Το The Last of Us Part II ήταν κατά γενική ομολογία ένα από τα δύο πιο αναμενόμενα παιχνίδια της χρονιάς (το άλλο είναι το Cyberpunk 2077 της CD Projekt RED). Το λανσάρισμά του πέρασε από χίλια κύματα με την πλοκή του να διαρρέει σχεδόν αυτούσια κάμποσες εβδομάδες πριν την κυκλοφορία του και τη Sony να “απαντά” με αλλεπάλληλα trailer. Εν τέλει όμως το παιχνίδι είναι διαθέσιμο και στη διάθεση του κοινού. Δικαιώνει τις προσδοκίες;

Η παρουσίαση που ακολουθεί περιέχει spoilers μόνο για το πρώτο The Last of Us.

Τα γεγονότα του The Last of Us Part II εξελίσσονται πέντε χρόνια μετά το φινάλε του αρχικού τίτλου. Η Ellie και ο Joel έχοντας ξεφύγει από τους Fireflies έχουν επιστρέψει στο Jackson. Πρόκειται για την πόλη που ζούσαν ο αδελφός του Joel, Tommy, με τη γυναίκα του. Αν θυμάστε, το πρωταγωνιστικό δίδυμο την είχε επισκεφθεί στο πρώτο παιχνίδι όντας καθ’ οδόν για το Seattle. Περαιτέρω στοιχεία δε θα δώσουμε αφού σε διαφορετική περίπτωση θα “μαρτυρήσουμε” λεπτομέρειες της πλοκής που καλό θα ήταν να ανακαλύψετε οι ίδιοι.

2510225ee9c25a6b58d4.87641108-TLOUPII_Review_Screenshot_06.jpg.d3bd98cb6491709165ae739b6762d70a.jpg

Αυτό που μπορούμε να πούμε ωστόσο, είναι πως το στόρι του The Last of Us Part II περιστρέφεται γύρω από την επιρροή που μπορεί να έχουν κάποια σημαντικά γεγονότα στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Τα χρόνια της αθωότητας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί για την Ellie και παίζοντας το The Last of Us Part II θα αντιληφθεί κανείς γιατί συμβαίνει αυτό. Ο τρόπος με τον οποίο η Naughty Dog έχει επιλέξει να διηγηθεί μία συγκεκριμένη ιστορία είναι τέτοιος που επιτρέπει στον παίκτη να σχηματίσει τη δική του άποψη.

Θα έχετε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε οι ίδιοι γνώμη σχετικά με το αν ο τρόπος με τον οποίο η Ellie αντιδρά σε κάθε εξωτερικό ερέθισμα είναι ο ενδεδειγμένος ή όχι. Ενδεχομένως να ταυτιστείτε μαζί της, ενδεχομένως και όχι. Σε κάθε περίπτωση όμως θα νιώσετε συνεπαρμένοι από την καλογραμμένη ιστορία του The Last of Us Part IΙ, την εξέλιξη της οποίας, όπως και στο πρώτο παιχνίδι, δεν μπορείτε να επηρεάσετε. Μολονότι αυτό ίσως να ενοχλήσει ορισμένους, εντούτοις αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του τίτλου -η Ellie κρίνεται στα μάτια του παίκτη.

Η Naughty Dog έκανε εκπληκτική δουλειά σε ό,τι αφορά τη δημιουργία μίας τρομακτικά ρεαλιστικής ατμόσφαιρας που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τόσο την ιστορία, όσο και τους πρωταγωνιστές του παιχνιδιού. Τα πάντα στον κόσμο του The Last of Us έχουν σταματήσει στο Halloween του 2013, όταν και ξέσπασε η επιδημία του παράσιτου που ουσιαστικά αφάνισε την ανθρωπότητα. Όσο περισσότερο ψάχνετε δεξιά κι αριστερά, τόσο πιο βαθιά θα νιώθετε να χάνεστε στον κόσμο αυτό. 

495115eda1602d181d7.24767724-TLOUPII_Review_Screenshot_09.jpg.5218a633ec6d8b09cc2d0a8ca8c62f11.jpg

Η προσοχή που έχει δοθεί στη λεπτομέρεια είναι εξωφρενική. Οι αντίπαλοί σας συζητούν για θέματα που αφορούν τις ζωές και την καθημερινότητά τους -όταν δε σας έχουν αντιληφθεί. Όταν ξεπαστρέψετε αθόρυβα κάποιον, θα ακούσετε μετά από λίγο τους συντρόφους του να τον ψάχνουν φωνάζοντάς τον με το όνομά του. Αν μάλιστα αφιερώσετε λίγο χρόνο και ψαχουλέψετε τις διάφορες τοποθεσίες, θα γίνετε σιωπηλοί μάρτυρες μικρών-μικρών ιστοριών. Είναι απαραίτητες για να καταλάβετε το στόρι του The Last of Us Part II; Όχι. Θα συμβάλλουν στην εμβάπτισή σας στον κόσμο του; Εννοείται.

Το gameplay του The Last of Us Part II δε διαφέρει ιδιαίτερα από αυτό του προκατόχου του. Αν το πρώτο The Last of Us σας κάλυψε, τότε το ίδιο θα συμβεί και με το δεύτερο. Η μεγαλύτερη διάρκειά του (σχεδόν η διπλάσια, περί τις 25-30 ώρες, ανάλογα με το πόσο βιάζεστε) έχει δώσει στη Naughty Dog τη δυνατότητα να πειραματιστεί με περισσότερες τοποθεσίες και καταστάσεις. Θα βρείτε σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, επάνω αλλά και κάτω από την επιφάνεια της γης. Θα κληθείτε να περπατήσετε στις μύτες των ποδιών σας της Ellie, να αδειάσετε γεμιστήρες επάνω στους αντιπάλους σας, να τρέξετε σαν να μην υπάρχει αύριο και να περιεργαστείτε προσεκτικά τον χώρο γύρω σας. Ο ρυθμός εναλλάσσεται τακτικά, κάτι θετικό αφού έτσι αποφεύγονται η “κοιλιά” και η κόπωση του παίκτη. Οι καινούριοι μηχανισμοί δε λείπουν, όμως είναι περιορισμένοι καθώς οι δημιουργοί του τίτλου προτίμησαν να στηριχθούν σε μία δοκιμασμένη συνταγή.

Στον τεχνικό τομέα, ό,τι και να πούμε θα είναι λίγο. Δεν αποτελεί υπερβολή ο ισχυρισμός ότι το The Last of Us Part II είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό έχουμε δει στην τρέχουσα γενιά κονσολών -και προφανώς και στα χρονικά του gaming. Τα γραφικά του είναι απίστευτα από κάθε άποψη με άκρως ρεαλιστικές φωτοσκιάσεις και κινήσεις. Αν κρίνουμε από τη δική μας εμπειρία, θα βρεθείτε αρκετές φορές να χαζεύετε τη θέα από κάποιο ψηλό σημείο ή ξέφωτο. Επιζώντες και μολυσμένοι μπορεί να δίνουν τη δική τους μάχη, όμως αμφότεροι είναι κατά κράτος ηττημένοι απέναντι στη φύση η οποία έχει κυριεύσει, μεταμορφώνοντας τα πάλαι ποτέ επιβλητικά αστικά τοπία.

2510225ee9c25c0a4335.13610527-TLOUPII_Review_Screenshot_01.jpg.3d751fb880698b589a75aafd0cd5a895.jpg

Κάτι που μας έκανε εντύπωση ήταν ο ελάχιστος χρόνος που χρειαζόταν για να επανέλθει το παιχνίδι έπειτα από κάθε game over, δίνοντάς μας έτσι μια ιδέα της εμπειρίας που θα προσφέρει η επόμενη γενιά. Σε άκρως εντυπωσιακά επίπεδα και η τεχνητή νοημοσύνη η οποία ακόμα και στο μεσαίο επίπεδο δυσκολίας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Για όλα τα παραπάνω βέβαια το PS4 οφείλει να μοχθήσει και αυτό γίνεται αντιληπτό με το που εκκινεί το παιχνίδι, καθώς η κονσόλα… απογειώνεται -ακόμα και το σαφώς ισχυρότερο PS4 Pro. Η ένταση των ανεμιστήρων είναι τέτοια που θα πρέπει είτε να παίξετε το παιχνίδι φορώντας ακουστικά, είτε να δυναμώσετε αυτή της τηλεόρασης/ηχείων.

Την κινηματογραφική εμπειρία του The Last of Us Part II έρχονται να συμπληρώσουν οι άριστες ερμηνείες των ηθοποιών που έχουν δανείσει τις φωνές τους στους πρωταγωνιστές. Troy Baker και Ashley Johnson δίνουν ρέστα ως Joel και Ellie (ειδικά η φωνή της δεύτερης βγάζει τρομερό νεύρο, “ντύνοντας” άριστα τον χαρακτήρα) ενώ από κοντά είναι και οι Shannon Woodward (Dina) και Robert Clotworthy (Seth). Όσο για το soundtrack, βρίσκεται ποιοτικά στα επίπεδα του πρώτου, “επεμβαίνοντας” όπου χρειάζεται.

Όπως μας έχει συνηθίσει με τις first-party κυκλοφορίες της η Sony, το The Last of Us Part II έρχεται όχι απλά με ελληνικούς υπότιτλους αλλά πλήρως εξελληνισμένο. Η δουλειά που έχει γίνει εδώ είναι πάρα πολύ καλή (στα πρότυπα του God of War φανταστείτε, όσοι έχετε παίξει) βάζοντας ακόμα και αυτόν που δεν γνωρίζει καθόλου ή ελάχιστα την αγγλική γλώσσα «μέσα στο παιχνίδι», με την εταιρεία να δείχνει για ακόμα μια φορά ότι σέβεται αν μη τι άλλο το εν Ελλάδι κοινό. Γενικότερα, οι επιλογές προσβασιμότητας που προσφέρει το παιχνίδι είναι ίσως οι περισσότερες που έχουμε δει ποτέ, επιτρέποντας σε κάθε παίκτη να προσαρμόσει την εμπειρία στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του.

Άξιος συνεχιστής του έργου του προκατόχου του, το The Last of Us Part II είναι ένας εκ των τίτλων που θα αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ιστορία των video games. Μπορεί να μη σοκάρει όπως ο προκάτοχός του, ακριβώς επειδή βαδίζει στα χνάρια του, ωστόσο προσφέρει εφάμιλλες συγκινήσεις, υιοθετώντας εξίσου υψηλά στάνταρ παραγωγής. Αφήστε το να σας αποπλανήσει: δε θα χρειαστεί και πολλή προσπάθεια.

spacer.png

Μας άρεσαν

  • Υπέροχα γραφικά, μοναδική ατμόσφαιρα
  • Προσεγμένο σενάριο με άκρως ενδιαφέρουσα πλοκή
  • Ελληνικοί υπότιτλοι και μεταγλώττιση
  • Σπουδαίοι χαρακτήρες που αποδίδονται μέσα από άριστες ερμηνείες
  • Πληθώρα τοποθεσιών και συχνή εναλλαγή ρυθμού

Δεν μας άρεσαν

  • Το PS4 κάνει σαν αεροπλάνο