ramarg Δημοσ. 11 Οκτωβρίου Δημοσ. 11 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) Πάντοτε ανοιχτός και υποστηρικτικός χρήστης της εξέλιξης των λειτουργικών (και ειδικά του macOS) αλλά ομολογώ ότι φέτος η αφαίρεση του LaunchPad ήταν ό,τι πιο ατυχές μπορούσαν να σκεφτούν... Είχα δει την παρουσίαση των Tahoe στο WWDC αλλά κυριολεκτικά όταν έδειξαν το νέο LaunchPad θεώρησα πως απλώς μας έδειχναν την εξέλιξη του Spotlight (οπότε δεν έδωσα βάση)... Μόλις άνοιξα τη νέα έκδοση, και πάτησα να ανοίξω το Launchpad ήρθε το 1ο σοκ. Μέσα σε δευτερόλεπτα πέρασε μπροστά από τα μάτια μου η ιστορία δεκάδων εκδόσεων λειτουργικού (συγκινητικό) και ακόμα πιο στιγμιαία κατάλαβα την αστοχία της αλλαγής (καμία δυνατότητα οργάνωσης και προσαρμογής)... Όντας χρήστης που πραγματικά δίνει χώρο στην αλλαγή, ξεκίνησα αμφισβητώντας την δυσαρέσκεια μου θεωρώντας την ενόχληση μου ως ''γκρίνια ενός ανθρώπου που γέρασε στο macΟS'' μέχρι που διαπιστώνω με μία απλή αναζήτηση ότι το κύμα δυσαρέσκειας είναι τεράστιο.... Συνειδητοποίησα ακριβώς τί είχαν κάνει... Το Launchpad όπως το ξέραμε πέθανε / το σκότωσαν. Οι περισσότεροι λένε ότι είναι ένα εξελιγμένο Spotlight αλλά διαφωνώ κάθετα. Άλλωστε η ίδια η Apple διαχωρίζει το Launchpad με το Spotlight (το οποίο έχει ξεχωριστό κουμπί πάνω στο menu bar & έχει ευρείες δυνατότητες αναζήτησης στο σύστημα). Εδώ μιλάμε για απλοποίηση χειρίστου είδους (εξαφάνιση του Launchpad & αχρείαστη εξομείωση με το Finder). Μιλάμε για αποκοπή της άκρως απαραίτητης δυνατότητας οργάνωσης των εφαρμογών (σε custom σειρά και φακέλους που εξυπηρετούν το χρήστη). Τη δυνατότητα custom οργάνωσης των εφαρμογών από την οθόνη αφετηρίας δεν τολμούν να την αφαιρέσουν στο iOS και την αφαίρεσαν εδώ που έχουμε περίπλοκες κατηγορίες προγραμμάτων είναι δυνατόν).? Μιλάμε για εξομοίωση του Launchpad με το Finder (είναι ακριβώς ίδιο UI με εκείνο στον φάκελο Applications). Η μόνη δυνατότητα που σου δίνει είναι να επιλέξεις αν θα τα βλέπεις σε List View ή Tile View (είναι δυνατόν).? Αν ήθελα να βλέπω τα apps χύμα μέσα σε φάκελο, συνειδητά θα έμπαινα στο Finder όπου υπήρχε ανέκαθεν η αναζήτηση πάνω δεξιά... Γιατί να υποστεί κανείς αυτό το μαρτύριο ανοργανοσιάς σε καθημερινή βάση.? Γιατί να μπαίνουμε σε επιπρόσθετο κόπο πληκτρολόγησης/αναζήτησης, ενώ με ένα κλικ ανοίγαμε αυτό που ψάχναμε. Αν ήθελα να πληκτρολογώ είχα αναζήτηση και στο παλιό Launchpad. Αν θέλω να μπω Finder θα μπω εκεί. Αν θέλω αμιγώς αναζήτηση θα πάω στο Spotlight. Ποια διάνοια γκρίζαρε αυτές τις διαχωριστικές γραμμές και έφερε χάος στα macOS (ειλικρινά περιμένω την απόλυση του όπως τότε που έδιωξαν τον Scott Forstall). ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΕΜΙΣΩ ΤΟ DOCK με εφαρμογές (είναι δικαίωμα μου να φέρνω το περιβάλλον εργασίας στα μέτρα μου). ΔΕΝ ΘΕΛΩ να βλέπω τα προγράμματα μου αλφαβητικά οργανωμένα και αναμεμειγμένα με τα system utilies. Κατεξοχήν υπάρχουν προγράμματα & εργαλεία συστήματος που δεν χρησιμοποιούμε καθόλου (και εγώ προσωπικά επιλέγω όλα αυτά να τα παρκάρω σε ένα φάκελο ώστε να μη με ενοχλούν κατά τη χρήση). Μέσα σε 3 ώρες εξοικείωσης με το Tahoe άνοιξα τουλάχιστον 