polaki Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 3 hours ago, MikeKata said: "ξέρεις εσύ καμιά δουλειά που να απαιτεί στο βιογραφικό γνώσεις Windows; E μάλλον επειδή το θεωρούν δεδομένο.. 1
MikeKata Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2 hours ago, Odyss3us said: προσπαθω ευγενικα να σου εξηγησω οτι δεν υπαρχει λογος σε καθε Windows thread να γινεται flame war με τους Γιαχωβαδες που ολη μερα νταντευουν λειτουργικα, ουτε θα γινει ο κοσμος καλυτερος αν βαλουν περισσοτεροι λινουξ, ζειτε στο συννεφο σας, οποιοδηποτε free λειτουργικο φτασει σε ενα υπολογισιμο ποσοστο θα εμπορευματοποιηθει και θα γινει σαν ολα τα αλλα Προσπαθείς να το εξηγήσεις όταν σε 9/10 post όπου γίνεται "flame war", εσύ είσαι ένας από αυτούς που το έχουν ξεκινήσει, μπαίνοντας να ειρωνευτείς τους Linuxάδες; 😂 Τελικά δε μας είπες, πώς καταφέρνει ένας εγκέφαλος να κάνει σύνδεση δονητών με Linux; Είμαι πολύ περίεργος για τη δεδομένη...ψυχοσύνθεση 😂😂😂 2 hours ago, Odyss3us said: καλα, πηγαινε κανε μια πιο εμπεριστατωμενη αναλυση των post μου και ξαναελα 😄 Να έχεις το θάρρος της γνώμης σου και να μην ντρέπεσαι για αυτά που γράφεις. 1 hour ago, Tlykog said: Εντάξει ρε Mike, είπαμε: αγαπάμε Linux, αλλά μπορώ να σου δείξεω πολλές δουλειές που ζητούν ECDL πιστοποίηση. Δηλαδή χρήση Windows και προΪόντων MS. Δειξε μου πού, στο ECDL (ICDL) certificate αναφέρονται τα Windows και τα προϊόντα MS. Το ECDL είναι πιστοποιητικό για digital literacy, ΟΧΙ πιστοποιητικό χρήσης Windows. Απλά επειδή ακριβώς τα Windows είναι πιο διαδεδομένα παγκοσμίως, τεστάρεται στη σουίτα της MS. Το ECDL ΔΕΝ είναι συνώνυμο των MS products. Αυτό που έχεις στο νου σου είναι το "ECDL Core", καθώς υπάρχουν ένα σωρό άλλα modules, άσχετα με αυτό (AI, Big Data, cloud computing, coding κλπ). https://icdl.org/icdl-modules-programs/ Είπε κάτι πολύ απλό. Ότι "σε καμία δουλειά δεν απαιτούν στο βιογραφικό να ξέρεις Linux". Καθε μέρα στο LinkedIn μου έκανε δουλειές που αναφέρουν συγκεκριμένα το Linux στις απαιτήσεις. Γιατί; Γιατί χρησιμοποιείται σε όλες τις data engineering/IT/software development κλπ εργασίες. Οπότε αντιστρεψα την ερώτηση του. Σε ποια δουλειά σου ζητούν να γνωρίζεις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Windows; Φυσικά, απάντηση δεν πηρα. Σε καμία. Σου ζητούν να έχεις γνώσεις Η/Υ και πιστοποίηση ΓΕΝΙΚΑ. Αν εσύ γνωρίζεις Windows, MacOS, Linux κλπ, κανέναν δεν ενδιαφέρει. Υ.Γ. Μιλάμε για Windows. Όχι γενικά για τα "MS products". 1
Tlykog Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) 24 λεπτά πριν, MikeKata είπε Δειξε μου πού, στο ECDL (ICDL) certificate αναφέρονται τα Windows και τα προϊόντα MS. Το ECDL είναι πιστοποιητικό για digital literacy, ΟΧΙ πιστοποιητικό χρήσης Windows. Απλά επειδή ακριβώς τα Windows είναι πιο διαδεδομένα παγκοσμίως, τεστάρεται στη σουίτα της MS. Το ECDL ΔΕΝ είναι συνώνυμο των MS products. Αυτό που έχεις στο νου σου είναι το "ECDL Core", καθώς υπάρχουν ένα σωρό άλλα modules, άσχετα με αυτό (AI, Big Data, cloud computing, coding κλπ). https://icdl.org/icdl-modules-programs/ Είπε κάτι πολύ απλό. Ότι "σε καμία δουλειά δεν απαιτούν στο βιογραφικό να ξέρεις Linux". Καθε μέρα στο LinkedIn μου έκανε δουλειές που αναφέρουν συγκεκριμένα το Linux στις απαιτήσεις. Γιατί; Γιατί χρησιμοποιείται σε όλες τις data engineering/IT/software development κλπ εργασίες. Οπότε αντιστρεψα την ερώτηση του. Σε ποια δουλειά σου ζητούν να γνωρίζεις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Windows; Φυσικά, απάντηση δεν πηρα. Σε καμία. Σου ζητούν να έχεις γνώσεις Η/Υ και πιστοποίηση ΓΕΝΙΚΑ. Αν εσύ γνωρίζεις Windows, MacOS, Linux κλπ, κανέναν δεν ενδιαφέρει. Υ.Γ. Μιλάμε για Windows. Όχι γενικά για τα "MS products". Μισό λεπτό: Έχω, κυριολεκτικά, αρκετές δεκάδες τέτοια από διαφορετικούς πελάτες με διαφορετικούς οργανισμούς πιστοποίησης, γιατί κάνω και αιτήσεις για το δημόσιο επαγγελματικά. Συμφωνώ, το ICDL είναι πιστοποίηση ψηφιακού αλφαβητισμού και όχι “Windows certificate”. Όμως, ρίξε μια ματιά στα ίδια τα modules που δίνουν οι φορείς στην Ελλάδα: όλα βασίζονται σε Windows και MS Office, γιατί αυτή είναι η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί το δημόσιο και η πλειοψηφία της αγοράς. Αν κάποιος θέλει να μπει σε IT/engineering, εκεί θα του ζητήσουν Linux ρητά, και όχι απλά μια πιστοποίηση αλλά και κάποιο συναφές πτυχίο και εμπειρία. Στο γενικό πεδίο εργασίας (γραφείο, δημόσιο, εταιρικά περιβάλλοντα), το ICDL πιστοποιεί πρακτικά γνώση MS προϊόντων, όχι επειδή αυτό ορίζει ο τίτλος του, αλλά επειδή αυτά χρησιμοποιούνται στην πράξη. Απ’ όσο ξέρω δεν υποστηρίζεται από το ICDL πιστοποίηση για Linux. Οπότε πρακτικά, σε επίπεδο λειτουργικού, είναι πιστοποιητικό για Windows. Αν κάνω λάθος, διόρθωσέ με. Στις περισσότερες δουλειές, στην πράξη, με την ερώτηση “γνωρίζετε από υπολογιστές;” εννοούν Windows + Office + internet. Δεν μπαίνω στο ποιο είναι καλύτερο λειτουργικό εδώ, απλά αναφέρω τι ισχύει. Επεξ/σία 26 Σεπτεμβρίου από Tlykog 1
