Στα Universal Studios στο Los Angeles, ο CEO της Tesla, Elon Musk αποκάλυψε τα νέα οικιακά ηλιακά roof-top πάνελ της εταιρείας καθώς και το νέο υψηλής χωρητικότητας οικιακό battery pack Powerwall 2 αξίας $5500 αλλά και ένα Powerwall 2 για επιχειρήσεις.

Ο CEO της Tesla και Πρόεδρος της SolarCity είχε εδώ και καιρό κάνει γνωστά τα σχέδια του σχετικά με την ηλιακή οροφή, και τα ηλιακά πάνελ που είναι “καμουφλαρισμένα” για να μοιάζουν με κεραμίδια ή με πλακίδια όπως τα ονόμασε (ουσιαστικά τα “tiles” όπως τα αποκάλεσε στην επίσημη παρουσίαση είναι κατασκευασμένα από χαλαζία και από τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούνται στους πλέον σύγχρονους ηλιακούς συλλέκτες), στο ευρύτερο πλαίσιο της συγχώνευσης της εταιρείας του με την SolarCity.

 

O Elon Musk επιθυμεί, η νέα επιχείρηση –η συγχώνευση “έχει προγραμματιστεί” να επισημοποιηθεί στις 17 Νοεμβρίου αφού δεν αναμένεται να υπάρξει καλύτερη προσφορά από της Tesla- έχει στόχο να προσφέρει στους πελάτες της μία “λύση καθαρής ενέργειας από άκρη-σε-άκρη” και έτσι όχι μόνο θα πουλάει ηλιακά πάνελ (και ηλιακές οροφές σαν αυτές που παρουσίασε μόλις πρόσφατα) και μπαταρίες Powerwall για την αποθήκευση της ενέργειας, αλλά και τα αυτοκίνητα που θα τροφοδοτούνται από αυτή την ενέργεια.

gallery_286955_3459_32193.jpg



Aυτή η λύση “end-to-end”, δηλαδή η ενοποιημένη λύση συλλογής και αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας αποτελεί μέρος του “Master Plan Part Deux” του Elon Musk, η εταιρεία του οποίου τώρα θα εστιάσει στις 5 εκατομμύρια στέγες που εγκαθίστανται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πάντως, όπως είπε ο ίδιος, αν η συμφωνία για την συγχώνευση δεν προχωρήσει –πράγμα που είναι μάλλον δύσκολο να συμβεί- τότε το λανσάρισμα των νέων πλακιδίων θα είναι πολύ δύσκολο.

gallery_286955_3459_8231.jpg



Η στέγη είναι κατασκευασμένη από γυαλί με ειδική υφή και το οποίο ενσωματώνει ηλιακούς συλλέκτες, με την εμφάνιση τους να μη διαφέρει από μια παραδοσιακή κατασκευή για κάποιον που την κοιτάει από το έδαφος. Μάλιστα η διαδικασία κατασκευής του νέου υλικού γίνεται με τέτοιον τρόπο που διασφαλίζεται ότι ποτέ δύο στέγες δε θα είναι όμοιες.

Συνολικά η Tesla και η SolarCity προτείνουν τέσσερις διαφορετικές λύσεις με τις ονομασίες Textured Glass Tile, Slate Glass Tile, Tuscan Glass Tile και Smooth Glass Tile, ενώ όπως αναφέρει η εταιρεία, είναι πολύ πιο ανθεκτικές από τις παραδοσιακές στέγες.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του, ο Elon Musk μίλησε για το κόστος των Glass Tiles, λέγοντας πως “το κόστος της εγκατάστασης στοιχίζει λιγότερο από αυτό μίας τυπικής στέγης και του κόστους του ηλεκτρικού”, αν και δεν αναφέρθηκε σε κανονικά νούμερα. Μάλιστα, η εταιρεία του έχει στόχο την πώληση του προϊόντος απευθείας σε πελάτες και όχι συνεργαζόμενη με εργολάβους.

gallery_286955_3459_3009.jpg



Πέρα από τα “ανάγλυφα γυάλινα πλακίδια”, ο Elon Musk παρουσίασε και τη νέα έκδοση του Powerwall. To Powerwall 2 διαθέτει δύο battery packs ιόντων-λιθίου στο εσωτερικό του 14kWh (διπλάσια χωρητικότητα σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά) και είναι ικανό να τροφοδοτήσει με την απαραίτητη ενέργεια ένα σπίτι με τέσσερις κρεβατοκάμαρες, τα φώτα, το ψυγείο και άλλες οικιακές συσκευές του για μία ολόκληρη μέρα.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του νέου Powerwall είναι ότι ενσωματώνει το power inverter (τώρα συνδέεται απευθείας με την ηλιακή οροφή για την μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική), ενώ παλαιότερα ήταν απαραίτητη η εγκατάσταση ξεχωριστού hardware. Το Powerwall 2 μπορεί να τοποθετηθεί εσωτερικά ή εξωτερικά του σπιτιού, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως γεννήτρια, έχοντας πάντα 10 χρόνια εγγύηση για απεριόριστες φορτίσεις.

 

 

Link.png Site: TheVerge
Link.png Site: Engadget