Axlmon Δημοσ. Δευτέρα στις 06:33 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 06:33 μμ Οι επιστήμονες εγκαταλείπουν το X (πρώην Twitter) σε σημαντικούς αριθμούς, με το Bluesky να αναδεικνύεται ως η προτιμώμενη πλατφόρμα για επαγγελματική δικτύωση και επικοινωνία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Integrative and Comparative Biology. Η έρευνα, που περιλάμβανε πάνω από 800 ερευνητές και επιστημονικούς επικοινωνιολόγους, δείχνει ότι το X χάνει την επαγγελματική του αξία για την επιστημονική κοινότητα, ενώ το Bluesky προσφέρει πλέον καλύτερο περιβάλλον για δικτύωση, προβολή και ενημέρωση σχετικά με τις ερευνητικές εξελίξεις. Το Twitter, που κάποτε αποτελούσε κεντρικό σημείο συγκέντρωσης για επιστήμονες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άλλαξε δραματικά μετά την εξαγορά του από τον Elon Musk στα τέλη του 2022. Οι αλλαγές στη διαχείριση περιεχομένου και στους αλγόριθμους προβολής έχουν προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες στους ακαδημαϊκούς χρήστες. "Είμαι ερευνητής της δημόσιας κατανόησης της επιστήμης και του περιβάλλοντος και πάντα με ενδιέφερε το πού μαθαίνουν οι άνθρωποι για τη φύση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει μια από τις κύριες πηγές πληροφόρησης, αλλά το τοπίο αλλάζει και ήθελα να δω πώς προσαρμόζονται οι επαγγελματίες συνάδελφοί μου", δήλωσε ο David Shiffman, θαλάσσιος βιολόγος και ειδικός στην επιστημονική επικοινωνία, συγγραφέας της μελέτης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το X είναι πλέον "πολύ λιγότερο χρήσιμο" για δικτύωση και επιστημονική επικοινωνία. Τα δύο τρίτα ανέφεραν ότι είναι λιγότερο βοηθητικό για την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα τους. Η συντριπτική πλειοψηφία περιέγραψε την εμπειρία τους στο Twitter ως ολοένα και πιο δυσάρεστη, αναφέροντας άσχετο περιεχόμενο, διαφημίσεις, spam, εξτρεμιστικές αναρτήσεις και απώλεια ουσιαστικής αλληλεπίδρασης. Μόνο το 11% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ενεργά το X, ενώ σχεδόν το 40% έχει διαγράψει εντελώς τους λογαριασμούς τους. Σε αντίθεση, το Bluesky φαίνεται να καλύπτει πολλές από τις επαγγελματικές ανάγκες των επιστημόνων. Πάνω από το 94% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το Bluesky για να ενημερώνονται για την έρευνα στον τομέα τους και σχεδόν το 88% το χρησιμοποιεί για επαγγελματική δικτύωση. Η πλειοψηφία θεωρεί τη νέα πλατφόρμα πιο χρήσιμη από το X για αυτούς τους σκοπούς. Σχετικά με τους λόγους μετάβασης στο Bluesky, σχεδόν οι μισοί ανέφεραν ότι προσκλήθηκαν από συναδέλφους ή παρατήρησαν άλλους στην επιστημονική κοινότητα να κάνουν τη μετάβαση. Πολλοί εκτίμησαν τα χαρακτηριστικά του Bluesky, όπως τα ισχυρότερα εργαλεία διαχείρισης περιεχομένου και ο μεγαλύτερος έλεγχος στο τι εμφανίζεται στη ροή τους. "Ο βαθμός στον οποίο οι εμπειρίες της επιστημονικής κοινότητας αντικατόπτριζαν τη δική μου ήταν εκπληκτικός", δήλωσε ο Shiffman. "Ήξερα ότι για μένα το Twitter είχε γίνει άχρηστο, αλλά η έκταση στην οποία εκατοντάδες ειδικοί συμφωνούσαν έντονα μαζί μου σε σχεδόν κάθε σημείο ήταν εκπληκτική." Η μελέτη με τίτλο "Scientists no Longer Find Twitter Professionally Useful, and have Switched to Bluesky" υπογραμμίζει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες αλληλεπιδρούν στο διαδίκτυο. Ωστόσο, οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το αν το Bluesky μπορεί να υποστηρίξει το ίδιο επίπεδο διαφορετικότητας που χαρακτήριζε κάποτε την επιστημονική κοινότητα στο X και κατά πόσο θα διατηρήσει τη δυναμική του με την πάροδο του χρόνου. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
ScorpioX777 Δημοσ. πριν από 11 ώρες Δημοσ. πριν από 11 ώρες Πρεπει να εχουν παει πολλοι επιστημονες του insomnia στην πεταλουδα... 1 1 24
Marcos_Aurilius Δημοσ. πριν από 11 ώρες Δημοσ. πριν από 11 ώρες Εντάξει, το Twitter είναι κυρίως πολιτικό μέσο - αν εξαιρέσουμε τους καλημεράκηδες που κανείς δεν γουστάρει. 3 2
Huruduru Δημοσ. πριν από 11 ώρες Δημοσ. πριν από 11 ώρες (επεξεργασμένο) η προτιμώμενη πλατφόρμα για επαγγελματική δικτύωση και επικοινωνία Ναι γιατί όπως είναι γνωστό τα Social Media ήταν ανέκαθεν ότι καλύτερο για επαγγελματική δικτύωση 🤡. Μπορεί να μην είμαι χρήστης Social Media και να μην είμαι φίλος του Musk, αλλά αντικειμενικά το παραπάνω είναι απλά πολιτική κίνηση με επαγγελματικό περιτύλιγμα. Αν ήθελαν κάτι το επαγγελματικό και τεκμηριωμένο για ενημέρωση ως "επιστήμονες" δεν θα προτιμούσαν καν τα Social Media. Επεξ/σία πριν από 11 ώρες από Huruduru 12 2 1
chrisxkar Δημοσ. πριν από 11 ώρες Δημοσ. πριν από 11 ώρες χειρότερο από facebook δεν υπάρχει καμία φορά το μήνα-δίμηνο μπορεί να το ανοίξω έτσι για το κουτσομπολιό γιατί έχω άτομα που δεν θέλω να ακολουθήσω σε άλλο social και μου βγαίνουν τα μάτια από το σπάμ είναι σχεδόν σουρεαλ η κατάσταση.Πρόμο (υποθέτω) ποστ ρατσιστικά,ποστ εθνικιστικά από τουρκία,βορεια μακεδονία,ελλάδα ,fake news απορώ πως δεν υπάρχει νομοθεσία απλά να αναστήλει την λειτουργία του ως σαιτ παραπληροφόρησης.Το x συγκρητικά με το facebook είναι η όαση της εγκυρης πληροφόρησης 1 minute ago, Huruduru said: η προτιμώμενη πλατφόρμα για επαγγελματική δικτύωση και επικοινωνία Ναι γιατί όπως είναι γνωστό τα Social Media ήταν ανέκαθεν ότι καλύτερο για επαγγελματική δικτύωση 🤡. Μπορεί να μην είμαι χρήστης Social Media και να μην είμαι φίλος του Musk, αλλά αντικειμενικά το παραπάνω είναι απλά πολιτική κίνηση με επαγγελματικό περιτύλιγμα. Αν ήθελαν κάτι το επαγγελματικό και τεκμηριωμένο για ενημέρωση ως "επιστήμονες" δεν θα προτιμούσαν καν τα Social Media. καλά επαγγελματικό δεν είναι για κανέναν λόγο ,εκτός και αν το εννοούν με την έννοια πως υπάρχουν εταιρείες που έχουν αυτήν την γελοία νοοτροπία του πρέπει να δείχνουμε παρουσία στα σόσιαλ ανεβάζοντας εταιρικές εξορμίσεις,(σχεδόν νταβατζιλίκη)συμμετοχές σε μαραθώνιους,και φωτογραφίες θες δε θες σε κοινωνικές εξόδους για να δείχνουμε οτι είμαστε μία οικογένεια ....και να κρύψουμε το γεγονός οτι όποιος είναι πάνω 3 χρόνια εύχεται γρήγορο θάνατο στους σουπερβιζορς και τον μανατζερ 3
cpc464 Δημοσ. πριν από 11 ώρες Δημοσ. πριν από 11 ώρες Καμία έκπληξη, το Χ είναι πλέον μόνο για ψέκες που ρουφάνε χλωρίνη για τον COVID και για αυτούς που φοβούνται τα transgenic ποντίκια. 12 1 5
apostolisd Δημοσ. πριν από 10 ώρες Δημοσ. πριν από 10 ώρες 36 minutes ago, Huruduru said: η προτιμώμενη πλατφόρμα για επαγγελματική δικτύωση και επικοινωνία Ναι γιατί όπως είναι γνωστό τα Social Media ήταν ανέκαθεν ότι καλύτερο για επαγγελματική δικτύωση 🤡. Μπορεί να μην είμαι χρήστης Social Media και να μην είμαι φίλος του Musk, αλλά αντικειμενικά το παραπάνω είναι απλά πολιτική κίνηση με επαγγελματικό περιτύλιγμα. Αν ήθελαν κάτι το επαγγελματικό και τεκμηριωμένο για ενημέρωση ως "επιστήμονες" δεν θα προτιμούσαν καν τα Social Media. Πάρα πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά γκρουπ ποστάρουν σε LinkedIn και X/Bluesky σχετικά με συνέδρια, δημοσιεύσεις, εξελιξεις στην έρευνά τους κτλ. Αυτά τα νέα "ανήκουν" σχεδόν αποκλειστικά σε τέτοια μέσα, αλλιώς θα έπρεπε το κάθε γκρουπ να έχει το δικό του σάιτ και να το κρατάει ενημερωμένο (κανείς δεν έχει χρόνο για αυτό) και ακόμα χειρότερα οι υπόλοιποι του "τομέα" θα πρέπει να μπαίνουν σε 100+ σελίδες για να μένουν up-to-date (για αυτό και αν κανείς δεν έχει χρόνο). Τα σόσιαλ σε αυτό τον τομέα έχουν βοηθήσει πολύ και είναι μια μικρή όαση μέσα στα υπόλοιπα. Αυτό προφανώς δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόσμος που το κάνει λάθος, ότι δεν υπάρχουν ψεματάκια και "ψεματάκια", ότι δεν υπάρχει καθόλου πολιτικό κίνητρο κτλ, δυστυχώς άνθρωποι είμαστε. Αλλά πιστεύω ότι η αίσθηση που έχεις ότι απλά επειδή είναι σόσιαλ δεν είναι σοβαρό, στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως είναι υπερβολική. Φιλικά 7 2
shadowlike Δημοσ. πριν από 10 ώρες Δημοσ. πριν από 10 ώρες (επεξεργασμένο) λάθος επιλογή , όποιος είναι να μεταφερθεί σε οποιαδίποτε τύπου πλατφόρμα πλέον , αυτή η πλατφόρμα πρέπει να είναι fully decentralized. Συνεχίζουμε σαν χρήστες να κάνουμε τα ίδια λάθη. Επεξ/σία πριν από 10 ώρες από shadowlike 3 1 1
Huruduru Δημοσ. πριν από 10 ώρες Δημοσ. πριν από 10 ώρες (επεξεργασμένο) 15 λεπτά πριν, apostolisd είπε Πάρα πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά γκρουπ ποστάρουν σε LinkedIn και X/Bluesky σχετικά με συνέδρια, δημοσιεύσεις, εξελιξεις στην έρευνά τους κτλ. Αυτά τα νέα "ανήκουν" σχεδόν αποκλειστικά σε τέτοια μέσα, αλλιώς θα έπρεπε το κάθε γκρουπ να έχει το δικό του σάιτ και να το κρατάει ενημερωμένο (κανείς δεν έχει χρόνο για αυτό) και ακόμα χειρότερα οι υπόλοιποι του "τομέα" θα πρέπει να μπαίνουν σε 100+ σελίδες για να μένουν up-to-date (για αυτό και αν κανείς δεν έχει χρόνο). Τα σόσιαλ σε αυτό τον τομέα έχουν βοηθήσει πολύ και είναι μια μικρή όαση μέσα στα υπόλοιπα. Αυτό προφανώς δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόσμος που το κάνει λάθος, ότι δεν υπάρχουν ψεματάκια και "ψεματάκια", ότι δεν υπάρχει καθόλου πολιτικό κίνητρο κτλ, δυστυχώς άνθρωποι είμαστε. Αλλά πιστεύω ότι η αίσθηση που έχεις ότι απλά επειδή είναι σόσιαλ δεν είναι σοβαρό, στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως είναι υπερβολική. Φιλικά Δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε 100+ σελίδες, άνετα θα μπορούσε να έχει το κάθε επιστημονικό ίδρυμα / πανεπιστήμιο ένα News Blog βασισμένο σε ένα από τα πολλά γνωστά CMS που δεν χρειάζεσαι καν δουλειά για να ανεβάσεις ανακοίνωση ή άρθρο εδώ και χρόνια. Υπάρχουν μοντέρνοι RSS Reader που μπορούν οι επιστήμονες μέσω αυτού να ακολουθούν τις ανακοινώσεις των διαφόρων άλλων πανεπιστημίων και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις στο Smartphone αν υπάρξει κάτι καινούργιο. Η δικαιολογίες του τύπου, δεν υπάρχει χρόνος τις αγνοώ. Μιλάμε για μεγάλες επιστημονικές κοινότητες, τον ίδιο χρόνο θα πάρει να γράψει μια ανακοίνωση στο ιδιόκτητο Blog/CMS όπως και στο Χ Ψ Social. Θέμα επιλογής είναι, δεν μιλάμε για την κυρία Μαρία της διπλανής πόρτας αλλά για επιστημονικές κοινότητες. Η σαπίλα των Social δεν είναι μόνο ο κόσμος που το κάνει λάθος αλλά οι αλγόριθμοι και όλη διαφθορά που κρύβεται πίσω από τέτοιες εταιρίες και έχουν φέρει αυτές τις πλατφόρμες σε αυτή την κατάσταση. Επεξ/σία πριν από 10 ώρες από Huruduru
MikeGR7 Δημοσ. πριν από 10 ώρες Δημοσ. πριν από 10 ώρες Οι "επιστήμονες" ας πανε να κανουν καμια ερευνα αντι να ασχολούνται με βλακείες.... 4 1 1
ckom26 Δημοσ. πριν από 10 ώρες Δημοσ. πριν από 10 ώρες 58 minutes ago, cpc464 said: Καμία έκπληξη, το Χ είναι πλέον μόνο για ψέκες που ρουφάνε χλωρίνη για τον COVID και για αυτούς που φοβούνται τα transgenic ποντίκια. 1 13
kanenaprivacy Δημοσ. πριν από 10 ώρες Δημοσ. πριν από 10 ώρες (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Huruduru είπε η προτιμώμενη πλατφόρμα για επαγγελματική δικτύωση και επικοινωνία Ναι γιατί όπως είναι γνωστό τα Social Media ήταν ανέκαθεν ότι καλύτερο για επαγγελματική δικτύωση 🤡. Μπορεί να μην είμαι χρήστης Social Media και να μην είμαι φίλος του Musk, αλλά αντικειμενικά το παραπάνω είναι απλά πολιτική κίνηση με επαγγελματικό περιτύλιγμα. Αν ήθελαν κάτι το επαγγελματικό και τεκμηριωμένο για ενημέρωση ως "επιστήμονες" δεν θα προτιμούσαν καν τα Social Media. είδα ένα βίντεο πως να βρεις δουλειά σαν προγραμματιστής και έλεγε φτιάξε μιμ στο twitter για να κάνεις επαφές, μπορεί να έχουν αντίστοιχη κουλτούρα και οι PHDs ας πούμε 😄 όχι; Επεξ/σία πριν από 10 ώρες από kanenaprivacy
Huruduru Δημοσ. πριν από 10 ώρες Δημοσ. πριν από 10 ώρες 3 λεπτά πριν, kanenaprivacy είπε είδα ένα βίντεο πως να βρεις δουλειά σαν προγραμματιστής και έλεγε φτιάξε μιμ στο twitter για να κάνεις επαφές 8
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα