Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
47 λεπτά πριν, DexterWhite είπε

Ολα τα κακα του κοσμου θα συμβουν σε μενα? 

Το να σε πιστολιάσει κάποιος μισθωτής και το να μειωθούν τα εισοδήματά σου,  δεν είναι "όλα τα κακά του κόσμου"!

Είναι τα "λιγότερο κακά" και είναι πολύ σύνηθες να συμβαίνουν!

• Like 2
  • Απαντ. 42
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Εγώ στη θέση σου θα έπαιρνα το μικρό κάνοντας βασική οικονομική ανακαίνιση, χωρίς όμως να φτιάξεις 2 υπνοδωμάτια γιατί τα 56τμ είναι λίγα.

Δάνειο όμως 20+ ετών για να είναι μικρή η δόση και 1-2 φορές τον χρόνο μερική προεξόφληση ανάλογα τι περισσεύει, γιατί δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον. Όσο έχεις δίνεις με μερική προεξόφληση οπότε το τελειώνεις νωρίτερα, αν χτύπα ξύλο γίνει κάτι η δόση θα είναι μικρότερη οπότε θα είναι ποιο εύκολο να την καλύψεις.

Όταν θα έρθει η ώρα να πας σε μεγαλύτερο θα δεις τότε τι θα κάνεις και θα έχεις και 2 ακίνητα για να τα υπολογίζεις στις λύσεις σου. 

Δημοσ.

Το λοιπόν. Προχώρα και μην φοβάσαι!!! Βάλε όμως πιο μακροπρόθεσμο δάνειο 20 χρόνια. Έτσι κι αλλιώς μπορεί να στο απαιτήσει και η τράπεζα αυτό, δεν βλέπουν εισόδημα από το ακίνητο που θα νοικιάσεις οπότε από το Ε1 σου θα σου πουν να το πας τόσο για να βγαίνει το cashflow και να σου εγκρίνουν το δάνειο. Αλλά και για εσένα να είναι πιο ανθρώπινη η δόση όχι με το μαχαίρι στο λαιμό. Το νοίκι του ενός θα πληρώνει το δάνειο του άλλου στην ουσία. Οπότε είναι συμφέρουσα λύση.

Το αν χρειαστείς μεγαλύτερο μελλοντικά μην σε απασχολεί, νοικιάζεις και αυτό και πας σε μεγαλύτερο, τα μικρά μοσχονοικιάζονται και μοσχοπουλιούνται. 

Επίσης μην ακούς σχόλια τύπου "είναι ακριβά θα πέσουν" τα ίδια μου λέγαν κι εμένα πριν 5 χρόνια που είχαν ανέβει τα πάντα μέσω covid "θα πέσουν θα πέσουν" και μου λέει ένας φίλος μηχανικός μην ακούς που λένε θα πέσουν, ότι ανεβαίνει δεν κατεβαίνει και πράγματι έτσι είναι σε αυτές τις αγορές, δεν είναι commodities.

2 πράγματα θα κάνεις όμως πριν προχωρήσεις το οτιδήποτε, θα βάλεις δικηγόρο και μηχανικό να δουν άδειες, βάρη κλπ μην θέλει και τίποτα τακτοποιήσεις, και μετά θα αποφασίσεις.

• Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Το λοιπόν. Προχώρα και μην φοβάσαι!!! Βάλε όμως πιο μακροπρόθεσμο δάνειο 20 χρόνια. Έτσι κι αλλιώς μπορεί να στο απαιτήσει και η τράπεζα αυτό, δεν βλέπουν εισόδημα από το ακίνητο που θα νοικιάσεις οπότε από το Ε1 σου θα σου πουν να το πας τόσο για να βγαίνει το cashflow και να σου εγκρίνουν το δάνειο. Αλλά και για εσένα να είναι πιο ανθρώπινη η δόση όχι με το μαχαίρι στο λαιμό. Το νοίκι του ενός θα πληρώνει το δάνειο του άλλου στην ουσία. Οπότε είναι συμφέρουσα λύση.

Το αν χρειαστείς μεγαλύτερο μελλοντικά μην σε απασχολεί, νοικιάζεις και αυτό και πας σε μεγαλύτερο, τα μικρά μοσχονοικιάζονται και μοσχοπουλιούνται. 

Επίσης μην ακούς σχόλια τύπου "είναι ακριβά θα πέσουν" τα ίδια μου λέγαν κι εμένα πριν 5 χρόνια που είχαν ανέβει τα πάντα μέσω covid "θα πέσουν θα πέσουν" και μου λέει ένας φίλος μηχανικός μην ακούς που λένε θα πέσουν, ότι ανεβαίνει δεν κατεβαίνει και πράγματι έτσι είναι σε αυτές τις αγορές, δεν είναι commodities.

2 πράγματα θα κάνεις όμως πριν προχωρήσεις το οτιδήποτε, θα βάλεις δικηγόρο και μηχανικό να δουν άδειες, βάρη κλπ μην θέλει και τίποτα τακτοποιήσεις, και μετά θα αποφασίσεις.

στο 20ετες ομως πληρωνω παρα πολλα σε τοκους, κατα ταλλα συμφωνω στα υπολοιπα! Επισης ερωτηση, μπορω το σπιτι που θα αγορασω με δανειο απο τραπεζα, να το νοικιασω σε αλλον? η χρειαζομαι εγκριση απο την τραπεζα?

Επεξ/σία από DexterWhite
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, DexterWhite είπε

στο 20ετες ομως πληρωνω παρα πολλα σε τοκους, κατα ταλλα συμφωνω στα υπολοιπα! Επισης ερωτηση, μπορω το σπιτι που θα αγορασω με δανειο απο τραπεζα, να το νοικιασω σε αλλον? η χρειαζομαι εγκριση απο την τραπεζα?

Μπορείς αλλά αν είναι πρώτη κατοικία και δεν έχεις πληρώσει φόρο θα πρέπει να τον πληρώσεις πρώτα νομίζω. (Για κάποια χρόνια ισχύει αυτό, δεν θυμάμαι πόσα). 

Δημοσ.

Η σκέψη μου είναι να αγοράσεις το σπίτι από τους συγγενείς σου. Φαίνεται καλή τιμή, και με την ανακαίνιση μπορείς να πάρεις και καλή τιμή για ενοικίαση μελλοντικά.

Δεν έχω καταλάβει το οικογενειακό status σου, αλλά αν είσαι μόνος σου με ένα εισόδημα, μόνο να βελτιωθεί μπορεί η κατάσταση όταν βρεις σύζυγο και αποφασίσετε να προχωρήσετε πιο κάτω. Θα έχετε καλύτερα οικονομικά, οπότε θα μπορείτε να σχεδιάσετε καλύτερα το μέλλον.

Και εγώ συμφωνώ με 20ετές δάνειο, μικρότερη δόση, θα κρατάς και λεφτά στην άκρη κάθε μήνα, και θα κάνεις upgrade σπίτι. Θα βελτιώσεις πολύ τη καθημερινότητά σου σε σχέση με το ημιυπόγειο, και όταν έρθει η ώρα να σκεφτείς για οικογένεια, θα μπορείς να σχεδιάσεις καλύτερα τις κινήσεις σου. Πρόωρη εξόφληση χωρίς ποινή υπάρχει πλέον, οπότε πληρώνοντας 1-2 έξτρα δόσεις το χρόνο, μειώνεις άνετα τα 20 χρόνια σε 16-17.

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, DexterWhite είπε

Δεν πειράζει. Κοίτα τί δόση σου βγαίνει εν πάση περιπτώσει και βάλε διάρκεια ώστε να είναι διαχειρίσιμο το μέγεθος. Μη νομίζεις περνάνε γρήγορα τα χρόνια (και οι...δόσεις) να μένει κάτι και για να περνάς ρε αδερφέ... Η τράπεζα δεν ενδιαφέρεται τί θα το κάνεις, την δόση της να παίρνει (και προφανώς να μην του βάλεις βόμπα γιατί θα το έχει βάλει προσημείωση εξου και θα σε αναγκάσει να το ασφαλίσεις και να ασφαλιστείς κι εσύ).

Δημοσ.
51 λεπτά πριν, DexterWhite είπε

το ότι θα υπογράψεις για 20ετές δεν σημαίνει πως πρέπει να το πληρώνεις για 20 χρόνια. αν σου περισσεύουν κάνεις μερική προεξόφληση και μειώνεις το κεφάλαιο και τους τόκους που θα πλήρωνες. το θέμα είναι να είσαι άνετος στις δόσεις, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να τύχει στο μέλλον. 

• Like 2
Δημοσ.

Συμφωνώ κι εγώ, κάνε μεγαλύτερη διάρκεια για να είναι η δόση πιο εύκολη (μπορεί να μείνει 1-2 μήνες ξενοίκιαστο πχ) και αν πάνε όλα όπως τα υπολογίζεις 1-2 φορές το χρόνο δίνεις παραπάνω και το εξοφλείς νωρίτερα. 

Έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς πάντα να επιλέξεις τη χρονική διάρκεια, κρίνουν αυτοί τι μπορείς να δώσεις με βάση το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση.

Δημοσ.

Μην πάρεις στεγαστικό δάνειο. Αν έχεις παιδιά κάνε ασφάλεια δανείου (οχι μόνο για το σπίτι)

6 hours ago, DexterWhite said:

Έχω στην άκρη περιπου 40.000 ευρώ

κράτα τα και κανε μικροαλλαγες στο που θα μεινεις, να νοικιασεις καπου καλυτερα. Ειναι μεγάλο το ποσο να εχει κάποιος σήμερα σαν μαξιλάρι μην το φας

Δημοσ.
6 ώρες πριν, DexterWhite είπε

Καλησπέρα σε όλους! Θα ήθελα τη γνώμη σας για το τι με συμφέρει να κάνω.

Έχω στην άκρη περιπου 40.000 ευρώ και ήδη διαθέτω ένα ανακαινισμένο ημιυπόγειο 30 τ.μ. κεντρο αθηνας οπου μενω αυτη την στιγμη, το οποίο:

• Εκτιμάται γύρω στις 57.000 ευρώ

• Ενοικιάζεται για 350–370 ευρώ/μήνα

Είμαι 32 ετών και σκέφτομαι να προχωρήσω σε επιπλέον αγορά ακινήτου, για να αναβαθμισω λιγο το βιοτικο μου επιπεδο.

Συγγενείς μου μου προσφέρουν ένα διαμέρισμα 56 τ.μ., 3ος όροφος, κατασκευής 1978, στην τιμή των 90.000 ευρώ. (ιδια περιοχη)

Αν αποφασίσω να το αγοράσω:

• Θα χρειαστώ στεγαστικό δάνειο 80.000 ευρώ

• Η δόση θα είναι περίπου 430 ευρώ/μήνα (αφου εχω ηδη αφαιρεσει το ενοικειο που θα λαμβανω απο το ημιυπογειο)

• Σκοπός είναι να αποπληρωθεί σε 8–10 χρόνια, και να μου μείνουν δύο ακίνητα

Όμως υπάρχουν κάποια θέματα που με προβληματίζουν:

Το διαμέρισμα χρειάζεται ανακαίνιση, η οποία υπολογίζω ότι θα κοστίσει τουλάχιστον 25.000 ευρώ

Από τα 40.000 € που διαθέτω, θα χρειαστεί να καλύψω και την ανακαίνιση αλλά και τα έξοδα δανείου / συμβολαιογράφου / φόρων, οπότε ουσιαστικά θα “μηδενίσω” το κεφάλαιό μου

Το σπίτι δεν είναι κατάλληλο για οικογένεια, εχει ενα δωματιο (περιμενω μηχανικο να το δει να μου πει αν μπορει να γινει η κουζινα 2ο δωματιο, και το σαλονι να γινει σαλονοκουζινα, αλλα πολυ δυσκολο ειναι μικρος ο χωρος) – οπότε αν θελήσω σε λίγα χρόνια να πάω σε μεγαλύτερο, θα πρέπει να ξαναρχίσω από το μηδέν να μαζεύω χρήματα. Ισως τοτε πουλαω το ημιυπογειο και ξαναπαιρνω δανειο?

το δίλημμα είναι:

Να το πάρω τώρα και να το δω ως ιδιοκατοίκηση για τωρα και ως επένδυση για αργοτερα,
ή
Να περιμένω να μαζεψω κιαλλα χρηματα, για κάτι μεγαλύτερο αργότερα, διατηρώντας το κεφάλαιό μου; Το προβλημα εδω, ειναι οτι θα χρειαστω πολυ μεγαλυτερη δοση δανειου η οποια θα με δεσμευσει για 25-30 χρονια πραγμα που με φοβιζει καπως.

Κάθε συμβουλή, εμπειρία ή άποψη ευπρόσδεκτη – ειδικά από όσους έχουν περάσει κάτι παρόμοιο!

Σε ποια περιοχή είναι το σπίτι ;

Δημοσ.

Οπως είπαν και τα παιδιά πιο πάνω μπορείς να κάνεις μερική απόπληρωμή του δανείου ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι έκανα στο δικό μου και το τελείωσα σε 7 χρόνια. Άσε που η τράπεζα αποκλείεται να σου δώσει για μικρή χρονική διάρκεια, γιατί έτσι μεγαλώνει το ρίσκο για αυτούς. Και έχω είχα κάνει παρόμoιες σκέψεις με τις δικές σου για μικρή διάρκεια δανείου, αλλά η τράπεζα απαίτησε περισσότερα χρόνια. Αν κάνεις τα μαθηματικά θα δεις ότι σε κάθε δάνειο αν μπορείς κάθε χρόνο να προσθέτεις 20% του κεφαλαίου, σε 7 χρόνια τελειώνει το δάνειο και ουσιαστικά δεν έχεις τεράστια χασούρα σε τόκους. Σε κάθε περίπτωση ρώτησε τι ισχυεί για το δάνειο που σε ενδιαφέρει και πράττεις αναλόγα, αν και πλεον τα δάνεια δεν έχουν πέναλτι προώρης αποπληρωμής.

Τέλος μην υποτιμάς καθόλου πόσο θα αλλάξει η ζωή σου με την μικρή αυτή αναβάθμιση, δυστυχώς ζούμε μόνο μια φορά και δεν αξίζει να περιμένεις.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν μπορεί να σου δώσει κάποιος συμβουλή σε αυτά μιας και ο καθένας το βλέπει απτήν πλευρά του.

Για παράδειγμα η δική μου πλευρά είναι του small business owner που επενδύει όλα τα επιπλέον χρήματα στη δουλειά του, έχω αρκετά χρήματα για να αγοράσω ένα μικρό σπίτι 60-70τμ αλλά προτιμάω να τα έχω να κάθονται για επιχειρηματικές ευκαιρίες που κατά καιρούς προκύπτουν. Πχ πριν ένα 3μηνο χρειάστηκε να γίνει μια επένδυση 17.000 οπότε αν τα είχα κάνει σπίτι δεν θα τα είχα διαθεσιμα.

Νοικιαζω και θα συνεχίσω να νοικιάζω μέχρι να αποσυρθώ κάποια στιγμή ευελπιστώ στα 60-65 μου όπου θα προτιμήσω κάτι στα μισά χρήματα που έχω αποταμιεύσει, και τα υπόλοιπα να τα έχω κάβα μαζί με την όποια σύνταξη οπότε πάρω.

Γιαυτο σου λέω, ο καθένας θα δώσει τη συμβουλή απ’την πλευρά του. 😃

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...