Προς το περιεχόμενο

Facebook: Ρυθμίσεις Ιδιωτικότητας, απορίες, μπλοκάρισμα χρηστών κλπ


mary

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδή τον τελευταίο καιρό βλέπω να δημιουργούνται θέματα που αφορούν τις λειτουργίες του Facebook, θα προσπαθήσω να καταγράψω τα πιο βασικά "κουμπιά"

 

Καταρχήν το πιο βασικό σημείο της λειτουργίας του Facebook ειναι οι λίστες. Δηλαδή η δημιουργία μιας λίστας και κατ'επέκταση η προβολή δημοσιεύσεων μόνο σε μια συγκεκριμένη.

 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε Λίστα απο την Αρχική Σελίδα, δεξιά,δίπλα στο μενού Φίλοι->περισσότερα και πάνω αριστερά:Δημιουργία Λίστας

 

1-filoilista.png

2-createlist.png

 

Για τη δημοσίευση κάποιου σχολίου σε μια μόνο λίστα αρκεί να τη διαλέξουμε δίπλα απο το κουμπί δημοσίευση.

 

3-commentf.png

 

 

Λίστες

 

Απο default το Facebook έχει 4 Λίστες Φίλων.

(Απο εκεί και πέρα δημιουργεί και για το σχολείο που δηλώσατε οτι πήγατε, τη σχολή ή τη περιοχή που μένετε και κατάγεστε)

 

Στενοί Φίλοι: Για τα άτομα που θέλετε να βλέπετε όπως και δήποτε τις ενημερώσεις τους. Υπάρχει και η δυνατότητα να ειδοποιείστε άμεσα για την όποια δραστηριότητα τους στο Facebook, όπως like, share, comment. Δεν ειδοποιείτε ο φίλος σας αν τον προσθέσετε σε αυτήν.

Γνωστοί: Για τους φίλους που δε θέλετε να μαθαίνετε και πολλά-πολλά και θα εμφανίζονται λιγότερο στην Αρχική σας Σελίδα. Ισχύει το ίδιο με τη παραπάνω λίστα όσον αφορά την ειδοποίηση του ατόμου που θα προσθέσετε.

Περιορισμένοι: Οι φίλοι σας που θα βλέπουν μόνο τις δημόσιες ενημερώσεις και αναρτήσεις σας. Δεν ειδοποιείτε κανένας αν τον προσθέσετε.

Οικογένεια: Μπορείτε απο το προφίλ σας να προσθέσετε ενα μέλος της οικογένειάς σας, το οποίο αυτόματα θα μπει σε Λίστα και θα βλέπετε ξεχωριστά την δραστηριότητα του/της στο Facebook. Το άτομο όχι μόνο ειδοποιείτε αλλά ζητάει και την έγκρισή του για να προχωρήσει.

Τον/την προσθέτετε ως εξής:

4-94577984.png

 

5-familyv.png

 

6-family2o.png

 

 

 

Ρυθμίσεις

Το κουμπί της Αρχικής σελίδας έχει 2 κουμπιά.

Το πρώτο, η κλειδαριά, αφορά τις "γρήγορες" ρυθμίσεις.

baraoq.png

 

 

Σε αυτό βλέπουμε τα εξής:

7-kleidaria.png

 

 

Ποιοι μπορούν να δούν το περιεχόμενο μου;

Παρόμοιος τρόπος με αυτό που έγραψα παραπάνω για το ποιά ατομα/λίστες βλέπουν τις δημοσιεύσεις μου.

 

Ποιοί μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου;

Αφορά τα μηνύματα που θα σας στέλνουν και πόσο ανοιχτοί θα είστε και θα δέχεστε αιτήματα φιλίας.

Βασικό φιλτράρισμα: θα δέχεστε μηνύματα απο φίλους αλλά και απο άτομα που δεν είναι φίλοι σας.

Αυστηρό φιλτράρισμα: θα δέχεστε μηνύματα μόνο απο άτομα που είναι φίλοι σας.

 

Ποιοι μπορεί να μου στέλνουν αιτήματα φιλίας;

Έχετε δυο επιλογές: ή φίλοι φίλων ή δημόσια, δηλαδή όλοι.

 

 

Πως μπορώ να σταματήσω κάποιον να με ενοχλεί;

Μπορείτε να προσθέσετε το όνομα του ατόμου που δε θέλετε να βλέπετε στο Facebook και που ούτε ο ίδιος δε θα σας βλέπει.

 

 

 

Το δεύτερο εικονιδιάκι με το παξιμάδι απο δεξιά της Αρχικής Σελίδας.

 

bara2d.png

 

Ρυθμίσεις Λογαριασμού

Σε αυτό βλέπουμε τα εξής:

8-ru8miseis.png

 

 

Μενού Γενικά

Όνομα: Το όνομα με το οποίο θα σας αναζητούν(μπορείτε να το αλλάξετε, θέλει όμως επιβαιβέωση με τον κωδικό ασφαλείας)

 

Όνομα Χρήστη: το όνομα που εμφανίζεται μετά το www.Facebook.com/...... (το έχετε ορίσει μια φορά και δεν αλλάζει)

 

Email: Το Email με το οποίο έγινε η εγγραφή σας. Μπορείτε για ασφάλεια να προσθέσετε και άλλο ένα.

 

Κωδικός: Ο τρέχων κωδικός που έχετε ορίσει. Προτείνω να αλλάζετε κάθε 5-6 μήνες.

 

Δίκτυα: Δυστυχώς δε γνωρίζω το συγκεκριμένο κομμάτι....

 

Γλώσσα: Επιλέξτε τη γλώσσα που θα εμφανίζεται το μενού του Facebook σας.

 

 

Μενού Ασφάλεια

Ασφαλή περιήγηση: Την έχετε πάντα ενεργοποιημένη για να ειστε σίγουροι οτι θα ειναι ασφαλής η περιήγησή σας.

 

Ειδοποιήσης σύνδεσης: Μπορείτε να το επιλέξετε αν θέλετε να σας έρχετε email ή sms στο κινητό σας όταν συνδέεστε απο υπολογιστή που δεν έχετε ξανασυνδεθεί.

 

Εγκρίσης σύνδεσης: Το τσεκαρετε αν θέλετε να βάζετε τον κωδικό σας κάθε φορά που μπαίνετε απο κάποιο υπολογιστή που δεν έχετε ξαναμπει. Αυξάνει το επίπεδο σφαλείας.

 

Κωδικοί πρόσβασης εφαρμογών: Αυτό ακριβώς που λέει. Αν θέλετε βάζετε κάποιο κωδικό που θα σας ζητήτε οταν χρησιμοποιείται κάποια εφαρμογή ή παιχνίδι για παράδειγμα.

 

Αναγνωρισμένες συσκευές: Σας βγάζει μια λίστα σχετικά με τα προγράμματα περιήγησης που έχετε χρησιμοποιήσει κατα καιρούς απο όποιον υπολογιστή συνδεθήκατε όλο αυτον τον καιρό. Μπορείτε να αφαιρέσετε κάποια συσκευή.

 

Ενεργές συνδέσεις: Δείχνει σε ποιες συσκευές είστε συνδεδεμένοι αυτή τη στιγμή. Αν έχετε αμφιβολία για κάποια πατάτε απλά τερματισμός σύνδεσης.

 

Μενού Απόρρητο.

Παρόμοιο μενού με αυτό που περιγράφηκε παραπάνω, στη περιπτωση του μενού με την κλειδαριά.

 

Ποιοι μπορούν να δουν το περιεχόμενό μου; Ιδια λειτουργία με αυτή που περιγράφηκε παραπάνω.

 

Ποιοί μπορούν να με αναζητήσουν: Ορίζετε αν θέλετε να γίνετε η αναζήτηση του ονοματός σας ή του κινητού σας σε φίλους φίλων ή δημόσια, καθώς και αν θέλετε κάποια μηχανή αναζήτησης να εμφανίζει το προφίλ σας όταν σας ψάχνουν για παράδειγμα απο εκεί.

 

Μενού Χρονολογιο και ετικετας.

Ποιοι μπορούν να προσθέσουν περιεχόμενο στο Χρονολόγιό μου; Σε ποιόν (φίλοι ή δημόσια) θα επιτρέπετε να γράφει στο χρονολόγιο σας.

 

Ποιος μπορεί να δημοσιεύει στο Χρονολόγιό σας: Διαλέγετε αν θα γράφουν στον τοίχο σας οι φίλοι σας ή οποιοσδήποτε θέλει.

 

Θέλετε να αναθεωρείτε τις δημοσιεύσεις στις οποίες σας προσθέτουν με ετικέτα οι φίλοι σας, πριν εμφανιστούν στο Χρονολόγιό σας: Αν το έχετε ενργοποιημένο, θα μπορείτε να "διορθώνετε" το όνομα ή και να το αφαιρείται όταν σας προσθέτουν σε φωτογραφίες.

 

 

Ποιοι μπορούν να βλέπουν περιεχόμενο του Χρονολογίου μου;

 

Αναθεωρήστε τι βλέπουν οι άλλοι στο Χρονολόγιό σας:

Σας δείχνει πως φαίνεται σε κάποιον συγκεκριμένο φίλο ή δημόσια, το χρονολόγιο σας.

 

Μπορεί να γίνει και απο το προφίλ μας:

9-proboli.png

 

10-proboli2.png

 

Γράφοντας στο πλαίσιο το όνομα ενός φίλου θα σας δείξει πως βλέπει ο ίδιος το χρονολόγιό σας.

11-proboli3.png

 

Ποιος μπορεί να δει δημοσιεύσεις στις οποίες έχετε προστεθεί με ετικέτα στο Χρονολόγιό σας: Ειναι αρκετά σαφές απο μόνο του. Διαλέγετε αν μπορούν αν δουν οι φίλοι σας μόνο ή κάποια λίστα μόνο ή δημόσια σε ποιες φωτογραφίες άλλων έχετε προστεθεί με ετικέτα.

 

 

Ποιοι μπορούν να δουν τις δημοσιεύσεις των άλλων στο Χρονολόγιό σας: Ποιοι θα βλέπουν τι έγραψαν άλλοι στο χρονολόγιό/ τοίχο σας.

 

Πώς μπορώ να διαχειριστώ τις ετικέτες που προσθέτουν οι άλλοι και τις προτεινόμενες ετικέτες;

 

Θέλετε να αναθεωρείτε τις ετικέτες που προσθέτουν οι άλλοι στις δημοσιεύσεις σας, πριν εμφανιστούν στο Facebook: Η ίδια λειτουργία με παραπάνω.

 

Όταν προστίθεστε με ετικέτα σε μια δημοσίευση, ποιοι θέλετε να προστίθενται στο κοινό, αν δεν ανήκουν ήδη σ' αυτό: Ποιά ατομα θα προστεθούν σε κάτι που γράφτηκε σε μια δημοσίευση.

 

Ποιοι βλέπουν προτεινόμενες ετικέτες όταν ανεβαίνουν φωτογραφίες με άτομα που σας μοιάζουν: Δυστυχώς ούτε αυτή τη λειτουργία τη γνωρίζω.

 

Μενού Μπλοκάρισμα.

Το βασικότερο- θεωρώ- στοιχείο του Facebook.

 

Απο default υπάρχουν μερικές έτοιμες λίστες στο Facebook. Μια απο αυτές είναι η Λίστα Περιορισμένοι.

Μπορείτε να προσθέσετε κάποιον, απλά παντώντας Επεξεργασία Λίστας και προσθήκη ονόματος φωτο. Οποιον βάλετε σε αυτή τη λίστα θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει ΜΟΝO τις δημόσιες ενημερώσεις του προφίλ σας αν και θα παραμένει φίλος σας. Το Facebook δε θα ενημερώσει τον ίδιο οτι προστέθηκε σε αυτή τη λίστα αλλά -μεταξύ μας- δεν είναι- δύσκολο να το καταλάβει κάποιος οτι μπήκε σε black list :P

 

block-page-fix.png

 

Μπλοκάρισμα χρηστών: Αν μπλοκάρετε κάποιον, δεν θα μπορεί πλέον να είναι φίλος σας στο Facebook ή να αλληλεπιδρά μαζί σας (παρά μόνο εντός εφαρμογών και παιχνιδιών που χρησιμοποιείτε και οι δύο, καθώς και εντός ομάδων όπου και οι δύο είστε μέλη. Αρκετά σαφής η εξήγηση που δίνει το ίδιο το Facebook. Το μόνο που έχω να προσθέσω και να εξηγήσω πιο καλά ειναι πως δε θα σας βλέπει σε σχόλια που θα κάνετε, ούτε και εσείς αυτόν, ακόμα και αν αναζητήσετε το προφίλ του.

 

Μπλοκάρισμα προσκλήσεων για εφαρμογές: Αν αποκλείσετε τις προσκλήσεις εφαρμογών από κάποιον, αυτόματα θα αγνοείτε αιτήματα εφαρμογών(πχ παιχνίδια) από αυτόν το φίλο στο μέλλον. Για να αποκλείσετε προσκλήσεις από τον συγκεκριμένο φίλο, κάντε κλικ στο σύνδεσμο "Να αγνοηθούν όλες οι προσκλήσεις από αυτόν το φίλο", κάτω από το πιο πρόσφατο αίτημά σας. Επίσης, αρκετά σαφής η περιγραφή που δίνει το Facebook.

 

Μπλοκάρισμα προσκλήσεων σε εκδηλώσεις:Όταν μπλοκάρετε προσκλήσεις σε εκδηλώσεις από κάποιον, αυτόματα αγνοείτε και μελλοντικές προσκλήσεις σε εκδηλώσεις από αυτόν το φίλο. Επίσης, αρκετά σαφής η περιγραφή που δίνει το Facebook.

 

Μπλοκάρισμα εφαρμογών: Εφαρμογές ή παιχνίδια που μπορεί να δοκιμάσατε στο παρελθόν και θέλετε να τα αποκρύψετε/ αποκλείσετε. Απλά γράφετε στο πλαίσιο το όνομα του παιχνιδιού.

 

Μενού ειδοποιήσεις.

Διαλέγετε για τι θέλετε να ειδοποιήστε και με ποιόν τρόπο.

Στο μενού Email θα βρείτε αναλυτικά για το ποιό πράγμα θέλετε να ειδοποιείστε μέσω mail. Αν το απενεργοποιήσετε δε σημαίνει πως δε θα ειδοποιήστε, αλλά πως ΔΕ θα σας έρχετε ειδοποίηση στο mail σας.

 

Για τι ειδοποιείστε: Διαλέγετε πως θα ειδοποιείστε για τις ομάδες που είστε γραμμένοι, για τη δραστηριότητα των στενών σας φίλων και για τις εφαρμογές που χρησιμοποιείται.

 

 

Μενού Ακόλουθοι.

Άτομα που δε θα είναι φίλοι σας αλλά θα βλέπουν και θα ειδοποιούνται για τις δημόσιες αναρτήσεις σας. Το τσεκάρετε αν θέλετε να εμφανίζεται αυτό στο δημόσιο προφίλ σας.

 

12-followbu.png

 

 

 

 

 

Σημ.: ΟΧΙ δε γίνετε να μη βλέπουν οι φίλοι τις ενημερώσεις σας και τα like σας.

 

Ο μονος τρόπος για να γίνετε αυτό ειναι αν προσθέσετε το φίλο σας στη λίστα Περιορισμένοι(που υπάρχει ήδη απο default στο Facebook )και είπαμε παραπάνω και επομένως θα βλέπει ΜΟΝΟ τις δημόσιες ενημερώσεις του προφίλ σας.

 

Ο άλλος τρόπος είναι να έχει διαγραφεί κάποιος φίλος σας απο τις δικές σας ενημερώσεις.

 

Αυτό γίνετε ως εξής (για να διαγραφείτε ΕΣΕΙΣ απο τις ενημερώσεις κάποιου φίλου σας και να μην βλέπετε ούτε αυτές ούτε τα like τους-πάλι χωρίς να το ξέρει):

 

Πάτε στο προφίλ του φίλου σας, scrollαρετε πανω απο το τσεκαρισμένο "Φίλοι" και ξετσεκάρετε το "Να εμφανίζετε στις ενημερώσεις". Στο "Ρυθμίσεις" που έχει παρακάτω μπορείτε να διαλέξετε και τι συγκεκριμένα θέλετε να βλέπετε πχ μονο φωτογραφιες,μόνο τα like κοκ.

 

Απο το ίδιο μενού μπορείτε να τον τοποθετήσετε και σε κάποια λίστα

13-91988885.png

 

 

 

14-ru8m.png

 

 

Edit 2015: Εδώ και αρκετό καιρό και προκειμένου το News Feed μας να είναι πιο "συμμαζεμένο", το Facebook έχει προσθέσει την εξής δυνατότητα:

Μπορούμε να είμαστε "φίλοι" με κάποιον στο Facebook χωρίς απραίτητα να τον "Ακολουθούμε", δηλαδή χωρίς να βλέπουμε τις ενημερώσεις του, πουθενά στην Αρχική μας Σελίδα.

 

Στη σελίδα του ατόμου που θέλουμε ή δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε θα υπάρχει η εξής επιλογή.

 

follow-unfollow-friend-fix.png

 

Αν επιλέξουμε το "Να εμφανίζονται πρώτα" σημαίνει πως στο News Feed μας θα βλέπουμε πρώτα τις ενημερώσεις αυτού του ατόμου ενώ αν επιλέξουμε από "Προεπιλογή" τότε θα εμφανίζονται όπως εμφανίζονταν μέχρι τώρα.

 

follow-unfollow-friend-2-fix.png

 

 

 

Για σελίδες επιχειρήσεων/οργανισμών/ιστοτόπων κλπ κάτω από την επιλογή "Σας αρέσει" υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ακολουθίας ή μή της σελίδας καθώς και η επιλογή των ειδοποιήσεων που θα λαμβάνουμε.

 

follow-unfollow-fix.png

 

Αν πατήσουμε το "Δημοσιεύσεις στις Ενημερώσεις" τότε μας δίνονται οι εξής επιλογές:

 

follow-unfollow-2-fix.png

 

Ενώ αν πατήσουμε το "Ειδοποιήσεις" μπορούμε να διαλέξουμε τι είδους ειδοποιήσεις θέλουμε να λαμβάνουμε από αυτή τη σελίδα, όπως ειδοποίσεις σχετικά με βίντεο, φωτογραφίες, συνδέσμων, ενημερώσεις κατάστασης ή και εκδηλώσεις.

 

notifications-fix.png

 

 

Εξίσου σημαντική είναι και η δυνατότητα που δίνεται σε περίπτωση που βλέπουμε κάποια ανεπιθύμητη δραστηριότητα μέσα στο News Feed μας.

 

Παράδειγμα: Ακολουθούμε μια σελίδα αλλά κάποιες ενημερώσεις της, κρίνουμε πως είναι ενοχλητικές. Μπορούμε να επιλέξουμε "Απόκρυψη της Δημοσίευσης"

 

follow-in-news-feed-fix.png

 

Ή αν δεν ακολουθούμε μια σελίδα αλλά κάποιο άτομο αναρτά πολλές φορές μέσω της κοινοποίησης ενημερώσεις μιας σελίδας τότε μπορούμε να επιλέξουμε "Απόκρυψη ενημερώσεων από την τάδε σελίδα"

 

report-post-fix.png

Επεξ/σία από parsifal
Προσθήκη νέων οδηγιών και διόρθωση image links
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 χρόνο αργότερα...
  • 1 μήνα μετά...

Παλια υπηρχε η επιλογη να μην μπορει καποιος να μπει στον τοιχο σου αν δεν ειναι φιλος σου

Αν παταγε στο ονομα σου νομιζω δεν εμφανιζε τιποτα

Τωρα ο καθενας μπαινει σε ολους

Ετσι δεν παει ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δε κατάλαβα τι ακριβως ρωτας. Το αν καποιος θα μπορει να γραψει στο τοιχο σου εξαρταται απο εσενα.

Το τι θα βλεπει ο κάθενας στο τοίχο σου, εξαρταται πάλι απο σενα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παλια αν ειχες ρυθμισει να μην μπορει κανεις να δει τιποτα απο σενα γινοταν

Παταγες στο ονομα του και εδειχνε μονο το ονομα και τη φωτο του προφιλ

Τωρα δε γινεται αυτο

Μπαινει στο χρονολογιο και βλεπει τις φωτο του προφιλ ολες καθως και τα εξωφυλλα και οτι αλλο εχεις ρυθμισει να ειναι δημοσιο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οχι, μπορεις να ρυθμισεις αν θα ειναι ορατη και σε ποιους η καθε φωτο ξεχωριστα. Ακομα και του προφιλ.

Θα πας στη καθε μια φωτο, επανω δεξια διπλα από την ημερομηνια και θα το ορίσεις. Οχι στο καθε άλμπουμ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Δοκιμάζοντας να προσθέσω ατομα στην περιορισμένη λιστα, ενώ τα τικαρω, δεν μου τα προσθέτει στη λίστα και μου την εμφανίζει ως κενή. Μπορείτε να δοκιμάσετε και εσεις?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πήγαινε στη λίστα που έχεις φτιάξει και δοκίμασε να προσθέσεις άτομα από εκεί.

Και σε μένα χθες είχε φάει κόλλημα.

Ή εναλλακτικά πήγαινε στο προφίλ ενός που θέλεις να βάλεις σε λίστα,σκρολαρε πάνω από το"φίλοι"και βάλε τον από κει σε λίστα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 4 μήνες μετά...

Καλησπερα. να ρωτησω κατι; αν βαλω καποιον στη λιστα περιορισμενοι και μετα τον βγαλω απο εκει θα του εμφανιστει η δραστηριοτητα μου για εκεινη τη χρονικη περιοδο μετα; οτι εκανα δηλαδη απο την στιγμη που τον ειχα περιορισμενο μεχρι να τον βγαλω απο εκει

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 11 μήνες μετά...

Με αφορμή το mail που μου ήρθε από το imageshack σχετικά με τις φωτογραφίες του οδηγού που είχα ανεβασει, και με τη βοήθεια του pasifal άλλαξα τα links των φωτογραφίων και πρόσθεσα μερικές ακόμα πληροφορίες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...