Προς το περιεχόμενο

Απορίες νέου χρήστη για Linux και UNIX..


_DoN_

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά και χαρά σε όλους.. Είμαι νέος σπουδαστής πληροφορικής και νέος στα UNIXοειδή λειτουργικά συστήματα και γι' αυτόν τον λόγο πήρα το θάρρος να εκφράσω κι εγώ τις απορίες μου σχετικά με το Linux..

 

1ον : Ήθελα να μάθω εάν γίνεται να εγκαταστήσω δύο ή πάραπάνω διανομές στον ίδιο υπολογιστή και να χρησημοποιώ ένα swap partition μόνο για όλες τις διανομές ή πρέπει σε κάθε διανομή που κάνω εγκατάσταση να δημιουργώ και ενα αντίστοιχο swap partition για την κάθε αντίστοιχη διάνομη ξεχωριστά..?

 

2ον : Επειδή στην σχολή πληροφορικής όπου πέρασα μαθαίνουμε μεταξύ των άλλων και προγραμματισμό με τον οποίο και σκοπεύω να ασχοληθώ θέλω να μάθω εάν υπάρχει κάποια κατάληλλη διανομή για προγραμματισμό και πως μπορώ να βρω και να εγκαταστήσω έναν C/C++ Compiler..?

 

3ον : Έχω εγκαταστήσει στους δύο 300άριδες σκληρούς του υπολογιστή μου τις διανομές Debian και Slackware στον καθένα ξεχωριστά.. Γνωρίζω ότι δεν είναι οι κατάλληλες διανομές για να ξεκινήσει κανείς γι' αυτό μην πέσετε όλοι πάνω μου λέγοντας μου να βάλω Ubuntu ή καποια άλλη διανομή.. Αυτό που θέλω να ξέρω είναι ποιά είναι η διανομή πιο κοντά στο UNIX και ποιά η διαφορά ανάμεσα στο UNIXειδές λειτουργικό σύστημα και στο καθαρά UNIX λειτουργικό σύστημα (Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχουν αυτά τα δυο έτσι όπως τα λέω και αν τα λέω σωστά..) και επίσης ποιό είναι το λειτουργικό σύστημα UNIX(Ονομασία..) και που μπορώ να το βρω..?

 

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επείσης να προσθέσω πως unix σύστημα θεωρείτε μαζί με τα bsd

There are two major products that come out of Berkeley: LSD and [unix] BSD.

We don’t believe this to be a coincidence.

– Jeremy S. Anderson

που είπε ο gtroza και το solaris της SUN και πλέον της Oracle.

Βέβαια τα δικαιώματα για τη χρήση του ονόματος Unix(αυτό που λές το πραγματικό unix) βρίσκονται στα χερια της sco της εταιρίας που κατάφερε να καταστρέψει το unix...

 

ΥΓ.

Μου θύμησες συζητήσεις όταν είμασταν και μείς στα πρώτα χρόνια της σχολής του τύπου... "Εγώ τρέχω OpenBSD που είναι πιο unix απο το slackware που τρέχεις εσύ" και την αλλη μέρα "εγώ όμως περασα χθές solaris που είναι ακόμη πιο unix" (και ψάχναμε να βρούμε τα παράθυρα στον CDE...) ωραίες καμένες εποχές.

Δεν πρόκειτε εσυ και εγω και οι περισσότεροι απο μας εδω μέσα να δούμε τις διαφορές αυτών των συστηματων οι οποίες είναι σε επίπεδα διαχειρησης μνήμης,πυρήνα,διαχείρησης διεργασιών κλπ.

Γι αυτό βάλε μια διανομούλα που σου κάθεται καλά στο μάτι και στο συστημά σου και προσπάθησε να μάθεις να την δουλευεις.και ίσως αν στη σχολή σου κάνετε μάθημα "λειτουργικά συστήματα" να δείς όλες αυτές τις διαφορές και το πόσο αδιάφορες είναι για τον end user που θέλει απλά να κάνει την καθημερινή του δουλειά και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

[β]

3ον : Έχω εγκαταστήσει στους δύο 300άριδες σκληρούς του υπολογιστή μου τις διανομές Debian και Slackware στον καθένα ξεχωριστά.. Γνωρίζω ότι δεν είναι οι κατάλληλες διανομές για να ξεκινήσει κανείς γι' αυτό μην πέσετε όλοι πάνω μου λέγοντας μου να βάλω Ubuntu ή καποια άλλη διανομή.[/b]

 

Όχι, είναι οι πλέον κατάλληλες διανομές για να ξεκινήσει κάποιος. Οι πλέον κατάλληλες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ποιό είναι το λειτουργικό σύστημα UNIX(Ονομασία..) και που μπορώ να το βρω..?

Δεν υπάρχει σήμερα λειτουργικό με όνομα Unix, υπάρχει απλά ένα specification, το οποίο μπορούν να αποκτήσουν όσα λειτουργικά κάνουν κάποια πράγματα ακριβώς με τον τρόπο που ορίζει, όμως οι certified vendors ενδιαφέρονται μάλλον για το δικαίωμα χρήσης του ονόματος για διαφημιστικούς λόγους ή για τη συμβατότητα με κάποια υπερβολικά εξειδικευμένα legacy πράγματα, παρά για κάτι που οι περισσότεροι θα θεωρούσαν ουσιαστικό.

 

Αυτό που θέλω να ξέρω είναι ποιά είναι η διανομή πιο κοντά στο UNIX

Σήμερα όταν κάποιος αναφέρεται στο "Unix" συνήθως αναφέρεται στη φιλοσοφία χρήσης του λειτουργικού, η οποία είναι κοινή σε πάρα πολλά λειτουργικά.

http://www.linfo.org/unix_philosophy.html

http://www.faqs.org/docs/artu/philosophychapter.html

http://catb.org/esr/writings/unix-koans

Οπότε με αυτή την έννοια διανομές πιο κοντά στο Unix είναι οι διανομές που προβάλουν περισσότερο αυτή τη φιλοσοφία στον χρήστη και την θάβουν λιγότερο κάτω από περίπλοκα αφαιρετικά interfaces. Το Slackware είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό παράδειγμα.

 

και ποιά η διαφορά ανάμεσα στο UNIXειδές λειτουργικό σύστημα και στο καθαρά UNIX λειτουργικό σύστημα (Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχουν αυτά τα δυο έτσι όπως τα λέω και αν τα λέω σωστά..)

Βρίσκω τον χαρακτηρισμό "καθαρό Unix" προβληματικό και άχρηστο. Άλλος μπορεί να αναφέρεται στη φιλοσοφία χρήσης, άλλος στο μοντέλο οργάνωσης της ανάπτυξης (η οργάνωση της ανάπτυξης του GNU/Linux έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλα *nix λειτουργικά όπως το FreeBSD, αυτές έχουν να κάνουν με το ότι τα projects που το αποτελούν είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα, χωρίς να ακολουθούν μία από κοινού αποφασισμένη πορεία ανάπτυξης), άλλος στο compliance με το specification, άλλος στη χρήση ως trademark, άλλος στις ιστορικές ρίζες του project. Σε όλα αυτά θα μπορούσε να εντοπίσει χαρακτηριστικά για να δικαιολογήσει ότι "το τάδε λειτουργικό είναι καθαρό Unix, αντίθετα από το τάδε", όμως δεν υπάρχει κάποιος ορισμένος διαχωρισμός.

 

Υσ. Επίσης http://www.over-yonder.net/~fullermd/rants/bsd4linux/bsd4linux1.php

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποια η σχέση μεταξυ Linux k unix ; Βασικα το unix τι ακριβως ειναι και πως μπορω να μαθω να το χειριζομαι κλπ; Χαζη ερωτηση μαλλον αλλα ειμαι αρχαριος και ασχετος οποτε .... :-D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποια η σχέση μεταξυ Linux k unix ;

 

Το Linux είναι Unix like αλλα δεν ειναι unix. Ο πηρυνας Linux εχει γραφτει ολοκληρωτικά απο την αρχη. Linux και Unix ειναι παρόμοια γιατι το linux ακολουθει το προτυπο POSIX, το οποιο δημιουργηθηκε για την συμβατοτητα μεταξυ των παραλλαγων του Unix , αλλα το linux δεν ειναι παραλλαγή unix για τον λογο που ανεφερα πριν

 

θα βρεις αρκετο υλικο με μια αναζητηση στο forum και στο google

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...