Προς το περιεχόμενο

elpenor

Members
  • ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM

    3.554
  • ΜΕΛΟΣ

  • ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Πληροφορίες προφίλ

  • Φύλο
    Δεν το μαρτυρώ

Πρόσφατες Επισκέψεις

10.857 προβολές προφίλ

elpenor's Achievements

  1. Όπως γράφει και ο Exorgistis για το σώμα μας τη μεγαλύτερη σημασία την έχει η ελευθερία κινήσεων και το να αποφεύγουμε να μένουμε ακίνητοι καθιστοί στην ίδια θέση. Δύο "ακριβά" πράγματα που βοηθούν είναι το γραφείο με ηλεκτρικό μηχανισμό που σου επιτρέπει να δουλεύεις και όρθιος και οι ανατομικές καρέκλες που σου επιτρέπουν να κάθεσαι με δύο τρόπους (πόδια μπροστά με την πλάτη πίσω και πόδια πίσω με την πλάτη μπροστά). Ας αφήσουμε τα παραπάνω στην άκρη (είναι εκτός budget) και ας δούμε πως θα βρούμε την καρέκλα που σου επιτρέπει να κάθεσαι σωστά και να έχεις μία σχετική ελευθερία κινήσεων με τα ροδάκια και την ανακλινόμενη πλάτη. Ο σωστός τρόπος καθίσματος προϋποθέτει και σωστό ύψος στο γραφείο η διόρθωση με υποπόδιο. Όπως μπορείς να δεις στα παρακάτω links κανονικά για το ύψος σου θα πρέπει το πάνω μέρος του πληκτρολογίου σου να είναι περίπου στα 63cm από το πάτωμα αντί για τα 73cm που είναι συνήθως. Αν έχεις η σκοπεύεις να πάρεις γραφείο με σωστό ύψος τότε ψάξε να βρεις μία καρέκλα που να κατεβαίνει το κάθισμα στα 43cm και τα στηρίγματα των χεριών να κλειδώνουν στα 63cm από το πάτωμα. Αν πάλι έχεις ένα κλασσικό γραφείο με 73cm ύψος τότε θα πρέπει να πάρεις ένα υποπόδιο 10cm και μία καρέκλα που το κάθισμα να κλειδώνει στα 53cm και τα χέρια στα 73cm. Αφού βρεις την καρέκλα με τα σωστά ύψη μετά θέλεις να έχει: α. Μαξιλάρι που θα αντέξει αρκετά χρόνια (οι αφροί χαλάνε γρήγορα). Υποθέτω μόνο από reviews μπορείς να το μάθεις. β. Σωστή στήριξη στην πλάτη σου. Αναγκαίο να μπορείς να μετακινήσεις την στήριξη αλλιώς αποκλείεται να πέσει στο σωστό σημείο, εμένα η καρέκλα μου ρυθμίζεται αλλά ή πέφτει λίγο πάνω ή λίγο κάτω, θέλει ρύθμιση με ακρίβεια. Δεν νομίζω να μπορείς να το βρεις στο budget σου αλλά το καλύτερο είναι το τύπου synchro που όσο κουνάς την πλάτη μπρος πίσω μετακινείτε ανάλογα και το σημείο στήριξης. γ. Σωστή ρύθμιση μπρος πίσω στο κάθισμα, βασικά το μόνο που έχει σημασία είναι να μην κλειδώνει πολύ μπροστά όπως σε κάποιες gaming καρέκλες, το να είναι λίγο πιο πίσω από το ιδανικό δεν είναι πρόβλημα. δ. Ελευθερία κινήσεων, να μην σε περιορίζει, να μπορείς να κουνιέσαι να ξεπιάνεσαι. Στο budget σου η εμπειρία μου είναι ότι οι καρέκλες που δείχνουν "κλασσικές" καρέκλες γραφείου είναι καλύτερες από αυτές τις πελώριες δήθεν εργονομικές που πουλάνε τα γνωστά μαγαζιά και οι οποίες σε κλειδώνουν μέσα τους. Τέλος υπάρχει ειδικό θέμα για καρέκλες στο foum, εκεί με βάση και τα trends του internet από αρκετούς θεωρούνται καλύτερη επιλογή κάποιες αγγλικες Haworth που τις εισάγει κάποιος έμπορος εδώ. Εγώ έχω πειστεί για τις Haworth, θα είναι η επόμενη καρέκλα μου, ενώ διαφωνώ με αρκετά άλλα σχόλια.