AnTwN Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 9 ώρες πριν, Exoskeletor είπε Ναι το flyoobe εχει ενα script που τα κανει ολα μονα του, κατεβαζει τα windows 11 ή το update αρχειο, οτι ζητησεις και μετα μπαινει κανονικά σαν ο υπολογιστής σου να τα υποστηρίζει, μεσα απο τα windows 10. Δε χρειάζεται να φτιαξεις bootable usb κτλ Και θα γίνοναι οι αναβαθμίσεις κανονικά και χωρίς πρόβλημα ή θα εντοπίζει τότε ότι το hardware δεν υποστηρίζεται επίσημα και θα έχουμε θέμα? 1
uniquegr Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 8 ώρες πριν, Odyss3us είπε τις εχεις ξαναπει αυτες τις ματσακονιες, μονο που με τετοιου ειδους πατεντες δεν μπορουν να λειτουργουν οι επιχειρησεις Κι όμως, έτσι θα έπρεπε να λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις. Μερικά δυνατά μηχανήματα στο σερβάρισμα, vm's και κάτω thin clients για τον χειρισμό. Υπάρχουν κι άλλες λύσεις πιο "προχώ" ( όπως για παράδειγμα, kasm workplaces ). Αλλά όχι, πρέπει μια επιχείρηση να μένει προσκολλημένη στην ημιμάθεια ή ακόμα και την αμάθεια των τεχνικών που απασχολεί / συνεργάζεται. Δηλαδή, αντί να θέτει τον πήχυ η επιχείρηση, τον θέτει ( χαμηλά ) ο τεχνικός. Πολύ ενδιαφέρον. 8 ώρες πριν, Odyss3us είπε την αληθεια ΣΟΥ κρατα την για τον εαυτο ΣΟΥ, και προσπαθησε να δεις και να κατανοησεις την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ γυρω ΣΟΥ, γιατι αυτη ειναι η ΑΛΗΘΕΙΑ που ΑΓΝΟΕΙΣ Για ποια πραγματικότητα μιλάς; Για τον φαύλο κύκλο όπου δεν παρέχονται εφαρμογές στο linux επειδή δεν έχει αρκετούς χρήστες και δεν το χρησιμοποιούν αρκετοί χρήστες επειδή δεν υπάρχουν εφαρμογές και επειδή κάποιοι ξερόλες υποστηρίζουν ( υποστηρίζετε ) ότι είναι δύσκολο, άβολο λειτουργικό σύστημα; 7 ώρες πριν, vorlon68 είπε Μονο AMD. AMD Phenom II X4. Και εχω Windows 10. Εβαλα τα 11 αλλα τα κρατησα 6 μήνες δεν μου αρεσαν καθόλου κάποιες αλλαγες που εχουν κάνει Τετραπύρηνος στα 3.2GHz στα 125w TDP. Άνετα μπορείς να βρεις σε πολύ καλή τιμή σύστημα με i7 4790S που είναι τετραπύρηνος με 8 threads, 4GHz και μόλις 65W tdp ή να πας σε ένα i5 4ης με ακόμα χαμηλότερο TDP. Στις αγγελίες παίζει σύστημα στα 130 ευρώ με i3 10ης γενιάς. Σοβαρά τώρα, γιατί το κάνεις αυτό; 7 ώρες πριν, Odyss3us είπε επειδη μπαινουν με vpn και ενημερωνουν τη βαση σε ενα remote server δε σημαινει οτι λειτουργουν στο cloud, αντι να αερολογεις πηγαινε σε οποιαδηποτε εταιρια απο πολυεθνικη μεχρι της γειτονιας και δες τι λογιστικα και μηχανογραφικα προγραμματα εχουν, το 99% ειναι Windows executables! και το Http protocol ειναι fundamentally wrong! δεν σχεδιαστηκε για να εξυπηρετει τρισεκατομμυρια συνδεσεις ανα τον πλανητη, αυτο εχουμε ομως και μαυτο πορευομαστε, σε ενα αλλο συμπαν ισως το πετυχαιναν καλυτερα με την πρωτη σε αυτο το συμπαν ομως καποιοι αλλοι πιο σκληροπυρηνικοι Ιεχωβαδες εχουν στησει δικα τους τοπικα δικτυα (οπως τα Πανεπιστημια) και δε μπαινουν καν στον παγκοσμιο ιστο! εχετε πολλα ψωμια να φατε ακομα για να τους φτασετε στο κυνηγι του απομονωτισμου...😄 Ακόμα και η εφαρμογή timologio, web based είναι. Όπως και αρκετές τιμολογιέρες. Σου δίνω ένα παράδειγμα χρήσης ενός επαγγελματία που κάνει κάτι παραπάνω απο ένα απλό σερφάρισμα και αποστολή emails. Όσο για τα τοπικά δίκτυα, δεν το κάνουν μόνο οι σκληροπυρηνικοί Ιεχωβάδες, αλλά και μεγάλες εταιρίες που συνεχίζουν να τρέχουν XP, κάτι με το οποίο συμφωνώ φυσικά, μιας που έχουν στημένο ένα δικό τους οικοσύστημα αποκομμένο απο τον έξω κόσμο. 6 ώρες πριν, Odyss3us είπε στην τελικη την αποφαση για το τι μηχανηματα και τι λειτουργικα συστηματα βαζει μια εταιρεια εξαρταται απο τον αρχικο σχεδιασμο του εκαστοτε ΙΤ admin, ο οποιος λαμβανοντας υποψη ολες τις παραμετρους στηνει το εκαστοτε δικτυο οχι επειδη τα "παιρνει" απο τη Microsoft -κατα το αφηγημα των Ιαχωβαδων- αλλα για να κανει ευκολοτερη τη ζωη και τη δουλεια τη δικη του και των συναδελφων του... Δηλαδή, όπως είπα παραπάνω, επειδή δεν ξέρει να στήσει σε περιβάλλον Linux, επιβάλει τη πεπατημένη των Windows. 