Η σκουριά που βλέπεις στο εσωτερικό καπάκι της ψησταριάς αερίου μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια και αποτελεσματικά, αρκεί να γίνει σωστά. Είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά αν υπάρχει υγρασία ή λιπαρά υπολείμματα που δεν καθαρίζονται τακτικά.
Βήμα-βήμα αντιμετώπιση:
🔧 1. Καθαρισμός της επιφάνειας
Φόρεσε γάντια.
Με συρματόβουρτσα ή σύρμα κουζίνας, τρίψε απαλά τη σκουριά για να αφαιρέσεις τα επιφανειακά στρώματα.
Αν έχει λίπη ή κατάλοιπα, καθάρισε πρώτα με μείγμα νερού & ξιδιού ή απολιπαντικό για μπάρμπεκιου.
🧼 2. Αφαίρεση σκουριάς
Φτιάξε πάστα από μαγειρική σόδα και νερό ή λευκό ξίδι με λίγη μαγειρική σόδα.
Άπλωσέ την στο σημείο και άφησέ την για 15–30 λεπτά.
Τρίψε ξανά με σύρμα ή σφουγγάρι.
🔥 3. Καύση/Seasoning (αν είναι μεταλλικό εσωτερικό χωρίς επιστρώσεις)
Αν το καπάκι είναι απλός χάλυβας χωρίς επισμάλτωση, άλειψε τοπικά με φυτικό λάδι (π.χ. canola ή ηλιέλαιο) και άναψε την ψησταριά στους 200–250°C για 30 λεπτά.
Αυτό λειτουργεί σαν seasoning, δημιουργεί προστατευτικό φιλμ κατά της σκουριάς.
🧪 4. Προστασία στο μέλλον
Μην αφήνεις την υγρασία μέσα στην ψησταριά. Πάντα να την αφήνεις να στεγνώνει εντελώς μετά από χρήση.
Μπορείς να περάσεις το εσωτερικό ελαφρά με λάδι μετά από καθάρισμα.
Αν αποθηκεύεις την ψησταριά έξω, χρησιμοποίησε κάλυμμα BBQ.