  2. Σε ST workloads όπως το CB ο 14600K είναι λιγότερο efficient από τον 13600K. Σε MT workloads και σε μερικά selections από games ισχύει το αντίθετο. https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i9-14900k-raptor-lake-tested-at-power-limits-down-to-35-w/8.html
  3. 1. Αν έχεις ένα ρόφημα με ζάχαρη και το πίνεις αργά όλη μέρα μετά είσαι ο καλύτερος πελάτης του οδοντιάτρου. Όσες φορές και να πλένεις τα δόντια δεν το γλιτώνεις. 2. Αν πεις τον στιγμιαίο με άδειο στομάχι μετά θα υποφέρεις. Το ίδιο ισχύει και με τους ακριβούς κόκκους arabica εσπρέσσο της Jacobs/Starbucks και με τους γαλλικούς του supermarket. Αντιθέτως μπορείς να πεις espresso arabica από τα γνωστά roasteries και να μην το νιώσεις. Πέρα από αυτά δεν έχω διαβάσει ποτέ κάτι αρνητικό για το στιγμιαίο.
  4. Δεν καταλαβαίνω τη λογική, τότε να μην πάρει και ακριβή κάρτα γραφικών γιατί και καλύτερες γίνονται όσο περνάει ο καιρός και πολύ φθηνότερες θα γίνουν. Βασικά η GPU σε 5 χρόνια θα έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της αν κρίνω από τα τελευταία χρόνια. Οι OLED τηλεοράσεις δεν πέφτουν σε τιμή και τα monitor που έκαναν τον κόσμο online να λέει ότι δεν υπάρχει γυρισμός έχασαν ούτε 10% από τότε που κυκλοφόρησαν. Εκτιμάω την άποψη σου και των υπόλοιπων σχολιαστών αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι αν έχεις παίξει κάποιο παιχνίδι σε OLED οθόνη ή απλά έχεις δει τηλεοράσεις να παίζουν ταινίες; Ρωτάω γιατί στη δεύτερη περίπτωση είναι πιθανό να προτρέχεις να κάνεις εκτιμήσεις και προτάσεις χωρίς όλα τα δεδομένα που χρειάζεσαι. Μια χαρά οι IPS οθόνες αλλά αν κάποιος θέλει να δώσει κάποια παραπάνω χρήματα για καλύτερη κίνηση και visual quality σε παιχνίδι κατά τη γνώμη μου πρώτα θα πάει σε OLED και μετά σε καλύτερα hardware parts.
  5. Ομολογώ ότι δεν κατάφερα να διαβάσω όλο το thread θέλω όμως να πω μία άποψη. Γιατί να πάρεις ακριβό σύστημα με budget οθόνη; Το να παίξεις το game σου με ένα χειρότερο σύστημα και αναγκαστείς να κατεβάσεις settings στα γραφικά προσωπικά δεν το θεωρώ καθόλου σημαντικό. Ακόμα και αν πάρεις σήμερα την 4090 και τα βάλεις όλα τέρμα σε τρία χρόνια θα αναγκαστείς να τα ρίξεις (και η κάρτα θα έχει χάσει τρελή αξία). Μπορεί και να κολλήσεις με κάποιο game που η GPU δεν θα παίζει τόσο ρόλο. Επίσης οι upscaler βελτιώνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Όμως πιστεύω ότι αν δώσεις σήμερα 3000 για PC και μετά από 4-5 χρόνια αγοράσεις OLED και την βάλεις το βράδυ δίπλα στην IPS δεν θα πιστεύεις τη διαφορά και θα πεις τι έχανα τόσα χρόνια. Προσωπικά πιστεύω ότι αφού τη δεις δεν υπάρχει γυρισμός. Κοστίζουν δεν λέω, παθαίνουν και burn in (έχουν βέβαια 5 χρόνια εγγύηση), αλλά προσφέρουν πολύ παραπάνω σε visual quality από τα ultra settings που θα έχεις με ακριβή GPU/RAM.
  6. Εγώ κάτι θυμάμαι, to 2010 έκανε την πρώτη προσπάθεια η Google με το να "ενοχλεί λιγότερο" με τις διαφημίσεις ώστε να μην έχουν λόγο να χρησιμοποιούν adblockers. Αφού αυτό δεν δούλεψε μετά το 2015 ξεκίνησε να είναι πιο επιθετική με τους adblockers και κορυφώθηκε το 2018. Υπήρχε πολύ pushback από online communities, πολλά νέα adblocker projects, μεγάλη άυξηση στις συνδρομές premium αλλά ταυτόχρονα πολύ αρνητική δημοσιότητα με άπειρα flame posts. Για εμένα είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα βλέπουν με cost-benefit analysis ότι τα πιθανά μέτρα κατά της πειρατείας έχουν μεγαλύτερο κόστος από το αποτέλεσμα που φέρνουν και όχι ότι έχουν παραιτηθεί γιατί "ότι κλειδώνει ξεκλειδώνει" όπως γράφτηκε. Αν τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα με ένα μεγάλο κλειδί και σύγχρονους αλγόριθμους κωδικοποίησης μετά το μόνο attack surface είναι οι αδυναμίες στους ίδιους τους αλγόριθμους. Να θυμήσω εδώ ότι οι αλγόριθμοι είναι open source και τους έχει κάνει audit η κάθε επίδοξη εταιρεία security και ότι πχ στον AES δεν έχει βρεθεί ούτε μία σοβαρή αδυναμία τα τελευταία 23 χρόνια. Για να αποκτήσεις πρόσβαση στα δεδομένα θέλεις το κλειδί όποιος και να είσαι, για αυτό και η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να περιορίσει την πρόσβαση του κόσμου σε ασφαλής αλγόριθμους. Ψάξε online "crypto wars" κοντά στο 1990 όπου η Αμερική απαγόρευε την εξαγωγή τέτοιο αλγορίθμων. Μετά από κάποια χρόνια ο Κλίντον χαλάρωσε τα μέτρα και μετά το 2000 αποσύρθηκαν εντελώς. Σήμερα έχουμε πρόσβαση σε αλγόριθμους που απλά δεν σπάνε. Το θέμα αναφέρεται σε αυτούς που χρησιμοποιούν το youtube και εγώ συζητάω συγκεκριμένα αν θα μπορεί ο server της να ξέρει πόση ώρα είσαι συνδεδεμένος, τι έχεις δει και αν κάνεις block τις διαφημίσεις. Λόγο του SSL ο πάροχος ξέρει μόνο τα site που επισκέπτεσαι και τίποτα παραπάνω, με το VPN δεν ξέρει απολύτως τίποτα. Εγώ συμφωνώ μαζί σου αλλά οι εργαζόμενοι της Google έχουν μοναδική υποχρέωση να φέρουν το μέγιστο κέρδος στους μετόχους χωρίς να τους νοιάζει τίποτα άλλο.
  7. Αν θέλει η Google έχει τρόπους να σε κάνει να μην μπορείς να δεις χωρίς διαφημίσεις, όμως αυτό θα είναι σαν να σε σπρώχνει στον ανταγωνιστή της που επιτρέπει να κόβουν τις διαφημίσεις. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν το θέλει, αν σε κρατήσει κάποια στιγμή μπορεί να πληρώσεις.
  8. Φίλε μου είναι 160 ευρώ το χρόνο για 5 άτομα και τις συσκευές τους. Δηλαδή 2,6 ευρώ το άτομο το μήνα. Προσωπικά όχι 2,6 αλλά και 26 έδινα για να μην έχω να σετάρω το κινητό της πεθεράς κάθε φορά που θα σταματάει να δουλεύει το app. Για να μην συζητήσω καν το σοκαριστικό της ιστορίας, βάζεις apk από αγνώστους στο κινητό σου με το επιχείρημα ότι "δεν έπαθες τίποτα". Και αν αφήσεις την πόρτα σου ανοιχτή μερικές φορές μπορεί να μην πάθεις τίποτα αλλά συνεχίζει να μην είναι έξυπνο.
  9. Προσωπικά το πληρώνω το youtube για την οικογένεια αλλά όταν το χρησιμοποιώ από το PC μου δεν κάνω login, με καλύπτει το ublock origin. Ο λόγος όμως που θέλησα να σχολιάσω είναι ότι από τα comments που διάβασα κατάλαβα ότι αρκετοί βάζουν το apk του κάθε ανύπαρκτου στο κινητό τους. Θα τους πρότεινα να το σκεφτούν λίγο παραπάνω αν χρησιμοποιούν το κινητό τους για πληρωμές.