6 ώρες πριν, manolis940 είπε Ρε αδερφέ είναι όμως και απλό να μου δώσεις ένα καλό λόγο να πάω στα 11. Εδώ τώρα λόγο UI πχ με το menu έχει κάνει και το εντελώς αντίθετο. Σκέψου ότι όλοι οι χρήστες των υπολογιστών δεν είμαστε enthusiast και gamers. Το να αλλάξω λειτουργικό σύστημα στο γραφείο σε όλα τα PC πέραν το ότι χρειαστώ αναβάθμιση εξοπλισμού άρα και χρήμα, τι θα κερδίσω πέραν από ένα διαφορετικό UI και πονοκέφαλο απ' όλους εκεί μέσα τις πρώτες μέρες μπορεί και μήνες που δεν θα μπορούν να προσαρμοστούν; Εφ'όσον το κάνεις παίρνοντας μέτρα προστασίας, συνέχισε να το κάνεις. Αν το έχεις με πλήρη πρόσβαση στο διαδίκτυο και χωρίς να είναι απομονωμένο απο τα υπόλοιπα μηχανήματά σου, κάποια στιγμή θα κλάψεις. Να σε ενημερώσω ότι το πρώτο βήμα της malware επίθεσης, είναι το σκανάρισμα του δικτύου για να βρεθούν κι άλλα πιθανά θύματα. Γι'αυτό επιμένω στη κατεύθυνση των virtual machines, σε vlan, απομονωμένα απο τα υπόλοιπα μηχανήματα. 4 ώρες πριν, Odyss3us είπε προσπαθω ευγενικα να σου εξηγησω οτι δεν υπαρχει λογος σε καθε Windows thread να γινεται flame war με τους Γιαχωβαδες που ολη μερα νταντευουν λειτουργικα, ουτε θα γινει ο κοσμος καλυτερος αν βαλουν περισσοτεροι λινουξ, ζειτε στο συννεφο σας, οποιοδηποτε free λειτουργικο φτασει σε ενα υπολογισιμο ποσοστο θα εμπορευματοποιηθει και θα γινει σαν ολα τα αλλα Κι όμως, το flaming το κάνετε εσείς. Είναι απόλυτα λογικό σε μια συζήτηση για τα κακώς κείμενα της Microsoft να αναφέρεται η εναλλακτική του Linux. Δεν είναι προσηλυτισμός, είναι πραγματικότητα. Και στο κείμενο που παρέθεσες, δεν έκανα flaming, αλλά προέβλεψα την αντίδρασή σας με τους εξευτελιστικούς χαρακτηρισμούς περί Ιεχωβάδων. Εσείς είστε οι ερειστικοί και οι είρωνες, όχι εμείς. 3 ώρες πριν, Tlykog είπε Εντάξει ρε Mike, είπαμε: αγαπάμε Linux, αλλά μπορώ να σου δείξεω πολλές δουλειές που ζητούν ECDL πιστοποίηση. Δηλαδή χρήση Windows και προΪόντων MS. Δηλαδή, απλό χειρισμό υπολογιστών, γιατί το ECDL δεν σε πιστοποιεί για κάτι το προχωρημένο. Και συζητάμε τώρα για το Linux ας πούμε, που όπως είπα, ΠΡΑΚΤΙΚΑ, στη καθημερινότητα του χρήστη, είναι το ίδιο πράγμα με τα Windows, αν εξαιρέσουμε τη πραγματικότητα ότι δεν παρέχονται οι ίδιες ακριβώς εφαρμογές ( κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα του Linux ). 3 ώρες πριν, Tlykog είπε Η αλήθεια είναι ότι συνολικά το Linux βρίσκεται σε περισσότερες συσκευές από τα Windows και τόσες φορές που τα έχεις αναφέρει σκέφτομαι ειλικρινά να κάνω το PC Dual boot και να βάλω Majaro KDE (ξέρω ανωμαλία για casual user, αλλά μου αρέσουν). Καθόλου ανωμαλία, μια χαρά distro είναι. Εγώ το έχω στήσει στο laptop μου με xfce4 και του έχω εφαρμόσει theme παρόμοιο με mac, έτσι για την αλητεία. Πολύ γρήγορο, ενώ ομολογώ ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει και πολύ τον package manager του απο το terminal, όλα μέσω gui τα κάνω καθώς έχω μάθει πιο καλά τις εντολές των debian based distros. Αν πάντως θέλεις να καείς πολύ, δοκίμασε και gentoo. 😛 3 ώρες πριν, Tlykog είπε Στα desktop η MS κυριαρχεί όμως και τα περισσότερα επαγγελματικά προγράμματα δεν έχουν εκδόσεις για Linux. Ας τσίμπαγε ποσοστά το Linux και θα βλέπαμε μετά τί θα έκανε η Adobe, για παράδειγμα. Αλλά όπως είπα παραπάνω, πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο που καλό θα είναι κάποτε να σπάσει. 2
Tlykog Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 1 λεπτό πριν, uniquegr είπε Δηλαδή, απλό χειρισμό υπολογιστών, γιατί το ECDL δεν σε πιστοποιεί για κάτι το προχωρημένο. Και συζητάμε τώρα για το Linux ας πούμε, που όπως είπα, ΠΡΑΚΤΙΚΑ, στη καθημερινότητα του χρήστη, είναι το ίδιο πράγμα με τα Windows, αν εξαιρέσουμε τη πραγματικότητα ότι δεν παρέχονται οι ίδιες ακριβώς εφαρμογές ( κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα του Linux ). Δε διαφωνώ και δε μπαίνω σε Windows vs Linux. Απλά λέω τι ζητάει η πλειοψηφία της αγοράς σήμερα: βασική γνώση χειρισμού Windows και καλό Office και Internet. 3 λεπτά πριν, uniquegr είπε Καθόλου ανωμαλία, μια χαρά distro είναι. Εγώ το έχω στήσει στο laptop μου με xfce4 και του έχω εφαρμόσει theme παρόμοιο με mac, έτσι για την αλητεία. Πολύ γρήγορο, ενώ ομολογώ ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει και πολύ τον package manager του απο το terminal, όλα μέσω gui τα κάνω καθώς έχω μάθει πιο καλά τις εντολές των debian based distros. Αν πάντως θέλεις να καείς πολύ, δοκίμασε και gentoo. 😛 Έχω παίξει πιο πολύ με Debian based και ξέρω τις δικές τους εντολές. Το Manjaro KDE μου είναι το πιο ευχάριστο να δουλέψω. Είναι rolling, οπότε και cutting edge χωρίς να είναι προβληματικό γενικά. Για το gentoo θα το δω. 6 λεπτά πριν, uniquegr είπε Ας τσίμπαγε ποσοστά το Linux και θα βλέπαμε μετά τί θα έκανε η Adobe, για παράδειγμα. Αλλά όπως είπα παραπάνω, πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο που καλό θα είναι κάποτε να σπάσει. Είμαι 100% υπέρ σε αυτό. Ο χρήστης πρέπει να έχει επιλογές. Ειδικά από λειτουργικά που κάποιοι ξοδεύουν χρόνο να φτιάξουν (έστω και forks), χωρίς καμία αμοιβή και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό δεδομένων των συνθηκών. 1
SabotazNic Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 11 ώρες πριν, Errik είπε Meanwhile στην Ελλάδα ασχολούμαστε μόνο με ΟΠΕΚΕΠΕ voucher και επιδόματα. Meanwhile η Ελλαδα ανηκει στην ΕΕ και αρα εχουμε ατομα και εμεις που ασχολουνται με θεματα που αφορουν ολη την ΕΕ
uniquegr Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 7 λεπτά πριν, Tlykog είπε Δε διαφωνώ και δε μπαίνω σε Windows vs Linux. Απλά λέω τι ζητάει η πλειοψηφία της αγοράς σήμερα: βασική γνώση χειρισμού Windows και καλό Office και Internet. Μα, δεν πρόκειται καν για αντιπαράθεση Windows Vs Linux. Ο χειρισμός είναι ο ίδιος. Η μεθοδολογία είναι η ίδια ( έχεις ένα desktop environment, το start menu, τις εφαρμογές, τον file manager και πάει λέγοντας ). Και όλα αυτά είναι κοινά για τα τρία υπερισχύοντα λειτουργικά συστήματα ( Win, MacOS, Linux ). 7 λεπτά πριν, Tlykog είπε Έχω παίξει πιο πολύ με Debian based και ξέρω τις δικές τους εντολές. Το Manjaro KDE μου είναι το πιο ευχάριστο να δουλέψω. Είναι rolling, οπότε και cutting edge χωρίς να είναι προβληματικό γενικά. Για το gentoo θα το δω. Το Manjaro πάντως είναι καλό, μου αρέσει. Το Gentoo είναι άλλη φάση, αν θέλεις να κάνεις χρήση των δυνατοτήτων του, κάνεις compile για το παραμικρό, με τα use flags που χαρακτηρίζουν το σύστημά σου, κάτι που το κάνει αρκετά γρήγορο και οικονομικό ως προς τη κατανάλωση πόρων. Έχει ενδιαφέρον, αλλά ετοιμάσου για λίγο παραπάνω κάψιμο! 1
MikeKata Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 31 minutes ago, Tlykog said: Μισό λεπτό: Τι είναι το GlobalCert; Είχα στο νου μου τι λέει η σελίδα του ICDL/ECDL γιατί αυτό μου ανεφερες. https://icdl.org/country/greece/ https://www.ecdl.gr/ Όπου το πιστοποιητικό, αν δεν απατωμαι, είναι αυτό: https://www.scribd.com/document/391719461/ECDL-Core-Certificate Τα Windows (και αντίστοιχα όποιο software χρησιμοποιηθεί π.χ για BigData) αναφέρονται διακριτά στο σημείο του testing software, όχι στα modules της πιστοποίησης. Γιατί δεν παίρνεις πιστοποίηση για τη συγκεκριμένη π.χ έκδοση MS Word, απλά είναι απαραίτητο να αναγράφει το testing system. Παίρνεις πιστοποίηση για Word Processing, γενικά. Αυτό, φαντάζομαι, δείχνει και το πιστοποιητικό που ανέβασες, απλά δεν το αναγράφει συγκεκριμένα. Για αυτό είναι σε παρένθεση. Δεν ξέρω τη συγκεκριμένη πιστοποίηση για να σου πω με σιγουριά. Πάντως, στη σελίδα του το ICDL δεν αναφέρει πουθενά την MS. 40 minutes ago, Tlykog said: Στις περισσότερες δουλειές, στην πράξη, με την ερώτηση “γνωρίζετε από υπολογιστές;” εννοούν Windows + Office + internet. Αυτό μπορεί να ίσχυε πριν 20-25 χρόνια. Ειμαι στη γενιά των πρώτων -άντα και, κυριολεκτικά, σε κανέναν από όσους γνωρίζω δεν έχει ζητηθεί πιστοποίηση ECDL στην αγορά εργασίας. Ουτε όταν εψαχνα για δουλειά, τόσο σε Ελλάδα, όσο και στη Δανία. Θεωρείται δεδομένο ότι "γνωρίζεις από υπολογιστές", πλέον και όχι απαραίτητα Windows, μιας και τόσες εταιρείες σου δίνουν Mac. Ίσως σε κανένα ΑΣΕΠ ή παρόμοια θέση στο δημόσιο που, ανέκαθεν, ήταν καμιά 30ετία πίσω. 1
Tlykog Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) 21 λεπτά πριν, uniquegr είπε Μα, δεν πρόκειται καν για αντιπαράθεση Windows Vs Linux. Ο χειρισμός είναι ο ίδιος. Η μεθοδολογία είναι η ίδια ( έχεις ένα desktop environment, το start menu, τις εφαρμογές, τον file manager και πάει λέγοντας ). Και όλα αυτά είναι κοινά για τα τρία υπερισχύοντα λειτουργικά συστήματα ( Win, MacOS, Linux ). Ανάλογα. Σε εφαρμογές που δεν έχουν έκδοση για Linux δεν έχεις επιλογή. Ακόμα και σε mainstream επαγγελματικές εφαρμογές πχ MS Office υπάρχει πρόβλημα. Ναι, ξέρω ότι υπάρχουν εναλλακτικές, αλλά δεν είναι το ίδιο. Χρόνια χρήστης Libre Office αναγκάστηκα να παώ σε MS Office, λόγω προβλημάτων ασυμβατότητας με κάποια αρχεία. 21 λεπτά πριν, uniquegr είπε Το Manjaro πάντως είναι καλό, μου αρέσει. Το Gentoo είναι άλλη φάση, αν θέλεις να κάνεις χρήση των δυνατοτήτων του, κάνεις compile για το παραμικρό, με τα use flags που χαρακτηρίζουν το σύστημά σου, κάτι που το κάνει αρκετά γρήγορο και οικονομικό ως προς τη κατανάλωση πόρων. Έχει ενδιαφέρον, αλλά ετοιμάσου για λίγο παραπάνω κάψιμο! Αυτό με κρατάει εξαρχής: θέλει κάψιμο. 18 λεπτά πριν, MikeKata είπε Τι είναι το GlobalCert; Είχα στο νου μου τι λέει η σελίδα του ICDL/ECDL γιατί αυτό μου ανεφερες. https://icdl.org/country/greece/ https://www.ecdl.gr/ Όπου το πιστοποιητικό, αν δεν απατωμαι, είναι αυτό: https://www.scribd.com/document/391719461/ECDL-Core-Certificate Τα Windows (και αντίστοιχα όποιο software χρησιμοποιηθεί π.χ για BigData) αναφέρονται διακριτά στο σημείο του testing software, όχι στα modules της πιστοποίησης. Γιατί δεν παίρνεις πιστοποίηση για τη συγκεκριμένη π.χ έκδοση MS Word, απλά είναι απαραίτητο να αναγράφει το testing system. Παίρνεις πιστοποίηση για Word Processing, γενικά. Αυτό, φαντάζομαι, δείχνει και το πιστοποιητικό που ανέβασες, απλά δεν το αναγράφει συγκεκριμένα. Για αυτό είναι σε παρένθεση. Δεν ξέρω τη συγκεκριμένη πιστοποίηση για να σου πω με σιγουριά. Πάντως, στη σελίδα του το ICDL δεν αναφέρει πουθενά την MS. Έχω και από αυτό που μου έστειλες, αλλά βαριέμαι να ψάξω τους φακέλλους να δω ποιος το έχει αυτούσιο. Το GlobalCert είναι άλλος φορέας πιστοποίησης (αναγνωρισμένος από ΕΟΠΠΕΠ), όχι το ίδιο το ICDL. Δίνει όμως αντίστοιχα πιστοποιητικά ψηφιακών δεξιοτήτων που ισχύουν κανονικά σε προκηρύξεις και στην αγορά. Ανανγνωρίζεται ισότημα από τον ΑΣΕΠ. Έχεις δίκιο ότι το πιστοποιητικό γράφει Word Processing ή Spreadsheets και δεν αναφέρει ρητά MS Office. Αυτό γίνεται γιατί η πιστοποίηση είναι γενικού τύπου. Στην πράξη όμως, στην Ελλάδα το testing software είναι σχεδόν αποκλειστικά τα προϊόντα της Microsoft πάνω σε Windows. Δηλαδή δεν παίρνεις “Windows certificate”, αλλά ουσιαστικά εξετάζεσαι σε αυτά επειδή είναι η καθιερωμένη πλατφόρμα εδώ. 18 λεπτά πριν, MikeKata είπε Αυτό μπορεί να ίσχυε πριν 20-25 χρόνια. Ειμαι στη γενιά των πρώτων -άντα και, κυριολεκτικά, σε κανέναν από όσους γνωρίζω δεν έχει ζητηθεί πιστοποίηση ECDL στην αγορά εργασίας. Ουτε όταν εψαχνα για δουλειά, τόσο σε Ελλάδα, όσο και στη Δανία. Θεωρείται δεδομένο ότι "γνωρίζεις από υπολογιστές", πλέον και όχι απαραίτητα Windows, μιας και τόσες εταιρείες σου δίνουν Mac. Ίσως σε κανένα ΑΣΕΠ ή παρόμοια θέση στο δημόσιο που, ανέκαθεν, ήταν καμιά 30ετία πίσω. Συμφωνώ ότι σε πολλές εταιρείες, ειδικά στο εξωτερικό, δεν θα σου ζητήσουν ποτέ ECDL. Εκεί θεωρείται δεδομένο ότι ξέρεις να δουλεύεις υπολογιστή, είτε σε Windows είτε σε Mac. Στην Ελλάδα όμως, και ειδικά στο δημόσιο, η πιστοποίηση παραμένει τυπική προϋπόθεση. Κάνω αιτήσεις σε ΑΣΕΠ καθημερινά για πελάτες και το βλέπω: χωρίς αναγνωρισμένη πιστοποίηση δεν σε αφήνουν καν να συμμετάσχεις σχεδόν σε όλες τις θέσεις. Μπορώ να πω ότι, στατιστικά, είναι πιο απαραίτητο από τη ξένη γλώσσα. Άρα ναι, στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να είναι πιο αδιάφορο, αν και σε μεγάλες εταιρείες μπορεί να σου ζητήσουν να το καταθέσεις και σίγουρα αναφέρεται στα βιογραφικά. Για το δημόσιο και για χιλιάδες υποψηφίους είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί δίνουν εξετάσεις σε Windows/MS Office: επειδή αυτή είναι η πλατφόρμα που ζητάει το κράτος. Στον ιδιωτικό είναι ένα πρόσθετο προσόν που γράφεται στο βιογραφικό, αλλά στο τέλος μετράει αν μπορείς να το αποδείξεις στην πράξη. Επεξ/σία 26 Σεπτεμβρίου από Tlykog 1
Odyss3us Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) καλα πηγε το κηρυγμα κι αυτη τη φορα, 👌 αναρωτιεμαι τι συμπερασμα και τι νοημα βγαζει ο απλος χρηστης διαβαζοντας για αλλη μια φορα ολα αυτα... 🤭 Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου από Odyss3us 2
vorlon68 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, uniquegr είπε Τετραπύρηνος στα 3.2GHz στα 125w TDP. Άνετα μπορείς να βρεις σε πολύ καλή τιμή σύστημα με i7 4790S που είναι τετραπύρηνος με 8 threads, 4GHz και μόλις 65W tdp ή να πας σε ένα i5 4ης με ακόμα χαμηλότερο TDP. Στις αγγελίες παίζει σύστημα στα 130 ευρώ με i3 10ης γενιάς. Σοβαρά τώρα, γιατί το κάνεις αυτό; Για games εχω το PS5. Το PC αυτό μια χαρα τρέχει τα C&C, το MAME, το Plex server και το WinUAE. Για ποιό λογο να πάρω αλλο αφου βγαζει τη δουλεια για την οποια το εχω. Και με τίποτα δεν παίρνω Intel. Επεξ/σία 27 Σεπτεμβρίου από vorlon68 1
james01gr Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 18 ώρες πριν, uniquegr είπε Για βάλε μια τέτοια άδεια σε επαγγελματικό χώρο, να δω κάτι αν στη πέσουν για έλεγχο... Όσο για τις διανομές του linux, δεν βαρεθήκατε βρε παιδιά αυτή τη καραμέλα; Μια debian based distro να επιλέξουν, ubuntu ή mint και καθάρισαν, εκτώς αν θέλουν να ψαχτούν με distro hopping όταν εξοικειωθούν με το λειτουργικό και για να βρουν αυτό ακριβώς που τους εξυπηρετεί. Γιατί, όλες αυτές οι διανομές, έρχονται να καλύψουν τους χρήστες προσπαθώντας να πλησιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ανάγκες. Όχι, αν θέλεις να αρχίσουμε τα επιχειρήματα περί ασφάλειας, να τα ξεκινήσουμε. Πόσο ασφαλή είναι τα δύο λειτουργικά BY DEFAULT, χωρίς καμία παρέμβαση απο πλευράς του χρήστη, αμέσως μετά την εγκατάστασή τους; πόσα χρήματα χρειάζεται κάποιος να εγκαταστήσει τις διανομές σε κάποιον που δεν ξέρει; πόσες εφαρμογές πρέπει να δοκιμάσει ένας χρήστης για να δει εάν του κάνουν; για τον επαγγελματικό χώρο πάμε σε άλλα μονοπάτια. πόσες εφαρμογές εξειδικευμένες τρέχουν σε linux; θα τρέξουν τα erp που είναι όλα παράθυρα; μόνο όσα είναι web based. τα υπόλοιπα τι θα κάνεις; θα στήνεις virtual; πόσα χρήματα χρειάζονται για να στηθούν τα μηχανήματα αυτά; υπάρχουν drivers για όλες τις συσκευές που θέλεις να συνδέσεις ή θα τρέχεις για κάποιες και δεν θα βγάζεις άκρη; μιλάμε για επαγγελματικό χώρο και κανονικό κόστος. παίρνεις μία άδεια windows όταν αναβαθμίζεις τον εξοπλισμό και καθαρίζεις. πάλι το κόστος είναι μικρότερο. όταν μιλάμε για επαγγελματικό χώρο με δυο τρία βήματα μπορούν να γίνουν πολύ ασφαλή τα μηχανήματα χωρίς ιδιαίτερο κόστος. ποιο είναι το κόστος για να βρεις τεχνικούς που να σου μπορούν να σου εγγυηθούν πως 100% θα τρέχουν τα πάντα με linux από τον server σου έως τα pc. πόσο κοστίζουν οι τεχνικοί αυτοί; γιατί με το 99% των τεχνικών που μιλούσα δεν σου έδινε κανένας εγγύηση πως όλα θα έτρεχαν στο 100%. και όλα αυτά γιατί; για μία εταιρεία που έχει 10, 15 άτομα προσωπικό να μην πληρώσει 1000 ευρώ ανά 7-8 χρόνια να πάρει άδεια windows; αυτές οι εταιρείες δεν έχουν μόνιμο προσωπικό υποστήριξης γιατί απλά δεν τους συμφέρει. θέλουν απλά να στήσουν κάτι και να δουλεύει. δεν διαφωνώ πως το linux είναι καλύτερη λύση αλλά παρόλο που είναι δωρεάν, κοστίζει σε άλλα πράγματα. 1
Barbattilas Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Πάλι flame wars για το τίποτα και για θέμα που πάντα θα προκαλεί προστριβές και σεντόνια (windows Vs Linux). Η ουσιαστική είδηση είναι ότι η Microsoft υπαναχώρησε και αναγκάστηκε να δώσει 1 έτος παράταση σε ενημερώσεις για εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει πολλές χιλιάδες ευρώ προσωρινή εξοικονόμηση χρημάτων για εκατομμύρια χιλιάδες επιχειρήσεις, δηλαδή κόστος κυριολεκτικά δισεκατομμύρια ευρώ που θα έβγαιναν από την Ευρωπαϊκή αγορά και θα πήγαιναν σε εισαγωγές από αμερικανικές και ασιατικές χώρες. Τα περισσότερα χρήματα θα τα δώσουν/δίνουν οι επιχειρήσεις. Οι ιδιώτες μπορούν να αναβαθμίσουν μόνο μητρική κι επεξεργαστη (ίσως και μνήμες) αν πιάνουν τα χέρια τους. Επίσης μπορούν να βάλουν Windows 11 με πλάγιες μεθόδους ξεγελώντας τις απαιτήσεις της Microsoft. Οι επιχειρήσεις και τα IT τμήματα δεν θα κάνουν τέτοιες ματσακωνιές. Πάνε για αλλαγή ολοκλήρου μηχανήματος. Μόνο στην εταιρεία που εργάζομαι έχουν αλλαχτεί τον τελευταίο χρόνο 20 υπολογιστές 3ης ως 6ης γενιάς και επρόκειτο να αλλαχτούν άλλοι 25 ως τον επόμενο μήνα. Τώρα αυτή η αχρείαστη αντικατάσταση πλήρως λειτουργικών Η/Υ και δαπάνη υπό τον φόβο κι απειλή της μη υποστήριξης και ευαλωτότητας σε ασφάλεια/cyber attacks μπορεί να πάει χρονικά έναν τουλάχιστον χρόνο πίσω. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν πολύ πιο χαλαρά για το ΙΤ τμήμα να αναβαθμιστούν οι υπολογιστές λίγοι λίγοι με refurbished ή μαζικότερα με καινούριους σε κάποιο ΕΣΠΑ πρόγραμμα. Επίσης για τους επιχειρηματίες σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να τα δώσουν σε κάτι άλλο πιο αναγκαίο κι αποδοτικό για την επιχείρηση κι όχι να αντικαταστήσουν ένα εργαλείο που ως σήμερα δούλευε σχεδόν άψογα. Τι ζητάνε ο περισσότερες επιχειρήσεις; Να τρέχει το λειτουργικό, το Office κι ένα ERP, CRM, mail, browsing χωρίς κολλήματα και προβλήματα. Ακόμη κι ένας τετραπύρηνος i5 3470 μπορεί να τα κάνει αυτά χωρίς πρόβλημα. Ακόμη καλύτερα ένας εξαπυρηνος κι άνω. Αν κάποια επιχείρηση έχει χρήστες που τρέχουν σχεδιαστικά προγράμματα, Adobe προϊόντα, programming, κλπ ούτως ή άλλως αλλάζει το hardware το πολύ στην 7ετία και οι πολυεθνικές ακόμη νωρίτερα. Ωστόσο για την μέση ελληνική επιχείρηση αλλά και την ρουμανική, βουλγαρική, κλπ που δεν έχει full time IT τμήμα ή υπάλληλος η είδηση αυτή είναι ανακούφιση. Δεν είναι μόνο το κόστος είναι και το ξεβολεμα χρηστών που είναι ζορικοι και μη ευέλικτοι στις αλλαγές (ιδίως σε ηλικίες 50+) Μόνοι που θα παραπονεθούν είναι οι εταιρείες λιανικής που αναμένανε να πουλήσουν καινούριους ή refurbished υπολογιστές. Ο αναμενόμενος τζίρος τους από αγορές της τελευταίας στιγμής θα μειωθεί και θα αναβληθεί για αρκετούς μήνες ή και χρόνο. 1 1
uniquegr Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 7 ώρες πριν, vorlon68 είπε Για games εχω το PS5. Το PC αυτό μια χαρα τρέχει τα C&C, το MAME, το Plex server και το WinUAE. Για ποιό λογο να πάρω αλλο αφου βγαζει τη δουλεια για την οποια το εχω. Και με τίποτα δεν παίρνω Intel. Για λόγους κατανάλωσης ρεύματος, καθαρά. 1 ώρα πριν, james01gr είπε πόσα χρήματα χρειάζεται κάποιος να εγκαταστήσει τις διανομές σε κάποιον που δεν ξέρει; πόσες εφαρμογές πρέπει να δοκιμάσει ένας χρήστης για να δει εάν του κάνουν; Όσα χρειάζεται κάποιος για να εγκαταστήσει Windows σε κάποιον που δεν ξέρει. Αν και, μπορεί κάποιος να κατεβάσει τα iso's, να τα τρέξει live απο το usb χωρίς εγκατάσταση και να δει αν και κατά πόσο τον εξυπηρετεί το εκάστοτε λειτουργικό. 1 ώρα πριν, james01gr είπε για τον επαγγελματικό χώρο πάμε σε άλλα μονοπάτια. πόσες εφαρμογές εξειδικευμένες τρέχουν σε linux; θα τρέξουν τα erp που είναι όλα παράθυρα; μόνο όσα είναι web based. τα υπόλοιπα τι θα κάνεις; θα στήνεις virtual; πόσα χρήματα χρειάζονται για να στηθούν τα μηχανήματα αυτά; υπάρχουν drivers για όλες τις συσκευές που θέλεις να συνδέσεις ή θα τρέχεις για κάποιες και δεν θα βγάζεις άκρη; μιλάμε για επαγγελματικό χώρο και κανονικό κόστος. παίρνεις μία άδεια windows όταν αναβαθμίζεις τον εξοπλισμό και καθαρίζεις. πάλι το κόστος είναι μικρότερο. όταν μιλάμε για επαγγελματικό χώρο με δυο τρία βήματα μπορούν να γίνουν πολύ ασφαλή τα μηχανήματα χωρίς ιδιαίτερο κόστος. ποιο είναι το κόστος για να βρεις τεχνικούς που να σου μπορούν να σου εγγυηθούν πως 100% θα τρέχουν τα πάντα με linux από τον server σου έως τα pc. πόσο κοστίζουν οι τεχνικοί αυτοί; γιατί με το 99% των τεχνικών που μιλούσα δεν σου έδινε κανένας εγγύηση πως όλα θα έτρεχαν στο 100%. α) δεν λέω ότι απαραίτητα πρέπει να περάσει μια επιχείρηση σε Linux, άρα κατ'επέκταση, ούτε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει virtual environments. Λέω ότι ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ να έκανε κάτι τέτοιο, καθώς και ότι ΥΠΑΡΧΕΙ η δυνατότητα του Virtualization. Εξαρτάται καθαρά απο τη χρήση που κάνει ο καθένας. Αν όμως μιλάμε για cloud based εφαρμογές και ειδικά για standalone clients, δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος παραμονής στα Windows. Τώρα, σχετικά με την εγγύηση που μπορούν ή δεν μπορούν να δώσουν οι τεχνικοί στους οποίους απευθύνθηκες, να σε ενημερώσω ότι το backbone των περισσότερων υπηρεσιών που χρησιμοποιείς διαδικτυακά, σε linux τρέχουν, ενώ τρέχουν τόσο virtualized όσο και containerized ( σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις δηλαδή ). Είναι δηλαδή μια συνταγή δοκιμασμένη και δεν πάμε να ανακαλύψουμε τον τροχό απο την αρχή. Άρα, μάλλον δεν ρώτησες τους κατάλληλους τεχνικούς. Και πάλι όμως, εγώ μιλάω περισσότερο για τον απλό χρήστη, χωρίς να αποκλείω και την επιχείρηση. Αντίλογος δηλαδή στη καταστροφολογία σας, γιατί τα πράγματα στο κόσμο του Linux δεν είναι τόσο τραγικά όσο τα εμφανίζετε. Και κάτσε ρε φίλε, δύο χρόνια ασχολούμαι με το Linux και έχω στήσει μόνος μου τους servers μου, τα vm's μου, το firewall μου κλπ, σαν ερασιτέχνης. Δεν μπορεί ο επαγγελματίας τεχνικός να κάνει το ίδιο; Μη τρελαθούμε! 1 ώρα πριν, james01gr είπε και όλα αυτά γιατί; για μία εταιρεία που έχει 10, 15 άτομα προσωπικό να μην πληρώσει 1000 ευρώ ανά 7-8 χρόνια να πάρει άδεια windows; αυτές οι εταιρείες δεν έχουν μόνιμο προσωπικό υποστήριξης γιατί απλά δεν τους συμφέρει. θέλουν απλά να στήσουν κάτι και να δουλεύει. 1000 ευρώ ανά 7-8 χρόνια για τις άδειες συν πόσα θα χρειαστεί για την αναβάθμιση μηχανημάτων που κατά τ'άλλα μπορούν να κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους και δεν χρειάζονται αλλαγή, ενώ αν δεν έχουν μόνιμο προσωπικό υποστήριξης, ούτως ή άλλως πληρώνουν τεχνικό να τους τα φτιάχνει. 1 ώρα πριν, james01gr είπε δεν διαφωνώ πως το linux είναι καλύτερη λύση αλλά παρόλο που είναι δωρεάν, κοστίζει σε άλλα πράγματα. Κοστίζει το ίδιο σε υποστήριξη και μακροπρόθεσμα, λιγότερο, ενώ είναι πιο ασφαλές απ'όλες τις απόψεις γιατί δεν σε αφήνει σαν χρήστη να κάνεις εύκολα καταστροφικές ενέργειες, όπως out of the box σε αφήνουν τα Windows να κάνεις. Και ναι, τα Windows μπορούν να γίνουν και αυτά πολύ ασφαλή ειδικά αν είσαι πίσω απο καλά στημένο δίκτυο, αλλά και αυτά απαιτούν ένα τεχνικό με @@ και θα πρέπει να πληρώσει κάποιος για να του τα φτιάξουν. 7 λεπτά πριν, Barbattilas είπε Πάλι flame wars για το τίποτα και για θέμα που πάντα θα προκαλεί προστριβές και σεντόνια (windows Vs Linux). Η ουσιαστική είδηση είναι ότι η Microsoft υπαναχώρησε και αναγκάστηκε να δώσει 1 έτος παράταση σε ενημερώσεις για εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει πολλές χιλιάδες ευρώ προσωρινή εξοικονόμηση χρημάτων για εκατομμύρια χιλιάδες επιχειρήσεις, δηλαδή κόστος κυριολεκτικά δισεκατομμύρια ευρώ που θα έβγαιναν από την Ευρωπαϊκή αγορά και θα πήγαιναν σε εισαγωγές από αμερικανικές και ασιατικές χώρες. Τα περισσότερα χρήματα θα τα δώσουν/δίνουν οι επιχειρήσεις. Οι ιδιώτες μπορούν να αναβαθμίσουν μόνο μητρική κι επεξεργαστη (ίσως και μνήμες) αν πιάνουν τα χέρια τους. Επίσης μπορούν να βάλουν Windows 11 με πλάγιες μεθόδους ξεγελώντας τις απαιτήσεις της Microsoft. Οι επιχειρήσεις και τα IT τμήματα δεν θα κάνουν τέτοιες ματσακωνιές. Πάνε για αλλαγή ολοκλήρου μηχανήματος. Μόνο στην εταιρεία που εργάζομαι έχουν αλλαχτεί τον τελευταίο χρόνο 20 υπολογιστές 3ης ως 6ης γενιάς και επρόκειτο να αλλαχτούν άλλοι 25 ως τον επόμενο μήνα. Τώρα αυτή η αχρείαστη αντικατάσταση πλήρως λειτουργικών Η/Υ και δαπάνη υπό τον φόβο κι απειλή της μη υποστήριξης και ευαλωτότητας σε ασφάλεια/cyber attacks μπορεί να πάει χρονικά έναν τουλάχιστον χρόνο πίσω. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν πολύ πιο χαλαρά για το ΙΤ τμήμα να αναβαθμιστούν οι υπολογιστές λίγοι λίγοι με refurbished ή μαζικότερα με καινούριους σε κάποιο ΕΣΠΑ πρόγραμμα. Επίσης για τους επιχειρηματίες σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να τα δώσουν σε κάτι άλλο πιο αναγκαίο κι αποδοτικό για την επιχείρηση κι όχι να αντικαταστήσουν ένα εργαλείο που ως σήμερα δούλευε σχεδόν άψογα. Τι ζητάνε ο περισσότερες επιχειρήσεις; Να τρέχει το λειτουργικό, το Office κι ένα ERP, CRM, mail, browsing χωρίς κολλήματα και προβλήματα. Ακόμη κι ένας τετραπύρηνος i5 3470 μπορεί να τα κάνει αυτά χωρίς πρόβλημα. Ακόμη καλύτερα ένας εξαπυρηνος κι άνω. Αν κάποια επιχείρηση έχει χρήστες που τρέχουν σχεδιαστικά προγράμματα, Adobe προϊόντα, programming, κλπ ούτως ή άλλως αλλάζει το hardware το πολύ στην 7ετία και οι πολυεθνικές ακόμη νωρίτερα. Ωστόσο για την μέση ελληνική επιχείρηση αλλά και την ρουμανική, βουλγαρική, κλπ που δεν έχει full time IT τμήμα ή υπάλληλος η είδηση αυτή είναι ανακούφιση. Δεν είναι μόνο το κόστος είναι και το ξεβολεμα χρηστών που είναι ζορικοι και μη ευέλικτοι στις αλλαγές (ιδίως σε ηλικίες 50+) Μόνοι που θα παραπονεθούν είναι οι εταιρείες λιανικής που αναμένανε να πουλήσουν καινούριους ή refurbished υπολογιστές. Ο αναμενόμενος τζίρος τους από αγορές της τελευταίας στιγμής θα μειωθεί και θα αναβληθεί για αρκετούς μήνες ή και χρόνο. Συμφωνώ και αυτό είναι το νόημα της παρέμβασής μου, βάζοντας απλά και τον παράγοντα του Linux ως μιας πολύ καλής εναλλακτικής, ειδικά για το σενάριο χρήσης που ανέφερες. Κι εγώ στην επιχείρησή μου θα χρησιμοποιήσω ΕΣΠΑ για να πάρω ό,τι πιο νέο, σιγά μη τους τα χαρίσω αν τα δικαιούμαι. Και τώρα, όταν αγοράζω ένα μηχάνημα για την επιχείρηση, το παίρνω με τιμολόγιο και περνιέται στα πάγια, κάτι που κάνουν όλες οι επιχειρήσεις και είναι θεμιτό. Όμως, ο καθημερινός χρήστης δεν είναι επιχείρηση και δεν περνάει το hardware σε κάποια έξοδα για να κάνει απόσβεση. Και όπως έχω ξαναπεί, να το κάνω για κάτι που έχει σημασία, κάποιο νέο feature, μια δραματική αλλαγή ( όπως συνέβη κατά τη μετάβαση απο XP σε Windows 7 για παράδειγμα ) και κατόπιν επιλογής του τελικού χρήστη, να το δεχτώ. Το να σε υποχρεώνει η εταιρεία που παράγει το λογισμικό όμως, απλά για να έχεις το δικαίωμα να συμμετέχεις στο οικοσύστημά της και ενώ έχεις μηχάνημα που κατά τ'άλλα μπορεί να τρέξει μια χαρά το λογισμικό, είναι ωμός εκβιασμός. Και καλά, να το δεχτώ για όσους είναι δεμένοι με τα Windows ( αν και έχω αναφέρει τρόπους αντιμετώπισης, βλέπε virtualization ). Αλλά για κάποιον που ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ τα προϊόντα της MS και απλά του έχουν φυτευτεί υπό μορφή κατεστημένου και μονοπωλίου, υπάρχει εναλλακτική, λέγεται Linux και δεν πρέπει να τη φοβάται. Αυτό λέμε και μας αποκαλούν οι παντογνώστες "Ιεχωβάδες". 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα