Προς το περιεχόμενο

thodoris5321

Members
  • ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM

    446
  • ΜΕΛΟΣ

  • ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Πρόσφατες Επισκέψεις

4.182 προβολές προφίλ

thodoris5321's Achievements

  1. thodoris5321

    Αγορά μηχανής espresso

    light roasted specialty μπορείς να τον φτάσεις 1:3 με τον ιδιαίτερο εξοπλισμό. Και όσο πιο dark τόσο λιγότερη δοσολογία πχ μέχρι 1:1,5. Για specialty, γιατί ο εμπορικός είναι ευκολότερο να μη χαλάσει το αποτέλεσμα. Βέβαια κάποιοι βγάζουν και 1:4 dark roasted.. Ο κάθε καφές με κάθε εξοπλισμό, θέλει διαφορετικό κόψιμο, διαφορετική αναλογία. Το 1:2 είναι απλά ένας μπούσουλας για specialty καφέ με μια γενική ιδέα σπιτικού εξοπλισμού.
  2. thodoris5321

    Αγορά μηχανής espresso

    Με ζυγαριά, ξεκίνα με δοσολογία 1:2. Αν βάζεις 16 γραμμάρια καφέ, να βγάζεις 32. Αυτό ισχύει σε όλους τους καφέδες σαν μπούσουλας και μετά αλλάζεις σύμφωνα με τη γεύση. Επειδή κάνεις για φρέντο δε σημαίνει πως πρέπει να βγάλεις παραπάνω, θα καταλήξεις να πίνεις ένα πικρό νεροζούμι. Στις καφετέριες χρησιμοποιούν εμπορικό καφέ
  3. thodoris5321

    Αγορά μηχανής espresso

    Έχει και Baratza μύλους το site, εγώ με τον Sette 30 είμαι ευχαριστημένος.
  4. thodoris5321

    Αγορά μηχανής espresso

    Πολύ ακριβή, δεν κάνει τίποτα καλύτερα από τις προαναφερθέντες
  5. thodoris5321

    Αγορά μηχανής espresso

    Φαίνεται ωραία η καινούρια κατηγορία της Gaggia, με όποια μειονεκτήματα φέρουν βέβαια μηχανές σε αυτή την κατηγορία. Είναι made in Italy οπότε λογικά δε θα έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες φθηνές όπως η Viva Prestige που αναφέρθηκε πιο πάνω που αν θυμάμαι καλά φτιάχνεται από την Philips στη Ρουμανία. Η Dedica είναι κυρίαρχος στην κατηγορία αυτή, αν το ανατρέψει τώρα η Gaggia θα το δούμε.
  6. thodoris5321

    Αγορά μηχανής espresso

    Για να βγάλεις καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τον picopresso, θέλεις τουλάχιστον 300-400 ευρώ για ηλεκτρική εσπρεσιέρα, και αυτό όχι σε κάθε περίπτωση. Όπως και να το κάνεις όμως είναι μπελαλίδικη δουλειά. Μπορείς να βρεις ηλεκτρικό μύλο για ένα πολύ μέτριο αποτέλεσμα από 120-150 ευρώ. Και αυτοί όμως πιάνουν χώρο. Αν σου αρέσει ο κόπος μπορείς να πάρεις και χειροκίνητο μύλο, αλλά για εσπρέσο σε συνδιασμό με τον picopresso παίζει να σε κουράσει σε βάθος χρόνου. Το καλό είναι ότι ένας καλός μύλος θα σου ανεβάσει πολύ και τους υπόλοιπους καφέδες (πχ από moka pot). Βρήκα τον Kingrinder k6 στα 85 ευρώ τελική με μεταφορικά με κλικ στο κουπόνι, από amazon Γαλλίας. https://www.amazon.fr/dp/B0BWS7TP4P
  7. thodoris5321

    Αγορά μηχανής espresso

    Την είχα την picopresso, πολύ καλή γι' αυτό που είναι αλλά δεν ξέρω αν θα σε βολέψει για καθημερινή χρήση, είναι κυρίως για camping κτλ. Βέβαια αν σου αρέσει η προετοιμασία μπορείς να πας και σε flair (πχ Flair Neo). Ο χώρος είναι θέμα που θα έχεις με ό,τι και αν πάρεις. Πρέπει να σκεφτείς καλύτερα όμως τί μύλο να πάρεις και σίγουρα να ανεβάσεις το budget, ο Κ79 δε θα σε καλύψει και φυσικά ούτε ο Bosch με τις λεπίδες.
  8. thodoris5321

    Αγορά μηχανής espresso

    Όντως έχεις δίκιο, αν και δεν ξέρω αν λειτουργεί σε όλες τις εκδόσεις της μηχανής.
  9. thodoris5321

    Αγορά μηχανής espresso

    Δε θα έλεγα σε καμία περίπτωση πως η Bambino είναι κατώτερη της Anna. Έχει σίγουρα χαμηλότερη ποιότητα κατασκευής και δε θα κρατήσει πολλά χρόνια, αλλά σε ευκολία χρήσης και αποτέλεσμα, ειδικά από την Anna χωρίς το pid, είναι καλύτερη. Η Bambino έχει και preinfusion και pid αν και δε ρυθμίζεται όπως στις υπόλοιπες. Έχει κάτι ηλίθιους αυτοματισμούς βέβαια όταν πρόκειται για καθάρισμα, και η plus δε βγάζει νερό για americano ενώ βγάζει η απλή Bambino. Για τη θερμοκρασία έχει βγάλει ο Lance Hedrick ένα βίντεο στο youtube που την τεστάρει, εγώ προσωπικά δεν έχω θέματα με sour αποτελέσματα.
  10. thodoris5321

    Αγορά μηχανής espresso

    Μεγειές, καλά καφεδάκια! Τώρα για την εκχύλιση πρώτον καλύτερα να μετράς τον καφέ που βγάζεις σε γραμμάρια και όχι σε ml, είναι πιο σταθερό το αποτέλεσμα. Κάθε καφές θέλει λίγο διαφορετική εκχύλιση, ξεκινάς με ένα μπούσουλα στην αρχή 1 προς 2 (πχ 18 καφέ σε 36 ρόφημα) σε χρόνο πχ 22-27 δευτερόλεπτα. Αν είναι πικρός πρέπει να τρέξεις λιγότερο καφέ, αν είναι όξυνος πρέπει να τρέξεις περισσότερο, αν θες να έχει παραπάνω σώμα πρέπει να βάλεις 1-2 γραμμάρια λιγότερα στο καλάθι. Γενικά σε καθοδηγεί η γεύση.
  11. thodoris5321

    Αγορά μηχανής espresso

    Την είχα, μου έσπασε λίγο τα νεύρα που δε μπορείς να δεις πόσο νερό έχει στο δοχείο και πόσο εύκολα γεμίζει δαχτυλιές Επίσης έχει ψεύτικο preinfusion γι αυτό και δεν έχει σχέση με την Elizabeth.
  12. thodoris5321

    Αγορά μηχανής espresso

    Το μπροστινό πάνω μέρος είναι σιδερένιο και τα πλαϊνά πλαστικά στην bambino plus. Το θέμα είναι η ποιότητα κατασκευής και εσωτερικά, δε είναι μια μηχανή που θα κρατήσει μια ζωή όπως οι άλλες, γι' αυτό έχει και χαμηλή τιμή μεταπώλησης (~200). Έχει 54άρι (53,4) group, σίγουρα είναι πολύ πιο user friendly αν και έχει κι αυτή μειονεκτήματα στη χρήση.
  13. thodoris5321

    Αγορά μηχανής espresso

    Μεγαλύτερο boiler δε σημαίνει απαραίτητα καλύτερο αφρόγαλα, αλλά σίγουρα καλύτερη θερμική σταθερότητα για καλύτερη γεύση στον καφέ. Σίγουρα για ροφήματα με γάλα θα βοηθήσει πολύ μια HX (heat exchanger) ή dual boiler μηχανή, η πιο φθηνή hx νομίζω είναι όντως η oscar 2. (ενδεικτικά https://www.barista.gr/el/nuova-simonelli-oscar-professional-pack) Όλες όμως έχουν και τα μειονεκτήματά τους, πχ η όσκαρ επειδή έχει 2 λίτρα boiler θέλει και μισή ώρα για να ζεσταθεί η μηχανή, πόσο μάλλον HX μηχανές με Ε61 group που θέλουν 45 λεπτά. Η Lelit Elizabeth σίγουρα είναι πολύ καλή επιλογή και καμία σχέση δεν έχει με την Victoria, όμως σε αυτή την τιμή υπάρχουν πολλές καλές μηχανές από ECM, Bezzera, κα. Εμένα προσωπικά με έχει βολέψει πολύ η Bambino Plus γιατί ζεσταίνει πολύ γρήγορα και εναλλάσσει σε ατμό σε δευτερόλεπτα. Χάνει όμως αλλού, σε ποιότητα κατασκευής και σε άλλα διάφορα μειονεκτήματα. Παλιότερα είχα περάσει σε διάφορες single boiler μηχανές που όντως δε βολεύουν για παρασκευή ροφημάτων με γάλα. Αλλιώς μετά υπάρχει και η λύση του Nanofoamer pro αλλά κι αυτό έχει το κόστος του (~150+ ευρώ) και χάνεται και η εμπειρία του steaming. Ενδεικτικά το barista.gr βάζει μανόμετρο σε plust αλλά τώρα το βλέπω "εξαντλημένο" (https://www.barista.gr/el/egkatastasi-manometrou-se-lelit-pl41-plust) Το 57άρι με το 58άρι group δεν έχουν διαφορά γεύσης, αλλά σίγουρα θα σου λείψουν κάποια αξεσουάρ που και θα μπορείς στο μέλλον να κρατήσεις αν αλλάξεις μηχανή. Ίσως να βρεις καλύτερα καλαθάκια για το 58άρι που θα βγάζουν καλύτερη γεύση (πχ Pullman ή VST καλαθάκια)
  14. thodoris5321

    Αγορά μηχανής espresso

    Οι περισσότεροι αντί γι' αυτή την μηχανή προτιμούν την pl41 plust και προσθέτουν μανόμετρο, επειδή έχει 58άρι κλείστρο και 300άρι boiler σε σχέση με αυτή που έχει 57άρι και 250. Έτσι έχουν πολύ περισσότερα διαθέσιμα αξεσουάρ και λίγο καλύτερη θερμική σταθερότητα. Βέβαια εμένα δε μου αρέσει τόσο η plust επειδή είναι όλο σίδερο και οι lelit τρίζουν λίγο, αλλά είναι κυρίαρχες σε αυτές τις τιμές. Άλλες επιλογές ίσως να είναι οι Rancilio Silvia που σε αυτήν την τιμή δεν έχει pid ή μανόμετρο αλλά έχει μεγαλύτερο boiler καλή ποιότητα κατασκευής και πιο δυνατό ατμό για αφρόγαλο, ή η Flair58 αλλά δεν είναι για όλους και θέλει επίσης έξτρα κόστος και ταλαιπωρία για να επενδύσεις σε κάτι για αφρόγαλο.
  • Δημιουργία νέου...