5-10 φορές καταλάθος άκυρα προγράμματα που εμφανίζονται randomly μπροστά μου επειδή η αλφαβητική κατανομή τα βγάζει πάνω. ΑΙΣΧΟΣ... Η μόνη δυνατότητα οργάνωσης που προσφέρει σε αυτό το χάος, είναι ότι σου εμφανίζει πάνω κάποια auto generated categories τα οποία επίσης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΤΙΚΑ και παραπέμπουν στο App Libary του iOS... Αν ήθελαν μπορούσαν να εξελίξουν το Launchpad μία καρτέλα App Library με κατηγορίες και τέλος. Χρήσιμο να υπάρχει κατηγοριοποίηση δε λέω αλλά δε μπορείς να απαγορεύεις την παραμετροποίηση της αρχικής οθόνης εφαρμογών και να με αναγκάζεις να ψάχνω αυτό που θέλω στις κατηγορίες που εσύ διάλεξες. Θα τολμούσαν στο iOS να καθιερώσουν το App Library ως μοναδική επιλογή για εκκίνηση εφαρμογών.? ΟΣΟ ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ, ΟΧΙ ΠΟΤΕ. Η ταχύτητα χρήσης είναι το Α και το Ω για την παραγωγικότητα. Δεν μπορείς να καταδικάζεις τόσο άσχημα χρήστες που είναι χρόνια στο macOS με τέτοιες αλλαγές. Σε ποιους νομίζουν ότι απευθύνονται με τις αλλαγές αυτές.? Στην GenZ που ανακάλυψε ξαφνικά τα Mac & τα αγοράζει ως status symbol.? Στην GenZ που όλα τους φαίνονται περίπλοκα και τρέχουμε να τους τα απλοποιήσουμε για να μην κουράσουν το μυαλουδάκι τους να οργανώσουν 5 πράγματα.? Ας σοβαρετούμε λίγο και ας σταματήσει αυτή η μόδα να τα απλοποιούμε όλα μέχρι αηδίας. Αν θέλουν να καλύψουν πολλά target group πελατών ας το πουν ξεκάθαρα και ας επιτρέψουν στον καθένα να επιλέγει στο SetUp αν προτιμά Easy Mode ή Pro Mode... Ανάλογα με τις γνώσεις του ο καθένας να μπορεί να καταλήξει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Τι εξισωτισμός είναι αυτός ή καλύτερα τί τσουβάλιασμα των έμπειρων χρηστών με τα παιδάκια της GenZ αν είναι δυνατόν. Είπαμε ωραίο το Liquid Glass & οι UI εντυπωσιασμοί αλλά δεν είμαστε όλοι παιδάκια που θέλουμε το mac για facebook/netflix/office... Έχουμε φτάσει στην αηδία να δυσκολεύουμε το απλό (iPad OS) και να απλοποιούμε αχρείαστα το ωραίο (macOS). Ασχολίαστο το Control Center που δεν έχει καν αρκετές θέσεις για toogles (μόνο τα βασικά πιάσουν όλη τη σελίδα. Επίσης να σημειώσω ότι έχω δει ήδη αρκετά άλλα bugs που δε θα αναφέρω αυτή τη στιγμή με τα νεύρα που έχω. Ευτυχώς είδα ότι υπάρχει δυνατότητα με εντολές στο Terminal για επιστροφή στο παλιό Launchpad. Ωστόσο είπα να έρθω εδώ να ρωτήσω αν κάποιος το έκανε επιτυχώς χωρίς πρόβλημα (γιατί είδα αναφορές για κίνδυνο μη δυνατότητα αλλαγής αν κάτι πάει λάθος ή ότι μπορεί να μη δουλεύει η εντολή στις επόμενες εκδόσεις). Κάποιος που το δοκίμασε επιτυχώς ας μας πει. Και φυσικά το thread είναι ανοιχτό για να εκφράσετε την δυσαρέσκεια σας με αυτή την αφαίρεση. Θα θεωρούσα πολύ χρήσιμο αυτό το thread να σταθεί αφορμή να συντάξουμε ένα κείμενο και να στείλουμε μαζικά ως παράπονα στις φόρμες Feedback της Apple ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να επιλέγουμε μέσα από τις ρυθμίσεις το νέο ή κλασσικό launchpad. Επεξ/σία 11 Οκτωβρίου από ramarg 2
tsoukalasKaminia Δημοσ. 11 Οκτωβρίου Δημοσ. 11 Οκτωβρίου Πολύ πολύ απλά: ούτε που έβαλα Tahoe ούτε με νοιάζει. Σε κάθε καινούργια έκδοση περιμένω μήνες.