  10. Δηλαδή το επιχείρημα είναι ότι αφού το κινητό της Apple με 8GB "δεν ιδρώνει" δίπλα στο Samsung που έχει 12GB τότε "και οποιος καταλαβε". Εγώ δεν καταλαβαίνω αλλά δεν έχει σημασία.
  11. Το είδα σε fast forward, αφού δεν έχεις βάλει κάποιο timestamp, αλλά δεν κατάλαβα. Θα βοηθήσεις;
  12. Αυτό δεν έχει αποτυπωθεί σε μέτρηση. Εκτιμώ ότι 99/100 χρήστες Mac που γράφουν για το πόσο "πετάνε" τα Mac δεν έχουν επενδύσει τα ίδια χρήματα σε σύγχρονο PC (ή τα έκαναν μπάχαλο με τα parts που διάλεξαν). Αν το homelab έχει ένα παλιό server επεξεργαστή ή το παλιό σου PC και τρέχεις proxmox μετά δεν είναι λογικό να σέρνεται σε σχέση με το Mac; Υπάρχει πραγματικά κάποιος που έχει παρατηρήσει ένα σύγχρονο x86 CPU να μην "πετάει" όπως το Mac με την ίδια RAM ή είναι κάποια γενική εντύπωση χωρίς απόδειξη; Είναι και δύσκολο να βρεις αντίστοιχης τιμής PC με 16Gb για αυτό είμαι τόσο βέβαιος ότι αυτή η εντύπωση σωστή ή λάθος δεν στηρίζεται σε δεδομένα. Όταν με 180 ευρώ παίρνεις 48gb της πιο γρήγορης RAM γιατί να βάλεις 16Gb αν σκοπεύεις να ξοδέψεις ένα σκασμό χρήματα για να πάρεις κάτι αντίστοιχης αξίας με το Mac; Επίσης όταν ένα PC έχει 16gb RAM και 8Gb ακόμα πιο γρήγορης VRAM από την GPU (χωρίς GPU δεν μπορεί να φτάσει το κόστος του mac) είναι λογικό ότι θα έχει πλεονέκτημα σε 9/10 workloads σε σχέση με τα συνολικά 16Gb της Apple. Πως μπορεί να ισχυρίζεστε ότι συμβαίνει το αντίθετο; Δεν το αποκλείω, όμως αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω ένα ίχνος απόδειξης; Η ίδια εντύπωση υπάρχει και για το stability. Η συντριπτική πλειονότητα των server που τρέχουν για χρόνια χωρίς πρόβλημα είναι x86 με linux ή windows άρα αυτή είναι η μόνη battle tested τεχνολογία που έχει αποδείξει το stability. Οι χρήστες Apple πάλι ισχυρίζονται το αντίθετο χωρίς αποδείξεις. Φανταστικό το οικοσύστημα (για ιδιώτες) της Apple και η ποιότητα κατασκευής αλλά μόλις μπούμε στο business (σύμφωνα με τα νούμερα που κυκλοφορούν στο internet) το οικοσύστημα της Microsoft κυριαρχεί και η Apple ούτε καν προσπαθεί να μπει σε αυτό το κομμάτι.
  13. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε VDSL και κάποιοι και σε Fiber, δεν δίνουν όλο 24άρα. Και εγώ έχω αντίστοιχες ταχύτητες από 5G router, εγκατέστησα εξωτερική κεραία για να μην έχω πρόβλημα με τον κακό καιρό όμως δεν σκέφτηκα ποτέ να κόψω την VDSL. Πέρα από αυτά συμφωνώ μαζί σου, όταν γύρισα από ταξίδι κουρασμένος και δεν έβαλα την SIM στο router (οπότε δούλευε με τη VDSL) νόμιζα ότι κάτι χάλασε και μέχρι να καταλάβω τι έχει γίνει είχα φρικάρει εντελώς.
  14. Αν είσαι δυτικός ισχύει. Αν είσαι ασιάτης μπορεί και όχι: https://www.youtube.com/watch?v=dTi4QyJ_GLw
  15. Επειδή δεν το έχω παρακολουθήσει το θέμα αν μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει... Στα τηλέφωνα που είχα ως τώρα μπορούσα να βάλω και άλλα store, να βάλω άλλο firmware, ή να κάνω sideload δικά μου app, έχει αλλάξει κάτι; Τι ακριβώς θέλουν να ξεκλειδώσει ή Google;
  • Δημιουργία νέου...