..η ευτχυχια ειναι να εισαι καλα με τον ευατο σου εαν κανεις την επιλογη σου. 1 ώρα πριν, lector είπε Περαν της παραμελησης, παιζει πιστευω ρολο και το γεγονος οτι τους εχει εντυπωθει στο κεφαλι πως ο,τι μαλακια και να κανουν θα καθαρισει ο μπαμπας με τα λεφτα ή/και τις γνωριμιες του, και επισης βλεπουν τους γονεις τους σα ζωντανα ΑΤΜ χωρις να υπολογισουν το ενδεχομενο οτι καποτε στο μελλον μπορει να συμβει κατι και να στερεψουν. αυτο το βλεπω τωρα σε κοντινη φιλικη οικογενεια..αυτα ακριβως εκανε ο υιος και τωρα τους συνεβη αυτο το κατι και αρχισε να φοβαται για το μελλον του.μεγαλη κουβεντα ειπες..οπως τα περισοτερα που λες φιλε. 13 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε Για αυτο σου είπα εξαρτάται ποιος εισαι. On topic λοιπον το βιοτικό επιπεδο εχει ανεβει, σε καθε χωρα χωρις πολεμο ανεβαινει με τα χρονια. Το βασικο οικονομικο επιπεδο που αγγιζει αυτον που θα κανει παιδια, δηλαδη φαι στο τραπεζι, στεγη, σχολειο κτλ δεν εχει καμια επαφη με το 95. Αν ρωταγες τον πατερα σου το 95 ποσο πληρωνει δεη μπορει να μην θυμοταν καν. Το να κανεις παιδια σημερα (οικονομικα παντα) ειναι πιο δυσκολο απο το 95, σημερα ειναι πιο ευκολο να παρεις τηλεοραση ή αυτοκινητο. σωστο για το αυτοκινητο αλλα για τα παιδια δεν ειναι πιο δυσκολο οικονομικα,ειναι πιο δυσκολο σαν ανθρωποι γιατι εχουμε περισοτερα θελω για τον ευατο μας,εχουμε γινει πιο παρτακηδες..τοτε δεν υπηρχαν αυτες οι νοοτροπιες. 1
Arkin Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 19 ώρες πριν, basilis_k6 είπε το να κανεις παιδια, ειδικα στη σημερινη ελλαδα που σε λιγο δεν θα υπαρχει, ειναι η μεγιστη προσφορα και θυσια ταυτοχρονα. αυτοι οι ανθρωποι επρεπε να προστατευονται με καθε τροπο αλλα αφου δεν συμβαινει καλα κανουν και ρισκαρουν. ντροπη σε εμας, οχι σε αυτους. Δεν θεωρείς ότι είναι ανευθυνότητα όταν καποιος δεν έχει στον ήλιο μοίρα και συνεχίζει να βγάζει παιδιά και να τα έχει να πεινάνε? Το να κανεις παιδί είναι το μόνο εύκολο ειδικά για τον άνδρα. Από εκεί και πέρα τι γίνεται είναι το θέμα και η όλη δυσκολία του θέματος. Και στην Αφρική κάνουν 30 παιδιά τα 10 πεθαίνουν και τα 20 δεν έχουν να φάνε. Που είναι η ευθύνη των γονέων πάνω σε αυτό? Κάνεις παιδί και το έχεις να παιδεύετε μια ζωή και να πεινάει? Λέγετε αυτό αγάπη γονέα η απλά αμολαμε παιδιά γιατι έτσι γουστάρουμε και από εκεί και πέρα μην τον είδατε? 2
Morosana Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2 ώρες πριν, PandilleroGR είπε Υπαρχουν ζευγαρια που ειναι μεγαλα σε ηλικια και δεν θελανε παιδια απο μικροι, αυτους καμπανακια δεν τους βαρεσαν στα 25-30? Την εκανα σε προηγουμενες σελιδες αυτην την ερωτηση αλλα θελω να ρωταω τους γονεις να βλεπω τι γινετε εκει εξω και να βλεπουν και οι νεοι που βρισκονται εδω. Τα παιδια σου πιστεύεις θα εχουνε καλη ζωη? Δεν ειμαστε στο 1995 που τα πραγματα ηταν ποιο ευκολα οικονομικα για παραδηγμα. Στα 25 30 δεν βαράνε καμπανάκια αυτά έρχονται κοντά στα 40 για τη γυναίκα που της τραγουδάει ο Έλβις στο αφτί its now or never και πάντα μεγαλώνοντας εκτός αν κάνεις τη σούπερ ζωή θα ζηλεύεις αυτό που δεν έχεις όσο και να μη το δείχνεις. Δεν ξέρω τι ζωή θα έχουν όπως δεν ξέρω τι ζωή θα έχω εγώ ο ίδιος, για αυτό δημιουργώ όσους περισσότερους "κυματοθραύστες" μπορώ που σίγουρα θα ήταν λιγότεροι αν έπρεπε να σκεφτώ μόνο την πάρτυ μου και τη γυναίκα μου. Όταν θά φτάναμε στα 60 που έρχονται πιο γρήγορα απ' ότι μπορείς να φανταστείς το να πας ένα ακόμα ταξίδι θα είναι εγκυκλοπαιδικό χωρίς να σου προσφέρει κάτι παραπάνω από τα προηγούμενα. Το να φας σε ένα ωραίο εστιατόριο θα έχει μόνο γαστρονομικό ενδιαφέρον αλλά δεν θα αφήσει το ίδιο αποτύπωμα που πήρε το παιδί σου πρώτη φορά μπριζόλα στο χέρι. Και το κυριότερο θα είναι ένα σπίτι άδειο χωρίς ζωή και ενέργεια που το τηλ θα χτυπάει όλο και λιγότερο και θα σε θυμούνται επειδή κατά βάση σε λυπούνται που είσαι μόνος παρά από πραγματικό ενδιαφέρον, που ναι μεν ο καναπές θα είναι άψογος χωρίς φθορά από παιδιά που χοροπηδάνε αλλά τα σημάδια που μαρκαρες τη ντουλάπα κάθε χρόνο μετρώντας το ύψος τους θα σε γεμίζει παραπάνω. 3
haris_216 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 10 λεπτά πριν, Arkin είπε Δεν θεωρείς ότι είναι ανευθυνότητα όταν καποιος δεν έχει στον ήλιο μοίρα και συνεχίζει να βγάζει παιδιά και να τα έχει να πεινάνε? Το να κανεις παιδί είναι το μόνο εύκολο ειδικά για τον άνδρα. Από εκεί και πέρα τι γίνεται είναι το θέμα και η όλη δυσκολία του θέματος. Και στην Αφρική κάνουν 30 παιδιά τα 10 πεθαίνουν και τα 20 δεν έχουν να φάνε. Που είναι η ευθύνη των γονέων πάνω σε αυτό? Κάνεις παιδί και το έχεις να παιδεύετε μια ζωή και να πεινάει? Λέγετε αυτό αγάπη γονέα η απλά αμολαμε παιδιά γιατι έτσι γουστάρουμε και από εκεί και πέρα μην τον είδατε? Μεγάλωσα σε πολύτεκνη οικογένεια (τίποτα εντυπωσιακό σαν νούμερο ) και επειδή μας ερχόταν το φυλλάδιο του συλλόγου πολυτέκνων πάντα (από πιτσιρικάς) είχα απορία "γιατί έκαναν τόσα παιδιά και μετά βγαίνουν φωτογραφία στο φυλλάδιο του συλλόγου για να τους βοηθήσουν;" (έβλεπα φωτογραφίες με οικογένειες με 8-10-12, κλπ παιδιά που ζητούσαν βοήθεια)
pontez2 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Ας μη κάνουμε συγκρισεις με το παρελθόν. Κάποτε το να κάνεις πολλά παιδιά ηταν σκοπός ζωής. Ο μισθός ενός εργαζόμενου, έφθανε να συντηρίσει ένα σπιτι και 2-3 παιδιά. Επίσης αγοραζες ένα σπίτι και πλήρωνες έναν φορο, μια φορά το χρονο. Πλέον πληρωνεις ενοικιο στο κράτος, ειτε ειναι δικό σου είτε οχι. Οπότε ας μεινουμε στο παρόν, που ειναι αυτο που ειναι. Δεν ειναι τυχαίο οτι ο κόσμος αναπολει τη δεκαετία του 80. Διοτι πέρα απο τη λαμογιά, Spoiler η οποία φυσικά και δεν ξεκινησε τοτε οπως μάταια προσπαθουν να μας πεισουν κάποιοι για να μην αναγνωριζουν τις δικές τους ευθύνες ηταν μια περίοδος που ο κόσμος άρχισε να παιρνει μισθους ανάλογους με τον πληθωρισμό. Το αν έφταιξε αυτο για τη χρεωκοπία αργότερα, ειναι μια άλλη συζήτηση, αλλα η ουσία ειναι οτι ένας εργαζόμενος, μπορουσε να αγοράσει ένα σπιτι και να ζησει μια φυσιολογικη ζωή, χωρις βέβαια σπατάλες. Βέβαια αυτο λεγοταν σοσιαλισμός επισης με τα αρνητικά και τα θετικά του. 5
Moderators Malthador Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Moderators Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2 hours ago, basilis_k6 said: Για αυτο σου είπα εξαρτάται ποιος εισαι. On topic λοιπον το βιοτικό επιπεδο εχει ανεβει, σε καθε χωρα χωρις πολεμο ανεβαινει με τα χρονια. Το βασικο οικονομικο επιπεδο που αγγιζει αυτον που θα κανει παιδια, δηλαδη φαι στο τραπεζι, στεγη, σχολειο κτλ δεν εχει καμια επαφη με το 95. Αν ρωταγες τον πατερα σου το 95 ποσο πληρωνει δεη μπορει να μην θυμοταν καν. Το να κανεις παιδια σημερα (οικονομικα παντα) ειναι πιο δυσκολο απο το 95, σημερα ειναι πιο ευκολο να παρεις τηλεοραση ή αυτοκινητο. Έχει πάντα την επιλογή ο οποιοσδήποτε να κάνει την ζωή που κάναμε στα 90's χωρίς internet, χωρίς a/c, χωρίς κινητό, χωρίς συνδρομές κοκ και θα ζει χορτάτος σαν βασιλιάς. Να συγκρίνουμε όμοια πράγματα, έτσι; 3 3
mike15 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου ειχα ακουσει ενα ψυχολογο να αναλυει μια ερευνα που ελεγε οτι το 90% των γονεων ηταν ανικανοι για γονεις..αλλα και παλι ποιος ειναι ικανος και ετοιμος ? το κανεις ενστικτωδως με οτι προσωπικοτητα και εαν εχεις και οτι βγει σαν αποτελεσμα.το σωστο ειναι να το κανεις συνειδητα και για τους σωστους λογους.
Morosana Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 58 λεπτά πριν, mike15 είπε ειχα ακουσει ενα ψυχολογο να αναλυει μια ερευνα που ελεγε οτι το 90% των γονεων ηταν ανικανοι για γονεις..αλλα και παλι ποιος ειναι ικανος και ετοιμος ? το κανεις ενστικτωδως με οτι προσωπικοτητα και εαν εχεις και οτι βγει σαν αποτελεσμα.το σωστο ειναι να το κανεις συνειδητα και για τους σωστους λογους. Ποιοι είναι οι σωστοί λόγοι; Οι δυτικοί και οι μοντέρνα πολιτισμένοι άνθρωποι έχουν σταματήσει να κάνουν παιδιά για λόγους και κάνουν για το θέλω . Κάποτε έκαναν παιδιά για να έχουν χέρια στα χωράφια, για να έχει η περιουσία τους συνέχεια , για να μη χαθεί το όνομα, γιατί τους το επιτάσσει η θρησκεία ακόμα και για να μη χαθεί η ράτσα. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις