Προς το περιεχόμενο

Menace [PC] [Early Access - 5/2/2026]


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators
Δημοσ.

Καθώς έχουμε πλέον επίσημη ενημέρωση για την κυκλοφορία του demo, στις 29/9, καιρός να αποκτήσει το παιχνίδι το δικό του νήμα:

To Menace είναι ο δεύτερος τίτλος των Overyhype Studios, δημιουργών του έξοχου Battle Brothers.

Στο Menace, έχουμε τον έλεγχο τoυ καταδρομικού TCRN Impetus και αποστολή μας είναι να επαναφέρουμε την τάξη σε ένα περιφερειακό αστρικό σύστημα, το οποίο έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο των τοπικών κυβερνητών, καθώς η δράση των πειρατών -και το αντίστοιχο λαθρεμπόριο- αυξάνεται.

ss_746e9a97f8eb276a3a0d6de15bb628dc03ab9e91.1920x1080.jpg?t=1758879468

Φτάνοντας εκεί, η κατάσταση αποδεικνύεται περίπλοκη, οπότε σύντομα θα κληθούμε να συνάψουμε συμμαχίες, ενώ σταδιακά προκύπτουν στοιχεία για κάποιο πολύ σοβαρότερο κίνδυνο.

Σε επίπεδο μηχανισμών, το Menace είναι ένας κλασικός TBT/TBS τίτλος, όπου καλούμαστε να λάβουμε στρατηγικές αποφάσεις, με πρώτη και κύρια σε ποιον πλανήτη θα μετακινήσουμε το Impetus, προκειμένου να χειριστούμε τις διάφορες κρίσεις που προκύπτουν. Από εκεί και έπειτα, υπάρχει η παράμετρος της διαχείρισης πόρων (μεταξύ των οποίων και ο περιορισμένος αριθμός πεζοναυτών που διαθέτουμε), και οι μάχες στους διάφορους χάρτες.

ss_127d6cd8976adb3d23cb6352c4bac52eb81a132c.1920x1080.jpg?t=1758879468

 Ακριβώς επειδή οι πόροι είναι περιορισμένοι και είναι πρακτικά αδύνατο να καλύψουμε κάθε μέτωπο, αντίστοιχα με τίτλους όπως τα X-Com και το Battletech, θα χρειαστεί να αποφασίσουμε πού θα εστιάσουμε, ζυγίζοντας τα στρατηγικά και τακτικά οφέλη της κάθε επιλογής. Οι συμμαχίες με τις διάφορες παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στο σύστημα είναι απαραίτητες, μεταξύ άλλων και για την αναπλήρωση του περιορισμένου αριθμού μαχητών που έχουμε.

Παράλληλα, υπάρχουν και διοικητές (όπως φαίνεται κάτω δεξιά στο screenshot) που προσθέτουν χαρακτηριστικά και δυνατότητες εξειδίκευσης των διαφόρων μονάδων. Στο παραπάνω παράδειγμα, λ.χ., έχουμε μια εξαμελή ομάδα πεζικού, με τέσσερα απλά και ένα βαρύ όπλο (αντιαρματικό). 

Κάθε χαρακτήρας ρίχνει ξεχωριστά, οι βολές υπολογίζονται (θυμίζοντας και πάλι Battletech) ξεχωριστά για τον καθένα, κι αντίστοιχα η δύναμη πυρός μειώνεται αν κάποιος στρατιώτης πέσει στο πεδίο της μάχης. Οι αρχηγοί είναι ανθεκτικότεροι (πέφτουν τελευταίοι, συνήθως) και υπάρχει δυνατότητα διάσωσής τους (όπως στις χρονομετρημένες ενέργειες στο X-Com) αλλά δεν είναι αθάνατοι.

Εντωμεταξύ, προερχόμενοι από διαφορετικές παρατάξεις (πεζοναύτες, τοπικές κυβερνητικές δυνάμεις, πειρατές, λαθρέμποροι κτλ.) δεν είναι απαραίτητο πως θα έχουν και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους (θυμίζοντας εδώ καταστάσεις που έχουμε συναντήσει στο Jagged Alliance) αν και δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφές κατά πόσο θα επηρεάζει αυτό τα πράγματα στις τακτικές μάχες.

Οι μάχες θα είναι κατά περίπτωση μονές ή πολλαπλές επιχειρήσεις, με διακλαδώσεις (θυμίζοντας εδώ δομή roguelite), επομένως η επιλογή ενός μονοπατιού κλειδώνει οριστικά τα οφέλη (και τους κινδύνους) της διαδρομής που δεν επελέγη. Πέρα από τα στρατηγικά bonus που περιγράφονται στις αποστολές, υπάρχουν και τα τακτικά οφέλη (το γνωστό μας loot) που είναι ανάλογο των αντιπάλων που αντιμετωπίζουμε: οι εχθροί "ρίχνουν" κατά περίπτωση τα όπλα με τα οποία είναι εφοδιασμένοι (όπως στο Battle Brothers), προσθέτωντας μία ακόμη παράμετρο που καλούμαστε να αξιολογήσουμε.

MENACE - Dev Diary #34: Real Loot System - Steam News

Πέρα από τις μονάδες πεζικού, υπάρχουν και τεθωρακισμένα (κλασικά άρματα μάχης, μεταγωγικά, mechs, αυτοκινούμενα πυροβόλα κτλ.) και, όπως οι πεζικάριοι, έχουν δυνατότητα αναβάθμισης με διάφορα όπλα και θωρακίσεις, ώστε να επιτελούν συγκεκριμένους ρόλους στη μάχη.

ss_d822f2835618318928106f7e48b59d00c09e3dd6.1920x1080.jpg?t=1758879468

Γενικά το στοιχείο της αναβάθμισης του εξοπλισμού (τόσο του καταδρομικού, με στρατηγικά οφέλη, όσο και των μονάδων, με τακτικά οφέλη) θα παίξει και στο δεύτερο τίτλο των Overyhpe Studios καθοριστικό ρόλο.

Mε δεδομένη την εξαιρετική στήριξη που παρείχαν -και συνεχίζουν να παρέχουν- οι devs στο Battle Brothers, κι έχοντας αυτή τη φορά τη στήριξη της Hooded Horse στην παραγωγή (Against the Storm, Cataclysmo, συμμετέχουν και στο πολυαναμένο HoMM Olden Era, μεταξύ πολλών άλλων) σε συνδυασμό με τα όσα έχουν δείξει στα πολλά dev blogs οι Overhype, θεωρώ πως βρισκόμαστε κοντά στον επόμενο σπουδαίο τίτλο στην κατηγορία των TBT/TBS.

Συγκεκριμένος χρόνος κυκλοφορίας δεν υπάρχει ακόμη, θεωρητικά παραμένει μέσα στο 2025.

  • Like 8
  • Thanks 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

Διαθέσιμο εδώ και λίγη ώρα το demo, όσοι πιστοί κτλ.

edit: V. 0.5.4, έχουμε δρόμο για να δούμε το ολοκληρωμένο παιχνίδι. Απίθανο πλέον το 2025, αν και το Battle Brothers το είχαν σε EA από v. 0.3...

edit 2: το γράφουν ανοιχτά από νωρίς στο demo, "in preparation for launch next year".

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

Nαι, αυτό έμπαινα να γράψω, για το early access, αφού έφαγα ένα άγριο βρωμόξυλο στην πρώτη αποστολή που επιχείρησα.

Προφανώς έχω άπειρα πράγματα να μάθω για τους μηχανισμούς, αλλά οι αντίπαλοι είχαν και όχημα (αυτοκινούμενο ρουκετοβόλο, τύπου Κατιούσκα), βαριά θωρακισμένες ομάδες κτλ. 

Διάρα η δυσκολία, streamers αναφέρουν ζόρια και σε αποστολές με μια νεκροκεφαλή δυσκολία. Προβλέπεται Battle Brothers στο διάστημα.

Πρέπει να ψάξω με τα resources που δίνει στην αρχή τι μπορώ να βελτιώσω. Ενδιαφέρουσες οι επιλογές των upgrades των υπαξιωματικών, με σαφείς προσανατολισμούς (scouts/heavies κτλ.) αλλά και συνέργειες/mix n' match επιλογές κτλ.

Για να αποφύγετε το ως άνω βρωμόξυλο, δείτε κατ' ελάχιστο αυτό το βίντεο:

Ιδανικά θα βοηθούσε ένα tutorial και τουλάχιστον μια-δυο απλούστερες πίστες στην αρχή, αλλά τα procedurally generated παιχνίδια το έχουν αυτό το θέμα, κι ουσιαστικά εδώ έχουμε μόνο το κομμάτι των επιχειρήσεων, χωρίς στρατηγικές παραμέτρους, οπότε πολλά πράγματα θα τα ανακαλύψουμε στην πράξη.

  • Like 2
  • Έγινε αλλαγή τίτλου σε Menace [PC] [Early Access - 5/2/2026]
  • Moderators
Δημοσ.

Μου έκανε εντύπωση ότι αν πυροβολήσεις μια squad σε ένα grid με LMG MMG, οι άστοχες (ή πιο πέρα στην ευθεία) βολές, χτυπάνε και διπλανή squad.

  • Super Moderators
Δημοσ.

Nαι, υπάρχει και scatter fire, και friendly fire, πέραν των κλασικών ap, he και smoke.

Δυστυχώς, ενώ τα πήγαινα αρκετά καλά σε αυτή την αποστολή, έφαγα το πρώτο σκάλωμα, κίνησα το όχημά μου, ολοκλήρωσε το γύρo κάπως "απότομα" και με πέταξε πίσω σε μονάδα πεζικού που είχα κινήσει ήδη.

Καμία επιλογή για end turn.

Tζίφος, και μου είχε πάρει κάμποση ώρα. 

Ακόμη δεν έχω καταλάβει ακριβώς το optimal range των όπλων, θα ήθελα να έχει ένα δεύτερο δείκτη, πέραν του max range.

Σημαντικό στοιχείο και το ότι τα πυρομαχικά είναι μετρημένα (ανά αποστολή ελπίζω και όχι σε όλη την επιχείρηση...) οπότε θέλει πιο ψαγμένες κινήσεις, αναζήτηση εύκολων στόχων κτλ.

  • Like 1
  • Moderators
Δημοσ.
46 λεπτά πριν, Snoob είπε

Σημαντικό στοιχείο και το ότι τα πυρομαχικά είναι μετρημένα (ανά αποστολή ελπίζω και όχι σε όλη την επιχείρηση...) οπότε θέλει πιο ψαγμένες κινήσεις, αναζήτηση εύκολων στόχων κτλ.

Αν δεν κάνω λάθος, είναι ανά αποστολή, δεν χρειάστηκε να κάνω resupply/rearm.

Πρέπει να είμαι πιο προσεχτικός με τους squaddies γιατί εκτός των free στην αρχή, μετά δίνει λίγους αν κερδίσεις αποστολή και είχε μείνει ένας μόνος και τώρα πήρε άλλους 2... 😅

  • Super Moderators
Δημοσ.

Nαι, θέλει προσοχή, οι squaddies είναι βασικό resource στο παιχνίδι, ξεκινάς με ένα complement στο καταδρομικό και καθώς προκύπτουν απώλειες πρέπει να βρεις τρόπους αναπλήρωσης (από αποστολές, διπλωματικές σχέσεις με factions κτλ.)

Θα έχει και random events στο Impetus, κι ανάλογα με τις επιδόσεις σου στις αποστολές θα έχεις authority για να τις διαχειρίζεται/μετριάζεις τις επιπτώσεις.

Γενικά, πάρα πολλές ιδέες μέχρι τώρα, λίγα πράγματα βλέπουμε στο demo, μόνο ένα biome, ένα αντίπαλο faction κτλ.

Αν εξαιρέσουμε τη στραβή που μου έκατσε και έχασα πρόοδο μίας ώρας (και τα πήγαινα καλά ως τότε, μηδέν απώλειες αν και είχα πέσει σε ζόρικο συνδυασμό heavies/vehicle) το βασικό μου παράπονο είναι η κλίμακα.

Για να καταλάβεις τι συμβαίνει θέλει zoom out, οπότε τα γραφικά γίνονται ψείρες, ουσιαστικά άκρη βγάζεις από τα squad icons. Αν κάνεις zoom in έχει πολύ όμορφα γραφικά, κάθε κομμάτι εξοπλισμού αποτυπώνεται στις μονάδες, αλλά εκτός κι αν μιλάμε για melee δεν βλέπεις τίποτε απολύτως. Κρίμα, αδικούν τη δουλειά που έχουν κάνει.

Διαβάζω ετοιμάζουν action camera, θα δούμε. Θα προσπαθήσω πάλι αύριο να πιάσω αποστολή από την αρχή, να μοιράσω και τα upgrades κάπως καλύτερα.

  • Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

Mετά από κάμποσες φάπες, αρχίζω να καταλαβαίνω ορισμένα πράγματα.

Δυστυχώς είναι πολλά ακόμη αυτά που δεν καταλαβαίνω, κυρίως τι βλέπουν και τι δεν βλέπουν οι αντίπαλοι, και το βεληνεκές των όπλων (δικών μου και δικών τους).

Κάπως έτσι ανοίχτηκα ενώ νόμιζα πως ήμουν καλυμένος κι έχασα δύο squaddies σε μια ομάδα, κι άλλον έναν στους heavies μου, συνολικά τρεις (σε δυάρα αποστολή).

image.jpeg.e3bed10463a82946cadc9dbe2c426d8d.jpeg

Στα πολύ θετικά αυτής της αποστολής ότι το όχημά μου, εφοδιασμένο με ρουκέτες, τίναξε στον αέρα από το πλάι το αυτοκινούμενο ρουκετοβόλο των πειρατών, διευκολύνοντας πολύ την κίνηση των διμοιριών πεζικού. Δυστυχώς στη συνέχεια αστόχησε (με πολύ καλές πιθανότητες) σε βολή στο rear armor ενός φορτηγού, που θα έβγαζε από τη μέση πολυμελή ομάδα πειρατών. Πολύ δυνατό όπλο το rocket launcher, πολύ λίγες οι βολές όμως.

Το μπαζούκα της Sy ελάχιστα πράγματα, αλλά τα όπλα έκαναν καλή ζημιά, οι heavies του Pike απορρόφησαν αρκετές επιθέσεις με επιτυχία (αλλά είχαν και μια απώλεια), η scout Darby επίσης πολύ καλή δουλειά.

Χρειάζεται οπωσδήποτε τρόπος (όπως στο Battlesector, λ.χ.) να βλέπεις max/min/optimal range.

Δυστυχώς το engine που χρησιμοποιούν δεν έχει μια χρήσιμη μέση απόσταση, στο zoom in δεν βλέπεις τίποτε, στο zoom out παίζεις με μυρμήγκια, χάνεται ο χαρακτήρας των μονάδων.

Οι αρθρωτές αποστολές σίγουρα δίνουν μια καλή διάσταση στο παιχνίδι και ενδιαφέρον στο τι στόχους θα επιδιώξεις. Πολύ φτωχή η σελίδα του generic loot, σαφώς ανώτερη η σελίδα με τα mission rewards, ενδιαφέρον και το ότι σε βάζει να διαλέξεις τι θέλεις να πάρεις και δεν σηκώνεις τα πάντα (όπως το Phantom Brigade, που είχε όμως πολύ πιο όμορφο interface).

image.jpeg.ed151b78f173f076ad24a677254806d7.jpeg

Νωρίς ακόμη, αλλά δυστυχώς η βασική μου ανησυχία (η απεικόνιση του πεδίου της μάχης) είναι engine related και δεν ξέρω αν και πόσο μπορεί να διορθωθεί.

  • Like 2
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Super Moderators
Δημοσ.

Πάνω από 100.000 downloads για το demo, το ενδιαφέρον υπήρχε κι επιβεβαιώθηκε.

Πολύ ψηλά στη λίστα των βελτιώσεων αυτό που ανέφερα στα προηγούμενα μηνύματά μου, το Line of Sight, εύκολη λύση (όπως το φοβόμουν) δεν υπάρχει αλλά το προσπαθούν. 

Το Next Fest ξεκινά τη Δευτέρα, και οι Overhype προσθέτουν δεύτερο Operation, ένα Walker, νέα αντικείμενα για περισσότερα πυρομαχικά και διάφορα άλλα καλούδια.

Αναλυτικότερα, εδώ.  

To ξέραμε πως θα είχε καλή στήριξη το παιχνίδι, το είχαν αποδείξει με το Battle Brothers, το δείχνουν κι εδώ, με τα 4 patches που έβγαλαν ήδη και το 5ο που ετοιμάζεται.

  • Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...