Προς το περιεχόμενο

[Παρουσίαση] Dell Streak


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η νέα γενιά των tablets την οποία εγκαινίασε η Apple με το iPad δείχνει να είναι η πιο hot κατηγορία υπολογιστών αυτή τη στιγμή στην αγορά. Ήδη μερικά από τα μεγάλα ονόματα της αγοράς όπως η Samsung και η Toshiba, έχουν προχωρήσει σε παρουσίαση των δικών τους προτάσεων αν και η κυκλοφορία των περισσοτέρων υπολογίζεται προς το τέλος του έτους.

 

Η Dell, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές προσωπικών υπολογιστών παγκοσμίως, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συγκεκριμένη αγορά, προχωρόντας στη παρουσίαση του Dell Streak με το οποίο προτείνει κάτι διαφορετικό απ’ότι πιθανόν περίμεναν οι περισσότεροι.

 

Hardware

 

Στην ουσία οι πρώτες πληροφορίες και εικόνες του Streak είχαν γίνει γνωστές από τον Ιανουάριο όταν και ο ίδιος ο Michael Dell το παρουσίασε ανεπίσημα σε δημοσιογράφους κατά τα πλαίσια διεξαγωγής της έκθεσης CES 2010. Πρόσφατα η συσκευή κυκλοφόρησε σε Αγγλία, Γερμανία και αναμένεται σύντομα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

 

Η μεγάλη έκπληξη υπάρχει στην οθόνη αφού η Dell επιλέγει τουλάχιστον για το πρώτο της μοντέλο tablet νέας γενιάς, να μη το εξοπλίσει με μεγάλη οθόνη. Το Streak διαθέτει capacitive multitouch οθόνη 5’ ιντσών WVGA με ανάλυση 800x480 ενώ στα θετικά υπολογίζεται η ύπαρξη γυάλινης επιφάνειας τεχνολογίας Gorilla Glass. Η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρει στο Streak μεγάλη ανθεκτικότητα από γρατζουνιές στην οθόνη ενώ είναι αρκετά δύσκολο να σπάσει.

 

post-331-129063119032_thumb.jpgpost-331-129063119038_thumb.jpg

 

Δεύτερη έκπληξη είναι ο παράλληλος χαρακτήρας της συσκευής η οποία είναι επιπλέον ένα πλήρες smartphone κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα χειρισμού του ως κινητό τηλέφωνο με σύνδεση σε δίκτυα GSM/EDGE/HSPA των 1900/1800/900/850 MHz. Μάλιστα αυτό σηματοδοτεί και την πρώτη φορά που θα δούμε κινητό τηλέφωνο της Dell στη χώρα μας αφού μέχρι σήμερα τα κινητά τηλέφωνα της εταιρείας παρέμεναν αυστηρά αμερικανική υπόθεση.

 

Το βάρος του Streak υπολογίζεται στα 220 γραμμάρια και μπορεί άνετα να χωρέσει σε κάποια μεγάλη τσέπη. Διαθέτει 2 κάμερες, μία στο πίσω μέρος με ανάλυση 5megapixel (Dual Led Flash) και μία στο μπροστινό μέρος για την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων, κάτι στο οποίο θα αναφερθούμε στη συνέχεια. Η χωρητικότητα του είναι 16gb αλλά μπορεί να επεκταθεί με επιπλέον 32gb μέσω της microSD θύρας.

 

post-331-129063119044_thumb.jpg

 

Ο επεξεργαστής είναι ο Qualcomm Snapdragon με ταχύτητα 1ghz ενώ δεδομένη θεωρείται η ύπαρξη υποστήριξης Wi-Fi b/g, Bluetooth 2.1 και η παρουσία δέκτη A-GPS. Στο κάτω μέρος της συσκευής βλέπουμε την θύρα σύνδεσης με υπολογιστή μέσω ειδικού καλωδίου της Dell το οποίο θυμίζει αρκετά την αντίστοιχη λύση της Apple και πιθανόν να προτιμήθηκε για πιο γρήγορο φόρτισμα της συσκευής. Στα περιφερειακά του Streak υπάρχει μάλιστα και αντάπτορας hdmi out για προβολή περιεχομένου από τη συσκευή στην τηλεόραση.

 

Form Factor

 

Το form factor αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Streak έχει διχασμένη προσωπικότητα. Για τη Dell δε τίθεται θέμα αφού η εταιρεία το προωθεί ως tablet με σαφής βλέψεις στο κοινό που θέλει κάτι πιο φορητό από ένα iPad αλλά παράλληλα να μη μεταφέρει και το κινητό τηλέφωνο μαζί του. Καθοδηγούμενο από τη δημοφιλή πλατφόρμα του Android, η απόφαση της Dell δείχνει έξυπνη αφού δε μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι οι πρόσφατες παρουσιάσεις tablet από εταιρείες όπως η Samsung, ViewSonic, Toshiba αφορούν μοντέλα των 7’ ιντσών τα οποία μάλιστα διαθέτουν και αυτά δυνατότητα τηλεφωνίας χωρίς όμως να είναι πρακτικά στο συγκεκριμένο τομέα.

 

post-331-129063118946_thumb.jpg

 

Ίσως επειδή η διαφορά μεγέθους του Streak με ένα smartphone να είναι μικρότερη από τη διαφορά μεγέθους με το iPad, μας κάνει να το θεωρούμε περισσότερο smartphone, η αλήθεια είναι ότι το Streak προσφέρει παρόμοιο επίπεδο ευχρηστίας σημαντικών εφαρμογών ενός tablet. Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών είναι η χρήση του ως ebook reader αλλά και ως συσκευής πλοήγησης για το αυτοκίνητο.

 

Android

 

Το Dell Streak που είχαμε στα χέρια μας «τρέχει» την παλιά έκδοση 1.6 του Android κάτι που δε θα πρέπει να ανησυχεί τους υποψήφιους αγοραστές αφού η Dell έχει δεσμευτεί για το μέλλον. Συγκεκριμένα ήδη στην Αγγλική αγορά κυκλοφορεί η επίσημη αναβάθμιση σε 2.1 με υποστήριξη εγγραφής video 720p και καλύτερο πληκτρολόγιο ενώ η αναβάθμιση σε Android 2.2 (Froyo) αναμένεται πριν το τέλος του έτους.

 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η χρήση της μπροστινής κάμερας για βιντεοκλήσεις μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών όπως το Fring αν και όλα δείχνουν ότι η Google θα υποστηρίξει επίσημα τη δυνατότητα αυτή στο Android 3.0 το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα.

 

post-331-129063119051_thumb.jpgpost-331-129063119057_thumb.jpg

 

Η Dell έχει φροντίσει να προσθέσει χρήσιμα widgets (Facebook, Twitter, Καιρός) στην επιφάνεια του Android η οποία παρεπιπτόντως είναι αυστηρά πάντα σε landscape θέση κάτι όμως που δεν ισχύει για τις εφαρμογές και τα παιχνίδια που θα εγκαταστήσετε μέσω του Android Market.

 

Χρήση

 

Η κύρια χρήση της συσκευής είναι ως tablet και πραγματικά η Dell τα καταφέρνει περίφημα αφού η απόκριση και η όλη αίσθηση πλοήγησης στα μενού είναι αρκετά γρήγορη χωρίς να σας δημιουργεί προβλήματα. Οι περισσότερες από 100.000 εφαρμογές του Android Market είναι εγγύηση για την επέκταση λειτουργικότητας του Streak ενώ και τα παιχνίδια μπορούν να το μεταφορτώσουν σε παιχνιδομηχανή.

 

Ως κινητό τηλέφωνο μπορείτε να το κρατάτε όπως κρατάτε ένα οποιοδήποτε άλλο smartphone καθώς μιλάτε αλλά θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για περίεργα βλέμματα αφού το μέγεθος του δεν περνά απαρατήρητο. Πάντως αν θέλετε να τα γλυτώσετε, η χρήση ενός Bluetooth ακουστικού κρίνεται αναγκαία.

 

Η πλοήγηση σε ιστοσελίδες μέσω του browser του Android 1.6 είναι πολύ καλή και μάλιστα υπάρχει υποστήριξη Multitouch κάτι που υπήρξε επίσημα από την έκδοση 2.0 και ύστερα. Η έλευση της αναβάθμισης σε Android 2.2 θα φέρει και την πλήρη υποστήριξη του Flash 10.1 κάνοντας πιο ολοκληρωμένη την εμπειρία πλοήγησης και αποκτώντας σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

 

Το πληκτρολόγιο όπως μπορείτε να δείτε και στο video, χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης οθόνης αν και βρίσκουμε περιτή την ύπαρξη αριθμητικού πληκτρολογίου όταν κρατάτε το Streak σε οριζόντια θέση. Σε κάθετη θέση το αριθμητικό πληκτρολόγιο εξαφανίζεται χωρίς όμως να μεγαλώνει σημαντικά το μέγεθος των εικονικών πλήκτρων.

 

post-331-129063119064_thumb.jpgpost-331-129063119071_thumb.jpg

 

Η ποιότητα των φωτογραφιών 5mp αλλά και του βίντεο με ανάλυση 640x480 δεν εντυπωσιάζουν αν και το μενού ελέγχου τους είναι αρκετά καλό. Για αναπαραγωγή video υποστηρίζονται τύποι αρχείων MP4/H.263/H.264/WMV κάτι που σημαίνει ότι για οποιοδήποτε άλλο τύπο αρχείου (πχ xvid) θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο εξωτερικό converter. Δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα κατά την αναπαραγωγή video με κατάληξη mp4 αφού η κίνηση ήταν ομαλή χωρίς χαμένα frames.

 

Η αυτονομία της συσκευής είναι αρκετά καλή αφού με συνεχή έντονη χρήση κατά την οποία ενεργοποιήθηκε το gps, το wifi και το Bluetooth, είδαμε να ξεπερνά τις 8.30 ώρες κάτι για το οποίο ευθύνεται η μπαταρία των 1530mah.

 

Επίλογος

 

Αν δεν έχει γίνει ήδη κατανοητό, το Dell Streak δεν είναι συνηθισμένο gadget. Η αγορά των tablets βρίσκεται μόλις στην αρχή και οι εταιρείες έχοντας κάνει τις έρευνες τους δείχνουν να πιστεύουν ότι ένα tablet με οθόνη 5-7’ ιντσών είναι κάτι που ενδιαφέρει το αγοραστικό κοινό.

 

Το Streak ενώνει επιτυχημένα 2 κόσμους, ενός tablet με ένα πλήρες smart phone όπου σε συνδυασμό με την φορητότητα του και την Android πλατφόρμα, αποτελεί μια επαρκέστατη λύση κυρίως για επαγγελματίες.

 

Στη χώρα μας αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα με τιμή περίπου στα €650 ενώ θα τρέχει την πλατφόρμα Android 2.1. Κατά πάσα όμως πιθανότητα θα διατεθεί σε μικρότερη τιμή από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μέσω προγραμμάτων επιδότησης

 

Ευχαριστούμε την Dell Ελλάς για τη διάθεση της συσκευής

 

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=5LqhVS-7a0c[/ame]

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραίο, πάντα μου αρέσουν οι συσκευές που συνδιάζουν διάφορες λειτουργίες και αφού είναι Dell, λογικά δέν θα υπάρχει κάποια σοβαρή δυσλειτουργία,

ανάμεσα στις διαφορετικές εργασίες που θα εκτελεί.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 μήνες μετά...

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αναβάθμιση σε Froyo (Android 2.2) έχει ήδη κυκλοφορήσει, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες της συσκευής.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...