Προς το περιεχόμενο

Ponous

Members
  • ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM

    125
  • ΜΕΛΟΣ

  • ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Πληροφορίες προφίλ

  • Φύλο
    Άνδρας
  • Τοποθεσία
    Ουτρέχτη, Ολλανδία

Πρόσφατες Επισκέψεις

1.399 προβολές προφίλ
  1. Α οκ τότε το stripe βγάζει νόημα αν πας σε αυτή την αγορά. Το είπα γιατί υπάρχουν άλλοι payment providers για την Ευρώπη με μικρότερα fees. Άμα θες να πας στην Αμερική όμως τότε ναι, το stripe είναι καλύτερο γιατί οι providers που έχω υπόψη δεν καλύπτουν την Αμερική Αυτό το ανέφερα γιατί εμπειρικά γνωρίζω πως όταν μπλέξεις με λεφτά, ασχέτως αν ο χρήστης έχει μόνο μια επιλογή μόνο (δλδ να πληρώσει), ένα σύστημα μπορεί να γίνει περίπλοκο για μας. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις διαφορετικά ΦΠΑ αναλόγως του προϊόντος, αν έχεις να κάνεις με εταιρείες στην Ευρώπη κτλπ. Κοίτα δεν είναι απαραίτητο να έχεις ένα ολοκληρωμένο λογιστικό σύστημα. Μπορεί να πουλάς 1 προϊόν και να εκδίδεις μόνο μια απόδειξη και να είσαι κομπλέ. Απλά το ανέφερα για να σου δώσω μια ιδέα πως ένα σύστημα σαν αυτό που περιγράφεις δεν θεωρείται απλό. Απλό για τον χρήστη ναι, αλλά για μας θέλει μια σωστή προεργασία. Όχι αλλά με το συμφέρον. Γενικά δεν συμφέρει σε κανέναν. Ο dev θα πρέπει να πληρωθεί περισσότερο, και ο πελάτης μπορεί να μην έχει τις δυνατότητες να τον αξιοποιήσει. Με το τελευταίο δεν εννοώ πως ο πελάτης πρέπει να γνωρίζει προγραμματισμό. Ο πελάτης θα πρέπει να γνωρίζει πως είναι υλοποιημένο το σύστημα, και άμα δεν μιλάμε για απλές ιστοσελίδες, δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι αλλά όλοι έχουν να κάνουν με το συμφέρον
  2. Επειδή με τέτοιου είδους συστήματα βγάζω το ψωμί μου, μπορώ να πω με σιγουριά πως άμα έχεις λεφτά στη μέση σίγουρα θα γίνει πιο περίπλοκο το σύστημα σου από ό,τι φαντάζεσαι (διότι έχεις να κάνεις και με αποδείξεις, φορολογίες, refunds κτλπ). Από την άλλη όμως δεν το θεωρώ τόσο δύσκολο όσο κάποιοι το περιγράφουν αλλά ούτε τόσο απλό όπως το περιγράφεις εσύ. Είναι ένα τυπικό πρόγραμμα με λειτουργίες που ζητάνε πολλές εταιρείες. Έχει κάποιες ιδιαιτερότητες μεν, αλλά για παράδειγμα όλοι θα ζητήσουν ένα διαχειριστικό με users & permissions, analytics, payments, logging activities, gdpr κτλπ. Το μόνο το οποίο βρίσκω κάπως παράξενο είναι η απαίτηση σου για stripe integration και να σου δώσει κάποιος τον κώδικα. Το stripe ναι μεν είναι διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο αλλά έχει υψηλά fees (2% αν δεν κάνω λάθος). Για την Ευρώπη υπάρχουν καλύτερες επιλογές άμα το θες μόνο για Ελλάδα ή έστω για χώρες τις ΕΕ Δεν νομίζω κάποιος dev να θέλει να σου δώσει τον κώδικα για κάτι τέτοιο. Ναι μεν θα έχεις ένα σύστημα διαχείρισης αλλά εγώ προσωπικά δεν θα σου έδινα πρόσβαση ούτε στον server ούτε στον κώδικα. Συνήθως κώδικα δεν δίνουν άμα είναι custom-made εκτός κι αν πληρώσεις γι'αυτό. Και πάλι όμως, για τέτοια προγράμματα το flask δεν είναι τόσο διαδεδομένο. Σε django μπορεί αν μιλάμε για python. Αν θες βοήθεια με το θέμα ή κάποιον να σ'το φτιάξει μπορείς να μου στείλεις ένα μήνυμα και να δούμε αν μπορώ να σε βοηθήσω. Αν και δεν μ'αρέσει η WP, πρέπει να ομολογήσω πως θεωρητικά μπορείς να το φτιάξεις και με WP αυτό που περιγράφεις. Παρόλα αυτά συμφωνώ μαζί σου πως για τέτοιου είδους συστήματα, ιδίως αν στο μέλλον χρειάζεσαι καινούργιες λειτουργίες, ένα καλοφτιαγμένο custom θα σου δώσει καλύτερες και πιο εύκολες λύσεις. Το τελευταίο όμως το βασίζω στην προσωπική μου άποψη και εμπειρία διότι το βρήκα πιο εύκολο το custom για τέτοιου είδους λειτουργίες, ιδίως στο να φτιάξεις σελίδες για την διαχείριση. Ίσως όμως κάποιος με μεγαλύτερη εμπειρία σε WP να μπορεί να το κάνει πιο εύκολα και πιο σωστά.
  3. Μπορείς να δεις και το digital ocean αλλά δεν έχει σέρβερς σε Ελλάδα Σε ένα μόνο σέρβερ έχω 7 απλές ιστοσελίδες και η 1 είναι wordpress. Τα basic droplet δουλεύουν καλά άμα είναι μόνο απλές σελίδες και είναι φθηνά
  4. Ponous

    Γλώσσα στο UI

    Καλά το πας. Είναι καλύτερα να έχεις localization παρά να τα γράφεις hard-coded. Υπάρχουν αρκετές υλοποιήσεις αναλόγως με την γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείς. Συνήθως, μια από τις πιο διαδεδομένες βιβλιοθήκες είναι το i18n.
  5. Ponous

    Retail/ERP

    Για την δημιουργία ναι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες γλώσσες προγραμματισμού. Για κάποιο υφιστάμενο πρόγραμμα τότε εκεί περιορίζεσαι στην υλοποίηση του προγράμματος διότι όπως είπα, ERP από ΕRP διαφέρει. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις κώδικα γιατί τα υλοποιούν όλα οι προγραμματιστές. Ως ERP consultant είχε δουλέψει ένα στενό μου πρόσωπο. Επί της ουσίας δούλευε σε μια εταιρεία ως consultant και τον έστειλαν να εργάζεται στο ΕRP μιας εταιρείας ως προγραμματιστής. Αυτό εννοείς; Αν είναι αυτό, δεν αρκούν κάποιες βασικές γνώσεις προγραμματισμού. Δεν θα είναι αρκετό το να γράφεις ένα σκριπτάκι και τέλος. Επομένως πρώτα θα πρέπει να μάθεις προγραμματισμό, στην συνέχεια κάποια συναφή θέματα (π.χ. βάσεις, αρχιτεκτονική προγραμμάτων κτλπ) και μετά να στοχεύσεις την δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος. Τέλεια! Υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα εδώ στο ινσόμνια για το πως να ξεκινήσει κάποιος προγραμματισμό γι'αυτό δεν θα το υπεραναλύσω. Θα έλεγα ξεκίνα με μια γλώσσα προγραμματισμού και στην πορεία αν χρειαστεί να γράφεις σε άλλη γλώσσα δεν θα είναι πρόβλημα. Οι περισσότεροι ξεκινάνε με Python γιατί είναι εύκολη.
  6. Ponous

    Retail/ERP

    Το ERP είναι πολύ γενικός όρος. Κάθε πρόγραμμα ΕRP διαφέρει γιατί πολύ απλά κάθε εταιρεία θα το φτιάξει όπως αυτή θεωρεί σωστά. Επομένως δεν βγάζει πολύ νόημα η "διαχείριση και παραμετροποίηση κάθε προγράμματος ΕRP" γιατί πολύ απλά κάθε πρόγραμμα είναι διαφορετικό. Τώρα αν με τον όρο ERP εννοείς κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα ξέρω 'γω της Μicrosoft ίσως βγάζει παραπάνω νόημα. Αν και ακόμη δεν καταλάβα για ποιο ακριβώς πρόγραμμα μιλάς, μπορώ να σου πω πως έχω δει πολλές περιπτώσεις όπου κάποια άτομα θα χρησιμοποιήσουν SQL queries για να φέρουν κάποια δεδομένα που θα τους επιτρέψουν να βγάλουν είτε αναφορές για κάθε μήνα, είτε γραφικές κτλπ.
  7. Ισχύει πως το μοντέλο σίγουρα δεν είναι μια εξίσωση του τύπου ψ = αχ + β. Η φιλοσοφία όμως είναι παρόμοια. Έχεις τα πάντα σε αριθμούς, έχεις βαρίδια (δλδ τα α), έχεις τα δεδομένα σε νούμερα (δλδ τα χ) και προσπαθείς να βρεις με τα μαθηματικά μια πιο σύνθετη εξίσωση που να δίνει λύση στο πρόβλημα. Δεν θυμάμαι ποιο μοντέλο, αλλά θυμάμαι πως διάβασα για ένα που είχε πάνω από 40000 βαρίδια (δλδ α)! Πριν μερικά χρόνια υπήρξε μια καινοτομία στον τομέα τον νευρωνικών δικτύων και συγκεκριμένα στην ανάλυση της ανθρώπινης γλώσσας (Natural Language Processing). Είναι όντως πιο περίπλοκοι οι αλγορίθμοι σε αυτό, αν μπορούσα να το συνοψίσω όμως θα έλεγα πως βασίζεται σε 3-4 καινούργια concepts: Transformers οι οποίοι αποτελούνται από encoder + decoder Encoder: Είναι υπεύθυνο για την ανάλυση και "κατανόηση" της πρότασης που δίνει ο χρήστης Decoder: Είναι υπεύθυνο για την παραγωγή κειμένου Άμα συνδυάσεις Encoder + Decoder, θα έχεις κάτι σαν το ChatGPT Τώρα για το πως παράγει και αναλύει τον λόγο είναι άλλο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά αυτό που μπορείς να κρατήσεις είναι το εξής: Το μοντέλο θα μάθε λέξεις... αλλά όχι την σημασία τους, θα μάθει τον συσχετισμό τους με άλλες λέξεις. Κάθε φορά, με βάση τα δεδομένα που δίνεις, προσπαθεί να προβλέψει την επόμενη λέξη. Υπάρχουν τα πάντα στο huggingface εντελώς δωρεάν. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι από το μηδέν. Μπορείς να κάνεις fine-tune ένα υφιστάμενο μοντέλο για να μάθει καλύτερα το πρόβλημα σου. Σίγουρα χρειάζεσαι κάποιες γνώσεις για να δουλέψει αυτό αλλά δεν χρειάζεται να κατανοείς πλήρως πως δουλεύουν οι αλγορίθμοι.
  8. Κατ'αρχάς η ΤΝ είναι μεγάλος κλάδος και περιέχει αρκετές προσεγγίσεις. Δεν είναι ένας αλγόριθμος ούτε όλα βασίζονται στην ίδια λογική. Ακόμη και η πραγματική "λογική" (από φιλοσοφία) όπου χρησιμοποιείται από την ΤΝ μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές. Έχοντας ξεκαθαρίσει αυτό, μου φαίνεται πως το βίντεο που είδες αφορά την μηχανική μάθηση (machine learning) το οποίο βασίζεται πολύ στα μαθηματικά και στα δεδομένα. Η περιγραφή σου μου θυμίζει και τους γενετικούς αλγορίθμους αλλά η μηχανική μάθηση είναι πιο διαδεδομένη. Θα προσπαθήσω χωρίς πολλές λεπτομέρειες να περιγράψω πως δουλεύει ένα απλό μοντέλο μηχανικής μάθησης χωρίς πολλά μαθηματικά: Στην μηχανική μάθηση επί της ουσίας έχεις ένα μοντέλο το οποίο αντιστοιχεί σε μια μαθηματική εξίσωση. Για παράδειγμα ψ = αχ + β. Ο στόχος της μηχανικής μάθησης είναι να βρει μια τέτοια εξίσωση η οποία να μπορεί να προβλέψει σωστά την λύση στο πρόβλημα που έθεσες. Για παράδειγμα. Αν θέλω να προβλέψω τον μισθό ενός υπαλλήλου με βάση τα χρόνια εμπειρίας του θα έχω κάτι τέτοιο: μισθός = α * χρόνια_εμπειρίας + β Αν τα δεδομένα σου είναι το χ, το αποτέλεσμα είναι το ψ... τι τιμές πρέπει να έχουν το α και το β για να προβλέπει την σωστή λύση το μοντέλο σου; Αυτό θα το βρει το μοντέλο σου μετά από εκπαίδευση. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, εσύ δίνεις στο μοντέλο σου μια σειρά από δεδομένα και την λύση τους (π.χ. χρόνια = 2, μισθός = 1000). Αν η εξίσωση δεν βρει την λύση, τότε μπαίνει σε εφαρμογή ένας αλγόριθμος ο οποίος θα αλλάξει τις τιμές α και β. Μετά από πολλές επαναλήψεις, αν τα δεδομένα σου είναι καλά, πιθανό να βρεις μια εξίσωση (δλδ ένα μοντέλο) το οποίο να λύνει το πρόβλημα σου. Για να συνδέσω αυτά που έγραψες Όχι δεν ισχύει αυτό. Κατ'αρχάς δεν είναι εφικτό γιατί η εκπαίδευση χρησιμοποιεί μεγάλο όγκο δεδομένων. Είναι έρευνα σε εξέλιξη αυτό παρεμπιμπτόντως Όχι απαραίτητα. Μπορείς να συνεχίσεις μέχρι να τελείωσουν τα δεδομένα εκπαίδευσης Μπορεί να έχει πολλές προβλέψεις αλλά κανένα μοντέλο δεν θα είναι 100% σωστό αν βασίζεται από τα δεδομένα. Είναι μια από τις αδυναμίες αυτής της προσέγγισης Ξεκινάς με μια εξίσωση ψ = αχ + β αλλά δίνεις τυχαίες τιμές στο α και β (εξαρτάται από την υλοποίηση όμως). Αυτή θα δοκιμαστεί από μια σειρά δεδομένων μέχρι να τελειώσουν τα δεδομένα. Σκοπός είναι να βρεθούν οι σωστές τιμές που πετυχαίνουν τον σκοπό Ελπίζω να βγάζουν νόημα γιατί η αλήθεια είναι δύσκολο να εξηγηθεί χωρίς πολλά μαθηματικά.
  9. Το πρόβλημα δεν είναι οι package managers. Το πρόβλημα είναι ο έλεγχος που υπάρχει γύρω από το npm και ο τρόπος που χειρίζεσαι τις αλλαγές. O Ryan Dahl, αυτός που έφτιαξε το Node.js, αποφάσισε να δημιουργήσει το Deno.js γιατί θεωρεί πως έκανε πολλά λάθη με την Node.js. Σε μια ομιλία του το είπε ξεκάθαρα πως μερικά από τα πράγματα που μετανιώνει είναι το package.json, node_modules και η ελλειπής ασφάλεια. Είναι εμφανές άλλωστε. Δοκίμασε να κάνεις ένα "npm init". Θα βρεις ένα φάκελο με χιλιάδες πακέτα ενώ καλά καλά το πρότζεκτ δεν το ξεκίνησες. Τα μισά θα είναι κίτρινα και θα σου γράφουν "deprecated" κιόλας 😄 Επιθέσεις υπάρχουν παντού. Άλλο να είναι πρόβλημα της αρχιτεκτονικής κι άλλο επειδή υπήρχε bug. Σε αυτή την περίπτωση υπήρχε bug, το οποίο και επιλύθηκε. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν τα node modules και ο τρόπου που χρησιμοποιούνται από την κοινότητα αυτή τη στιγμή είναι που με ενοχλεί. Πιο παλιά, και με τα πακέτα στην php δεν υπήρχε καλός έλεγχος και πολλές βιβλιοθήκες ενώ ήταν η νόρμα, ήταν άκρως επικίνδυνες (φαντάσου πως κάποτε ήταν συνηθισμένο για sql να χρησιμοποιείς mysqli χωρίς έλεγχο των strings). Άλλος τα πακέτα τα έκανε install από phar, άλλα από pecl, άλλα απλά τα κατέβαζε. Με τα χρόνια όμως έφτιαξε κι αυτό.
  10. Συμφωνώ στο ότι δεν κάνει η γλώσσα το προγραμματιστή κι όλα εξαρτάται από τον ίδιο αλλά όσο κι αν μ' αρέσουν αυτές οι συζητήσεις, το θέμα δεν είναι αν η node.js είναι καλύτερη της php αλλά το θέμα είναι τι stacks θα προτείναμε αντί Django/Python. Γι' αυτό σε κάποια θα απαντήσω συνοπτικά για να μην κουράσουμε και τους υπόλοιπους Έτσι την έπαθα κι εγώ. Ξεκίνησα με php 5 και πραγματικά μίσησα το stack. Μετά πήγα σε Node.js (μεταξύ άλλων) και μετά ξανά σε php 7.4 + laravel λόγω δουλειάς, symfony και συνεχίζω. Από προσωπική εμπειρία τα λέω αυτά. Όταν επέστρεψα σε php7.4+ αναθεώρησα την άποψη μου για την php και άλλα stacks. Εννοούσα πως κρίνουμε κάτι σε βάθος χρόνου. Κάποια από αυτά που ανέφερες ακόμη δεν συμπλήρωσαν 10 χρόνια ζωής, αυτό. Εγώ βασικά για Node.js είπα πως δεν έχει καλό security. Τα node modules για μένα είναι μεγάλο πρόβλημα όπως δουλεύουν σήμερα. Εδώ όμως θα διαφωνήσω σε αυτό που λες διότι αυτό που ξέρω είναι πως security issues έχουμε κυρίως σε php6-, σε legacy codes και τα γνωστά frameworks τύπου wordpress, joomla κτλπ. Εδώ ακριβώς είναι που κατάλαβα πόσο καλή είναι η κοινότητα της php διότι πλέον έχεις βιβλιοθήκες οι οποίες υλοποιούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, και πολλές αλλαγές στην ίδια την γλώσσα με το σύστημα τύπων κτλπ. Με λίγα λόγια υπάρχει εξέλιξη. Άρα όχι. Δεν το βρίσκω αστείο να μιλάμε σήμερα για security + php όταν κάθε καινούργιο API, web app, ή έστω πρότζεκτ που θα κάνεις θα έχει ήδη ενσωματωμένες βιβλιοθήκες για authentication, authorization κτλπ με καθημερινή υποστήριξη. Αυτά στη Node.js δεν είναι η νόρμα, γι' αυτό και λέω πως ως κοινότητα έχει ακόμα δρόμο να ωριμάσει. Αστείο είναι να συγκρίνουμε ακόμη την php5 ενώ είμαστε σε php8.2 (σε λίγο php 8.3) Αυτό. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που θεωρώ πως το Node.js θέλει ακόμα χρόνο να ωριμάσει. Ότι περιγράφεις ήταν στο php5 και είδα πόσο άλλαξαν τα πράγματα τώρα. Σε node.js συναντώ ότι περιγράφεις. Μπορεί όχι σε τέτοιο βαθμό αλλά στον βαθμό που πρέπει για να συμπεράνω πως είναι ακόμα στην αρχή. Τέσπα, για να μην ζαλίσουμε και τους υπόλοιπους, από ότι κατάλαβα και οι δύο από εμπειρία μιλάμε. Προσωπικά δεν είμαι fan καμιάς γλώσσας και στο μέλλον το πιο πιθανό είναι πως θα ρίξω μια ματιά και σε node.js γιατί γενικά γουστάρω το αντικείμενο. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, θεωρώ πως στη Node.js δεν έχεις περισσότερα βοηθήματα έχεις σε python, php, c# κα. Έχεις όσα χρειάζεσαι για να φτιάξεις ό,τι θες.... όχι περισσότερα. Αν έχω λάθος, θα το μάθω όταν ξαναπιάσω την Node.js
  11. Το node.js βγήκε το 2009 ενώ η php το 1995. Μου επισημάνεις το adonis.js που βγήκε το 2015, το nest js που βγήκε το 2017 ενώ το σχετικά "πρόσφατο" σταθερό framework laravel βγήκε το 2011... μη μιλήσω και για τα άλλα. Ίσως η "αρχή" είναι σχετική για τον καθένα αλλά νομίζω πως το node.js έχει ακόμη χρόνο να ωριμάσει. Εγώ το βλέπω ως εξής: Μια εταιρεία πάνω κάτω λέμε πως θέλει 10 χρόνια να ωριμάσει (βασικά να θεωρηθεί "επιτυχημένη" γιατί το 65% των startups αποτυγχάνουν στα 10 χρόνια. Με δεδομένα Αμερικής όμως αυτό). Αν λοιπόν μια εταιρεία ξεκίνησε πριν 10 χρόνια, σίγουρα ξεκίνησε με διαφορετικό stack από node+adonis/nest. Μετά από 5 χρόνια θα δεις άλλες εταιρείες με άλλο stack...πχ αυτά που λες. Για τα δικά μου τα κριτήρια το οικοσύστημα της node.js έχει ακόμη δρόμο. Δεν σημαίνει πως τα frameworks δεν είναι σταθερά ή εδρεωμένα. Τα node modules είναι άκρως επικίνδυνα με τον τρόπο που δουλεύουν αυτή τη στιγμή. Ναι, εννοείται πως όλες οι γλώσσες έχουν κάπου κάποια προβλήματα με την ασφάλεια, αλλά τα node modules έχουν χιλιάδες πακέτα που είναι δύσκολο να τα ελέγξεις όλα τι κάνουν, όποιοσδήποτε μπορεί να τρέξει σκριπτάκι να παραβιάσει το σύστημα σου.... κι αυτό θεωρείται νορμάλ! Γι' αυτό το είπα. Καταλαβαίνω να υπάρχουν bugs... όχι όμως αυτό. Popular 'coa' NPM library hijacked to steal user passwords (9 million weekly downloads on npm) NodeJS module downloaded 7M times lets hackers inject code Και το πιο φοβερό από όλα...event-stream Ποιος το λέει αυτό; Έχεις πρόσφατη πηγή; γιατί τα τελευταία χρόνια άλλα έχω δει. Μιλάμε για stacks που θα μπορούσε να μάθει. Είναι πιο διαδεδομένο το stack που χρησιμοποιεί node.js + mongo db/firebase παρά το stack που χρησιμοποιεί node.js + sql. Άμα θεωρείς κάποιο άλλο stack ποιο διαδεδομένο/καλό και χρησιμοποιεί sql βάση, καλοδεχούμενο
  12. Πάνω κάτω κάθε γλώσσα έχει τουλάχιστον ένα stack που κάνουν αυτά που περιγράφεις.. άλλα σε πιο καλό βαθμό κι άλλα σε χειρότερο. Προσωπικά γράφω σε php τα τελευταία χρόνια και μπορώ να σου πω με σιγουριά πως το framework laravel (το αντίστοιχο του django) υποστηρίζει όλα όσα περιέγραψες out-of-the-box εκτός από το pandas. Για αναλύσεις δεδομένων τώρα δεν ξέρω τι χρειάζεσαι αλλά αν κινείσαι προς AI/Data science νομίζω λίγο δύσκολο με php. Σε γενικές γραμμές όμως είναι τόσο ώριμη η κοινότητα που πλέον έχεις τα πάντα με καλή υποστήριξη και σωστές πρακτικές. Για παράδειγμα στο laravel, μπορείς να ξεκινήσεις ένα καινούργιο πρότζεκτ το οποίο θα έχει authentication system + 2-factor authentication με υποστήριξη σε αυτά που ανέφερες μεταξύ άλλων. Κι όταν λέω ξεκινήσεις... δεν εννοώ να το κάνεις εσύ... εννοώ θα τα έχεις όλα αυτά πριν καν ανοίξεις ένα καινούργιο πρότζεκτ. Γενικά όμως υπάρχουν κι εδώ πολλοί συνδυασμοί. Π.χ. symfony, codeigniter κτλπ. Node.js με/χωρίς typescript που δοκίμασα είναι όλα εφικτά ναι... αλλά η κοινότητα είναι κάπως στην αρχή. Δεν λέω μπορεί να είναι τεχνολογίες με προοπτική αλλά θυμίζει λίγο τα πρώτα βήματα της php. Κάπου έχουμε προβλήματα με την ασφάλεια και γενικά πως ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Κάθε χρόνο βλέπεις και ένα καινούργιο framework και καινούργιες βιβλιοθήκες. Αν κινηθείς προς τα εδώ όμως, πιθανόν να χρειαστεί να δεις κι άλλες τεχνολογίες. Για παράδειγμα αντί Postgresql και SQL databases, πας σε NoSQL με Mongo. Τώρα C# είχα κάνει μια πρακτική και τώρα βλέπω Java για σκοπούς εκμάθησης με Spring + microservices. Η C# συνδυάζεται με τα εργαλεία της Microsoft που σου παρέχει δικό της server (IIS), δικά της frameworks (.NET) και δικές της βιβλιοθήκες. Καλά είναι τα εργαλεία της αλλά εξαρτάσαι από την Microsoft. Ίσως πρέπει να αλλάξεις ολόκληρο το stack ακόμη σε όλα όσα σου παρέχει η Microsoft. Π.χ. από postgresql ίσως είναι καλύτερα να πας σε MSSQL. Το πρόβλημα μου με τις δύο γλώσσες + τα stack τους είναι πως δεν είναι fully open-source και είναι λιγότερο δημοφιλή μεταξύ freelancers. Κατά τα άλλα μου φάνηκαν καλές enterprise επιλογές. Εγώ θα συνιστούσα php + laravel. Θα μοιάζει πολύ με όλα όσα κάνεις σε Django
  13. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις docker. Όταν δοκίμασα μια φορά την mongo το είχα κάνει χωρίς docker. Έτσι κι αλλιώς αν δεν χρησιμοποιείς docker και στα υπόλοιπα αμφιβάλλω αν θα σε βοηθήσει κάπου στο πρότζεκτ σου. Εγώ θα πήγαινα σε αυτό τον οδηγό. Θα σε συμβούλευα να αποφύγεις επιλογές τρίτων για UI για αρχή. Εγκατέστησε την mongo και τρέξε την από το terminal/cmd. Είναι πιο εύκολο και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια λάθους. Τι εννοείς στο σχήμα; Εννοείς το .env αρχείο; Το .env δεν πρέπει να το κάνεις push! Μόνο στο .env.example ή .env.development πρέπει να προσθέσεις την αλλαγή σου. Δεν σε αφήνει να το κάνεις push (και καλά κάνει) διότι είναι στο .gitignore αρχείο. Ό,τι έχεις εκεί μέσα δεν γίνεται push.
  14. Σε wordpress δεν γνωρίζω πως, αλλά αν χρειαστεί να κάνεις κάτι custom θα σε βοηθήσει να έχεις ένα text-editor σε javascript. Έχω χρησιμοποιήσει τα πιο κάτω. CKeditor Tiny MCE Quill Ε τώρα για να έχει κάποιος λογαριασμό εξαρτάται από την γλώσσα προγραμματισμού που θα χρησιμοποιήσεις. Αν δεν πας σε wordpress και κάνεις κάτι custom μπορείς να πας με php ναι. Ξέρω πως η laravel έχει έτοιμη λύση γι' αυτό. Δες εδώ
  15. Ponous

    In-house software development

    Όλα εξαρτώνται πάντα από τις ανάγκες σου. Αν είναι ανάγκες που χρειάζονται συνεχή ανάπτυξη (development) ή όχι. Όπως το βλέπω, υπάρχουν οι εξής επιλογές: Προσλαμβάνεις ομάδα από προγραμματιστές για να σ'το φτιάξουν Για να έχει ουσία όμως αυτό, θα πρέπει να γνωρίζεις πως καθημερινά θα έχεις ανάγκη από αλλαγές/προσθήκες στο σύστημα. Δηλαδή, αν έχεις υπόψη μόνο 1-2 διαδικασίες που πρέπει να αυτοματοποιηθούν και τέλος... τότε δεν υπάρχει λόγος να έχεις στη δούλεψη σου προσωπικό για να κάθεται (άντε να διορθώνει μερικά προβλήματα). Αν όμως θα έχεις καθημερινή ανάγκη από ανάπτυξη εφαρμογών τότε ναι! Μακροχρόνια ίσως θα είναι καλύτερο να έχεις την δική σου ομάδα και το δικό σου ΙT department από οικονομικής άποψης. Από εκεί και πέρα έχεις 2 επιλογές Προσλαμβάνεις προσωπικό και χτίζεις ένα τμήμα αποκλειστικά για ανάπτυξη και συντήρηση των εφαρμογών που αυτοματοποιούν τις ανάγκες της εταιρείας Κάνεις συμβόλαιο με εταιρεία με προγραμματιστές (aka consultants) και έχεις μια ομάδα από προγραμματιστές που σου φτιάχνουν τα συστήματα αλλά δεν σου ανήκουν. Σου ανήκει το προϊόν. Όποτε θελήσεις μπορείς να διακόψεις την συνεργασία και να σου μείνει το προϊόν. Εδώ στην Ολλανδία ξέρω πως το κάνει η Phillips, η ΙKEA κα. Βέβαια, μπορεί να χρειαστεί να έχεις κάποιον (ή κάποιους) στην εταιρεία που να γνωρίζει από κώδικα (πιθανών να κάνει και μια αρχή) αλλά δεν θα χρειαστείς ολόκληρο το τμήμα. Εσύ θα ζητήσεις πόσους προγραμματιστές χρειάζεσαι και για πόσο καιρό. Βρίσκεις εταιρεία να σ'το φτιάξει Αν οι ανάγκες σου δεν είναι μακροχρόνιες, δλδ δεν θα χρειάζεσαι συνεχώς καινούργιες εφαρμογές, τότε μπορεί να σε συμφέρει να βρεις μια εταιρεία που ειδικεύεται σε αυτό. Ναι, πρέπει να είσαι προσεκτικός με την εταιρεία που θα επιλέξεις αλλά αυτό ισχύει και με τους προγραμματιστές που θα προσλάβεις. Πολύ πιθανόν μια εταιρεία να έχει ήδη ένα παρόμοιο σύστημα υλοποιημένο. Αυτά είναι πολύ συνοπτικά αλλά ελπίζω να σου έδωσαν μια ιδέα. Αν θες, στείλε μου π.μ. να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα.
  • Δημιουργία νέου...