ramarg Δημοσ. 11 Οκτωβρίου Μέλος Δημοσ. 11 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, CheOnWeb είπε Αυτό εδώ δεν είναι κακή ιδέα. Καλό σαν ιδέα αλλά δεν νομίζω να με βολέψει και πολύ εμένα προσωπικά. Μια χαρά είχαμε το Launchpad τόσα χρόνια, τί τους ενόχλησε. Η οθόνη αφετηρίας είναι νο1 ανάγκη οργάνωσης. Ένιωσα την ίδια ματαίωση που βίωσαν οι χρήστες στα Windows 8 με την αφαίρεση του start button. Δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν για να δώσουμε μετά τη λύση (τα ίδια έκανε και η MS με τα 8.0 & 8.1). Κάπου έλεος. Μετέτρεψαν το Launchpad σε συντόμευση αναζήτησης στο Finder Applications Folder.. Τ Ρ Α Γ Ι Κ Η ιδέα εν τη γενέσει της... Δοκίμασε κανείς αν η terminal εντολή που κυκλοφορεί στα forum για επαναφορά του Launchpad δουλεύει χωρίς προβλήματα.? Θέλ σίγουρα να επιστρέψω στο παλιό, αλλά δεν έχω όρεξη να κάνω ξανά από την αρχή clean install αν κάτι πάει λάθος. Επεξ/σία 11 Οκτωβρίου από ramarg
pet90 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου Δημοσ. 12 Οκτωβρίου Ακριβώς τα ίδια νιώθω κι εγώ . Στην αρχή δε το πίστευα λέω δε μπορει κάπου αλλού βρίσκεται το Launchpad . Όσο για τις εντολές επειδή και εγώ ψαχνόμουν για να το επαναφέρω όσες είχα βρει λειτουργούσαν μέχρι κάποιες BETA στην τελική έκδοση δεν δουλεύουν . Πλέον ειναι καθαρά στο χέρι της apple αν θέλει να το ξανά επαναφέρει ή αλλιώς με τρίτες εφαρμογές 1
Haldol Δημοσ. 12 Οκτωβρίου Δημοσ. 12 Οκτωβρίου Είμαι απ' αυτούς που δε το χρησιμοποιούσα ποτέ, αν και καταλαβαίνω την ανάγκη. Σίγουρα όμως εν καιρώ θα βγει κάποια τρίτη εφαρμογή. Για την ώρα, Spotlight Search με shortcut. 1
ramarg Δημοσ. 12 Οκτωβρίου Μέλος Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 3 ώρες πριν, Haldol είπε Είμαι απ' αυτούς που δε το χρησιμοποιούσα ποτέ, αν και καταλαβαίνω την ανάγκη. Σίγουρα όμως εν καιρώ θα βγει κάποια τρίτη εφαρμογή. Για την ώρα, Spotlight Search με shortcut. Ναι αλλά Spotlight είχαμε και πριν εκεί εστιάζω. Δεν έφεραν κάτι καινούριο. Όποιον τον βόλευε η αναζήτηση άνοιγε από εκεί την εφαρμογή. Το σημερινό launchpad είναι κάτι πολύ χειρότερο. Είναι ουσιαστικά κουμπί συντόμευσης στον φάκελο Finder Applications.... Ποιος νόημων άνθρωπος ήθελε κάτι τέτοιο ειλικρινά... Προγράμματα πεταμένα χύμα σε ένα φάκελο με αλφαβητική σειρά... Θέλω να ανοίξω γρήγορα κάτι που ψάχνω και μου βγάζει πάνω πάνω Utilities που δεν χρησιμοποίησα τα τελευταία 15 χρόνια στο macOS... Προσπάθησαν να κάνουν το Launchpad (αποτυχημένα κατ'εμέ) σε ένα iOS Style App Library και δεν τους βγήκε... Οπότε μας άφησαν στα κρύα του λουτρού με ένα Applications Folder με δυνατότητα Search.. Πιο πρωτόγονο και από το ίδιο το Spotlight...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα